طرح کتابخانه سیار- كتاب را به نزد كودكان و كودكان را به سوی کتاب ببریم.

كتاب را به نزد كودكان و كودكان را به سوی کتاب ببریم."
اندیشه راه اندازی كتابخانه سیار در سال ۱۹۷۹/۱۳۵۸ش. در میان گروه كوچكی از استادان دانشگاه سریناكارین ویروت Srinakharinwirot در شهر بانكوك پدید آمد. این گروه "کانون توسعه برنامه خواندن برای كودكان" را پایه گذاری كردند. هدف این گروه ارائه اطلاعات و مطالب جالب خواندنی به جوانان روستایی تایلند بود كه هیچگونه دسترسی به كتاب نداشتند.

طرح كتابخانه سیاردر تایلند که جایزه آساهی ۱۹۸۹ را از آن خود کرد، ابتدا جعبه ای  به اندازه یك جامه دان بزرگ بود كه هم به آسانی جا به جا  می شد و هم به شکل  قفسه نمایش کتاب و یا  انبار كردن كتاب به كار رفته است . نزدیك به ۲۰۰ كتاب در این جعبه جای می گیرد که دو برگه ی ارزشیابی و راهنمای كوتاهی درباره چگونگی استفاده از جعبه و كتاب ها، همراه با آن است.
در طول ۲۰ سال نخست، كارهای مربوط به گزینش كتاب، چگونگی به کارگیری و حمل و نقل جعبه ی كتاب از سوی گروه "برنامه ادبیات كودكان" انجام می گرفت. این گروه بیشتر از استادان و دانشجویان دانشگاه سریناكارین ویروت در شهر بانكوك بودند كه زیر نظر خانم سامبون سینگ كامانان فعالیت می كردند. خانم کامانان اکنون مدیر پروژه Abc  " كتاب و هنر برای كودكان" است که اعضای آن استادان و دانشجویان پیشین گروه "برنامه ادبیات كودكان" هستند.
هزینه خرید كتاب ها و جعبه های كتاب از سوی افراد و سازمان ها اهدا شده است. جعبه كتاب بیشتر به آموزشگاه ها و كتابخانه ها برده شده اند. همچنین از کتابخانه سیار در مراكز یا انجمن های محلی، معابد بودایی، مراكز نگهداری كودكان، خانه ها، نمایشگاه های كتاب، نمایشگاه های تجاری، رستوران ها و بازارها نیز استفاده شده است.

thailand01.jpg

قصه گویی، نمایش، نقاشی و شعرخوانی بخش مهمی از فعالیت های این طرح را دربر می گیرد. در سال ۱۹۸۱/۱۳۶۰ش. "دفتر هیات ملی آموزش دبستان" كشور تایلند طرح و ایده كتابخانه سیار را پذیرفت و بیشتر دبستان های این کشور از برنامه جعبه كتاب یا كتابخانه سیار بهره مند شدند.
اعلام جایزه گسترش خواندن آساهی IBBY – Asahi با بدترین توفانی كه تا آن هنگام در تایلند رخداده بود، هم زمان شد. مسئولین طرح بی درنگ تصمیم گرفتند مبلغ جایزه را برای تهیه و توزیع كتابخانه سیار برای بهره گیری در آموزشگاه های روستایی استان های "سورات تهانی" و "ناكورن ستامارات" كه در این رویداد طبیعی ویران شده بودند، به كار ببرند.

thailand.jpg

طرح كتابخانه سیار تایلند به عنوان طرحی بین المللی و موفق شناخته شده است و كشورهای دیگری همچون لائوس، ویتنام، لبنان و مصر كه نیازهای همسانی به گسترش خواندن داشته اند، این طرح را اجرا كرده اند.
دستاورد مثبت اهدای جایزه ترویج خواندن آساهی IBBY به كشور تایلند، پشتیبانی دانشگاه سرینا كارین ویروت از خانم سامبون سینگ كامافان برای راه اندازی رشته دانشگاهی ادبیات كودكان را فراهم ساخت. در نتیجه از سال ۱۹۹۷/۱۳۷۶ش. هر ساله ۲۵ دانشجو در این رشته نام نویسی كرده اند و دانش آموختگان این رشته به آموزگاری، نویسندگی، تصویرگری، ترجمه، ویراستاری، نشر كتاب، كتابداری، كتاب فروشی، قصه گویی و نیز برخی به هماهنگی برنامه كودكان در رسانه های گروهی  پرداخته اند.

منبع:  http://www.ketabak.org


مطالب مشابه :


اسامی برگزیدگان ششمین دوره مسابقه کتابداری و اطلاع رسانی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران دانشکده فنی و حرفه ای سمامهاباد.




گفتگو و مصاحبه با استاد گرانقدر علوم کتابداری و اطلاع رسلنی دکتر اسدالله آزاد

سال 1349 در رشته زبان و ادبيات انگليسي دانشگاه فردوسي مشهد دانشکده فنی و حرفه ای سمامهاباد.




طرح کتابخانه سیار- كتاب را به نزد كودكان و كودكان را به سوی کتاب ببریم.

در میان گروه كوچكی از استادان دانشگاه سریناكارین ویروت دانشکده فنی و حرفه ای سمامهاباد.




قوانين علم كتابداري

دانشگاه آزاد مهاباد. دانشکده فنی و حرفه ای سمامهاباد. موسسه آموزشی عالی غیر انتفاعی میعاد




عضویت نیم بها در کتابخانه های عمومی شهرستان مهاباد از اول تا چهاردهم مهر 1392

دانشگاه آزاد مهاباد. دانشکده فنی و حرفه ای سمامهاباد. موسسه آموزشی عالی غیر انتفاعی میعاد




چگونه بتوانیم به تمام خواسته هایمان برسیم

دانشگاه آزاد مهاباد. دانشکده فنی و حرفه ای سمامهاباد. موسسه آموزشی عالی غیر انتفاعی میعاد




برچسب :