مصاحبه با زهرا اديبي سعدي نژاد مجري برنامه خانواده
با زهرا اديبي سعدينژاد «آهسته و پيوسته» آمدن را ترجيح ميدهم
برخلاف بسياري از ما كه ديروز لحظهمان را در مقايسه با امروز، آه ميكشيم؛ هر بار كودك دلش، بهانه روزهاي خوش گذشته را ميگيرد؛ مسافر ري ميشود و مهمانخانهاي در همسايگي حضرت عبدالعظيم (ع) كه نيم قرن پيش (26/9/1338) در آن به دنيا آمده، ميگردد...ميگويد: «مديون پدر و مادرم هستم و هر چه دارم از دعاي مادر و خوبي و نيكي پدر است. مرحوم پدرم، شيرازي بودند و عاشقانه ما را دوست داشتند. خيلي علاقهمند بودند ما معلم شويم و خوشبختانه به آرزويشان رسيدند. هر 5 نفرمان (يك برادر و سه خواهر ديگر) دبير شديم.
البته من به طور غير رسمي از 10 سالگي كار تدريس را آغاز نمودم. شايد برايتان جالب باشد بدانيد هر كلاسي كه رياضياش را تدريس ميكردم؛ ساعت انشايش را هم خود برعهده ميگرفتم زيرا معتقدم اگر ادبياتت خوب نباشد، رياضي را هم خوب ياد نميگيري!...
همزمان با تدريس، اتفاق و علاقه، مرا به سمت اجرا كشاند. در گروه آموزش شبكه دوم سيما، مجري برنامههاي آموزشي شدم و فعاليتم را با گروه كودك شبكههاي يك و دو ادامه دادم. هماكنون نيز بيش از 10 سال است كه علاوه بر اجرا در سيماي خانواده (روزهاي سهشنبه هر هفته) مسووليت دفتر گروه خانواده شبكه اول را هم برعهده دارم.» گفتگوي قاب كوچك با اين معلم رياضي كه مجري شد، ارزاني حرير سپيد ديدگان شما همراهان هميشگي...
به نظر ميرسد كه بعد از 4 سال، از زير بار اجرا،
شانه خالي كردهايد. چرا كم اجرا ميكنيد؟
اگر حمل برخودستايي نشود بايد بگويم سنگيني بار مسووليت دفتر گروه خانواده و تعهد اخلاقي شديدي كه نسبت به امور مراجعانم دارم مانع از حضور مستمر من در استوديو و جلوي دوربين ميگردد البته نوع نگرش و انتخاب مديران مبني بر استفاده از من به عنوان مجري نيز در اين قضيه دخيل است.
پس همچنان پابهپاي اجرا ميآييد؟
آهسته و پيوسته آمدن را ترجيح ميدهم. دلم ميخواهد احترام و شأنم بهعنوان يك مجري خانم حفظ شود. اجرا را دوست دارم اما نه به هر قيمتي. بنابراين هر اجرايي را نميپذيرم و هر جايي حاضر نميشوم البته نميخواهم بگويم آنهايي كه پركارند اين دغدغه را ندارند اما بايد مراقب بود تند و خسته مسير پيمودن، اجرا را براي مجري باري به هر جهت نكند.
اجرا شما را خواست؟
عشق به بچهها مرا خواست. من 24 سال رياضي تدريس ميكردم . دبير رسمي آموزش و پرورش بودم. مشاوره ميدادم و خلاصه در فضاي درس و مدرسه سير ميكردم. البته مجري هم بودم. يعني موازي كار كردم و سابقه كاري من در اصل، ضربدر دو است. من بچهها را خيلي دوست داشتم لذا احساس كردم فضاي مدرسه براي من كم است بنابراين وارد اجرا شدم تا بتوانم به تمام بچهها دسترسي داشته باشم. همين موضوع نيز باعث تداوم كارم تا امروز گرديده است.
مجري را تا چه حد جوابگوي نيازهاي مخاطب ميدانيد؟
خيلي زياد، مجري اولين سطح ارتباط با بيننده است و مسووليت درست آغاز شدن، درست اداره شدن، درست به پايان رسيدن و در نهايت، صحيح ارائه شدن برنامه را برعهده دارد. مجري بايد بتواند نقش همه عوامل يك برنامه را در يك لحظه ايفا كند. همه تلاشها و زحمت عوامل پشت صحنه در كار مجري نمود مييابد.
گرد و غبار اجرايتان را گرفتهايد؟
بله، به طور مرتب اين كار را انجام ميدهم. ميخواهم هر روز بهتر از ديروز باشم لذا تازگي را بر همه چيز، ترجيح ميدهم. دوست دارم در همه زمينهها از علم و معلومات گرفته تا اخبار و اطلاعات عمومي و تخصصي در زمينه كارم، همواره به روز باشم. متاسفانه بسياري از مجريان، ذخيره واژگاني كمي دارند و دايره لغاتشان، محدود است حال آن كه آشنايي با ادبيات و شناخت واژگان در كنار رواني زبان و بيان از ضروريترين نيازهاي يك مجري است كه غبار تكرار و يكنواختي را از اجرايش ميزدايد.
به سهمتان از اجرا راضي هستيد؟
هميشه به آن چه خدا برايم مقدر كند راضي هستم. مهم تاثيرگذاري و موثر بودن است.
اين سهم را خودتان به دست آورديد يا به شما دادند؟
در تمام اين سالها، هرگز تصميم با من نبوده است.
و اگر قرار بود خودتان سهمي براي اجرايتان در نظر بگيريد؟
قطعا عشق به اجرا باعث ميشد سهم بيشتري براي خودم قائل شوم. البته از آنجا كه به نظر مسوولان، احترام ميگذارم هرگز اعتراض نكرده و نميكنم.
اجرايتان حساب و كتاب دارد؟
محاسبه و حسابرسي، لازمه هر كاري است. حتي زمان تدريس هم با حساب و كتاب دقيق در كلاس درس حاضر ميشدم. همواره اولين نفري بودم كه در مدرسه حاضر ميشدم و آخرين نفري بودم كه بيرون ميرفتم. الان نيز در محل كارم همين گونهام و بعد از 28 27 سال اجرا، هنوز خود را در ابتداي راه ميبينم و معتقدم هميشه بايد با آمادگي و ذهنيت بيشتر، كارم را دنبال نمايم زيرا براي مخاطب و آدمهايي كه برايشان كار ميكنم، ارزش قائلم. تلاش كردهام تا در اين زمينهها همواره محاسبهاي دقيق داشته باشم.
اگر اجرا را از زهرا اديبي فاكتور بگيريم، چه ميماند؟
يك دبير.
اجرا ميتواند فرصتي براي خودنمايي مجري باشد؟
بستگي دارد كه مجري به اين فرصت با چه ديدي بنگرد. سوءاستفاده از فرصتها به اندرون آدمها باز ميگردد كه تنها خدا از آن آگاه است. شايد من و شما بتوانيم در مورد آدمها قضاوت شخصي داشته باشيم و مثلا بگوييم فلان فرد، عشق آنتن است اما از دلشان خبر نداريم بنابراين نميتوان به طور دقيق پاسخ داد.
خودتان با چه ديدي به اجرا مينگريد؟
من دوست ندارم به واسطه اجرا براي ديگران مطرح باشم. دلم ميخواهد به واسطه انسان بودنم، عزت و احترامم حفظ شود. ميخواهم به دور از هرگونه ريا و خودنمايي، مخلوق خوبي باشم تا اول از همه، خدا از من راضي باشد. عاشق خدا هستم و گاه با پررويي به خدا ميگويم يك روز تو بايد به من بگويي عاشقت هستم...
آن زمان كه وارد اجرا شدم نميدانستم قرار است روزي معروف بشوم. مانند بچهاي كه با مشاهده شعله آتش، به سمتش خيز برميدارد به عشق بچهها وارد اين كار شدم و اميدوارم مفيد بوده باشم، حقالناس را رعايت كرده و موجبات آزار ديگران را فراهم نكرده باشم تا مرا براي خودم بخواهند. نيت و تلاشم اين بوده كه در تمام نقشهاي زندگيام چه به عنوان مجري، دبير و مشاور و چه به عنوان يك فرزند يا مادر، بهترين باشم تا بتوانم خنده خدا را ببينم و لمس كنم.
احساسي كه در اجرا از شما گرفته شد؟
هميشه سعي كردم خودم باشم، اما گاه برخي شرايط و سياستها مانع از اين امر شده است.
دلتنگ سيماي خانوادهتان در قديم نيستيد؟
مادرم، خانه پدري را به همان سبك حفظ كردهاند، اما دلم براي آن جمعهاي خانوادگي در كنار پدر، يتيمچه بادمجان درست كردنهاي مادر و... خيلي تنگ شده است.
ظرفيت اجرايتان چقدر است؟
در هر سبك و سياقي ميتوانم اجرا كنم.
و ظرفيت خودتان؟
خيلي زياد در غم، شادي، صبوري، حفظ راز مردم و... .
اجرايتان دستخوش تحولات سيماي خانواده است؟
گاهي مواقع بله، به هر حال بايد طراحان را به هدفشان برسانيم و براي نظرشان احترام قائل باشيم، البته از تجربه و تخصص خودمان هم استفاده ميكنيم.
يكي از استراتژيهاي مهم رسانه، تحكيم جايگاه زن و مقام خانواده در فرهنگ ايراني و اسلامي است. سيماي خانواده را تا چه حد در نيل به اين هدف، موفق ميدانيد؟
[مكث طولاني] نميدانم.
سخت بود؟
خيلي.
شما نيز مانند خانم الهه رضايي، اجرا را از برنامه كودك آغاز كرديد و به نوعي دوران گذار سني را با مخاطبانتان طي نمودهايد و اكنون كه بچههاي آن زمان، صاحبخانه و خانواده شدهاند به سيماي خانواده و زندگيشان پا گذاشتهايد. اين همراهي با مخاطب در دورههاي مختلف تا چه حد در تثبيت جايگاه و باورپذيري بيننده از مجري، موثر است؟
من در مدرسه به عنوان معلم با بچهها و از طريق انجمن اوليا و مربيان با پدر و مادرها در ارتباط بودم. وقتي هم به تلويزيون و برنامه كودك آمدم با بچههايي كه در كنار خانواده، بيننده ما بودند مرتبط شدم. آن زمان هم به خاطر شناخت بچهها بايد خانواده را ميشناختيم. حتي ميطلبيد تا در قالب برنامه كودك، هدايتها و راهنماييهايي نيز براي خانوادهها داشته باشيم لذا اين حركت پاياپاي و آشناييها سبب گرديد تا مفيدتر باشيم و بهتر كار كنيم و در نتيجه مخاطب نيز ما را از خود بداند و بيشتر ارتباط برقرار كند ضمن اين كه در همين مسير هم من و هم خانم رضايي، مادر شديم و اين روابط را بهتر درك كرديم. در واقع اين موضوع يك منفعت دوجانبه داشت هم براي ما خوب بود هم براي بيننده.
شما مجري برنامهاي هستيد كه ميكوشد الگودهي مناسبي از سبك زندگي-ايراني اسلامي مخاطب داشته باشد و به نوعي موجب بهبود شيوه زندگي در جامعه گردد. چقدر اين آموزهها را در زندگي خود و فرزندانتان به كار بستهايد؟
خيلي دوست دارم فرهنگ و ارزشهاي ناب ايراني - اسلاميمان را حفظ كنيم و در زندگي روزمره به كار بنديم. نميخواهم ادعايي داشته باشم، اما من نيز چون هر ايراني مسلمان به تقيدات ديني و مذهبي و سنتهاي پسنديده پايبندم. مثلا مراسم نامزدي دخترم، شب عيد سعيد قربان 3 2 سال قبل برگزار شد. دامادم ميگفتند ميخواهم 110 سكه بهار آزادي را به عنوان مهريه قرار دهم و برخي معتقد بودند 14 سكه كافي است. من آرام نشسته بودم و چيزي نميگفتم. گفتند خانم اديبي شما يك چيزي بگوييد؛ گفتم اگر از من بپرسيد ميگويم يك سكه به نيت خداي احد و واحد! تعجب كردند و خلاصه وقتي كارها تمام شد و به توافق رسيدند، گفتم من هم شرطي دارم و آن هم اينكه ميخواهم مراسم عقد دخترم در روز عيد غدير باشد و خوشبختانه اين اتفاق هم افتاد و بعد هم در روز ولادت حضرت علي(ع) ازدواج كردند. اين مناسبتها را خيلي دوست دارم و معتقدم آنچه تا الان مرا نگه داشته همين آموزههاي ديني و فرهنگ ايراني- اسلامي است.
نميخواهيد از سيماي خانواده دل بكنيد؟
دوستش دارم. خيلي از اوقاتم را اينجا ميگذرانم. اصلا خانه من است.
تاكنون در حسرت گم شدهاي ماندهايد؟
اين سوال شما، خاطرهاي را به يادم آورد. در زمان زلزله رودبار، من مجري گروه كودك شبكه اول سيما بودم. برخي از بچههايي كه خانوادههايشان را در اين حادثه از دست داده بودند در تعدادي از مدارس تهران به طور موقت اسكان يافته بودند. ما نيز به همراه گروهي براي دلجويي از آنها به يكي از اين مدارس رفتيم. در بدو ورودمان دختر بچهاي 4 3 ساله به طرف من آمد. از ميان اسباببازيهايي كه با خود برده بودم، عروسكي را انتخاب كرده و به او دادم، اما نپذيرفت. وقتي خواستم عروسك را به بچه ديگري بدهم، به سرعت جلو آمد، عروسك را از دستم گرفت و خود را به من چسباند و گفت تو مامان من هستي. افرادي كه آنجا حضور داشتند گفتند از ميان تمام اعضاي يك خانواده تنها اين دختر زنده مانده است. خلاصه در همين مدتكوتاه حسابي با من صميمي شده بود و به هيچ قيمتي حاضر نبود مرا رها كند و در نهايت هم با زور و گريه از من جدا شد. خيلي تحت تاثير قرار گرفتم و برآن شدم تا او را به فرزندي قبول كنم، اما وقتي دوباره به آنجا مراجعه كردم، رفته بود و عليرغم تمام تلاشها ديگر نتوانستم او را بيابم. هنوز هم افسوس ميخورم و خيلي دوست دارم بدانم الان كجاست و چه ميكند.
فصل گلهاي نرگس شيراز است. يك دعاي گل نرگسي براي گل نرگس خدا را حسن ختام اين گفتگو كنيد...
دعاي مادر گيراست. انشاءالله خانم نرجس خاتون(س) دعا كنند كه فرزند دلبندشان حضرت بقيه`اللهالاعظم (ارواحنا له الفداه) هر چه زودتر ظهور بفرمايند و چتر حمايتشان را از سر مردم ما برندارند. [با گريه]
اوقات خوش آن بود كه با دوست به سر شد
باقي همه بيحاصلي و بيثمري بود ...
خسته نباشيد.
مطالب مشابه :
محسن افشانی در سیمای خانواده
★پـــــــــرنسس ویکــــــــی★ - محسن افشانی در سیمای خانواده - دوست بزگوار ويكي دراينجا
سايت خبري صدا و سيماي سيستان و بلوچستان در آستانه دور دوم سفر رئيس جمهور افتتاح مي شود.
بلوچ ارتباط - سايت خبري صدا و سيماي سيستان و بلوچستان در آستانه دور دوم سفر رئيس جمهور
5 عضو يك خانواده در سانحه ي تصادف دامغان به جندق به لقاء الله پيوستند
سیـمـــــــــای شهــــــر هـــــــــرنـد - 5 عضو يك خانواده در سانحه ي تصادف دامغان به جندق
خبرنگار صدا و سيماي مركز سيستان و بلوچستان در گذشت
آمار سايت. rss . اخبار خبرنگار مركز صدا و سيماي استان از اعضاء خانواده اش را به كليه
يكشنبه بازار ارونق و انزاب
من همراه خانواده ام هر شب بيننده پروپاقرص سايت و اخبار صدا و سيماي مركز آذربايجان
اطلاعيه سازمان سنجش آموزش كشور
3- به داوطلبان توصيه ميشود كه مندرجات برگ راهنمائي را كه بر روي سايت سازمان خانواده
نگاهي به كتاب «خانواده و تربيت مهدوي»
جامعه سالم - نگاهي به كتاب «خانواده و تربيت مهدوي» - جامعه اي با رنگ و بوي خدايي
جدول پخش شبکه یک سیما
سيماي خانواده : 10:35:00 '115: آفتاب شرقي : تمام حقوق اين وب سايت و مطالب آن متعلق به صدا و سیما مي
آغاز ثبت نام دوره كارداني غير حضوري مديريت خانواده دانشگاه جامع علمي ـ كاربردي
دانشگاه جامع علمی-کاربردى - آغاز ثبت نام دوره كارداني غير حضوري مديريت خانواده دانشگاه جامع
مصاحبه با زهرا اديبي سعدي نژاد مجري برنامه خانواده
پسران اينترنتي - مصاحبه با زهرا اديبي سعدي نژاد مجري برنامه خانواده-جدیدترین بیوگرافی و عکس
برچسب :
سايت سيماي خانواده