دکتر شراره نیک سیر افزود: سرطان روده بزرگ چهارمین سرطان شایع در ایران است، سرطانهای روده بزرگ از پولیپهای غددی منشأ میگیرند. پولیپ رشد غیرطبیعی تودههای خوشخیم در جدار اعضای بدن است. تبدیل پولیپ به سرطان یک فرایند چند مرحلهای است که از تجمع تغییرات ژنتیکی ناشی میشود و حداقل 10 سال طول میکشد تا پولیپ به سرطان تبدیل شود.
وی علل بیماری و عوامل افزایش خطر ابتلا را سن بالا، سابقه فامیلی، پولیپ غددی و سندرومهای ارثی دانست.
وی با بیان اینکه بعد از 50 سالگی شانس ابتلا افزایش مییابد، گفت: در صورت ابتلای یک نفر از بستگان درجه اول و یا دو نفر از بستگان درجه دوم شانس ابتلا به این بیماری 2 تا 3 برابر افزایش مییابد همچنین در صورت ابتلای یک نفر از بستگان درجه اول که قبل از سن 50 سالگی مبتلا شده باشد شانس ابتلای فرد 3 تا 4 برابر افزایش مییابد.
دکتر نیکسیر پولیپ غددی را به ویژه اگر بزرگ یا متعدد باشند را یکی از علل بیماری سرطان روده بزرگ خواند و افزود: 5 تا 10 درصد افرادی که به سرطان روده بزرگ مبتلا میشوند، نقایص ژنتیکی دارند که منجر به بروز سرطان در سنین پایینتر میشود.
وی بیان کرد: یافتن خانوادههای دارای نقایص ژنتیک در سنین پایینتر برای شروع زودتر اقدامات غربالگری و پیشگیری اهمیت دارد.
وی افزود: شایعترین علامت سرطان روده بزرگ دفع خون از دستگاه گوارش است که میتواند به صورت وجود خون مخفی در مدفوع، خونریزی از روده، تیره شدن مدفوع و کم خونی فقر آهن غیر قابل توجیه ظاهر شود.
کارشناس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای معاونت بهداشتی دانشگاه با تاکید بر لزوم توجه تغییر در عادات رودهای از جمله کاهش قطر مدفوع، اسهال یا یبوست طول کشیده، احساس عدم تخلیه کامل روده بعد از دفع، درد شکم، نفخ، کاهش وزن غیرقابل توجیه گفت: صرف وجود این علائم به تنهایی به معنای داشتن سرطان روده بزرگ نیست ولی بدان معنی است که مراجعه به پزشک ضرورت دارد.
وی با اشاره به راههای پیشگیری اظهار کرد: رژیم غذایی صحیح، داشتن فعالیت بدنی منظم، پرهیز از مصرف غذاهای پرچرب (به خصوص چربی حیوانی)، کاهش میزان مصرف گوشت قرمز، افزایش مصرف روزانه میوه و سبزی و حداقل 30 دقیقه فعالیت بدنی متوسط 5 روز در هفته توصیه میشود.
نیکسیر همچنین بر عدم مصرف سیگار، عدم مصرف الکل و تشخیص سرطان در مراحل اولیه با انجام آزمونهای غربالگری تأکید کرد.
وی در ادامه با بیان اینکه غربالگری، جستجوی سرطان در افراد بدون علامت است، گفت: از زمانی که نخستین سلولهای غیرطبیعی شروع به رشد به صورت پولیپ میکنند، 15 -10 سال طول میکشد تا به سرطان روده بزرگ تبدیل شوند.
کارشناس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای معاونت بهداشتی دانشگاه افزود: تعداد زیادی از بیماران در مراحل اولیه سرطان بدون علامت هستند، با انجام غربالگری میتوان سرطانهای روده بزرگ را در مراحل اولیه که بیماری قابل درمان است پیدا کرد، همچنین در برخی از افراد با برداشتن پولیپها حین کولونوسکوپی میتوان قبل از اینکه شانس بدخیمی پیدا کنند از ابتلا به سرطان پیشگیری کرد.
وی درباره کولونوسکوپ گفت: یک وسیله آندوسکوپی است که توسط آن پزشک میتواند تمام روده بزرگ را مشاهده کرده و برداشت پولیپها و نمونهبرداری از ضایعات مشکوک را در همان مرحله انجام دهد. به منظور ارزیابی کامل روده بزرگ، لازم است روده بزرگ به اندازه کافی تمیز و تخلیه شده باشد که امکان بررسی هر نوع ضایعه مقدور باشد. اگر نتیجه کولونوسکوپی طبیعی باشد، نوبت بعدی انجام آن 10-5 سال بعد است که بستگی به نظر پزشک معالج دارد.
نیکسیر با اشاره به نحوه درمان سرطان روده بزرگ تصریح کرد: اگر بیماری در مراحل اولیه تشخیص داده شود شانس بهبودی و طول عمر بیماران بیشتر و روشهای درمانی به کار رفته ساده تر و کم عارضهتر خواهد بود.
وی خاطرنشان کرد: روشهای درمانی شامل جراحی، شیمی درمانی و اشعه درمانی است که بسته به مرحله تشخیص بیماری از یک یا هر سه روش استفاده میشود.
|