مدت زمان شیر دادن نوزاد از نظر علمی و قرانی
آیات قرآنی كه مستقیماً بحث شیر مادر در آن ها مطرح شده است:
آیه زیر، مهم ترین آیه در رابطه با شیر مادر است.
«وَالْوَالِدَاتُ يُرْضِعْنَ أَوْلاَدَهُنَّ حَوْلَيْنِ كَامِلَيْنِ لِمَنْ أَرَادَ أَن يُتِمَّ الرَّضَاعَةَ وَعلَى الْمَوْلُودِ لَهُ رِزْقُهُنَّ وَكِسْوَتُهُنَّ بِالْمَعْرُوفِ لاَ تُكَلَّفُ نَفْسٌ إِلاَّ وُسْعَهَا لاَ تُضَآرَّ وَالِدَةٌ بِوَلَدِهَا وَلاَ مَوْلُودٌ لَّهُ بِوَلَدِهِ وَعَلَى الْوَارِثِ مِثْلُ ذَلِكَ فَإِنْ أَرَادَا فِصَالاً عَن تَرَاضٍ مِّنْهُمَا وَتَشَاوُرٍ فَلاَ جُنَاحَ عَلَيْهِمَا وَإِنْ أَرَدتُّمْ أَن تَسْتَرْضِعُواْ أَوْلاَدَكُمْ فَلاَ جُنَاحَ عَلَيْكُمْ إِذَا سَلَّمْتُم مَّآ آتَيْتُم بِالْمَعْرُوفِ وَاتَّقُواْ اللّهَ وَاعْلَمُواْ أَنَّ اللّهَ بِمَا تَعْمَلُونَ بَصِيرٌ» (بقره/233)
ترجمه استاد الهی قمشه ای: و مادران بایستی دو سال کامل فرزندان خود را شیر دهند، البته آن کسی که خواهد فرزند را شیر تمام دهد، و به عهده صاحب فرزند است (یعنی پدر) که خوراک و لباس مادر را به حد متعارف بدهد، هیچ کس را تکلیف جز به اندازه طاقت نکنند، نه مادر باید در نگهبانی فرزند به زحمت و زیان افتد و نه پدر بیش از حد متعارف برای کودک متضرر شود. و اگر کودک را پدر نبود، وارث باید در نگهداری او به حد متعارف قیام کند. و اگر پدر و مادر به رضایت و مصلحت دید یکدیگر بخواهند فرزند را از شیر بگیرند هر دو را رواست، و اگر خواهید که برای فرزندان دایه بگیرید آن هم روا باشد در صورتی که دایه را حقوقی به متعارف بدهید. و از خدا پروا کنید و بدانید که خداوند به کردار شما بیناست.
در آیه فوق، نخست می گوید: «وَ الْوالداتُ یُرضِعْنَ اَوْلادَهُنَّ حَوْلَیْنِ کامِلَیْنِ» مادران فرزندان خود را دو سال تمام شیر می دهند.
«والِدات» جمع «والِدَه» و به معنی مادر است، ولی «اُمّ» معنی وسیع تری دارد که گاه به مادر یا مادر مادر، و گاه به ریشه و اساس هر چیزی اطلاق می گردد.
در این آیه، حق شیر دادن در دو سال شیرخوارگی به مادر داده شده، و او است که می تواند در این مدت از فرزند خود نگهداری کند و حق حضانت در این مدت به مادر تعلق دارد، هر چند ولایت کودکان به عهده پدر است، اما به علت آن که تغذیه نوزاد در این مدت با شیر و عواطف مادر پیوندی قوی دارد، این حق به مادر داده شده. همچنین عواطف مادر نیز باید رعایت شود، زیرا او نمی تواند در چنین لحظات حساسی از کودکش دور باشد و در برابر وضع نوزادش بی تفاوت باشد. بنابراین حق حضانت و نگهداری و شیردادن برای مادر یک نوع حق دو جانبه است که هم برای رعایت حال فرزند است و هم مادر، و تعبیر «اَوْلادَهُنَّ» (فرزندانشان) اشاره لطیفی به این مطلب است.
گرچه ظاهراً این جمله فقط زنان مطلقه و غیر مطلقه را شامل می شود، ولی جمله های بعد نشان می دهند که این آیه به زنان مطلقه نظر دارد، هر چند مادران دیگر نیز از چنین حقی برخوردارند، اما در صورت نبودن جدایی و طلاق، عملاً بی تأثیر است.
سپس می فرماید: «لِمَنْ اَرادَ اَنْ یُتمَّ الرَّضاعةَ» این برای کسی است که بخواهد دوران شیرخوارگی را کامل کند.
یعنی مدت شیر دادن طفل لازم نیست حتماً دو سال باشد. دو سال برای کسی است که می خواهد شیردادن را کامل کند، ولی مادران حق دارند با توجه به وضع نوزاد و رعایت سلامت او، این مدت را کمتر کنند.
در ادامه آیه می فرماید: «وَ عَلی الْمَولُودِ لَه رِزقهنَّ و کِسْوَتهنَّ بِالمَعْرُوفِ» و بر آن کسی که فرزند برای او متولد شده (پدر) لازم است، خوراک و پوشاک مادران را به طور شایسته بپردازد (حتی اگر طلاق گرفته باشد).
در اینجا تعبیر «الْمَوْلودَ لَهُ» کسی که فرزند برای او متولد شده، به جای تعبیر «اب – والد» (پدر) قابل توجه است. به نظر می رسد که آیه می خواهد عواطف پدر را در راه انجام وظیفه ذکر شده، بر انگیزد.
«مَعْروف» (به طور شایسته) نیز نشان می دهد که پدران در مورد لباس و غذای مادر، باید آنچه شایسته و متعارف و مناسب حال او است را در نظر بگیرند، نه سخت گیری کنند و نه اسراف.
گاهی مادر از حق خود در مورد شیر دادن و حضانت و نگهداری فرزند خود داری می کند و یا به واقع مانعی برای او پیش می آید، در این صورت در ادامه آیه می فرماید: «وَ اِنْ اَردتمْ اَنْ تسْترْضِعُوا اَولادکُمْ فلا جُناحَ عَلیْکُمْ اِذا سَلَّمتُمْ ما آتَیْتمْ بِالْمَعروفِ» اگر (با عدم توانایی یا عدم موافقت مادر) خواستید دایه ای برای فرزندان خود بگیرید، گناهی بر شما نیست، هر گاه حق گذشته مادر را به طور شایسته بپردازید.
در تفسیر جمله «اِذا سَلَّمْتُمْ ما آتیْتمْ بِالمَعْروفِ»، نظرات گوناگونی وجود دارد. گروهی تفسیر بالا را پذیرفته اند اما برخی، آن را ناظر به حق دایه دانسته اند و گفته اند باید حق او طبق عرف عادت پرداخت شود، برخی نیز گفته اند که منظور از این جمله توافق پدر و مادر در مسأله انتخاب دایه است. و بنابراین تأکیدی بر جمله قبل است، ولی این تفسیر ضعیف به نظر می رسد و صحیح تر همان تفسیر اول و دوم می باشد و مرحوم «طبرسی» نیز تفسیر اول را ترجیح داده است. (طبرسی، 1358)
در پایان آیه نیز به همه هشدار می دهد که «وَ اتقوا اللهَ وَاعْلَمُوا اَنَّ اللهَ بِما تَعْمَلونَ بَصیرٌ» تقوای الهی پیشه کنید و بدانید که خدا به آنچه انجام می دهید بینا است.
مبادا بحث و جدل بین والدین، سرنوشت آن ها و یا کودکان را به خطر اندازد. همه باید بدانند که خداوند دقیقاً مراقب اعمال آن ها است.
این احکام دقیق و حساب شده است و هشدار های همراه آن نشان می دهد که اسلام تا چه حد برای حقوق کودکان و مادران اهمیت قایل شده است و رعایت حداکثر عدالت را در این زمینه سفارش می کند.
«وَ وَصَّيْنَا الْإِنْسانَ بِوالِدَيْهِ إِحْساناً حَمَلَتْهُ أُمُّهُ کُرْهاً وَ وَضَعَتْهُ کُرْهاً وَ حَمْلُهُ وَ فِصالُهُ ثَلاثُونَ شَهْراً حَتَّى إِذا بَلَغَ أَشُدَّهُ وَ بَلَغَ أَرْبَعينَ سَنَةً قالَ رَبِّ أَوْزِعْني أَنْ أَشْکُرَ نِعْمَتَکَ الَّتي أَنْعَمْتَ عَلَيَّ وَ عَلى والِدَيَّ وَ أَنْ أَعْمَلَ صالِحاً تَرْضاهُ وَ أَصْلِحْ لي في ذُرِّيَّتي إِنِّي تُبْتُ إِلَيْکَ وَ إِنِّي مِنَ الْمُسْلِمينَ» (احقاف/15)
ترجمه آیت الله مشکینی: و ما انسان را سفارش کردیم که به پدر و مادرش نیکی کند، (خاصه مادر) زیرا مادرش (بار وجود) او را به سختی حمل کرده و به سختی فرو نهاده و (دوران) بارداری و (شیرخواری تا) از شیر گرفتن او سی ماه است (که مجموع کمترین مدت زمان حمل شش ماه، و بیشترین مدت زمان شیر دادن دو سال است، یا بیشترین زمان حمل یک سال، و کمترین زمان شیر دادن هجده ماه). تا آن گاه که به کمال نیروی (جسمی و عقلی) خود و به چهل سالگی رسید گفت: «پروردگارا ، مرا الهام کن و توفیق ده تا نعمتی را که بر من و بر پدر و مادرم ارزانی داشته ای (نعمت ظاهری مادی و نعمت معنوی عقل و ایمان) سپاس گزارم و عمل صالحی که تو از آن خشنود شوی به جا آورم و فرزندانم را برای من صالح گردان که من به سوی تو بازگشتم و بی تردید از تسلیم شدگانم». ( آیه درباره انسان مؤمن صالح است.)
«وَ وَصَّيْنَا الْإِنْسانَ بِوالِدَيْهِ حَمَلَتْهُ أُمُّهُ وَهْناً عَلى وَهْنٍ وَ فِصالُهُ في عامَيْنِ أَنِ اشْکُرْ لي وَ لِوالِدَيْکَ إِلَيَّ الْمَصيرُ» (لقمان/14)
آیت الله مشکینی: و ما انسان را درباره پدر و مادرش سفارش کردیم، در حالی که مادرش او را (در شکم خود در ایام بارداری) در حال ضعف روی ضعف حمل کرد و (شیر دادن و) از شیر جدا کردنش در دو سال بود، (گفتیم) که مرا و پدر و مادرت را سپاس گزار که بازگشت (همه) به سوی من است.
در این آیه ابتدا می فرماید: «وَ وَصَّيْنَا الْإِنْسانَ بِوالِدَيْهِ» و ما به انسان درباره پدر و مادرش سفارش کردیم. آن گاه به زحمات فوق العاده مادر اشاره کرده و می گوید: «حَمَلَتْهُ أُمُّهُ وَهْناً عَلى وَهْنٍ» مادرش او را حمل کرد در حالی که هر روز ضعف و سستی تازه ای بر ضعف او افزوده می شد.
به دنبال آن می افزاید: «فِصالُهُ في عامَيْنِ» پایان دوران شیرخوارگی او دو سال است. البته منظور دوران کامل شیرخوارگی است و ممکن است گاهی کمتر از آن انجام شود.
به هر حال مادر در این 33 ماه (دوران حمل و دوران شیرخوارگی) بزرگترین فداکاری را هم از نظر روحی و عاطفی، هم از نظر جسمی، و هم از جهت خدمات در مورد فرزندش انجام می دهد.
جالب این است که در آغاز آیه، توصیه پدر و مادر را می کند ولی هنگام بیان زحمات و خدمات، روی زحمات مادر تکیه می نماید تا انسان را متوجه ایثارگری ها و حق عظیم او نماید.
سپس می گوید: «أَنِ اشْکُرْ لي وَ لِوالِدَيْکَ» توصیه کردم که هم شکر مرا به جای آور و هم شکر پدر و مادرت را. جالب و پر معنی است که شکر پدر و مادر درست در کنار شکر خدا قرار گرفته است.
در پایان آیه نیز با لحنی همراه با تهدید و عتاب می فرماید: «إِلَيَّ الْمَصيرُ» بازگشت همه شما به سوی من است.
بعضی از مفسران به نکته ای توجه کرده اند که در قرآن مجید مکرراً تأکید بر رعایت حقوق پدر و مادر آمده است، اما سفارش نسبت به فرزندان کمتر دیده می شود (جز در مورد نهی از کشتن فرزندان که یک عادت شوم و زشت استثنائی در عصر جاهلیت بوده است).
این به خاطر آن است که پدر و مادر به دلیل عواطفشان کمتر ممکن است فرزندان را به دست فراموشی بسپارند، در حالی که زیاد دیده شده است که فرزندان، پدر و مادر را مخصوصاً به هنگام پیری و از کار افتادگی فراموش می کنند، و این دردناک ترین حالت برای آن ها و بد ترین ناشکری برای فرزندان محسوب می شود. (قطب، 1362، ج. 6)
این آیه در مورد ارتباط خویشاوندی رضاعی می باشد:
«حُرِّمَتْ عَلَيْکُمْ أُمَّهاتُکُمْ وَ بَناتُکُمْ وَ أَخَواتُکُمْ وَ عَمَّاتُکُمْ وَ خالاتُکُمْ وَ بَناتُ الْأَخِ وَ بَناتُ الْأُخْتِ وَ أُمَّهاتُکُمُ اللاَّتي أَرْضَعْنَکُمْ وَ أَخَواتُکُمْ مِنَ الرَّضاعَةِ وَ أُمَّهاتُ نِسائِکُمْ وَ رَبائِبُکُمُ اللاَّتي في حُجُورِکُمْ مِنْ نِسائِکُمُ اللاَّتي دَخَلْتُمْ بِهِنَّ فَإِنْ لَمْ تَکُونُوا دَخَلْتُمْ بِهِنَّ فَلا جُناحَ عَلَيْکُمْ وَ حَلائِلُ أَبْنائِکُمُ الَّذينَ مِنْ أَصْلابِکُمْ وَ أَنْ تَجْمَعُوا بَيْنَ الْأُخْتَيْنِ إِلاَّ ما قَدْ سَلَفَ إِنَّ اللَّهَ کانَ غَفُوراً رَحيماً» (نساء/23)
آیت الله مشکینی: بر شما حرام ابدی شده (ازدواج با هفت گروه از خویشانتان که محارم نامیده می شوند:) مادرانتان و دخترانتان و خواهرانتان و عمه هایتان و خاله هایتان و دختران برادر و دختران خواهر و (همچنین شش گروه دیگر، از راه شیر خوردن و عقد بستن:) آن مادرانتان که به شما شیر داده اند و خواهران رضاعی تان، و مادران زن هاتان و دختران همسرانتان که در دامان (و تحت کفالت) شمایند از آن همسرانی که با آن ها همبستر شده اید، و اگر با آن ها همبستر نشده اید پس گناهی بر شما نیست (که مادر را رها کنید و با آن ها ازدواج نمایید)، و نیز همسران پسرانتان که از صلب شمایند (نه پسرخوانده ها) و نیز جمع میان دو خواهر (در یک زمان) جز آنچه (در زمان جاهلیت) گذشته، که همانا خداوند همواره بسیار آمرزنده و مهربان است.
«أَسْکِنُوهُنَّ مِنْ حَيْثُ سَکَنْتُمْ مِنْ وُجْدِکُمْ وَ لا تُضآرُّوهُنَّ لِتُضَيِّقُوا عَلَيْهِنَّ وَ إِنْ کُنَّ أُولاتِ حَمْلٍ فَأَنْفِقُوا عَلَيْهِنَّ حَتَّى يَضَعْنَ حَمْلَهُنَّ فَإِنْ أَرْضَعْنَ لَکُمْ فَآتُوهُنَّ أُجُورَهُنَّ وَ أْتَمِرُوا بَيْنَکُمْ بِمَعْرُوفٍ وَ إِنْ تَعاسَرْتُمْ فَسَتُرْضِعُ لَهُ أُخْرى» (طلاق/6)
آیت الله مشکینی:آن ها را (زنان مطلّقه را) در آنجا که ساکن هستید از مقدار توانتان سکونت دهید و به آن ها (از ناحیه مسکن و انفاق و غیره) آسیب نرسانید تا (زندگی را) بر آن ها تنگ نمایید (و مجبور به رفتن شوند). و اگر باردار باشند هزینه آن ها را تا آن گاه که وضع حمل کنند بدهید و اگر برای شما بچه را شیر دادند اجرت آن ها را بپردازید، و در میان خود (راجع به حال طفل) به نیکی به مشورت و قبول گفتار یکدیگر بپردازید، و اگر با یکدیگر سخت گیری کردید، زن دیگری آن بچه را شیر دهد ( مرد باید برای طفل دایه بگیرد).
«يَوْمَ تَرَوْنَها تَذْهَلُ کُلُّ مُرْضِعَةٍ عَمَّا أَرْضَعَتْ وَ تَضَعُ کُلُّ ذاتِ حَمْلٍ حَمْلَها وَ تَرَى النَّاسَ سُکارى وَ ما هُمْ بِسُکارى وَ لکِنَّ عَذابَ اللَّهِ شَديدٌ» (حج/2)
آیت الله مکارم شیرازی:روزی که آن را می بینید، (آن چنان وحشت سراپای همه را فرامی گیرد که) هر مادر شیردهی، کودک شیرخوارش را فراموش می کند و هر بارداری جنین خود را بر زمین می نهد و مردم را مست می بینی، در حالی که مست نیستند ولی عذاب خدا شدید است.
«وَ أَوْحَيْنا إِلى أُمِّ مُوسى أَنْ أَرْضِعيهِ فَإِذا خِفْتِ عَلَيْهِ فَأَلْقيهِ فِي الْيَمِّ وَ لا تَخافي وَ لا تَحْزَني إِنَّا رَادُّوهُ إِلَيْکِ وَ جاعِلُوهُ مِنَ الْمُرْسَلينَ» (قصص/7)
آیت الله مشکینی:و ما به مادر موسی الهام سری و سریع کردیم که او را شیر ده، پس اگر بر او ترسیدی (که فرعونیان بر او اطلاع یابند) او را (در میان صندوقی نه و) به دریا بینداز، و مترس و محزون مباش، که بی تردید ما او را به سوی تو بازمی گردانیم، و او را از پیامبران مرسل قرار می دهیم.
«وَ حَرَّمْنا عَلَيْهِ الْمَراضِعَ مِنْ قَبْلُ فَقالَتْ هَلْ أَدُلُّکُمْ عَلى أَهْلِ بَيْتٍ يَکْفُلُونَهُ لَکُمْ وَ هُمْ لَهُ ناصِحُونَ» (قصص/12)
استاد الهی قمشهای:و ما پیش از آن، شیر هر دایه ای را بر او حرام کردیم و خواهر موسی گفت: «آیا مایلید که من شما را بر خانواده ای که دایه و پرستار این طفل شوند و در کمال محبت و مهربانی تربیت کنند رهنمایی کنم؟»
برای اطلاعات بیشتر بر روی لینک وب"چاپ و انتشار کتاب" کلیک نمایید
مطالب مشابه :
سینه هایم را که می فشاردم شیر فوران می کرد
تعبیر خواب - سینه هایم را که می فشاردم شیر فوران می کرد - تفسیر خواب با استفاده از تکنیک مدرن تحلیل داستانی - تعبیر خواب. ... رو تو بغلم میزارن یه بار بهش شیر دادم در حالی که به همه می گفتم این بچه من نیست. ... شیر دادن نماد نثار کردن است.
علاج بی خوابی کودکان شب کار!
آيا كودك شما شبها بي خواب يا بد خواب است و تا صبح گريه مي كند ؟ ... البته در بخش شير دهي توصيه كرديم كودك را به شير شب عادت ندهيد و اگر اين عادت غلط را داشته
مدت زمان شیر دادن نوزاد از نظر علمی و قرانی
تعبیر خواب آنلاین ... در این آیه، حق شیر دادن در دو سال شیرخوارگی به مادر داده شده، و او است که می تواند در این مدت ... یعنی مدت شیر دادن طفل لازم نیست حتماً دو سال باشد.
تعیین جنسیت جنین به روش سنتی و روي ظاهر مادر
اگر حلقه ی ازدواجتان را با نخ روی شکمتان آویزان نگاه دارید، به اطراف خواهد چرخید. سنتان را موقع ... اگر نوزاد پسر باشد: - رنگ و روی زن ... شیر ابتدا به پستان راست رسیده و از آن تراوش میکند. ... دانلود كتاب آموزش شير دادن به نوزاد ... تعبیر خواب آنلاین.
نوزاد دختر یا عروسک قهوه ای
از بچگی خواب می دیدم صاحب نوزاد شدم ولی توی دستم آب می شد یا به صورت چوب ... شیر دادن. سرشار از حس نثار بودن. فردی که شیر می دهد نماد لذت بردن از اهدای داشته است .
تعبیر خواب حضرت یوسف (ع)
انگشتر دیدن انگشتر نقره یا زر یا به دست کردن آن سرور یا حاکم میگردد واگر نگین آن جواهر زرد باشد ... شیر ، ماست ، سر شیر و سرکه در خواب بیند دولت و عزت یابد .
محرم یا نامحرم، مسأله این است!
چند نکته در مورد خواب دیدن و تعبیر خواب · ازدواج یک مشکل یا راه حل ؟ ... و حدود این ارتباط از قبیل نگاه کردن، صحبت کردن، شوخی کردن، تماس فیزیکی، حجاب ... اگر این مسأله به درستی تبیین و مورد توجه واقع نشود، طبیعتا در فروعات این مسأله .... البته این افراد فقط به کودکی که شیر خورده محرم می شوند و با خویشاوندان این بچه حتی با
تعبير خواب حرف گ
اگر خواب ببينيد گاوها آمادة شير دادن هستند ، نشانة رسيدن به تمامي اميد هاست . ... 7ـ اگر دختري خواب ببيند بچه گربه اي بغل كرده است ، نشانة آن است كه ديگران به او
7 دليل گريه كردن نوزادان و راه هاي آرام كردن آنها
بعضي اوقات شيرخواران حتي بعد از اينكه شروع به شير خوردن مي كنند به گريه كردن .... موقع خواب اگه بچه ام گريه كنه اونو با كمك همسرم داخل يك پتو گذاشته وتاب مي دهيم
سزارین و عمل سزارین و توضیحاتی بدرد بخور در مورد سزارین/سوال/جواب/سزارین
با حرکت دادن زودرس بیمار، شانس ایجاد لختههای خونی در عروق بیمار و به حرکت ... صدمه دیدن دستگاه ادراری، وارد آمدن آسیبهایی به مغز یا نخاع بچه و شکستگیهای استخوان جمجمه، ران و اعضای دیگر بچه. ... در هنگام شیر دادن، از بالش برای حمایت استفاده کنید. .... سعی کنید در ساعاتی که نوزاد خواب است شما نیز استراحت نمایید و از دیدوبازدید
برچسب :
تعبیر خواب شیر دادن به بچه