تحقیق در عملیات
نام استاد : خانم پیراسته
روزهای چهارشنبه
تحقیق در عملیات :
operation research : OR
مقدمه :
تحقیق در عملیات کاربرد یک رویکرد علمی است که در صدد حل مسائل مدیریتی بوده و هدف آن کمک به مدیران در تصمیم گیری بهتر است .
OR معمولا در قالب عناوینی چون علم مدیریت ، روش های مقداری ، تحلیل مقداری و علم تصمیم گیری بیان شده است .
Or در عنوان مختلفی از سازمان های دولتی ، نظامی ، خدماتی ، بازرگانی ، صنعتی ، آموزشی و بهداشتی می توان بکار برد .
نگاه or به مسائل مدیریتی یکی نگاه سیستماتیک و منطقی است .
موضوع تحقیق در عملیات ، در طول جنگ جهانی دوم توسط دانشمندان انگلیسی توسعه و گسترش یافت ، دلیل انجام چنین مطالعاتی ، محدودیت منابع و بودجه نظامی بود . چنانچه از نام تحقیق در عملیات بر می آید علت بکار گیری آن ماهیت مطالعه تیمی بود که بر روی عملیات نظامی تحقیق می کردند . پس از جنگ موفقیت گروه های نظامی توجه مدیران صنعتی را به خود جلب کرد ، مدیران در جستجوی راه حل هایی برای مسائل خود بودند که بر اثر ورود تخصص شغلی در تشکیلات تجاری روز به روز حادتر می شد . زیرا با وجود این واقعیت که اصولا مشاغل تخصصی برای خدمت به هدف کلی سازمان به وجود می آید ، اهداف فردی این مشاغل ممکن است همواره با مقاصد آن سازمان سازگار نباشد . پیشرفت در این زمینه ( or ) تا اندازه زیادی مرهون توسه همزمان رایانه است . که توانایی عجیبی در سرعت محاسباتی و ذخیره کردن و بازخوانی اطلاعات دارد . و از طرف دیگر نیز پیش رفت چشم گیر مبانی ریاضی .
تعریف or یا تحقیق در عملیات :
1) به مجموعه ای از روش های علمی گفته می شود که جهت شناخت مسائل درون سیستم بکار می رود . و در صدد بدست آوردن جواب بهینه برای مسائل هستند .
2) عبارت است از : کاربرد روش های علمی برای مطالعه و بررسی فعالیت ها و عملیات پیچیده در سازمان های بزرگ
3) مهم ، کاربرد روش علمی برای تجزیه و تحلیل و حل مسائل و تصمیمات مدیریتی .
ویژگی های or :
1) تصمیم گیری مدیران
2) رویکرد علمی
3) نگاه سیستمی
4) بین رشته ای ( interdisciplinary)
5) استفاده از مدل های ریاضی
6) استفاده از رایانه
تصمیم گیری مدیران (decision makeing): یک تصمیم نتیجه فرآیند انتخاب یک گزینه بهتر از بین دو یا چند گزینه متفاوت است که کا را در رسیدن به مقصود یاری می دهد . این فرآیند تصمیم گیری نام دارد . هربرت سایمون تصمیم گیری را مترادف با کل فرآیند مدیریت می داند . در تحقیق در عملیات امر تصمیم گیری و بررسی مسائل در قالب یک فرآیند سیستماتیک مورد توجه قرار می گیرد .این فرآیند دارای مراحل زیر است .
1- وجود مسئله یا مشکل 2- شناخت راه حل ها 3- ارزیابی راه حل ها 4- انتخاب
رویکرد علمی : یک فرآیند فرموله شده است ، که توسط دکارت تعریف شده و شامل مراحل زیر است .
1-تعریف مساله 2- مشاهده 3- فرضیه 4- آزمایش 5- اجرا 6- رد یا قبول فرضیه
نگاه سیستمی : یک سیستم مجموعه ای افراد ، منابع ، مفاهیم و رویه هایی است که با یکدیگر در تعامل بوده و در راستای رسیدن به هدف مشخص وظایفی را انجام می دهند . در or مقصود از سیستم یک سازمان یا بخشی از یک سازمان که تحت مطالعه و بررسی است ، بدیهی است هر سیستم را به عنوان یک کل می توان به زیر سیستم های کوچکتر تقسیم نمود . و هر زیر سیستم به عنوان یک مسئله مورد بررسی قرار گیرد .
1-داده (input )عناصری هستند که وارد یک سیستم می شوند 2- فرآیند – پردازش گرها (process) شامل عناصری هستند که جهت تبدیل داده به ستانده ها ضروری می باشند مثلا در دانشگاه آموزش دادن ، یادگیری ، کلاس ها و ... 3- ستانده ها ( output) محصولات ساخته شده و یا نتایج پردازش گرهای سیستم می باشند . مانند : فارق تحصیلان دانشگاه .
بازخورد : اطلاعاتی که با بررسی ستانده های سیستم برای تصمیم گیرنده حاصل می شود ، بازخورد یا فیدبک نامیده می شود . براساس این اطلاعات است که تصمیم گیرنده به اصلاح داده ها یا پردازش گرها می پردازد .
بین رشته ای ( interdisciplinary) : بسیاری از مسائل مدیریتی دارای جنبه های اقتصادی ، روانشناسی ، اجتماعی ، مهندسی ، ریاضی و ... می باشند ، تنها با تشکیل یک گروه با تخصص های متفاوت می توان به راه حل های پیش رفته برای مسائل سازمانی دست یافت ، زیرا هر متخصص با استفاده از دانش خود می تواند زاویه از آن مسئله را مورد بررسی قرار داده و به یک راه حل برسد .
استفاده از مدل های ریاضی :
1) مدل های قطعی : به مدل هایی گفته می شود که در شرایط اطمینان کامل ساخته می شوند و پارامتر ها ، نمادها و سنبل های به کار گرفته شده در آن به طور قطع و یقین رخ می دهد . مانند : حمل و نقل ، مدل برنامه ریزی خطی ، تخصیص
2) مدل های احتمالی : این مدل ها در شرایط نا معین و تصادفی رخ می دهند ، در این دسته از مدل ها پارامتر ها و ارزش مقادیر به طور تصادفی رخ می دهد . مانند : صف ، تحلیل تصمیم
3) مدل های ترکیبی : این مدل ها هم در شرایط قطعی و هم در شرایط احتمالی مورد استفاده قرار می گیرد . مانند : برنامه ریزی پویا ، کنترل موجودی و شبیه سازی
استفاده از رایانه : پیشرفت سریع رایانه یکی از عوامل اصلی پیشرفت or است . زیرا مسائل مشکل و پیچیده ای که قالبا or با آنها سروکار دارد ، نیازمند انجام محاسبات فوق العاده زیادی است . که قالبا انجام این عملیات به روش دستی امکان پذیر نمی باشد . پیشرفت رایانه منجر به تهیه نرم افزارهایی برای حل مسائل پیچیده در or شده است .
مدل :
مدل فرم ساده شده ی واقعیت است ، چون اغلب واقعیت مسئله از پیچیدگی زیادی برخوردار است ، بنابراین انعکاس کامل پیچيدگی مسئله مشکل و اغلب غیر ممکن است .
خواص ساده سازی مدل ها رسیدن به هدف واقعی را با مشکل مواجه می کند ، به عبارتی نمی تواند وضعیت واقعی یک مسئله را بیان کند . بیان مسائل از طریق مدلها صورت می گیرد و با درجات متفاوتي از ساده سازی همراه است . بر این اساس مدل ها را به سه دسته تقسیم می کنند .
1) مدل شمایلی iconic model : این مدل جایگزین فیزیکی از سیستم بوده و در اندازه ها متفاوت از اصل سیستم نشان داده می شود . مانند ماکت سه بعدی هواپیما ، اتومبیل یا شمایل مربوط به خط تولید .
2) مدل قیاسی analog model : این مدل ها عینا مشابه سیستم واقعی نمی باشد ولی رفتار مدل همانند رفتار سیستم است ، و اغلب در قالب نمودارهای دو بعدی بیان می شود . مانند نمودار سازمانی اشاره کرد که نشان دهنده ساختار ، روابط ، مسئولیت ها و مسیرهای نظارتی می باشد .
3) مدل های ریاضی : با توجه به پیچیدگی مسائل در دنیای تصمیم گیری اکثر تحلیل ها در or با استفاده از مدل های ریاضی انجام می گیرد . این مدل ها اغلب به صورت کلی بیان شده و می توانند برای توصیف موقعیت های متفاوت بکار رود . ( استفاده از نمادها و سنبل ها )
دلایل عمده از استفاده مدل های ریاضی در or عبارتند از :
1) استفاده از مدل های ریاضی ( استفاده از نمادها و سنبل ها ) باعث می شود که موقعیت ها خیلی پیچیده را تعریف کنیم
2) این مدل ها باعث می شوند که زمان عملیات واقعی را شبیه سازی کنیم .
3) دست کاری کردن این مدل بسیار ساده تر از دست کاری کردن سیستم واقعی است .
4) هزینه آزمایش و خطا در مدل بسیار کمتر از سیستم واقعی است .
5) امروزه محیط با عدم قطعیت همراه است ، بنابراین مدل سازی واقعیت به مدیر اجازه می دهد که ریسک در تصمیم گیری را محاسبه کند .
6) مدل ها زمینه آموزش و یادگیری را فراهم می کند .
رویکرد تحقیق در عملیات برای حل مسئله :
فرآیند حل مسئله در or
1- مشاهده
2- تعریف مسئله
3- ساختن مدل
4- حل مدل
5- اجرا
6- بازخورد
مشاهده :
اولین قدم در فرآیند or بیان مسئله ای که در سیستم یا سازمان وجود دارد . مدیر باید متخصص هايي داشته باشد تا به مشاهده عوامل سازمان و روابط سازمانی پرداخته تا بتواند به آسیب شناسی سازمان و تعریف مسئله دست یابد .
تعریف مسئله :
هر گاه مشخص شد که در سازمان مسئله ای وجود دارد ، باید آن را به دقت تعریف کند ، تعریف نادرستی از مسئله می تواند منجر به جواب نادرستی برای آن شود .
ساخت مدل :
مدل شامل مجموعه ای از روابط ریاضی خواهد بود . روابط ریاضی مدل در or از اعداد و نمادها تشکیل شده است . به عنوان مثال ، فرض کنید یک موسسه تجاری کالایی را می خواهد به فروش برساند ، هزینه تولید کالا 50 ریال و قیمت فروش 200 ریال می باشد . مدلی که بیانگر سود حاصل از فروش کالا باشد عبارت است از :
کالا = x
هزینه تولید : 50x
فروش = 200x
تابع سود = z
Z=200x-50x
در این معادله x نشان دهنده تعداد محصولاتی که فروش خواهد رفت
Z کل سود حاصل از این تجارت را نشان می دهد .
نماید های x و z متغیر هستند . زیرا هیچ عدد مشخص و از قبل تعریف شده ای برای آنان در نظر گرفته نشده است .
Z متغیر وابسته ( زیرا مقدار آن وابسته به تعداد واحدهای فروش رفته است ) و x یک متغییر مستقل است ( زیرا تعداد واحدهای فروش رفته به هیچ چیز دیگری در این معادله وابسته نیست )
اعداد 200 و 50 پارامتر می باشند . پارامتر ها مقادیر ثابتی هستند که عموما ضرایب متغیرها در یک معادله می باشند . و معمولا در طول فرآیند حل مسئله خاص ثابت باقی می مانند .
فرض کنیم که این محصول از آهن ساخته می شود و موسسه 100 کیلوگرم آهن در دسترس دارد ، برای تولید هر واحد محصول x ، چهار کیلوگرم آهن لازم است . محدود مسئله را بنویسید .
مسئله را می توان به صورت ذیل می توانیم بنویسیم .
1- متغیرهای تصمیم
2- تابع هدف z
3- Maximize z=20X-5X
4- subject to :
5- محدودیت 4x=100
حل مسئله
4x=100
x>0
X=25 نتیجه 4x=100
ریالZ=20(25)-5(25)=375 سود
برنامه ریزی خطی linear programming=lp
پیچیدگی ها و نا آرام بودن محیط سازمان ها باعث شده است که مدیران به آسانی تصمیم گیری نکنند . هدف اغلب مدیران در سازمان ها رسیدن به سود بیشتر و یا حداکثر کردن سود می باشد . از طرف دیگر نیز در صدد حداقل کردن هزینه ها ، ضایعات و ... خود می باشند .
با افزایش عوامل و فاکتورهای تصمیم گیری و محدودیت های میل به هدف مدیران ناچار هستند از روش های کمی برای برنامه ریزی و تصمیم گیری استفاده کنند . یکی از این روش های متداول برنامه ریزی خطی می باشد . که شامل مدلی است که دارای یک تابع هدف و چند محدودیت است . که روابط خطی بین متغییرهای آن در تابع هدف و محدودیت ها وجود دارد .
سه گام اساسی در بکارگیری برنامه ریزی خطی
1) مسئله باید به گونه ای تعریف شود که با استفاده از برنامه ریزی خطی قابل حل باشد .
2) مسئله باید در قالب یک مدل ریاضی ، فرموله شود
3) مسئله باید با استفاده از یک تکنیک مشخص ریاضی قابل حل باشد .
برای مدل سازی در برنامه ریزی خطی باید مراحل زیر را اعمال کنیم .
1) متغییرهای تصمیم را تعریف کنیم
2) تابع هدف را فرموله کنید .
3) محدودیت مدل را فرموله کنید .
مسئله :
مثال 1 )
شرکتی می خواهد بداند که از هر یک از 3 محصولش چه مقدار تولید کند تا با رعایت محدودیت منابع حداکثر سود کل را نائل شود .نیروی کار و مواد مورد نیاز و همچنین سهم سود هر یک از سه محصول در جدول زیر آمده است . نیروی کار موجود روزانه 240 ساعت و مواد در دسترس در هر روز 400 کیلوگرم می باشد . هدف تعیین مقدار تولید از سه محصول است بطوریکه سود کل حاصل آنها حداکثر شود .
متغییر |
X1 |
X2 |
X3 |
|
منابع |
محصول |
محصول |
محصول |
مقدار در درسترس |
نیروی کار |
5 |
2 |
4 |
240 |
مواد |
4 |
6 |
3 |
400 |
سود |
3 |
5 |
2 |
- |
Max z=3x1+5x2+2x3
St=
5x1+2x2+4x3<=240 محدود 1
4x1+6x2+3x3<=400 محدودیت 2
X1.x2.x3=>0
مثال 2 )
مدیر هتل استقلال در صدد تهیه یک برنامه غذایی برای صبحانه میهمانان خود می باشد . مدیر در تلاش است که صبحانه در عالیترین شکل دارای کالری ، کلسیم ، پروتئینی و فیبر و چربی و کلسترول آن در حد پائینی باشد . همچنین وی در صدد حداقل کردن کل هزینه صبحانه است . جدول زیر نشان دهنده مشخصات هر یک از غذاها با ترکیبات موجود در آنها می باشد .
مدیر هتل می خواهد که برنامه غذایی دارای حداقل 420 کالری ، 5 میلی گرم آهن ، 400 میلی گرم کلسیم ، 20 گرم پروتئین و 12 گرم فیبر باشد . همچنین میزان چربی بیشتر از 20 گرم و کلسترول بیشتر از 30 میلی گرم نباشد . مسئله را با استفاده از اطلاعات داده شده فرموله کنید .
نام غذا |
کالری |
چربی |
کلسترول |
آهن |
کلسیم |
پروتئین |
فیبر |
هزینه (ریال) |
آرد بادام |
90 |
0 |
0 |
6 |
20 |
3 |
5 |
180 |
برنج |
110 |
2 |
0 |
4 |
48 |
4 |
2 |
220 |
سوپ جو |
100 |
2 |
0 |
2 |
12 |
5 |
3 |
100 |
پنیر |
95 |
2 |
0 |
3 |
8 |
6 |
4 |
120 |
تخم مرغ |
75 |
5 |
270 |
1 |
30 |
7 |
0 |
100 |
گوشت گوسفند |
35 |
3 |
8 |
0 |
0 |
2 |
0 |
90 |
پرتقال |
65 |
0 |
0 |
1 |
25 |
1 |
1 |
40 |
شیر |
100 |
4 |
12 |
0 |
250 |
9 |
0 |
160 |
آب انار |
120 |
0 |
0 |
0 |
3 |
1 |
0 |
500 |
نان برشته |
65 |
1 |
0 |
1 |
26 |
3 |
3 |
70 |
مثال 3 )
شخصی 70 میلیون ریال سرمایه دارد که می خواهد در بخش های مختلف سرمایه گذاری نماید . زمینه های سرمایه گذاری عبارتند از : اوراق قرضه با 8.5% بازده سالانه – سپرده بانکی با 5% بازده سالانه – اسناد خزانه با 6.5% بازده سالانه – خرید سهام با 13% بازده سالانه . زمینه های سرمایه گذاری همگی پس از یک سال قابل ارزیابی است و هر زمینه دارای ریسک مختص به خود می باشد . بنابراین سرمایه گذار به منظور کاهش ریسک در صدد تقسیم سرمایه خود بین بخش های مختلف سرمایه گذاری است . و برای این منظور سیاست خود را به روش ذیل مشخص کرده است .
1- مجموع سرمایه گذاری در اوراق قرضه بیشتر از 20% کل سرمایه نباشد .
2- مبلغ سرمایه گذاری در سپرده بانکی بیش از مجموع سرمایه گذاری در سه زمینه دیگر نباشد .
3- مجموع سرمایه گذاری در اسناد خزانه و سپرده بانکی حداقل 30% کل سرمایه باشد .
4- به منظور ایجاد حاشیه اطمینان نسبت مجموع سرمایه گذاری در سپرده بانکی و اسناد خزانه به مجموع سرمایه گذاری در اوراق قرضه و خرید سهام یک دوم به یک می باشد .
مسئله را به منظور حداکثر کردن کل بازده سالانه ناشی از سرمایه گذاری در بخش های مختلف فرموله کنید .
مثال 4 )
یک فروشگاه زنجیره ای برای بالا بردن فروش خود در صدد است که تبلیغات را در سطح وسیعی برنامه ریزی کند ، 3 نوع وسیله تبلیغاتی عبارتند از :
آگهی تلویزویونی ، آگهی تجاری رادیو و ستون تبلیغاتی روزنامه
هزینه هر بار تبلیغات و تعداد مشتریانی که در معرض تبلیغات قرار می گیرند ، براساس نوع وسیله تبلیغاتی در جدول زیر آمده است .
شرکت باید محدودیت زیر را در تبلیغات خود مد نظر داشته باشد .
1) کل بودجه تبلیغات = 10.000.000 ریال = x1+x2+x3
2) مجوز تعداد تبلیغات tv حداکثر 4 نوبت است
3) مجوز تعداد تبلیغات رادیو حداکثر 10 نوبت است
4) مجوز تعداد تبلیغات روزنامه حداکثر 7 نوبت است .
5) مجموع آگهی های تبلیغاتی در سه وسیله نباید بیشتر از 15 نوبت باشد .
مسئله را به وسیله یک برنامه ریزی خطی فرموله کنید .
|
وسییله تبلیغاتی |
تعداد افرادی که در معرض تبلیغات قرار می گیرند |
هزینه |
X1 |
آگهی tv |
20.000 |
150.000 |
X2 |
آگهی رادیو |
12.000 |
60.000 |
X3 |
آگهی روزنامه |
9.000 |
40.000 |
Max z= 20.000x1+12.000x2+9.000x3
St
محدودیت ها
150.000X1+12.000x2+9.000x3<=10.000.000
X1<=4
X2<=10
X3<=7
X1+x2+x3<=15
X1,x2,x3>=0
مثال 5 )
یک شرکت حمل و نقل در صدد حمل tv تولیدی از سه کارخانه به شهر مختلف است . عرضه ماهانه هر کارخانه و تعداد تقاضای ماهانه هر شهر در زیر داده شده است ، هزینه حمل هر دستگاه tv از هر کارخانه به هر شهر به نسبت مسافت و کیفیت راه تغییر می کند . هزینه ها در جدول داده شده است . مسئله را به گونه فرموله کنید ضمن تامین تقاضای هر شهر ، کل هزینه حمل نیز حداقل گردد .
کارخانه |
عرضه دستگاه tv |
تهران |
300 |
اراک |
200 |
اصفهان |
200 |
شهر |
تعداد تقاضا |
شیراز |
150 |
بوشهر |
250 |
اهواز |
200 |
C |
b |
A |
از کارخانه |
11 |
18 |
16 |
1 |
13 |
12 |
14 |
2 |
17 |
15 |
13 |
3 |
تعداد tv قابل حمل از کارخانه i به شهر j
منظور از i و j به شرح ذیل می باشد .
1- تهران 2- اراک 3- اصفهان = i
C اهواز b بوشهر a شیراز = j
Min z= 16x1a+18x1b+11x1c+14x2a+12x2b+13x2c+13x3a+15x3b
St
X1a+x1b+x1c<=300
X2a+x2b+x3c<=200
X3a+x3b+x3c<=200
X1a+x2a+x3a>=150
X1b+x2b+x3b>=250
X1c+x2c+x3c>=200
Xij>=0
I=1,2,3 j=a,b,c
مطالب مشابه :
تحقیق در عملیات
تحقیق در عملیات چیست؟ در جنگ جهانی دوم فرماندهی نظامی در انگلستان از گروهی از دانشمندان
تحقیق در عملیات
تحقیق در عملیات (Operations Research) كه به طور مخفف OR نامیده میشود شاخهای از ریاضیات است كه از
تحقیق در عملیات
نام استاد : خانم پیراسته . روزهای چهارشنبه . تحقیق در عملیات : operation research : OR. مقدمه : تحقیق در
گرایش های رشته ریاضی كاربردي و منابع كارشناسي ارشد
تحقیق در عملیات - گرایش های رشته ریاضی كاربردي و منابع كارشناسي ارشد
تاریخچه ی تحقیق در عملیات
2- تاریخچه ی تحقیق در عملیات: خیلی ها کارلس ببیج[1] را به دلیل مطالعاتی که در سازمان پست انگلیس
تحقیق در عملیات چیست؟
مدیران - تحقیق در عملیات چیست؟ - وبلاگ شخصی علی هادی-احترام به شما به کلام محترمانه شما بستگی
همه چیز درباره تحقیق در عملیات (operational research) بخش 1
4-تعریف تحقیق در عملیات:تحقیق در عملیات یک دانش بین رشته ای است که در هر رشته ای با توجه به
برچسب :
تحقیق در عملیات