سرمايهگذاري 2500 ميليارد توماني در مناطق محروم
ايده تشكيل بنياد بركت از كجا نشأت گرفت و چه سالي بود؟
در آذرماه سال 86، طبق دستور مقام معظم رهبري مؤسسهاي در راستاي اهداف ستاد اجرايي فرمان حضرت امام(ره) به منظور رفع محروميت و توانمندسازي اقتصادي در مناطق محروم با اخذ الگوهاي جديد اقتصادي شروع به كار كرد.
شيرازه فكري و پشت صحنه ايجاد چنين مؤسسهاي اين بود كه بتوان باتأسيس اين بنياد الگوي جديد اقتصادي را در مناطق محروم بازسازي و تبيين كرد. لذا رويكرد مؤسسه بنياد بركت از همان ابتدا، بهرهگيري از اصول اقتصادي در راستاي محروميت زدايي بود. هدف هم از همان ابتدا اين بود كه فعاليتهاي مؤسسه به سمت مناطق محروم البته با استفاده از الگوي جديد اقتصادي (ماليه خرد) سوق پيدا كند. اين مدل اقتصادي از همان ابتدا در دستور كار اين مؤسسه قرار گرفت. دو شاخص و مؤلفه ديگر نيز در اين راستا به ما تكليف شد. يكي توسعه كارآفريني در مناطق محروم (كار آفرينان محلي) و دومي تشويق و ترغيب اشتغال محلي در اين گونه مناطق. اغلب فعاليتهاي مؤسسه بركت به سمت توسعه اشتغالزايي در مناطق محروم پيش ميرفت. بنابراين بنياد بركت مكلف شد كه با رويكرد اقتصادي و با محوريت الگوهاي ماليه خرد (تأمين مالي خرد) و با تأكيد بر اشتغالزايي محلي و توسعه كارآفريني فعاليت خود را ادامه دهد.
آيا در ديگر كشورها نيز چنين مؤسساتي وجود دارد. منظورم اين است در تشكيل مؤسسهاي در حد و اندازه «بركت» كه هدف اصلياش تنها منافع عامالمنفعه باشد از تجربيات ديگران نيز استفاده شده است؟
بله، مؤسسات عامالمنفعه در ديگر كشورها نيز وجود داد، اما براي پاسخ به سؤال شما لازم است يادآوري كنم، چندي پيش براي معرفي بنياد بركت به دانشگاه «هاروارد امريكا» رفتم. در آنجا با افرادي برخورد داشتم كه همگي از خيرين و مديران مؤسسات عاملالمنفعه بودند. به اذعان آنها ايجاد مؤسسهاي به نام بركت در ايران در جهت فقرزدايي در مناطق محروم و استفاده از الگوهاي ماليه جديد بينظير است. خود آنها اعتقاد داشتند الگوي اقتصادي بنياد بركت، الگوي خاص و جديدي است. البته ما در دنيا مؤسسات عامالمنفعه زيادي داريم كه هدفشان كمك به محرومين است. اما نگاه ما محروميت زدايي و توانمندسازي اقتصادي با استفاده از الگوهاي جديد اقتصادي است. مؤسساتي مانند «براك» (BRAC) در بنگلادش، صندوق سرمايهگذاري اكومين (Ac cumen) در نيويورك و... از جمله نمونههايي هستند كه كار اصلي آنها سرمايهگذاري اقتصادي در مناطق محروم و البته كمك به محرومين است، اما ماهيت فعاليتشان كاملاً با مؤسسه بركت متفاوت است.
همانگونه كه خدمت شما عرض كردم هدف اصلي بنياد بركت بيشتر توانمندسازي اقتصادي مناطق محروم است.
برنامه اوليه بنياد را چه زماني نوشتيد؟ اصلاً آيا برنامهاي براي پيشبرد اهداف اوليه خود داشتيد؟
بله؛ ما در ابتدا، برنامه 3 سالهاي را در راستاي پيشبرد اهداف اوليه تبيين كرديم؛ در اين برنامه به ما تكليف شد تا در سه سال ابتدايي تشكيل اين مؤسسه 7 هزار شغل مستقيم ايجاد كنيم. اما آمارها نشان ميدهد در حال حاضر در طول كمتر از سه سال توانستيم بيش از 7500 شغل مستقيم و حدود بيش از 30 هزار شغل غيرمستقيم در مناطق محروم كشور ايجاد كنيم. همانطور كه قبلاً توضيح دادم از ديگر برنامههاي اقتصادي بنياد بركت، مشاركت با كارآفرينان در پروژهها و فعاليتهاي اقتصادي بود.
قرار بود بنياد در پروژههاي اقتصادي كه داراي توجيه اقتصادي است، مشاركت 40 به ازاي 60 داشته باشد. يعني سهم بنياد 40 درصد و سهم طرف مقابل در اين پروژهها حدود 60 درصد.
آيا در شهرستانهاي بزرگ هم فعاليت اقتصادي داريد؟
خير، هدف بنياد طبق سياستهاي ابلاغي ستاد اجرايي فرمان حضرت امام(ره) تنها كار در دهستانها و مناطق دور افتاده و محروم كشور است؛ البته با رويكرد اشتغالزايي و توانمندسازي اقتصادي.
رويكرد بنياد به سمت چه نوع فعاليتهاي اقتصادي است؟
اغلب فعاليتهاي بنياد بركت بيشتر جنبه اشتغالزايي در مناطق محروم را دنبال ميكند. اصلاً يكي از اهداف اوليه و نهايي ما نيز همين است.
لذا بنياد از طرحهاي اقتصادي كه در مناطق محروم و البته توسط بخش خصوصي و غير دولتي شكل بگيرد حمايت ميكند.
حتي در اين زمينه رايزنيهايي نيز صورت گرفته و كساني كه پول و سرمايه خود را از طريق همكاري و مشاركت اقتصادي با بنياد بركت به سمت مناطق محروم اين مملكت سوق ميدهند، از تسهيلات ويژهاي برخوردار خواهند شد. رايزني و تسريع در اخذ وامهاي بانكي و برخي معافيتهاي مالياتي و... از جمله مزاياي سرمايهگذاري در مناطق محروم به وسيله بنياد بركت است.
آقاي دكتر، از عملكرد بنياد بگوييد، آيا عملكرد اقتصادي در سه سال گذشته با اهداف و برنامههاي اوليهتان تناسبي دارد؟
سؤال خوبي را مطرح كرديد، البته بنياد بركت در سه سال اخير، خيلي نخواسته عملكرد اقتصادي خود را رسانهاي كرده و اقداماتي را كه در روستاهاي مناطق محروم انجام داده در بوق و كرنا قرار دهد. ما مذاكرات زيادي در سه سال اخير با سرمايهگذاران، كارآفرينان محلي و استاني داشتهايم. اشتغالزايي چند هزار نفري در مناطق محروم، شاهدي بر اين ادعا است.
مذاكرات نهايي با 150 كارآفرين و به تبع آن ايجاد 19 طرح اقتصادي، فراهم كردن 3552 شغل مستقيم نمونهاي از اقدامات در سال اول است كه ارزشي معادل 240 ميليارد تومان را داراست.
همه اينها در سال ابتدايي اتفاق افتاد؟
بله، تقريباً در سال 87 بود، رقم هم حدود 240 ميليارد تومان اعلام شد.
البته در اين ميان اتفاقات ديگري نيز رخ داد. همانگونهكه در ابتدا خدمت شما عرض كردم، قرار بود در ابتدا از هر 100 تومان سهم بنياد بركت، 150 تومان نيز مشاركت اقتصادي بگيريم. يعني پروژه اقتصادي به نسبت 40 درصد به 60 درصد انجام گردد. اما اين نسبت بعدها با شرايط ويژه معدل 85 درصد به 15درصد كليد خورد. يعني فعاليتهاي اقتصادي بنياد بركت با 100 تومان سرمايه گذاري معادل 600 تومان مشاركت اقتصادي را تجهيز نمود.
چطور اين اتفاق افتاد؟
ما در اين 3-2 سال اخير با كارآفرينان و سرمايهگذاران زيادي مذاكره كرديم و آنها را متقاعد كرديم كه هدف ما كسب سود و منفعت طلبي آنهاست، البته با مدلهاي جديد اقتصادي در مناطق محروم. آنها نيز متقاعد شدند. ما به آنها گفتيم براي ورود به بازار اشتغال محلي از سوي ما حمايت ميشوند. براي اخذ تسهيلات بانكي و اقدامات ويژه، براي اخذ مجوز از استانداري و... تمام تلاش خود را انجام خواهيم داد.
ما براي آنها تضمين كرديم كه كارها با حمايت ما دنبال شود. حتي به آنها تضمين داديم كه 3-2سال پس از اتمام پروژه كل سهام شركت يا پروژه اقتصادي را نيز به آنها واگذار ميكنيم. لذا با وجود شرايط ويژه آنها نيز از وضعيت بهوجود آمده استقبال كردند.
بنابراين لازم است در اينجا آمارهايي را براي نشان دادن عملكرد اقتصادي بنياد بركت به شما ارائه كنم. بنياد بركت در سال 87 توانست با 33 ميليارد تومان سهم الشريكه و 47 ميليارد تومان سهمالشريكه شركاي خود، حدود 240 ميليارد تومان در پروژههاي اقتصادي سرمايهگذاري كند. در سال 88 نيز حدود 15 طرح اقتصادي توسط بنياد نهايي شد.لذا در اين طرحها 25 ميليارد تومان سهم الشريكه بنياد و 37 ميليارد تومان سهم الشريكه شركا بود. لذا كل مبلغ پرداختي 62 ميليارد تومان در نظر گرفته شده كه با در نظر گرفتن وامهاي بانكي و...، 140 ميليارد تومان پروژه اقتصادي در سال 88 توسط بنياد بركت در دست اجرا است. لازم به ذكر است كه در سال 88 از طريق سرمايهگذاريهاي صورت گرفته نيز حدود 2900 شغل مستقيم و 12 هزار شغل غيرمستقيم ايجاد شد.
آماري از فعاليتهاي اقتصادي در سال 89 نيز داريد؟
در پنج ماهه ابتدايي امسال نيز براي هفت طرح اقتصادي تفاهمنامه منعقد شده و حدود 1600 شغل مستقيم نيز در حال ايجاد است. سهم بنياد در اين هفت طرح حدود 16 ميليارد و سهم شركا نيز حدود 22 ميلياردتومان است. كل پروژههاي اقتصادي نيز تا به اين لحظه در سال جاري حدود 80 ميليارد تومان است كه البته اين آمار در حال افزايش است.
كل پروژه طرحهاي در دست اجرا تا پايان سال 89 چه عددي است؟
ببينيد ما در ابتداي راه هستيم و مطمئناً آينده بهتري نيز در انتظار ماست.
از مجموع طرحهاي 442 ميليارد توماني بنياد، سهم بنياد بركت و پروژههاي اقتصادي 74 ميليارد تومان و سهم شركا105 ميليارد تومان است كه البته پيشبيني ميشود اين عدد تا چهار سال ديگر به بالاي دو هزار ميليارد تومان برسد. اشتغال مستقيم ايجاد شده توسط بنياد نيز تا به امروز حدود 8027 نفر است.
نحوه مشاركت در پروژههاي شما چگونه است. يعني اگر فردي بخواهد در پروژههاي بنياد بركت مشاركت اقتصادي داشته باشد، چه بايد بكند؟
تمام سرمايهگذاران در پروژههاي اقتصادي بنياد حقيقي يا حقوقي (خصوصي و غير دولتي) هستند. ما اصلاً بخش دولتي را در پروژهها وارد نميكنيم. البته برخي از شركاي ما خارجي هم هستند. هر سرمايهگذار و كارآفرين ميتواند با مراجعه به سايت بنياد بركت از شرايط ويژه و تسهيلات خدمات اين مؤسسه بهرهمند شود.
از خارجيها هم در پروژه استفاده ميكنيد؟
بله، در حال حاضر مذاكراتي را در راستاي ورود خارجيها براي سرمايهگذاري در مناطق محروم انجام دادهايم. آنها ميدانند اقتصاد ايران داراي پتانسيل بالايي است. تا الانهم استقبال كردهاند. البته با چند سرمايهگذار ايراني مقيم خارج نيز مذاكراتي داشتهايم. آنها نيز متقاعد شدهاند كه در ايران و در مناطق محروم ايران سرمايهگذاري كنند. يكي از همين ايرانيان مقيم خارج، در سفر مقام معظم رهبري به كردستان، ترغيب شد تا در كردستان و در مناطق محروم آنجا سرمايهگذاري كند.
الآن نيز ايشان با ورود سرمايههاي خود به منطقه، با مشاركت مؤسسه بركت اشتغالزايي خوبي را در آنجا آغاز كرده است.
پروژههاي اشتغالزايي بنياد بيشتر در چه بخشهايي است؟
اغلب پروژهها در حوزه كشاورزي و فرآوردههاي لبني و خوراكي است. كارخانجات زيادي در مناطق محروم كشور در اين زمينه ايجاد شده؛ كارخانه ربسازي، لبنيات و فرآوردههاي دامي، كنسروسازي، نان صنعتي و...
آقاي دكتر! در خبرها شنيده شده كه مدرسهسازي نيز يكي از اولويتهاي كاري بنياد بركت است. در پروژه مدرسهسازي چقدر پيشرفت داشتيد؟
از سال 87 بحث مدرسهسازي يكي از اولويتهاي كاري مؤسسه بنياد بركت شد. مقام معظم رهبري در ديداري كه با رئيس ستاد اجرايي فرمان حضرت امام(ره) داشتند، مرقون فرمودند كه چه خوب است برويد 1000 منطقه محروم را بازسازي و احيا كنيد. اين لغت 1000 معظمله نيز از همان ابتدا در ذهن ما متبلور شد و باقيماند، بنابراين با توجه به فرمايشات حضرت آقا در زمينه احياي 1000 منطقه و... مدرسهسازي نيز يكي از اولويتهاي كاري ما شد. قرار بر اين شد كه با انعقاد قرارداد با سازمان نوسازي توسعه و تجهيز مدارس كشور در طول مدت چهار سال 1000مدرسه توسط بنياد ساخته شود.
اولويت كاري ما در ساخت مدرسه نيز در مكانهايي است كه آموزش و پرورش نتوانسته خيلي در آن مناطق به تجهيز مدارس و نوسازي بپردازد و نياز به مدرسهسازي وجود دارد.
در حال حاضر خيلي از مدارس در سطح مناطق محروم كشور به نام مدارس بركت در حال بهرهبرداري است. در حال حاضر 650 كلاس درس و 125 مدرسه در حال بهرهبرداري ميباشند.
كل مدارسي كه بايد در طول چهار سال توسط بنياد بركت ساخته شود حدود 250 مدرسه و 1000كلاس درس است كه با هدف نهايي فاصله چنداني نداريم. جالب است بدانيد از طرحهاي ويژه بنياد بركت اين است كه در كنار هر يك از كارگاههاي توليدي و كارخانههاي صنعتي نيز يك مدرسه افتتاح شود تا فارغالتحصيلان مدارس بركت بعدها بتوانند در كارخانجات و طرحهاي بركت استخدام و مشغول به كار شوند. اين مسئله يكي از اقدامات و طرحهاي ويژه ماست.
آيا در برنامههاي بنياد، احيا و بازسازي مناطق دورافتاده نيز در دستور كار شما قرار گرفته است؟
رئيس ستاد اجرايي فرمان حضرت امام(ره) طبق هماهنگي بهعمل آمده با حضرت آقا به مديران مؤسسه بنياد فرمودند 1000 منطقه را احيا كنيد. ايشان فرمودند 1000 مدرسه، 1000 كلاس درس، 1000 منطقه، 1000 كارخانه و 1000 ...
در ادامه فرمايشات مقام معظم رهبري در مورد بازسازي كلي مناطق محروم و دور افتاده كشور مقرر گرديد كه در حد توان، يك منطقه محروم را كاملاً بازسازي كنيد. بر همين اساس سه، چهار منطقه براي مطالعات كارشناسي براي بازسازي كلي مدنظر بنياد قرار گرفت. مناطقي مانند طبس، كهلوج، عشاير مسجد سليمان، نقاطي در سيستان و بلوچستان و... از جمله موارد مورد مطالعه كارشناسي ما بود. بنابراين قرار بر اين شد منطقهاي از مسجد سليمان توسط بنياد احيا و بطور كلي مورد بازسازي قرار گيرد. رقم اين بازسازي نيز حدود 180 ميليارد تومان در نظر گرفته شد كه در قالب يك طرح 30 ماهه و با فضاي ششهزار كيلومتر مربع و جمعيتي بالغ بر 80 هزار نفر احيا شود.
اين طرح در حال حاضر 58درصد پيشرفت فيزيكي دارد و تا سال آينده نيز به بهرهبرداري ميرسد.
400 طرح كوچك و 75 طرح بزرگ از جمله پروژههاي بازسازي شده در منطقه مذكور است.
بودجه بنياد از كجا تأمين ميشود؟
ستاد اجرايي فرمان حضرت امام متعهد شده است تا سالانه حدود 70 ميليارد تومان به بنياد اختصاص دهد. البته در سال 88 حدود 100 ميليارد تومان پرداخت شد. قرار است تا سال 93 كل بودجه پرداختي به بنياد به بالاي 600 ميليارد تومان برسد، البته پرداختهاي ديگري نيز براي رفع برخي امور خيرخواهانه به بنياد ميشود، نكته ديگر اينكه بنا است خروجي درآمدي تمام فعاليتهاي اقتصادي ستاد نيز به سمت مؤسسه بركت سوق پيدا كند تا اين گونه فعاليتها در كشور افزايش پيدا كند. همچنين در برنامه آتي بنياد نيز بنا داريم تا اشتغال مستقيم را تا 30 هزار نفر و اشتغال غيرمستقيم را تا 100 هزار نفر افزايش دهيم.
چقدر بنياد بركت دغدغههاي مقام معظم رهبري را در كمك به محرومان و مناطق محروم تحت پوشش قرار داده است.
آقاي مخبر رئيس ستاد اجرايي فرمان حضرت امام(ره) از مقام معظم رهبري نقل ميكنند كه معظم له مهمترين دغدغهشان اين است كه اين دستگاه را (بنياد بركت) براي كمك به محرومان تجهيز كنيد. تأكيد ايشان نيز همواره بر توانمندسازي محرومان و مناطق محروم بوده و است قطعاً ما نيز تلاش ميكنيم در راستاي دغدغههاي اساسي حضرت آقا گام برداريم.
مطالب مشابه :
سرمايهگذاري 2500 ميليارد توماني در مناطق محروم
هر سرمايهگذار و كارآفرين ميتواند با مراجعه به سايت بنياد بركت از شرايط ويژه و تسهيلات
افتتاح مدرسه دخترانه
افتتاح مدرسه دخترانه به نام برکت افتتاح مدرسه شش كلاسه طرح بركت در توران فارس
با حضور معاونين بنياد مسكن كشور و استاندار قزوين : بررسي مشكلات روستاي شهيد پرور و تاريخي ((خوزنين
باران اعتدال - با حضور معاونين بنياد مسكن كشور و استاندار قزوين : بررسي مشكلات روستاي شهيد
نماز ها
بنياد قران و عترت. متن قرآن كريم. پايگاه نهج البلاغه. سايت استاد محسن بركت نماز. دعوت
قابل توجه فرزندان شاهد شاغل
بنياد شهيد و امور ايثارگران استان چه كسي مي داند اگر شقايق مي رويد به بركت زخم صنوبر است
کشور باید آرام باشد:
بنياد تبيين وب سايت پايگاه آن وقت در يك چنين شرائطى، نظام جمهورى اسلامى به بركت ايمان
«خبر آنلاين» در مسير ضدانقلاب
سايت راه امام: بنياد تبيين انديشههاي حضرت امام خميني رحمة الله عليه در دانشگاهها
برچسب :
سايت بنياد بركت