شهر تاریخی بیجار3

قلعه داراي يك تونل مخفي با زاويه اي 45 درجه است كه در دل سنگ كنده شده و پس از طي 40 پله به زير كوه راه پيدا مي كند. طبق نظر كارشناسان قدمت قلعه به بيش از 6000 سال مي رسد. دكتر يوهانس اكسنر كه در اوايل دهه 1330 شمسي از قلعه ديدن كرده مي نويسد: «بعضي از حجاري ها از جمله تونل قلعه عجيب تر از تونل هاي اهرام مصر است» اصطبل در قسمت غربي و خارج از بناي اصلي قرار دارد و راهي مالرو آن را به كف رودخانه وصل مي كند. در بستر رودخانه ديوار عظيمي دور محوطه را پوشانيده و راه عبور به بالا را مسدود كرده است.


در بالاي قلعه و اطراف آن سنگهاي لاشه و حجاري شده، آجر، كاشي، انواع سفال، استخوان و... به وفور يافت مي شود مشخص مي شود قلعه در ادوار مختلف تاريخ تا دوران حسن صباح مورد استفاده بوده و سپس رو به ويراني نهاده است. امام زاده مهرابعلي : از زمان احداث اوليه بنا اطلاع دقيقي در دست نيست ولي با توجه به شكل فندانسيون و مصالح پي كه از سنگ ميباشد به نظر ميرسد قدمت آن به قبل از اسلام برسد. اصل بنا استوانه اي شكل است و داراي چهار درب مي باشد كه هر كدام به سمتي از چهار جهت اصلي باز مي شده است و در كنار هر درب دو پنجره داشته كه در حال حاضر فقط درب جنوبي آن باز مي باشد. بناي امام زاده در قديم چندبار مرمت شده و با توجه به نوع مصالح و سبك معماري به نظر مي رسد كه آخرين بار در زمان ايلخانان مرمت كلي شده و گنبدي آجري روي بنا احداث گرديده و جاي مخروطي و سنگي سابق را گرفته است.
متاسفانه بناهاي ناهمگون ديگري كه بعدها پيرامون ساختمان اصلي ساخته شده اند، شكل واقعي آن را كاملا پوشش داده اند اما نتوانسته اند بناي اصلي استوانه اي آن را حفظ كنند ولي گنبد بنا ريزش كرده است. كتيبه هيراتيك (نيمه تصويري) دره هفت آسياب: اين كتيبه در ارتفاع 10 متري كف دره هفت آسياب بر روي سنگي نه چندان سخت و رو به مشرق كنده شده است و قدمت آن به بيش از 6000 سال قبل مي رسد. استاد محمد كردواني كه در سال 1356 از منطقه ديدن كرده مي نويسد: « وجود تمدن هزاره چهارم قبل از ميلاد در اين محل باعث اعجاب و شگفتي است و بودن كتيبه هيراتيك گواه بر فرهنگ بسيار مترقي اين قوم است».
گذشت زمان در چين و شكنهاي اين كتيبه به خوبي نمايان است. گر چه به مرور زمان ترك برداشته و قسمتهايي از آن ريزش كرده، ولي اولين چيزي كه به نظر مي رسد پنج سطر علائم و نشانه هايي است كه در ميان آنها چيزهايي مانند تاج، خورشيد، دف، پروانه، علائم موسيقي، پرچم، نيم دايره، مثلث، لوزي، بادبادك، پله و... را ميتوان تقريبا حس كرد اينها واقعاً چه هستند و چه پيامي دارند؟ محققان عقيده دارند مراحل تكامل خط به چهار قسمت تقسيم مي شود: 1ـ تصويري2 (pictorial) ـ صوتي 3 (pNoNic) ـ هجايي4 (cilABery)ـ الفبايي (Alphabetic)  ولي انگار نوشته دره هفت آسياب روستاي قمچقاي بيجار در هيچكدام از اين تقسيم بنديها نمي گنجد و متاسفانه تا به حال هيچ تحقيقي از طرف افراد صاحب نظر و يا مجامع علمي داخلي و يا خارجي روي آن صورت نگرفته است و يكي از ارزشمندترين و قديمي ترين كتيبه هاي تاريخي جهان و آثار باستاني اطراف آن در شرف نابودي كامل قرار دارد. آيا زمان آن نرسيده كه به هويت و فرهنگ و تمدن خود بهاء دهيم و آن را به جهان و جهانيان معرفي كنيم؟

فهرست منابع و مأخذ:

عطايي ـ اميد، ايران در پس پرده تاريخ

مريواني ـ محمد، بيجار در گذر زمان

دكتر يوهانس اكسنر، خاطرات من در بيجار

غار دیو زنان:

غار دیو زنان(زندان دیو)در مجاورت روستای زرده کمر است و از طریق 3 روستای قباسرخ، قاضی قوض چی و گلستانه قابل دسترس می باشد و1952 متر از سطح دریا مرتفع تر است.در طول مسیر غار شیب ها و چاههایی وجود دارد که بدون تجهیزات کوهنوردی قابل عبور نیست،در ابتدای غارشکاف،قندیل های یخی و رسوبی و ستون های شکیل و شگفت انگیزی وجود دارد که نشان از قدرت بی نظیر خداوند است.نسیم خنکی درغارجریان دارد که حتی در گرمای تابستان هم فضای غار را خنک می کند، بعلاوه فسیل و بقایای موجوداتی که به شکل شغال می باشد قابل رؤیت است و امروزه بجز خفاش موجود زنده دیگری در غار یافت نمی شود.


در اواسط غار دریاچه ای زیبا و بی بدیل وجود داره که بسیار عمیق و به رنگ سبز است.اگرچه گروهی ازکوهنوردان بیجاری چندین بار غاردیو زنان را پیمودند اما به دلیل انشعابات زیاد و عدم تجهیزات غواصی و... تا کنون کل غار شناسایی نشده و نقشه کاملی از آن در دسترس نیست.امیدواریم با سعی و تلاش مسئولین ذیربط این مکان گردشگری زیبا و طبیعی به درستی به مردم معرفی گردد تا بتواند منبع گردشگری و جذب توریست در ایام مختلف سال شود.

برج ینگی ارخ:

كارشناس مرمت و احياء اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان كردستان در خصوص برج ینگی ارخ گفت: این برج يكي از بناهاي تاريخي به جامانده از روزگاران گذشته است كه در نزديكي روستايي به همين نام و در 63 كيلومتري شمال شهر بيجار واقع گردیده است.
يدالله زنوري افزود: مدخل برج (ينگي ارخ) از مصالحي همچون سنگ لاشه تراش خورده (چهار پهلو) و ملات ساروج نيم پخت ساخته شده و احتمالا يك اقامتگاه بين راهي بوده كه در گذشته مورد استفاده مسافران قرار مي گرفته است.وي تصريح كرد: پلان برج داراي شكل دايره اي به قطر 6 متر مي باشد و با ديوارهائي به ضخامت 10/1 متر ساخته شده و تزئينات داخلي آن شامل قوس هاي جناقي با تركيب تو در تو و هم پوشاني، جلوه اي زيبا به برج داده است.


زنوری خاطر نشان كرد: برج سابقاً داراي پوشش گنبدي تيز (روك ) بوده كه به مرور زمان به علت عدم حفاظت و دخل و تصرف انساني و شرايط آب و هوايي تخريب شده كه در سال 79 و 80 به همت اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان كردستان كار مرمت و بازسازي آن آغاز شد و نسبت به نگهداري و حفاظت از آن فعاليت هايي انجام گرفته است. وي ادامه داد: اين برج تاريخي مربوط به دوره صفويه بوده و به شماره 5081 در فهرست آثار ملي كشور به ثبت رسيده است.

پل صلوات آباد:

یکی ازآثارتاریخی وباستانی شهرستان بیجارگروس پل صلوات آباداست که در15کیلومتری جاده آسفالت بیجاربه تکاب برروی رودخانه قزل اوزن در روستای صلوات آبادقراردارد.
تاریخ دقیق ساخت پل مشخص نیست اماازشواهدپیداست که پل با عناصرویژه دوران صفویه بلاخص سنگ های حجاری شده والگوهای آن دوران ساخته شده ودردوره های بعدی مرمتهای برروی آن صورت گرفته است.
درساخت این پل ازقوسهای تیزونیزه دار،سکو(پاشنه هاوفشارشکن های )متعددبارعایت کامل اصول پل سازی درمعماری ایران استفاده نموده اند.

پل صلوت آباددارای9دهنه است که دارای اندازه های متفاوت می باشند.طول پل130متر،ارتفاع آن دربیشترین نقطه 12متراست که براثرسیلابهای بهاری سال1387دچارتخریب وویرانی بیش ازحدشدکه درسالهای بعدموردمرمت کامل قرارگرفت.
این پل تاریخی به شماره1607درفهرست آثارملی به ثبت رسده است


مطالب مشابه :


دانلود نمایشنامه کودک

تئاتر و تئاتر عروسکی مرکز بیجار. آنجا کنار قلم و الان برم خونه، وقتی ببینه چی گرفتم




اس ام اس پیشواز ماه محرم ۱۳۹۰

## وبلاگ بیجار - منم یک بیجاریم ## - اس ام اس پیشواز ماه محرم ۱۳۹۰ - کردستان. بیجار - تصاویر زیبا .




اینجا خانه معلم بانه

( با اجازه شما برای اولین بار یک شب در خانه معلم بیجار بلندترین بنیاد علمی آموزشی قلم چی




شهر تاریخی بیجار3

کیبورد رنگ از رخ قلم قباسرخ، قاضی قوض چی و گلستانه قابل دسترس می بیجار ] .: Weblog Themes




نمونه سوالات المپیاد ریاضی سوم راهنمایی با پاسخ تشریحی (1)

قلم دانش آموز پاسخ بیجار الهی به امید




برچسب :