انواع بازیها
انواع بازیهای کودکانبازی ، وسیلهای ارتباطی برای کودک است . کودک از طریق بازی نقاط ضعف و قوت خود را میشناسد ، شیوهی تعامل با همسن و سالانش را یاد میگیرد ، روشهای سرپیچی یا اطاعت از قوانین را تمرین میکند و احساسات و عواطف گوناگون را میآزماید . انواع بازیهای کودکان عبارتاند از : (همان منبع)
● بازیهاس پر جنب و جوشاین گروه از بازیها موجب رشد حرکتی – جسمانی کودکان میشود . آنها در حین انجام این بازیها از سر ، بدن ، دست و پای خود استفاده میکنند ، میایستند ، میدوند ، از پلکان یا طناب بالا میروند ، به توپ ضربه میزنند ، توپ را میگیرند و ... این بازیها همچنین برای پرورش هماهنگی بین اندامهای مختلف بدن بسیار مفیدند .
● بازیهای اکتشافیاینگونه بازیها به طور معمول از سنین 3 ماهگی با بازی با انگشتان آغاز میشود و برای هماهنگی بین چشم و فعالیتهای دستی بسیار سودمندند . از آنجا که کودک دوست دارد اشیای اطرافش را در دست بگیرد و آنها را مدتی در دستهایش بچرخاند ، نگهدارد ، صدایش را در آورد ، بو کند و به دهان ببرد ، میتواند موجب تقویت حواس پنجگانهی کودک شود .
●بازیهای تقلیدینوزادان و کودکان خردسال از طریق الگوبرداری از رفتارهای نزدیکان و تکرار کارهای آنان ، به ویژگیهای ارتباطات و تعاملات بین افراد پی میبرند . بازیهای تقلیدی بازیهایی است که کودک از طریق مشاهدهی اعمال دیگران و تشخیص نمادها آن را یاد میگیرند و تکرار میکنند . برای مثال ، کودک بعد از یک بار رفتن به کتابخانه با والدینش و مشاهدهی کارها و رفتارهای کتابدار ، میتواند به راحتی نقش یک کتابدار را بازی کند و با دوستان و همسن و سالانش بخش نمایش از یک کتابخانه را صحنه سازی کنند . کودک بازیهای تقلیدی را زود فرا میگیرد . در حقیقت از همان ماه اول زندگی میتواند با تقلید از حرکات صورت پدر و مادرش (بیرون آوردن زبان ، اخم کردن ، دهان باز کردن و ...) این گونه بازیها را یاد بگیرد .
بازیهای تقلیدی ، انعکاسی است از آنچه کودک در اطراف خود میبیند و میشنود . والدین و مربیان چنانچه قصدشان پرورش مهارتهای اجتماعی گوناگون کودک است ، میتوانند با ارایهی الگوها و رفتارها و رفتارهای افراد مختلف جامعه ، کودک را با نقشها ، وظایف ، مناسبات و روابط بین افراد آشنا سازند .
● بازیهای ساختنیبازیهای ساختنی موجب تقویت مهارتهای ذهنی و قوهی خلاقهی کودک میشوند . او یاد میگیرد که چگونه با روی هم گذاشتن مکعبها ، مهرهها ، کارتها و ... خانه و برجی بسازد . او از طریق سر هم کردن ماکتها و اجزای مختلف اسباببازیهایش میتواند قدرت شناخت خود را بالا ببرد .
کودک از طریق ساختن و پرداختن وسایل بازیاش نه تنها یا میگیرد که دستهایش را چگونه به کار ببرد ، بلکه یاد میگیرد که چطور ببیند و دقت کند .
● بازیهای نمایشیکودک از طریق مشاهده و تقلید شروع به کشف موقعیتها و شرایط گوناگون میکند . او به تدریج استعدادها و قابلیتهای خودش را بهتر میشناسد و یاد میگیرد چگونه باید با دیگران رفتار کند . نقش بازی کردن شاید به حداقل امکانات احتیاج داشته باشد . برای مثال ، کودک میتواند تنها با یک کلاه نقش یک پلیس ، یک پزشک یا یک پرستار را بازی کند . بازیهای نمایشی فرصتی به کودکان میدهند تا با دقت به افراد و حرکات آنها توجه کنند و با استفاده از قدرت خلاقه و ابتکاریشان تغییراتی در آنها ایجاد نمایند . این بازیها موجب آگاهی اجتماعی کودکان میشود .
● بازیهای با قاعدهاین بازیها به کودکان حس مشارکت ، همکاری ، همدلی ، نوع دوستی و پیروی از قوانین بازی را یاد میدهند . بیشتر کودکان از سنین 5 سالگی به بعد – یعنی زمانی که کودکان بازی در گروههای کوچک را شروع میکنند – به انجام این نوع بازیها میپردازند . کودکان بزرگتر که تحمل پذیرش شکست و باخت را دارند ، به بازیهای تیمی – ورزشی میپردازند .
● بازیهای خیالیهمچنان که توانایی پاسخگویی نمادین کودک به محرکات بیرونی گسترش مییابد ، به تدریج به بازیهای خیالی روی میآورد که به نوبهی خود موجب رشد قوای ذهنی کودک میشود . در اینگونه بازیهای پیچیده ، کودک طرح بازی خاصی را در ذهن خود مجسم میکند ، نقش افراد را میآفریند و افکار و احساسات خود را دربارهی دنیای پیرامونش به آنها منتقل میکند . کودک از طریق این خیالپردازیها سعی میکند پیامدهای رفتاری خود را بهتر بشناسد . رایجترین موضوعهایی که کودکان برای انجام بازیهای خیالیشان انتخاب میکنند ، ماجراهای مرتبط با خانواده است .
نقشهایی که کودک در بازیهایش انتخاب میکند ، میتواند افکار و حالات احساسی گوناگون او را بازگو کند . گروهی از نقشها مربوط به وظایف افراد است ، برای مثال ، ماشین بازی نیاز به مسافر و راننده دارد و پذیرش نقش مادر ، پدر و کودک در خانواده به برداشتهای کودک از رفتارها و عکسالعملهای آنان در خانواده ارتباط مییابد . کودکان همچنین نقشهای شخصیتهای گوناگون اجتماع ، اعم از پرستار ، آموزگار و ... را از طریق اطرافیان ، کتابها ، مشاهدهی فیلم و ... در ذهن خود بازسازی میکنند . بازیهای مرتبط با این نقش ، قدرت خلاقیت بیشتری طلب میکند تا بازیهایی که از زندگی روزانهی خانوادگی سرچشمه میگیرند . در حدود 5-4 سالگی ایدههای کودکان دربارهی بازیهای اجتماعی و تقلید از نقشهای اجتماعی رشد چشمگیری پیدا میکند .
منبع: مجلهی پیوند
مطالب مشابه :
روشهای درمان لکنت زبان
مهد قرآن هدهد - روشهای درمان لکنت زبان - - مهد قرآن
حواس پنجگانه
مهد قرآن هدهد - حواس پنجگانه - - مهد قرآن هدهد. مهد قرآن
انواع بازیها
مهد قرآن هدهد - انواع بازیها - - مهد قرآن هدهد. مهد قرآن
فعالیتهای دست ورزی وتقویت انگشتان کودکان
مهد قرآن هدهد - فعالیتهای دست ورزی وتقویت انگشتان کودکان - - مهد قرآن هدهد
قصه کودکانه
مهد قرآن هدهد - قصه کودکانه - - مهد قرآن هدهد. مهد قرآن
بچه شیعه
من بچه شیعه هستم خدا را می پرستم خدای پاک و دانا مهربان و توانا پیامبرم محمد(ص) که با او قران
روشهای موثر برای حرف شنوی کودکان
مهد قرآن هدهد - روشهای موثر برای حرف شنوی کودکان - - مهد قرآن
شب یلدا شده باز بچه ها خبر خبر
مهد قرآن هدهد - شب یلدا شده باز بچه ها خبر خبر - - مهد قرآن هدهد
لکنت زبان در کودکان
مهد قرآن هدهد - لکنت زبان در کودکان - - مهد قرآن
برچسب :
مهد قران هدهد