تاریخ و جغرافیای طالقان

24.gifمیلاد حضرت فاطمه (س) بر همگان مبارک 24.gif

                                                                   طالقان در گذر زمان                                                                             
طالقان یکی از بخشهای شهرستان ساوجبلاغ از توابع استان تهران می باشد که از شمال به رامسر و تنکابن ،از شرق به شهرستان کرج ، از جنوب به هشتگرد و از غرب و جنوب غربی به قزوین محدود می گردد .
مهمترین رودخانه طالقان ،طالقان رود می باشد که از حاشیه جنوبی شهر می گذرد و به شاهرود میریزد . مهمترین کوههای آن عبارتند از :|پیناش (3200 متر ارتفاع ) که در 5/2 کیلومتری جنوب شرقی زردگل چای (2800 متر ارتفاع ) که در 4 کیلومتری جنوب ،قلاچکی و برزولک ه جزء رشته کوه البرز می باشند و ارچنگ که ( 3800 متر ارتفاع ) در 5 کیلومتری جنوب غربی مرکز بخش واقعند . کان های این منطقه عبارتند از دو معدن مس به نام زرین مس و در روستای دنبلید ( 2 کیلومتری غرب روستا ) و دومی در غرب روستای پراچان ، دومعدن گرانیبت به نام پراچان در شمال روستای پراچان و نساء سفلی در جنوب غربی روستای نساء .
معدن سنگ چینی گته ده در جنوب روستای گته ده ( غیر فعال ) ، معدن سرب خورانک در جنوب روستای خورانک ) غیر فعال ) و معدن گچ جبال در روستای لمبران با میزان استخراج روزانه 300 تن . آب و هوای طالقان به طور کلی سرد و نیمه خشک می باشد . و حداکثر گرمای هوا بطور متوسط در طالقان به طور کلی سرد و حداقل سرمای هوا در زمستان 20 درجه زیر صفر است . ( __ ،1378)
در کتاب سرزمین و مردم گیل و دیلم نوشته آقای میر ابوالقاسمی راجع به موقعیت طالقان چنین آمده است :
طالقان قزوین و یا دیلم که اینک آنرا باید طالقان کرج نامید ، دره باریکی است که آبادی های آن در طرفین رودخانه شاهرود قرار دارد و شهرک مرکز این دهستان می باشد و حد شرقی آن کوه عسلک و گردنه های انگران و کلانک و حد شمالی آن کوه های عقیق و صاد و حد جنوبی آن کوه کاهار و گردنه مامشکه در ( مامشتر ) و کوه ارژنگ است .
به قول طالقانی ها : البرز کوه ما ، برفش از این سال به آن سال می ماند و از این برفهاست که سرچشمه ها می جوشد و نهرهای آب روان می گردد .
در کتب قدیمی راجع به رودهای طالقان چنین آمده است : « آب کرهرود از کوه های طالقان و قزوین برمیخیزد و در ولایت ساوجبلاغ چند نهر از او برمی دارند و ولایت شهریار و ری اکثر بدان رود مزروع است و در بهار فاضلابش به مغاره منتهی می شود . طولش بیست و پنج فرسخ می رسد .»
آب کردان رود از کوههای حدود طالقان برمی خیزد و در ولایت ری می ریزد ،هرزه آبش در بهار در مغاره منتهی می شود . اسامی رودخانه های شاهرود 1- بادسر 2- ناریان رود 3- بایزن رود ( چشمه سارهای گدوک عسلک ،کوه صاد و رود دهدر) 4 – عالی زن 5 – نویز – 6- کهر کبود – 7- مامشکه 8- البرز رود می باشد .
یکی از زیباییهای طبیعی طالقان مرداب های آن می باشد . که استفاده های طبی از آن می شده است . « اما رفت و آمد به سوی مرداب ها یا بهتر بگویم به لجن زارها اندک است . از معروفترین آنها خشک دریا در ییلاق شاندرمن و زالوچال در ارتفاعات ورکش طالقان است . در محل اخیر این مرداب به طول 80 متر و عرض 32 متر و عمقی تقریبا  7 متر می باشد و اگر بیمار مدتی را در این لجن بماند تا زالوهای داخل مرداب از خون تنش به خصوص آن قسمت که عوارض محسوس می باشد بمکند ، پاره ای از امراض جلدی درمان می گردد .
یکی از آثار باستانی منحصر به فرد که در طالقان وجود دارد ،قلعه های زیادی است که اکنون فقط آثاری از آنها باقی مانده است . وجود این قلاع در زمان جنگ های داخلی اهمیت زیادی می یافته است . ساخت اکثر این قلعه ها به زمان اسماعیلیان بر میگردد که حسن صباح رئیس اسماعیلیان برای مبارزه با حکومت سلجوقی این قلعه ها را بنا نهاد .
« دژها و کیفیت جنگی قلعه ها ،اسماعیلیان را برای نیل به مقاصد و اهدافشان یاری کرد و جان آنان را از حکام عصر ، محفوظ نگاه داشت »
از 105 قلعه تسخیر شده توسط اسماعیلیان 35 قلعه در بخش های طالقان ، الموت ، رودبار و طارمیین و 70 قلعه در بخشهای قومس و قهستان قرار داشته است .
مرحوم عبدالمجید درویش مهرانی ،طالقان را از نظر پیدایش به سه دوران تقسیم نموده است . دوران قدیم را طالقان دوره اول ،زمان سلاطین مغول را طالقان دوره دوم و از آن پس تا کنون را طالقان دوره سوم نامیده است .
در تاریخ طالقان نوشته غفاری آمده تا قبل از اسلام در این ناحیه بین دو رشته کوه البرز و صاد کوههای طالقان هفت قریه دائر بوده و مردم آن به شغل گله داری با مذهب زردشتی در پناهگاههای طبیعی به حال آرامش می زیسته اند .
غفاری در تاریخ طالقان می گوید : آنچه مسلم است از سال 63 هجری تا سال پانصد هجری به تدریج طالقان دارای 360 قریه کوچک و بزرگ آباد و با صفا گردید .  24.gif


مطالب مشابه :


روستای سوهان و کش

طالقان - روستای سوهان و کش به گزارش کرج رسا به نقل از روابط عمومی فرمانداری طالقان، دکتر




روستاي ايستاي طالقان در بحث آزاد فيسبوك

روستای ایستای طالقان - روستاي ايستاي طالقان در بحث آزاد فيسبوك - نگاه توصیفی و تحلیلی به اهل




اماکن متبرکه و امامزادگان طالقان

سایت روستای روشنابدر طالقان - اماکن متبرکه و امامزادگان طالقان - www.roshnabdar.ir - سایت روستای




مناظر زیبای طالقان

طالقان ( روستای مناظر زیبای طالقان - با طی کردن مسیر اتوبان کرج به سوی قزوین و وارد




آثار نابغه خط نستعلیق استاد غلامحسین امیرخانی

استان البرز از جدا شدن 4 شهرستان کرج، طالقان، ساوجبلاغ به روستای تکیه ناوه طالقان در




تاریخ و جغرافیای طالقان

پایگاه اینترنتی روستاي ديزان - تاریخ و جغرافیای طالقان - تماس با ما [email protected]




يادداشت دكتر يوسف فضايي بر کتاب «روستاي ايستا»

روستای ایستای طالقان - يادداشت دكتر يوسف فضايي بر کتاب «روستاي ايستا» کرج/ 12 آبان 1387.




برچسب :