مقاله بانکی

مقاله

عنوان:

قابلیت نسبتهای مالی درپیش بینی ورشکستگی شرکتهای عدم تادیه تسهیلات اعطائی  بر اساس مدل آلتمن

چکیده:

           یکی از عمده ترین ریسک هایکه بانک ها با آن روبرو است ریسک اعتباری یا ریسک ناتوانی در بازپرداخت می باشد در سیستم بانکی ایران تجهیز منابع و تخصیص آن در قالب تسهیلات مالی کماکان اصلی ترین وظیفه بانک هاست که نرخ سود تسهیلات اعطائی فراتر از سیاستهای اقتصادی در بخش های مختلف اقتصاد مورد استفاده قرار می گیرد و این امکان که ریسک عدم بازپرداخت تسهیلات از طریق نوسانات نرخ سود جبران می شود تا حد زیادی از بانک های اعطا کننده تسهیلات سلب شده است.

 در صورتی که بتوان از طریق سنجش مدل احتمال وقوع آن پیش بینی شود احتمال از به هدر رفتن ثروت در قالب سرمایه فیزیکی و انسانی جلو گیری بعمل می آورد .

بهمین دلیل پژوهشگر تصمیم به انجام پژوهشی در زمینه پیش بینی وضعیت مالی شرکتهایی عدم تادیه تسهیلات اعطای بانک ها که درآینده با ورشکستگی روبرو خواهند شد.برای انجام این پژوهش دو فرضیه ارائه شده است.

فرضیه اول: مدل تعدیل شده آلتمن توانایی طبقه بندی شرکتها را به دو گروه موفق(تداوم فعالیت) و ناموفق (ورشکستگی) دارد.

فرضیه دوم: پیش بینی ورشکستگیمدل تعدیل شده آلتمن از روی اطلاعات یکسال قبل قوی تر از اطلاعات دو سال قبل است.

برای آزمون فرضیات از شرکت های ورشکسته ادراه امور تصفیه ورشکستگی و شرکتها غیر ورشکسته شامل شرکتهای برتر بورس اوراق بهادار تهران انتخاب گردید و با استفاده از روش آماری تحلیل تمایزی چندگانه[1] فرضیه اول مورد آزمون قرار گرفت و در نتیجه مدل تعدیل شده آلتمن توانایی طبقه بندی شرکت ها را به دو گروه ورشکسته و غیرورشکسته را دارد. برای آزمون فرضیه دوم ازآزمون فرض مقایسه نسبت موفقیت در دو جامعه مورد آزمون قرار گرفت.   در نتیجه ميزان پيش بيني بر اساس اطلاعات یک سال قبل از ورشکستگی به صورت معناداري قویتر از اطلاعات دو سال قبل از ورشکستگی بوده است.

 

 

 

 

 

1- مقدمه:

در این فصل کلیات تحقیق ارائه گردید درواقع پس از ارائه مقدمه ای در ابتدای فصل به تشریح بیان مسأله پرداخته شد .

سپس اهداف ، انگیزه ، فرضیه ها ، اهمیت موضوع و روش تحقیق تحقیق را شرح داده و به قلمرو تحقیق از لحاظ زمانی ، مکانی و موضوعی تحقیق پرداختیم . در بیان تعاریف و مفاهیم و واژگان اختصاصی سعی کردیم که واژه های اختصاصی را هم از تعریف نظری با استناد به کتاب و آثار چاپی و هم از لحاظ عملیاتی یعنی آنچه که در این پژوهش مدنظر ما بوده تشریح نماییم .

 

2- تاریخچه مطالعاتی

1- مهدی فغانی نرم ، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه علامه طباطبائی تهران، سال 81-1380

آقای فغانی ارتباط بین نسبتهای مالی و پیش بینی ورشکستگی شرکت های پذیرفته در بورس اوراق بهادار تهران را در طی سالهای 1369الی 1378 بر اساس مدل آلتمن مورد مطاله قرار داده است و نتیجه آن بین نسبتهای بکار گرفته شده در این تحقیق و پیش بینی ورشکستگی رابطه معنی داری وجود دارد.

2- غلامرضا امیری، پایان نامه دکتری، دانشگاه تهران، سال81-1380

بررسی شاخص های پیش بینی کنندگی در شرایط محیطی ایران که با استفاده از روش دلفی جهت دستیابی به شاخص ها و عوامل پیش بینی کننده بر مبنای متون تخصصی و بر اساس نظرات تخصصی دست اندرکاران شناسای و لیست جامعی از فرضیات به منظور ارزیابی اعتبار آنان در شرایط محیطی ایران از طریق پرسشنامه با متخصصان، مدیران شرکت های تولیدی، مدیران شرکت های سرمایه گذاری و تحلیل گران مالی تهیه نموده است. آقای سلیمانی بر اساس روش دلفی 25 فرضیه شامل شاخص های مالی، صنعت و غیره را به امر پیش بینی به ترتیب اولویت بندی کرده و مورد مطالعه قرار داده است و در نهایت به این نتیجه رسید که با استفاده از شاخص های مذکور می توان ورشکستگی شرکت ها را پیش بینی کرد.

 

3- بیان مسئله:

یکی از موضوعات بحث برانگیز در دهه های اخیر وجود بحرانهای مالی است که شرکت های بزرگ و کوچک با آن مواجه می شوند . بحرانهای مالی و نهایتاً ورشکستگی شرکت ها می تواند زیانهای هنگفتی برای سرمایه گذاران ، تأمین کنندگان منابع مالی ، میزان کارکنان، عرضه کنندگان مواد اولیه و مشتریان در پی داشته باشد.

محققان از طریق ترکیب نسبتهای مالی که یکی از ابزارهای تجزیه و تحلیل مسائل مالی هستند توانستند مدلهای چند متغیره ای برای پیش بینی بحرانهای مالی ارائه دهند بطوریکه با توجه به مشکل بودن پیش بینی و اهمیت تصمیم گیری یکی از موفقیت آمیزترین محصولات آکادمیک و ابزارهای تصمیم گیری در عمل می باشند.

تحقیقات زیادی در مورد مدل آلتمن انجام شده اما در مورد توقف فعالیت شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار می باشدکه در رابطه با شرکتهای ورشکسته انجام نشده ومدل آلتمن یک مدل ورشکستگی است. در این تحقیق سعی می شود از جامعه آماری شرکتهای ورشکسته که به حکم دادگاه واقع و امور مربوط به ورشکستگی و انحلال شرکت به مدیر تصفیه احاله می شود. و همچنین در تحقیقات مذکور این مدل درست بومی سازی نشده است که اغلب تحقیقات انجام شده ضرایب مربوط به این مدل بر اساس شرایط محیطی و مالی ایران تعدیل نکرده اند.

‌بانکها‌ همواره‌ مي‌خواهند با پيش‌بيني‌ امكان‌ ورشكستگي‌ يك‌ شركت‌ از ريسك‌ سوخت‌ شدن‌ اصل‌ و فرع‌ سرمايه‌ خود جلوگيري‌ كنند. از اين‌رو، آنها درپي‌ روشهايي‌ هستند كه‌ بتوانند به‌وسيله‌ آن‌ ورشكستگي‌ مالي‌ شركتها را تخمين‌ بزنند.

با توجه به مطالب گفته شده در این تحقیق ما به دنبال این موضوع هستیم که آیا بانکها با استفاده از اطلاعات حسابداری می توان ورشکستگی شرکتها را پیش بینی کرد.

با این اوصاف سؤال اصلی تحقیق را می توان اینطور بیان کرد:

آیا با استفاده از نسبت های مالی می توان ورشکستگی  شرکت ها را در آینده پیش بینی کرد؟

 

4- چهار چوب نظری:

روشهای قدیمی و سنتی ارزیابی مشتریان عمدتا ذهنی و متکی بر دیدگاه مسئول پرداخت وام بوده که بیانگر قضاوتی بودن نظام اعتباری است اکثر بانک های کشور به مقوله ریسک به طور اعم و ریسک تجاری به طور اخص بی توجه هستند. برای دستیابی به مدل پیش بینی ورشکستگی و مدیریت ریسک اعتباری نیازمند اطلاعات کمی می باشیم انگیزه محقق شناسایی دقیق عوامل موثر برای انجام این پیش بینی می باشد تا تصمیمات اعتباری دقیق تر و منصفانه تر و در انتها با استفاده از اعتبار مشتریان صورت گرفته و از بین متقاضیان دریافت تسهیلات معتبر ترین و کم ریسک ترین را گزارش نماید به طوریکه نهایتا موجب کاهش مطالبات معوقه بانکها که در حال حاضر یکی از معضلات سیستم بانکی و دغدغه های ذهنی اکثر مسولین می باشد. 

 

5- اهداف تحقیق:

معمولا سوالات و ابهامات زیادی در زمینه های مختلف پیش بینی و تصمیم گیری مالی وجود دارد که هریک از آنها  اهداف و موضوعی است که نظر محقق را به خود جلب می نماید. 

تصميم‌گيري‌ مالي‌ نسبت‌ به‌ گذشته‌ اهميت‌ بيشتري‌ يافته و مديران‌ را وادار ساخته‌ تا با بهره‌گيري‌ از تكنيك‌هاي‌ پيشرفته روشهاي‌ جديد كنترل‌ را به‌كارگيرد ‌اين‌ تحقيق‌ سعي‌ در بررسي‌ كاربرد يكي‌ از تكنيك‌هاي‌ پيش‌بيني‌ ورشكستگي‌ (مدل‌ آلتمن) دارد

بانکها درواقع از تأمین کنندگان اصلی منابع مالی شرکتها محسوب  می شوند. بنابراین بانکها بیشترین ریسک را در مورد نوسانات ارزش سهام شرکتها و ورشکستگی شرکتها پذیرفته‌اند.

با بیان این مطالب می توان هدف اصلی این تحقیق را اینطور بیان کرد.

بانکها قبل از اقدام به مشارکت و حتی در دوران مشارکت تأمین مالی شرکتها با استفاده از اطلاعات حسابداری و تجزیه و تحلیل دادهای مالی از طریق بکارگیری نسبتهای مالی مؤثر در پیش بینی ورشکستگی شرکتها اطمینان حاصل نموده و از زیانهای احتمالی که ممکن است بانکها در آینده با آن روبرو شوند جلوگیری نمایند.

 

6 ـاهمیت تحقیق:

اهمیت دستیابی به این اهداف ،در اهمیت و مزایای بکارگیری معیارهای پیش بینی می باشد.

این تحقیق اهداف زیر را برای تامین کنندگان منابع مالی و اعتبار دهندگان صورتهای مالی که می خواهند وضعیت آینده شرکت را پیش بینی می نماید.

1- ارائه معیاری مناسب جهت پیش بینی ورشکستگی شرکت ها و جلوگیری از برخی مشکلات و نارسائیها.

2- معیاری در جهت تقویت انگیزه سرمایه گذاری و تامین مالی در سرمایه گذاران و تامین کنندگان منابع مالی.

3- کمک به تخصیص صحیح منابع بانکها بر اساس این معیار پیش بینی. 

توانایی پبیش بینی ورشکستگی واحدهای تجاری هم از دیدگاه سرمایه گذاران و تأمین کنندگان مالی خصوصی  و هم از دیدگاه اجتماعی از آنجایی که نشانه آشکاری از تخصیص نادرست منابع است حائز اهمیت می باشد.

بانک ها در خصوص هرگونه اقدام نسبت به اعطای تسهیلات به شرکتها می تواند بر اساس مدل آلتمن و محاسبه نسبت های بکار رفته در مدل با توجه به شرایط اقتصادی کشور نسبت به موفق بودن یا عدم موفقیت شرکت و در نهایت احتمال ورشکستگی  را پیش بینی نماید.

 

7-حدود مطالعاتی:

1-7- قلمرو مکانی

: اداره کل امور تصفیه ورشکستگی شرکت ها و بورس اوراق بهادار تهران

2-7-  قلمرو زمانی

: بررسی صورتهای مالی شرکتها از ابتدای سال 1372 الی پایان اسفند ماه 1387    

 

3-7-  قلمرو موضوعی

بررسی کاربرد نسبتهای مالی در پیش بینی وضعیت مالی شرکتهایی عدم تادیه تسهیلات اعطای بانک ها که درآینده با ورشکستگی روبرو خواهند شد.

 

8-  فرضیه یا سؤال تحقیق:

نظر به اینکه هدف اصلی این تحقیق پیش بینی این موضوع است که آیا شرکتهای عدم تادیه تسهیلات اعطائی بانکها  در آینده با ورشکستگی روبرو خواهند شد یا خیر، لذا جهت طراحی فرضیه تحقیق در مرحله نخست شاخص های مرتبط با پیش بینی ورشکستگی، نسبتهای مالی که توسط صاحب نظران مالی با استفاده از ادبیات حسابدای و مدیریت مالی بکار گرفته شده بود مورد مطالعه قرار گرفته و از بین نسبتهای مذکور مدل آقای آلتمن که مرکب از 5 نسبت می باشد در این تحقیق مورد نظر قرار گرفت.

با بیان این مطالب سؤال اصلی بدین صورت مطرح می‌شود

آیا با استفاده از اطلاعات حسابداری و ابزارهای مالی می توان به پیش بینی فعالیت شرکتها پرداخت؟

بنابراین فرضیه تحقیق را به این شکل می توان مطرح نمود.

1- مدل تعدیل شده آلتمن توانایی طبقه بندی شرکتها را به دو گروه موفق(تداوم فعالیت) و ناموفق (ورشکستگی) دارد.

2- پیش بینی ورشکستگی مدل تعدیل شده آلتمن از روی اطلاعات یکسال قبل قوی تر از اطلاعات دو سال قبل است.

فرضیه تحقیق راه حل پیشنهادی محقق برای پاسخگویی به مسأله است به همین دلیل یک فرضیه مناسب بستگی به چگونگی بیان مسأله دارد به عبارت دیگر ریشه یک فرضیه با انتخاب و بیان مسئله در هم آمیخته است (دلاور، 1380،89)1.

1- مدل تعدیل شده آلتمن توانایی طبقه بندی شرکتها را به دو گروه موفق(تداوم فعالیت) و ناموفق (ورشکستگی) دارد.

 

1- بر اساس مدل تعدیل شده آلتمن پیش بینی ورشکستگی شرکتهای عدم تادیه تسهیلات از روی اطلاعات یک سال قبل قوی تر از اطلاعات دو سال قبل است.

 

9-  متغیرهای عملیاتی مستقل و وابسته:

متغیرهای مستقل : متغیر مستقلX  عبارتست از کلیه نسبتهای بکار گرفته شده جهت پیش بینی ورشکستگی شرکتها ( در مدل آلتمن )

نسبتهای بکار گرفته شده در این تحقیق عبارتند از:

1- نسبت سرمايه‌ در گردش‌ به كل‌ دارايي ها‌

2- نسبت سود یا زیان انباشته‌ به‌ كل‌ دارايي ها‌

3- نسبت درآمد قبل از بهره‌ و ماليات‌ به‌ كل‌ دارايي‌ ها

4- نسبت فروش‌ به‌ كل‌ دارايي ها

5- نسبت ارزش‌ بازار‌ حقوق‌ صاحبان سهام‌ به‌ کل‌ بدهي ها

متغیر وابسته : متغیر وابسته Y عبارتست از پیش بینی ورشکستگی شرکت ها و نحوه بازپرداخت تسهیلات شرکت هایی که سهام آنها در بورس معامله نمی شود.

 

10-  تعاریف ، مفاهیم و واژگان تحقیق:

ورشکستگی :

 نتیجه توقف است که به حکم دادگاه واقع و امور ورشکسته به مدیر تصفیه احاله میشود.(اکبری، 1379،89)1.

تعریف نظری : عدم توانایی نقدینگی یک شرکت برای تداوم فعالیت و پرداخت تعهدات آن در سررسید می باشد (شیروانی، 1381 ،89)2.

از لحاظ قانونی : ناتوانی واحد تجاری می تواند ناشی از توقف عملی یا ورشکستگی باشد.

نسبت های مالی :

تعریف نظری : رابطه ریاضی بین یک کمیت با کمیت دیگر ( جهانخانی و پارسانیان 1376 ،125)3 .

تعریف عملیاتی : در این تحقیق منظور نسبتهای مالی است که در پیش بینی ورشکستگی شرکتها مورد استفاده قرار گرفته است و بعنوان متغیرهای مستقل تحقیق محسوب می شود.

تسهیلات اعطایی:

از دیدگاه قانون عملیات بدون ربا، هر یک ازطرق مختلف تامین مالی یاتضمین تعهدات واحدهای اقتصادی، گونه ای از تسهیلات اعطائی محسوب می شود.

عدم تادیه تسهیلات اعطائی:

در این تحقیق شامل شرکتهای که به موجب ورشکستگی قادر به بازپرداخت  تسهیلات خود به بانک نیستند.

 

 

11-روش تحقیق:

روش تحقیق میدانی بوده و با استفاده از اطلاعات تاریخی بصورت پس رویدادی می باشد و بر پایه اطلاعات صورتهای مالی شرکتهای که از بانک تسهیلات اخذ نموده اند  انجام می شود.و از لحاظ هدف با توجه به اینکه می توانیم در عمل از آن استفاده کنیم یک پژوهش کاربردی هم می باشد.

تحقیق از لحاظ ماهیت ماهیتی  قیاسی - استقرائی دارد و روش تحقیق میدانی بوده که با استفاده از اطلاعات تاریخی بصورت پس رویدادی می باشد و بر پایه اطلاعات صورتهای مالی شرکتهای که از بانک تسهیلات اخذ نموده اند  انجام می شود. از لحاظ هدف با توجه به اینکه می توانیم در عمل از آن استفاده کنیم یک پژوهش کاربردی هم می باشد

 

12- روش جمع آوری اطلاعات

در این تحقیق با مراجعه به منابع کتابخانه ای شامل کتب، انتشارات مراکز تحقیقاتی و پژوهشی، سازمان ها و نهادهای اجرایی ، پایان نامه های تحصیلی و رساله های تحقیقی مرتبط ، جستجو در پایگاه های الکترونیک اطلاعات از قبیل اینترنت و ... بخش تئوریک و ادبیات موضوع مورد مطالعه و بررسی قرار گرفت و با مراجعه به اداره امور تصفیه و ورشکستگی و سازمان بورس اوراق بهادار تهران اطلاعات آماری مورد نیاز  تحقیق از صورت های مالی و یاداشت های همراه، استخراج و جهت نتیجه گیری، مورد مطالعه، بررسی و تجزیه و تحلیل قرارگرفت.

جمع آوری اطلاعات با استفاده از اطلاعات اولیه شرکت های برتر بورس اوراق بهادار تهران (شرکت های غیرورشکسته) و اداره امور تصفیه ورشکستگی ( شرکتهای ورشکسته) صورت گرفته و داده های خام جهت محاسبه نسبت های مالی مورد نیاز مدل از صورت های مالی استخراج شده است. برای بررسی و تجزیه و تحلیل اطلاعات آماری از نرم افزار SPSS استفاده می شود. 

 

13-  متغیرهای تحقیق

انجام هر تحقیق مستلزم تعیین و تعریف هر یک از متغیرهای تحقیق می باشد. متغیرها در تحقیق به دو دسته تقسیم مشوند:

متغیرهای مستقل: متغیرهای مستقل به وسیله محقق اندازه گیری، دستکاری یا انتخاب می شوند و روی متغیر وابسته بصورت مثبت یا منفی تأثیر می گذارند.

 

متغیرهای مستقل

متغیر مستقلX  عبارتست از کلیه نسبتهای بکار گرفته شده جهت پیش بینی ورشکستگی شرکتها ( در مدل آلتمن ) که این متغیرها عبارتند از:

1- نسبت سرمايه‌ در گردش‌ به كل‌ دارايي ها‌

                   سرمايه‌درگردش‌

                   کل دارائی ها

2- نسبت سود یا زیان انباشته‌ به‌ كل‌ دارايي ها‌

                    سودوزیان انباشته‌

                     کل دارائی ها

 

 

3- نسبت درآمد قبل از بهره‌ و ماليات‌ به‌ كل‌ دارايي‌ ها

 

                                   درآمد قبل از بهره‌ و ماليات‌

                                          کل دارائی ها

4- نسبت فروش‌ به‌ كل‌ دارايي ها

                                      فروش

‌                               کل دارائی ها

 

2- نسبت ارزش‌ بازار‌ حقوق‌ صاحبان سهام‌ به‌ کل بدهي ها

                                 ارزش‌ بازار‌ حقوق‌ صاحبانسهام

‌                                                کل بدهی ها

متغیر وابسته: متغیر وابسته متغیری است که تغییرات آن تحت تأثیر متغیر مستقل قرار می گیرد.

 متغیر وابسته Y عبارتست از پیش بینی ورشکستگی شرکت ها و نحوه بازپرداخت تسهیلات شرکت هایی ورشکسته اداره امور تصفیه ورشکستگی وشرکت های  برتر در بورس اوراق بهادار تهران می باشد.

 

14-جامعه آماری

جامعه آماری این تحقیق شرکتهای ورشکسته خارج از بورس و 50 شرکت برتر در بورس اوراق بهادار تهران می باشد.

نمونه آماری شرکتهای مورد مطالعه به دو گروه عمده تقسیم می شوند:

گروه اول : شرکتهای موفق بورس اوراق بهادار تهران : تعداد نمونه این شرکت 50 شرکت برتر بورس بوده که 30 شرکت تولیدی دارای بیشرین تسهیلات،از سیستم بانکی کشور اخذ نموده اند.

گروه دوم : شرکتهای ورشکسته اداره کل امور تصفیه ورشکستگی شرکت های تهران: تعداد نمونه این شرکتها 92 شرکت که 30 شرکت تولیدی دارای بیشرین تسهیلات، از سیستم بانکی کشور اخذ نموده اند.

 

 15 ـ روش های آماری برای تجزیه و تحلیل اطلاعات

چون در هر پژوهش با داده های کمی سرو کار داشته، بنابراین آمار ابزار اندازه گیری، ارزشیابی و تحقیق است. جهت تجزیه و تحلیل داده های آزمون فرضیه ها لازم است ابتدا ماهیت متغیر تحقیق را بشناسیم. در تحلیل های رگرسیونی متغیرهای تحقیق به دو گروه با ماهیت های متفاوت تقسیم می شوند.

گروه اول: متغیر مستقل، ماهیت این متغیرها می تواند کمی، کیفی یا ترکیبی از کمی و کیفی باشد

گروه دوم: متغیر وابسته، این متغیر نیز می تواند کمی، کیفی باشد متغیر وابسته باید به هر حال قابل اندازه گیری کمی باشد.(متغیرهای وابسته کیفی را باید به کمی تبدیل کرد) 

از آنجائی که برای تحلیل های رگرسیونی لازم است متغیرهای کیفی به متغیرهای کمی تبدیل شوند لذا باید با استفاده از متغیرهای ساختگی متغیرهای کیفی را به متغیرهای کمی تبدیل کرد به همین منظور میتوان با قبول دو مقدار صفر و یک این کار را عملی کرد صفر بیانگر عدم وجود آن صفت یا کیفیت و یک بیانگر وجود آن صفت یا کیفیت باشد.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       یکی از روش های که از این متغیرهای مجازی استفاده می کند تحلیل تمایزی چند متغیره است

البته لازم به یادآوری است که نسبت های مالی مورد استفاده در این تحقیق همان نسبت های استفاده شده در این مدل ها بر اساس شرایط محیطی شرکت ها تعدیل شده است.

 

16 –مراحل آزمون فرضیه ها:

محاسبه نسبتهای مالی بعنوان متغیرهای مستقل مورد استفاده از نرم افزار اکسل استفاده شده است.

جهت بررسی صحت تفکیک دو نمونه ورشکسته و غیر ورشکسته با استفاده از آزمون T برای مقایسه میانگین های متغیرهای مستقل دو گروه استفاده شده است.

برای آزمون فرضیه اول از روش آماری  تحلیل تمایزی چندگانه[2]

از نرم افزار Spss استفاده می گردد و با استفاده از آماره آزمون ویلکس لامبدا[3] برای استخراج ضرایب موثر با توجه به شرایط مالی و اقتصادی ایران و تمایز آزمون معنی داری بین گروه های ورشکسته و غیرورشکسته استفاده شده است.

آزمون معنی داری فرضیه اول

    

 

     در اين صورت آماره لاندا به صورت زير تعريف ميگردد.

        (1-3)                      

برای آزمون فرضیه دوم مقایسه قدرت پیش بینی اطلاعات یک سال قبل از ورشکستگی نسبت به دو سال قبل می باشد که از آزمون فرض مقایسه نسبت موفقیت در دو جامعه استفاده شده است    

             

                                                                                                (2-33-

 

 

17-نتایج تحقیق :

در این تحقیق به بررسی قابلیت نسبتهای مالی درپیش بینی ورشکستگی شرکتهای عدم تادیه تسهیلات اعطائی  بر اساس مدل آلتمن پرداخته شد بدین منظور دو فرضیه مطرح گردید.

 

فرضیه اول: مدل تعدیل شده آلتمن توانایی طبقه بندی شرکتها را به دو گروه موفق(تداوم فعالیت) و ناموفق (ورشکستگی) دارد.

 نتیجه حاصل از آزمون فرضیه اول: نشان می دهد که با توجه به  رد شدن فرض H0 و پذیرفته شدن فرضH1 نشان می دهد که مدل تعدیل شده آلتمن توانائی طبقه بندی شرکت ها را به دو گروه ورشکسته و غیر ورشکسته را دارد. بنابراین بانک ها قبل از اقدام به مشارکت در اعطای تسهیلات لازم است پس از استخراج نسبت سود وزیان انباشته به کل دارائیها ، نسبت ارزش بازار حقوق وصاحبان سهام به کل بدهی ها  و همچنین نسبت سود و زیان قبل از بهره و مالیات به کل دارائیها با محاسبه مدل تعدیل شده التمن از بازپرداخت مطالبات آتی خود اطمینان حاصل نماید.

 

فرضیه دوم: پیش بینی ورشکستگی مدل تعدیل شده آلتمن از روی اطلاعات یکسال قبل قوی تر از اطلاعات دو سال قبل است.

نتیجه حاصل ازآزمون فرضیه دوم: نشان می دهد که با  رد شدن فرض صفر و نتیجه میزان دقت مدل در یک و دوسال قبل از ورشکستگی نشان می دهد  ميزان پيش بيني بر اساس اطلاعات یک سال قبل از ورشکستگی به صورت معناداری قویتر از اطلاعات دو سال قبل از ورشکستگی بوده است.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

منابع لاتین:

  1. Altman, E. (1968) "Financial ratios, Discriminant analysis and th prediction of corporate bankruptcy", Journal of FinanceSeptember): 589–609.
  2. Deakin, E. (1972) "A Discriminant analysis of predictors of business failure", Journal of Accounting Research, 1 (Spring): 167–79.
  3. Edmister, R. (1972) "An empirical test of financial ratio analysis for small business failure prediction", Journal of Financial and Quantitative analysis, 2 (March) : 1477-93

 

 

 

 

 

 

 

Subject:

The capability of financial rates in bankrupt companies about non repayment of bank fund based on Altman, s modal.

Abstract:

One of the most important risks that the banks faced with is credit risk or the risk of inability in repayment. In Iranian bank system, the equipment of resources and its devotion in aframe of bankfund  are the most  important bank duties. The bank rate of loan, beyond the economical policy is used in different of repayment risk through the changing of rate is taken from the bank loaner. If the possibility of occurrence can be predicted, the wasting of wealth in the frame of physical and human capital may be prevented. So the prediction  of financial situation in companies that will be bankrupt  in the future.

There are two hypothesis in this research.

First hypothesis:  Altman, s modifying modal classified companies into two groups. Success group(continuity of activity) and  unseccess group (bankrupt).

Second hypothesis: prediction of bankruptcy in Altman, s modifying modal on last year data is more powerful than two last year.

The negotiable paper of Tehran stock  and the bankrupt  companies  of clearance office are chosen for testing  by the use of multi discriminant analysis and we conclude that Altman, s modifying modal is capable of classifying two groups( bankrupt and successful).

For testing the second hypothesis, the ration of in success two community was tested.

As a result the rate of prediction based on last year information significantly was more powerful than two last year.

 



[1] - Multi Discriminant Analysis

[2] - Multi Discriminant Analysis

[3] - Wilks' lambda


مطالب مشابه :


نسبت معنادار سپرده ها و تسهیلات بانکی؛ تهران 60 درصد، ایران 40 درصد

EPSnews - نسبت معنادار سپرده ها و تسهیلات بانکی؛ تهران 60 درصد، ایران 40 درصد - اخبار/ گزارش و




مقاله بانکی

تالار تخصصی حسابداری و بانکی - مقاله بانکی - موضوعهای حسابداری و بانکی نسبت های مالی :




مقررات متحدالشکل ضمانت‌نامه‌های بانکی

ضمانتنامه های مستقل بانکی در نتیجه، تلقی ماهیت تبعی نسبت به ضمانت‌نامه‌های بانکی باعث




افزایش وام دهی بانک ها زیر فشار بیرونی

سرمایه : تغییر نسبت تسهیلات به سپرده ها و تعیین دستوری نرخ های سود بانکی دو دلیل عمده افزایش




ضمانتنامه های مستقل راهکاری نوین برای تامین مالی بنگاهها

ضمانتنامه های مستقل بانکی به عبارت دیگر اولا ضامن به محض پادار شدن ضمانتنامه نسبت به آن




تنش مالی چیست؟

این نسبت ترکیب سپرده های مدت دار نظام بانکی را نرخ ارز حقیقی به مفهوم نسبت قیمت های خارجی




ذخیره قانونی بر سپرده های بانکی

هاتف - ذخیره قانونی بر سپرده های بانکی نسبت های سپرده قانونی (80- 1360) درصد




برچسب :