تعریف ارکان ایمان

بسم الله الرحمن الرحیم

تعریف ارکان ایمان

 نویسنده: فریق

ارکان ایمان چیست؟

ارکان ایمان عبارت است از:

ایمان به خدا,

ایمان به فرشتگان خدا،

ایمان به کتب آسمانی،

ایمان به پیامبران (علیهم السلام)

ایمان به روز رستاخیز و

ایمان به تقدیر اعم از خیر و شر آن.

چنانکه خداوند متعال می فرماید:

)لَیْسَ الْبِرَّ أَنْ تُوَلُّوا وُجُوهَکُمْ قِبَلَ الْمَشْرِقِ وَالْمَغْرِبِ وَلَکِنَّ الْبِرَّ مَنْ آمَنَ بِاللَّهِ وَالْیَوْمِ الْآخِرِ وَالْمَلائِکَةِ وَالْکِتَابِ وَالنَّبِیِّینَ([1]«نیکی آن نیست که رویتان را به سوی مشرق و مغرب آورید، بلکه نیکوکار آن کسی است که به خدا و روز قیامت و فرشتگان و کتاب و پیامبران ایمان آورد».              

و می فرماید:

)آمَنَ الرَّسُولُ بِمَا أُنْزِلَ إِلَیْهِ مِنْ رَبِّهِ وَالْمُؤْمِنُونَ کُلٌّ آمَنَ بِاللَّهِ وَمَلائِکَتِهِ وَکُتُبِهِ وَرُسُلِه([2]«رسول (خدا) به آنچه از (سوی) پروردگارش بر او فرو فرستاده شده ایمان آورده است، و همچنین مؤمنان. هریک به خداوند و فرشتگانش و کتابهایش و فرستادگانش ایمان آورده اند».

و می فرماید:

)إِنَّا کُلَّ شَیْءٍ خَلَقْنَاهُ بِقَدَرٍ[3](«بی گمان ما هر چیزی را به اندازة مقرر آفریده ایم».

و پیامبر گرامی صلی الله علیه وآله وسلم می فرماید:

«ایمان این است که به خدا و فرشتگان و کتابهایش و پیامبرانش و به روز رستاخیز, یقین و باور داشته باشی, و نیز به تقدیر, اعم از خیر و شر آن». 

تعریف ایمان

ایمان عبارت از: اقرار به زبان و اعتقاد به قلب و عمل به جوارح است که با طاعت و عبادت زیاد می شود و با گناه و معصیت کاهش می یابد. خداوند متعال می فرماید:

)إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ الَّذِینَ إِذَا ذُکِرَ اللَّهُ وَجِلَتْ قُلُوبُهُمْ وَإِذَا تُلِیَتْ عَلَیْهِمْ آیَاتُهُ زَادَتْهُمْ إِیمَاناً وَعَلَى رَبِّهِمْ یَتَوَکَّلُونَ  الَّذِینَ یُقِیمُونَ الصَّلاةَ وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ یُنْفِقُونَ أُوْلَـئِکَ هُمُ الْمُؤْمِنُونَ حَقّاً([4]«مؤمنان تنها آنانند که چون خداوند یاد شود, دلهایشان ترسان گردد و چون آیاتش بر آنان خوانده شود بر ایمانشان بیفزاید و بر پروردگارشان توکل میکنند, کسانی که نماز می گذارند و از آنچه به آنان روزی داده ایم انفاق میکنند؛ اینان همان مؤمنان راستین هستند».

و می فرماید:

)وَمَنْ یَکْفُرْ بِاللهِ وَمَلائِکَتِهِ وَکُتُبِهِ وَرُسُلِهِ وَالْیَوْمِ الْآخِرِ فَقَدْ ضَلّ ضَلالابَعِیدا [5] («و هر کس به خداوند و فرشتگانش و کتابهایش و فرستادگانش و روز قیامت کافر شود (بداندکه) به گمراهی دور و درازی گرفتار آمده است».

ایمان زبان: عبارت از ذکر و دعا و امر به معروف و نهی از منکر و تلاوت قرآن و غیره است.

  ایمان قلب: مانند اعتقاد به وحدانیت خدا و ربوبیت و الوهیت و اسماء و صفات او تعالی و وجوب عبادت خدای یکتا که شریک و مانندی ندارد و آنچه که از نیات و مقاصد در ذیل آن داخل می گردد, کما اینکه اعمال قلبی نیز در مسمای ایمان داخل است. مانند محبت برای خدا, ترس از خدا، توبه و انابت به بارگاه خدا و توکل برخدا و غیره، و همچنین اعمال جوارح مانند نماز و روزه و بقیة ارکان اسلام و جهاد فی سبیل الله و طلب علم و غیره از همین قبیل می باشد. چنانکه خداوند متعال می فرماید:

)وَإِذَاتُلِیَتْعَلَیْهِمْآیَاتُهُزَادَتْهُمْإِیمَانًا([6]«چون آیاتش برآنها خوانده شود بر ایمانشان بیفزاید».

و می فرماید:

)هُوَ الَّذِی أَنزَلَ السَّکِینَةَ فِی قُلُوبِ الْمُؤْمِنِینَ لِیَزْدَادُوا إِیمَانًا مَّعَ إِیمَانِهِمْ([7]

«اوست کسی که در دل مؤمنان آرامش نازل کرد تا ایمانی بر ایمان (پیشین) آنان افزون شود».  

بندة مؤمن هر چه طاعت و عبادت و وسائل تقربش زیاد شود، ایمانش نیز زیاد می شود، و هر چه طاعت و عبادت و اسباب تقربش کم شود، ایمانش نیز کم می شود, پس گناهان و معاصی در ایمان بندة مؤمن سلباً و ایجاباً تأثیر دارد. مثلاً: اگر گناهش شرک اکبر یا کفر اکبر باشد. اصل ایمان را باطل می کند, امّا اگر پائین تر از آن باشد کمال ایمان را می شکند و پاکی آنرا مکدر کرده و ضعیفش می گرداند, خداوند متعال می فرماید:

)إِنَّ اللّهَ لاَ یَغْفِرُ أَن یُشْرَکَ بِهِ وَ یَغْفِرُ مَا دُونَ ذَلِکَ لِمَن یَشاء[8](«به راستی خداوند (آن گناه را) که به او شرک آورده شود، نمی بخشاید و جز آن را برای هر کس که بخواهد، می آمرزد».

و می فرماید:

)یَحْلِفُونَ بِاللّهِ مَا قَالُواْ وَلَقَدْ قَالُواْ کَلِمَةَ الْکُفْرِ وَکَفَرُواْ بَعْدَ إِسْلاَمِهِمْ([9]«به خداوند سوگند می خورند آنچه که نگفته اند و به راستی سخن کفر را گفته اند و پس از ایمانشان کافر  شده اند».

و پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم می فرماید:

(لایَزنی الزَانی حِینَ یَزنی وَهُوَ مُؤْمِنٌ ولایَسْرِق السَّارِق حِینَ یَسْرِق وَهو مُؤْمِن وَلایَشْرب الخَمْرحین یَشْرَبهاوهومُؤْمِن)[10]«زنا کننده در حال زنا کردن مؤمن نیست, و دزد در حال دزدی کردن مؤمن نیست و شرابخوار در حال شراب خوردن مؤمن نیست».  

 


مطالب مشابه :


اساسنامه گروه نمایشی آتلیه تئاتر

ماده 10 : وظایف هر یک از ارکان و اعضاء آتلیه تئاتر به شرح ذیل می باشد : الف / مدیر و موسس گروه :




تعریف ارکان ایمان

» اصول دین- ارکان ایمان-ارکان اسلام - فروع دین +توحید واقسام آتلیه عکاسی | آگهی رایگان |




ارکان ایمان - رکن پنجم

نماز - ارکان ایمان - رکن پنجم - نماز » اصول دین- ارکان ایمان-ارکان اسلام - فروع دین +توحید




طرح نهایی کارشناسی معماری

آتلیه معماری . طرح تحقیق یکی از ارکان اساسی و اصلی پایان نامه است و محقق قبل از آنکه به




آموزش بورس برای تازه کاران ، روش ورود به بازار بورس

آتلیه معماری مهرازان - آموزش بورس برای تازه کاران ، روش ورود آشنایی با ارکان بازار




سازمان خواربار و کشاورزی جهانی فائو

ارکان فائو . 1. کنفرانس : کنفرانس عالی ترین رکن فائو است که هر دو سال یکبار آتلیه عکاسی |




جزو’ روش تدریس قرآن در ابتدایی

آتلیه عکاسی این کار گام مهمی است برای شنیدن که یکی از ارکان آموزش زبان است. 2- احساس نیاز:




برچسب :