جنگل شناسی در ایران
ساعی در حقیقت اولین استاد جنگل شناسی در دانشکده کشاورزی کرج بود و در طول عمر کوتاه خود (1331 ـ 1279 ) توانست زمینه های جنگل شناسی را به صورت علمی و عملی مطرح کند. ساعی با کتاب جنگل شناسی در دو جلد چاپ دانشگاه تهران و غلامعلی بنان با چاپ کتاب جنگلداری علمی و عملی در حقیقت پیشتازان و بنیانگذاران علم جنگلداری در مملکت ما بودند. پس از مرگ ساعی در سال 1331، رضا حجازی عهده دار تدریس جنگل شناسی شد.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
جزیره ای نیز برای چند سالی عهده دار تدریس درس جنگل شناسی در کرج بود. تدریس درس جنگل شناسی از سال 1342 نقطه عطف جدیدی پیدا کرد. در این سال همراه با شروع دوره های آموزشی در انستیتو جنگل و مرتع که با همکاری سازمان خوار بار و کشاورزی جهانی ( نانو ) به وجود آمده بود، تره گوبوف استاد جنگل شناسی کرج که تبعه اسلوونی بود به همراه آسیستان جوانش احمد مصدق از سال 1342 عهده دار تدریس دروس جنگل شناسی، تیپولوژی جنگل، جنگلکاری و نهالستان های جنگلی و صنوبر کاری گردید.
مقدمه:
مدیریت جهاد کشاورزی بخش ارکواز ملکشاهی تابعه شهرستان مهران از نیروی پرسنلی زیادی تشکیل یافته که شامل بخش ترویج، زراعت، باغبانی، مرتعداری، حراست، امور مالی و حسابداری، بخش رایانه تشکیل یافته است که بیشتر نظارت و رسیدگی بر کارهای مربوط به بخش کشاورزی از جمله کشت گندم و جو و یونجه می پردازند که ناظرین این طرح ها شامل مهندسین گروه کشاورزی و منابع طبیعی این بخش می باشند که از 12 تیرماه 86 تا 28 مرداد طول دوره کارآموزی من با کمک کارکنان این اداره بوده است.
حوزه مدیریت بخش جهاد کشاورزی ملکشاهی:
بخش |
نوع فعالیت |
مهندسین مربوطه |
ترویج |
آموزش به مردم از جمله خانوارهای روستایی عشایری و راهنمایی کردن استفاده صحیح از منابع ملی و عرفی. |
آقای احمدی |
زراعت |
نظارت بر طرح ها و طراحی مربوط به کشت گندم و جو و یونجه و .... |
خانم جوزی |
باغبانی |
نظارت بر آفات و بیماری های مربوط به باغات میوه و نهالهای موجود در ناحیه |
آقای مرادی |
مرتعداری |
نظارت بر طرح های مربوط به مراتع و دام و حفاظت از مناطق مرتعی و قرق شده |
خانم حاتمی |
امورمالی |
نظارت و رسیدگی بر اموال اداره و کارکنان و کشاورزان ناحیه |
آقای نجفی |
بخش رایانه و واحد کامپیوتری |
انجام کارهای اداری سازمان |
خانم محمدی |
یکی از کارهای اداری این واحد برگزاری کلاس های آموزشی در بخش ترویج می باشد که در مورد زراعت کشت گندم و جو و دیگر غلات و حفاظت از منابع طبیعی از جمله جنگل و مرتع می باشد و نحوه استفاده صحیح از سموم زراعی برای دفع آفات و بیماری های مربوط به زراعت و باغبانی توضیحاتی داده شد. در مورد فواید و زیان کشت بهاره و پاییزه گندم و جو و سموم مربوط به بیماری هایی از جمله زنگ گندم، سیاهک و سن گندم و جلوگیری از شیوع این بیماری ها با استفاده از سم های مختص به این آفات و در مورد طرح های هرس باغات میوه و بیماری های آنها و طرح بهداشت شیر جهت جلوگیری از بیماری های واگیرداری که از طریق شیر و تنفس حیوانات بیمار انتقال می یابند با کمک دکتر دامپزشکی و آموزش مردم جهت پرورش زنبور عسل اناجم شد.
کل مساحت بخش ارکواز ملکشاهی 2020 متر مربع می باشد که 40 درصد آن که 808 متر مربع آن شامل اراضی مرتعی می باشد که در فصول مناسب وارد مراتع شویم که گیاهان در اوایل رشد نباشند و به اندازه ظرفیت مرتع دام وارد کنیم، از آتش روشن کردن در مراتع خوداری کنیم، بهره برداری از مراتع به گونه ای باشد که در فصل زمستان نزولات آسمانی باعث تخریب اراضی مرتعی و فرسایش آن نگردد.
کنترل علف های هرز:
در مورد کنترل علف های هرز در مراتع و زمین های زراعی از جمله خردل و پنیرک و ... که با سیستم های مدیریت زراعی که شامل نوع و تعداد شخم، قطع کردن چرا و تناوب، همگی تعیین می کنند که چه مدیریتی صحیح است و از کلام روش کنترل علف های هرز بایستی استفاده شود و در مرحله اول:
تشخیص مشکل: اولین قدم در طراحی یک برنامه، تعیین و تخمین مشکلات علف های هرز و عوامل مهم دیگری است که مرتبط با عملیات کنترل علف های هرز هستند. بسیاری اوقات، سیستم مدیریت زراعی وسیله اصلی کنترل علف های هرز است. این روش در مورد گیاهان چمنی، گیاهان علوفه ای، مراتع و چراگاه ها اهمیت خاصی دارد زیرا با مدیریت زراعی غلط، اغلب باعث افزایش مشکلات علف های هرز می شود و سیستم های مدیریتی که با حداقل شخم یا بدون شخم اعمال می شوند، مشکلات خاص خود را ایجاد می کنند. عدم انجام شخم، تکنیک های مختلف موجود کنترل علف های هرز را محدود می کند و امکان کنترل بالقوه علف های هرز که توسط ادوات مربوط وجود دارد را از بین می برد.
تناوب زمانی کشت: در صورت استفاده از علفکش های بادوام طولانی باید تناوب زمانی کاشت گیاهان حساس را مدنظر داشت. نکته دیگری که این تطابق زمانی را مهم جلوه گر می سازد این است که بعضی از علفهای هرز در یکسری از گیاهان زراعی را نسبت به گیاهان زراعی دیگر به طور مؤثرتری می توان کنترل کرد.
مرحله دوم: ارزیابی روش
دومین مرحله برای طراحی یک برنامه دقیق را ارزیابی روش های قابل دسترس جاری است. علاوه بر استفاده از تجربیات خود و ارزیابی قیمت ها، کتاب های مربوطه را مطالعه کنید و با متخصصین ترویج کشاورزی نیز مشورت کنید. ارزیابی تمامی عملیات کنترل علف های هرز نه تنها شامل استفاده از علفکش ها است بلکه باید جنبه های مفیدی چون عملیات شخم، قطع کردن فاصله های ردیف، تاریخ کاشت و دیگر عملیات مدیریت کشت را نیز جزو برنامه قرار داد.
هر کدام از این عملیات گفته شده را با اطلاعات زیر ارزیابی کنید:
1ـ میزان تأثیر: میزان تأثیر کنترل هر روش را بر روی هر گونه موجود علف های هرز مزرعه تعیین کنید.
2ـ تکرار پذیری: نتایج یک روش تا چه حد قابل تکرار است؟ آیا روش استفاده هر بار نتیجه خوبی می دهد یا گاهی اوقات نتیجه نامطلوب دارد؟
3ـ تنظیم زمانی هر عمل: بایستی عملیات کنترل علف های هرز هماهنگ با دیگر عملیات مدیریت زراعی باشد.
4ـ انعطاف پذیری: انعطاف پذیری هر عمل با تغییر زمان اصلی انجام آن چگونه است؟ روش هایی که باید در زمانی کوتاه انجام شوند.
مرحله سوم: انتخاب برنامه
عملیاتی را انتخاب کنید که برنامه کنترل علف های هرز آن، مؤثر، اقتصادی و انعطاف پذیر باشد. هدف، هدف فراهم آوردن برنامه ای یا چند پارامتر است که بتواند علف های هرز را کنترل نماید. لذا تنها بر پایه یک روش کنترل که امکان موفقیت یا عدم موفقیت آن وجود دارد، برنامه ریزی نمی کنیم و
به منظور طراحی یک برنامه کامل عوامل زیر را بایستی مدنظر داشت:
1ـ اقتصاد: هزینه اجرای برنامه باید با هزینه احتمالی خسارت علف های هرز مقایسه شود.
2ـ سستم مدیریت: برنامه باید متناسب با سیستم مدیریت و امکانات مدیر باشد.
1ـ2ـ ابزار: آیا ابزار لازم به هنگام نیاز به انجام مراحل متفاوت در دسترس قرار دارد؟
2ـ2ـ سرویس های اجاره ای: آیا مدیریت می تواند برای انجام برخی عملیات کنترل متکی به سرویس های اجاره ای باشد؟
3ـ2ـ زمان: آیا زمان کافی در طی قلمه کاری وجود خواهد داشت؟ این موضوع مخصوصاً زمانی قابل اهمیت است که یک عمل حتماً باید در یک زمان کوتاه انجام شود تا مؤثر واقع شود.
4ـ2ـ قدرت اجرایی: آیا مدیریت و کارکنان مزرعه توانایی و تجربه لازم برای انجام برنامه را دارند؟
5ـ2ـ گیاهان و سیستم مدیریت: آیا این مراحل با سیستم مدیریت زراعی متناسب است.
نتیجه گیری:
هدف کارآموزی، یادگرفتن و انجام کارهای اداری است که در آینده در صورت وجود کار و مشغول شدن بتوان به نحو احسن از پس این وظیفه مهم که خدمت به خود و جامعه می باشد برآییم تا زحمتی که در دوران تحصیل متحمل شده ایم نتایج سودمندی داشته باشد.
مطالب مشابه :
منابع ارشد جنگلداری
منابع ارشد, منابع کارشناسی ارشد 94 - منابع ارشد جنگلداری ** کتاب جنگلداری (دکترحسن زاد)
منابع پیشنهادی آزمون متمرکز دکترای جنگلداری سال 1390 در دانشگاههای دولتی
آوای جنگل - منابع پیشنهادی آزمون متمرکز دکترای جنگلداری سال 1390 در دانشگاههای دولتی - جنگلها
جنگلکاری
سایت تخصصی جنگلداری زودتر جبران نمائیم و این کتاب نیز در راستای تعلیم دانشجویان
مدیریت جنگل ها
جنگلداری - مدیریت کتاب مدیریت جنگل ها در راستای سازگاری تغییر اقلیم از انتشارات
تاریخچه جنگل شناسی جهان و ایران
جمگلشناسی و جنگلداری در حقیقت اولین زمینه و غلامعلی بنان با چاپ کتاب جنگلداری
تاریخچه طرح های جنگلداری در ایران
جنگل سوخته - تاریخچه طرح های جنگلداری در ایران - خاطرات جنگلبان صحرا دلی که در برهوت کلوت های
جنگل شناسی در ایران
ساعی با کتاب جنگل شناسی در دو جلد چاپ دانشگاه تهران و غلامعلی بنان با چاپ کتاب جنگلداری
دانلود کتاب زنبورداری به زبان ساده (Beekeeping For Dummies)
گیاهپزشکی آنلاین - دانلود کتاب زنبورداری به زبان ساده (Beekeeping For Dummies) - جامع ترین وبلاگ در
برچسب :
کتاب جنگلداری