مقاله علمی16:بهداشت محیط مدرسه
بهداشت محیط مدرسه
چگونگی مسائل بهداشتی در یک گروه بستگی به عوامل نظیر : محل زیست ، گروه سنی ، جنس و .... افراد دارد .
در اینجا اگر بخواهیم به مسائل بهداشتی دانش آموزان بپردازیم ، باید نکات بهداشتی در ذیل را در نظر گرفت .
1- بهداشت اجتماعی . 2- بهداشت تغذیه . 3- سطح هوشیاری . 4- بهداشت روانی 5- رابطه بین محیط و دانش آموزان (اعم از مدرسه ، خانه ، جامعه ) 6- بهداشت بیماریهای واگیردار . با توجه به مطالب مطرح شده ، باید در نظر گرفت ، مدرسه علاوه بر آنکه مکانی برای رشد نکته ی کودکان و نوجوانان است ، باید جوابگوی سلامت جسمی و روانی آنها نیز باشد . زیرا مدرسه مکانی است که جسم ، روح ، فکر و اندیشه کودکان و جوانان جامعه در آن رشد و شکوفا می شود . به همین منظور فضایی که جهت این امر در نظر گرفته می شود باید از نظر وسعت ، طراحی و ظاهر ساختمان ، تامین آب ، چگونگی دفع زباله و فاضلاب ، وسعت اتاقها ، نورگیری ، تهویه و رنگ توجه خاص به آن نمود.
مقایسه محیط مدرسه صادقی تهران با استانداردهای موجود:
*نور : جهت رویت اشیاء نیاز به بازتاب نور است ، میزان بازتاب بستگی به جنس ، صافی و سطوح بازتاب کننده دارد . سطوح کاملا صیقلی به علت بازتاب کامل نور ، ایجاد چشم رنگی می کند ولی اجسام ناصاف باعث پراکندگی نور می شود .
*نور طبیعی : در ساخت یک بنا ابتدا به استفاده ی بهتر از نور طبیعی پرداخته می شود . زیرا به علت وجود اشعه ی ماوراء بنفش دارای خاصیت میکروب کشی و تامین کننده ی ویتامین D بدن ارزان و قابل دسترس، از نظر روحی ، روانی آرام بخش است ؛ استاندارد روشنایی در مدرسه 200 – 150 لوکس می باشد .
*عوامل موثر در دریافت نور کافی : 1- سطح پنجره 2- سطح اتاق 3- مانع در مقابل پنجره
مقدار نور طبیعی در طبقه ی همکف : در اتاق دفترداری در سمت غربی در ورودی سالن دو پنجره با مساحت 1 × 5 /1 متر وجود دارد نور شمالی می باشد . و نسبت به سطح اتاق و موقعیت ساختمانی ، و درخشندگی فضای مقابل پنجره ، نور طبیعی موجود در این اتاق و اتاق های مجاور و مشابه را تامین نموده است .
*نور مصنوعی : باید توجه نمود ، ساختمان به گونه ای ساخته شود که در روز از نور طبیعی و روشنایی طبیعی و فقط در شب از نور مصنوعی استفاده شود .
ویژگی هایی که یک نور مصنوعی خوبی باید داشته باشد : شامل : 1- تمام سطح مورد نظر را به طور یکنواخت روشن نماید . 2- میزان روشنایی ، کافی و ثابت باشد . 3- نور دریافتی ایجاد خیرگی و سختگی در چشم نکند . 4- ایجاد سایه روشن نکند .
نور مصنوعی در طبقه ی همکف هر یک از اتاق های : طبقه ی همکف علاوه بر احتساب 4 پنجره با نور طبیعی در جهت شمال ، 4 پنجره با نور طبیعی در جهت جنوب ، دارای 4 مهتابی در هر یک از کلاس ها می باشد . لامپ های کلاس در فاصله ی 1 متری افقی قرار گرفته و روشنایی لازم و قابل قبولی را در سطح کلاس گسترانیده اند .
* تهویه و حرارت : انتقال حرارت بدن انسان به محیط و از محیط به انسان از طریق تشعشع می باشد . به همین دلیل عوامل موثر بر حرارت بدن انسان ، رطوبت نسبی ، جریان هوا ، هم چنین درجه حرارت اشیاء موجود در اطراف شامل دیوار ، سقف ، کف ، در ، پنجره و … است . درجه حرارت اتاق از 25 درجه سانتی گراد باید بیشتر گردد ، درجه حرارت مناسب به طور متوسط با رطوبت 40 درصد برای کودکان و میانسالان ، حدود 21 درجه و جوانان حدود 18 درجه سانتی گراد است . بر همین اساس دمای 20 درجه سانتی گراد ، دمای مطلوب است . گرما می بایست به طور یکنواخت و ثابت باشد ، به گونه ای که اختلاف دمای کف تا سقف کمتر از 8 درجه سانتی گراد باشد . البته این امر مستلزم ارتفاع مناسب دیوار و نوع سیستم توزیع گرما می باشد .
بهترین روش گرم کردن اتاق ، روش تشعشع است و منبع تولید حرارت باید در کف و یا در ارتفاع پائین نصب گردد . به جریانی که به صورت مصنوعی و طبیعی باعث ورود و یا خروج هوا شود ، تهویه گفته می شود .
اگر این امر با کنترل تمام عوامل شیمیایی و فیزیکی که بر هوا اثر می گذارد باشد به آن تهویه مطبوع می گویند . در طبقه ی همکف دو سرویس بهداشتی وجود دارد که دارای سیستم تهویه است :
* روش های تهویه بر دو نوع است : 1- سیستم مکنده ، 2- سیستم دهنده
که در این سرویس از سیستم مکنده استفاده شده و تهویه در خلاء انجام می گیرد .
* سیستم گرم کننده: در داخل کلاس ها شوفاژ می باشد که در این دستگاهها برای تولید حرارت و گرم کردن محیط استفاده می شود . مرکز گرم خانه آن ( ماده سوختی آن ، عموما گازوئیل و یا گاز است ) در موتور خانه قرار گرفته است . به همین دلیل عیوبی نظیر تولید گاز مضره و کاهش اکسیژن محیط را ندارد . ولی اشکال کاهش رطوبت (هرچند به شدت بخاری نمی باشد ) در آن باقی است . در این جا به طور اختصار به ویژگی های دستگاه سیستم گرمایش می پردازیم :
در انتخاب سیستم گرمایش ، علاوه بر آنکه باید توجه نمود حداقل مصرف انرژی با حداکثر تولید گرما و بازدهی را داشته باشد ، باید به چند نکته دیگر نیز توجه نمود :
1- مصرف اکسیژن محیط حداقل باشد .
2- ورود گازهای حاصل از سوخت به محیط انداشته باشد و یا حداقل ممکن باشد.
3- علاوه بر آنکه باعث کاهش رطوبت محیط نشود ، بلکه مقدار رطوبت محیط را نیز تنظیم نماید .
در هر یک از این کلاس ها 2 سیستم گرم کننده شوفاژ وجود دارد که مصرف اکسیژن در آن به میزان حداقل فضای موجود است و گازهای حاصل از سوخت به محیط وارد نشده و ایجاد رطوبت نمی کند . وسیله ی خنک کننده نیز درکلاس ها ، کولرآبی می باشد .
* رنگ کلاس ها در طبقه همکف
کیفیت رنگ ها برحسب منابع نور تغییر می کند . به همین دلیل برحسب نور بکار رفته در اتاق ها باید از رنگهای مناسب استفاده نمود . باید توجه داشت رنگها بر روحیات دانش آموزان مدرسه ، اثرگذار است . بعضی رنگها آرام بخش و آرامش دهنده هستند و برخی دیگر بر اعصاب اثر منفی گذاشته ، ایجاد خستگی ، بر افروختگی و هیجان می کند . در رنگ آمیزی کلاس ها باید به این نکته توجه نمود که سقف ها و قسمتهای بالای دیوار بیش از 85 درصد نوررا منعکس کند به همین منظور از رنگهای کاملا سفید استفاده می شود .
دیوارها 77 – 50 درصد ، قسمت پائین دیوار و کف قدرت انعکاسی حداکثر 15 درصد از نور را داشته تا باعث چشم زدگی نشود . رنگها عموما در دو دسته ، رنگهای گرم و سرد قرار می گیرند .
بر همین اساس رنگهای سبز و آبی جزء دسته رنگهای سرد و رنگهای زرد ، لیمویی و قرمز معرف رنگهای گرم هستند . دیوارهای کلاس ها به رنگ کرم روشن می باشد که ضریب انعکاسی آن برحسب درصد 74 درصد می باشد . 50 سانتی متر از کف کلاس سرامیک سنگی می باشد و فاصله ی کف تا سقف 310 سانتی متر می باشد و کف کلاس از موزائیک می باشد که قابل شست و شو و نظافت است.
رنگ دیوارهای سالن آبی روشن است که ضریب انعکاس آن برحسب درصد 61 درصد می باشد . نمازخانه ی طبقه ی همکف 40 متر می باشد ، نور طبیعی آن از جهت شمال و دارای 9 مهتابی (نور مصنوعی ) می باشد . فاصله سقف تا کف CM 310 است . و دیوارها به رنگ کرم روشن می باشد .
* سالن طبقه همکف: به مساحت 32 متر است ، تعداد لامپ ها 13 عدد می باشد لامپ ها الکتریکی است و علت روشنایی آنها ، التهاب سیم داخل است که درون حباب خلاء نسبی ایجاد می کند .
* فاصله ی کلید برق و پریز: تا کف CM 110 است که مطابق استاندارد می باشد .
* طبقه اول : 8 کلاس با مساحت های 30 متری ، دارای نور طبیعی (هرکلاس دو پنجره) ، نور مصنوعی که شامل 4 تا 5 مهتابی است . رنگ کلاس ها همانند طبقه ی همکف می باشد . شیب پله های طبقه ی همکف به سمت طبقه اول در حدود 40 درجه است که استاندارد آن در حدود 35 درجه است . طول پله ها 120 ، عرض آن 20 و ارتفاع 15 سانتی متر است که طبق استاندارد شیب پله های می بایست در حدود 36 – 30 درجه باشد ، طول پله ها حداقل 110 ، عرض 30 و ارتفاع 18 -15 سانتی متر ، و شیب پله های این مدرسه تقریبا با استاندارد مطابقت دارد .
ارتفاع لبه پائین هر پنجره تا کف 1 متر می باشد که طبق تعریف استاندارد حداقل تا 75 سانتی در نظر گرفته می شود .
کلیدها و پریزهای موجود در سالن ها و کلاس ها از نوع عایق و غیرفلزی هستند . و در فاصله ی 115 سانتی متری از کف اند که تفاوت آن با استاندارد تعریف شده 15 سانتی متر اختلاف دارد .
* طبقه ی دوم : دارای 4 کلاس می باشد . رنگ دیوارها و مساحت به طور تقریبی با کلاس های طبقات همکف و اول همسانی دارد . نور طبیعی در دو کلاس شمالی و در یک کلاس جنوبی می باشد . تعداد لامپ های موجود در کلاس ها 5 لوکس مهتابی می باشد . فاصله ی پریزها و کلیدها از کف تا محل مربوطه 15 سانتی متر و از نوع عایق می باشند .
* مشخصات کلاس درس
1- ارتفاع دیوار 310 سانتی متر می باشد (استاندارد حدود 3 متر می باشد ) که اختلاف چندانی دیده نمی شود .
2- سطح در نظر گرفته شده برای هر دانش آموز 25/1 متر مربع است ( استاندارد آن 5/1 – 2/1 مترمربع است ) که باز هم در این مورد رعایت شده است .
3- فاصله ی اولین ردیف دانش آموزان تا تخته M 214 است که با استاندارد تعریف شده ( کمتر از 2 متر نباشد ) تطابق دارد .
4- تخته ی مصنوعی نوشتن از رنگ سبز تیره است با میزان بازتاب 15 درصد . طبق استاندارد ، تخته می بایست رنگ سبز روشن می باشد .
5- دیوارها همانگونه که اشاره شد به رنگ کرم روشن که میزان بازتاب آن 74 درصد است طبق استاندارد میزان بازتاب دیوارها باید بین 70- 50 درصد باشد .
6- پنجره ها دارای حفاظ هستند . و با رعایت اندازه ای ارتفاع به راحتی فضای بیرون از مدرسه و کلاس در دید افراد قرار نمی گیرد .
*مساحت حیاط مدرسه و سرویس های بهداشتی :
مساحت کلی مدرسه اگر براساس تعداد دانش آموزان در نظر گرفته شود ، به ازای هر دانش آموز 8-6 متر مربع نیاز است . ولی در مناطق شهری و روستایی ، بدون توجه به تعداد دانش آموزان حداقل مساحت 1000 – 800 متر مربع ، پیشنهاد می شود .
مساحت حیاط مدرسه 500 متر است . و سرویس های بهداشتی 6 عدد می باشد سرویس های بهداشتی مدرسه ، براساس تعداد دانش آموزان ساخته می شود . طبق تعاریف استاندارد :
1-جهت هر 50 نفر دانش آموز یک مستراح پیش بینی شود ، این مدرسه دارای 310 نفر ( در شیفت پسرانه ) دانش آموز می باشد و تعداد سرویس ها 6 عدد است . که برای هر 50 نفر یک سرویس در نظر گرفته شده .
2- هر 75 دانش آموز یک آبخوری در نظر گرفته شود . 12 آبخوری در حیاط مدرسه موجود می باشد پس آبخوری های موجود با تعداد دانش آموزان در این مدرسه هماهنگی و تطابق دارد .
3- دست شویی ها در این مدرسه ی ابتدایی در ارتفاع 80 سانتی متری از زمین نصب شده است . طبق تعریف استاندارد ، دست شویی ها در ارتفاع 60 تا 75 سانتی متری از زمین نصب شود و این ارتفاع برای کودکان ابتدایی کمتر باشد . ( ارتفاع ذکر شده تقریبا همسان با تعریف استاندارد می باشد )
4- در قسمت های مختلف مدرسه که 500 متر است . 11 عدد سطل زباله قرار داده شده است .
5- مستراح به طور مرتب با شوینده و ضدعفونی کننده حاوی آب آهک گندزدایی می شود .
بوفه : در بوفه یا مغازه کوچک مدرسه نیز خوراکی های سالم و بهداشتی از جمله بیسکویت ، و ساندویچ های تهیه شده توسط خانم سرایدار از جمله ساندویچ مرغ عرضه می شود .
فصل چهارم
*تلائلو بهداشت در اسلام
(احادیثی در مورد بهداشت فردی و محیطی )
*رسول اکرم صلی الله علیه و سلم : اسلام پاکیزه است ، شما نیز پاکیزه باشید که هرکس پاکیزه نیست به بهشت نمی رود .
*رسول اکرم (ص) : خداوند زیباست ، زیبایی را دوست دارد ، بخشنده است و بخشش را دوست دارد ، پاکیزه است و پاکیزگی را دوست دارد .
*حضرت علی (ع) شستن لباس غم و غصه را برطرف می کند و باعث قبولی نماز می شود .
*رسول اکرم (ص) فرمود : آشغال و خاکروبه را در خانه هایتان نگه ندارید و هر روز آنرا بیرون ببرید زیرا جایگاه میکروب (شیطان ) است .
*حضرت امام صادق (ع) : دست های خود را قبل و بعد از غذا خوردن طعام بشوئید چه فقر را برطرف می کند و بر عمر میافزاید .
*رسول الله (ص) : لباس های خود را بشوئید ، موهای خود را کوتاه کنید ، مسواک بزنید و آراسته و پاکیزه باشید .
*رسول اکرم (ص) : اسلام بر پاکیزگی استوار است .
*حضرت علی (ع) : شستن لباس غم و غصه را برطرف می کند و باعث قبولی نماز می شود .
*رسول اکرم (ص) : با دست چرب و نشسته شب را صبح نکنید اگر میکروب به شما صدمه زد پس کسی را ملامت نکنید مگر خودتان را .
*امام علی : تندرستی سازگارترین بخشش و بهره است .
بهداشت دهان و دندان
*رسول اکرم (ص) دهان های خود را با مسواک پاکیزه کنید.
*امام حسین : مسواک کردن از سنت پیامبران .
*رسول اکرم (ص) : چون خواستید مسواک کنید از عرض ، دندان ها را مسواک بزنید .
*امام رضا : مسوارک زدن در هر زمانی پسندیده است ، ولی مسواک زدن برای شخص روزه دار در بعد از ظهر ناپسند و مکروه است .
*قال رسول الله : دو رکعت نماز با دندان های مسواک زده نزد خداوند از هفتاد رکعت نماز بدون مسواک بهتر است .
*رسول اکرم : چه نیکند از امت من آنها که در وضو و غذا مسواک می کنند .
*تغذیه :
*پیامبر به علی (ع) فرمود : یا علی به هنگام غذا خوردن « بسم الله» و بعد از غذا « الحمدلله» بگو رسول اکرم (ص) معده خانه و محل بیماریها است ، پرهیز و رژیم غذائی سیره تمام دواهاست .
*امام علی (ع) : کم خوردن ، از بسیاری بیماریهای جسمانی جلوگیری می کند .
*رسول اکرم فرمود : ما کسانی هستیم که تا کاملا گرسنه نشویم غذا نمی خوریم ، وقتی که می خوریم خود را سیر نمی کنیم .
*حضرت رسول اکرم (ص) فرمود : در حالت ایستاده آب و مایعات را نیاشامید .
*حضرت صادق (ع) : بخورید و بیاشامید ، صدقه دهید و بپوشید بدون اسراف و تکبر .
سعادت سادات جوهری-مربی بهداشت مدارس
مطالب مشابه :
مقاله در مورد بهداشت روانی سالمندان
بهداشت ومشاوره - مقاله در مورد بهداشت روانی سالمندان - بهداشتی تربیتی - بهداشت ومشاوره
مقاله در مورد رابطه بهداشت حرفه ای و نانو تکنولوژی
مقاله در مورد رابطه بهداشت حرفه ای و نانو مقاله در مورد رابطه بهداشت حرفه ای و
مقاله بهـداشت روانـي
مقاله بهـداشت در پيش گيري اوليه كاهش موارد جديد اختلال رواني در يك جامعه مورد توجه
تحقيق در مورد بهداشت
تحقيق در مورد بهداشت تحقیق^مقاله; کونگ فو نقش بهداشت رواني در
مقاله بهداشت روانی محیط کار
مقاله بهداشت مندي شغلي عبارت است از يك حالت هيجاني مثبت كه نظر شخصي كاركنان را در مورد
بهداشت روان در مدارس
نمی تونم بگم باید ببینی (در مورد مسائل ازدواج) پیشنهاد من این است که سر بزنید نمونه سوالات
یک مقاله در مورد ارگونومی
یک مقاله در مورد 2- افزایش ایمنی ، بهداشت وآسایش کارکنان. هدف از كاربرد ارگونومي
مقاله علمی16:بهداشت محیط مدرسه
مقاله علمی16:بهداشت محیط مدرسه (احادیثی در مورد بهداشت فردی و محیطی )
برچسب :
مقاله در مورد بهداشت