درسگفتارهای استاد طباطبایی به صورت لوح فشرده(DVD):مونتسکیو ، کارل مارکس ، روسو

درسگفتارهای طباطبایی_مونتسکیو

مونتسکیو را به اعتباری نماینده و نشان گسست نهایی فکر و اندیشه ی سیاسی غربی از نظام کهن و فلسفه ی اسکولاستیک به نفع عقلانیت مدرن و نظام های سیاسی جدید می دانند. وی با مدون کردن سیر تاریخی انواع حکومت و نظم بخشیدن به به آن در مهمترین اثر خود ” روح القوانین” توانست معنایی جدید به علوم سیاسی ببخشد و آن را با مقتضیات عصر جدید در تاریخ غرب هماهنگ گرداند. در نظر مونتسکیو نظام مطلوب سیاسی، نظامی معتدل است، اما چون تشکیل حکومت معتدل همواره دشوار بوده است، کمتر کسی به سوی آن میل داشته است. مونتسکیو همچنین به دلیل تاکید بر مفهوم قدرت و مهمتر از آن مهار قدرت در داخل دستگاه دولت دارای اهمیت است. از دل نظریه پردازی مونتسکیو در باب مهار قدرت است که یکی از مهمترین اصول حکومت های جدید یعنی اصل تفکیک قوا شکل می گیرد. مونتسکیو معتقد است وجود سه قوه یا سه قدرت مستقل در ساختار دولت _ قوه ی مجریه، قوه ی مقننه و قوه ی قضاییه_ باعث می گردد تا تمرکز قدرت در دل دولت شکل نگیرد و هیچ یک از قوا نتوانند بر خلاف مصلحت جامعه عمل نماید زیرا همواره دو قوه و ناظر دیگر بر او نظارت دارند.
درسگفتار مونتسکیو سید جواد طباطبایی که در ادامه ی خوانش و نقد و بررسی او از تاریخ اندیشه و فلسفه ی سیاسی غرب برگزار شده است، ضمن شرح و بررسی اصول نظریات مونتسکیو و زمینه پیدایش آن نظریات از دل نظریات طبیعیاتی و الهیاتی قبل از او، مبانی و تطور مفاهیم کلیدی اندیشه ی سیاسی مانند قدرت و آزادی و بازخوانش آنها توسط مونتسکیو را مورد توجه قرار می دهد و سپس ضمن شرح نظریات جدید او در باب قدرت و مهار آن تصویری از حکومت معتدلِ مطلوب نزد مونتسکیو را برجسته کرده و در نهایت مهمترین نظریه وضع شده توسط او یعنی نظریه تفکیک قوا را مورد واکاوی قرار می دهد.
شرح طباطبایی از اندیشه مونتسکیو از آن جهت جالب توجه است که مخاطب ضمن آشنایی با نقاط تاریک و مغوفل مانده ی اندیشه او که به فارسی ترجمه نشده اند، می تواند خوانشی علمی ، دقیق و مبتنی بر متن اصلی نوشته های مونتسکیو بدست آورد ودر نهایت دور نمایی از آنچه در سیر تطور اندیشه سیاسی غرب در اواخر قرن 17 و اوائل قرن 18 گذشته است را بدست آورد.

درسگفتارهای طباطبایی-کارل مارکس2

مجموعه درسگفتارهای مارکس با تدریس دکتر سید جواد طباطبایی در صدد است تا خوانشی کلی و در عین حال عمیق از آرا و تفکرات یکی از مهمترین متفکران و فیلسوفان تاریخ اندیشه ارائه دهد. طباطبایی در دوره دوم درسگفتارهای مارکس نخست به نقد مارکس از فلسفه حق هگل می پردازد و سپس ضمن ادامه نقادی فلسفه حق هگل، کتاب مسئله یهود را مورد بررسی قرار می دهد. طباطبایی سپس به بررسی برخی مفاهیم در کتاب ایدئولوژی آلمانی می پردازد و به بحث مارکس درباره دولت ورود پیدا می کند و در نهایت ضمن برجسته کردن مفهوم ایدئولوژی و نسبت آن با دولت این دو مفهوم را در چهارچوب نظریه مارکس در باب تاریخ مورد واکاوی قرار می دهد.
دوره دوم درسگفتار مارکس ضمن تکمیل مباحث دوره اول این درسگفتار درصدد است تا کلیدی ترین مفاهیم فلسفه ی مارکس را برای مخاطب توضیح دهد و تبیین نماید

درسگفتارهای طباطبایی_روسو

 روسو را آغاز گر گسست از عناصر و مفاهیم عصر روشنگری می دانند. مفاهیم جدید او و نیز دید رادیکال وی به مفاهیم برجسته عصر خود در عرصه فلسفه ی سیاسی همچون انسان، آزادی، مالکیت و اجتماع وی را در بسیاری جهات در تقابلی آشکار با متفکرین برجسته عصر روشنگری همچون هابز، لاک و مونتسکیو قرار می دهد. روسو با شجاعتی خیره کننده نه تنها از متقدمین فلسفه سیاسی که از متاخرین هم عصر خود نیز عبور کرده و طرحی نو در ادامه سنت اومانیستی اندیشه و فلسفه ی سیاسی در می اندازد و با وضع برخی مفاهیم جدید و نیز ارائه تعریف جدید از مفاهیم قدیم، روند شکل گیری سیاست مدرن و مفاهیم مرتبط با آن را در مسیری جدید قرار داد.
درسگفتار سید جواد طباطبایی درباره اندیشه های روسو در ادامه مجموعه درسگفتارهای وی در موسسه مطالعات سیاسی – اقتصادی پرسش درباره اندیشه و فلسفه ی سیاسی جدید در اروپا و غرب برگزار گردیده است و همچون دیگر درسگفتارهای این مجموعه با دقتی خاص و دیدی عمیق به بررسی آرا و افکار یکی از مهمترین متفکرین اومانیست آن عصر می پردازد. طباطبایی در این درسگفتار نیز با دقت و موشکافی خاص خود ابعاد ناپیدا تفکر روسو و نیز برخی مفاهیم مغفول اندیشه او را برای مخاطب بیان و برجسته می سازد .
در این درسگفتار، طباطبایی ابتدا به ارائه کلیتی در باب روسو و ژنو محل زندگی او و نیز بستر شکل گیری تفکرات او در این شهر بعنوان یکی از مراکز شکل گیری تفکرات مدرن می پردازد و اوضاع اجتماعی آن زمان اروپا را مورد بررسی قرار می دهد. سپس به بررسی مفهوم “قرارداد اجتماعی” نزد روسو و تجدید نظر او دراین مفهوم در نسبت با دیگر اصحاب قرار داد اقدام می کند. طباطبایی سپس به رادیکالیزه شدن مفاهیمی همچون انسان، اجتماع، مالکیت و آزادی نزد روسو اشاره می کند و وجه تمایز او با دیگران متفکران هم عصر خود را برجسته می سازد و در نهایت با طرح مفاهیم کلیدی ای همچون مصلت عمومی که روسو واضع و اشاعه دهنده ی آنها بوده است بحث خود را به پایان می برد.درسگفتار روسو با تدریس سید جواد طباطبایی به مخاطب این امکان را می دهد تا دیدی عمیق و ژرف از آرا و افکار یکی از مهمترین متفکرین قرن 18 اروپا بدست آورد و بخشی از روند و بستر شکل گیری تفکر مدرن را از خلال بررسی آرا او دریابد.

سایت موسسه پرسش:http://www.qporsesh.com

 

 

 


مطالب مشابه :


مرکز دایره المعارف بزرگ اسلامی برگزار می کند:"ظرفیت های اجتماعی زنان در تاریخ و فرهنگ ایران"

فتح الله مجتبایی،دکتر سید جواد طباطبایی ،دکتر ژاله ماهور فرهنگ حنایی کاشانی)




ماهنامه "سخن ما" به مدیرمسئولی مهرنوش جعفری و با معاونت سردبیری محمد جواد روح منتشر شد

دکتر صادق زیبا (سید جواد طباطبایی) (محمد سعید حنایی کاشانی) ایران




نخستین شماره دو ماهنامه ایرانشهر منتشر شد :"نقد یک اندیشه"

و موافقان را می خوانیم و در آخر پاسخ دکتر طباطبایی ماهور فرهنگ حنایی کاشانی)




درسگفتارهای استاد طباطبایی به صورت لوح فشرده(DVD):مونتسکیو ، کارل مارکس ، روسو

مجموعه درسگفتارهای مارکس با تدریس دکتر سید جواد طباطبایی در صدد است موسسه ماهور کاشانی




اولین شماره "کرگدن" ضمیمه هفتگی روزنامه اعتماد به سردبیری سید علی میر فتاح منتشر شد

امرایی ، سید احمد محیط طباطبایی ، واهه آرمن ، زهرا شجاعی دکتر سروش دباغ کاشانی ) ایران




"نوروزنامه" ویژه نامه نوروزی روزنامه اطلاعات منتشر شد

استاد باستانی پاریزی ، دکتر سید صادق طباطبایی و موسسه ماهور (محمد سعید حنایی کاشانی)




یکصد و چهارمین شماره آزما منتشر شد:"ادبیات چیست؟ از خود گفتن یا تکرار دیگران"

همراه با مطالبی از دکتر حورا یاوری، ابوالحسن نجفی، دکتر علی مهدی کاشانی. طباطبایی)




مهرنامه 34/ نوروز 93/ 500 صفحه/ 15000 تومان

چهره های تاریخ معاصر / مقاله مفصل عباس سلیمی نمین درباره مصاحبه دکتر طباطبایی) کاشانی




برچسب :