طراحی آموزشی براساس الگوی گانیه
گام پنجم
-تدارک‹‹ راهنمایی یادگیری››: در این گام معلم فرآیند درونی شدن – رمز گردانی معنایی- را در فراگیران تسهیل مینماید. و محرکهای ارایه شده را تا آنجا که ممکن است معنیدار میسازد . برای معناداری بیشتر راههای متعدد وجود دارد، که بسته به بازده یادگیری مورد انتظار با یکدیگر فرق دارند. به طورکلی، معناداری را میتوان با استفاده از مثالهای عینی مربوط به مفاهیم و اصطلاحات انتزاعی، بسط دادن هر اندیشه با ربط آن به مواردی که هم اکنون در حافظهاند انجام داد و یادگیرنده را در کشف قواعد یاری نمائیم.
توجه داشته باشید که معلم ‹‹ پاسخ را به یادگیرنده نمیگوید ›› بلکه آن خط فکری را پیشنهاد میکند که احتمالاً به ترکیب مفاهیم و قواعد وابسته به قاعدهی آموختنی ختم خواهد شد.
مقدار راهنمایی یادگیری، یعنی تعداد سوالها و میزانی که آنها ‹‹ رهنمود مستقیم یا غیر مستقیم›› میدهند با نوع قابلیتی که یادگرفته میشوند فرق میکند. اگر آنچه یاد گرفته میشود موضوعی قراردادی است-نام شیئی که برای یادگیرنده تازه است- مسلماً دلیلی برای هدر دادن وقت یا پرسشها، یا اشارههای غیرمستقیم به این امید که به طریقی این نام ‹‹کشف شود›› وجود ندارد. در این مورد گفتن پاسخ به دانش آموز شکل صحیح راهنمایی یادگیری است. اما در سمت دیگر طیف مواردی است که، رهنمود غیر مستقیم مناسب است. زیرا این راه منطقی کشف پاسخ است، وچنین کشفی میتواند به آن یادگیری ختم شود که دائمیتر از آن یادگیری است که از گفتن پاسخ مستقیم حاصل میشود.
مقدار اشاره کردن یا رهنمود دادن نیز با نوع یادگیرندگان فرق میکند زیرا بعضی از یادگیرندگان کمتر از دیگران به راهنمایی یادگیری نیاز دارند و راهنمایی بیش از حد برای تند آموزان خوار شمردن آنها است. در حالیکه راهنمایی خیلی کم، کندآموزان را مأیوس میسازد.
گام ششم
- فراخوان عملکرد: در این گام از فراگیران انتظار میرود که رویدادهای ترکیبی درونی یادگیری را عملاً به وقوع رسانند. دانش آموزان در این گام با داشتن راهنمایی یادگیری کافی، به نقطهای رسانده میشوند که رویداد ترکیبی درونی یادگیری را عملاً به وقوع میرسانند. و آثار لذت بردن از یادگیری در چهرههایشان دیده میشود. آنها درک کردهاند که چگونه کار را انجام دهند. انتظار از آنان این است که نه تنها ما را متقاعد کنند، بلکه به همان اندازه خود را نیز متقاعد نمایند.
به طور ساده از یادگیرندهی اطلاعات کلامی خواسته تا اطلاعات یا حداقل بخشی از اطلاعات را ‹‹بگوید››. از یادگیرنده مفهوم یا قاعده جدید خواسته میشود تا کاربرد آن را به مورد خاصی که قبلاً در طی یادگیری با آن مواجه نبوده است، عملاً نشان دهد. و تمهیداتی برای تشویق یادگیرنده جهت به کار بستن هرچه بیشتر یادگیری در موقعیتهای تازه و متنوع صورت میگیرد.
گام هفتم-
تدارک بازخورد: در این گام به دنبال عملکردی که فراگیر در گام قبلی نشان میدهد. دربارهی درجه درستی عملکرد به فراگیر اطلاعات داده میشود. به عبارت دیگر فراگیر در مورد درستی یا میزان درستی عملکرد خویش بازخوردی را دریافت مینماید. این رویداد میتواند به راههای مختلف انجام شود. در مورد مهارت حرکتی مانند پرتاب دارت به هدف، بازخورد ممکن است آنی و ‹‹ ذاتی عملکرد ›› باشد. اما برای بسیاری از انواع عملکردها، بازخورد دربارهی درستی عملکرد نیاز به این دارد که به طور مجزا توسط معلم و یا شخص دیگری ارایه گردد.
هیچ روش استانداردی برای به جمله در آوردن یا رساندن بازخورد وجود ندارد. در ‹‹آموزشهای برنامهای›› تایید صحت پاسخ معمولاً در صفحه مقابل یا در صفحه بعد درج میشود. حتی برخی از کتابهای درسی استاندارد به طور معمول پاسخ را در آخر کتای میآورند. برخی از معلمان نیز ارتباط بازخورد در مقابل عملکرد دانش آموز را به راههای مختلف، نظیر سرتکان دادن، لبخند زدن و یا گفتن یک کلمه انجام میدهند.
گام هشتم-
ارزیابی عملکرد: عملکردی که فراگیر از خود بروز میدهد تائیدی است بر اینکه یادگیری اتفاق افتاده است. به منظور اطمینان از اینکه چنین توانائیهای واقعاً صورت پذیرفته لازم است نمونههای اضافی از عملکرد مطالبه شود. به عنوان مثال اگر اطلاعات کلامی آموخته شده است، ممکن است عین همان نثر بیانات، یا بسط آنها از یادگیرنده خواسته شود. اگر قاعدهای یادگرفته شده است، میتوان کاربرد آن را به تعدادی نمونه بدیع درخواست کرد. ارزیابی عملکرد به این شیوه آن چیزی است که معمولاً از ‹‹اجرای آزمون›› منظور است . کار کردهایی که از چنین آزمونی انتظار میرود عبارتند از:
الف- تائید اینکه توانایی تازه آموخته شده از ثبات معتدلی برخوردار است .
ب- فراهم ساختن تمرین اضافی که به تثبیت آنچه که آموخته شده است کمک میکند.
در این روش، مواد آموزشی به واحدهایی کوچک تقسیم میشود، که چهارچوب یا گام یا قاب نامیده میشود.
گام نهم-
افزایش یاداری و انتقال: در این گام برای اینکه مفاهیم تعریف شده، قواعد، و قواعد سطح بالا به خوبی در حافظه سپرده شوند، تدارکاتی جهت مرور منظم مطالب در زمانهایی فاصلهدار در خلال هفتهها و ماهها مهیا میگردد. و انتظار میرود مهارتهای آموخته شده را به شرایط جدید یادگیری انتقال دهد.
با ترتیب دادن تکالیف متنوع جدید برای یادگیرنده اطمینان از انتقال یادگیری به بهترین وجه صورت میگیرد، تکالیفی که مستلزم کاربستن آنچه یاد گرفته شده است در موقعیتهایی که اصولاً با آنهایی که برای خود یادگیری به کار میرفتند متفاوت است. تکالیفی از این نوع پیچیده تر از یک تمرین صرف هستند. بنا بر این در این گام با افزودن بر مقادیر تمرین، تأثیر بسزایی در افزایش مقدار یادداری را فراهم مینمائیم، و تنوع تمرین در انتقال مهارتهای ذهنی به موقعیتهای تازه اثر مطلوب دارد. این تعمیم ظاهراً در زمینههای یادسپاری اطلاعات کلامی، مهارتهای ذهنی، و مهارتهای حرکتی کاربرد دارد.
مطالب مشابه :
دانلود پروژه تحقیقاتی و سمینار در علوم تربیتی
وبلاگ انجمن علوم تربیتی وبرنامه ریزی آموزشی دانشگاه لرستان طراحی تحقیقات سازمان
واحد علوم و تحقیقات لرستان(بروجرد)
وبلاگ یک کتابدار - واحد علوم و تحقیقات لرستان(بروجرد) دانشگاه علوم و تحقیقات لرستان .
انجمن علمی علوم تربیتی دانشگاه لرستان
وبلاگ انجمن علوم تربیتی انجمن علمی علوم تربیتی دانشگاه لرستان مرکز تحقیقات
تاسیس علوم تحقیقات خرم آباد
واحد علوم تحقیقات لرستان در مهر ماه ۹۰ در این وبلاگ متعلق به دانشجویان کارشناسی
کاربردهای امار علوم مختلف
وبلاگ دانشجويان آمار90 دانشگاه لرستان شیمی، بیولوژی، علوم دام، علوم کامپیوتر و
طراحی آموزشی براساس الگوی گانیه
وبلاگ انجمن علوم تربیتی دانشگاه لرستان . بکوش تا عظمت در نگاه تو باشد نه در انچه که می بینی
مسابقه طراحی آموزشی با رویکرد به کارگیری روش های فعال
گروه آموزشی علوم تجربی استان لرستان وبلاگ علوم نوین آموزشی، تحقیقات
ارائه آقای قیاسوند در مورد نحوه ی ارتباط زبان #C با پایگاه داده SqlServer
واحد علوم تحقیقات خرم آباد وب سایت پردیس علوم و تحقیقات لرستان; وبلاگ گروه
مطالعات اجتماعی پایه هشتم نوبت اول
وبلاگ گروه علوم اجتماعی استان لرستان. 2- وزارت علوم تحقیقات و فناوری ج
نماتدها و دیگر عوامل مهم زیان آور انارستان های استان لرستان
بخش تحقیقات گیاه پزشکی استان لرستان وبلاگ | پروفایل دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم
برچسب :
وبلاگ علوم تحقیقات لرستان