ایلام ؛آلامتو و یا عیلام چه فرقی می کند وقتی بعد از همگی کلمه محرومیت میآید


ایلام .......... یا اصلا عیلام و شاید هم آلامتو  !!...... با شنیدن این اسم اولین چیزی که به ذهن شما می اید چیست ؟ (یک قانون نانوشته بیان می کند با شنیدن اسم هر چیزی اولین موضوعی که به ذهن شما خطور کرد ،درست ترین خصلت آن اسم است ) و یا برعکس از آن طرف نگاه کنیم ،اسم استانمان با چه چیزهایی در ذهن شما تداعی گر می شود یعنی با شنیدن دیدن و یا احتمالا لمس کردن و حتی استشمام و یا شاید هم استنشاق !کردن چه چیزی یاد استان ایلام در پس زمینه ذهن شما فعال می شود؟ با دیدن  کوچه ها و خیابان های در حسرت قیر و اسفالت مانده !! ویا دیدن جوانان والبته دیگر باید گفت میانسالان  شغل و حقوق و ازدواج و اینترنت غیر دایل آپ در خواب دیده !! یا لمس کردن شانه های هم استانی ها در صفوف همیشه شلوغ از نان و نانوانی های قدیم تا مرغ و مرغ فروشی های جدید ! و یا شاید هم از اسستشمام و سپس استنشاق کردن ریزگردهای معلق و نامعلق(واقعا اگر منظور از نامعلق معنای فیزیکی آن یعنی جنب و جوش در جهات مختلف و حرکات زیگزاگی است اطلاق واژه معلق به ذرات گردوغبار موجود در آسمان ایلام  درست و بجا است اما اگر مراد از معلق به معنای مفهومی و عرفی آن یعنی نا اطمینانی و تعلیق و عدم مشخص بودن وضعیت آینده است ،به هیچ وجه نمی شود گفت ذرات گردو غبار عراق نامطمئن و معلق با آینده نامشخص اند بلکه این ذرات بسیار هم از آینده خود مطمئن اند! یعنی به محض تشکیل نطفه این ذرات شوم در تالاب هورالعظیم عراق،مقصد بعدی آن ها مشخص است : دهان  حلق و سپس ریه مردمان ایلام پس اصلا معلق نیستند بلکه ذراتی هستند با جای جلوس رزرو شده !)  و شاید هم با شنیدن شیون زنی که خودسوزی کرده یاد ایلام بیفتید و بیفتیم و البته و صد البته بیفتند (مسئولان)
مردم استان ایلام بر خلاف سایر موارد در این یک مورد با هم متحد و البته هم نظرند و بدون شک این اتحاد نظر،نه بخاطر تشریک مساعی در حل مشکلات و یا نه بخاطر تلاش و اجماع و یا  فرهنگ داشتن دغدغه گروهی بلکه اجباری و از سر ناچاری است .خوب است از آن طرف هم نگاه کنیم چون بهر حال تعرف الاشیا بالاضداد: رشد اقتصادی ،شکوفایی ،احیای پتروشیمی ، توسعه و آبادانی ،مسئول پاسخگو،کشاورزی مکانیزه ،عدم اختلاس در پتروشیمی و........ بدون هیچ گونه شک و شبهه ای اگر این کلمات از ذهن یک ایلامی بگذرد به هر چیزی و هر موجودی احتمال دارد فکر کند غیر از ایلام و شهرستان های ایلام و مردم ایلام .
 قصه تلخ وغریبی است انگار ناف ایلام را با محرومیت و توسعه نیافتگی بریده اند .بی تعارف باید گفت همه دولت هایی آمده اند هر چند انصافا زحمت هم کشیده اند و خوب هم کشیده اند ولی واژه نامیمون و بسیار نامبارک محرومیت هنوز که هنوزه ترجیع بند اسم ایلام است و اگر بین ایلام و محرومیت تفکیکی بوده این تفکیک صرفا در ذهن مسئولان بوده است و نه در عالم واقع  و در ذهن  مردم عادی و بعد از سال ها که دو واژه محرومیت و ایلام همواره بدنبال هم می آمدند و مترادف هم بودند هم اکنون یکی شده اند و متحد !!و همان یک ذره اختلاف بین محرومیت و ایلام نیز از بین رفته است و به قول همان طناز معروف: ذین پس بجای واژه نامانوس و قدیمیه محرومیت از واژه هایی جدید و با مسماتر چون ایلام و یا عیلام استفاده کنیم ! . دولت سازندگی با ریاست هاشمی رفسنجانی  بر سر کار  آمد و البته سازنده هم بود و سازندگی هم انجام شد در ایلام کلنگ ها بر زمین زده شد جاده ها ساخته شد و.بودجه ها تخصیص داده شدو .. ولی هر چه بود و هر چه شد  با سازندگی و حزب کارگزاران ،ایلام از محرومیت خارج نشد بعد نوبت قطار اصلاحات و سید خندانش بود و شاید هم به قول مخالفانش مردی با عبای شکلاتی .در دوران اصلاحات هم در ایلام  همانند  سایر نقاط  کشور  اصلاحات صورت گرفت ؛مطبوعات رشد کردند،احزاب مجال رشد و مخالفان مجال نقد پیدا کردند ،فعالیت های عمرانی و اقتصادی هم صورت گرفت ولی باز آش همان آش و کاسه همان کاسه یعنی ایلام با اصلاحات و حزب مشارکت هم از شر واژه نامحسوس و ولی بسیار ملموس محرومیت رها نشد هر چند شعار حزب مشارکت ایران برای همه ایرانیان بود ولی ایلام آباد نشد و باید حزب مشارکت بجای شعار ایران برای همه ایرانیان می نوشت گاز ایلام برای همه ایرانیان غیر از ایلامیان !
دولت بعدی دولت عدالت بود و دکتر احمدی نژاد در این دولت هم تلاش های بسیاری برای آبادانی و پیشرفت استان ایلام صورت گرفت که ندیدن  و ذکر نکردن آن ها نه تنها هنر نیست بلکه بی هنری و جفا هم هست در این دولت هم تلاش های بسیاری برای برقراری عدالت صورت گرفت ،استاندار بومی آمد(هر چند در این دوره اتفاقاتی افتاد که شاید تا سال ها ایلام رنگ استاندار بومی را بخود نبیند که مقصر هم تنها استاندار بومی نبود ) ،بودجه عمرانی و بعد هم فعالیت عمرانی افزایش پیدا کرد امکان تحصیل در دانشگاه ها و شاید هم شبه دانشگاه های استان از دولتی گرفته تا آزاد و علمی کاربردی و مجازی و غیر واقعی !و از راه دور و از راه نزدیک! برای همه فراهم شد ،هر چند و باز هر چند به بهای قربانی شدن کیفیت پیش پای کمیت ،چون آنچه در آمارها می آید و به آن استناد می کنند عدد است و  کمیت و نه کیفیت ،اما بهر حال در این دولت هم فعالیت فراوانی برای توسعه استان صورت گرفت و ان شا الله در این یکسال باقیمانده صورت خواهد گرفت  ولی اگر نگاهی به اطراف بیندازیم وسبک سنگین کنیم هنوز هم مناسب ترین کلمه و واژه وشاید هم مفهوم  برای تکمیل و همراهی  اسم ایلام همان واژه آشنای محرومیت است اما یک سوال : محرومیت از چی؟؟ اینجا صرفا محرومیت اقتصادی را بررسی خواهیم کرد:
محرومیت اقتصادی : مهمترین بعد محرومیت استان ایلام که ملموس ترین آن هم برای تک تک مردم هست محرومیت اقتصادی است (البته اگر وارد مفاهیم خسته کننده ی چون تقدم فرهنگ بر اقتصاد و یا اینکه کدام زیر بنا و کدام روبنا است نشویم .) کافی  است یک بار با هم بخشی از ویژگی های استان ایلام و نه همه ویژگی های آن  را بررسی کنیم تا متوجه شویم چرا استان ایلام نه تنها نباید محروم و توسعه نیافته نباشد بلکه باید سر آمد هم باشد که مطمئنا با بررسی مشخصات زیر همگی به این نتیجه خواهیم رسید.
منایع زیر زمینی :استان ایلام از لحاظ دارا بودن منابع کاملا خدادای! نفت و گاز و پتروشیمی جزو سه استان اول کشور است به عبارت دیگر  از لحاظ داشتن منابع گازی بعد از پایتخت گاز ایران وشاید هم دنیا یعنی عسلویه در رده دوم قرار دارد و فراموش نکنیم که ایران بعد از روسیه و بالاتر از قطر بیشترین منایع گازی دنیا را در اختیار دارد و عمده منابع گاز ایران هم در عسلویه و ایلام قرار دارد و اگر قطر می تواند منابع گاز مشترک با ما در جنوب کشور را بخاطر ضعف تکنولوژیکی ما غارت کند و میزان برداشتش به چند برابر برسد ولی منابع ایلام صد درصد داخل مرز ایران قرار دارد  . از لحاظ دیگر نعمت خدادادی یعنی نفت(البته با مدیریت ضعیف ما ،مدت هاست که نفت نه تنها نعمت نیست بلکه نقمت واژه مناسب تری است ) هم وضعیت مشابه گاز  هست یعنی بعد از خوزستان و بوشهر ایلام در رده سوم قرار دارد و باز هم در نظر داشته باشیم که ایران همراه با عراق و عربستان بشترین منابع نفت دنیا را در اختیار دارد بدون شک اگر ایلام هیچ ویژگی اقتصادی و انسانی دیگری نداشت ( که دارد و در ادامه به تعدادی از آن هم اشاره خواهیم کرد ) و فقط یکی از این دو منبع انرژی و نه هر دوی آن ها !را در اختیار داشت با مدیریت صحیح و برنامه ریزی مناسب می توانست در زمره استان های توسعه یافته قرار بگیرد که این جا مراد از مدیریت صحیح نه به معنای انحصار منابع خدادادی استان برای صرفا خود استان ،بلکه به معنای لحاظ امتیازات مرسوم در نحوه هزینه کرد درآمد ناشی از این منابع است به این معنا که درصد خاصی از درآمد حاصل فروش باید ، اضافه و مازاد بر بودجه تخصیصی به استان ایلام تعلق بگیرد همچنین نسبت خاصی از استخدامی های شرکت ها ،ادارات ،و کارخانجات مرتبط با این منابع همانند پتروشیمی باید به بومی های استان تعلق بگیرد البته این تعلق بودجه واستخدامی باید در عمل و نه فقط در بخشنامه باشد اما در عمل آنچه از پتروشیمی نصیب مردم ایلام می شود اختلاس میلیاردی است  و قس علیهذ.....
مرز مشترک با عراق : استان ایلام بیشترین و طولانی ترین خطوط مرزی رابا کشور عراق دارد و این مرز طولانی باید غیر از روی مین رفتن و شهادت ،عایدی دیگری هم برای مردم استان داشته باشد که لازمه آن اندکی مدیریت صحیح است و لاغیر.
کشور عراق بخاطر میزبانی از قبور متبرک  امامان معصوم شیعه همواره هدفی بسیار جذاب  برای مردم شیعه و مسلمان کشورمان بوده است و از این به بعد هم خواهد بود و این یعنی امتیازی بسیار بهتر از نفت و گاز و یا هر چیز دیگر. اگر نفت و گاز با چالش هایی چون عدم امکان استحصال بخاطر ضعف تکنولوژیکی  ؛عدم امکان فروش بخاطر تحریم و مشکلات دیگر  روبرو هستند همجواری با عراق به عنوان دومین قطب توریسم مذهبی جهان بعد از عربستان امتیاز و حسنی است که فقط باید تدبیر به کار برد و میوه آن را چید. ورود و خروج سالانه صدها هزار نفر از ایران به عراق و برعکس می تواند یک بار برای همیشه به معضلات اقتصادی استان همانند بیکاری ،فقر و.. که در یک با نام توسعه نیافتگی و محرومیت خلاصه می شود پایان دهد .از تردد و رفت آمد توریست های مذهبی براحتی امکان ایجاد ده ها هزار شغل مستقیم و غیر مستقیم وجود دارد  یک نمونه و فقط یک نمونه را تصور کنید که مثلا اتوبوسی حامل زائرین که از یکی از نقاط کشور  راهی عراق است به استان ایلام وارد شود از لحظه ورود آن اتوبوس به استان ایلام باید به آن به عنوان منبع درآمدی کاملا در دسترس و قابل حصول نگاه کرد و با اصول پیش پا افتاده ای همانند مهندسی حرکت  آن اتوبوس به این معنا که مسیری که قرار است آن اتوبوس بپیماید تا به  مرز برسد (کاملا در اختیار استانداری و اداره کل راه و ترابری استان قرار دارد ) را طوری طراحی کنیم که مسافرین راغب به خرید فروش و اسکان وگردش شوند  اخذ امتیازات ترانزیتی و حمل کالا و بار و ساک مسافرین و همچنین عبور مسافرین از نقاط توریستی که نتیجه آن بوجود آمدن  رستوران ها ،هتل ها ،مراکز مخابراتی ؛مراکز گردشگری و..... است  نتیجه عبور و مرور همین مسافرین است ،همچنین توسعه بازارچه های مرزی نیز می تواند به عنوان راهکاری دیگر مدنظر قراربگیرد نکته تاسف آور اما فعالیت عمده غیر ایلامی ها در این بازارچه است که نشان دهنده عدم اگاهی ایلامی ها نسبت به مزیت های اقتصادی ایجاد شده در استان است برای مثال در اوایل سقوط صدام و آزاد شدن مرز مهران ؛عمده رستوران های این شهر در انحصار اصفهانی ها بود !!
اما استان ایلام علاوه بر این ویژگی های سخت افزاری ،ویژگی های نرم افزاری بسیار خوبی نیز دارد که همگی ملزومات توسعه یافتگی هستند نه علل محرومیت ،ویژگی هایی مانند جمعیت کم ویکپارچه، جمع و جور بودن و مسافت کم شهرستان های استان که می تواند هزینه حمل و نقل را در استان و فعالیت های درون استانی به شدت کاهش دهد ،هم چنین مذهب یکسان و نیز تشایه زبانی و عادات و رسوم نیز زمینه برخورد یکسان مردم استان با هر نوع تحول و پدیده اقتصادی ،فرهنگی را فراهم آورده است آن هم در حالیکه  عکس این وضعیت یعنی رویکرد متناقض مردم به یک موضوع به علت تفاوت در عادات یا فرهنگ یا مذهب همواره به عنوان یک مانع اصلی در اجرای طرح های نو  اقتصادی و فرهنگی به شمار می رود .بنا  بر اصل ثابت شده در اقتصاد ورود هر گردشگر به هرجایی در صورتی که با اقداماتی همانند خرید و فروش ٰاسکان و... همراه باشد مستقیم و غیر مستقیم برای 10 نفر شغل ایجاد می کند.


مطالب مشابه :


شعر کردی کلهری

در این وبلاگ سعی می شود که در خصوص معرفی شهرم ایوان ایوان غرب علمی کاربردی ایوان;




ایلام ؛آلامتو و یا عیلام چه فرقی می کند وقتی بعد از همگی کلمه محرومیت میآید

شهرستان ایوان غرب. استان از دولتی گرفته تا آزاد و علمی کاربردی و مجازی و غیر واقعی !و از




همایش پیاده روی وعزاداری مردم ایوان غرب به مناسبت اربعین حسینی

همایش پیاده روی وعزاداری مردم ایوان غرب فاصله شهرستان ایوان دانشگاه علمی کاربردی ایوان;




معماری ایرانی

دانشگاه علمی کاربردی این تالارها و ایوان ها جز در مواقع بسیار در دو سمت شرق و غرب




معرفی روستای گاوسوار

روستای گاوسوار در فاصله ۲ کیلومتری شهرستان ایوان ایوان غرب علمی کاربردی ایوان;




پروژه :اقلیم سرد وکوهستانی و اقلیم معتدل و مرطوب

انجمن معماری مرکز آموزش علمی کاربردی ایوان اند ولی عمق طرف غرب و 45 درجه به




تاثیر اقلیم در معماری

دانشگاه علمی کاربردی از شرق طلوع کرده،در غرب غروب از ایوان و حیاط




برچسب :