دترجنت ها یا مواد شوینده

دترجنت ها:

دترجنت ها ممکن است از طریق صنایع-فعالیت های کشاورزی و فاضلاب های خانگی وارد آب ها شوند.اثرات سوء محیط زیستی دترجنت ها به شرح ذیل می باشند:

۱ـاثر سوء بر روی آب رودخانه ها

دترجنت ها قادرند عمل خودپالایی آبها را به تاخیر انداخته و موجب محدودیت هایی در کاهش و حذف مواد آلی شوند.آلکیل سولفات ها نوعی از دترجنت ها(شوینده ها)هستند که سریعا توسط عوامل بیولوژیکی تجزیه می شوند.بنابراین در آب رودخانه حل شده و مصرف اکسیژن محلول را افزایش می دهند.

۲ـاثر سوء بر سیستم های تصفیه فاضلاب:

غلظت های زیاد دترجنت ها در حدودppm۳۰اثرات سویی بر سیستم تصفیه فاضلاب بیولوزیکی دارد.همچنین دترجنت ها روی میزان هوادهی مجدد آب اثر می گذارند.وجود دترجنت ها میزان ته نشینی ذراتی را که اندازه آنها بیش از 25میکرون باشد افزایش داده ولی میزان ته نشینی ذرات کوچکتر را کاهش می دهد.وجود دترجنت ها در لجن هضم شده از ارزش کودی آن می کاهد زیرا دترجنت های موجود در آن در تماس مستقیم با بذر و ریشه گیاهان قرار می گیرد.

3_اثر سوء بر روی آبهای آشامیدنی:

چنانچه دترجنت ها در حد کمتر از50میلی گرم در لیتر آب وجود داشته باشند هیچگونه تغییرات نامطلوبی در مزه آب ایجاد نمی کنند.احتمالا تغییراتی که دترجنت ها در مزه آب ایجاد می کنند مربوط به خود دترجنت ها نبوده بلکه صرفا به مواد سازنده یا عطر آنها مربوط می شود.

4_اثر سوء بر روی آبزیان:

چنانچه غلظت دترجنت ها در آب رودخانه از 3میلی گرم در لیتر تجاوز نکند مخاطرات ناشی از آنها بسیار محدود است.غلظت3/5ppmدترجنت هادر ماهیانی که حساسیت متوسط دارند موجب مرگ50درصدی آنها می شود.اثرات زیان بخش دترجنت ها روی ماهی ها صرفا یک عمل فیزیکی است.جذب و مصرف اکسیژن محلول توسط ماهی یک پدیده اسمزی است و کاهش کشش سطحی یک مایع بر میزان عبور جریان از غشای نیمه تروا اثر می گذارد.

هنگامی که ماهی آب آلوده به دترجنت را از برونش های خود عبور می دهد به طور ارادی یا غیر ارادی در بالا بردن کشش سطحی آب مبارزه و فعالیت می کند.اکسیژن محلول در آب نیز مهم است زیرا وقتی اکسیژن محلول در آب کاهش یابد اثر مواد سمی نسبتا افزایش می یابد.و در رودخانه های آلوده که میزان اکسیژن محلول آن کم است غلظت کمی از عوامل فعال سطحی میتوانند اثر سمی داشته باشند.

دترجنت ها همچنین بر روی آب های زیرزمینی و انسان و عمل انعقاد و ته نشینی اثر سوئی می گذارد و نیز توام با سایر مواد موجود در آب باعث پیداش کف می شود.که کف های تولید شده می توانند برای کشتی رانی و قایقرانی مخاطراتی را در بر داشته باشند و همچنین احتمال خطر غرق شدن شناگران افزایش می یابد.

بررسي راندمان حذف دترجنت ها در تصفيه خانه فاضلاب شهرك قدس به روش لجن فعال

سورفاکتانت ها يا عوامل فعال سطحي در واقع مواد شيميايي آلي هستند که با تجمع در سطح مشترک گاز- مايع يا جامد- مايع، خصوصيات آب را تغيير مي دهند و با کاهش کشش سطحي آب، عمل پاک کنندگي را تسريع مي کنند. سورفاکتانت ها در واقع اصلي ترين و مهمترين مواد شيميايي در دترجنت ها هستند که تقريبا 5-30 وزن دترجنت ها را تشکيل مي دهند. با تخليه مستقيم فاضلاب خام يا پسابهاي تصفيه شده، دترجنت ها به محيط وارد مي شوند و با ايجاد آلودگي در منابع آب، کيفيت آنها را کاهش مي دهند و هزينه ها را بالا مي برند.

 

 

 

بررسي راندمان حذف دترجنت ها در تصفيه خانه فاضلاب شهرك قدس به روش لجن فعال
 
محوي اميرحسين*,علوي نخجوان نغمه,ندافي كاظم
 
* گروه آموزشي بهداشت محيط، دانشکده بهداشت و انستيتو تحقيقات بهداشت، مرکز تحقيقات محيط زيست دانشگاه علوم پزشکي تهران
 
 

زمينه و هدف: سورفاکتانت ها يا عوامل فعال سطحي در واقع مواد شيميايي آلي هستند که با تجمع در سطح مشترک گاز- مايع يا جامد- مايع، خصوصيات آب را تغيير مي دهند و با کاهش کشش سطحي آب، عمل پاک کنندگي را تسريع مي کنند. سورفاکتانت ها در واقع اصلي ترين و مهمترين مواد شيميايي در دترجنت ها هستند که تقريبا 5-30 وزن دترجنت ها را تشکيل مي دهند. با تخليه مستقيم فاضلاب خام يا پسابهاي تصفيه شده، دترجنت ها به محيط وارد مي شوند و با ايجاد آلودگي در منابع آب، کيفيت آنها را کاهش مي دهند و هزينه ها را بالا مي برند. مطالعه حاضر با توجه به حد مجاز تخليه دترجنت ها بر اساس استانداردهاي تخليه پساب براي آبهاي سطحي و آبهاي زيرزميني و همچنين مورد استفاده در کشاورزي کنترل کارايي تصفيه خانه فاضلاب شهرک قدس انجام شد.
روش بررسي: در اين مطالعه تجربي نمونه برداري از فاضلاب خام و همچنين پساب تصفيه خانه فاضلاب شهرک قدس در شش هفته و هر هفته شش نمونه انجام شد. مقدار سورفاکتانت هاي آنيوني با روش MBAS (Methylene Blue Active Substances) مشخص و با استانداردها مقايسه گرديد.
يافته ها: بر اساس يافته هاي پژوهش مقدار دترجنت ها در فاضلاب خام ورودي به تصفيه خانه فاضلاب شهرک قدس در محدوده 1.23 تا 5.23 ميليگرم در ليتر و در پساب تصفيه 0.093 تا 0.263 ميليگرم در ليتر به دست آمد. راندمان حذف در اين تصفيه خانه حدود 93 بود.
نتيجه گيري: با توجه به نتايج اين بررسي و مقايسه راندمان حذف بالاي دترجنت از فاضلاب و با دستيابي به استاندارد تخليه فاضلاب به محيط زيست مشاهده مي شود که مقادير دترجنت در پساب خروجي کمتر از استاندارد تخليه به آبهاي سطحي و زيرزميني مي باشد، بنابراين به تصفيه پيشرفته نياز نخواهد بود.منبع:پایگاه اطلاعات علمی

 


مطالب مشابه :


دترجنت ها یا مواد شوینده

دترجنت ها: دترجنت ها ممکن است از طریق صنایع-فعالیت های کشاورزی و فاضلاب های » مرغ سبز چیست




لاندری 1

دترجنت لكه آشامیدنی های الكلی لكه آسفالت و قیر . لكه را در آب سرد به مدت حداقل نیم ساعت




لیپید چیست؟

لیپید چیست نمک های صفراوی ترکیبات آمفی پاتیک هستند و دترجنت بیولوژیکی .




دترژنت ها

دترجنت ها اصولا ترکیبات آلی زنجیره ای کربن دار هستند که دارای دو قطب صابون چیست




شامپو چیست ؟

شیمی آزمایشگاهی - شامپو چیست ؟ - دروس شیمی آزمایشگاهی - شیمی دترجنت ها یا شوینده




رزین­های XAD

Humic acid چیست ؟ مانند آنتی­بیوتیک­ها، سایر داروها، ویتامین­ها، آمینو اسیدها، دترجنت­ها




استريليزاسيون چيست؟

دترجنت (Detergent) ماده اي است كه با استفاده از كشش سطحي آلودگي را مي‌برد. سنيتايزر (Sanitizer)




برخی از نکات و دستور العمل هایی که در اتاق عمل و بیمارستان باید بدانید

مواد دترجنت معمولی جهت نظافت کافی بوده و بایستی بصورت تازه و روزانه تهیه گردند.




الکتروفورز دو بعدی چیست ؟

الکتروفورز دو بعدی چیست ؟ الكتروفورز روشي است كه در آن نمونه هايي که بار الکتريکي دارند




برچسب :