دانستنی های لازم در مورد روغن موتور وفیلتر روغن

10975214540162291099.jpg
سطح روغن در موتور خودرو

ارتفاع سطح روغن موتور باید بطور مرتب هر هفته یک بار و یا هر400 کیلومتر یکبار بررسی گردد .

این کار بهتر است در هنگامی که درجه حرارت موتور در حد عادی میباشد انجام گیرد.

بررسی ارتفاع سطح روغن در موتور بلافاصله پس از خاموش کردن آن ، مقدار حقیقی روغن داخل آنرا مشخص نمیکنند چون هنوز همه روغنها از قسمت های مختلف به داخل مخزن برگشت داده نشده اند.

برای تشخیص ارتفاع صحیح روغن خودرو را در سطحی تراز پارک نمائید

میله عمق سنج(گیج) را از جای خود خارج نموده وپس از تمییز کردن،مجدداآنرا در جای خودقرار دهید.

میله عمق سنج (گیج)رامجددا از جای خود خارج نمائید و با جلوگیری از ریزش روغن آنرا به حالت افقی نگهدارید.

سطح روغن باید بین علائم L (LOW) و   F  (FULL)برروی میله عمق سنج باشد.

 در صورت پایین تر بودن ارتفاع روغن از علامت  H  یاF   مقدار کافی روغن در موتور بریزید تا ارتفاع آن برابر با علامت با علامت بالائی میله عمق سنج گردد . فواصل علائم روی میله در حدی است که با ریختن کمتر از یک لیتر روغن به داخل موتور ارتفاع سطح آن از علامتLOWبه علامت FULL  صعود خواهد کرد(معمولا مابین علامتLOW  و علامت FULL  یک عدد بعنوان مقیاس نوشته میشود).

 روغن از مجرای در پوش دار واقع در روی درب سوپاپ ها به داخل موتور ریخته میشود .

فقط از روغن های مرغوب توصیه شده از طرف کارخانه سازنده خودرو استفاده نمائید.

از ریختن روغن اضافی در داخل موتور خودداری شود.زیرا این کار باعث نشت از شمعها و نیز خرابی کاسه نمد میگردد.

 سطح روغن در موتور خودرو به زبانی دیگر

سرویس دوره ای بازدید و تعویض روغن موتور از مهمترین اولویت های نگهداری خودرو است . توصیه می شود مقدار روغن به طور مداوم بازدید شود و در صورتی که سطح روغن پایین تر از علامت MAXباشد ، حتماً مقداری روغن به آن اضافه کنید تا سطحش بین دو علامت روی گیج قرار گیرد . البته توجه داشته باشید که زیاد بودن روغن نیز به موتور آسیب می رساند . برای چک کردن روغن باید خودرو را روی زمین صاف پارک و صبر کنید تا سرد شود . سپس شاخص روغن(گیج روغن) را بیرون بکشید ، با دستمال آن را پاک کنید و دوباره در محفظه روغن قرار دهید و پس از چند ثانیه دوباره آن را بیرون بکشید . اگر روغن بین دو خط بالا و پایین بود ، مقدار روغن خودرو شما مناسب است . کم شدن روغن موتور یک امر عادی است و بر اساس استاندار تولید کنندگان خودرو معمولاً تا نیم لیتر در هر 10 هزار کیلومتر طبیعی است ( البته در خودروهای مختلف متغیر است ) .

اگر مصرف روغن غیر عادی باشد ، باید در اولین فرصت به نمایندگی های مجاز مراجعه کنید .

هنگام تعویض روغن ، حتماً به سطح کیفی APIو گریدویسکوزیته روغن مطابق با فصول سال توجه و از روغن های ذکر شده در دفترچه راهنمای خودرو استفاده کنید . اگر این کار را انجام ندهید ، علاوه بر فرسایش سریع و آسیب رسیدن به موتور خودرو ، ممکن است خودرو از شرایط گارانتی نیز خارج شود . در ضمن توصیه می شود همیشه از یک نوع روغن موتور استفاده کنید ، چون تعویض پی در پی نوع روغن ، به دلیل تفاوت در فرمولاسیون آن ها ممکن است باعث واکنش شیمیایی و آسیب رسیدن به موتور خودرو شود

98572788423424031325.jpeg

فیلتر روغن

 

فیلتر روغن با توجه به توصیه سازنده با هر بار تعویض روغن یا یکبار در میان(10000 الی 12000 کیلومتر) ، باید تعویض شود . این کار ضمن کاهش مصرف سوخت ، باعث افزایش شتاب و عمر موتور خودروی شما می شود .



ایا نوع روغن نقش مهمی در مدت زمان تعویض خواهد داشت؟

عموما با بالا رفتن مدل خودروها شرایط موتور نیز ار لحاظ سرعت و راندمان حجمی و در نتیجه فشار وارده و درجه حرارت ایجاد شده بالاتر می رود.سازندگان سعی نموده اند علاوه بر ساخت روغن های متنایب با مدل های جدید روغن هائی نیز بسازند که مدت زمتن تعویض ان نیز بیشتر باشد.لذا معتبرترین مرجع برای تعویض روغن سازنده موتور است.سازندگان موتور معمولا موتور را برای حالت عادی (با شدت کار منوسط)ذکر می کنند.بدیهی است اگر شرایط کار موتور سخت تر شود باید زمان تعویض روغن را کاهش داد.


میزان کارکرد

نوع و کیفیت روغن موتور

۳۰۰۰کیلومتر

CC/SC

۴۰۰۰کیلومتر

CC/SD

۵۰۰۰کیلومتر

SE/CC

بیش از ۱۰۰۰۰کیلومتر

SG

63131336431673018119.jpg

15299940236952867014.jpg

ویژگی های روغن موتور:

شاید به دفعات شنیده و یا خوانده باشید كه روغن موتور را در 5000 ، 10000 كیلومتر و یا بیشتر ، باید تعویض نمود . دلیل ذكر این اعداد برای كاركرد روغن چیست و چرا برای روغن های مختلف متفاوت است . مجموعه مطالبی كه در خصوص روغن موتور ارایه خواهد شد ، اطلاعات مناسبی را در خصوص موارد تاثیر گذار در تعویض روغن در اختیار خوانندگان محترم قرار خواهد داد .


چرا روغن موتور باید تعویض شود ؟
روغن از زمان شروع بكار موتور در معرض اكسیده شدن و تجزیه حرارتی قرار گرفته و روغن پایه آن آلوده شده و از كیفیت آن كاسته می شود وهمچنین مواد افزودنی استاندارد آن نظیر مواد افزودنی پاك كننده نیز، مصرف می شوند . در این حالت خاصیت روانكاری ، پاك كننده و جذب ذرات معلق و ناخالصی ها ، كاهش می یابد .


آیا سیاه شدن روغن موتور نشاندهنده زمان مناسب تعویض روغن است ؟
این تصور كه سیاه شدن روغن نشانه خراب شدن وعدم كیفیت آن می باشد ، صحیح نمی باشد . اگر در دستگاه یا موتور خودرو روغن پس از مدتی تغییر رنگ ندهند و اصطلاحا" سیاه نشود ، می باید در اسرع وقت آن را تعویض نمود زیرا ، سیاه شدن شدن روغن به علت خاصیت پاك كنندگی دوده ناشی از احتراق و جذب ذرات معلق و ناخالصی روغن موتور می باشد . در غیر این صورت ، ذرات ناخالصی و دوده بر روی قطعات متحرك موتور رسوب كرده و ‌باعث جلوگیری از انتقال حرارت ، ساییدگی زودرس قطعات ، روغن سوزی ، كاهش راندمان و توان موتور می شود .


عوامل موثر در مدت زمان كاركرد و تعویض روغن موتور :


1- شرایط كاری موتور مانند : رانندگی با سرعت بالا، رانندگی با بار بیش از حد استاندارد در جاده هایی با شیب زیاد ، در جا كاركردن زیاد موتور در ترافیك های سنگین ، رانندگی با سرعت بالا در هوای سرد قبل از گرم شدن روغن موتور ، خاموش روشن نمودن موتور به دفعات زیاد در هوای سرد و رانندگی در جاده های خاكی و گرد و غبار به مدت طولانی
2- كیفیت احتراق موتور(تنظیم به موقع موتور و رفع ایرادات برقی و سوخت رسانی (
3- كیفیت روغن موتور و سوخت مصرفی
4- كیفیت فیلتر های هوا و روغن و تعویض به موقع آنها

نوع و كیفیت سوخت مصرفی چه تاثیری در تعویض روغن دارد ؟


سربی كه برای بهسوزی به بنزین اضافه می شد ، پس از ورود به روغن موتور باعث اكسیده شدن سریعتر روغن و افت كیفیت روغن می گردید كه خوشبختانه در حال حاضر حذف شده است . بنزین با اكتان پایین به دلیل ایجاد احتراق ناقص و اضافه نمودن دوده به روغن می شود كه این موضوع نیز با كاهش خاصیت روانكاری روغن می شود . استفاده از بنزین های سوپر متناسب با تكنولوژی موتور ، این مشكل را تا حدودی بر طرف می كند .

آیا نوع روغن در مدت زمان تعویض آن ، موثر می باشد؟

با پیشرفت تكنولوژی ساخت موتورها ، شرایط كاركرد موتور از لحاظ افزایش دور ، نسبت تراكم بالا ، دمای احتراق بیشتر ، فشار زیادتر به یاتاقانهای ثابت و متحرك بیشتر شده است . لذا در این راستا سازندگان روغن موتور را براین داشته است تا روغن هایی متناسب با تكنولوژی موتور ها یا زمان تعویض بیشتر تولید نمایند . امروزه با توجه به استاندارد های زیست محیطی ، تبخیر و كاهش سطح روغن موتور محدود شده است و سرریز روغن به منظور تامین كسری روغن موتور كاهش یافته است .
از آنجا كه در بازار انواع روغن ها با درجات و كیفیتهای مختلف موجود می باشد ، پیشنهاد می شود با رجوع به دستور العمل كارخانه سازنده خودرو ، نسبت به استفاده از روغن توصیه شده و تعویض به موقع آن با توجه به نكات بیان شده ، اقدام نمایید .

انتخاب روغن مناسب ، تضمین كننده عمر طولانی و راندمان بالای موتور:

برای انتخاب یك روغن موتور خوب ، عوامل و پارامترهای مختلفی باید مدنظر قرار گیرد. یك روغن موتور مرغوب ،‌دارای گرانروی مناسب و ضریب اصطكاك بسیار پایین بوده و توانایی روانكاری بخش های مختلف و قطعات متحرك موتور را داراست . ضمنا" روغن موتور علاوه بر سازگاری با تركیبات پلیمری موجود ؛ باید دارای اثرات بازدارندگی خوبی در مقابل زنگ زدگی ،‌ خوردگی ،‌اكسیداسیون و سایش باشد .


وظایف روغن موتور به طور كلی شامل موارد زیر می باشد:

1- كاهش اصطكاك قطعات متحرك موتور
2- كاهش سایش قطعات موتور
3- خنك نمودن قطعات داخلی موتور
4- تمیز نگهداشتن قطعات داخل موتور از دوده و تركیبات حاصل از تجزیه روغن و رسوبات بین قطعات
5- آب بندی كامل بین سیلندر و پیستون
6- محافظت قطعات موتور در مقابل خوردگی
7- كاركرد بهینه قطعات متحرك موتور در دماهای مختلف

پایه گرانروی روغن :

ویسكوزیته یا گرانروی ، مقاوت سیال در مقابل جاری شدن است . از لحاظ گرانروی ، روغن به دو بخش تقسیم می شود .


الف : روغن های تك درجه ای Mono Grade
ب : روغن های چند درجه ای یا چهار فصل Multi Grade

امروزه استفاده از روغن های تك درجه ای مانند 30 یا 40 ، در موتورها توصیه نمی شود و روغن های چند درجهای (‌چهار فصل ) ،‌كاربرد بیشتری دارند . این روغن ها مطابق طبقه بندی SAE   (انجمن مهندسی خودرو ) ، به صورت زیر تعریف می شوند . 10W50, 10 W 40 . و20W40عدد قبل از W نشاندهنده گرانروی روغن موتور در دمای پایین بوده و هرچه این عدد كمتر باشد ، قابلیت استفاده در دمای پایین تر را دارا است . عدد بعد از W ، نشاندهنده گرانروی در دمای بالا بوده و هرچه این عدد بزرگتر باشد ، روغن در دمای بالاتر چسنده تر و سفت تر خواهد بود .

مهمترین و با اهمیت ترین خاصیت روغن ، حضور آن ازلحظه استارت تا خاموش شدن موتور به صورت بی وقفه است . به نحوی كه با تمامی قطعات متحرك و ثابت د رتماس باشد . لذا ویسكوزیته روغن بایستی به گونه ای انتخاب شود كه بهترین حالت روانكاری را در كمترین زمان ، ممكمم سازد . ضمن اینكه خودرو در حالت سرد به راحتی استارت خودروده و بدین ترتیب عمر باتری و استارت طولانی تر شود .


مشخصات روغن :

انستیتو نفتی آمریكا APIبرای طبقه بندی روغن ها بر چسب كیفیت و فناوری ساخت آنها كد بندی خاصی ابداع نموده است . حرف اول ، معرف نوع موتور محل مصرف ( حرف C برای خودروهای دیزلی و حرف S برای برای خودروهای بنزینی )‌و حرف دوم ، نشاندهنده سطح كیفیت روغن خواهد بود . به این مفهوم كه حرف A پایین ترین سطح كارایی را نشان می دهد و با بالا رفتن حروف سطح كارایی نیز افزایش خواهد یافت . مانند SG , SJ , SL , SM ,… سطوح كارایی بالاتر ، نشان از میزان افزودنی های بیشتر در روغن بوده و در تست ازمایشگاهی و عملكردی ، شرایط حادتری را تحمل می كنند . افزودنی های مختلف ، مقاومت روغن را برای شرایط سخت حراری و فشار زیاد موتور بهینه می كنند .

روغن های توصیه شده توسط شركت های سازنده خودرو دارای خواص لازم بوده و نبایستی افزودنی های متفرقه موجود در بازار را به آن اضافه نمود . زیرا موجب اختلال در عملكرد و خواصی كه از باتدا در روغن وجود دارد می شوند .


نكات مهم :

1- سیاه نشدن روغن در حین كاركرد ، نشانه مرغوبیت آن نیست بلكه به این معناست كه روغن قابیت جذب ذرات اسیدی و ناخالصی را نداشته است .
2- از تركیب چند روغن با یكدیگر و مصرف همزمان آنهادرموتور خودداری نمایید .

معرفی و علائم شناسایی روغن های ایساكو :


معرفی روغن موتور SG 20 W 50
این روغن موتور ویژه مصرف در خودروهای پژوآردی ، روآ ، پیكان و كلیه خودروهای توصیه شده با این سطح كیفی میباشد .


علائم شناسایی :


1- دارای عبارات API SG/CD , SAE 20W50 , SG 015 بر روی برچسب ظرف بر روی برچسب ظرف
2- حك لوگوی فارسی ایساكو بر روی ظرف 4 لیتری و لوگوی لاتین ایساكو بر روی در ظرف
3- بر چسب با رنگ پس زمینه آبی روشن به همراه در آبی
4- دارای سریال ردیابی محصول
5- دارای ظرف و در پلمپ شده
6- بسته بندی شده در ظرف های 1 و 4 لیتری



معرفی روغن موتور SJ 20 W 50
این روغن موتور ویژه مصرف در خودروهای پژو 405 ، پارس و سمند و كلیه خودروهای توصیه شده با این سطح كیفی میباشد .


علائم شناسایی :


1- دارای عبارات API SJ/CF-4 , SAE 20 W 50 , SJ020 بر روی برچسب ظرف
2- درج لوگوی فارسی ایساكو بر روی برچسب ظرف
3- حك لوگوی فارسی ایساكو بر روی ظرف 4 لیتری و لوگوی لاتین ایساكو بر روی در ظرف
4- بر چسب با رنگ پس زمینه ابی روشن به همراه در خاكستری
5- دارای سریال ردیابی محصول
6- دارای ظرف و در پلمپ شده
7- بسته بندی شده در ظرف های 1 و 4 لیتری

 

 

 

 

 



مطالب مشابه :


مناسب ترین زمان تعویض روغن موتور

تخصصی خودرو و نکات نگهداری و تعمیرات - مناسب ترین زمان تعویض روغن موتور - یادداشت های




فهرست عملیات سرویس اولیه و سرویس های دوره ای خودرو پراید

مکانیک - فهرست عملیات سرویس اولیه و سرویس های دوره ای خودرو پراید تعویض روغن موتور + + + + 5 .




تعویض کاسه نمد گیربکس پراید

تعمیر خودرو - تعویض کاسه نمد گیربکس پراید - تعمیرات خودروها - تعمیر خودرو




تعویض تسمه تایم پراید انژکتوری

Mechanical Information - تعویض تسمه تایم پراید انژکتوری چرا که لوله و صافی پمپ روغن (اویل پمپ، Oil pump)




موارد مهم و ضروری در نگهداری خودرو

۳-تعویض شمع ها برای زانتیا هر ۴۵۰۰۰کیلو متر-پراید و تندرو ۹۰هر ۴-تعویض روغن گیر بکس در




پراید

حجم روغن موتور پراید در موتور پراید در تمام فصول الزامیست و باید هرسال سرویس و تعویض




آموزش تعمیر ترمز جلوی و بوستر و پمپ پراید

امداد و تعمیر پراید نحوه تعویض لنت های جلوی پراید توجه داشته که پیستون روغن ترمز کامل




فهرست عملیات سرویس اولیه و سرویس های دوره ای خودرو پراید

فهرست عملیات سرویس اولیه و سرویس های دوره ای خودرو پراید . ردیف . تعویض روغن ترمز - - - - 14 .




دانستنی های لازم در مورد روغن موتور وفیلتر روغن

هنگام تعویض روغن ، حتماً به سطح کیفی api و گریدویسکوزیته روغن مطابق با فصول سال توجه و از روغن




برچسب :