جمعه بازار کبوتر مشهد

از جوجه رنگی تا کبوتر دومیلیون تومانی «هر جمعه حدود سه‌هزارنفری به این بازار مي‌آیند، از کارگر و کاسب گرفته تا کارمند عالی رتبه، از آدم‌های با سطح درآمد پایین که دوسه‌نفری با یک موتور به اینجا مي‌آیند تا افراد متمولی که با بنز و بی‌ام‌و و خودرو‌های چند ده‌میلیونی، مشتری هر هفته این بازار هستند، بعضی هم خانوادگي به این جمعه بازار مي‌آیند.»
این‌ها را مدیر جمعه بازار پرنده فروش‌ها به ما گفت، وقتی برای دیدن این جمعه بازار نو پا؛ اما قانونی و در نوع خود جالب، مسیری طولانی را پشت سر گذاشتیم و به بولوار میامي‌ و کیلومتر پنج جاده کنه‌بیست رسیدیم. با دیدن جمعیت زیادی که در محوطه‌ای يكهزارمتری بازار در حال خرید و فروش انواع کبوتر، قناری، طوطی، مرغ و خروس‌های کمیاب و... بودند، تاره فهمیدیم آماری که غلامرضا پهلوان عظیمی، مدیر این جمعه بازار به ما داده است بیراه نبوده و گرمای سوزان ظهر تیرماه هم نتوانسته بود مانع از حضور زیاد مشتریان و فروشندگان این جمعه بازار شود.  

 

 

 

 

 

 

 

 



در گوشه سمت راست بازار ، از کنار غرفه‌های نیمه‌ساخته، از بین انبوه جمعیت و از لابه‌لای قفس‌هایی که کبوتران زندانی در آن با حسرت به آسمان نگاه می‌کنند که مي‌گذری، همه جور کبوتری را که تا به حال در طول عمرت ندیده‌ای، می‌بینی. هرکسی هم سرگرم کار خودش است. تعدادی که سن و سال کمتری دارند یا قیمت کبوتری که انتخاب کرده‌اند بیشتر از موجودی جیبشان است، از پشت قفس چشم به پرنده موردعلاقه‌شان دارند و در نگاهشان به درون قفس توری، حسرت بیشتری موج مي‌زند تا نگاه کبوتری که از درون قفس بیرون را مي‌بیند. عده‌ای هم مشغول انداز ورانداز و چانه‌زدن بر سر قیمت کبوتری هستند که انتخابش کرده‌اند و در دست دارند و بعضی که فروشنده هستند با فریادزدن قیمت کبوتر و نوع آن سعی در بازارگرمي‌ و جذب مشتری دارند؛ خرید و فروش در این بازار هیچ تفاوتي با دیگر بازارها ندارد و افراد زیادی از همین راه، نان به سر سفره مي‌برند.
9سر عائله را با همین کار، نان مي‌دهم
به سراغ کبوترفروشی که داخل یکی از غرفه‌ها مشغول فروش کبوتر است، می‌روم، خود را اصغر اصغری معرفی می‌کند. او که 57سال دارد، هر هفته برای فروش کبوترهایش از اسفراین به مشهد مي‌آید. او مي‌گوید: «از بچگی شغلم همین بوده و الان 25سالی مي‌شه که خرج خانواده‌ام رو از این راه می‌دم و حالا هم 9سر عائله دارم که نونشون از راه فروش همین کفترا درمیاد.»
اصغری که از قدیمي‌های این کار به حساب مي‌آید، مي‌گوید: «قبل از اینکه این جمعه بازار که الان پنج، شیش‌ماهه کارشو به‌طور قانونی و مجاز شروع کرده، همه اینایی که مي‌بینی دربه‌در و سرگردون بودن و هر هفته یه جایی بساط مي‌کردیم که شاید برای مردم هم مزاحمت داشت؛ اما حالا نه ما مزاحم کسی مي‌شیم و نه کسی مزاحم ما و بالاخره برای ما که شغلمون اینه و از این راه نون مي‌خوریم خیلی خوب شده».
کبوترهای 2میلیون تومانی!
کبوترهای یکی از پرنده‌فروش‌ها که از نظر ظاهر، اندازه و شکل با دیگر کبوترهای بازار، تفاوت بسيار دارد توجهم را به خودش جلب مي‌کند و وقتی با مالک این کبوترها، همکلام مي‌شوم خود را حاج‌علی مهرداد معرفی مي‌کند. مهرداد که کبوترفروشی شغل دومش است، مي‌گوید: «20ساله كه تو کار فروش پرنده زینتی‌ام، تو مشهد همه من رو می‌شناسن، غیر مشهد تا زاهدان و بوشهرم کفتر مي‌فرستم.»
او در ادامه در مورد این کبوترهای خاص و قیمتی مي‌افزاید: «این کفترا رو از سوریه، ترکیه و کویت و چند تا کشور دیگه میارن، اصلا بعضیا واسه آوردن کفتر به این کشورا می‌رن، قبلا که کفتر بیشتری میومد و به دست ما مي‌رسید، تا روزی 10میلیون هم فروش داشتیم؛ اما حال فروشمون کمتر شده.»
مهرداد با اشاره به بعضی کبوترها و گفتن اسم‌هایی که اولین بار است مي‌شنوم، ادامه می‌دهد: «این یکی معروفه به مویی، اونم از نژاد مقبولیه که بهش می‌گن یهودی فری، کفتر تا دومیلیون هم دارم، بعضی نژادهام بیشتر قیمت مي‌خورن، مثل پنگوئنی و اسکندرون و کله قوچی، هرچقدر خوشگل‌تر باشه قیمتشم می‌ره بالاتر.»
از جوجه رنگی تا سگ پاکوتاه!
از قسمت کبوترفروش‌ها که دور مي‌شویم در گوشه‌ای دیگر مرغ و خروس و بوقلمون، خریدوفروش مي‌شود که بعضی از مرغ و خروس‌ها نیز مانند کبوترها از نژاد خاص و قیمتی هستند و مشتری خاص خودشان را دارند. بخش دیگر بازار مختص پرنده‌های زینتی است؛ از قناری گرفته تا طوطی، فنچ ، عروس هلندی و ...، هر چند در کنار این پرنده‌ها کسانی هم دیده مي‌شوند که سگ‌هایی برای فروش آورده اند.
مشاغل حاشیه‌ای
اگر پرنده‌فروشی را شغل اصلی در این بازار بدانیم، در حاشیه این کار افراد دیگری هم مشغول کارهای جانبی هستند و علاوه بر آن‌هایی که لوازم مربوط به پرندگان مانند تور، قفس و غذای آن‌ها را مي‌فروشند، مشاغلی مانند کافه‌سنتی، ساندویچی، فالوده و بستنی‌فروشی و چند شغل دیگر نیز به چشم مي‌خورد که مشتری خودشان را دارند و بازارشان گرم است؛ البته همه سیار هستند و اینکه در فضای خاکی و در میان کبوتران و حیوانات دیگر تا چه اندازه بهداشت رعایت مي‌شود، خود بحث دیگری است که اینجا مجال پرداختن به آن نیست؛ اما همین بازار به‌نوعی اشتغال‌زایی هم کرده است!
ایجاد مکانی برای تجمیع پرنده‌فروشان شهر مشهد
مدیر بازار پرنده‌فروشان درخصوص انگیزه خود از احداث چنین بازاری مي‌گوید: در نقاط مختلف سطح شهر مشهد و حتی در نقاطی در نزدیکی حرم مطهر مغازه‌های پرنده‌فروشی مشغول به کار هستند که علاوه بر خطراتی مانند بیماری‌های مشترک بین انسان و حیوان حضور چنین مغازه‌هایی برای چهره معنوی شهر مناسب نیست . ما برای تجمیع پرنده فروشی ها در یک مکان مشخص و دور از منطقه شهری به احداث مکانی به مساحت یک هکتار برای بازار اقدام کردیم. غلامرضا پهلوان عظیمي ‌در ادامه مي‌افزاید: تمامي ‌مجوز‌ها برای احداث این بازار نظیر مجوزهای اولیه، دامپزشکی و مجوز‌های بهداشتی گرفته شده و اخذ مجوز تاسیس از جهاد کشاورزی نیز در دست اقدام است و برای برقراری امنیت و نظم ترافیکی در این منطقه، هر هفته دونفر از كاركنان نیروی انتظامي ‌و یک‌نفر از ماموران راهنمایی و رانندگی در این محل حضور دارند.
وی با اشاره به هزینه های احداث این بازار، خاطرنشان مي‌کند: تاکنون 800میلیون تومان برای خرید زمین و موارد ساخت‌وساز آن هزینه کرده و تاکنون هیچ وامي ‌هم دریافت نکرده‌ایم، اگر مسئولان همکاری بیشتر با ما داشته باشند روند ساخت 101غرفه‌ای که باید در اختیار پرنده‌فروشان قرار گیرد، زودتر پیش مي‌رود.
ساماندهی پرنده‌فروشان اهمیت به حقوق عموم مردم است
از جمعه بازار كه بيرون مي آيم، با نايب‌رئیس شورای اسلامی شهر مشهد تماس مي گيرم تا از چندوچون انتقال پرنده فروشي ها از سططح شهر بپرسم. كمال سرويها با اشاره به جمع‌آوری پرنده‌فروشان از سطح شهر می گوید: پرنده‌فروشی‌ها به دلیل مسائل زیست‌محیطی و احتمال شیوع بیماری‌های مشترک بین انسان و پرنده، نباید در بافت شهری باشند؛ بلکه باید در مکانی خارج از محدوده شهری ساماندهی شوند؛ زیرا در این بحث، حقوق عموم مردم مطرح است. وي در ادامه خاطرنشان می کند: اگر تمام پرنده‌فروش‌ها در یک مکان تجمیع شوند هم کارشناسان بهداشت می توانند رسیدگی و نظارت دقیق‌تری داشته باشند و هم مردم می‌دانند که باید از چه مکانی پرنده سالم و موردنظرشان را پیدا کنند. وی با اشاره به فعالیت مجدد تعدادی از پرنده‌فروشان پس از پلمب تصریح می کند: کمیسیون بند20 در حال انجام برنامه‌ریزی‌هایی است که ابزارهای بازدارنده بهتری داشته باشیم و تاکید کمیسیون به مناطق نیز این است که با دادن اخطار به پرنده‌فروشان، آنان را برای رفتن به سمت ساماندهی شدن تشویق کنند.
با دیدن این بازار و تعداد بالای متقاضیان و فروشندگان، باید این نکته را در نظر داشت که چه بخواهیم و چه نخواهیم عده زیادی به این کار اشتغال دارند و از همین راه امرارمعاش می‌کنند و در حال حاضر مغازه‌های زیادی در سطح شهر در همین زمینه فعال هستند، که به نظر می‌رسد تجمیع آن‌ها در مکانی مشخص در خارج از محدوده شهری که برای آن در نظر گرفته شده است، بهترین راه رعایت مسائل بهداشتی و جلوگیری از شیوع بیماری‌های مشترک بین انسان و پرنده است، که البته خود پرنده‌فروشان سطح شهر نیز باید با همکاری خود به ساماندهی زودتر این شغل کمک کنند.
در همين راستا اعلام صدور مجوز دامپزشكي براي بازار پرندگان كنه بيست مي تواند اطمينان خاطري براي شهرونداني باشد كه مي خواهند مشتري بازار باشند.
مجید خاکپور



   


مطالب مشابه :


آموزش جوجه کشی از کبوتر کبوتر کبوتر"روش جوجه کشی از کبوتران قیمتی"کبوتر فروشی ایران و خارجی"بهترین ک

¶@¶فروش رسمی کبوتر kabotar¶@¶ - آموزش جوجه کشی از کبوتر کبوتر کبوتر"روش جوجه کشی از کبوتران




کبوتر چین دار شرقی پشت آبیOriental Frills Pigeon

زیباترین و بهترین کبوتران دنیا - کبوتر چین دار شرقی پشت آبیOriental Frills Pigeon - Fancy pigeons store09125510881 .




انواع مسابقه دادن با کبوتران:

عشق بازی (کفتر شیراز) - انواع مسابقه دادن با کبوتران: ( به هر قیمتی که توافق شد)




نوع دان در تغذیه کبوتران نوک فنجی":

پرورش کبوتران نوک فنجی - برنامه غذایی و بهداشتی کبوتران در قفس جفت کن:




جمعه بازار کبوتر مشهد

او در ادامه در مورد این کبوترهای خاص و قیمتی مي و در میان کبوتران و حیوانات دیگر تا




كفتراي خراسان و مشهد

ما مشهدی با دسته خودمان کبوتران بومی اصیلمان را به قیمتی خیلی ارزان به کبوتران خارجی




آزمون سازی ( جفت یابی کبوتران )

كبوتر شميران - آزمون سازی ( جفت یابی کبوتران ) - نقش فرهنگ در كبوترداري مدرن




برچسب :