دانشمندان ایرانی

پرویز شهریاری

dcb88dc54f6b5babbc50d11a99f4c096.jpg

پرویز شهریاری یکی ازمعلمان موثروازچهره های ماندگارآموزش وپرورش است. وی دریکی ازمحله های فقیرکرمان به نام دولت خانه!به دنیاآمد.خانواده اش زرتشتی بودند.پدرش کارگری کشاورز بود. پرویزدرمهرماه1311 دردبستان کاویانی کرمان به تحصیل پرداخت.درسال1318به دبیرستان ایرنشهر رفت ودورۀ سه سالۀ آن راگذراند و وارد دانش سرای مقدماتی کرمان شد(1321).دورۀ دوسالۀ دانش سرا را طی کرد و شاگرد اول شد و برای ادامۀ تحصیل به تهران اعزام شد.اوپس از یک سال کلاس مقدماتی دانشکدۀ ادبیات برای گرفتن دیپلم کامل متوسطه، وارد دنشکدۀ علوم در رشتۀ ریاضی شد(1324). ازکارهای ماندنی استاد پرویزشهریاری،تالیف57 جلدکتاب درسی ریاضی ازسال1335تا1368است.شمارۀتالیفات وترجمۀ کتاب هایی که ازاستادچاپ ومنتشر شده،بالغ بر208جلداست.علاوه بر این،نزدیک به هزارمقاله،ازسال 1335تاکنون،درنشریات به ویژه نشریه های علمی وریاضی،چاپ کرده است.استادشهریاری متجاوز از50سال دردبیرستان ها،دانشکدۀ فنی دانشگاه تهران و دانش سرای عالی(شبانه وروزی)تدریس کرده وبیشترین فعالیت های اودرزمینه های علمی وآموزشی اودرریاضیات است.او بر این باوراست که:«ریاضیات تنها ابزارکارمهندسان وفیزیک دانان واخترشناسان نیست.ریاضیات می تواندبه پژوهشگران تاریخ،به روانشناسان وحتی به نویسندگان وشاعران هم کمک کند واثرهای آن ها را غنی تروپراعتبارترسازد.به جزازاین ها،ریاضیات سرشاراز((زیبایی))است وحیف است هنرمندان ونویسندگان پرتکا پوی ماازشناخت ودرک این((زیبایی))محروم باشند(باقرزاده،1380).» ریاضیدان نه تنها باید با هنر و ادبیات آشناباشد، بلکه باید به این آفریده های زیبای روح انسانی عشق بورزد،نه تنهاهنر و ادبیات!ریاضیدان بایدبه تاریخ، فلسفه وعلوم اجتماعی علاقه مندباشد،موسیقی را دوست داشته باشد و از سفر خوب لذت ببرد.کوتاه سخن،انسان باشد.بدون این،ریاضی دان حتی ریاضی دان هم نیست.

 

ابو علی سینا

b5811.jpg

ابوعلی حسین بن عبدالله بن سینا، مشهور به ابوعلی سینا و ابن سینا و پور سینا (زادهٔ ۳۵۹ ه. ش در بخارا -درگذشتهٔ ۲ تیر ۴۱۶ در همدان، ۹۸۰-۱۰۳۷ میلادی)، پزشک و شاعرایرانی و مشهورترین و تاثیرگذارترینِ فیلسوفان-دانشمندان ایران است که به ویژه به دلیل آثارش در زمینه فلسفه ارسطویی و پزشکی اهمیت دارد. وی نویسنده کتاب شفا یک دانشنامه علمی و فلسفی جامع است و القانون فی الطب یکی از معروف‌ترین آثار تاریخپزشکی است.

وی ۴۵۰ کتاب در زمینه‌های گوناگون نوشته‌است که شمار زیادی از آن‌ها در مورد پزشکی و فلسفه است. جرج سارتن در کتاب تاریخ علم وی را یکی از بزرگترین اندیشمندان و دانشمندان پزشکی می‌داند.همچنین وی او را مشهورترین دانشمند ایران می‌داند که یکی از معروف‌ترین‌ها در همهٔ زمان‌ها و مکان‌ها و نژادها است..

 

ابو ریحان بیرونی

ابو ریحان بیرونی 

ابوریحان محمد بن احمد بیرونی (زادهٔ ۱۴ شهریور۳۵۲، کاث، خوارزم - درگذشتهٔ ۲۲ آذر۴۲۷، غزنیندانشمند بزرگ و ریاضی‌دان، ستاره‌شناس، تقویم‌شناس، انسان‌شناس، هندشناس و تاریخ‌نگار بزرگ ایرانی  سده چهارم و پنجم هجری است. بيرونی را بزرگ‌ترين دانشمند مسلمان و يكی از بزرگ‌ترين دانشمندان ایرانی و همه اعصار می‌دانند. همین‌طور او را پدر علم انسان‌شناسی و هندشناسی می‌دانند.

 

خیام

خیام

عُمَر خَیّام نیشابوری (نام کامل:غیاث‌الدین ابوالفتح عُمَر بن ابراهیم خیام نیشابوری) (زادهٔ ۲۸ اردیبهشت۴۲۷ خورشیدی در نیشابور - درگذشته ۱۲ آذر۵۱۰ خورشیدی در نیشابور) که خیامی و خیام نیشابوری و خیامی النیسابوری هم نامیده شده‌است، فیلسوف، ریاضی‌دان، ستاره‌شناس و رباعی سرایایرانی در دورهٔ سلجوقی است. گرچه پایگاه علمی خیام برتر از جایگاه ادبی او است و لقبش «حجةالحق» بوده‌است؛ولی آوازهٔ وی بیشتر به واسطهٔ نگارش رباعیاتش است که شهرت جهانی دارد. افزون بر آن‌که رباعیات خیام را به اغلب زبان‌های زنده ترجمه نموده‌اند، ادوارد فیتزجرالد[۵] رباعیات او را به زبان انگلیسی ترجمه کرده‌است که مایهٔ شهرت بیشتر وی در مغرب‌زمین گردیده‌است.

یکی از برجسته‌ترین کارهای وی را می‌توان اصلاح گاهشماری ایران در زمان وزارت خواجه نظام‌الملک، که در دورهٔ سلطنت ملک‌شاه سلجوقی (۴۲۶ - ۴۹۰ هجری قمری) بود، دانست. وی در ریاضیات، علوم ادبی، دینی و تاریخی استاد بود. نقش خیام در حل معادلات درجه سوم و مطالعات‌اش دربارهٔ اصل پنجم اقلیدس نام او را به عنوان ریاضی‌دانی برجسته در تاریخ علم ثبت کرده‌است.ابداع نظریه‌ای دربارهٔ نسبت‌های هم‌ارز با نظریهٔ اقلیدس نیز از مهم‌ترین کارهای اوست.

شماری از تذکره‌نویسان، خیام را شاگرد ابن سینا و شماری نیز وی را شاگرد امام موفق نیشابوری خوانده‌اند.صحت این فرضیه که خیام شاگرد ابن سینا بوده‌است، بسیار بعید می‌نماید، زیرا از لحاظ زمانی با هم تفاوت زیادی داشته‌اند. خیام در جایی ابن سینا را استاد خود می‌داند اما این استادی ابن سینا، جنبهٔ معنوی دارد.

 

خوارزمی

خوارزمی

ابوجعفر محمد بن موسای خوارزمی از دانشمندان بزرگ ریاضی و ستاره‌شناسایرانی می‌باشد.از زندگی خوارزمی چندان اطلاع قابل اعتمادی در دست نیست جز اینکه وی در حدود سال ۷۸۰ میلادی در خوارزم (ازبکستان کنونی) که در آن زمان، بخشی از قلمرو حکومت خوارزمشاهیان بود، زاده شد. شهرت علمی وی مربوط به کارهایی است که در ریاضیات به‌ویژه در رشته جبر انجام داده به طوری که هیچیک از ریاضیدانان سده‌های میانه مانند وی در فکر ریاضی تأثیر نداشته‌اند. وی را پدر جبر نامیده‌اند. بیشترین چیره‌دستی وی در حل معادله‌های خطی و درجه دوم بوده‌است. کتاب Algoritmi de numero Indorum که ترجمه کتاب جمع و تفریق با عددهای هندی او به لاتین است باعث شد تا دستگاه عددی در اروپا از دستگاه اعداد لاتین به دستگاه اعداد هندی تغییر یابد که هنوز نیز در اروپا و دیگر نقاط جهان فراگیر است.

به هنگام خلافت مامون وی عضو دارالحکمه که مجمعی از دانشمندان در بغداد به سرپرستی مامون بود، گردید خوارزمی کارهای دیوفانت را در رشته جبر دنبال کرد و به بسط آن پرداخت خود نیز کتابی در این رشته نوشت.

زکریای رازی

زکریای رازی

ابوبکر محمّد زَکَریای رازی (۲۵۱ه.ق.۳۱۳ ه.ق.)پزشک، فیلسوف و شیمی‌دانایرانی که آثار ماندگاری در زمینهٔ پزشکی و شیمی و فلسفه نوشته است و به‌عنوان کاشف الکل و جوهر گوگرد (اسید سولفوریک) مشهور است.

به گفته جرج سارتن، پدر تاریخ علم، رازی «بزرگ‌ترین پزشک اسلام و قرون وسطی بود.» این دانشمند ایرانی از آن‌جا که کتاب‌های خود را به زبان عربی می‌نوشت، نزد غربیان به جالینوسعرب نیز مشهور بوده‌است.

به پاس زحمات فراوان رازی در داروسازی روز پنجم شهریورماه (۲۷ اوت)، روز بزرگداشت زکریای رازی شیمی‌دان بزرگ ایرانی و روز داروسازی نام‌گذاری شده است.


مطالب مشابه :


داستانی آموزنده در مورد با نظمی (نوشته شده توسط پسر گلم امیر مهدی باقری)

خرگوش کوچولوی قصه ی ما بی نظم بودو وسایلش را هر جا که می توانست می انداخت . یک روز صبح زود که ... آرشیو موضوعی. ستارگان کلاس دوم (ب) دبستان نیک اختر کرمان




کد سوابق تحصیلی

استان:15بوشهر. منطقه/ ناحیه :5116دشتستان. آموزشگاه: شاخه: رشته: کداستاندارد: نوع مدرسه: نام: نام خانوادگی: نام پدر: شماره شناسنامه: محل صدور : کد دانش آموز:




مرتضی عمید(بیوگرافی)

-پرورش ده ها هنرجو ی کودک ،نوجوان وجوان در رده های بالای خوشنویسی ... این انتصاب احساس مسئولیتم را در قبال ارتقائ خوشنویسی شهر کرمان دو چندان کرده وهمواره ... مشغول به تدریس هنر در مجتمع غیرانتفاعی درخشان ومدرسه هوشمند نیک اختر و علامه مجلسی از




داستان های نوشته شده توسط بچه ها

دروس دوم دبستان - داستان های نوشته شده توسط بچه ها - آموزش دروس همراه با شعر و روش های ... او در مدرسه بسیار بی حوصله بود . ... آن ها به مغازه ی آقای ساعت فروش رفتندو پدر حسین برای او یک ساعت خرید و ... ستارگان کلاس دوم (ب) دبستان نیک اختر کرمان




ادبیات فارسی 2 همه ی رشته ها

بــــگـــری BAGRI - ادبیات فارسی 2 همه ی رشته ها - نمونه سؤالات و مطالب درسي زبان و ادبيات دبیرستان - بــــگـــری BAGRI. ... 2 ) ده روزه مهر گردون افسانه است و افسون نيكي به جاي ياران ، فرصت شمار يارا . 3 ) چو سوفارش آمد به پهناي گوش ز ... 4 ) محبوسم و طالع است منحوسم غم خوارم و اختر است خون خوارم .... 6- رعاياي كرمان به عرض آمده بودند .




نکته تاسف بار المپیاد استان

8 اخگر - بهنام 8423648661 سوم ادبيات و علوم انساني كرمان .ناحيه 1 فرهنگ .... 64 نيك ناميان - محمد ي 4412350446 سوم رياضي فيزيك تهران . .... منطقه 1 ياسين ) متوسطه ( .... ليست الفبايي پذيرفته شدگان مرحله دوم نهمين دوره المپياد نجوم و اختر فيزيك.




گذری برزندگی پروین اعتصامی بزرگترین شاعر زن درادب فارسی

دانشگاه پيام نور كرمان ... مادرش اختر اعتصامي نام داشت . ... البته پيش از ورود به مدرسه ، معلومات زيادي داشت ، او به دانستن همه مسائل علاقه داشت و سعي مي کرد ، در حد توان خود از همه چيز آگاهي پيدا ... گفت چنين ، کاي پدر نيک راي صاعقه ي ما ستم اغنياست.




دانشمندان ایرانی

پرویزدرمهرماه1311 دردبستان کاویانی کرمان به تحصیل پرداخت. ... اوپس از یک سال کلاس مقدماتی دانشکدۀ ادبیات برای گرفتن دیپلم کامل متوسطه، وارد دنشکدۀ علوم در




جواب کلیه ی خودآزمایی های ادبیات فارسی سال دوم دبیرستان

دبیر زبان و ادبیات فارسی شهر قیدار - جواب کلیه ی خودآزمایی های ادبیات فارسی سال دوم ... اغتمام فرصت: ده روز مهر گردون افسانه است و افسون نيکي به جاي ياران،فرصت شمار يار را .... ج2: مراعات نظير(طالع،اختر،منحوس) واج آرايي(خ) تشخيص ... ساری, سمنان, سنندج, شهرکرد, شیراز, قزوین, قم, کرمان, کرمانشاه, گرگان, مشهد, همدان, یاسوج, یزد




دستور زبان فارسی پایه هفتم

به مدرسه اینجا فعل می برم حذف شده پس دو جمله است. شبه جمله ها مانند ندا و ... جمله هایی که بوسیله ی آن ها برای کسی دعا می کنیم،« جمله ی دعایی ». نامیده می شوند.فعل این




برچسب :