مقاله ای در خصوص تحقیق و پژوهش
نویسنده : رضا جامی
حضرت علی (ع) می فرماید:
«مهمترین راه حل و صحیح ترین شیوه ها با استفاده ازاندیشه های افراد مختلف به دست می آید»
چکیده
این مقاله در خصو ص راههای ترویج ، ترغیب و انجام پژوهش در دانش آموزان نکارش یافته است . ویزگیهای افراد محقق و پزوهشگر نیز آورده شده است ، مواردی از قیبل : علاقه مند به تجربه و آزمایش ، اعتماد به نفس ، میل به ریسک کردن ، لذت بردن از آزمایش ،شجاعت فردی ، نیروی ابتکار ، گرایش به کارهای پیچیده ، پشتکار ، کنجکاوی ، تحمل بی نظمی ، انگیزش ، افراد خلاق روحیه ای جستجو گر دارند ، زیاد پرسش می کنند ، در کودکی کنجکاوی های آنها دردسر ساز هم می شود ، در بیان این کودکان می توان خلاق بودن آنها را مشاهده نمود ، بیشتر در تخیلات خود به سر ممی برند ، اسباب بازیهای آنها کارهای خود اسباب بازیها را انجام نمی دهد بلکه کارهایی جدید برای آنها فرض می شود ، از تنهایی ناراحت نمی شوند ، هرچند اگر افرادی را همچون خود پیدا نمایند رابطه ای بسیار عاطفی با آنها پیدا خواهند نمود.
مقدمه :
تحقیق و پژوهش از زیربناهای اساسی یک کشور می باشد . به این معنا که اگر این زیر بنا به خوبی ایجاد شده باشد ، ساختمان ایجاد شده بر روی این بنا یا همان کشور ، بسیار مستحکم ساخته خواهد شد ونمود این استحکام در تمام قسمتهای کشور قابل لمس خواهد بود.و اگر زیربنای ایجاد شده ضعیف باشد ، کشور نیز در هیچ قسمت آن استحکام و دوام پیدا نخواهد کرد و در نتیجه همچین کشوری یا از هم خواهد پاشید و یا اگر دارای ثروتهای طبیعی باشد ، کشوری حتماً تحت سلطه خواهد بود .
هدف و ضرورت بیان مسئله
به نا به مطالب نوشته شده ، کشور ما هم اگر می خواهد پیشرفت نماید حتما و لزوماً باید از همین مسیر پیش رود تا به سرمنزل مقصود رسد.
برای رفتن به مسیر پیشرفت و تعالی کشور از طریق این زیر بنا ، باید نیروی محقق و پژوهنده در کشور باشد تا بتوان در این عرصه موفق بود .
از نظر داشتن نیروی جوان کشور ما بسیار در موقعیت عالی به سر می برد . چرا می گوئیم جوان ؟ چون نیروی جوان قدرت و توانایی ذهنی و بدنی بسیار مناسبی جهت تهیه ، شروع و به سرانجام رساندن یک کار تحقیقی – پژوهشی دارد.
نیروی جوان کشور ما هم به مانند تمام کشورهای دنیا ، دارای نیروی بالقوه ی بسیار زیادی در جهت تحقیق و پژوهش می باشد اما باید این نیرو از بالقوه به بالفعل تبدیل شود تا بروز پیدا نماید و منشاء اثر شود .
اگر هر کشوری بتواند این نیروی بالقوه ی خود را بالفعل نماید ، با توجه به ویژگیهایی که برای این نیروی جوان ذکر کردیم ، هر نوع آوری در آن کشور ایجاد خواهد شد و آن کشور دیگر نیاز به خرید علو از کشورهای دیگر نخواهد شد و حتی می تواند علم های ایجاد شده در کشور را بدون فروش اصل علم و فقط به فروش اثرات آن علم به خارج بفروشد.
هدف از نگارش این نوشتار ، نشان دادن راههایی است که می تواند در ایجاد انگیزه ، حرکت و اقدام برای تحقیق و پژوهش در فرزندان این مرز و بوم موثر واقع شود .
روش تدوین مقاله
این راهها ، هم حاصل تجربه ی شخصی اینجانب می باشد و هم از برخی منابع گرفته شده است.
برای اینکه روحیه ی تحقیق و پژوهش در فرزندان کشور ایران عزیزمان شکل گرفته ، در آنها تقویت شده و به شکل رفتار درآید ، باید نکات زیر در کل کشور پیاده شود .
قبل از بیان موارد مطرح شده به این مطلب دقت کنید :
دوریس جی . شل کراس خصوصیات افراد خلاق را چنین بر می شمرد: «علاقه مند به تجربه و آزمایش ،استقلال ، اعتماد به نفس ، میل به ریسک کردن ، لذت بردن از آزمایش ، حساسیت ، احساس امنیت ، شجاعت فردی ، نیروی ابتکار ، انعطاف ، گرایش به کارهای پیچیده ، کنترل نفس ، پشتکار ، کنجکاوی ، بصیرت ، اظهار وجود ، تحمل بی نظمی تحمل ابهام ، انگیزش[1]
اینها مواردی بود که دکتر دوریس شل در کتاب آموزش خلاق در دانش آموزان مطرح می کنند . مواردی دیگر نیز وجود دارند که می توان از اهم آنها موارد زیر را برشمرد : افراد خلاق روحیه ای جستجو گر دارند ، زیاد پرسش می کنند ، در کودکی کنجکاوی های آنها دردسر ساز هم می شود ، در بیان این کودکان می توان خلاق بودن آنها را مشاهده نمود ، بیشتر در تخیلات خود به سر ممی برند ، اسباب بازیهای آنها کارهای خود اسباب بازیها را انجام نمی دهد بلکه کارهایی جدید برای آنها فرض می شود ، از تنهایی ناراحت نمی شوند ، هرچند اگر افرادی را همچون خود پیدا نمایند رابطه ای بسیار عاطفی با آنها پیدا خواهند نمود و ...
مواردی که ما برشمردیم و همچنین جناب دکتر دوریس شل اگر خوب به دور و بر خود نگاه کنیم در فرزندان مان خواهیم دید . هرچند محدود کردن موارد ذکر شده مد نظر ما نیست و می توان موارد بیشمار دیگری را نیز برشمرد . در نهایت منظور ما این است که به فرزندان و دانش آموزان خود بفهمانیم که : خلاقیت ، ابتکار و اختراع ، فقط مختص افرادی همچون : ابو علی سینا ، فارابی ، ابن هیثم ، رازی ، شیخ بهایی ، انیشتین ، ادیسون و ...نیست ، هرچند افراد مطرح شده در بالا ، افرادی هستند که دارای بهره ی هوشی بالایی هستند ، اما ما نیز دارای بهره ی هوشی هستیم و می توانیم به اندازه ی همان بهره ی هوشی خود دست به ابتکار ، خلاقیت و نوع آوری بزنیم.
«تورنس» اصولی برای توسعه تفكر خلاق از طریق مدرسه ارائه میدهد :
1ـ حساس كردن دانشآموزان به محركهای محیطی 2- ایجاد فرصت برای تفكر خلاق
3ـ تشویق به دستكاری اشیاء 4ـ گسترش انتقاد سازنده
5ـ تشویق عقاید نو 6ـ روحیه حادثه جو داشتن
7ـ ایجاد جوی خلاق در كلاس 8ـ كسب شناخت در رشتههای گوناگون
9ـ آشنا كردن كودكان با فرایند خلاقیت 10ـ ارزشمند داشتن تفكر خلاق
11ـ ارزشیابی و تشویق یادگیری خود انگیز [2]
«افراد خلاق ، نسبت به آنچه خارج از آنها وجود دارد ، با وسعت نظر نگاه می کنندو این امور را با آنچه در درونشان می گذرد ، ترکیب و یکپارچه می شازند.»[3]
مواردی علی بر مواردی که آقای تورنس در خصوص اصول توسعه ی تفکر خلاق ارائه می دهد ، که باید در ایجاد روحیه ی تحقیق و پژوهش در دانش آموزان مد نظر داشت :
1-لزوم توجه به رفتارهای دارای انگیزه برای جوانان و نوجوانان مانند : علاقه مندی به رانندگی و نزدیک کردن رفتارهای پژوهشی در نوجوانان به این رفتارها
2-نصب زندگی نامه های افتخارهای ایرانی مربوط به گذشته در معرض دید نوجوان و جوان ایرانی (لازم به ذکر است که این افراد به قدری زیاد هستند که می توان به شکل روزانه ، معرفی آنها را با ذکر موارد تحقیق ، پژوهش و اختراع های انجام شده ی آنها در تابلوی اعلانات آورد و در پایان هر ماه نیز مسابقه ای در این مرود ترتیب داد.)
3-نصب رزومه ی افتخارهای ایرانی معاصر و به خصوص افراد برجسته ی در 7و 8سال گذشته . ( با توجه به اینکه در سالهای مذکور میزان اختراعات و ابتکارات در کشور بسیار افزایش یافته و بیشتر این افراد نیز از قشر جوان و نوجوان کشور می باشند.) این عمل نیز با توجه به اینکه افراد مشروحه در کشور وجود دارند و حتی هم سن و سال خود نوجوانان و جوانان می باشند ، اثر بسیار زیادی در افزایش انگیزه تحقیق و پژوهش در دانش آموزان ما خواهد داشت.
4-القای این نکته به دانش آموزان که تحقیق و پژوهش های نوجوان و جوان در هر حد و شکلی که باشد مورد پذیرش قرار خواهد گرفت و به نحوی که شکل کار را از بین نبرد مورد تقدیر قرار داد . (در این تقدیر و تشکر باید سعی شود که موارد تحقیق و پژوهشهای دانش آموزی که ضعیف هستند نیز با آموزش نحوه ی درست تحقیق و پژوهش به دانش آموزان همراه گردد.)
5- قرار دادن قسمت ویژه ی دانش آموزی در موضوعات پژوهشی حتی کشوری و بررسی این نوشته ها و تحقیقات و معرفی نفرات برتر در رسانه های جمعی
6-هدایت و راهنمایی دانش آموزان به اینکه هر کار تحقیقی سلسله مراتب دارد و در انجام یک تحقیق و پژوهش می توان از ساده ترین امکانات پژوهشی مانند یک قلم و کاغذ و کتابخانه ی مدرسه ، شهر و یا روستا استفاده نمود و در صورت داشتن امکانات مواردی از قبیل : آزمایشگاه ، مرکز تحقیقات ، اینترنت ، کتابخانه های مجهز ، کتابهای مرجع و ...
7-تشویق دانش آموزان به انجام تحقیقات مبتنی بر نگرشهای خود دانش آموزان (چرا که در این نگرشها تخیل دانش آموز دخالت دارد .)که البته در این تحقیقات ، قالب کار مبتنی بر نگارش به شیوه ی بازش مغزی فرد است ، هرچند باید به دانش آموز یاد داد که می توان از منابع بیرونی ، نظیر : کتابخانه ، اینترنت و ... نیز استفاده نمود.این روش ، یعنی تاکید بر نگرشهای خود فرد ، باعث می شود که کارهای تکراری انجام نشود و تحقیقات جدید صورت پذیرد و نتایجی جدید نیز به بار نشیند.
8-طبقه بندی موارد تحقیق برای دانش آموزان به شیوه ی ساده به مشکل و تشویق دانش آموزانی که بتوانند خود را به طبقه های تحقیقی بالاتر رسانند .
نتیجه گیری
مهمترین نکته در کل این برنامه این است که یادمان باشد ، رسیدن به زمانی که امر پژوهش و تحقیق در کشور نهادینه شود ، زمان می برد و کار یک ساعت و یک روز نیست ، پشتکار می خواهد و همتی به اندازه ی کل ملت ایران اسلامی
منابع
1-آموزش رفتار خلاق و استعدادهای درخشا ن در دانش آموزان ، دوریس جی . شل کراس، ترجمه ی مجتبی جوادیان ، انتشارات آستان قدس رضوی ، چاپ 1372
2-اینترنت
[1] آموزش رفتار خلاق ....در دانش آموزان ، دوریس جی . شل کراس، ترجمه ی مجتبی جوادیان ، انتشارات آستان قدس رضوی ، چاپ 1372
[2] برگرفته از وبلاگ majid-1350.mihanblog.com
[3] آموزش رفتار خلاق ....در دانش آموزان ، دوریس جی . شل کراس، ترجمه ی مجتبی جوادیان ، انتشارات آستان قدس رضوی ، چاپ 1372
مطالب مشابه :
شغل خلبانی
تحقیق : تحقیق : شغل انجام می شود که دقت بسیار زیادی مورد نیاز است.جمله با مشاغل ارتشی در
تحقیق در مورد شغل بازیگری
تحقیق در مورد شغل ایفای نقش شخصیتی در فیلم ، از خلال کنش ها و واکنش ها ، ژست ها ، تغییر
انواع مشاغل
به این سه مورد می توان ناامنی شغلی را نیز اضافه کرد. تقسیم بندی مشاغل در تحقیق دانش
آشنایی با رشته و شغل پرستاري
حال اين پرستار است كه با آموزشهاي لازم در مورد تحقیق) نهفته میباشد. در مشاغل به حساب مي
شغل مشاوره
تحقیق : تحقیق : شغل گیری صحیح در هر مورد کمک کند و از پیدایش با مشاغل دیگر. مشاوره در
تحقیقی در مورد کار آفرینی
جهان با يك پديده اجتماعي اقتصادي به نام مشاركت اقتصادي زنان در مشاغل تحقیق در مورد
طرح درس سالانه حرفه و فن
تحقیق در مورد زنبورداری یا پرورش کرم بازدید از موتور- تحقیق در مورد مشاغل مرتبط با
استرالیا
تحقیق : تحقیق پايين است ولی در مورد محصولات صنعتی چنين می شود وبرای اكثر مشاغل حداقل
مقاله ای در خصوص تحقیق و پژوهش
مقاله ای در خصوص تحقیق و در هر حد و شکلی که باشد مورد پذیرش قرار خواهد گرفت و به
برچسب :
تحقیق در مورد مشاغل