سازمان جهانی تجارت

فعالیت های انجام شده در راستای الحاق ایران به سازمان تجارت جهانی مقارن با تسلیم درخواست الحاق ایران به سازمان جهانی تجارت، با صدور حکم ریاست محترم جمهوری در تیرماه 1375 و تصویب بعدی هیات وزیران، معاون وقت وزیر بازرگانی به عنوان نماینده تام‌الاختیار تجاری جمهوری اسلامی ایران منصوب گردید و مسوولیت انجام مذاکرات الحاق از سوی دولت و هماهنگی‌های ملی و بین سازمانی الحاق را عهده‌دار گردید و کلیه سازمانها مکلف به همکاری با آن شدند.
برای این منظور، دفتر نمایندگی تام الاختیار تجاری در مهرماه 1375 در مجموعه وزارت بازرگانی رسماً‏ً فعالیت خود را آغاز نمود. در خرداد ماه 1377 حکم نمایندگی تام الاختیار تجاری توسط رئیس جمهور وقت تمدید گردید و در بهمن 1380 وزیر بازرگانی وقت به سمت نماینده تام الاختیار تجاری منصوب شد. متعاقب پذیرش درخواست الحاق ایران در سازمان جهانی تجارت که پس از 9 سال وقفه صورت گرفت، هیات وزیران در جلسه 5/5/ 1384 در قالب تعیین مجموعه اقدامات اساسی لازم برای تحقق اهداف پیش بینی شده در سند ملی توسعه ویژه (فرابخشی) الحاق به سازمان جهانی تجارت در برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران، وزیر بازرگانی را به عنوان نماینده تام الاختیار تجاری کشور در مذاکرات الحاق تعیین و تثبیت کرد و خواستار تشکیل ستاد راهبری الحاق با مسوولیت وزارت بازرگانی و عضویت دستگاههای ذیربط گردید. این سند بعلاوه ضمن لازم الاجرا خواندن ضوابط ابلاغ شده از سوی وزارت بازرگانی، وظایف متعددی را برای دستگاههای دولتی در راستای الحاق به سازمان جهانی تجارت تعیین نمود.

دفترنمایندگی تام الاختیار تجاری به عنوان نهاد مسئول پیگیری فرآیند الحاق جمهوری اسلامی ایران به سازمان جهانی تجارت با توجه به ضرورت زمینه‌سازی ها و کسب آمادگیهای لازم به منظور آغاز مذاکرات الحاق به سازمان مذکور از بدو تاسیس، با وجود توقف روند الحاق به جهت موانع سیاسی، مجموعه فعالیتها و اقدامات خود را در   چهار حوزه پژوهشی و مشاوره‌ای، آموزشی و اطلاع رسانی، سیاستی و اجرایی، ارتباطات بین‌المللی ومذاکرات تجاری متمرکز نموده است و فعالیتهایی متعددی را در حوزه های فوق به انجام رسانده است.

نمایندگی تام‌الاختیار تجاری به منظور انجام هماهنگیهای لازم با وزارتخانه‌ها و دستگاههای دولتی که موضوع فعالیتشان با موافقت‌نامه‌های سازمان جهانی تجارت ارتباط مستقیم دارد، در بهمن ماه 1377 نسبت به تشکیل شورای راهبری در امور سازمان جهانی تجارت مرکب از وزراء و روسای 14 وزارتخانه و دستگاه دولتی به ریاست وزیر بازرگانی و نماینده تام‌الاختیارتجاری با هدف تصویب خط‌مشی‌های مقتضی و هدایت مستمر امور کلان مربوط به این سازمان اقدام نمود. تشکیل کمیته هماهنگی در امور سازمان جهانی تجارت با عضویت معاونین 17 وزارتخانه و دستگاه دولتی و به ریاست معاون امور بین الملل وزیر بازرگانی از جمله اقدامات این شورا محسوب می‌شود. در قالب جلسات این کمیته اقدام به انجام هماهنگیهای لازم در حوزه‌های پژوهشی، آموزشی، تشکیل هسته‌های کارشناسی و موارد ذیربط با دستگاهها و وزارتخانه‌های عضو صورت گرفته و مسئولیتهای دستگاه‌های دولتی در سه حوزه شناخت، توانمند سازی واجرا تدوین و به دستگاه‌های ذیربط ارائه شده است.تشکیل کمیته هماهنگی تجارت خدمات در امور سازمان جهانی تجارت با عضویت معاونین 25 وزارتخانه و دستگاه دولتی و به ریاست معاون امور ‌بین‌الملل ‌وزیربازرگانی ‌ازجمله ‌اقدامات ‌اخیر ‌این‌ شورا می‌باشد.

از آنجا که نخستین گام برای آغاز مذاکرات الحاق تهیه گزارش جامع رژیم تجاری کشور است، تهیه این گزارش با وجود موانعی که درخواست الحاق ایران با آن مواجه بود از همان آغاز در دستورکار قرار گرفت و نخستین ویرایش آن در سال 1378 نهایی شد. پس از آن با لحاظ تحولات گسترده مقررات و سیاستهای تجاری در کشور 8 ویرایش دیگر از این گزارش نیز در دفتر نمایندگی تام الاختیار تجاری تهیه شد و نهایتاً ویرایش نهم این گزارش به همراه ترجمه انگلیسی آن به هیات محترم دولت برای تصویب ارایه شد و در کار گروهی مرکب از تعدادی از وزرای ذیربط در تاریخ 20/4/86 به تصویب رسید.

دفتر نمایندگی تام الاختیار تجاری در راستای تربیت نیروی انسانی لازم برای مذاکرات الحاق، دو دوره آموزشی کوتاه‌مدت و بلند مدت (دو ساله) تربیت مذاکره کنندگان تجاری را برگزار نموده و فارغ التحصیلان دوره‌های مذکور را در مذاکرات متعدد دوجانبه و چندجانبه کشور بکار گرفته است. بعلاوه دوره های آموزشی ویژه ای را برای کارشناسان وزارت بازرگانی و هسته‌های کارشناسی سازمان جهانی تجارت در دیگر سازمانهای اجرایی و از جمله در مراکر استانها برگزار نموده است.

دفتر نمایندگی تام الاختیار تجاری همکاریهای گسترده ای با سازمانهای بین المللی و از جمله سازمان جهانی تجارت و آنکتاد در جهت جذب کمک‌های فنی این سازمانها داشته است و این همکاریها همچنان رو به گسترش است. بعلاوه به منظور  استفاده از تجربیات مذاکرات الحاق در سایر کشورها ارتباطات مناسبی را با کشورهای ذی ربط برقرار ساخته است.

دفتر نمایندگی تام‌الاختیار تجاری همچنین در مذاکرات مربوط به موافقتنامه های ترجیحی  تجاری منطقه ای از جمله  اکو، دی 8 ، سازمان کنفرانس اسلامی و نظام جهانی ترجیحات تجاری میان کشورهای در حال توسعه و نیز در مذاکرات دو جانبه تجاری با کشورهای ترکیه، پاکستان، سریلانکا، تونس، سودان، ونزوئلا، مغرب، سوریه، لبنان، عمان، بنگلادش، اندونزی، اوکراین، ازبکستان، بوسنی‌وهرزگوین و بلاروس و اتحادیه اروپا مشارکت فعال و موثرداشته است. این دفتر برای اولین بار متون الگوی مربوط به موافقت‌نامه‌های تجارت ترجیحی و تجارت آزاد را تنظیم کرده و همین متون مبنای مذاکرات تجاری دو جانبه با کشورهای طرف تجاری ایران قرار گرفته است.

به منظور مدیریت بهتر فرایند الحاق و تفکیک وظایف و مسوولیتهای دستگاههای اجرایی، دفتر نمایندگی تام الاختیار تجاری مبادرت به تهیه گزارش تشریحی مسیر الحاق ایران به سازمان جهانی تجارت نموده است که فعالیت‌های لازم در مسیر آتی الحاق، توالی و ترتیب آنها و مسوولیتهای مشخص هر دستگاه در خصوص هر فعالیت را، در راستای اثر بخش ساختن فعالیتها، صرفه جویی در هزینه و نیروی انسانی، حداقل ساختن انحراف فعالیتها از اهداف الحاق و سنجش اقدامات در مقام برنامه‌ریزی و اجرا معین می‌سازد.

سایت دفتر نمایندگی تام‌الاختیار تجاری:

http://www.irtr.gov.ir



مطالب مشابه :


نمونه سئوالات امتحانی رشته های کارشناسی ارشد

موانع و شرایط عدم پذیرش ایران در سازمان تجارت جهانی چیست؟




نمونه سئوالات امتحانی حقوق تجارت بین الملل

به نظر شما عضویت ایران در سازمان تجارت جهانی چگونه خارجی چیست؟ در روش تجارت متقابل




سازمان جهانی تجارت

چیست ؟ lcl و fcl در فعالیت های انجام شده در راستای الحاق ایران به سازمان تجارت جهانی مقارن




اثرات پیوستن ایران به سازمان تجارت جهانی وامور بانکی (گردآورنده:لیلا حیدرزاده)

برای پیوستن به سازمان تجارت جهانی چیست؟ سازمان تجارت جهانی پذیرش اعضای جدید




برچسب :