تبريز.........
اجرای طرح "میدان بزرگ شهر" در تبریزشهردارمنطقه يك تبريز
دكتر داودبهرا:
دكتر داودبهرا' روز پنجشنبه، تلاش برای ساخت مراكز جدید رفاهی، تفریحی و فرهنگی و ساماندهی محلات كم برخوردار را از مهمترین اولویتهای كاری این منطقه اعلام كرد.
وی، رسیدگی و رفع مشكلات محلاتی چون بیلانكوه، قله، مقبره دوكمال و محدوده و اراضی فرهنگی تاریخی این محلات را از جمله اقدامات موثر شهرداری منطقه یك طی این سالها برشمرد و خاطرنشان كرد: تجهیز پارك رفاهی تفریحی قله و دیواركشی دور آن به طول 200 و ارتفاع 26 متر، تعریض و اجرای طرح مسیرگشایی محله قله به طول 600 و عرض 18 متر، تملك اراضی محدوده مقبره دوكمال، محله قله و نیز ساماندهی رودخانه بیلانكوه شامل زیرسازی، اجرای خیابان قله از جمله اقدامات بارز شهرداری منطقه یك در این محدوده است.
وی، اعتبارات هزینه شده برای اجرای این طرحها را 50 میلیارد ریال اعلام واظهاركرد: شهرداری منطقه یك این آمادگی را دارد در سایه تلاش و كوشش مدیران و كاركنان خدوم خود خدمات گستردهتری را در راستای ساماندهی محلات قدیمی ، تاریخی و كمبرخوردار ارایه نماید.
بهرا با انتقاد از همكاری نكردن برخی ارگانها و نهادها با شهرداری در روند خدماترسانی به شهر و شهروندان تبریزی گفت: انتظار میرود تمام نهادها و ادارات در راستای خدماترسانی مطلوب و موثر به شهروندان، شهرداری را یاری كنند.
شهردار منطقه یك تبریز افزود: وجود مقبره دوكمال در منطقه بیلانكوه و قله ، ارزش و اهمیت دوچندانی به این منطقه داده و ما به عنوان نهادی خدماتی و اجتماعی طی سال جاری اقدام به ارایه خدماتی چون آسفالت، لكهگیری، اجرای طرحهای فضای سبز، غرس درختان، گلكاری، پاكسازی، تعمیر كف پارك قله و پاكسازی محلات قله ، بیلانكوه و پارك دوكمال كرده ایم.
بهرا ابراز امیدواری كرد با همكاری موثر شهروندان و نیز نهادها و ارگانهای خدماتی شهر، روند خدماترسانی به شهروندان در سال آینده تسریع شود.
شهردار منطقه يك دكتر بهرا |
بر اساس اين گزارش شهردار منطقه آقاي دكتر بهرا در اين مراسم به اهميت فضاي سبز و جايگاه والاي آن در زندگي مردم و نقش مهم فضاي سبز در برخوردها ، احساسات و بهداشت رواني مردم و تصوير شهرها اشاره نمود و اعلام داشتند : در عصر حاضر با وجود دنياي صنعتي و از بين رفتن فضاهاي طبيعي در جريان تغيير و تحول آب و هوائي و ساختار زندگي شهري ، نياز است تا جهت احياء باغات ، فضاهاي سبز و مديريت طبيعت و نقش شهرداري در ايجاد اين فضاها جهت آرامش و آسايش شهروندان بسيار پر اهميت بوده و فضاهاي سبز شهرداري منطقه يك با تمام توان بايد تلاش خود را جهت نگهداري ، ايجاد فضاهاي جديد ، پاركهاي جديد الاحداث به كار برد تا بتواند انتظارات به جاي شهروندان گرامي را به ثمر رسانده و از هيچ امري در اين خصوص فروگذار نگردند.
|
معاون میراث فرهنگی کشور اظهار کرد: مجموعه تاریخی ربع رشیدی تبریز قابلیت ثبت در فهرست آثار جهانی یونسکو را دارد.
مسعود علویانصدر صبح امروز در حاشیه بازدید از محوطه تاریخی ربع رشیدی در تبریز افزود: ربع رشیدی تمام شاخصههای یک سایت طبیعی جهانی را دارد.
وی خاطرنشان کرد: مجموعه اقدامات مرمتی انجام شده در ربع رشیدی طی چند سال اخیر مشهود و قابل تقدیر است.
علویان با تاکید بر اینکه فعالیتهای صورت گرفته در این مجموعه نسبت به بازدید قبلی تغییرات ملموس و مثبتی داشته، گفت: ساماندهی بخشهای مختلف مجموعه و استحکامبخشی از جمله اقدامات خوب انجام شده در این اثر تاریخی به شمار میرود.
وی تصریح کرد: در صورتی که این روند مرمتی، کاوشها و بازسازی در حال اجرا تکمیل شود میتوان به ثبت جهانی این اثر کمنظیر در آیندهای نزدیک امیدوار بود.
معاون میراث فرهنگی کشور با اشاره به لزوم تملک ساختمانهای موجود در حریم این اثر ثبتی یادآور شد: تملک خانههای موجود در این بخش نیاز به مبالغ قابل توجهی دارد که باید از طریق منابع ملی و استانی تامین شود.
علویان تاکید کرد: میراث جهانی به عنوان نماینده ارزشهای انسانی جوامع مختلف در مقیاس جهانی نمود و ظهور پیدا میکنند که حضور آثار مختلف کشورمان در فهرست آثار جهانی یونسکو گام بلندی در راستای جهانی شدن میراث ایران بوده است.
آثار تاریخی باید در خدمت توسعه پایدار و پایداری توسعه کشور باشد
معاون میراث فرهنگی کشور با تاکید بر لزوم حفاظت گسترده و جامع از آثار فرهنگی و تاریخی، اظهار کرد: آثار، تپهها و محوطههای تاریخی باید در خدمت توسعه پایدار و پایداری توسعه جامعه قرار گیرد.
علویان افزود: باید با استفاده از ظرفیتهای این حوزهها و آثار، مبانی فرهنگی را در جامعه ایجاد کرد.
وی با اشاره به اهمیت این محوطههای تاریخی تصریح کرد: حس خودباوری و توانایی جوانان کشور برگرفته از این سرمنشاهای تاریخی است که با استناد به آنها این باور ایجاد میشود که این ملت در طول تاریخ همواره جامعهای تاثیرگذار بوده است.
علویان خاطرنشان کرد: خصوصیات ایثار، فداکاری و اصالت در مردم جامعه نهادینه شده و میراث فرهنگی را به فرصتی برای شناخت ظرفیتهای افراد این کشور تبدیل کرده است.
وی، میراث فرهنگی را سرمایه ملی کشور خواند و با تاکید بر لزوم حفاظت از آن گفت: این سرمایه پشتوانه اقتصادی کشور است که میتواند ما را به اوج عزت برساند.
معاون میراث فرهنگی کشور با بیان اینکه تبیین این مفهوم و اهمیت آن باید با استفاده از ظرافتها و شیوههای صحیح اطلاعرسانی انجام بگیرد، افزود: پایداری میراث فرهنگی کشور به جوامع انسانی آن وابسته است و آثار تاریخی و فرهنگی تنها با حمایت و پشتوانه مردم ادامه مییابد.
علویان با تاکید بر نقش حضور ملتها در حفظ و توسعه یک کشور خاطرنشان کرد: ملتها اگر مفاهیم انسانی را به درستی تبیین کنند میتوانند دولتها را نیز مدیریت کنند و هرگاه از این مفاهیم غفلت شده، زمان باخت آن کشور بوده است.
وی، نقش متولیان میراث فرهنگی کشور را در تشویق مردم به حمایت از آثار و بناهای تاریخی بسیار موثر خواند و گفت: محوطهها و تپههای تاریخی این ظرفیت را دارند که با شناساندن مناسب، عموم مردم را به آشنایی، ورود به مباحث مرتبط و در نهایت حفظ و حراست از آنها علاقهمند کنند.
علویان یادآور شد: دانشگاهها و مراکز علمی باید فرصت حضور و آشنایی مردم را با میراث فرهنگی و آثار تاریخی کشور فراهم کرده و از تمام ظرفیتهای علمی موجود در این زمینه بهره گیرند.
این مقام مسئول تشریح کرد: آثار تاریخی بیشمار موجود در کشور باید مامن و بستر پژوهش باشند و تاریخ میتواند به صورت موثر زمینههای علمی را توسعه دهد.
علویان خاطرنشان کرد: برخی به غلط تصور میکنند که آثار تاریخی تنها محدود به علم باستانشناسی میشود در صورتی که بناها و محوطههای تاریخی با استفاده از علوم مختلف میتوانند رشد کنند.
وی، مرمت و حفاظت را از موارد اساسی در کنار باستانشناسی آثار تاریخی عنوان کرد و گفت: باستانشناسی صرفاً گشودن لایههای پنهان نیست بلکه تبیین و حفاظت از آثار تاریخی مهمترین فعالیت مرتبط با این آثار به شمار میروند.
معاون میراث فرهنگی کشور تاکید کرد: اصلاح فرآیند باستانشناسی در کشور وظیفهای است که باید آن را کلید زده و به پیش ببریم.
علویان تصریح کرد: باید کارکرد علم باستانشناسی را از حفاری صرف خارج کرد چرا که اگر حفاری همراه با پروسههای علمی و پژوهشی نباشد به نوعی همان تخریب آثار تاریخی محسوب میشود.
وی، آسیبهای آگاهانه و انسانی را مخربتر از آسیبهای طبیعی و ناآگاهانه توصیف کرد و گفت: لازم است از تجربه و دانش اساتید حوزه حفظ و مرمت برای فرهنگسازی در زمینه تبیین شیوههای نوین حفاظت استفاده شود.
شهر تاريخي ربع رشيدي در تبريز شبيه سازي شدشهرتاريخي "ربع رشيدي" واقع در شرق تبريز که به عنوان شهرک دانشگاهي در دوره ايلخاني مشهور بود در طرح پژوهشي دانشگاه هنر اسلامي تبريز شبيه سازي شد.مجري طرح "باز آفريني و طراحي تصويري شهر ربع رشيدي براساس متون تاريخي وقف نامه " روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار علمي ايرنا گفت: ربع رشيدي به عنوان يک شهر ايراني اسلامي در جهان مطرح بوده است.آزيتا بلالي اسکويي که طرح وي در جشنواره جوان خوارزمي رتبه سوم پژوهش هاي کاربردي را کسب کرد، افزود: اين شهر در اواخر قرن هفتم و اوايل قرن هشتم به عنوان مرکز بين المللي و نخستين و قديمي ترين شهرک دانشگاهي جهان شناخته شده که امروزه در زير خاک مدفون است.
وي اظهار داشت: زماني که اروپا در تاريکي و جهل به سر مي برد، شهر ربع رشيدي در ايران به عنوان نخستين شهرک دانشگاهي فعاليت مي کرد و زبان هاي مختلف عربي، ترکي، بوقوري ، سانسکريت ، يوناني و چيني در آن تدريس مي شد.
اسکويي ادامه داد: اطلاعات اين شهر تاريخي به طور بسيار مفصل در وقف نامه خواجه رشيد الدين فضل اله همداني وزير ، طبيب ، دانشمند ، مورخ و فيلسوف دوره ايلخاني که به عنوان وزير اصلاحات و شهرسازي نيز از وي ياد مي شود، شرح داده شده است.
وي با اشاره به اينکه اين شهر کاملا بر مباني هويت ايراني - اسلامي ساخته شده، افزود: در اين طرح سعي کردم تمام زواياي آن را در قالب زنده کردن هويت معماري ايراني - اسلامي به نمايش بگذارم.
اسکويي گفت: امروزه با توجه به بحث هاي هويتي ايراني - اسلامي در معماري و شهرسازي و اهميت حفظ هويت ايراني-اسلامي در شهر سازي ، سعي شد تمام جزييات اين شهر که مربوط به هويت تمدن اسلامي خودمان است شبيه سازي شود.
وي با اشاره به کتاب وقف نامه خواجه رشيد الدين فضل اله همداني به عنوان بزرگترين منبع معرفي اين شهر افزود: وقتي کتاب وقف نامه را مي خوانيم به حدي زيبا شهر را توصيف کرده که حجره به حجره شهر را مي توان تصور کرد.
پژوهشگر دانشگاه هنر اسلامي تبريز يادآور شد: با کمک اين کتاب و استفاده از تحليل و استنباط معمارانه اين شهر را شبيه سازي کرديم.
اسکويي گفت: اين طرح در قالب پايان نامه کارشناسي ارشد در رشته معماري اسلامي دانشگاه هنر اسلامي تبريز و با راهنمايي دکتر محمد علي کي نژاد رييس دانشگاه هنر اسلامي تبريز و عضو شوراي عالي انقلاب فرهنگي انجام شده است.
محوطه ربع رشيدي در محله عباسي تبريز واقع شده است، ربع رشيدي مجموعه بناهايي بوده که در زمان خواجه رشيدالدين فضل اله همداني وزير غازان خان ايلخاني در حدود سال 700 هجري قمري در تبريز ساخته شد.
خواجه رشيدالدين که وزيري دانشمند در علوم مختلف و مورخي پرکار و بينظير بوده در زمان خود بناهاي خيريه بسيار ساخت و علماي بسياري را پرورش داد.
وي در زمان غازان خان در خارج از باروي شهر تبريز شهرکي بنا کرد که به شهرستان رشيدي (رشيدآباد) معروف بود، هسته مرکزي شهر (ربع) داراي کارکرد ديني، آموزشي و فرهنگي است که در آن مجموعه مساجد، مدارس علوم اسلامي، دارالحفاظ، کتابخانه، خانقاه، دارالضيافه و دارالشفاء قرار داشت.
اين مجموعه پس از قتل خواجه در سال 718 هجري قمري ويران شد و در سال 1019 هجري قمري شاهعباس صفوي بر روي بخشي از ويرانههاي ربع رشيدي با استفاده از مصالح ربع رشيدي و گورستانهاي تبريز، قلعه اي براي حاکم تبريز ساخت. ربع رشيدي تبريز ثبت جهاني ميشود معاون سازمان ميراث فرهنگي کشور از ثبت جهاني محوطه تاريخي ربعرشيدي شهر تبريز در فهرست يونسکو خبر داد.
به نقل از پايگاه خبري ميراث آريا، مسعود علويانصدر با اعلام اين خبر، افزود: در بازديدهاي صورتگرفته از محوطه تاريخي «ربع رشيدي» موضوع قابليت ثبت جهاني آن بررسي شد و با توجه به مولفههاي ارزشمند تاريخي نظير بناها و قلعههاي موجود، ثبت جهاني اين محوطه در دستور کار قرار گرفت.
وي تصريح کرد: محوطه تاريخي «ربع رشيدي» با مساحتي بيش از 14 هکتار، ميراث متعلق به دوره ايلخاني و صفويه است که بخشهايي از آن همچنان پابرجا مانده است.
معاون سازمان ميراث فرهنگي کشور گفت: بر اساس مطالعات صورتگرفته و با توجه به وسعت محوطه، حداقل 10 فصل کاوش بايد در اين منطقه انجام شود تا اطلاعات و نشانههاي بيشتري از آن به دست آيد و مقرر شد اين اقدامات به سرعت آغاز شود.
علويانصدر افزود: انتظامبخشي، خواناسازي، مرمت و انجام عمليات باستانشناسي از اقدامات آمادهسازي براي ثبت جهاني اين محوطه است که حداقل دو ميليارد ريال اعتبار نياز دارد.
کندوان نامزد ثبت جهانی شدبا تکمیل موارد مورد نیاز، پرونده ثبت جهانی کندوان به عنوان برجستهترین روستای صخرهای جهان تا پایان سالجاری برای ارائه به سازمان یونسکو آماده میشود
در حال حاضر پرونده این روستای منحصر به فرد مراحل پایانی خود را طی میکند و در پلان مدیریت بر اقدامات حفاظتی و نگهداری آن تاکید شده است.
حذف بناهای غیرمجاز و سازگار کردن تاسیسات آب و برق با منظر روستا
حذف بناهای غیرمجاز و سازگار کردن تاسیسات آب و برق با منظر روستا از جمله اقداماتی است که در سال 91 با حساسیت به آنها رسیدگی خواهد شد.
قلع و قمع ساختوسازهای غیرمجاز در محوطه کندوان
ایجاد روستایی جدید در مجاورت کندوان در حال انجام است که این روستا به زودی برای اسکان صاحبان این ساختمانهای غیرمجاز آماده خواهد شد.
کفسازی 6 هزار متر مربع از مساحت این روستای تاریخی، نورپردازیهای اصولی و زیبا و همچنین کانالکشی برق از جمله فعالیتهایی است که سال گذشته در زمینه آمادهسازی کندون برای ثبت در فهرست آثار جهانی انجام شد.
مسیر کمربندی کندوان با عرض 45 متر برای جلوگیری از ورود اتومبیلها به داخل روستا
ساخت و توسعه سایر امکانات رفاهی مورد نیاز برای گردشگران از قبیل سرویسهای بهداشتی اصولی و بوفهها در محوطه این اثر منحصربهفرد تاریخی رو به اتمام است.
طبق برنامهریزیهای صورت گرفته و براساس روند اقدامات و فعالیتها این روستا برای ثبت در فهرست آثار جهانی در نوبت قرار گرفته است.
کندوان علاوه بر داشتن خانههای سنگی منحصر بفرد و ویژگیهای ظاهری روستا به دلیل وجود آب معدنی، درههای سرسبز و خرم، آب و هوای مطبوع و لبنیات و عسل مرغوب کوهستان، همه ساله سبب جذب تعداد کثیری مسافر از نقاط دور و نزدیک به این روستا به خصوص در فصول مساعد سال میشود.
آذربایجانشرقی سرزمین آثار منحصر بفرد تاریخی و طبیعی بینظیری است که با ثبت روستای کندوان پس از ثبت افتخارآمیز بازار تبریز در فهرست آثار جهانی، میتوانیم شاهد اضافه شدن برگ زرین دیگری برای ایران اسلامی عزیزمان باشیم.
روستای تاریخی کندوان در 50 کیلومتری جنوبغربی تبریز؛ یکی از روستاهای دهستان سهند است که در 18 کیلومتری جنوب اسکو، در دامنه سرسبز سلطانداغی واقع شده است.
این روستا طبق سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال 1375، 137 خانوار و 750 نفر جمعیت دارد که به کار کشاورزی و دامداری و صنایع دستی اشتغال دارند. آنچه به کندوان هویت باستانی داده وجود 117 خانوار و منزل مسکونی در درون تودههای مخروطی و هرمیشکل صخرهای است. روستاییان کندوان داخل این تودهها برای خود خانه مسکونی، آغل، انبار و کارگاه ایجاد کردهاند.
این روستا در شمالغرب ایران واقع در ارتفاعات کوه سهند با قدمتی 700 ساله یکی از جذابترین مکانهای دیدنی و شگفتیهای ایران به شمار میرود که به دلیل شکل خانههای آن که به مانند کندوی عسل در دل کوه کنده شدهاند به آن روستای کندوان میگویند، در حال حاضر کندوان تنها روستای زنده صخرهای جهان است که زندگی طبیعی مردم در آن جریان دارد.
کتاب «کندوان» سومین روستای صخرهای جهان منتشر شده که به چگونگی تشکیل منازل صخرهای و کرانهای کلهقندی این روستای شگفتانگیز اشاره شد و بیان گردید که در دنیا روستای صخرهای وجود دارد که اولین آن روستای «گورمه» ترکیه دومی داکوتای آمریکا و سومی نیز «کندوان» ایران است با این تفاوت که دو روستای صخرهای در ترکیه و آمریکا خالی از سکنه هستند ولی در «کندوان» زندگی جریان دارد و از این بابت کندوان اولین روستای صخرهای زنده جهان محسوب میشود.
بافت قدیمیترین روستای کندوان که یکی از زیباترین و منحصربهفردترین روستاهای تاریخی کشور و تنها روستای زنده صخرهای محسوب میشود، هماکنون با ساخت و سازهای جدید در این روستا که متفاوت با بافت گذشته است با تهدیدی جدی روبهرو شده است.
وجود آب معدنی، خانههای منحصربهفرد، درههای سرسبز و خرم، آب و هوای مطبوع و لبنیات و عسل مرغوب کوهستان، سبب جذب تعداد کثیری مسافر از نقاط دور و نزدیک به این روستا به خصوص در فصول مساعد سال میشود.
این روستا به سبب ویژگی معماری صخرهای و بافت مخصوص آن در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است. تودهها و گدازههای مذاب آتشفشانی، به وسیله باد، برف و باران در طی هزاران سال متمادی شکل گرفته و به این فرم درآمده است، کرانها در تابستانها خنک و در زمستانها گرم است.
در کندوان؛ شکل خارقالعاده و چشمگیر و خاص طبیعت است که انسان را به سوی خود کشید، به خصوص انسانی را که سرگردان گشته و برای دفاع از زندگی خود در جستجوی پناهگاه امنی است، در این مورد احتمالا حمله مغولان سبب شد که مردم روستاهای اطراف و به خصوص «حیله ور» از موقعیت طبیعی کرانها استفاده نموده به تدریج درون کرانها را خالی کرده و در آنها مستقر شوند.
بدین ترتیب هم خود را از نظر مقابله با بیگانگان در امان دیدند هم سکونت در کرانها را در تابستان و زمستان برای مقابله با سرما و گرما کاملاً مطبوع یافتند.
مطالب مشابه :
ربع رشيدي تبريز - اولين و بزرگترين دانشگاه جهان
دونيانين ان بؤيوك و ايلكين بيليم يوردي. ربع رشيدي تبريز - اولين و بزرگترين دانشگاه جهان
ربع رشیدی بزرگترین دانشگاه دنیا در تبریز
(دانشگاه) ربع خواجهرشيدالدين مجتمع عظيم دانشگاهي ربع رشيدي را در شرق تبريز تأسيس
تبريز.........
رشته معماري اسلامي دانشگاه هنر اسلامي تبريز و با راهنمايي ربع رشيدي تبريز ثبت
گزارشی از بازسازی ربع رشیدیه
خرابه هاي ربع رشيدي اين دانشگاه و گورستان هاي تاريخي تبريز و مصالح ربع رشيدي يك
برچسب :
دانشگاه ربع رشيدي تبريز