تجربیات دوره عالی معاون آموزشگاه استثنایی 92-91


 مقدمه:
 باید بپذیریم وقتی که یک نظام آموزشی بر پایه تفکر مهندسی آموزش استوار گردد آسان تر می توانیم به آمال و اهداف آموزشی دست یابیم.
باید بپذیریم مسئولیت اولیای مدرسه بخصوص معاونین مسئولیتی بسیار خطیری می باشد. معاونین مسئول تغییر و اصلاح رفتارهای ناسازگار و تامین بلوغ عاطفی و سلامت روانی کودکان و نوجوانان هستند و مدرسه محلی است که درآن هر دانش آموز به منظور ارضای نیازهای خویش و براساس تجربه های قبلی رفتارهای متفاوتی از خود نشان می دهد.
 مثلاً یک دانش آموز پرخاشگر و بی انضباط است و دیگری فعالیت و پشتکار دارد، سومی رهبری می کند و آن یکی دلقک پیشه است و لودگی پیش می گیرد. ما باید مدرسه را به محیطی تبدیل کنیم که در آن هر دانش آموزی بتواند دوست داشتن و دوست داشته شدن و احساس با ارزش بودن را تجربه کند. بخصوص که مدرسه ما از جمله مدارس استثنایی بوده و همین امر موجب می گردد که این کودکان بی پناه در بیشتر موارد از داشتن فرصت های کافی و یا برابر با سایر دانش آموزان هم سن و سال خود محروم بوده و نتوانند تجارب اخلاقی و رفتاری درستی را در جهت اجتماعی شدن کسب نمایند. هرچند سن و سال این دانش آموزان به طور معمول حداقل سه تا پنج سال بیشتر از سایر دانش آموزان هم پایه خویش است اما چون در بسیاری از خانواده ها نشان دادن این کودکان را برای خود عیب دانسته و گاه ا آن ها را پنهان می کنند، این کودکان معمولا فقط در فضای داخلی خانه ها بزرگ شده و قادر نیستند ضمن داشتن یک رابطه و تعامل سالم با دیگران رفتارهای صحیح اجتماعی را فراگیرند و بتوانند درگروه های مختلف اجتماعی شرکت کرده، هویت اجتماعی خویش را بهتر بیابند.
 اینجانب محسن تجویدیان از کارمندان شاغل در آموزش و پرورش استثنایی استان خوزستان ، آموزشگاه استثنایی اندیشه اندیمشک می باشم که در حال حاضر با سمت معاون آموزشگاه استثنایی مشغول به کار می باشم.
این آموزشگاه در سال تحصیلی 78 – 77 با هدف آموزش به دانش آموزان استثنایی با گرایش کم توان ذهنی شهرستان اندیمشک، زیرنظر مستقیم سازمان آموزش و پرورش استثنایی استان خوزستان وبا بودجه سازمان نوسازی مدارس تاسیس شده است. درحال حاضر نیز ضمن اجرای مفاد کلیه برنامه ها، دستورالعمل ها، بخشنامه ها و دستورات صادره از طرف مدیریت آموزش و پرورش شهرستان اندیمشک همچنان فعالیت خود را زیر نظر مستقیم اداره آموزش و پرورش استثنایی استان خوزستان ادامه داده ، وسایل، امکانات، تجهیزات خود را از طریق آن سازمان تامین می نماید. در واقع این آموزشـگاه از نظر آموزشـی زیر نظر مدیریـت آموزش و پـرورش استثـنایی استان خوزسـتان بوده و از نظر اداری و مالی تحـت نـظارت اداره آموزش و پرورش شهرستان اندیمشک می باشد فعالیت می کند.
مقطع های مختلف تحصیلی موجود در این آموزشگاه عبارتند از :
1 -  دوره آمادگی تحصیلی
2 - دوره ابتدایی
3 -دوره متوسطه اول حرفه ای
4 - دوره متوسطه دوم حرفه ای
که دانش آموزان کم توان ذهنی امکان اشتغال به تحصـیل در این دوره ها را دارنـد. دوره های آمادگی تحصیلی و ابتـدایی برای دو جنـس پسران و دختران، به شکل مختلط بوده؛ دوره های متوسطه اول حرفه ای ومتوسطه دوم حرفه ای خاص دختران کم توان ذهنی می باشند. بعلاوه دانش آموزان دارای معلولیت جسمی وحرکتی نیزکه هم زمان دارای نقص ذهنی باشند مجازند تا در این آموزشگاه به تحصیل بپردازند.
ویژگی های کودکان کم توان ذهنی:
اصولا خانواده ها و بخصوص زوج هاي جوان، آرزومند داشتن فرزنداني سالم ، زيبا و با هوش هستند. در اين ميان به سبب برخي عوامل درصدي از نوزادان زماني كه پا به عرصه وجود ميگذارند ، با درجاتي از عقب ماندگي ذهني رو برو بوده و يا اين كه به واسطه شرایطی خاص در دوران رشد اوليه خود به اين عارضه دچار مي شوند.
بهتر است ابتدا بیشتر با دانش آموزان کم توان ذهنی آشنا شویم بدین منظور ابتدا به تعریف عقب ماندگي (كم تواني) ذهني شروع می كنيم .
چنانچه عملكرد هوشي فردی به صورت معني دار پائين تر از حد طبيعي باشد و اين عملكرد با محدوديت هايي در رفتارهاي سازشي و تطبيقي او همراه باشد فرد را كم توان ذهني مينامند با اين شرط كه شروع مشخص آن در دوره رشد و تكامل فرد باشد. به تعبيرديگر در هر جامعه سطح عملكرد هوشي افراد به صورت طبيعي مشخص است حال چنانچه فردي در مقايسه با ديگران داراي محدوديت هاي عملكرد هوشي باشد مي توان وي را كم توان ذهني ناميد. براي سنجش دقيق تر اين عملكرد از “ بهره هوشي“ و اندازه گيري آن استفاده مي شود. آزمون هاي مختلفي براي تعيين بهره هوشي وجود داردكه مي بايد براي هر جامعه اي به صورت “استاندارد يا هنجار“ در آمده باشد. تعيين بهره هوشي از تقسيم سن عقلي (كه براساس آزمون هوش تعيين مي شود) بر سن تقويمي (همان سن شناسنامه فرد ) ضرب در 100 ، بدست ميآيد. روان شناسان بر همين اساس اقدام به سطح بندي ميزان كم تواني ذهني افراد مبتلا مينمايند. جدول زير نمايان گر سطح بندي ميزان وجود ضعف در کودکان كم تواني ذهني خواهد بومی باشد .
خفيف
متوسط
شديد
خيلي شديد
70-55
54-40
39-25
24 و كمتر
 
 
دانش آموزانی که در این آموزشگاه به تحصیل می پردازند جزء گروه خفیف بوده و  همانگونه که در جدول فوق نیز پیدا است دارای بهره هوشی بین 55 تا 70 می باشند. این گروه از افراد قادر می باشند تا زیر نظر معلم خاص؛ خواندن، نوشتن ، حساب کردن و ... را البته در سطحی پایین تر از دانش آموزان عادی فرا بگیرند.
ویژگی های زیستی، حسی و حرکتی کودکان کم توان ذهنی
§       شکل ظاهری:
اغلب دانش آموزان کم توان ذهنی (بیش از 90 درصد) از نظر نمای ظاهری تفاوت محسوسی با دیگر همسالان خود ندارند و تشخیص و تمییز آنها با یک نگاه سطحی امکان پذیر نیست.
حدود 10 درصد از کم توانان ذهنی دارای علائم بالینی هستند مثل سندرم داون، ماکروسفال ها، میکروسفال ها، کودکان مبتلا به کریتینیسم ، هیدروسفالی، فنیل کتونوریا
§       قد و وزن:
اغلب کودکان و نوجوانان کم توان ذهنی از نظر قد و وزن تفاوت محسوسی با دیگر همسالان خود ندارند. البته شایان ذکر است که معمولاً وزن تولد کم توانان ذهنی هنگام تولد پایین تر از وزن بهنجار است.
وزن متوسط براي نوزادان در لحظه تولد،3/2 کيلوگرم مي باشد. اما نوزاداني که با وزني مابين 2/5 و 4/5 کيلوگرم به دنيا مي آيند نيز طبيعي محسوب مي شوند. قد نوزادان دختر و پسر در لحظه تولد حدود 50 سانتي متر است.
 §       مهارت های حرکتی درشت و ظریف:
کودکان کم توان ذهنی معمولاً از نظر مهارت های حرکتی درشت، مثل ایستادن، نشستن، راه رفتن، خم شدن، دراز کشیدن، غلتیدن و چرخیدن تفاوت معنی داری با همسالان عادی خود ندارند. اما از نظر مهارت های ظریف حرکتی مثل هماهنگی چشم و دست، دویدن موزون ، لی لی رفتن، تسبیح نخ کردن، خط کشی روی خطوط ترسیم شده، استفاده از قیچی برای جدا کردن عکس از صفحه مجله، بالا رفتن از نردبان، دوچرخه سواری و راه رفتن روی تخته باریک کندی محسوسی دارند. بدیهی است در آن دسته از مهارت های ظریف حرکتی که متضمن بعد قابل توجه شناختی است، مثل درست کردن پل با مکعب های چوبی، تفکیک سریع پیچ و مهره ها بر اساس رنگ و اندازه و شکل، مشکل بیشتری از خود نشان می دهند.
§       کم مهارتی یا تنبلی حرکتی :
کودکان کم توان ذهنی معمولاً دچار یک نوع کم مهارتی(دست و پاچلفتگی) و کندی حرکتی اند. برای مثال در پوشیدن لباس و کفش و آماده کردن وسایل و لوازم مدرسه، نوشتن دیکته، غذا خوردن، مهیا شدن برای رفتن به میهمانی، خروج سریع از کلاس برای استفاده از زنگ تفریح و غیره با کندی و کم مهارتی محسوس روبرو هستند.
§       بینایی و شنوایی:
کودکان کم توان ذهنی معمولاً از نظر بینایی و شنوایی دچار نارسایی های محسوس و نامحسوس هستند و درصد کودکان کم توان ذهنی که نیاز به عینک و سمعک دارند به طور چشمگیری بیشتر از کودکان عادی همسال شان است.
§       لامسه، بویایی و چشایی:
کودکان کم توان ذهنی عموماً به دلیل ضعف کلی در کنش های مغزی و نظام عصبی در تشخیص لمسی، بویایی و چشایی نیز به طور محسوسی نسبت به همسالان خود کند بوده، از مهارت های لازم برخوردار نیستند.
این کودکان اغلب قادر نیستند تفاوت های ظریف سطوح اشیای مختلف را با لمس کردن تشخیص دهند یا با چشمان بسته و صرفاً با بو کردن ، اسامی گل ها و خوراکی های مختلف را بازگو نمایند. این کودکان همچنین در تشخیص و تمییز سریع خوراکی ها و مزه های گوناگون با مشکلی محسوس مواجهند.
§       آسیب پذیری جسمانی:
کودکان کم توان ذهنی از نظر آسیب پذیری جسمانی و ابتلا به بیماری ها به ویژه بیماری های عفونی، مستعدتر از همسالان عادی خود هستند و خستگی بدنی، خواب آلودگی و بی حوصلگی بیشتری نسبت به دیگران نشان می دهند. این کودکان در بهداشت و نظافت بدن و مراقبت های لازم از دهان و دندان نیازمند راهنمایی و مساعدت بیشتری هستند.
§       دستگاه گویایی و تکلم:
اغلب کودکان کم توان ذهنی تأخیر جدی در رشد کلامی داشته، از نظر گویایی و تکلم از روانی و سلاست لازم برخوردار نیستند. با اینکه اختلال گویایی کودکان کم توان ذهنی عمدتاً به دلیل ضعف عمومی در کنش ذهنی آنها است اما چگونگی سلامت دستگاه گویایی آنها نیز تأثیر قابل توجهی در تکلم و شمرده صحبت کردن آنها دارد. برای تکلم صحیح علاوه بر قابلیت ذهنی، سلامت دستگاه گویایی( لب ها، زبان کوچک، سقف دهان، لب ها و دندان ها) نیز از اهمیت بسزایی برخوردار است.
§       توانایی تحصیلی:
دانش آموزان کم توان ذهنی به دلیل محدودیت ظرفیت هوشی نمی توانند با همسالان عادی خود به رقابت تحصیلی بپردازند. اصلی ترین مشکل این کودکان در یادگیری دروس آموزشگاهی در زمینه خواندن است.
برای کودکانی که تازه وارد مدرسه می شوند، خواندن به مثابه پیچیده ترین فرایند ذهنی که مستلزم هماهنگی و ادراک بصری، نگاه داری ذهنی، بازشناسی، رمزگردانی و بازگویی نمادهای مکتوب است، کار بسیار مشکلی است.
بسیاری از کودکان قبل از ورود به مدرسه از عهده مشق نویسی(رونویسی و کپی کردن)، نقاشی خطوط، حروف، کلمات و تصاویر برمی آیند و عمدتاً با مفاهیم اصلی ریاضی (کم، زیاد، کمتر، بیشتر، بالا، پایین، بزرگتر، کوچکتر، اول، بعداً، جلو، عقب و ...) سر و کار داشته اند، اما آمادگی فرصت و تجربه خواندن به معنای دقیق کلمه را نیافته اند. به همین دلیل مهمترین کنش ذهنی در سال های آغازین مدرسه برای همه کودکان، به ویژه کودکان کم توان ذهنی مهارت خواندن است.
به طور کلی در رابطه با توانایی تحصیلی هر قدر مواد آموزشی عینی تر و کاربردی تر باشد، قدرت یادگیری کودکان کم توان ذهنی افزایش می یابد. به همین سبب بهتر است معلمان در جریان تدریس خود بخصوص در درس ریاضی حتی الامکان از وسایل کمک آموزشی بهره بگیرند.
 §       محدودیت در خزانه لغات و واژگان:
کودکان کم توان ذهنی به دلیل ضعف در یادگیری و کم توانی در درک مفاهیم و معانی کلمات و اصطلاحات غیرکاربردی و واژه های انتزاعی، مجموعاً از خزانه لغات بسیار محدودی برخوردارند.
§       توجه و پردازش اطلاعات:
یکی از ویژگی های برجسته دانش آموزان کم توانی ذهنی سطح تمرکز ضعیف شان در موقعیت یادگیری رسمی است. آنها به ویژه در توجه انتخابی، حفظ توجه، تقسیم توجه بین ابعاد مختلف تکلیف و توالی پردازش اطلاعات بیشترین مشکل را دارند.
توجه ضعیف، توانایی دریافت اطلاعات و یادگیری از طریق مشاهده و تقلید را به طور قابل ملاحظه ای کاهش می دهد
تا حدودی به خاطر توجه ضعیف (البته در مواردی نیز به دلایلی دیگر) دانش آموزان کم توان ذهنی، پردازش اطلاعات و پاسخ دهی شان زمان زیادی طول می کشد.
§       حافظه:
دانش آموزان کم توان ذهنی از نظر حفظ و به خاطر سپردن اطلاعات سمعی و بصری، با محدودیت فوق العاده ای مواجهند.
این دانش آموزان راهبرد مؤثری نیز برای به خاطر سپردن اطلاعات مهم یا تشخیص اینکه چه زمانی اطلاعات باید به خاطر سپرده شوند، ندارند
استرنبرگ (2003) معتقد است که نقایص حافظه افراد کم توانی ذهنی ناشی از عدم رشد فرایندهای فراشناختی مهمی است که به پیوند بین اطلاعات جدید با اطلاعات قبلاً آموخته شده آنها کمک می کند.
بسیاری از دانش آموزان کم توان ذهنی در ذخیره سازی اطلاعات در حافظه بلندمدت مشکلات زیادی دارند.  صرف نظر از علت اصلی مشکل، تأثیر محدودیت در حافظه این است که ذخیره سازی اطلاعات زمان زیادی طول می کشد و نیازمند تکرار بسیار زیاد است.
§       مهارت های اجتماعی:
دانش آموزان کم توان ذهنی به راحتی در گروه همسالان شان پذیرفته نمی شوند (و بعضی از آنها آشکارا طرد می شوند)، زیرا فاقد مهارت های اجتماعی پایه هستند که آنها را قادر سازد تا با دانش آموزان دیگر به راحتی ارتباط برقرار نموده و دوست شوند. البته زمانی که این دانش آموزان مشکلات زبان و گفتار و اختلالات رفتاری نیز دارند، شرایط بدتر هم می شود.
 شرایط پذیرش دانش آموز در این آموزشگاه:
از سال 1372 تاکنونی طرحی بوسیله مدیریت سازمان آموزش و پرورش استثنایی و با همکاری وزارت بهداشت و درمان در سطح کشور و در کلیه شهرستان ها در حال اجرا است که طی آن کلیه دانش آموزان بدو ورود به دبستان موظف هستند تا در آزمونی به عنوان:
" طرح سنجش نوآموزان بدو ورود به دبستان"
شرکت نمایند. در این آزمون مواردی چون:
1-   وضعیت سلامت جسمانی و بهداشت فردی
2-   سلامت بینایی
3-   سلامت شنوایی
4-   وضعیت هوشی
5-   وضعیت سلامت عمومی تک تک دانش آموزان
مورد ارزیابی قرار گرفته و در صورت وجود هرگونه عارضه و یا مشکلی جهت درمان به مراکز بهداشتی ارجاع داده می شوند. اگر دانش آموزی دارای آنچنان وضعیتی باشد که طبق نظر پزشک و یا متخصص مربوطه قادر به تحصیل در مدارس عادی نباشد به مدارس خاص ارجاع داده خواهد شد. همچنین اگر دانش آموزی از نظر بهره هوشی نمره کافی را کسب ننماید در فضایی مناسب سه آزمون دیگر را خواهند گذراند و اگر قادر به گذراندن هیچ یک از این آزمون ها نباشد آن فرد کم توان ذهنی تشخیص داده شده و جهت ثبت نام به مدارس کم توان ذهنی معرفی می گردد. دانش آموزان مدرسه استثنایی اندیشه این گروه از شاگردان را شامل می گردند.
 محتوای کتب درسی دانش آموزان کم توان ذهنی:
گاه خانواده ها به منظور حفظ جلوه اجتماعی خود از به همراه بردن و ایجاد شرایط واقعی برای تجربه کردن کودکان معلول خود در اجتماع اجتناب می کنند به همین دلیل ضروری است تا این دسته از کودکان در ابتدای دوره تحصیل خود در شرایطی قرار بگیرند که بتوانند این تجربه ها را به طور علمی کسب نمایند. به همین منظور در ابتدای آموزش به این گروه از دانش آموزان دوره آمادگی تحصیلی در نظر گرفته شده است. حضور دانش آموزان در این مقطع الزامی بوده، دانش آموزان لازم است در ابتدای تحصیل دوره های آمادگی 1 و آمادگی 2 را بگذرانند. البته کودکان این فرصت را دارند که بر حسب میزان توان ذهنی خود این دوره را در یک، دو یا سه سال تحصیلی متوالی نیز بگذرانند.
 محتوای کتب درسی این گروه از دانش آموزان همانند دانش آموزان عادی اما در سطحی پایین تر از آن هاست. این گروه از کودکان کتب های کلاس اول را در سه دوره ی جلد یک، جلد دو و جلد سه می گذرانند. این دانش آموزان مجازند تا بسته به توان ذهنی خود این پایه را در یک دو یا حداکثر سه سال بگذرانند. در هر دوره آزمون دانش آموز تا جایی که توانایی داشته باشد کتاب را پیش برده و می تواند نمره قبولی در همان پایه را بگیرد، سپس در سال بعد به خواندن بقیه دروس باقی مانده بپردازد. پس از پایان آموزش کتاب درسی نیز در صورتی مجاز است به پایه بالاتر ارتقا یابد که در آزمونی که از کل کتب پایه اول گرفته می شود نمره قبولی بگیرد. این روند در مورد کلیه پایه های تحصیلی دیگر تا پایه ششم نیز صادق است به شرطی که سن تقویمی دانش آموزان از سقف سنی 18 سال تمام بیشتر نشود.
 روابط معلمان و کودکان کم توان ذهنی
تنها شنیدن نام کودکان استثنایی کافی است تا ذهن هر انسان آگاهی را  متوجه میزان دشواری کار، رنج،  صبر، اراده، پشتکار، ضرورت داشتن مطالعه مستمر و تسلط بر کار تدریس به این گروه از دانش آموزان بنماید. بخصوص دانش آموزان کم توان ذهنی که مهمترین خصیصه آن ها دیر یاد گرفتن و زود فراموش کردن است. ، معلمان و مربیان شاغل در مدارس استثنایی اگر با سعه صدر ، تحمل و پذيرش واقعيت كم تواني ذهني كودك ، با مسئله آموزش آن ها برخورد نكنند، ممكن است در ادامه کار با آسیب های روحی جدي روبرو شده و حتی در برخي موارد مبتلا به ایجاد مشکلات روحی در خود گردند.
 با این وجود به لطف خدای متعال ما شعار بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی حضرت آیت اله امام خمینی (ره) را سر لوحه کار خود قرار داده ایم که در سخنان گهربار خود فرمودند:
" خدمت به معلولین، خدمت به نبی اکرم (ص) است. "
 گرچه خـدمت به دانش آموزان استثـنایی به ظاهر دارای مشـکلات خـاص خود می باشد اما متاسفانه این شغل تاکنون جایگاه واقعی خود را پیدا نکرده، به گونه ای که گاه پیش آمده نوع برخوردهاویا دیدگاه های افرادمختلف آن هم ازقشرهای مختلف حتی در بین همکاران فرهنگی و تحصیل کردگان جامعه با مربیان دانش آموزان استثنایی به گونه ای آشکاردر حدآن ها نبوده و حتی خود مربیان و معلمان دلسوز را هم به دید افراد دارای معلولیت و یا محدودیت میبینند.
سال ها طول کشید، تلاش های فراوانی انجام گرفت، فعالیت های فرهنگی و هنری مختلفی در سطح شهر صورت گرفت تا این دیدگاه درذهن ها تغییر کند به هـمین دلیل اکنون حداقل در سطح شهرستان اندیمشک اندکی طرز فکر افراد نسبت به این گروه از دانش آموزان تغییر کرده است. علاوه بر این مطلب تجربه و حصول شناخت خصوصیات دانش آموزان و نتایج معنوی که درسایه خدمت به این دانش آموزان عایدهمکاران می شود،بتدریج سبب گردیدتا انگیزه خدمت به دانش آموزان استثنایی در آن ها افزایش یافته و حتی منجر به افزایش توان روحی همکاران گردد به گونه ای که این همکاران طی سال ها توانسته اند مقام های بسیار خوبی را در رشته های مختلف آموزشی، فرهنگی، هنری و ... در سطح شهرستان، استان و یا حتی کشوری کسب نمایند.
کودک کم توان و واکنش های اطرافیان
نتایج بررسی ها نشان می دهد که ابتلای کودک به کم توانی می تواند موجب بروز مشکلات و مسائل خاصی در سایر اعضای خانواده گردد، البته با توجه به تفاوت های فردی ممکن است افراد واکنش های متفاوتی از قبیل، احساس ناکامی، انکار واقعیت، اضطراب و نگرانی، احساس گناه، برون فکنی یا فرافکنی، و یا در نهایت سازگاری و پذیرش منطقی کودک را نشان میدهد.
 دراین قسمت به معرض برخی از موارد می پردازیم . گروهی از والدین بی توجهی خود را در دوران بارداری علت کم توانی کودک دانسته و خود راسزاوار تنبیه و عقوبت می دانند ( البته این تصور نادرست است) بعضی دیگر به دلیل برخوردهای نسنجیده مردم با کودک کم توان از قبیل نگاه های آن ها و اظهار نظرهای مختلف،‌ دچارحالت خشم یا ناکامی می شوند. خواهران و برادران این کودکان نیز ممکن است واکنش های متفاوتی از قبیل حسادت ، خشم ، طرد و یا حمایت نشان دهند.     
 ازسوی دیگر مشکلات مربوط به نگهداری آموزش و درمان این کودکان نیز می تواند فشارهای زیادی را به خانواده تحمیل کند و موجبات ناکامی را در ایشان فراهم آورد.  گروه دیگری از والدین نیز هستند که کم توانی کودک خود را انکار می کنند برای مثال عدم تحرک و تاخیر رشدی او را به آرام بودن و یا فعالیت بیش ازحد و بی قراری وی را به شیطنت نسبت می دهند. در واقع این گروه از والدین از قبول و پذیرش واقعیت امتناع می کنند و حتی ممکن است پیگیری مناسبی در مورد آموزش و درمان کودک نداشته باشند. این والدین ممکن است تشخیص متخصصان را صحیح ندانسته و کوچکترین اعمال کودک خود را نشانه دانایی و هوش کودک تلقی کنند و بنابراین از اجرای دستورات درمانی خودداری کرده موجب تشدید کم توانی کودک شوند. گروهی از والدین هم پس از این که متوجه کم توانی و معلولیت فرزند خود می شوند، دچار نگرانی و اضطراب شدید شده و ممکن است برای تخلیه این اضطراب، فشارهای تربیتی و آموزشی را زیاد کرده و دائما از کودک ایراد گرفته و او را تنبیه کنند. گروهی دیگر ممکن است کم توانی وضعف کودک را به سهل انگاری و خطای دیگران نسبت دهند. افسردگی، انزوا، خشم، ترس و ... از دیگر واکنش های رایج میان خانواده هاست. اما بهترین حالت این است که والدین کودک خود را همانطور که هست بپذیرند و از او در حد توانش انتظار داشته باشند. از بلند پروازی بپرهیزند و قبول کنند که این کودک نیز توانایی های بالقوه زیادی دارد و باید جهت سازگاری بیشتر به وی کمک کنند. در واقع می توان گفت والدین یکی از بهترین مربیان کودک خود می باشند چرا که بیشتر از هر کسی وی را می شناسند و می توانند او را درک نمایند و مطمئنا لازمه یک مربی خوب بودن داشتن یک رابطه صمیمانه و عمیق با کودک است . پذیرش کودک همانگونه که هست و حمایت عاطفی و محبت در کنار آموزش کودک ، علاوه بر بهبود شرایط کودک کم توان می تواند احساس رضایت و خرسندی را در تمام اعضای خانواده فراهم نماید .
نقاط قوت در زمینه وظایف و مسئولیت های شغلی:
1 – شناخت امکانات و استفاده از استعدادهای مختلف موجود در مدرسه
2 – داشتن همکارانی مجرب، با تجربه، متعهد به کار، تحصیل کرده، خلاق و دارای پشتوانه علمی فراوان در امر آموزش
3 – وجود تجهیزات فراوان آموزشی در مدرسه
4 – آگاهی کامل از طریقه استفاده صحیح کلیه وسایل به شکلی که گاه دیگر مدارس نیز برای حل مشکلات خود به ما مراجعه می نمایند.
5 – توانایی تعمیر و ترمیم بسیاری از ایرادهای وسایل که سبب شده تا مدرسه از پرداخت برخی هزینه های اضافی جهت تعمیرات و سرویس کاری ها معاف گردد.
6 – همکاری با دیگر مراکز آموزشی در کلیه اموری که قادر به همکاری با آن ها باشیم
7 – داشتن استعدادها و تجربیات فراوان هنری در رشته های مختلف
8 – همکاری با اداره آموزش و پرورش شهرستان اندیمشک در برگزاری کلیه مسابقات فرهنگی و هنری به جهت داشتن آگاهی گامل از آن ها
9 – داوری مسابقات فرهنگی و هنری مختلف در سطح شهرستان اندیمشک و مدیریت آموزش و پرورش استثنایی استان خوزستان
10 – همکاری مداوم مسئولین و مربیان در آموزشگاه
11 – ارتباط مستمر با همکاران دیگر به منظور تبادل تجربیات خود در کلیه امور
12 – داشتن ارتباطی مستمر و مداوم با اداره آموزش و پرورش به منظور حل مشکلات و استفاده از موقعیت های مختلف به نفع همکاران و دانش آموزان
13 – داشتن اهتمام و تلاش فراوان در انجام امور محوله
14 – آشنایی با فن آوری های نوین و استفاده از آن ها در جهت پیشبرد اهداف آموزشی
15 – آشنایی با نرم افزارهای مختلف کامپیوتری و تلاش در جهت انتقال هر چه بیشتر آن ها به همکاران
16 – داشتن علاقه به کار و جدیت در یادگیری هر چه بیشتر مطالب
17 – داشتن سعه صدر و تحمل بالا در کار
18 – داشتن ارتباط اخلاقی مناسب با کلیه همکاران، دانش آموزان و خانواده های آن ها
19 – تلاش در جهت هوشمند سازی کلیه کلاس های آموزشگاه
20 – انتقال مستمر اطلاعات آموزشی و بخصوص نرم افزاری به همکاران به منظور فعال تر نمودن آن ها در کارها
21 – ایجاد یک اتاق به نام "اتاق رایانه" و اتصال آن به شبکه اینترنت به منظور استفاده هرچه بیشتر همکاران و دانش آموزان
22 – داشتن اعتماد به نفس بالا و شرکت موفق در کلیه دوره ها و آزمون ها
23 – داشتن یک ارتباط روحی و عاطفی مناسب با دانش آموزان و همکاران که موجب گردیده در بسیاری موارد براحتی با من درد دل کرد، مسائل و مشکلات خود را مطرح نمایند
24 – تبدیل کردن محدویت ها به فرصت در جهت بالا بردن هر چه بیشتر توانایی های خود
25 – وجود مشاور و کار درمان در مدرسه
26 - همکاری با مربیان  درجهت اصلاح فرایند آموزش.
27 – تشویق همکاران جهت داشتن تشریک مساعی با مسئولین مدرسه
28 – داشتن احساس مسئولیت در مقابل خداوند و خود و همکار و دانش آموزان.
29 - بررسی مستمر وضعیت عملکرد دانش آموزان در طول سال تحصیلی
30 - مشاهده شیوه تدریس همکاران و ارایه شیوه های برتر همکاران به سایر معلمان هم پایه
31 – همفکری با همکاران علاقه مند جهت ایجاد شیوه های کنترل نظم در کلاس جهت رسیدن به نتایج مطلوب تر در کلاس
32 – ثبت مداوم نقاط قوت و ابتکاری همکاران در پرونده ارزشیابی آن ها
33 – اختصاص موضوع جلسات معلمان به موضوعاتی کاربردی همچون راه کارهای ایجاد نظم درکلاس و گفت و شنود کردن به نظرات همکاران در مورد تجربیات و ایده های یکدیگر
34 – تهیه تابلویی با عنوان "تابلو ستاره ها" و نصب تصویر دانش آموزان نمونه اخلاقی و درسی در آن
35 –استفاده از شیوه های برخورد با مسایل انضباطی به تناسب جرم انجام گرفته شده. مثلا در صورت عدم رعایت بهداشت کمک به پاکیزه نمودن محیط و یا در صورت وارد کردن خسارت مجبور نمودن دانش آموز یا اولیاء وی به جبران آن
36 – تلاش در جهت آموزش مفاهیم نماز و تلاوت قرآن به میزان توانایی های بچه ها
37 – برگزاری نماز جماعت در آموزشگاه با حضور دانش آموزان دوره راهنمایی و متوسطه
38 – داشتن توجه ویژه به تفاوت های فردی دانش آموزان
39 – استفاده مستمر از فرایند تشویق جهت تثبیت عملکردهای خوب دانش آموزان و همکاران
40 – تلاش در جهت حضور هر چه بیشتر همکاران در جشنواره های مختلف تدریس
41 – آشنایی کامل با قوانین و مقررات آموزشی
نقاط ضعف در زمینه وظایف و مسئولیت های شغلی:
1 – مرتبط نبودن رشته تحصیلی خود در مقطع کاردانی با وظیفه محوله در آموزشگاه
با توجه به آن که رشته تحصیلی من دوره تربیت معلم کودکان استثنایی گرایش نابینا بوده و ضمن داشتن علاقه فراوان به آن در دوره تربیت معلم بحق در کار خود درخشیده بودم و بارها وبارها وسایلی در ارتباط با کودکان نابینا ساخته و در دبستان ها و مجتمع های خاص نابینایان بخشیده بودم به گونه ای که حتی با پیشنهاد اشتغال در شهر  تهران آن هم در قسمت ساخت و طراحـی وسایل کمـک آموزشـی مواجـه شدم انتـظار داشتم تا در دوره کاری خود در استان خوزستان با این گروه ازدانش آموزان کلاس داشته باشم غافل از آن که به دلیل کم بودن تعداد دانش آموزان نابینا کلاس به من نرسیده ومجبور می شوم با گروه کم توان ذهنی کار نمایم آن هم در شهری چون هویزه در حالی که حتی یک نفر را نمی شناختم تا در کار آموزش آن ها به من کمک و راهنمایی لازم را ارائه نماید. همین امر سبب گردید تا به سراغ کتب آموزشی رشته کم توان ذهنی رفته و دائما برای رفع ابهمات با کارشناس کم توان ذهنی مدیریت آموزش و پرورش استثنایی استان خوزستان در ارتباط باشم و همین امر سبب گردید تا نه تنها در این کار نیز موفق شوم بلکه بتوان بعد از انتقال به شهر اندیمشک جزء معلمان موفق در آموزشگاه شده و بارها به عنوان معلم برجسته انتخاب شوم و حتی بتوانم در سال های قبل به عنوان معلم نمونه منطقه و استانی نیز انتخاب گردم.
مشکلات و نارسایی های موجود در آموزشگاه:
1 – آمار بالای بی سوادی والدین
2 - آمار بالای والدین کم درآمد
3 - تعدد فرزندان معلول ذهنی در برخی از خانواده ها
4 – بی اطلاعی برخی خانواده ها از راه کارهای پیشگیری از زایمان
5 - یکسان بودن شرایط کاری معلمین استثنایی با معلمین عادی از نظر حقوق و مزایا
6 – عدم امکان جابجایی معلمین شاغل در مدارس استثنایی به سایر مدارس
7 – یکسان بودن ساعات کاری دانش آموزان استثنایی با دانش آموزان عادی
8 – پراکندگی دانش آموزان در تمام سطح شهر و مشکلات مربوط به سرویس دهی به دانش آموزان
9 – پایین بودن اطلاعات خانواده ها و مقایسه کودکان خود با سایر دانش آموزان عادی
اقدامات انجام شده جهت رفع مشکلات:
1 - برگزاری کلاس های آموزش خانواده به منظور افزایش سطح آگاهی خانواده ها
2 – کمک به دانش آموزان نیازمند شامل هزینه های ثبت نام، اهدا پوشاک و لوازم التحریر و هزینه های درمانی که از طریق کمک های مردمی و خیرین منطقه گرد آوری شده اند
3 – بیان مشکلات همکاران در جلسات مختلف مدیران بخصوص مدیران استثنایی به منظور انتقال درخواست های همکاران به مدیران ارشد جهت تعدیل شرایط کاری و کلاسی آموزشگاه ها
4 – استفاده از چهار ماشین سواری و دو دستگاه مینی بوس جهت سرویس دهی به شاگردان
اقدامات خاصی که در طول خدمت صورت گرفته و به نتیجه رسیده است
  با توجه به میزان توانایی های ذهنی دانش آموزان وبا در نظر گرفتن وضعیت مالی و اطلاعات عمومی خانواده های آن ها مجموعه برنامه ها و فعالیت های مختلفی جهت بهبود وضیت آن ها در این آموزشگاه صورت گرفته است که در بخش "نکات کلیدی که منجر به بهبود وضع در حوزه کاری شده است "  به آن ها اشاره خواهد شد.
نکات ویژه و کلیدی که منجر به بهبود وضع در حوزه ی کاری شده است
عدم هماهنگی بین دانش آموزان از نظر جنسیت و میزان یادگیری
با تـوجه به این که در این آموزشـگاه ملاک اصلی بالا رفتن پایه تحصیلی دانش آموزان میزان یادگیری آن ها است بنابراین بارها پیش می آید که مـجبور می شویم تا دانش آموزان را صرف نظر از جنسیت و سن و سال آن ها در پایه ای مشـترک زیر نظر یک همکار مناسب قـرار دهیم به همین دلیل در ابتدای هر سال ضمن مشاوره با مدیر، معاونین، معـلمان و با در نظر گرفتن خصوصیات اخلاقی ، رفتاری ، روحی و روانی دانش آموزان به کلاس بندی آن ها می پردازم. آن گاه با در نظر گرفتن خلق و خو، استعدادها و توانایی های همکاران به تقسیم کلاسها پرداخته و هر کلاس را در اختیار همکاری خاص قرار می دهم. این امـر موجب میشود که دانش آمـوزان با ویژگی های مرتبط در کنار هم قرار گرفته و به همین سـبب تنش در بین آن ها کم تر گردد . لازم به تـذکر است که در این مرحله باید دسـتورالعمل ها ی صـادره از مدیریت آموزش و پرورش استثنایی استان خوزستان را نیز در نظر گرفت.
انجام برنامه های آموزشی و تربیتی متنوع
با توجه به تعدد همکاران مختلف و وجود برنامه های متنوع در آموزشگاه و با نگاه به تقویم میتوان فهمید که برنامه های متنوعی در طول سال تحصیلی در آموزشگاه برگزار می شود که لازم است ضمن در نظر گرفتـن آن ها برای هر یک برنامه ای خـاص طراحی کرده و بر آن نظارت نمود. بنابراین من این مناسبـت ها را در نظر گرفته و ضمن طرح آن ها در جلسات مختلف هرمناسبت را متناسب با توانایی های همکاران به یک همکار داده و از او می خواهم تا برای آن برنامه ریزی کند. با یک برنامه مدون نیز همواره فعالیت های همکاران را زیر نظر گرفته و همـواره آن ها را ارزیابـی می کنم و تـلاش می کنم تا در هر برنامه پیامی خاص را که می تواند موجب بالاتر بردن انگیزه کاری و روحیه شور و نشاط در همکاران و دانش آموزان گردد را اجرا نمایم . از جمله این برنامه ها که در سال های گذشته مکرر تکرار شده و مورد استقبال فروان همکاران و دانش آموزان نیز بوده می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1 - برپایی نمایشگاه آثار دستی دانش آموزان و همکاران
2 - دعوت از آموزشگاه های عادی جهت بازدید از این نمایشگاه و ارائه توضیحاتی در مورد توانایی ها و محدودیت های دانش آموزان استثنایی به آن ها
تذکر: معمولا دانش آموزان عادی اطلاع درستی از توانایی ها و خصوصیات دانش آموزان استثنایی ندارند لذا این فرصت موجب می شود دانش آموزان عادی با خصوصیات شاگردان این آموزشگاه بیشتر آشنا شده و خود مانند پیکی عمل کنند که قادر است پیام ما را به مدرسه خود برده و به دیگر همکلاسی ها و هم مدرسه ای های خود منتقل کند بعلاوه با طرح این مطلب در خانواده و اقوام موجب خواهد گـردید تا اطلاعات مردم به تدریج در مورد این شاگردان بیشتر شده و درک درست تری از آن ها در ذهـن مردم نقش بندد. بسیاری از مردم به دید ترحم به این شاگردان می نگرند و یا القاب نامناسبی به آن ها می دهند ما تلاش میکنیم تا ضمن شرکـت در برنـامه ی مختـلف استـعدادهای این شاگردان را به عموم مردم و همشهریان خود بشناسانیم.
3 - برگزاری مسابقه درست کردن سالاد درآموزشگاه باحضورمدارس عادی در مقطع راهنمایی. جالب آن که در این مسابقه سالاد های ساخته شده توسط دانش آموزان استثنایی از کیـفیت بهتری برخوردار بود که این خبر از زحمات فراوان همکاران ما در آموزشگاه استثنایی می دهد.
4 - برگزاری مسابقه ساخت کارت پستال به مناسبت عیدغدیر خم که استقبال بی نظیری نیزاز طرف مدارس عادی از آن شد.
5 - برگزاری جشن بادبادک ها و اهدا جایزه به زیباترین بادبادک و همچنین بادبادکی که از همه بیشتر پرواز می کند.
6 - تشویق همکاران به شرکت در جشنواره های تدریس برتر مدارس استثنایی که حاصل آن کسب چندین مقام اول، دوم، سوم استانی و حتی دوم کشوری بوده و جوایز نفیسی نیز به آن ها اهدا گردیده است.
7 - برگزاری کارگاه های علمی، آموزشی و فرهنگی در مدرسه با موضوعاتی متنوع مانند کارگاه توصیفی، چه بخوریم تا سالم بمانیم، چگونه با غذای سالم خود را درمان کنیم و....
8 - تلاش در جهت جمع آوری و تهیه بهترین امکانات موجود در جهت بالاتر بدن کیفیت آموزش در مدرسه
9 - نظارت بر کار همکاران از نظر آموزشی به منظور رفع معایب و مشکلات کاری آن ها و انتقال تجارب مفید آن ها به سایر مربیان و دبیران
10 - اجرای برنامه های تشویقی مختلف همانند توزیع ژتون، اهداء جایزه و ...  در آموزشگاه به منظور بالا بردن انگیزه فعالیت هادر بین دانش آموزان و همکاران.
11 - برگزاری اردوهای یک روزه برای همکاران در خارج از زمان کاری آموزشگاه به منظور بالا بردن انس و الفت بین همکاران و آشنا شدن هرچه بیشتر همکاران با خانواده های یکدیگر
12 - پیگیری مشکلات همکاران و تلاش در جهت رفع نیازهای ضروری آن ها
13 - توجه به دانش آموزان نیازمند و تلاش در جهت جذب کمک های مردمی برای آن ها
14 – معرفی دانش آموزان نیازمند وسایل توانبخشی و خدمات توانبخشی بهمدیریت آموزش و پرورش استثنایی
15 – پرداخت کمک هزینه خرید وسایل توانبخشی و خدمات توانبخشی به دانش آموزان معرفی شده به مدیریت آموزش و پرورش استثنایی
16 – برپایی مسابقات ورزشی دانش آموزان به منظور رشد بیشتر جسمی و بالاتر بردن روحیه شادی و نشاط در آن ها
17 – برپایی مسابقات ورزشی در بین همکاران این آموزشگاه و آموزشگاه استثنایی حقیقت به منظور ایجاد صفا و صمیمیت بیشتر در بین همکاران و رفع خستگی حاصل از کارو بالا بردن هر چه بیشتر سرزندگی و شادی در آن ها
18 – تشویق دانش آموزان به شرکت درفعالیت های ورزشی به منظور پرورش روحیه ی ورزشـی آمادگی جسمانی که منجر به کسب مقام های مختلف از قبیل اول، دوم، سوم در مرحله اسـتانی و در تابستان سال گذشته کسب مقام های اول، دوم و سوم کشـوری نیز در بین دانش آموزان دختر مقطع راهنمایی در بین مدارس استثنایی بوده است. شایان ذکر است که این آموزشگاه از سال 79 تاکنون همواره ازجمله مدارس مدعی کسب مقام قهرمانی در رشته های مختلف ورزشی و فرهنگی می باشد به نحوی که تیم های ما همواره جزء یکی از سه تیم برتر استانی می باشند.
19 – ارائه خدمات گفتار درمانی،  شناساییدانشآموزانمشکلدارکارباآنهاو تقویت گفتار دانش آموزان
20 - خرید مجلات دانش آموز، کودک و نوآموز بهمنظورافزایشسطحمطالعهوافزایش میزان اطلاعات عمومی دانش آموزان
21 – خرید مجلات رشد، معلم، راهنمایی، ابتدایی، تکنولوژیآموزشیومجلات استثنایی برای مطالعه بیشتر همکاران و تشویق همکاران به مطالعه و ارائه مطالب جالب آن ها در جلسات شورای مدرسه برای سایر همکاران
22 – زیبا سازی فضای حیاط آموزشگاه با کاشت گل ها و درختان متنوع و نوشتن جملاتی زیبا بر روی دیوارهای آن
23 – برپایی فعالیت ها و برنامه های متنوع فرهنگی شامل نماز جماعت، قرائت دعاهایی همچون زیارت عاشورا، برگزاری مراسم های عزاداری و جشن متناسب با مناسبت های مختلف و ...
24 – خرید بیش از 200 کتاب متنوع و اضافه نمودن آن ها به کتاب خانه آموزشگاه
25 – تلاش در جهت یکسان نمودن پوشش دانش آموزان
 برنامه آغازین:
با توجه به نقش برنامه آغازین در منسجم ساختن فعالیت های روزانه و با در نظر گرفتن توانایی های محدود دانش آموزان در این آموزشگاه معمولا برنامه های زیر در این مراسم گنجانده می شوند:
1 –تلاوت قرآن به یکی از روش های زیر:
الف) تلاوت قرآن توسط معاون آموزشگاه.
ب) تلاوت قرآن توسط معاون و تکرار توسط دانش آموزان.
پ) پخش نوار قرآن سه بار تکرار از بلندگو و تکرار توسط دانش آموزان به منظور حفظ کردن و آموختن سوره های کوچک قرآنی.
ت) تلاوت قرآن توسط یکی از دانش آموزان.
2 –پخش سرود ملی جمهوری اسلامی در روزهای شنبه.
3 - قرائت دعای صبحگاه بوسیله معاون یا یکی از دانش آموزان.
4 –قرائت دعای امام زمان توسط معاون یا یکی از شاگردان.
5 - قرائت ذکر هر روز هفته و پنج بار تکرار آن.
6 –انجام حرکت ورزشی توسط مربی تربیت بدنی آموزشگاه و یا معاون آموزشگاه و نظارت سایر مربیان و پخش هم زمان آهنگ های ورزشی شاد در محیط آموزشگاه.
7- سخنرانی توسط معاون آموزشگاه در مورد موضوعات خاص متناسب با هر موقعیت زمانی.
8- تشویق شاگردان ممتاز در روزهای شنبه.
  نظارت بر امر آموزش همکاران:
نظارت بر تدریس همکاران  یکی از مهم ترین وظایف مدیران و معاونین آموزشگاه می باشد که در مدارس استثنایی این وظیفه به طور خاص به عهده سرپرست آموزشی و در کنار آن بعهده مدیر و معاون قرار دارد. چون در حال حاضر پست سرپرست آموزشی در آموزشگاه ما خالی است ، هم اکنون مدیر و معاونین هستند که به کلاس ها سرکشی کرده و همه چیز را تحت نظر دارند. متاسفانه گاه پیش می آید که برخی از همکاران این بازدیدها را به دید دخالت در امر آموزش خود می بینند لذا برای اجتناب از این امر ابتدا در جلسه شورای مدرسه در مورد علت فلسفه این بازدیدها صحبت کرده و بعد توضیح می دادم که هدف فقط انتقال تجربیات از یک همکار به همکار دیگر است. سپس وقتی در کلاس حاضر میشدم عملکرد خوب مربیان راتشویق و درصورت دیدن اشکالی در کار در گوشه ای تنها ایراد کار را به او می گفتم ، گاهی نیز از مربی اجازه می خواستم و می گفتم که من تدریس این قسمت را خیلی دوست دارم اجازه می دهید من هم یکبار این فصل را تدریس کنم ( تذکر آن که به لطف خدا تدریس من معمولا با نمایش های کمدی، تقلید صدا، شکلک درآوردن و ... همراه است که موجب می شود دانش آموز با شوخی و خنده درس را بهتر یاد بگیرد چرا که آستانه توجه دانش آموزان استثنایی از افراد عادی کمتر بوده و زودتر خسته می شوند ) جالب آن که گاه خود همکاران از من می خواهند تا در تدریس به آن ها کمک کنم. به طریق من نه تنها نظارت خود را انجام داده ام بلکه به یادگیری و افزایش شور و نشاط در کلاس نیز افزوده ام.
 استفاده بهینه از جلسات شورای مدرسه:
امروزه تنوع مطالب و کتب موجود در بازار در کنار مشغله های فراوان همکاران موجب گردیده تا سرانه مطالعه انسان ها کاهش یافته و کمتر فرصتی برای مطالعه داشته باشند. ما هر چه قدر هم که وقت بگذاریم معمولا قادر نیستیم در سال بیش از دو یا سه کتاب بخوانیم. لذا برای رفع مشکل به اجرای طرحی جالب در جلسات شورای معلمان پرداختیم بدین صورت که قرار شد در هر جلسه یکی از همکاراه کتابی را که متناسب با نیاز سایر همکاران نیز باشد مالعه کرده و در پایان هر جلسه خلاصه آن را بیان نماید. نتیجه اجرای این طرح آن شده که در طی نه جلسه برگزار شده در طول سال تحصیلی همه همکاران در حداقل زمان با مطالب و موضوعات مهم موجود در این کتاب ها آشنا می شدند.
 برگزاری جلسات آموزش خانواده:
از آنجا که ارتباط بین اولیاء و دانش آموزان با اولیاء مدرسه نقش بسیار زیادی در افزایش راندمان آموزشی و تربیتی آموزش و پرورش دارد به همین دلیل در مدرسه ما تصمیم گرفته شد که به صورت ماهانه جلساتی با خانواده ها در مدرسه تشکیل شود . این جلسات به صورت دوره ای برگزار می شوند. به این صورت که یک بار در کلاس درس و به صورت پایه ای بوده و در آن والدین و مربیان ضمن صحبت با یکدیگر تغییرات و رفتارهای یک ماهه دانش آموز را بررسی می کنند. در جلسه بعد نیز به صورت گروهی بوده و یک سخنران برای همه خانواده ها در یک مجمع عمومی سخنرانی می کند. تا بدین طریق نه تنها ارتباط خانه و مدرسه روز به روز قوی تر شود. موضوع این جلسات نیز متناسب با نیاز سنجی که توسط مسئولین مدرسه تعیین می گردد انتخاب می شود. در این مجموعه جلسات خانواده ها ضمن آگاهی یافتن هر چه بیشتر از وضعیت درسی فرزند خود با آخرین یافته های علمی و روانشناختی که توسط روانشناسان و سایر سخنرانان بیان می گردند نیز آشنا شده و قادر خواهند بود با چشمی باز با مشکلات فرزندان خود روبرو گردند.
اما باز در این زمان یک مشکل پیش می آمد و آن این بود که بسیاری از خانواده ها تمایلی برای شرکت در این کلاس ها نداشتند. برخی توجه کافی به مطالب  نداشته و گاه خود را با کاری دیگر مشغول می کردند. بنابراین به دو طریق به خانواده ها جهت شرکت در جلسات انگیزه داده شد.
الف) از سخنرانان درخواست شد تا در پایان سخنرانی خود یک سوال از متن مطالب گفته شده طرح کنند. سپس والدین می بایست بلافاصله پاسخ صحیح را به همراه نام و مشخصات خود نوشته و تحویل می دادند . در جلسه بعد نیز به قید قرعه به یک یا چند خانواده که پاسخ صحیح را ارائه داده باشند به شرط حضور در جلسه قرعه کشی هدیه ای تعلق می گرفت. نکته قابل توجه این است که در این جریان خانواده مجبور است برای دریافت هدیه خود دردو جلسه حاضرشود. یکبار جلسه ای که در آن سخنرانی شده و دوم جلسه ای که در آن قرار است قرعه کشی صورت گیرد. بعلاوه طرح سوال در جلسه دوم و پاسخ گویی به آن موجب می گردید تا مطلب جلسه قبل نیز یادآوری شده و اگر برای کسی سوال یا ابهامی باقی مانده است در جلسه دوم برطرف گردد.
ب) لازمه داشتن یک بدن سالم استفاده از مواد غذایی سالم ، کامل و مناسب است. معمولا بیشتر افراد در مورد غذاها، خوراکی ها و خواص و تاثیرات آن ها بر بدن کنجکاو بوده و دوست دارند بدانند هر کدام چه تاثیری بر بدن آن ها می گذارد. از رف دیگر مادران آشپزهای خانه ها بوده و رز پخت، مواد مورد استفاده و هنر آن هاست که می تواند سبب تهیه غذاهایی خوش طعم، سالم و مقوی گردد تا تک تک اعضای خانواده هم بتوانند در سلامت بیشتری زندگی کنند. لذا در مورد فواید، مضررات، تاثیرات، نتایج و عواقب مصرف خوراکی های متداول تحقیقاتی را انجام داده و در هر جلسه در مورد یک یا چند ماده غذایی صحبت می کردم. از جمله موادی که خیلی در مورد مضررات آن ها صحبت شد می توان تنقلات ناسالمی همچون چیپس، پفک، لواشک و فست فودهایی چون سوسیس، کالباس، همبرگر، پیتزا و ... را نام برد . جالب آن که اگر خانواده ای نمی توانست در جلسه حاضر شود در اولین فرصتی که میتوانست به آموزشگاه مراجعه می نمود تا بفهمد موضوع طرح شده در جلسه قبل چه بوده است!
 ایجاد کتابخانه در مدرسه و کلاس های درس
تلاش مستمر مسئولین مدرسه موجب گردیده تا در حال حاضر نزدیک به یک هزار کتاب متنوع در موضوعات متنوع شامل قصه، مذهبی، علمی، تاریخی، شعر، آموزشی و کمک درسی در آموزشگاه جمع آوری گردد بعلاوه در هر کلاس نیز تعدادی کتاب متناسب با سح علمی و توان ذهنی دانش آموزان آن پایه در اختیار مربی مربوطه قرار داده شده است تا در کلاس در اختیار دانش آموزان قرار دهد و یا آن که آن را برای مطالعه در منزل در اختیار دانش آموزان قرار دهد. پس از مطالعه کلیه کتاب ها نیز دوباره معلم به کتابخانه مراجعه کرده و تعداد دیگری از کتب مناسب را به کلاس خود می برد.
 بالا بردن اطلاعات عمومی پزشکی خانواده ها :
مهمترین عامل بروز اختلال در دانش آموزان استثنایی ازدواج های فامیلی است. بعلاوه بسیاری از این خانواده ها به علت فقر مالی کم سواد و یا حتی بی سواد می باشند به همین دلیل یکی از موضوعاتی که در جلسات از آن استفاده می شد راه های کنترل جمعیت و همچنین بررسی عوامل ایجاد اختلال در فرزندان است تا ضمن آم


مطالب مشابه :


تقدیر مهندس طاهایی استاندار مازندران از مهندس نبیان مدیرکل نوسازی م

متن تقدیرنامه برادر ارجمند : دستهای سبز(معرفی خیرین مدرسه ساز استان مازندران)




قدردانی کارکنان شبکه بهداشت ودرمان میبد از دکتر سید جلیل میرمحمدی

خیرین بخش بهداشت به گزارش روابط عمومی شبکه بهداشت ودرمان شهرستان میبد متن تقدیرنامه




روز پزشک

تقدیرنامه ها عذر خواهی می کنم ، اگر نقصی وجود داشت از جانب من بوده ، علتش هم شلوغی این




تجربیات مدون شده مدیر آموزشگاه استثنایی اندیشه سال تحصیلی ۹۰ - ۸۹

و لوازم التحریر و هزینه های درمانی که از طریق کمک های مردمی و خیرین منطقه متن تقدیرنامه




تجربیات دوره عالی معاون آموزشگاه استثنایی 92-91

نمایم بدین منظور در هر سال با توجه به میزان سرانه آموزشگاه و کمک خیرین متن تقدیرنامه




فرم دعوت نامه اولیا دانش آموزان /دعوت نامه از والدین جهت دعوت نامه ادبیانتخابات د عوتنامه برای دعوت

تقدیرنامه-سپاس دعوت نامه جهت خیرین برای کمک به ساخت متن دعوت نامه جهت نیکوکاری از طرف




متن کامل بخشنامه بودجه 92 به این شرح است:

وبلاگ شخصی حمیددهیری - متن کامل بخشنامه بودجه 92 به این شرح است: - لطفانظرات




برچسب :