دیوارها
دیوارهای آجری :
آجر یکی از پرمصرفترین و قدیمی ترین مصالح ساختمانی است که از زمانهای بسیار قدیم مورد استفاده قرار گرفته است . قدمت مصرف آجر در ایران به چند هزار سال بالغ می شود و هم اکنون نیز پر مصرف ترین مصالح ساختمانی در کشور است .آجر میتواند تقریبا" در همه مناطق و شرایط اقلیمی مصرف کرد . مصرف اجر نه فقط در ایران رایج است همچنان رونق خود را حفظ کرده است .بلکه د راکثر کشورها جهان نیز یکی از پر مصرفترین مصالح ساختمانی است .آجر را به اشکال و ابعاد مختلف به صورت توپر یا تو خالی می سازند .آجرهای توپر را معمولا برای ساختن دیوارهای باربر ، حمال و آجرهای توخالی و یا مجوف را برای دیوارهای که در ساختمانهای اسکلت فلزی و یا بتنی ساخته می شوند به کار میبرند .
در ساختن دیوارهای آجری اصلاحاتی موجود است که به پاره ای از آنها در زیر اشاره می کنیم :
شاقول کردن :
شاقول وسیله ایست ساده که از وزنه ای مخروطی شکل معمولا از جنس برنج یا فولاد که به انتهای ریسمانی وصل شده تشکیل شده است . ازآنجایکه شاقول در حالتی که بطور آزاد آویزان باشد امتداد قائم را نشان می دهد آن را برای کنترل قائم بودن دیوارها بخصوص در گوشه و شیبها استفاده می شود .غیر از کنترل دیوارها از شاقول برای مواردی دیگر نیز نظیر نصب چارچوب ها و پنجره ها و شمشه گیری اندودها و قالب بندی ستونهای بتنی و نصب ستونهای فلزی نیز استفاده می شود گاهی بجای شاقل برای کارهای فوق از ترازو یا شمشه و تراز نیز استفاده می کنند.
لاریز :
موقعی که طول دیوارها نسبتا زیاد باشد معمولال در گوشه ها و یا در فواصلی در طول دیوار چند ردیف از دیوار را می سازند ، این عمل اصطلاحا لاریز می نامند . با ساختن لاریز امکان تقسیم دیوار به فواصل کوتاه تر میسر شده و لذا ساختن و کنترل آن آسانتر است .
با توجه به اینکه در ساختن لاریز عقب نشینی آجرها در هرردیف برابر4/3یا 2/1طول یک آجر می باشد ارتفاع لاریز محدود بوده و بستگی به فاصله ی دارد که از نقطه لاریز را شروع کرده اند.
هشت و گیر :
در محلی که دوقسمت دیواری باید به یکدیگر وصل شوند لازم است که محل اتصال آنها را طوری بسازیم که اتصال آنها کامل و به اصطلاع بهم قفل و بست شوند . برای این کار انتهای دیوار اول را در محل اتصال را هشت گیر معروف است در می آورند.0
با وجود این چون درزهای قائم در محل اتصال دو دیوار ه علت دشواری پهن کردن ملات در روی آجرها کاملا از ملات پر نمی شود اتصال هشت گیر اتصالی کامل نیست . مزیت هشت و گیر نسبت به لاریز آنست که ارتفاع بهر ادازه باشد می توان آنرا بصورت هشت و گیر در آو.رد .
ریسمانی کردن
درزهای افقی ردیف های آجر باید کاملا بصورت افقی و تراز باشند.زیرا افقی بودن هرزه ملاتها و درزهای افقی علاوه بر استحکام دیوار در زیبایی آن نیز موثر است .
برای آنکه بندها کاملا افقی باشند از ریسمانی که به دو انتهای کار محکم شده است استفاده می کنند .ریسمان را باید طوری بکار ببریم که علاوه بر افقی بودن به اندازه ضخامت یک آجر به اضافه کلفتی ملات از ردیف آجر قبلی بالاتر قرار گرفته و امتداد آن به اندازه 2 تا 3 میلیمتر از لبه کار جلوتر قرار گیرد تا امکان نصب آجرها ی ردیف بعد و کنترل آنه را براحتی صورت گیرد . این عمل را در اصطلاح بنائی ریسمانی کردن کار نامند.
وابند کردن ریسمان:
اگر طول دیوار زیاد باشد در موقع ریسمانی کردن کار عملا از حالت افقی و ترازو شکل خارج شده و به اصطلاح شکم می دهد . در این مواقع لازم است که طول ریسمان را در یک یا چند خارج شده و اصطلاح شکم می دهد در این مواقع لازم است که طول ریسمان را در یک یا چند جا با بستن آن در سطح تراز دلخواه کوتاه کرد . این عمل که معمولا از طریق قرار دادن آجر دادن آجرروی ریسمان و تراز کردن صورت می گیرد وابند کردن ریسمان نامند.
زنجاب کردن آجر :
اتصال آجرها بیکدیگر در دیوارهای آجری به وسیله ملات صورت می گیرد در انواع ملاتها آب و رطوبت نقش مهمی در گرفتن و سخت شدن آنها را دارد و لذا در صورتیکه قبل از گرفتن و سخت شدن آنها دارد لذا در صورتیکه قبل از گرفتن و سخت شدن ملات آب گرفته شوند از سختی آن کاسته شده و به اصطلاح ملات می سوزد . آجر خشک باعث جذب رطوبت ملات به خود شده و عملا از گرفتن و سخت شدن آن به نحوء مطلوب جلوگیری می کند به همین علت آجرها را قبل از پرکردن آجر قبل از آب را اصطلاحا زنجاب کردن آجر می نامند .
عمل زنجاب کردن آجر از طریق پاشیدن آب کافی روی آجرها قبل از قرار دادن آنها روی کار و یا فروبردن آنها در آب صورت می گیرد ممکن است لازم باشد که حتی پس از ساختن دیوار روی آنرا یک یا چندین دفعه در روز آب پاشی کرد .
بند افقی و بند قائم :
درزهای افقی بین ردیف عای مختلف آجرکاری را بند افقی و درز قائم بین دو آجر را بند قائم نامند .بندهای افقی و یا قائم آجرکاری را هرزه ملات نیز می گویند .
لغاز:
پیش امدگی قسمتی از دیوار در عرض آنرا لغاز می نامند . لغازها معمولا در محل نصب درها و یا پنجره ها بکار می برند و برای ساختن لغاز سعی می شود که آجرهای راسته را قدری جلوتر قرار دخند بنحوی که اتصال آنها با قسمت اصلی دیوار های آجری را نشان می دهند .
دیوارها با آجر توپر:
موضوع اندازه آجر در ساختن دیوار تاثیر زیادی دارد آجرهای توپر که در انواع مختلف فشاری سفالی و یا ماسه آهکی وجود دارد در ابعاد و اندازه های مختلف می سازند . چون برای اتصال آجرها بهم در ساختن دیوار ملات بکار برده می شود . و مقاومت ملات معمولا از مقاومت آجر کمتر است بنظر می رسد که هر چه ابعاد آجر بزرگتر باشد بهتر است ولی باید توجه نمود که اگر اندازه آجر از حد معینی بزرگتر باشد علاوه بر اینکه ساختن بارگیری و تخلیه آن گرانتر تمام شده و از نظر اقتصادی بصرفه نیست بکار بردن ان نیز دشوار است ابعاد آجرها را باید اندازه ای انتخاب کرد که از هر نظر منطقی و مقرن به صرفه است .
اصل مهمی که در اندازه آجر باید رعایت کرد آن است که طول آن دو برابر عرض آن به اضافه یک سانتی متر باشد .تجربه نشان داده شده است که مناسب ترین ضخامت دیوارها ی آجری در مناطق با آب وهوای معتدل که بتواند از انتقال حرارت به اندازه مناسبی جلوگیری کند در حدود 35 سانتی متر است .اگر این اندازه برابر ضخامت یک دیوار و نیم آجره باشد اندازه های آجر مناسب این ضخامت برابر5.5 ×23 سانتی متر است . از جمله مناسب ترین اندازه ایکه برای آجرهای معمولی توپر می توان انتخاب کرد مطابق استاندارد از کشور آلمان و برابر 6.5×12×25سانتی متر است . ضخامت دیوار یک ونیم آجری با اندازه مذکور برابر 38 سانتی متر می شود .ملاتهائیکه برای ساخت دیوارهای آجری مصرف می شوند عبارتند از ملات گل آهک ؛ ملات ماسه آهک ؛ ملات با تار دو ملات ماسه سیمان ، ملاتها معمولاٌ برحسب میزان مقدار ماده چسبنده بکار برده شده در مکعب ماده پرکننده خود مشخص نامیده می شوند .مثلاٌ ملات ماسه سیمان 250 کیلوگرم یعنی ملاتی که 250 گرم سیمان در یک متر مکعب آن مصرف شده باشد.
ملات گل آهک که مخلوطی است از خاک سرندی و مقدار معینی پودر با خمیر آهک و مقدار لازم آب از مناسبترین انواع ملاتها برای ساختن دیوار بوده و برای دیوارهای موقت و یا ساختمانهای کوچک و کم اهمیت بکار می برند.
ملات ماسه آهک از اختلاط ماسه شسته و پودر یا خمیر آهک ومقدارلازم آب نا مناسبترین انواع ملاتها برای ساختن دیوارها بوده و برای دیوارهای موقت و یا ساختمانهای کوچک و کم اهمیت بکار می برند.
ملات ماسه آهک از اختلاط ماسه شسته ؛ پودر یا خمیر آهک ( بین 150 تا 250 کیلوگرم آهک در متر مکعب ماسه ) با مقدار لازم آب ساخته می شود .این ملات از ملات گل آهک مناسب تر بوده و در صورتیکه در ساخت آن دقت شود برای کارهای کوچک نسبتا مناسب است .
ملات با تارد ، که اصطلاحا آن را ملات حرارت دیده نیز می نامند . مخلوطی است از ماسه آهک و سیمان به مقدار لازم آب ، مقدار اهک این ملات 150 تا 200 کیلوگرم پودر یا خمیر آهک شکفته و و مقدار سیمان ان 100 تا 150 کیلوگرم در یک متر مکعب ماسه است . ملات با تارد ملات نبتا مناسبی برای ساختن دیوارهای آجری با ضخامت بیش از یک آجر مصرف می شود.
ملات ماسه سیمان از اختلاط ماسه و سیمان بین (200 تا 350 کیلوگرم سیمان در یک متر مکعب ماسه ) و مقدار لازم آب تهیه می شود . در صورتیکه ماسه مصرفی تمیز و(ماسه شسته ) و از نظر دانه بندی مناسب باشد بهترین نوع ملات برای ساختن دیوارهای آجری است.
در ساختن دیوارهای آجری باید نکات زیر رعایت شود :
آجرها را باید قبل از بکار بردن زنجاب کرد .
بندهای آجر در هر ردیف باید در اطراف طول و اطراف دیوار کاملا افقی باشند.
درزهای عمودی نباید در نما و یا در داخل هر ردیف متوالی در امتداد هم باشند .
فاصله درزهای قائم دو ردیف متوالی باید به اندازه 2/1و یا حداقل 4/1د طول یک آجر از هم فاصله داشته باشند .
در گوشه ها باید آجر راسته هر ردیف با آجر کله همان ردیف در جبهه دیگر یکی باشد .یک ردیف آجر را اصطلاحا یک رج می گویند .
در ساختمان دیوار حتی المقدور باید آجر درست مصرف شود و از آجرهای شکسته اجتناب نمود .مصرف آجرهای شکسته و کوچک باعث مصرف زیاد تر ملات شده و از مقاومت دیوار می کاهد .لذا در طرح دیوارهای آجری باید اتصالاتی در نظر گرفته شود که حتی المقدور از آجر درست استفاده شود زیرا در صورتیکه علت اتصالات در نظر گرفته شده مجبور شده باشیم آجرهای کسته مصرف کنیم علاوه بر کاستن مقاومت دیوار باعث اتلاف و قت و هزینه اضافی شده ایم.
ضخامت دیوارهای آجری :
با توجه به اینکه اندازه های معمولی اجر که در ایران ساخته و مصرف می شود در حدود 5×10.5×21 سانتی متر است اندازه های اسمی ضخامت دیوارهای معمول در ایران به ترتیب 5 سانتی یا تیغه 10 سانتی ( دیوار نیمه ) 35 سانتی ( دیواریک و نیمه آجر) 45 سانتی ( دیوار دو آجره ) و غیره است. به دیوارهای تیغه و نیمه به ترتیب دیوار 6 سانتی و 11 سانتی نیز اطلاق می شود .
اتصالات در دیوارهای آجری:
نقش اتصالات در دیوارهای آجری حائز اهمیت است . اتصالات را باید طوری انتخاب کنیم و در نظر گرفت که رعایت نکاتی که قبلا گفته میسر است .در زیر چند نوع از اتصالات رایج دیوارهای آجری شرح داده شده است :
اتصال راسته :
ساده ترین اتصال در دیوارهای آجری اتصال راسته است . این اتصال که برای ساختن دیوارهای تیغه یا نیمه بکار برده می شود .
اتصال کله :
این اتصال که در دیوارهای کی آجره بکار برده می شود طوری است که همه آجرها بصورت کله چیده می شوند .
نکته ای در اتصالات راسته و کله باید در نظر دانست آن است که برای اجتناب از رویهم قرار گرفتن بندهای عمودی در یکی از دو ردیف متوالی در ابتدای دیوار با اتصال راسته یک آجر کله و در آجر در ابتدای یکی دو ردیف متوالی با اتصال کله سه آجر سه قد (4/3) بکار برد . اگر در اتصال کله بجای آجر سه قد آجر (4/1) مصرف شود باعث عدم گیر داری کامل و ضعف دیوار خواهد شد .
اتصال کله راسته :
در این اتصال آجرها در هر ردیف متوالیا بصورا کله و راسته قرار می گیرند . این اصال معمول و مناسب برای ساختن دیوارهای یک و نیم آجره و بالاتر است .اتصال یک ردیف کله و یک ردیف راسته :
همانطور که از اسم این اتصال بر می اید .آجرها در هر رج بصورت کله و یا راسته به کار برده می شود .ردیف های کله و راسته بصورت یکی در میان تکرار می شوند در ردیف های راسته آجر اول باید سه قد انتخاب شود .
اتصال خاجی :
اتصال خاجی که درزهای عمودی هرزه ملاتها بعد از هر سه ردیف در امتداد هم قرار می گشرند از بهترین انواع اتصالات در آجر کاریست .
اتصال هلندی:
در این اتصال در ردیف اول یک کله و یک راسته است که تکرار شده و در ردیف بعد اول یک سه قد و سپس آجرها بصورت کله کار می شوند .
با توجه که د رمیان اتصالات فوق اتصال خاجی مناسب تر است .
دیوار با آجور مجوف :
آجرهای مجوف یا تو خالی سفالی را باید بشکل و اندازه های مختلف می سازند . این آجرها از خاک رس نسبتا مرغوب در کارخانه های آجر پزی نیمه اتوماتیک تولید می شود ، برای ساختن دیوارهای سبک تقسیم فضاها یا جلوگیری از نفوذ عوامل جوی نداشته و بارب جزء وزن خود را تحمل نمی کنند . مصرف می شوند .مصرف آجرهای مجوف در ساختمانها یکه اسکلت آنه بصورت سازه های بتن آرمه و یا فلزی فلزی است و دیوارها باید حتی المقدور سبک باشد بیشتر است.
از مزایای دیوارهائی که با آجرهای مجوف ساخته می شود مقاومت خوب آنه نسبت به آجرهای تو پر در مقابل صوت و حرارت است . به علاوه به علت سبکی و بزرگی نسبی آنها نسبت به آجرهای تو پر معمولی ،استفاده از انها سهل تر و سرعت پیشرفت کار با آنها بیشتر است .
از جمله معایب آجورهای مجوف شکنندگی نسبتا زیاد آنهاست ، بهمین علت در تعیین محلهای عبور لوله برق ، کلید های پریز ، لوله های آب و فاظلاب و سایر تاسیسات باید دقت شده اند حتی المقدور جلوگیری و میزان آنرا به حداقل رساند. استفاده از رولپلاک و پیچ و میخ برای نصب وسائلی نظیز قفسه های آشپزخانه ، تابلو و یا میل پرده در دیوارها نیز به علت شکنندگی زیاد آجر گاهی با اشکالاتی روبه رو می شود . نصب پنجرها و چارچوب ها و درها در این مواقع بهتر است در محل نصب پنجره و چهارچوب درها در این دیوارها بدون پیش بینی های لازم نیز دسوار و بخوبی و با استحکام کافی صورت نمی گیرد . در این مواقع بهتر است در محل نصب چهار چوب یا پنجره بجای آجرهای مجوف از آجرهای توپر استفاده کرد .
چند نمونه از آجرهای مجوف سفالی معمولی و حدود حداکثر ارتفاع دیوارهائی که با ضخامت های مختلف این نوع آجر می توان ساخت .
دیوارهای سنگی :
شاید سنگ اولین مصالح ساختمانی باشد که بشر برای ساختمان استفاده کرده است .شواهد تاریخی نشان می دهد که بشر اولیه برای ساختن پناهگاه و محلهای سکونت خود از سنگ استفاده کرده است .
هنوز هم سنگ به عنوان یکی از مصالح ساختمانی پر مصرف موقیعت خود را حفظ کرده است .
امروزه سنگ بعنوان یکی از مصالح ساختمانی مصارف متعددی نظیر ساختن دیوارهای سنگی نماسازی ، زیر سازی جاده ها ، کف سازی ساختمانها ، دارد . استفاده از سنگ برای ساختن دیوار در مناطقی که دسترسی به سنگهای مناسب آسان و تهیه سنگ نیز از نظر اقتصادی مقرن به رفا است . نظیر مناطق کوهستانی و بخصوص در مناطقی که دسترسی به آجر و سایر وسایل ساختمانی دشوار و گران تهیه می شود.رایج است .
دیوارهای سنگی را که به انواع و صرور گوناگون ساخته می شوند به منظور کلی می سازند . یا بعنوان دیوار حمال که وظیفه تحمل بارهای وارده را دارد و یا برای زیبائی و نما سازی در پاره ای از موارد هر دو منظور فوق ممکن است مد نظر باشد .
دیوارهای سنگی حصیری :
دیوارهای سنگی حصیری را معمولا با سنگهای چند ضلعی نامنظم (5 یا 6 ضلعی ) و با ملات ماسه سیمان می سازند . سنگهای این دیوارها را از سنگهای لاشه شکسته شده انتخاب کرده وسپس با قلم و چکش و یا تیغه های سنگ ماری آنها را بصورت چند ضلعی در آورند . برای آنکه بند سنگ ها نسبتا صاف و نمای سنگ کاری زیباتر می شود گاهی اضلاع سنگها را کاملا تیشه داری و صاف می کنند .دیوارهای سنگی اسکله ها ساختمانهای ساحلی و همچنین دیوارهای حائل و ضامن ترانشه های خاکی در رهسازی را اغلب بصورت حصیری می سازند . در ساختمانهای یلاقی و کوهستانی و همچنین در نما سازی دیوارهای سنگی حصیری بکار می برند ؛ متنوع و در صورتیکه در ساختن این نوع دیوار دقت و مهارت لازم مبذول گردد علاوه بر استحکام کافی نمای زیبائی نیز خواهد داشت .
دیوارهای سنگی چکشی:
دیوارهای سنگی چکشی نسبتا بزرگ چکشی شده مظم با درزهای افقی و عمودی و با ملات ماسه سیمان ساخته می شود . اندازه سنگها در این نوع دیوارها مختلف بوده و هر کدام تا حدود 10 سانتی متر از لبه های کناری صاف و تیشه داری می کنند. گاهی ممکن است که درزهای افقی و یا عمودی کمی زاویه در نظز بگیرند.
غالبا در سطوح پایین نما ساختمانها به ارتفاء محدود استفاده می شود.
دیوارهای سنگی ردیفی نامنظم:
سنگهای این دیوار که ریشه دار اتنخاب می شوند در اطراف و کنارها تیشه دار می گردند.
دیوارها داری درزهای کاملا افقی و عمودی است . اندازه سنگها در هر ردیف مساور و لی اندازه آنها در هر ردیفهای مختلف با هم متفاوت است.
دیوارهای سنگی چهارگوش:
سنگهای این دیوار کاملا منظم اند . دیوارههای سنگی چهارگوش نامرتب که در آن ارتفاع سنگ ها در تمام ردیف ها مساوی ولی سنگ ها با هم متفاوت است .
سنگ ها یک اندازه اصطلاحا حکمی می نامند. قیمت سنگهای حکمی معمولا از قیمت سنگهای نامنظم هم جنس خود گران تر است . در مواردی که فقط نماسازی با سنگ مورد نظر باشد ممکن است بجای سنگهای ریشه دار از سنگهای پلاک برای ساختن دیوارهای سنگی ردیفی و چهرگوش استفاده کرد .
دیوارهای بتنی :
در مواقعی که امکان ساختن دیوارهای آجری و یا سنگی و جود داشته باشند . و اجرای آنها از نظر اقتصادی مقرن به رفه باشد ، از دیوار بتنی استفاد ه نمی کنند. دیوارهای بتنی را معولا در موارد خاص نظیر دیوارهای پله بتنی ، که نقش ستون راد ر تحمل بارهای پله بعهده دارد.
و یا در مواقعی بعلت زیادی بارهای وارده و ساختن دیوارهای آجری از نظر فنی مقدور نباشد . و یا از نظر اقتصادی و اشغال فضای زیاد مقرن به صرفه نباشدبکار می برند . امروزه در راهسازی دیوارهای حائل و ضامن و دیوارهای برگشت پله های بتنی را غالبا از بتن می سازند . دیوارهای بتنی نیز غیر میلح ساخته می شوند.
یکی از نکات اساسی در ساختن دیوارهای بتنی قالب بندی آنهاست . این موضوع بخصوص در مواقعی که ارتفاع دیوار زیاد باشد حائز اهمیت بیشتر است .
در دیوارهای که برای نگهداری شیروانیهای خاکریز و خاکبرداری ساخته می شوند باید آبروهائی که به بارباکان معروف است ، در ارتفاع فواصل معین و مناسب برای عبور آبهای سطحی پشت دیوار در نظر گرفت .برای جلوگیری از پرشدن آب ها پشت دیوارها را معمولا سنگ چین می کنند . از محسنات دیوارهای بتنی آنکه می توان آنها رانسبتا دقیق برای تحمل بارهای وارده محاسبه کرد . دیوارهای بتنی را می توان تقریبا بهر شکل مورد نظر باشد با طرح قالبندی بهمان شکل ساخته می شود .
دیوارهای چوبی:
ساخت دیوارهای چوبی در ایران به علت کمبود و گرانی چوب چندان معمول نست . استفاده از چوب در ساختمان در ایران ، بجزء برای قالبندی اجزاه سازه های بتنی و ساختن درهای چوبی بیشتر برای نما سازی روکش دیوارها که هدف اصلی آن زیبائی دکوراسیون است صورت می گیرد. ساختمان دیوارهای چوبی نسبتا ساده و راحت است . طرز اجرای دیوار های چوبی بطورکلی به این ترتیب است که قبلاچوبهای به ابعاد حدود 6× 6تا10×10 سانتی متر را به فواصل معین که حداکثر 1.20 متر تجاوز نمی کند نصب کرده و سپس روی آنه را با تخته هائی که به ابعاد معین پوشانده و روی آنها را رنگ دلخواه رنگ می کنند . گاهی در مواقعی که جنس چوب مصرفی از نوع نا مرغوب باشد ، ممکن است سطوح داخلی دیوارهای چوبی را اندود کرد .دیوارهای چوی قابلیت چندانی برای تحمل بارها رانداشته و غالبا به عنوان دیوار تقسیم و یا جلوگیری از نفوذ عوامل جوی به داخل ساختمان ساخته می شود .
دیوارهای خاص:
غیر از انواع پنجگانه دیوارهائیکه بر حسب نوع مصالح مصرفی طبقه بندی و شرح داده شدند . گاهی دیوارهای میسازند که صرفه نظر از نوع مصرفی جزء هیجکدام از انواع دیوارهایکه قبلا شرح داده شده اند نیستند. در زیر به پاره ای از این دیوارها اشاره می شود.
دیوارهای گچی:
دیوارهای گچی را با صفحات گچی از پیش ساخته نازک می سازند .ایت دیوارها ضخامتی کمتر از 5 سانتی متر دارند بعنوان دیوارهای تقسم در ساختمان ساخته می شود . صفحات گچی پیش ساخته را طوری می سازند که در اطراف دارای زبانه بوده تا امکان اتصال آنها در یکدیگر و روی هم میسر باشد .محل اتصال صفحا گچی را پس از سوارکردن با گچ محکم می کنند .
دیوارهای گچی دارای مقاومت کمی بوده و قابلیت ضربه خوری ناچیزی دارند .روی دیوارها ی گچی را در صورتیکه بدقت کار شده باشند می توان بدون هیچ کار اضافی دیگر مستقیما رنگ رده و یا با کاغذ دیواری پوشاند.
دیوارهای تیغه مسلح:
در مواقعی که طول و یا ارتفاع دیوار نسبتا زیاد باشد ساختن دیوارهای معمولی به علت مقاومت کمی که دارند مقدور نبوده و یا از اطمینان کافی برخوردار نیستند .در این مواقع شبکه ای از میلخ گردهای 8 تا 10 میلیمتر را ، که به دیوارها و یا ستونهای طرفین و سقف متصل می شوند؛ ساخته و شبکه های بین میله گردها را از پائین با آجرهای نازک تیغه ای پر می کنند اندازه شبکه ها متناسب با اندازه های آجرهای مصرفی معمولا در حدود 50×50 سانتی متر است .
در مواقعی که ارتفاع دیوارهای زیاد باشند ممکن است بجای مفتول های فلزی از سپری یا نبشی استفاده کرد.
دیواره های ملاتی :
برای ساختن دیوارهای ملاتی شبکه از میله گرد را نظیر حالت قبل درست کرده و یک طرف آنرا با تور سیمی گالوانیزه می پوشانند. اتصال تور سیمی به شبکه می گردد با مفتولهای نازک گلوانیزه صورت می گیرد. پس از بستن توری طرف دیگر شبکه را قالب بندی کرده و سپس شبک را با ملات ماسه سیمان اندود می کنند .گاهی به راحتی . سرعت عمل بیشتر مواد مخصوص زود گیر کننده به ملات می افزایند.
دیوار رابیتس:
رابیتس پارامتر صفحات مشبک فلزی سبک و گلوانیزه است که از شکاف دادن صفحات فلزی نازک به ضخامت حدود 0.2 میلیمتر با دستگاههای مخصوص ساخته می شود. دیوار را بیتز نظیر دیوار ملاتی است با این تفاوت که بحای توری فلزی از صفحات رابیتس استفاده می شود . به علت شبکه فوق العاده ریز این صفحات دیگر احتیاجی به بستن قالب برای نگهداشتن اندود سیمانی نیست. دیوارهای ملاتی رابیتز قابلیت تحمل فشار را نداشته و در مقابل ضربه مقاومت اندکی دارند. این دیوارها برای تقسیم فضاها و یا مواردی نظیر آن استفاده می شود.
دیوارهای مختلط:
گاهی جداره های خارجی و داخلی دیوار را از دوجس مختاف نظیر سنگ و آجر ، آجر و بلوک سیمانی ، سنگ و چوب می سازند .علت اصلی ساختن دیوارهای مختلط لزوم تفاوت بودن نمای داخلی و خارجی دیوار است که ممکن است بخاطر صرفه جوئی و با نماسازی و یا لزوم مقاومت بیشتر نوع مصالح مصرفی در جبهه دیوار باشد.
نکته اصلی در دیوارهای مختلط طرز اتصال دو جداره خارجی و داخلی دیوار به یکدیگر است.دقت کافی در انتخاب اندازه های مصرفی دو جداره باید بکار بست تا نحوه اتصال آنها بیکدیگر حتی المقدور ساده و ارزان تمام شود .
دیوارهای دو جداره :
دیوار دو جداره ، هم چنانکه از نامش بر می آید از دو دیوار مجزا که فاصلهآنها 5 سانتی متر یا بیشتر است و به وسیله بست های مخصوص فلزی بهم ارتباط داده می شوند ، ساخته می شود یوارهای دو جداره ممکن است آجری یا بلوکهای سیمانی بسازند .گاهی ممکن است جدارهای داخلی و خارجی از دو جنس مختلف ساخته شود . مثلا جداره خارجی با سنگ و جداره داخلی با آجرو یا بلوکهای سیمانی ، معمولا از دو دیوارنسبتا نازک معمولا 11 سانتی متر که بست های فلزی مخصوص بهم ارتباط داده و متصل می شوند می سازند.
دیوارهای دو جداره نسبت به دیوارهای توپر نظیر شان دارای مزایائی هستند که مهمترین آنها عبارتند از ، مقاومت بیشتر در مقابل رطوبت ، صوت ، حرارت و مقامت بسیاری خوب در مقابل آتش سوزی نشان می دهد.
در صورتیکه فاصله بین دو جدار از 5 سانتی متر تجاوز کند ، به علت امکان جریان هوا در فاصله بین دو جدار ، در صورتیکه جدار خارجی دیوار مرطوب باشد این جریان هوا رطوبت را از جدار خارجی به جدار داخلی انتقال می دهد. برای جلوگیری از انتقال رطوبت از جدار ه ایکه فاصله دو جدار آنها بیش از 5 سانتی متر است وبرای جلوگیری از جریان هوا می توان فاصله دو جداره را با مواد و یا اجسام سبک و متخلخل نظیر خورده های پلاستوفوم پر کرد و یا فضای بین دو جداره را در فواصلی حدود 25 سانتی متر در ارتفاع به وسیله نظیر صفحات مقوایی قیر اندود مجزا نمود.
دیوارهای توخالی:
گاهی بجای ساختن دیوار دو جداره دیوارهای آجری را تو خالی می سازند ، گرچه دیوارهای آجری تخالی به اندازه دیوارهای دوجداره آجری نظیرشان در مقابل رطوبت صوت و انتقال حرارت مقاوم نیستند ولی ساختن آنها راحت تر و استحکام آنها نیز بیشتر است . اتصال دو جداره داخلی و خارجی در دیوارهای آجری توخالی به وسیله آجر صورت می گیرد.
توخالی و دو جداره را از آجرهائیکه در مقابل رطوبت مقاوم ترند، نظیر آجر کلینگر انتخاب می شود.
دیوار با بلوکهای سیمانی :
دیوارهای سیمانی که به اشکال و در اندازه هی مختلف می سازند ، از مخلوط سیمان و ماسه و ؟آب به وسیله قالب سلزی ساده بلوک زنی و یا ماشین های مخصوص تولید می کنند .
دیوار با بلوک سیمانی :
بلوکهای سیمانی که در اندازه های مختلف می سازند .از نظر مخلوط سیمان و ماسه و آب یه وسیله قالبهای ساده بلوک زنی و یا با ماشین های مخصوص تولید میکنند .
در مناطقی که خاک مناسب برای تولید آجر کم و ساختن و یا تهیه آن از نظر اقتصادی بصرفه نباشد در صورت دسترسی به ماسه مناسب و ارزان معولا از بلوکهای سیمانی برای ساختن دیوار استفاده می کنند.
ساختن دیوارها با بلوک های سیمانی تقریبا نظیر اجرای دیوار آجری مجوف است.
با توجه به وزن نسبتا زیاد بلوکهای سیمانی غالبا برداشتن و قرار دادن آنه روی دیوار با دوست انجام می شود .وزن بلوکهای سیمانی سبک به اندازه استاندارد (40×20×20 سانتی متر ) در حدود 15 کیلوگرم وزن بلوکهای سنگین سیمانی ، علاوه بر میزان حفرهای خالی آنها بستگی به نوع مصالح مصرفی نیز دارد.
دیوارهای ساده و کم ارتفاعی که با بلوکهای سیمانی می سازند، بخصوص اگر بار دیگری جزء وزن خود را تحمل نکند ، معمولا بطور ساده و بدون استفاده از میلگرد و بتن می سازد. در صورتیکه دیوار باربر و با ارتفاع نسبتا زیاد باشد لازم است که از طریق کار گذاشتن میله گرد و بتن ریزی در محل های مناسب آنرا تقویت کرد.
بسته به ارتفاع دیوار و باریکه باید تحمل کند حفرها ی بعضی و یا تمام بلوکهای را ضمن مسلح کردن با میله گرد از بتن پر می کنند .
در انتهای دیوار شاژ بتنی اتصالی از طریق استفاده از بلوکهای U شکا تعبیه شده است . A ) تقویت و یا مسلح کردن عمودی دیوار با قرار دادن میلگرد در حفرهای بعضی از بلوک و پر کردن آنها از بتن صورت گرفته است .G)
تقویت بیشتر دیوار با مسلح کردن هرزه ملاتهای افقی نیز صورت گرفته است D)
این نوع ساختمان برای مناطق زلزله خیز و یا مناطقی با باده و طوفانهای شدید مناسب است .
بلوکهای بتنی را گاهی برای نماسازی نیز بکار می برند . بلوکهای سیمانی که برای نماسازی بکار می برند دارای یک اشکال و ابعاد مختلفی بوده و سطوحی که در نما قرار می گیرد نسبت به بلوکهای معمولی صاف تر و منظم تر است .
گاهی روی وجهی از بلوکها ی سیمانی که به طرف نما قرار می گیرد از نوعی لعاب می پوشانند.
بندکشی:
اگر نمای دیوار آجری باشد پس از آجر کاری نما باید بندهای افقی و عمدی دیوار آجر نما را بند کشی کرد . بند کشی درزهای دیوارنما به کمک قلم های مخصوص بند کشی که توسط تسمه های نازک فلزی که تا حدی حالت انعطاف پذیری و فنری دارند .و با ملات ماسه سیمان انجام می شود .
بند کشی دیوارهای آجر نما علاوه بر افزودن زیبایی دیوار باعث مقاومت بیشتر دیوار و جلوگیری از خالی شدن بندهای آجر و نفوذ حشرات در آنها می شود .
نمای آجر بندکشی شده را به راحتی می توان با پاشیدن آب برروی آنها شسته و از گرد و غبار پاک کرد . بند کشی دیوارهای آجری به اشکال مختاف توپر و توخالی گرد و برجسته می توان انجام داد.
یادآوری می شود که بند کشی مخصوص دیوارهای آجری نبوده و بعضی از اقسام دیوارهای سنگی نما نظیر دیوارهای سنگی حصیری را نیز بندکشی کرد .
دیوارهای پرده ای :
دیوار پرده ای به نوعی پوشش نمای ساختمانه ی معمولا اسکلتی اطلاق می شود که با استفاده از صفحات شیشه ای فلزی و چوبی و یا موارد دیگر ی که در مقابل نفوذ رطوبت نفوذ پذیری نبوده و برای این نوع پوشش مناسب باشند به کمک وادرهای عمودی و اتصالات افقی به اسکلت ساختمان متصل شده و پوشش خارجی ساختمان را به وجود آورند.
توضیح می دهیم :
دیوارهای پرده ای معمولا باری جز وزن خود و نیروی باد را تحمل نکرده و از این لحاظ برحسب مورد پوشش مناسبی برای ساختمانهای اسکلتی می باشد . در عوض به علت خاصیت انتقال حرارتی نسبتا بالای جامهای شیشه ای و صفحات فلزی انتقال حرارت در این نوع دیوارها در صورتی که تمهدیدات لازم بعمل نیاید ، بسیار زیاد و لذا برای مناطق گرم و یا سرد وپوشش مناسبی نیستند، اتصالا مختلف و متعدد در این نوع دیوارها که اجرای آنها را تا حدودی دشوار ساخته و نیاز به رقت فراوان دارد از معایب دیگر این دیوار است.دیوارهای پرده ای به علت سبک بودن و سرعت اجرا و طرح های مختلفی از لحاظ شکل و رنگ دارند می توانند در مواردی که این خواص مورد نظر را داشته باشد مورد توجه و استفاده قرار گیرند.
دیوارهای پرده ای باید علاوه بر استقامت کافی برای تحمل وزن خود و نیروی باد در مقابل عوامل جوی بویژه رطوبت نفوذ ناپذیر بوده و در مقابل حرارت و صوت تا حد قابل قبولی عایق باشند.
با تئجهد به اینکه مواد مصرفی در این نوع دیوارها معمولا بدون منفذ بوده و امکان عبور رطوبت ناشی از بارندگی و غیره از آنها وجود ندارند اگر محل درزها و اتصالات که معمولا در این دیوارها نسبتا زیادند دقت کافی بعمل آید و با اتستفاده از لاستیک ها و یا دزدگیرها و یا مواد مناسب دیگری که معمولا برای آبندی درزها و قالبهای شیشه ای بکار می برند می توان تا حد قابل اطمینانی این دیوارها را از نفوذ رطوبت مضون داشت.
با توجه به اینکه دیوارها ی پرده ای معمولا برای نماسازی ساختمانهای اسکلتی بلند مورد استفاده قرار می گیرند باید دقت و تهمدیدات کافی برای استقامت در مقابل حرکات موضعی و زلزله و به ویژه در مواقعی که از صفحات شیشه ای استفادهمی شود ، با بکار بردن مواد مناسب و اتصال و صیح بکاراست.
دیوارهای پرده ای را با روشهای مختلفی می توان تا حدودی در مقابل انتقال حرارت وصوت عایق کرد .مناسبترین روش برای کاهش انتقال حرارت و صوت در این دیوارها استفاده از پلانهای سخت و سبک وزن ، عایق رطوبت ، ( نفوذ ناپذیر )و دارای مقاومت کافی در مقابل انتقال حرارت وصوت است . مسلم است که هیچ ، ماده ای را نمی توان پیدا کرد که به تنهایی دارای تمام خواص فوق باشد و لذا پانلهای مورد استفاده ترکیبی از فلز ؛ شیشه ، پشم و شیشه ، پشم و سنگ و آزبست و پلاستیک می باشد که شکل صفحات مسطح و با ابعاد مختلف ساخته می شود .و مورد استفاده قرار می گیرد
مقاومت دیوارها در مقابل حرارت ، صوت ؛ رطوبت:
در پاره ای از موارد ممکن است لازم باشد که دیوار علاوه بر تحمل بارهای وارده و یا وظیفه تقسیم فضاها تا حد معینی در مقابل عواملی مظیر رطوبت وصوت و یا حرارت مقاومت داشته باشد.چنانچه دیوار با توجه به ضخامت خود و مصالح مصرفی در حد لازم مقاومت کافی در مقابل یک یا چند عوامل فوق را نداشته باشد بطریقی مقاومت آنرا در مقابل عوامل و یا عوامل مورد نظر افزایش داد .در زیر هریک از موارد فوق الذکر را مختصرا توضیح می دهیم :
1-مقاومت در مقابل حرارت:
تمام از اجسام در طبیعت دارای خاصیت هدایت حرارتی هستند. میزان انتقال حرارت در اجسام مختلف متفاوت و مقدار آن بستگی به سه عامل جنس، ضخامت جسم، اختلاف درجه حرارت محیطهای طرفین آن جسم دارد.
در مورد دیوارها نیز این قضیه صادق است درصورتیکه محیطهای دوطرف یک دیوار اختلاف حرارت داشته باشند مقداری از حرارت یک طرف توسط دیوار به طرف دیگر انتقال یابد .یطوریکه گفته می شود علاوه برجنس مصالح بکار برده در ساختمان دیوار اندازه یک و نیم آجره با ضخامتی در حدود35 سانتی متر اندازه مناسبی از نظر اقتصادی برای جلوگیری از انتقال حرارت است.
اگر دیوار نازک بوده لازم است که میزان انتقال حرارت از آن بحد معینی کاهش داده شود باید با استفاده از لایه های حرارتی که به سطح دیوار اضافه می شود این عمل را انجام داد.
دیوارهای دوجداره و یا تو خالی به مراتب از دیوارهای تو پور با ضخامت نظیرشان در مقابل انتقال حرارت مقاوم ترند. لذا گاهی بجای استفاده از لایه های عایق برای جلوگیری از انتقال حرارت دیوارها دو جداره و یا توخالی می سازند.
مقاومت در مقابل صوت :
انتقال یا نفوذ در بعضی از ساختمانها نظیر بیمارستانها و سالنهای فروستنده های رادیوئی و تلویزیونی بسیار مهم بوده نباید از حد معینی تجاوز کند .در ساختمانهای مسکونی واداری نیز بخصوص اگر در مجاورت خیابانهای مجوف دیوارهای دو جداره و یا استفاده از عایق های صوتی نظر انتقال صوت عایق می کند .
مقاومت در مقابل رطوبت
دیوارها برحسب نوع مصالح مصرفی و ضخامت خود تا حدود معینی در مقابل نفوذ رطوبت مقاومند .در نقاط مرطوب و باران خیز بخصوص اگر باران شدید و با زاویه تند ببارد.و همچنین در مواقعی که دیوار در مجاورت خاکهای مرطوب ساخته شده است نظیر دیوارهای زیرزمین و دیوار در مقابل نفوذ رطوبت موجود به تنهایی مقاومت کافی نداشته باشد با ید به طریقی نظیر استفاده از مصالحی که عایق رطوبت اند مانند آجرهای کلینگر پوششهای سنگی و یا اندود سیمانی دیوار را در مقابل نفوذ رطوبت عایق کرد . اگر نفوذ رطوبت زیاد و تهمدیدات فوق موثر و کافی نباشد لازم است که با استفاده از لایه های عایق رطوبت دیوار را در مقابل نفوذ رطوبت مقاوم ساخت .
مطالب مشابه :
عکس و مطلب خواندنی از بازیگران مشهور هالیوودی!!
شغلهای عجیبی را تجربه کرده است؛ مثل کار در مرده شور خانه، کار آجرچینی بازی می کند
طراحی نمای ساختمان با آجر
در ساختمان نقش یک عایق حرارتی و برودتی را بازی می کند که هم از شود سپس شکل آجرچینی در
هزار و یک شهر
در این دیار به دنیای کودکی و بازیهای آن باز با الهام از آجرچینی و هنرهای بدوی
بازیگران بزرگ هالیوود قبلا چه کاره بوده اند؟
شغلهای عجیبی را تجربه کرده است؛ مثل کار در مرده شور خانه، کار آجرچینی بازی می کند
انواع خط کوفی
وب سایت بازی به ویژه در دوران سلجوقی و همچنین ترکیب با معماری و شیوههای آجرچینی شیوه
زندگی نامه بزرگترین بازیگران هالیوود
شغلهای عجیبی را تجربه کرده است؛ مثل کار در مرده شور خانه، کار آجرچینی بازی می کند
بلوک شیشه ای چیست ؟
زیرا مراحل مختلف و متعدد دیوارکشی سنتی شامل آجرچینی، گچ و خاک، سفیدکاری و نقاشی بازی
دیوارها
بابل 0111 - دیوارها - تنهای - بابل 0111 به نام معمار هستی بعضی از ذاستان ها اولش خوشه آخرش تلخ
برچسب :
بازی آجرچینی