عوامل کاهش جوجه در آوری و یا کیفیت پایین جوجه در ماشین جوجه کشی

معمولا کاهش میزان جوجه درآوری به چهار دلیل عمده زیر می باشد :

1- عدم باروری و فقدان نطفه زنده در داخل تخم مرغ

2- مرگ نطفه درحد فاصل زمان تخمگذاری تا هنگام خواباندن تخم مرغها در

 دستگاه جوجه کشی


3- عدم رشد کافی و مناسب جنین و یا تلفات بین زمان خواباندن تا زمان

خروج جوجه از تخم مرغ

۴-اشکال در ماشین جوجه کشی

 

عوامل مسببه در تولید تخم مرغهای بی نطفه:
مشکل عدم باروری اکثرا به صورت جداگانه در گله ها اتفاق می افتد در زمان انجام نوربینی تخم مرغهای بی نطفه به صورت کاملا روشن مشاهده می شوند با این وجود ماندن تخم مرغها به مدت 18-19 روز در داخل دستگاه ستر ممکن است درتمایز بین تخم مرغ بی نطفه وتخم مرغهایی که دارای نطفه های بسیار ابتدایی ونارس می باشند ایجاد مشکل بنماید در صورتی که بیش از یک گله تحت تاثیر قرار بگیرد باید به عوامل متعددی ظنین گردید اما اظهار نظر یک فرد متخصص در این ارتباط ضروری می باشد. در صورت حصول نتایجی دال بر وجود عدم باروری درگله باید دقت نمود که این مشکل ناشی از کدامیک از عوامل می باشد عواملی که سبب عدم باروری حقیقی در سطح گله مادر می شوند باید مورد بررسی و مطالعه قرار بگیرند این عوامل میتوانند به شرح زیر باشند :

-  سن گله مادر
-  عدم تناسب در نسبت مرغ و خروس
-  وجود پرندگان ضعیف به خصوص پرندگان نر ضعیف درگله
-  سوتغذیه
 - وجود سطح پایین بهداشت در گله مادر
-  سومدیریت به عنوان مثال عدم وجود دانخوری و آبخوری به تعداد کافی ، تراکم بیش از حد پرندگان نوردهی نامناسب، وجود استرس

سن گله مادر:
پرندگان بسیار جوان ، هرچند که به ظاهر صفات مربوط به بلوغ را به نمایش می گذارند ولی غالبا قادر نیستند به دفعات کافی و به طور موفقیت آمیز جفتگیری نمایند حتی اگر جفتگیری به شکل مطلوبی انجام پذیرد به دلیل آنکه این پرندگان قادر به تولید میزان کافی اسپرم نمی باشند تخم مرغهای تولیدی بدون نطفه خواهند بود میزان باروری با افزایش سن پرنده نیز کاهش می یابد به علاوه با گذشت زمان تعداد دفعات جفتگیری و اسپرم ها تولید شده در هر بار جفتگیری کاهش می یابند زمانی که پرندگان ماده جاذبه ظاهری خود را از نظرداشتن پرهای زیبا از دست می دهند پرندگان نر گله تمایل کمتری نسبت به آنها از خود نشان میدهند به علاوه با افزایش سن ، پرندگان معمولا از تورم مفاصل رنج می برند و این امر سبب عدم جفتگیری درین آنها می گردد .

نامناسب بودن نسبت پرندگان نر به ماده :
افزایش یا کاهش تعداد خروس میتواند سبب بالا رفتن نسبت تخم مرغهای بی نطفه گردد در صورتی که تعداد خروسها بیش از اندازه می باشد دراین حالت غالبا پدیده ای بنام اختگی روانی رخ می دهد و این حالت نیز به دلیل وجود سلسله مراتب اجتماعی موجود در سطح گله می باشد که به صورت هرمی از بالا به پایین ، رابطه غالب و مغلوب را در بین خروسها نشان میدهد خروسها یی که درانتهای این هرم قرار می گیرند معمولا توسط سایر خروسها رانده شده و به آنها اجازه جفتگیری داده نمی شود چنانچه این خروسها را از گله جدا کرده و به طور جداگانه مرغهایی به آنها اختصاص داده شود درامر جفتگیری موفقیت چندانی کسب نخواهند کرد بدون تردید وجود تعداد کمی خروس در سطح گله بدین معنی خواهد بود که تمام مرغان موجود موفق به جفتگیری با خروسها نخواهند شد .

وجود پرندگان ضعیف در گله :
حضور اینگونه پرندگان که عمدتا از رایجترین علل عدم باروری می باشند می تواند ناشی از وجود انگلهای داخلی مانند نماتودها وکرم سنگدان باشد حضور فیزیکی کرمها میتواند سبب ضعیف شدن پرنده به علت عدم جذب غذا گردد اما این کرمها به طورعمده سبب بروز کمبود ثانویه ویتامینها و سایر مواد مغذی نیز می شوند انگلهای خارجی همانند کک ها ، شپش ها ، جرب ها و غیره همواره به عنوان عواملی جهت تحریک پرندگان مطرح می باشند که در ضمن سبب از دست رفتن خون و ایجاد کم خونی نیز می گردند صدمات وارده به پاها و یا بالاهای پرنده مانع از موفقیت آمیز جفتگیری و در نتیجه تاثیر برروی میزان باروری تخم مرغها گردند .

سو تغذیه :
کمبود شدید ویا حتی ناچیز مواد غذایی از نظر کمی و یا کیفی می تواند تاثیر بسزایی برروی باروری داشته باشد هنگامی که کمبود موادغذایی درحد ناچیز باشد یک مرغ میتواند در طول این مدت تخم مرغهای خود را تولید کند ولی یک خروس قادر به تولید میزان اسپرم مورد نیاز جهت بارور کردن تخم مرغها نمی باشد .

 نقش ویتامینهای موجود درجیره مادرها بر جوجه‌درآوری و کیفیت جوجه‌های تولیدی:

رشد و نمو طبیعی جنین مستلزم تامین کلیه مواد مغذی مورد نیاز در تخم مرغ است. که منشا تمام مواد ذخیره شده در تخم مرغ از مادرهایی است که خود این مواد را از طریق جیره غذایی دریافت کرده‌اند. بنابراین هرگونه کمبود یا زیادی یا عدم تعادل مواد مغذی می‌تواند منجر به مرگ و میر جنینی در دوره انکوباسیون گردد. با توجه به عوامل گوناگون دخیل در میزان جوجه‌درآوری و کیفیت جوجه در زیرفقط  به نقش ویتامینها در فرآیند تولید جوجه می‌پردازیم.

ویتامینها برای اغلب واکنشهای متابولیسمی و نیز برای تکامل جنینی لازم و ضروری میباشد. بنابراین استفاده کمتر از حد نیاز در جیره‌های تجاری مادرها ، پی‌آمدهای منفی بر عملکرد تولیدی گله مادر دارد. با توجه به اینکه ویتامینها تنها ۴% کل هزینه دان را شامل می‌شود صرفه جویی در آن نمی‌تواند به عنوان یک راهکار مناسب تلقی گردد.

تاکید این نکته لازم است که کمبود یک ویتامین به تنهایی به ندرت ملاحظه می‌شود و اغلب علائم کمبود چند ویتامین هم زمانی دیده می‌شود که مخلوط ویتامینی به طور سهوی از جیره حذف شده باشد، یا اینکه در اثر سموم قارچی یا سایر عوامل تغذیه‌ای باشد. بدیهی است شناسایی دقیق موارد اخیر دشوار است، چراکه ممکن است گله یا جوجه علائم کیلنیکی کمبود ویتامین را نشان دهد، اما تجزیه جیره هیچ کمبودی را نشان نمیدهد. از همین رو مدیران فارمها معمولا نیازهای ویتامینی را کمی بالاتر از حد پایه در نظر میگیرند.

در ادامه به به نقش ویتامینها  در تولید جوجه  اشاره خواهد شد.

 

ویتامینها:

وجود ویتامینها برای اغلب واکنشهای متابولیسمی و تکامل جنین لازم است. با توجه به اینکه ویتامینها تنها ۴% از هزینه دان گله‌های مادر را شامل می‌شوند، صرفه جویی در مصرف آنها یک راهکار موفق نخواهد بود.

ویتامین A:

کمبود ویتامین A قبل از تاثیر بر جوجه‌ درآوری باعثص افت تولید خواهد شد. کمبود ویتامین A در جیره مرغ مادر می‌تواند باعث تلف شدن جنین در هفته اول انکوباسیون گردد، یا اینکه پس از تفریخ بعد از مدتی تلف شود و شاید بسیار ضعیف باشد و رشد مطلوبی نداشته باشد. البته باید توجه داشت که افزایش ویتامین A بیش از ۱۰۰۰۰ واحد بین المللی در هر کیلوگرم خوراک می‌تواند سبب تلفات زود هنگام جنین شده و خاصیت جوجه‌درآوری را هم کاهش می‌دهد.جنینهایی که دچار کمبود ویتامین A هستند علائم تغییر وضعیت Malpsition و عدم رشد طبیعی دستگاه گردش خون و مشکلات دیگر دیده می‌شود. در شرایط تجاری کمبود ویتامین A در جیره مرغان مادر به ندرت دیده می‌شود.

بیوتین:

بیوتین برای رشد و نمو طبیعی جنین و جوجه درآوری ضروری است. به نظر می‌رسد کاهش میزان بیوتین در جیره مرغان مادر گوشتی تا اندازه‌ای مشکلات بالشتک پا در جوجه‌های گوشتی را تشدید می‌کند. کمبود بیوتین باعث افزایش تلفات در هفته اول و سوم جوجه‌کشی می‌گردد. از علائم مشهود در حالت کمبود بیوتین می‌توان به رشد غیر طبیعی غضروفها، کوتاهی غیر طبیعی اندامها و منقار طوطی شکل نام برد.

 

ریبو فلاوین:

کمبود ریبو فلاوین از متداولترین کمبودها ی تغذیه‌ای موثر بر جوجه درآوری است. وجود ریبوفلاوین برای رشد و نمو جوجه ضروری است (۲/۷۴ میلیگرم در هر کیلوگرم خوراک برای بدست آوردن حداکثر جوجه‌درآوری). همچنین مقدار زیاد B12 در کاهش مقدار ریبوفلاوین موجود در زرده تخم مرغ دخالت دارد. کمبود ریبوفلاوین در جنین باعث  خیز، افزایش مرگ و میر در ۹تا۱۴ روزگی دوره انکوباسیون، خونریزی، کرک و پرهای بهم ریخته، کوتولگی ، ناهنجاریهای غضروفی و کم‌خونی می گردد. میزان مرگ و میر به شدت کمبود بستگی دارد اما پرهای بهم ریخته از علائم بارز کمبود ریبوفلاوین است.

B12:

مطالعات زیادی نشان داده است که وجود B12 برای جوجه درآوری طبیعی ضروری است . محققان با افزودن ۳/۵۴میلیگرم ویتامین B12 در هر کیلوگرم خوراک توانستند به حداکثر جوجه‌درآوری دست پیدا کنند. همانطور که ذکر شد افزایش B12 باعث کاهش ریبوفلاوین در زرده می‌گردد . در صورت کاهش تولید، ناشی از کمبود  B12 با اضافه کردن مقدار کافی از این ویتامین به جیره بعد از ۴ هفته تولید به حالت عادی باز می‌گردد.

کمبود B12 در نژاد لگهورن سفید تاثیر کمی بر جوجه‌درآوری داشت ، اما در ردآیلندرد باعث کاهش ۲درصدی در جوجه‌درآوری شد ، که این نشان دهنده اینست که حساسیت به کمبود B12 تا حدی مربوط به نژاد هم هست.

کمبود B12 باعث تلفات در هفته اول و افزایش تلفات در هفته سوم دوره انکوباسیون می‌گردد. از علائم کمبود می‌توان به خیز اطراف چشم – رشد ضعیف عضلات پا– خونریزی– کوتولگی- کوتاهی منقار- وضعیت غیر طبیعی سر بین پاها اشاره کرد.

اسید پانتوتنیک:

جیره‌ها یی که کمبود اسید پانتوتنیک دارند علاوه بر کاهش جوجه‌درآوری جوجه‌های حاصله دارای عضلات ضعیف – مفاصل متورم- و پردرآوری ضعیف هستند.

حداکثر تلفات جنینی در ۴روز اول انکوباسیون و پس از ۱۳ روزگی و پس از ۱۸ روزگی گزارش شده است.

تیامین:

غلاتی که به طور معمول در جیره غذایی طیور استفاده می‌شوند دارای مقادیر زیادی تیامین هستند. بنابراین کمبود این ویتامین در گله‌های مادر به ندرت رخ می‌دهد ، با این حال کمبود ویتامین باعث تورم اعصاب و تلفات  جینینی می‌شود.

نیاسین:

حساسیت مادرها به کمبود نیاسین و در نتیجه جوجه درآوری متفاوت است .مثلا تلفات جنینی در لگهورن سفید در مراحل آخر مشاهده شده است در حالیکه در ردآیلندرد در اوایل جوجه کشی اتفاق افتاده است.

اسید فولیک:

نیاز مادرها به اسید فولیک برای جوجه‌درآوری بیش از تولید تخم مرغ است . کمبود این ماده سبب حالتها غیر طبیعی در جنین مانند کجی استخوان درشت نی – کوتاه شدن استخوانها- منقار معیوب  و چسبندگی انگشتان می‌گردد. بیشتر جنینها ظاهر سالم دارند اما پس از نوک زدن به اتاقک هوایی میمیرند. گزارش شده است ذخیره طولانی مدت تخم مرغها در انبار نگهداری باعث کمبود اسید فولیک در جنین می‌گردد.

پیریدوکسین:

کمبیود پیریدوکسین در مرغها بلافاصله موجب بی اشتهایی و بدنبال آن کاهش جوجه‌درآوری و قطع تولید میگردد.

ویتامین K:

مطالعات نشان میدهد وجود ویتامین K برای جوجه درآوری طبیعی  و زنده ماندن جوجه‌ها پس از تفریخ مورد نیاز است. خونریزی در جنین یا پرده‌های جنینی از علائم اولیه کمبود ویتامین K است.

ویتامین D3:

کمبود ویتامین D3 در اواخر جوجه کشی سبب تلفات جنین می‌گردد. که بیشتر در روزهای ۱۸و۱۹ اتفاق می‌افتد . علاوه بر تلفات کمبود ویتامین D3 سبب تغییر شکل در منقار و عدم تشکیل کامل اسکلت می‌گردد . البته نقش ویتامین D3 در متابولیسم و انتقال کلسیم از پوسته به جنین را هم نباید فراموش کرد.

ویتامین E:

وجود ویتامین E برای جوجه درآوری ضروری است. کمبود ویتامین E  درجیره مادرهای گوشتی باعث افزایش تلفات جنینی در هفته اول انکوباسیون می‌گردد. این تلفات به طور یکسان در هفته‌های اول و سوم رشد دیده می‌شود.

از علائم کمبود می‌توان به لکه‌های تیره در چشم – کوری - سیستم عروقی غیر طبیعی (که منجر به جمع شدن ضایعات در زیر پوست و خونریزی می‌گردد) اشاره کرد.

افزودن ویتامین E به مادران باعث افزایش تیتر ایمنی و در نتیجه افزایش انتقال پادتن به جوجه‌ها می‌گردد. شاید بتوان گفت ویتامین E بیشترین تاثیر را بر کیفیت جوجه دارد.

در یک مطالعه به جیره مادرها به ترتیب ۲۵و۵۰و۷۵ میلی‌گرم ویتامین E افزوده شد ، اما تاثیر معنی داری بر هچ نداشت. با این حال بیشترین هچ در دز ۵۰میلیگرم بدست آمد و در میزان ۱۰۰ میلی‌گرم واکنش ایمنی جوجه‌ها افزایش یافت. همچنین در این آزمایش با تزریق ویتامین E به داخل تخم مرغ ضریب تبدیل غذایی بهبود یافت و تلفات کاهش یافته و وزن نهایی بیشتری در ۴۲روزگی بدست آمد.

اثر ویتامین جیره مرغ مادر بر وضعیت جوجه‌ها

ویتامینها

عکس العمل جوجه

ویتامین A

میزان ویتامین A موجود در کبد جنین و جوجه را افزایش داده، اما میزان ویتامین E، کاروتنوئید، و اسید آسکوربیک را کاهش میدهد.

کاروتنوئیدها

اثر مثبتی بر روی رشد جوجه‌‌ها ، تکامل اندام و یا ایمنی جوجه‌ها در سن ۵ هفتگی بعد از هچ نداشته است.

کاروتنوئیدها

از مرغ مادر به زرده تخم مرغ انتقال می‌یابد ، اما توسط جنین و جوجه بخوبی جذب نمیشود.

کاروتنوئیدهاو ویتامینE

کاروتن، ویتامینE و ترکیبی از آنها تکثیر لنفوسیتها را بهبود داده‌اند، اما تنها ویتامین E توانست ایمنی را بهبود بخشد.

ویتامینE

مقادیر ۱۵۰و۴۵۰ میلی گرم در کیلوگرم انتقال فعال مقادیر پادتن در جوجه‌های مبتلا به بروسلاآبورتوس را در سن ۷روزگی افزایش داد.

ویتامینE

تیتر پادتن جوجه‌ها به سلولهای قرمز خون را در هچ بالا برد.

ویتامینE

مقادیر ویتامین E در جوجه‌ها ، در کیسه زرده ، کبد، عصب، و ریه‌ها ، که همه به کاهش پراکسیداسیون حساسند راافزایش داد.

ویتامینE و سلنیوم

فعالیت گلوتاسیون کبدی در جوجه‌ها را افزایش می‌دهد. با بالا رفتن مقادیر سلنیوم ، میزان سلنیوم وابسته به گلوتاسیون پراکسیداز در جوجه افزایش یافت.

ویتامینD

میزلن کلسیم درشت نی در ۲هفته پس از تفریخ افزایش یافت و خاکستر درشت‌نی در ۴هفتگی توسط افزایش ویتامین D بالا رفت.

ویتامینK

جوجه‌های حاصله از مرغهای مادری که با مقادیر پایین ویتامین K تغذیه شدند در یکروزگی و ۲۸ روزگی پس از هچ ، مقادیر اسید گلوتامیک درشت‌نی کمتری داشتند. اما این میزان با خوراندن ویتامین K به حالت  عادی برگشت.

بیوتین

التهاب پوست (Dermatitis) کف پا و تاولهای سینه در جوجه‌های حاصل از مرغهایی که با جیره تقویت شده با بیوتین تغذیه شدند کاهش یافت.

بیوتین

چنانچه میزان بیوتین در جیره مادرها افزایش یابد، پلاسمای جوجه و زرده نیز به همان ترتیب اضافه می شوند. غلظت بیوتین در جوجه‌های حاصله از مادرهای جوان کمترین حد را داشته است.

اسید پانتوتنیک

قدرت زنده مانی جوجه‌ها زمانیکه مرغهای مادر با میزان ۲۰ میلیگرم در کیلوگرم اسید پانتوتنیک تغذیه شدند در بهترین شرایط است.

کمبود ویتامینA

مرگ زودرس جنین در ۴۸ساعت اول و عدم تکامل دستگاه گردش خون.

کمبود ویتامین D3

امکام تولید جوجه با استخوانهای نرم که معمولا با برخی از نقایص در پوسته تخم مرغ مثل تخلخل زیاد همراه است.

کمبود E

امکان مشاهده آنسفالومالاسیا و بروز تراوش آب زیر پوست.

کمبود ریبوفلاوین

تلفات زیاد جنین در سنین ۹تا۱۴و یا ۱۷تا۲۱ روزگی ، بروز خیز و پیچیدگی پرها و انگشتان، علائم پس از گذشت ۳تا۵روز مشاهده می‌شوند.

کمبود اسید پانتوتنیک

خونریزی زیر جلدی در جنینهای تفریخ شده

کمبود بیوتین

کاهش هچ بدون افت تولید تخم مرغ، امکان وجود ضایعات اسکلتی و کجی منقار

کمبود ویتامین B12

تلفات جنینی در حدود روزهای ۸تا۱۴ با احتمال بروز خیز، انگشتان پیچ خورده و کوتاهی منقار.

تیامین

تلفات جنینی در اویل دوره یا در روزهای ۱۹تا۲۱ رخ می‌دهد. علی‌رغم وجود شمار کم جوجه‌های ناقص ، تعداد زیادی از جوجه‌ها مرده در سینی هچری دیده می‌شوند و همچنین جوجه‌های هچ شده تلفات بالایی را در ۱۰تا۱۴ روز ابتدایی نشان می‌دهند. (برخی از مواد ضدعفونی کننده و ضد کوکسیدیوزها و تغذیه با پودر ماهی بی‌کیفیت نیز موجب کمبود تیامین می‌شوند.

نیاسین

تلفات جنینی در ۸تا۱۷ روزگی ، که البته به سطح تریپتوفان جیره هم بستگی دارد. بروز برخی از ناهنجاریهای اسکلتی و پردرآوری.

بازدهی انتقال ویتامینها از جیره به تخم مرغ در مورد ویتامین A  خیلی بالا برای ریبوفلاوین و اسید پانتوتنیک و بیوتین و E بالا و در مورد D3 متوسط و برای K و تیامین و اسید فولیک پایین است


سطح پایین بهداشت در گله های مادر :
مسلما یک پرنده بیمار قادر به تولید مثل نخواهد بود پرندگانی که در نگاه اول دارای شرایط ایده ال بهداشتی و تولید مثلی می باشند ممکن است تحت تاثیر برخی از بیماریهای مزمن که قدرت باروری آنها را کاهش می دهند قرار داشته باشند توبرکولوز ، آسپرژیلوز و کوکسیدیوز از بیماریهای رایج و متداول در اماکنی هستند که پرندگان برای سالهای متمادی در آن نگهداری می شوند و بیماری لوکوز و مایکوپلاسموز به شدت بر قدرت باروری پرندگان تاثیر می گذارند به علاوه پرندگانی که بعد از بروز عفونتهای سالمونلایی و یا بیماری نیوکاسل بهبود می یابند دارای قدرت باروری ضعیفی بوده ومتعاقب آن قدرت جوجه درآروی نیز در آنها پایین می باشد .

سو مدیریت :
اکثر پرندگان در اثر تغییرات حاصل در طول مدت روشنایی روز برای شروع تولید مثل تحریک می گردند درای حالت تمام متابولیسم پرنده جهت دستیابی به مواد مغذی ضروری برای تشکیل تخم مرغ یا اسپرم تغییر می نماید شرایط بد نوردهی میتواند برروی این تغییرات موثر باشد در ضمن وجود درجه حرارت بالا با تاثیر برروی میزان مصرف غذا و کاهش دفعات جفت گیری به طور غیر مستقیم برروی میزان باروری پرنده موثر می باشد تراکم بیش از حد پرندگان می تواند مانع از دسترسی آزاد آنها به آب و غذا گردیده و در ضمن سبب کاهش فضای لازم جهت جفتگیری موفقیت امیز نیز می گردد .
مشکلات موجود قبل از خواباندن تخم مرغها در ماشین جوجه کشی :
عدم خروج جوجه ها از تخم مرغهای نطفه دار ،ناشی از مرگ ومیر اولیه و زودرس جنین زنده داخل تخم مرغ می باشد که غالبا در فاصله زمان تخمگذاری تا هنگام خواباندن تخم مرغها در ماشین رخ می دهد هنگامی که خروج جوجه ها از تخم مرغهای نطفه دار دچار نقصان و کاهش میگردد یکی از موارد زیر میتواند دلیل این امر تلقی گردد :
- توارث
- آلودگی باکتریایی و بهسازی نامناسب محیط
- حمل ونقل ناصحیح وصدمات مکانیکی حاصل از آن
- نگهداری تخم مرغها به مدت طولانی
- شرایط نامساعد نگهداری تخم مرغها
- خواباندن تخم مرغهای بسیار بزرگ و یا کوچک


توارث :
برخی از پرندگان نگهداری شده تحت شرایط کاملا مناسب دائما تخم مرغهای نطفه داری تولید می کنند که قدرت جوجه درآوری آنها پایین است اینگونه تخم مرغها به طور ژنتیکی دچار نقص هستند بسیاری از ژنهای دخیل در این امر هم بروی متابولیسم مرغ و هم بر فیزیولوژی جنین تاثیر می گذارند اینگونه ژنها معمولا به صورت مغلوب وجود داشته و تاثیر سویی در جوجه های طبیعی ایجاد نمی کنند و این نیز به دلیل پوشیده شدن این ژنها با بیش از یک صفت غالب می باشد . آمیزش خویشاوندی سبب بروز و آشکار شدن صفات مغلوبی نظیر ظرفیت بالای تخمگذاری و یا میزان رشد می گردد به علاوه این پدیده سبب بروز بسیاری از صفات مغلوب و نامطلوب می گردد به علاوه این پدیده سبب بروز بسیاری از صفات مغلوب و نامطلوب می گردد این صفات نامطلوب میتوانند از عدم توانایی در انتقال مواد مغذی ضروری و انتقال آنها به تخم مرغ تاکشنده بودن آنها متفاوت باشند که درهر حال مانع از رشد جنینی می شوند .

آلودگی و شرایط نامناسب بهداشتی:
آلودگیهای باکتریایی به آسانی سبب فساد و خرابی تخم مرغهای قابل جوجه کشی می گردند برخی ازاجرام بیماریزا بالاخص سالمونلاها و ویروسها می توانند قبل از تشکیل پوسته تخم مرغ به داخل آن انتقال یابند متداولترین راه ورود آلودگی به داخل تخم مرغ از طریق منافذ موجود برروی پوسته و بعد از تخمگذاری می باشد عوامل باکتریایی می توانند طی مدت 3 ساعت پس از زمان تخمگذاری از طریق این منافذ عبور نمایند در صورتی که پوسته تخم مرغ مرطوب و یا کثیف باشد ورود باکتریها به داخل تخم مرغ بسیار سریعتر انجام می گیرد زمانی که تخم مرغ از بدن مرغ خارج می شود درجه حرارتی برابر با حرارت بدن مرغ داشته ولی به سرعت سرد می شود این سردشدن سبب می شود که حجم محتویات تخم مرغ به میزان کمی کاهش پیدا کند از آنجایی که پوسته تخم مرغ در این حالت دچار انقباض نمیگردد درداخل تخم مرغ حالت خلا ایجاد شده و در نتیجه آن هوا و باکتریها از طریق منافذ موجود بروی پوسته به داخل تخم مرغ کشیده می شوند که این امر موجب تشکیل اطاقک هوایی می گردد . آلودگی باکتریایی تخم مرغ های جوجه کشی می تواند با رعایت موارد پیشگیرانه زیر به میزان زیادی کاهش یابد :
- لانه های تخمگذاری را تمیز نگه داشته و با مواد مناسبی پر نمایند .
- تکرار دفعات جمع آوری تخم مرغ حداقل 3 بار در روز که در روزهای گرم باید بیشتر نیز باشد
- به حداقل رساندن تعداد تخم مرغهای گذاشته شده روی زمین با در نظر گرفتن حداکثر 4 پرنده به ازا هرلانه تخمگذاری و کم کردن ارتفاع بعضی از لانه ها تا سطح زمین در هفته اول تولید جهت کمک به پرندگان برای عادت به تخمگذاری دراین لانه ها .
- استفاده از ظروف تمیز برای جمع آوری تخم مرغ .
- تمیز کردن تخم مرغهای کثیف بلافاصله بعد از تخمگذاری
- اجتناب ازتمیز نمودن و پاک کردن تخم مرغها به وسیله دستمال نم دار و کثیف زیرا این طریقه سریعترین راه آلوده نمودن تخم مرغ می باشد معمولا جهت پاک کردن توده های بزرگ کثافات بر روی پوسته تخم مرغ ازکاغذ سمباده استفاده می شود .
- بکارگیری دستور العمل کارخانه های سازنده مواد ضد عفونی کننده وفرمالدئید در ارتباط با غلظت آنها در هنگام شستشو یا دود دادن تخم مرغها .
- سرد نمودن تدریجی تخم مرغها قبل از بسته بندی آنها جهت نگهداری
- پرهیز ازعرق کردن تخم مرغها قبل از بسته بندی آنها جهت نگهدری .
- ممانعت از افزایش بیش از حد رطوبت در محل نگهداری تخم مرغ زیرا با تشکیل قطرات شبنم باکتریها میتوانند به دلیل تراکم بیش از حد اب در فضا به آسانی از طریق منافذ موجود برروی پوسته وارد تخم مرغ شوند .

نگهداری طولانی مدت:
اززمانی که تخمگذاری انجام می شود تخم مرغ از نظر فیزیکی دستخوش تغییراتی گردیده و در عین حال موردهجوم باکتریها قرار می گیرد این تخم مرغها قابلیت جوجه درآوری خود را تاحد معینی ازگزند این تغییرات حفظ می کنند با افزایش این تغییرات قابلیت جوجه درآوری به سرعت کاهش می یابد تحت شرایط کاملا مطلوب نگهداری و ذخیره تخم مرغ ، قابلیت جوجه درآوری بعد ازگذشت 4-5 روز اول با احتساب میانگین 2 درصد در روز شروع به کاهش مینماید بنابراین توصیه می شود که تخم مرغها را به مدت بیش از یک هفته نگهداری ننمایند .میزان تبخیر آب از تخم مرغها به درجه حرارت و رطوبت بستگی دارد در صورتی که تخم مرغ میزان زیادی از آب خود را در اثر تبخیر در طول مدت زمان نگهداری از دست بدهد جنین داخل تخم مرغ قادر به رشد کامل نبوده واحتمالا قبل از خوابانده شدن تخم مرغ در دستگاه جوجه کشی از بین می رود .



حمل ونقل و صدمات مکانیکی :
بی دقتی و برخورد خشن درهنگام حمل و نقل تخم مرغهای قابل جوجه کشی میتواند سبب درهم ریختگی وگسیختگی ساختمان ظریف داخل تخم مرغ گردیده و معمولا متعاقب آن مرگ و میر جنین مشاهده می شود در صورت نیاز به حمل و نقل تخم مرغها از محلی به محل دیگر و تکان خوردن آنها درهنگام حمل و نقل نکته ای که باید بدان توجه بسیار زیادی نمود عدم حرکت تخم مرغها 24 ساعت قبل ازخواباندن آنها می باشد تا بدین صورت درصد جوجه درآوری تخم مرغها بالاتررود .

خواباندن تخم مرغهای بسیار بزرگ یا کوچک :
شروع مراحل رشد جنینی در خلال 25 ساعت اول و یا هنگام عبور زرده از مجرای تخم و تشکیل لایه های مختلف آن از قبیل سفیده ، غشاها و پوسته میباشد سردکردن تخم مرغها درهنگام نگهداری آنها مانع از پیشرفت مراحل جنینی می گردد وتا هنگامی که تخم مرغ دوباره گرم شود جنین فاقد رشدخواهد بود دراین حالت جنین داخل تخ مرغ می تواند به خوبی برای مدت یک هفته ویا بیشتر به بقای خود ادامه دهد جهت دستیابی موفقیت آمیز به این هدف جنین داخل تخم مرغ باید تا مرحله بلاستولا به رشد خود ادامه دهد در صورتی که تخم مرغ به مدت طولانی در قسمت رحم باقی بماند رشد جنینی به مرحله ای می رسد که سرد نمودن و نگهداری آن سبب مرگ جنین خواهد شد از طرفی تخم مرغهای بسیار کوچک در مدت زمان کمتری ازمجرای تخم عبور می نمایند و بنابراین قبل از رسیدن به مرحله بلاستولا از مجرای تخم خارج می گردند در این حالت نیز سرد کردن و نگهداری اینگونه تخم مرغها سبب مرگ جنین در داخل آنها می شود .

 اشکال در ماشین جوجه کشی:

اشکالات فنی در ماشین جوجه کشی به صورت زیر می باشند:

۱-اشکال در تنظیم دما و صحت نمایشگر دما

۲-اشکال در  زاویه و فرکانس (دفعات چرخش در روز)چرخش 

۳-اشکال در تنظیم رطوبت و صحت نمایشگر رطوبت 

۴-اشکال در تهویه

 اشکال در تنظیم دما و صحت نمایشگر دما:

در صورتی که در یک ماشین جوجه کشی دما  نوسان داشته باشد در رشد جنین

اختلال ایجاد می کند.همانطور که  تجربیات و ازمایشهای علمی نشان داده سرعت

 رشد جنین رابطه مستقیم با میزان دمای دستگاه دارد.یعنی هرچه دما بیشتر باشد

سرعت رشد بیشتر و جنین در مدت زمان کمتر از مدت زمان طبیعی رشد می کند و

 هرچه دما کمتر باشدسرعت رشد کمتر و جنین در مدت زمان بیشتری از مدت زمان

 طبیعی رشد می کند  این  عوامل باعث می شود که مراحل تکامل جنین به صورت

ناقص انجام شود.در صورتی که جوجه زودتر از موعد تخم را سوراخ کند به دلیل عدم

جذب کامل کیسه زرده الودگی موجود در هوا به کیسه زرده سرایت کرده و باعث

ضعیف شدن جوجه می شود.و در صورتی که جوجه دیرتر از موئد مقرر از تخم خارج

شود دچار مشکلات تنفسی خواهد شد.البته دیر خارج شدن جوجه از تخم صدمه

کمتری نسبت به زود خارج شدن جوجه از تخم دارد.

 


مطالب مشابه :


دستگاه جوجه کشی مدل هایلاین با ظرفیت 10 هزارتایی و 20 هزارتایی مرغ

دستگاه جوجه کشی و دارای اتاقک گالوانیزه و دارای سیستم کنترل کننده دما ی




پرورش شتر مرغ،جوجه كشي شتر مرغ بخش اول

nafismehr-coدستگاه جوجه کشی,دستگاه جوجه کشی عفونی کننده را تحت کنترل داشته




لیست ۲۰۰ عنوان پیشنهادی پروژه کارشناسی برای گرایش الکترونیک

29- دستگاه کنترل کننده اتاقک جوجه کشی از کنترل کننده افزار دستگاه نمونه تست




چگونه دستگاه جوجه کشی خانگی بسازیم

تولید دستگاه جوجه کشی وارد کننده دوربین مدار دمای ماشین جوجه کشی را کنترل کرد.




اموزش جوجه کشی

را تحت کنترل داشته به ‏طرف اتاقک قارچی ‏دستگاه جوجه کشی است




پايان نامه

29- دستگاه کنترل کننده اتاقک جوجه کشی 164- تجهیز دستگاه پرس قرص کنترل کننده ی دما و




آشنایی با اصول جوجه کشی

با ضدعفونی تخم مرغ ها و دستگاه جوجه کشی کننده جوجه یک دستگاه کنترل شده




پرورش شتر مرغ،جوجه كشي شتر مرغ بخش سوم

nafismehr-coدستگاه جوجه کشی,دستگاه جوجه کشی تبديل کننده‌های درون اتاقک




پرورش شتر مرغ،جوجه كشي شتر مرغ بخش دوم

nafismehr-coدستگاه جوجه کشی,دستگاه جوجه کشی زدن به اتاقک هوايی و تامين‌کننده




عوامل کاهش جوجه در آوری و یا کیفیت پایین جوجه در ماشین جوجه کشی

جوجه کشی و ساخت دستگاه و (برخی از مواد ضدعفونی کننده و ضد کوکسیدیوزها سیستم کنترل




برچسب :