تجهيز كارگاه

 

 

یکی از مباحث مهم و اثر گذار در پیشرفت کار و کیفیت اجرای پروژه تجهیز کارگاه می باشد.این موضوع به طور مستقیم و غیر مستقیم بر توانایی های نیروی انسانی و بهره وری و اثر بخشی منابع مورد نیاز پروژه تاثیر بسزایی دارد.یک تجهیز خوب می تواند یک فرایند خوب را هدایت سیستماتیک کند و یک تجهیز بد،آشفتگی ،روزمرگی و هدر دادن  منابع موجود در کارگاه را موجب شود .

تمامی همکاران که به نوعی در کارگاه حضور داشته و یا با فعالیتهای کارگاهی آشنایی دارند به این مهم واقف هستند.نوع پروژه ها چه به لحاظ مقادیر و احجام و چه به لحاظ منابع و نوع فعالیت ها و حتی مناطق جغرافیایی متفاوت باعث شده است که نتوان طرحهای طبقه بندی شده و از پیش تعیین شده و دارای کد برای تجهیز ترسیم کرد.

 

 

 

 

 تجهیز کارگاه عبارت است از: عملیات اقدامها و تدارکاتی است که باید بصورت موقت برای دوره اجرای انجام  شود تا آغاز و انجام دادن عملیات موضوع پیمان طبق سند و مدارک پیمان میسرشود .

 

تجهیز کارگاه شامل موارد زیر است :

 

 

1-ساختمان پشتیبانی

 

2-ساختمان عمومی

 

3-محوطه سازی

 

 

4-ورودی کارگاه: محل یا محلهای از کارگاه است که در آن ، آب ، برق ،گاز  و مخابرات مورد نیاز کار از سوی کار فرما تا مین و تحویل پیمانکار می شود

 

 

۵- انبار کارگاه

 

 

۶ - راه دسترسی : راهی است که یکی از راههای موجود کشور را به کارگاه متصل می کند.

 

 

۷ - راههای سرویس : راههای است که برای دستیابی  به محل اجرای عملیات احداث می شود.

 

 

۸ - راههای ارتباطی : راههای هستند که معادن مصالح - منابع آب - محل قرضه - انبار مواد منفجره و مانند آن را بطور مستقیم یا بواسطه راههای دیگر به محل اجرا ی عملیات متصل می کند.

 

 

۹- راه انحرافی : راهی است که برای تا مین تردد وسایل نقلیه عمومی که قبلا از مسیر موجود انجام می شد اما به علت انجام عملیات موضوع پیمان قطع شده است ، احداث شود.

 

 

برچیدن کارگاه :

 

 

عبارت از جمع آوری مصالح - تا سیسات و سا ختمانهای موقت ،خارج کردن مصالح - تجهیزات - ما شین آلات و دیگر تدارکات پیمانکار از کارگاه - تسطیح و تمیز کردن ودر صورت لزوم به شکل اول برگرداندن زمینها و محلهای تحویلی کارفرما - طبق نظر کار فرما

نحوه تامین آب - برق - گاز و مخابرات کارگاه در دوره اجرا،باید در شرایط خصوصی پیمان مشخص شود . چنا نچه برای انتقال آب ،برق و گاز و برقراری ارتباط مخابراتی ، از شبکه سراسری یا محلی تا ورودی کارگاه ، لوله کشی، کانال کشی و کابل کشیبرای دوره اجرا لازم باشد باید چگونگی انجام دادن آن در شرایط خصوصی پیمان پیش بینی شود .

 

 

نقش تجهیز کارگاه در پیشرفت پروژه :

 

 

یکی از مباحث مهم و اثر گذار در پیشرفت کار و کیفیت اجرای پروژه تجهیز کارگاه می باشد.این موضوع به طور مستقیم و غیر مستقیم بر توانایی های نیروی انسانی و بهره وری و اثر بخشی منابع مورد نیاز پروژه تاثیر بسزایی دارد.یک تجهیز خوب می تواند یک فرایند خوب را هدایت سیستماتیک کند و یک تجهیز بد،آشفتگی ،روزمرگی و هدر دادن  منابع موجود در کارگاه را موجب شود.

تمامی همکاران که به نوعی در کارگاه حضور داشته و یا با فعالیتهای کارگاهی آشنایی دارند به این مهم واقف هستند.نوع پروژه ها چه به لحاظ مقادیر و احجام و چه به لحاظ منابع و نوع فعالیت ها و حتی مناطق جغرافیایی متفاوت باعث شده است که نتوان طرحهای طبقه بندی شده و از پیش تعیین شده و دارای کد برای تجهیز ترسیم کرد .

 

 

بنابراین می توان گفت همانگونه که هر پروژه برای خود استثنا و منحصر به فرد است تجهیز آن هم همین خاصیت را دارا می باشد.علاوه براین تجهیز کارگاه فرایند مستمر در مراحل مختلف اجرای پروژه است و تا پایان پروژه کارگاه درگیر این مساله بود و مدام بایستی خود را بهینه و بروزنماید .

 

 

در ادامه به بیان اجمالی مراحل تجهیز اشاره می نمایم:

 

 

1-  اطلاعات مورد نیاز : این بخش مفروضات طراحی تجهیز کارگاه را معین می کند و با توجه به نوع پروژه داده های متفاوتی دارد . ئلی به طور کلی می تواند به چهار بخش زیر تعریف شود :

 

1-1- موضوع پروژه : موضوع پروژه استراتژی طراحی تجهیز را مشخص می نماید . مثلا تجهیز پروژه  آپارتمان سازی با تجهیز پروژه صنعتی متفاوت است .

 

 

1-2- منابع مورد نیاز پروژه : با توجه به موضوع پروژه منابعی جهت اجرای این موضوع مورد نیاز است نیروی انسانی ، ماشین آلات، مصالح مصرفی و ...

 

 

1-3- برنامه اجرائی پروژه : برنامه پروژه راا مشخص می کند که در چه زمانی از پروژه به چه منابعی نباز است و با دقت در این مهم می توان تجهیز کارگاه را که مستمر می باشد طراحی و پیش بینی کرد .

 

 

1-4- منطقه جغرافیایی پروژه : تجهیز کارگاه در مناطق گرمسیر و سردسیر متفاوت بوده و بایستی مورد توجه قرار گیرد .

 

 

2- طراحی : با توجه به اطلاعات فوق حال بایستی تجهیز کارگاه طراحی شود . تجربه نشان داده است ، تجهیز بدون طراحی اولیه همیشه کارگاه را دچار مشکل کرده و بخشی از منابع کارگاه مدام در این بخش مشغول بوده و به لحاظ فشار های کاری تصمیمات عجولانه اتخاذ گردیده و تجهیز به روش سعی و خطا پیش رفته و عملا کارایی بالای خود را از دست می دهد.حتی لطمات زیادی به پیشرفت فعالیتهای اصلی پروژه وارد می سازد .

 

 

بنابراین توصیه اکید می شود که طراحی مورد توجه ویژه قرار گیرد.طراحی مواردی که در اکثر تجهیزات کارگاه های ساختمانی موردنیاز است به شرخ زیر می باشد :

 

2-1- طراحی پلان اصلی تجهیز کارگاه : محل استقرار تجهیزات و ابنیه های مورد نیاز و ارتباطات نسبت به هم و دسترسی ها در تجهیز خیلی مهم است.فاکتور مهم و تعیین کننده مشرف بودن بر کارگاه  دسترسی و فواصل کم به محل های تامین آب و برق می باشد .

 

 

در کارگاههای بزرگ با تعداد نفرات و ماشین آلات زیاد بهتر است بخش های زیر از هم تفکیک شود : 1- بخش مدیریت و مهندسی شامل دفترفنی ،کنترل پروژه و ...2- بخش اداری – مالی 3- انبار و ایمنی 4- کارگاه آهنگری – نجاری – پیش ساخته – ساخت بتن و ...5- تعمیرگاه و واحد ماشین آلات 6- خوابگاههای کارگری 7- سرویس های بهداشتی 8- غذاخوری و رستوران

 

 

لازم به توضیح است که هر یک از موارد فوق نکات و توجهات خاص خود را جهت طراحی نیاز دارد که به دلیل خلاصه کردن مطلب تنها به چند توصیه می پردازیم:

 

 

1- حتی المقدور بخش های فوق از یکدیگر جدا بوده و از ساختمانهای پیش ساخته (کانکس ) که نصب و برچیدن آن آسان می باشد استفاده گردد.

 

 

2-2-        2- اتاق ایمنی و بهداشت و مسئول ایمنی در جوار انبار باشد .

 

 

2-3-        3- چیدمان طوری باشد که بتوان از سیستم گرمایش و یا تامین سوخت مرکزی یا تامین برق و آب برای  ساختمان ها بهره گرفت .

 

 

2-4-        4- انبار ها در جایی که بتوان امنیت آن را تامین و برای تردد ماشین آلات سنگین و سبک  سهل الوصول باشد قرار گیرد و همچنین دارای دو بخش بسته و روباز باشد و از مخازن سوخت و خطر ساز فاصله داشته باشد.اندازه انبار با نوع پروژه و همچنین نوع  مصالح مصرفی تعیین می گردد .

 

 

5- تعمیرگاه و و کارگاه  های ساخت نزدیک هم بوده و اتاق برای مسئول کارگاه و تعمیرگاه حتما مدنظر قرار گیرد .

 

 

2-5-        6- خوابگاهها و سرویس های بهداشتی و حمام کارگران با فاصله ای مناسب از کارگاه باشد.به دلیل احتمال کار در شب مثل خم و برش میلگرد به این موضوع بایستی توجه داشت که سر و صدای زیاد شبانه استراحت کارگران رت مختل نکند .

 

 

ایمنی  خوابگاهها از نظر آتش سوزی ، نور طبیعی ، دسترسی آسان به سرویسها و حمام ها و ... از نکات مهم است 

 

 

2-6-        7- سرویس های بهداشتی و حمام ها : این بخش بایستی دارای دو درب یکی ورودی و دیگری خروجی  ، متمرکز و تزذیک خوابگاه ها باشد به دلیل مسائل بهداشتی حتما بایستی سطح کف و دیوار از سرامیک  و کاشی باشد . البته در نقاط مختلف کارگاه هم می بایستی سرویس های بهداشتی در نظر گرفت و این مکان ها در سایت باید با نقشه های  اجرایی و تاسیسات زیر بنایی مطابقت داشته باشد تا مجبور به تخریب و بازسازی مجدد نگردد.

 

 

2-7-        8- غذاخوری و رستوران : یکی از مکان هایی که برای کارگران معمولا مد نظر قرار نمی گیرد غذا خوری کارگران است که موجب می شود کارگران در سایت یا نقاط دیگر با وضعیت  نا مناسب غذا بخورندکه بهتر است این موضوع را نیز مد نظر قرار داشته باشیم.

 

 

3- تامین منابع و مصالح : شروع تجهیز کارگاه همیشه مشکلات زیادی دارد با داشتن یک برنامه خوب برای تجهیز کارگاه و ارسال محموله های اولیه که ضروری است از قبیل دستگاه هوا برش و دستگاه جوش ژنراتور و ...می توان تاحدودی اتلاف وقت اولیه تجهیز را برطرف کرد.بهتر است لوازمات اولیه در یک بسته  تعریف شود . این بسته غالبا برای تمامی تجهیز کارگاه ها کاربرد دارد می تواند همان روز اول به کارگاه ارسال شود.

 

 

4- پیاده سازی و اجرا : در صورت طرح خوب و برنامه مدون اجرایی تجهیز کارگاه سریعتر و بهتر پیش می رود و عوامل اجرایی باید پیش بینی های آتی را نموده و به موقع درخواست های خود را ارائه دهند در این مبحث سرعت عمل در پیش بینی ها و درخواست ها تعیین کننده می باشد.تامین نیروی انسانی و ماشین آلات مورد نیاز در ابتدا با مشکلات زیادی همراه است و برنامه ریزان مدتی را برای  آماده کردن این منابع توسط عوامل اجرایی تجهیز کارگاه بایستی مد نظر قراردهند .

 

 

5- جمع آوری اطلاعات : از قبیل نقشه های طراحی شده ، اشکالات طرح ، اشکالات پیاده سازی و موانع که باعث تغییرات گردیده است.جغرافیای منطقه،اطلاعات در خصوص نیروی انسانی ،ماشین آلات و ... تا بتوان در پروژه های مشابه بهتر عمل کرد

تجهيزكارگاه ، تدارك مصالح ، تجهيزات و ماشين آلات

 

 

الف) پيمانكارموظف است كه پس از تحويل گرفتن كارگاه،باتوجه به مدت تعيين شده براي تجهيز،طرح جانمايي تحهيز كارگاه راتهيه كرده وپس ازتاًييدمهندس مشاور،آن رامبناي تجهيزكارگاه قراردهد.تاًمين آب،برق، سوخت ومخابرات،بطوركلي،تجهيزكامل كارگاه،به نحوي كه براي اجراي كارطبق اسنادومدارك پيمان لازم است، به عهده پيمانكار مي باشد،مگر آنكه دراسنادومدارك پيمان،ترتيب ديگري پيش بيني شده باشد.

 

 

ب )تاًمين نيروي انساني،مصالح وتجهيزات،ماشين آلات وابزاربه عهده پيمانكار است،مگرآنكه دراسنادومدارك پيمان،ترتيب ديگري پيش بيني شده باشد.

 

 

مصالح وتجهيزاتي كه پيمانكاربراي انجام عملياتموضوع پيمان تهيه ودركارگاه نگهداري مي كند،بايد به قرار زير باشد.

 

 

1)اگرمنابع تهيه مصالح وتجهيزات دراسنادومدارك پيمان تعيين شده يابعداًمعين شود،بايدازهمان منابع تهيه گردد، نمونه ياكاتولوگ فني مصالح وتجهيزات بايدازنظرتطبيق بامشخصات فني،پيش ازسفارش،به تاًييدمهندس مشاور برسد.درهرحال،ازنظرمرغوبيت بايدكاملاًطبق مشخصات فني باشدوموردتاًييدمهندس مشاورقرارگيرد.

 

 

2)ذكرمنابع تهيه مصالح وتجهيزات دراسنادومدارك پيمان ياتعيين آنهاضمن اجرا،ازتعهدات پيمانكاردرقبال تهيه مصالح وتجهيزات مرغوب وكافي نمي كاهد.بدين روي،پيمانكارموظف است با مطالعه كافي نسبت به امكانات محلي وكيفيت منابع تهيه مصالح وتجهيزات،نظروپيشنهادخودراتسليم مهندس مشاوركند.درصورتي كه استفاده ازاين قبيل منابع موردموافقت مهندس مشاوروكارفرماقرارگيرد،اقدام به تهيه وحمل آنهانمايد.بديهي است كه كارفرمااين حق راداردكه منابع تهيه مصالح راتغييردهدوپيمانكارموظف به رعايت آن مي باشد.اگربه مناسبت اين تغييرمحل،اضافه ياكسر هزينه اي بابت تغييرمسافت حمل ياعوامل ديگرايجادشود،تفاوت بها،به اقتضاي مورد،از پيمانكاركسريا به اوپرداخت مي شود.پيمانكارملزم به رعايت مقررات مربوط به استخراج وبهره برداري شن و ماسه وديگرمصالح معدني است.

 

 

3)نوع،مقداروتاريخ ورودمصالح وتجهيزات به كارگاه بايدبامهندس ناظرصورتمجلس شود.مصالح بايدبطورمرتب به نحوي انبار شودكه تمام آن به سهولت قابل بازرسي،شمارش يااندازه گيري باشد.انبارمصالح بايدازهرلحاظ قابل حفاظت بوده تامصالح درمقابل عوامل جوي وعوامل ديگر مصون باشد.

 

 

ج)هرگاه تهيه ياتوزيع مصالح ولوازمي درداخل كشوردرانحصاردولت باشد،كارفرماتسهيلات لازم براي تهيه آن مصالح ولوازم رافراهم مي كند.اگرتهيه بعضي ازمصالح يالوازم،طبق مشخصات ذيربط درداخل كشورميسر نباشدو ورودآنهاهم ازطرف دولت ممنوع شده يا بشود،كارفرمايا خودش اجازه ورودمصالح ولوازم مزبوررابراي پيمانكارتحصيل مي كنديا مشخصات راتغييرمي دهد.

 

 

د)درمواردي كه مصالح وتجهيزاتي بايدبوسيله پيمانكارازخارج از كشورتهيه شود،كارفرماكارفرمااجازه ورود آنهاراازسازمانهاي ذيربط به هزينه پيمانكارتحصيل مي نمايد.هر گاه ضمن اجراي كار،محدوديتهاي جديدي پيش آيدكه به علت آن،پيمانكارنتواندمصالح وتجهيزات مورد نياز اجراي كاررا،درمدتي كه برنامه پيشرفت كارايجاب مي كند،ازخارج ازكشور تهيه وواردكند،مراتب راباذكردليل وارائه اسنادازطريق مهندس مشاوربه اصلاع كارفرما مي رساندتابا توجه به برنامه زماني اجراي كار،كارفرمادرموردچگونگي تاًمين اين مصالح متجهيزات، تصميم گيري نمايد.

 

 

ه)درصورتي كه دراسناد ومدارك پيمان،مشخصاتي براي ماشين آلات وابزاراجراي كارتعيين شده باشد،پيمانكار بايدآنها راطبق مشخصات تعيين شده،تاًمين كند.هرگاه ضمن اجراي كار،مهندس مشاورتشخيص دهدكه ماشين آلات وابزارموجودپيمانكار،براي اتمام كاردرمدت پيمان كافي نيست يامشخصات آنهابراي اجراي كار،مناسب نيست، مراتب رابه پيمانكارابلاغ مي كند.پيمانكارمكلف است كه ماشين آلات وابزارخودراطبق نظرمهندس مشاورودر مدتي كه نامبرده تعيين مي نمايد،تكميل وتقويت كند،بدون اينكه براي اين كار،ادعاي خسارت ياهزينه اضافي ازكار فرما داشته باشد.

 

 

و)پيمانكار نمي تواند ماشين آلات وابزاري راكه براي انجام عمليات لازم است،ازكارگاه خارج كند.درمورد بيرون بردن ماشين آلاتي كه دركارگاه مورد نياز نيست،پيمانكار،تقاضايبيرون بردن ماشين آلات مزبوررابه مهندس مشاور تسليم مي كند.مهندس مشاور،به تقاضاي اورسيدگي مي كند،ودرصورتي كه موجه باشداجازه خروج مي دهد.

 

 

ز)درصورتي كه طبق اسناد ومدارك پيمان،تاًمين اقلامي ازتجهيزات كه پيمانكاربايدنصب كندوبصورت دايم دركارباقي بماند،درتعهدكارفرما باشد،پيمانكارمسئول عملكردناقص احتمالي اين تجهيزات نيست،مگرآنكه ثابت شود كه نقض آنها مربوط به كارپيمانكاراست.

 

 

ح)اگردراسنادومدارك پيمان،تكليفي براي تهيه غذا،مسكن ودفتركاركاركنان كارفرما،مهندس مشاوروآزمايشگاه درمحل كاربه عهده پيمانكارگذاشته شود،پيمانكارموظف به تاًمين آنها،طبق شرايط پيش بيني شده،مي باشد.

 

 

تعهدات واختيارات كارفرما

 

 

تحويل كارگاه

 

 

الف)كارفرمامتعهداست كه كارگاه رابي عوض وبدون معارض تحويل پيمانكاردهد.

 

 

اگراجراي كاردرزمينه هاومحلهاي تحويلي،مستلزم اخذپروانه ياپرداخت حقوقي ازقبيل عوارض شهرداري، حق ريشه ومستحدثات وماننداينهاباشد،كارفرمامتعهدبه تحصيل پروانه ساختمان وپرداخت وجوه مزبوراست

 

 

تبصره 1:اگردراسنادومدارك پيمان،تامين تمام ياقسمتي اززمين مورد نيازبراي تجهيزگارگاه به عهده پيمانكارگذاشته شده باشد،طبق شرايط پيش بيني شده درپيمان عمل مي شود.

 

 

تبصره 2:درصورتي كه درمحل تحويل شده به پيمانكارمعارض پيداكندوموجب توقف اجراي تمام ياقسمتي ازكارشود،آن قسمت ازكاركه متوقف شده است،مشمول تعليق مي گرددوطبق ماده 49 رفتارمي شود.

 

 

ب )كارفرماپس ازمبادله پيمان،تاريخ تحويل كارگاه راكه نبايدبيشتراز 30 روزازتاريخ مبادله پيمان باشد،به پيمانكاراعلام مي كند.پيمانكاربايددرتاريخ تعيين شده درمحل كارحاضرشودوطي صورتمجلسهايي،اقدام به تحويل گرفتن كارگاه نمايد.درصورتي كه حداكثر 30 روزازتاريخ تعيين شده براي تحويل گرفتن كارگاه حاضرنشود،كار فرماحق داردكه طبق ماده 46،پيمان رافسخ كند.

 

 

درصورت جلسهاي تحويل كارگاه بايدحدود و موقعيت زمينها و محلهايي كه درآنها موضوع پيمان اجرامي شود و نقاط نشانه بامشخصات آنها ، محور عمليات و محل منابع تهيه مصالحي كه بايددركارگاه توليد گردد ، درج شود.

 

 

اگرتحويل كارگاه به طوريكجاميسرنباشد،كارفرمابايدكارگاه رابه ترتيبي تحويل دهدكه پيمانكاربتواندعمليات موضوع پيمان راطبق برنامه زماني تفصيلي انجام دهد.دراين حالت نيز مهلت كارفرمابراي تحويل دست كم اولين قسمت ازكارگاه كه براي تجهيزكارگاه وشروع عمليات موضوع پيمان لازم است،حداكثر 30 روزاست.

 

 

ج )هرگاه كارفرمانتواندكارگاه رابه ترتيبي تحويل دهدكه پيمانكاربتواندكارراطبق برنامه زماني تفصيلي انجام دهد،ومدت تاخيردرتحويل كارگاه بيش ازيكماه شود،كارفرمابه منظورجبران خسارت تاخيردرتحويل كارگاه،هزينه هاي اضافي ايجادشده براي پيمانكارراكه طبق رابطه زيرمحاسبه مي شود،پرداخت مي كند،مشروط به اينكه باتاييدمهندس مشاور،پيمانكاردرمحاهاي تحويل شده تاخيرغيرمجازنداشته باشد.

 

 

مبلغ كارهايي كه درتحويل محل

 

 

(مدت تاخيربه ماه)  اجراي آن تاخيرشده است   5/7(–)(متوسط كاركردفرضي ماهانه) = مبلغ خسارت تاخيرتحويل كارگاه

 

(.پس ازكسريك ماه)   مبلغ اوليه پيمان 100

 

 

اگرمدت تاخيراز 30 درصدمدت پيمان يا 6 ماه،هركدام كه كمتراست بيشترشود،حقوقي به پيمانكارتعلق مي گيرد بدين ترتيب كه اگرمبلغ كارهاي پيش بيني شده درمحلهاي تحويل نشده تا 25 درصد مبلغ اوليه پيمان باشد،پيمانكار مي تواندبااطلاع قبلي 15 روزه آن قسمت ازكارراازتعهدات خودحذف كندولي اگراين مبلغ بيشتراز 25 درصدمبلغ اوليه پيمان باشد،درصورت اعلام خاتمه پيمان ازسوي پيمانكار،پيمان خاتمه يافته وطبق ماده 48 عمل مي شود.هر گاه پيمانكاردرمحلهايي كه درتحويل آنهابيش ازمدت پيشگفته تاخيرشده است،كاراجرايي راشروع نمايد،حق حذف تعهدات درآن قسمت ازكارراازخودسلب مي نمايد.

 

 

تبصره- اگركارفرمانتواندهيچ قسمت ازكارگاه رابه پيمانكارتحويل دهد،براي تاخيربيش ازيكماه تا30 درصدمدت پيمان يا 6 ماه،هركدام كه كمتراست،نسبت به تاخير مبادله پيمان،ماهانه معادل مبلغ 5/2 درصدمتوسط كاركرد فرضي ماهانه رابه پيمانكارپرداخت مي كند.اگرپيمانكارپس ازانقضاي 30 درصدمدت پيمان يا 6 ماه،هركدام كه كمتراست،مايل به ادامه يااجراي كارنباشد،بااعلام او،قراردادطبق ماده 48 خاتمه مي يابدوپيمانكارهيچ گونه دعاوي ديگري نمي تواندمطرح نمايد.خسارت تاخيردرتحويل تمام ياقسمتي ازكارگاه،براي مدت مازادبريك ماه،حداكثرتا 30 درصدمدت پيمان يا 6 ماه هركدام كه كمتر است قابل پرداخت است.

 

 

د )درمواردي كه به استناداين ماده،قسمتي ازتعهدات پيمانكارحذف شود،تضمين انجام تعهدات پيمانكارنيزبه تناسب كاهش داده مي شود.

ه )پيمانكارنمي تواندجزآنچه طبق نقشه هاودستوركارهاست،درزمينهاومحلهاي متعلق به كارفرماباملك غيركه ازطرف كارفرمابه پيمانكارتحويل شده است،اقدام به احداث بناياساختمان كند.اگردراثراجراي كاردرملك غيركه ازسوي كارفرماتحويل شده است،صاحب ملك اقامه دعواودرخواست خسارت وجلوگيري وتوقف كارنمايد،طرف ادعاكارفرماست وپيمانكارهيچ گونه مسئوليت وتعهدي دراين موردندارد.

 

 

و )درصورتي كه طبق اسنادومدارك پيمان،تامين تمام ياقسمتي اززمين موردنيازتجهيزكارگاه به عهده پيمانكار باشدياپيمانكاربخواهدطبق صلاحديدخودازمحلهايي خارج ازمحلهاي تحويلي كارفرمابراي تجهيزكارگاه استفاده كند، بايدموقعيت آنهارابه تاييدكارفرمابرساند.دراين حالت،مسئوليت هرنوع ادعاوطلب خسارت ازسوي صاحب ملك به عهده پيمانكاراست وكارفرمادراين مواردمسئوليتي ندارد.هرگاه پيمانكارمحلهاي موردنيازتجهيزكارگاه رابه صورت اجاره اي دراختياربگيرد،بايددراجاره نامه آنها،امكان انتقال مورداجاره رابه كارفرماپيش بيني كند.

 

 

تغييرمقاديركار،قيمتهاي جديد،تعديل نرخ پيمان

 

 

الف)درضمن اجراي كار،ممكن است مقاديردرج شده درفهرست بهاومقاديرمنضم به پيمان تغييركند.تغيير مقاديربه وسيله مهندس مشاورمحاسبه مي شودوپس ازتصويب كارفرمابه پيمانكارابلاغ مي گردد.پيمانكاربادريافت ابلاغ تغييرمقاديركار،موظف به انجام كاربانرخ پيمان است،به شرط آنكه مبلغ ناشي ازتغييرمقاديركار،ازحدود تعيين شده درزيربيشترنشود.

 

 

1)افزايش مقادير بايددرچهارچوب موضوع پيمان به پيمانكارابلاغ شودجمع مبلغ مربوط به افزايش مقاديرو مبلغكارهاي باقيمت جديد(موضوع بندج)نبايداز 25 درصدمبلغ اوليه پيمان بيشترشود.

 

 

تبصره- اگرنرخ پيمان مشمول تعديل آحادبهاباشد،براي محاسبه افزايش مبلغ پيمان به سبب قيمتهاي جديد،ابتدا قيمتهاي جديدبه مبناي نرخ پيمان تبديل مي شودوسپس ملاك محاسبه قرارمي گيرد.

 

 

2)جمع مبلغ مربوط به كاهش مقاديروحذف آنهانبايداز 25 درصدمبلغ اوليه پيمان بيشترشود.اگراين مبلغ،ازحد تعيين شده بيشترشودوپيمانكاربااتمام كاربانرخ پيمان موافق باشد،عمليات موضوع پيمان درچهارچوب پيمان انجام مي شود.ولي درصورتي كه پيمانكارمايل به اتمام كارنباشد،پيمان طبق ماده 48 خاتمه داده مي شود.

 

 

تبصره1.درصورت حذف قسمتهايي ازكاربه استنادبندج ماده 28 براي تعيين حدافزايش ياكاهش مقاديرطبق بندهاي1 و2 بجاي مبلغ اوليه پيمان،مبلغ اوليه پيمان پس ازكسرمبلغ كارهاي حذف شده به وسيله پيمانكار،ملاك قرارمي گيرد.

 

 

تبصره2.اضافه ياكاهش مقاديركارطبق مفادبندهاي(الف- 1)و(الف- 2)اين ماده تا10 درصدبادستورمهندس مشاورعمل مي شود،ولي اضافه برآنباتصويب كارفرماقابل اجرااست.

 

 

ب)درصورتي كه پس ازتكميل كاروتصويب صورت وضعيت قطعي مشخص شود،مقاديركاربدون آنكه ازسوي كارفرماكم شده باشد،نسبت به مقاديرمنضم به پيمان كاهشي پيش ازحدتعيين شده دربند(الف- 2)داشته باشد، دراين حالت نيزنرخ پيمان ملاك عمل است.

 

 

ج )اگردرچهرچوب موضوع پيمان،كارهايي به پيمانكارابلاغ شودكه براي آنهاقيمت ومقدار درفهرست بها و مقاديرمنضم به پيمان پيش بيني نشده است،پيمانكاربايدبي درنگ پس ازدريافت ابلاغ مهندس مشاور،قيمت پيشهادي خودرابراي اجراي كارهاي يادشده،همراه باتجزيه قيمت،به مهندس مشاورتسليم كند.وقتي كه باتوافق پيمانكارو مهندس مشاورتعيين شودوبه تصويب كارفرمابرسد،ملاك پرداخت است.قيمتهاي جديدي كه به اين صورت تعيين مي شودبايدبرحسب هزينه اجراي كاردرمحل اجرامحاسبه گردد.ازاين رو،تنهاضريب هزينه بالاسري پيمان به قيمتهاي جديداعلام مي شود.

 

 

تبصره- درصورتي كه پيمان بااستفاده ازفهرستهاي بهاي واحدپايه منعقدشده باشد،چگونگي تعيين قيمت جديد، علاوه برمفاداين بند،تابع دستورالعمل نحوه استفاده ازقيمتهاي پايه درتعيين قيمت جديدبااولويت دستورالعمل يادشده است.

 

 

د )جمع بهاي قيمتهاي جديد،علاوه برآنكه تابع سقف تعيين شده دربندالف است،نبايداز 10 درصدمبلغ اوليه پيمان بيشتر شود.

ه )تعديل نرخ پيمان طبق شرايط پيش بيني شده درشرايط خصوصي است.

 

 

نحوه پرداخت:

 

 

4-1.هزینه هر یک از ردیفهای تجهیز وبرچیدن کارگاه،به تناسب پیشرفت عملیات مربوط به آنها، محاسبه شده ودر صورت وضعیتها درج می شود.

 

 

تبصره)هزینه ردیفهای که تامین آنها به صورت خرید خدمت یا اجاره انجام می شود،چنانچه مربوط به بخشی از کار باشد به تناسب پیشرفت آن بخش از کار محاسبه می شود و در صورتی که به کل کار مربوط شود،به تناسب پیشرفت عملیات موضوع پیمان،محاسبه وپرداخت شود.

 

 

4-2.هزینه تجهیز وبرچیدن کارگاه،پس از احتساب تخفیف یا اضافه پیشنهادی پیمانکار،در صورت وضعیت ها منظور می شود.

 

 

4-3.هزینه برچیدن کارگاه پس از اتمام عملیات وبرچیدن کارگاه،در صورت وضعیت منظور وپرداخت می شود.

 

 

4-4.روش پرداخت هزینه تجهیز وبرچیدن کار گاه،در پیمانهایی که برآورد هزینه اجرای آنها کمتر از2500میلیون ریال است وهزینه تجهیز وبرچیدن کارگاه آنها،به صورت یک قلم پیش بینی شده است به شرح زیر است:

 

 

4-4-1.در کارهای مربوط به فهرستهای پایه رشته ابنیه،تاسیسات مکانیکی،تاسیسات برقی،شبکه توزیع آب وشبکه جمع آوری فاضلاب:

 

 

-45درصد مبلغ تجهیز برچیدن کارگاه،پس از اجرای بخشی از تجهیز کارگاه که انجام آن برای شروع عملیات پیمان لازم است،یا تدارک 60درصد ماشین آلات مورد نیاز.

 

 

-45درصد مبلغ تجهیز وبرچیدن کارگاه به نسبت پیش رفت عملیات موضوع پیمان.


مطالب مشابه :


تجهیز کارگاه

تجهیز کارگاه در کارگاههای عمرانی جزء اولین کارهایی است که آغاز می شود.تجربه ثابت کرده است




تجهیز کارگاه

تجهیز کارگاه عبارت از عملیات اقدامها و تدارکاتی است که باید بصورت موقت برای دوره اجرای




تجهیز کارگاه

تجهیز کارگاه. عبارت از عملیات اقدامها و تدارکاتی است که باید بصورت موقت برای دوره اجرای




تجهیز کارگاه

تجهیز کارگاه. روش های تجهیز کارگاه : 1- ساختمانهای پیش ساخته و کانکس. 2- تهیه ساختمان های موقت




تجهیز کارگاه

تعاریف. تجهیز کارگاه : عبارت از عملیات اقدامها و تدارکاتی است که باید بصورت موقت برای دوره




تجهیز و راه اندازی کارگاه

وبلاگ تخصصی مهندسی عمران - تجهیز و راه اندازی کارگاه - مرجع تخصصی مهندسان و دانشجویان عمران




تجهیز واداره کارگاه

تجهیز واداره کارگاه. انواع کار: 1) مالی ، یعنی (چه حجم ازمنابع پولی برای انجام




تجهيز كارگاه

یکی از مباحث مهم و اثر گذار در پیشرفت کار و کیفیت اجرای پروژه تجهیز کارگاه می باشد.این موضوع




تجهیز و راه اندازی کارگاه ...

تعاریف . تجهیز کارگاه : عبارت از عملیات اقدامها و تدارکاتی است که باید بصورت موقت برای دوره




تجهیز و راه اندازی کارگاه

مهندسی عمران - تجهیز و راه اندازی کارگاه - - مهندسی عمران




برچسب :