اشنای با کشور عراق

اطلاعات اساسی کشورعراق

جمعیت (2007):000/267/29 نفر

مساحت:317/438 کیلومترمربع

Map-of-Iraq2_0_91834.jpg

پایتخت:بغداد

زبان رسمی:عربی

تولید ناخالص داخلی:1/94 میلیارد ریال

درصد رشدGDP:%3/1

محصولات عمده کشاورزی:گندم-جو-برنج-سبزیجات-خرما-پنبه-گاو-گوسفند

محصولات عمدهصنعتی:نفت-موادشیمیایی-فراوردهای صنایع غذایی-پارچه-فرآوردهای ساختمانی

کشورهای عمده صادر کننده به عراق:

 ترکیه:3/23%   آمریکا:6/11%   سوریه:23%     اردن:2/6%

اقلامعمده صادراتی ایران به عراق:کف پوشهای غیر مخملی-فراوردهای گوجه فرنگی-یخچال و فریزر-سیب-نوشیدنیها-فراوردهای لبنی-ماشینها و دستگاههای تهویه مطبوع-کفش های ضدآب

مهمترین اقلام وارداتی از جهان:

مولدها و کنورتیسورهای برق-توربوجت ها و سایر توربین های گازی-ساختمانهای پیش ساخته-برنج-قطعات ماشین آلات-گازهای نفتی-سبزیجات-اتومبیل-قند وشکر-دارو و موادغذایی

تقسیمات کشوری:

در حال حاضر کردستان تنها بخش نسبتا مستقل کشور عراق محسوب می شود که دارای حکومت مستقل می باشد کشور عراق به هجده استان تقسیم شده که عبارتند از:

1-بغداد                    7-دیکار           13-عنبر

2-صلاح الدین           8-موتانا           14-نینوا

3-دیاله                    9-قادسیه           15-دیهوک

4-ویست                  10-بابل            16-کرکوک

5-میستان                11-کربلا           17-اربیل

6-بصره                 12-نجف            18-سلیمانیه

معرفی عراق و موقعیت آن نسبت به ایران:

عراق در آسیای غربیو در همسایگی کشورهایی همچون کویت،عربستانسعودی،اردن،ترکیه ،سوریه ایران قرار دارد.این کشور دارای گذشته ای پربار است که به تمدن کهن دوران بین النهرین باز می گردد.به عنوان مثال ناحیه بین دو رود دجله و فرات،مهد اختراع خط توسط بشر بوده است.از لحاظ شرایط کشت و زرع در مناطق کنار خلیج فارس در ناحیه ام القصر و در حوالی دو رود دجله و فرات سرزمین های حاصلخیز فراوانی وجود دارد که این امر بر خلاف طبیعت بسیاری از مناطق آسیای غربی است.

پس از تحولات سال 2003 و سرنگونی ریاست جمهوری و حکومت صدام حسین،نیروهای چند ملیتی بویژه امریکا و انگلستان،کنترل امور عراق را بدست گرفته اند و بر اوضاع نظارت دارند.

به لحاظ موقعیت اقتصادی و امنیتی عراق به سه بخش شمالی،مرکزی و جنوبی تقسیم می شود.

بخش شمال عراق:

غالبا تحت نظارت حکومت کردستان و دارای امنیت بیشتر می باشد.در این بخش واحدهای تولیدی به چشم نمی خورد و بیشتر سرمایه به شکل پول نقد جریان دارد.بازار آن کاملا مصرفی و عمده کالاهای آن از کشورهای همسایه همچون ترکیه تامین می شود.این بخش با استان آذربایجان غربی ایران مرز مشترک و فاصله زمینی نسبتا کوتاهی دارد و زمینه فراوانی جهت افزایش سهم کالاهای ایرانی در بازار مصرف آن موجود است.

مناطق مرکزی عراق:

شامل چند استان از جمله استان مرکزی بغداد و شهر بغداد به عنوان پایتخت و مقرر حکومت مرکزی است.در حال حاضر مرجع خرید وکانال توزیع اکثر کالاهای مصرفی مردم،حکومت مرکزی بغداد است که پس از خرید کالاها را بصورت کوپنی بین شهرها و روستاها سهمیه بندی و توزیع می نماید.

منطقه جنوب عراق:

شامل9 استان می باشند که به لحاظ موقعیت جغرافیایی و قرابتهای فرهنگی و... به بیانی،"گنج پنهان در ویرانه های عراق" محسوب می شوند.در میان این 9 استان ،استان بصره بعنوان جنوبی ترین استان عراق و تنها شاهراه دسترسی عراق به آبهای ازاد است که به سبب جنگهای متوالی آسیب های فراوان دیده و ویرانی های فراوانی دارد.این استان به دلیل ارتباط با خلیج فارس و همسا یگی با سه کشور ایران،کویت و عربستان از قدیم الایام،مرکز تجارت عراق قلمداد می شده است.

استراتژی بلند مدت ایران در مورد عراق باید بگونه ای باشد که این کشور را به شریک اول تجاری ایران در خاورمیانه مبدل نماید بگونه ای که عراق بتواند جایگزین امارات متحده عربی در صادرات ایران و یا صادرات مجدد به ایران شود.

از جمله راهکارهایی که در خصوص تبیین استراتژی بلند مدت ایران در مورد عراق توسط اداره کل بازرگانی کشورهای عربی و آفریقایی سازمان توسعه و تجارت،پیشنهاد شده می توان به موارد ذیل اشاره کرد:

الف-هزینه بازسازی عراق بالغ بر 100میلیارد دلار برآورد شدهاست که بخشی از آن از طریق کمکهای کشورهای شرکت کننده در کنفرانس مادرید در اختیار صندوق بین المللی تسهیل در ازسازی عراق IRAQ INTERNATIONAL RECONSTRUCTION FACILITY FUND تامین میشود.اگرچه کمکهایبین المللی معمولا امکاناتی برای حضور کشورهای اعطا کننده کمک فراهم خواهد کرد اما تردیدی نیست که همه کشورهای اعطا کننده کمک،در موقعیتی نیستند که توانایی انجام پروژه را داشته باشند.بسیاری از شرکتهای صادرکننده خدمات فنی-مهندسی ایران،میتواند بصورت SUBCONTARCTING در برخی از این پروژه ها شرکت کنند.امید است با فراهم شدن شرایط امکان سرمایه گذاری مستقیم بخش خصوصی ایران در عراق فراهم آید و ایجاد واحدهای تولیدی با سرمایه گذاری مشترک ،به رفاه عمومی مردم عراق و تولید ثروت در آن کشور منتهی گردد.

ب-چون ایران برای ترانزیت کالاهای خود خصوصا نمی تواند به مسیر تراتزیتی ترکیه و یا سوریه اتکا کند تلاش برای اتصال خط آهن خرمشهر به بصره و دسترسی به دریای مدیترانه از این طریق بسیار حائز اهمیت است.

پ-در صورت فعال شدن"منطقه آزاد اروند"و سرمایه گذاری برای ایجاد امکانات پهلو گرفتن کشتی های 100 هزار تنی،افزایش ظرفیت حمل کانتینری کالا و... می تواند امکانات لازم برایتوسعه مبادله کالا با عراق و کویت را فراهم نماید.

ت-توسعه توریسم مذهبی از نکاتی است که به دلیل شرایط خاص سالهای گذشته امکان بهره گیری از آن به نفع ایران وجود نداشته است. با توجه به این موضوع که حداقل 17 میلیون نفر از مردم عراق به اماکن متبرکه خاک ایران عشق می ورزند و آرزوها دارند از بقاع متبرکه مشهد،قم و شیراز دیدن کنند،فراهم آوردن امکاناتی برای زیارت آنها در ایران می تواند از سویی باعث درآمد افزایی مستقیم و از سویی باعث توسعه بازار صادرات و شناساندن کالاهای ایرانی بصورت غیرمستقیم شود.

ث-ایجاد نمایشگاههای دائمی کالاهای صادراتی ایران در مناطق کردنشین عراق و یا در نواحی مرزی ایران و عراق نیز می تواند به توسعه صادرات ایران به عراق کمک کند.چنانچه این نمایشگاهها با سرمایه گذاری مشترک صورت پذیرد،ایمنی آنها تضمین خواهد شد.

امید است که با مساعدت مقامات و مسئولین بازرگانی و دیگرنهادهای مرتبط و با ادامه برگزاری نشست ها و ملاقات های لازم،و ارائه راهکارهای عملی،توسعه روابط تجاری میان ایران و عراق محقق شده و شرایط حضور تجار ایرانی در بازار مستعد این منطقه مساعدتر گردد.

تعرفه های گمرگی:از کلیه مرزهای کشور عراق،تعرفه وارداتی 5/3 درصد اخذ می شود اما به لحاظ ویرانی وسیع استان بصره و بازسازی های در دست اجرا،گمرگات این استان اجازه یافته اند نرخه تعرفه وارداتی را 5 درصد اخذ نمایند.

ترانزیت:بعد از سقوط رئیس جمهوری صدام،ترانزیت یکسره برقرار شد اما بعدا از طرف کشورعراق،به شکل یک طرفه متوقف گردید و در پی آن،ایران نیز از ورود کامیون های عراق ممانعت بعمل می آورد.در حال حاضر طبق توافقات عبور کامیون های در کشور تا مسافت 75 متری نقطه صفرمرزی مجاز می باشد.محل بارگیری  کامیونهای مجددعراق که بصورت پشت به پشت کامیونهای ایرانی انجام می شود.در فاصله 500 کیلومتری گمرک ایران بعد از ساختمان گمرک عراق است.در حال حاضر کی موجود برسر صادرات ایران به عراق ،عدم ترانزیت مستقیم جاده ای است که تجار دوکشوررابا مشکلاتی فراوانی ازجمله معطلی کامیونها ،تخریب بار و هزینه فراوان بارگیری مجدد،مواجه کرده است.

کانال توزیع:

مهمترین بخش اقلام مصرفی عراق،در حال حاضر، موادغذایی است که آن هم بصورت سهمیه بندی و کوپنی توسط دولت مرکزی توزیع می شود.در واقع اقلام از طرف مقامات مستقر در بغداد خریداری می گردند وسپس بصورت سبد غذایی خانوار در استانها شهرها و روستاها توزیع می شوند.

صدور روادید:

برای بازرگانان دو کشور ایران و عراق صدور روادید تجاری هیچ مشکلی ندارد و جهت صدور روادید چند بار ورودیه داشتن شرایط ذیل الزامیست:

ارائه مدارک دال بر تاجر بودن-داشتن طرف تجاری از ایران-سایقه حداقل سه بار تردد به ایران-تایید اتاق بازرگانی عراق

شمال عراق:

ناحیه کردستان عراق بین شش استان تقسیم شده است که از این میان حکومت کردستان بر سه استان اربیل،سلیمانیه،دیهوک و بخش هایی از نینوا و دیاله تسلط دارد.همچنین حکومت کردستان،تقاضای الحاق استانهای کرکوک و قسمت های بزرگتری از استانهای دیاله و نینوا را کرده است.

ایران در منطقه آذربایجان غربی،با مناطق شمال عراق مرز مشترک داشته و فاصله زمینی بین پیرانشهر تا شهر اربیل و مرکز کردستان عراق،نسبتا کوتاه می باشد.

بازار کردستان عراق مملو از جنس و کالاست و در همه جای این ناحیه ،ساخت وساز به چشم می خورد.

امنیت کردستان عراق باعث گردیده تا صدها شرکت خارجی حاضر در عراق،در این منطقه شعبه بزنند.از سوی دیگر برخی از خانواده های عرب نیز از سایر مناطق به این ناحیه مهاجرت می کنند.در این مناطق قیمت ملک در شهرها و اطراف ان روز به روز بالا می رود،بطوریکه طی سه سال اخیر قیمت املاک چند برابر شده است.

منطقه کردستان عراق بعنوان یک منطقه مهم و استراتژیک در راستای دسترسی به بازار مصرف عراق و بازار مصرف بعضی از همسایه های مطرح و مورد نظر می باشد.مردم منطقه شمال عراق به لحاظ مشترکات فرهنگی و قومی،به توسعه روابط اقتصادی و فرهنگی  با ایران علاقه دارند و همچنین علاقمند به مصرف کالاهای ایرانی هستند.بطوریکه دراین منطقه از عراق کالاهای ایرانی با کمترین مانع و بیشترین استقبال مواجه می باشند.

در حال حاضر منطقه شمال عراق به دلیل عدم وجود واحدهای تولیدی در آن،یک جامعه کاملا مصرفی است در این منطقه عمده کالاهای مورد نیاز مردم از کشورهای دیگر و بویژه کشورهای همسایه تامین می شود.سهم منطقه شمال عراق از کل بودجه کشور رقم قابل توجهی است و در آمد و قدرت خرید مردم نیز به همان نسبت به میزان چشمگیری افزایش یافته و بازار منطقه را از رونق خاصی برخورداراست.

از سوی دیگر با توجه به بازسازی در شمال عراق و استعداد ساخت و ساز فراوان در این ناحیه،فرصتهای قابل ملاحظه ای برای فعالیت بخش خدمات خصوصا شرکت های ارائه دهنده خدمات فنی و مهندسی ایران فراهم آمده است.

منطقه کردستان عراق،شرکتهای نمایشگاهی ایران، منجمله شرکت نمایشگاههای بین المللی آذربایجان غربی طی سالهای اخیر چند نمایشگاه اختصاصی جمهوری اسلامی ایران را در این منطقه برگزار نموده است و آخرین نمایشگاه جمهوری اسلامی ایران نیز در تاریخ 7 الی 11 خرداد ماه 1387 در شهراربیل برگزار خواهد گردید.

جنوب عراق:

استانهای نه گانه جنوبی کشور عراق به لحاظ موقعیت جغرافیایی راه یابی به آبهای آزاد و وجود منابع عظیم نفت قطع ارتباط با مناطق مرکزی و شمالی به دلیل وجود بحران در مناطق مرکزی که خود مانعی برای ورود کالا از مرز کشورهای ترکیه و سوریه است و نیز قرابتهای فرهنگی، وجود عتبات عالیات،خطوط ریلی و دهها عامل منحصر بفرد دیگر مبدل به یک فرصت صادراتی بی نظیر برای تولید کنندگان و بازرگانان ایران شده است.

در این بازار داغ اما موقت،تنها رقیب ایران آن هم نه چندان قدرتمند کشور کویت است که شرایط مشابهی را از نظر مرز مشترک زمینی و آبی و نیز داشتن بنادر مهم در خلیج فارس دارد.با این وجود یعنی عدم دسترسی دیگر کشورها به این بازار درعمل شاهد تولیدات کم و بیش کشورهای دور و نزدیک هستیم  که به آهستگی در حال قرار گرفتن در کنار محصولات ایران و کویت هستند وشاید اگر ایران سرعت به خرج ندهد،برای همیشه این فرصت در مناطق بکر جنوب عراق از دست بدهد.یکی از استانهای استراتژیک مناطق جنوبی عراق ،استان بصره است با وسعت بیش از یکصدهزار کیلومتر مربع و حدود 3 میلیون نفر جمعیت که به دلیل وجود تنها شاهراه ارتباط آبی با خلیج فارس  و همسایگی سه کشور ایران،کویت و عربستان همواره مرکز تجاری عراق قلمداد می شده است.استان بصره دارای یک فرودگاه بین المللی است که پروازهای روزانه داخلی به بغداد و پروازهای هفتگی خارجی به دبی،اردن و سوریه دارد.

در خصوص خطوط ریلی آن چه حائز اهمیت است اقدام فوق العاده جمهوری اسلامی ایران در اتصال خط آهن  خرمشهر به بصره بوده است که یکی از بی نظیرترین خدمات ملی محسوب می گردد.این ارتباط هم منجر به افزایش صادرات ایران به عراق و هم منجر به کسب درآمد فراوان صادرات مجدد کالاهای ترانزیتی به عراق از بنادر مهم در خلیج فارس را به دنبال خواهد داشت.مهمتر از همه موجب دستیابی ایران به سواحل مدیترانه می گردد.

بازار بصره:

اگر درفروشگاههای سطح شهر گشتی بزنید ملاحظه خواهید کرد که اغلب میوه جات از پاکستان،ترکیه،سوریه ولبنان می آید.البته سبزیجات مختص ایران است که به جهت خلوت شدن گمرگ شلمچه بصورت دریایی وارد می شود و بعضا به دلیل عمر کوتاه این محصولات،ضایعات آن بسیار بالا است.

بلورجات اغلب از ایران،ترکیه،چین و سوریه وارد می شوند و در این میان محصولات بلور و کریستال ایران بسیار مرغوب است فرش های ماشینی اعلا از مالزی وارد می شوند وفرش ها ی ماشینی ایران اغلب درجه دو و سه هستند.در حوزه مواد پروتئینی نیز مرغ بیشتر از برزیل و کویت وارد می شود.

مردم اصولا از اجناس ایرانی استقبال می کنند اما مشکل اینجاست که محصولات بطور مستمر وارد نمی شوند مثلا لبنیات ایران بسیار مورد توجه مردم است.فرش های ماشینی مرغوب غالبا از ترکیه،سوریه و بویژه مالزی وارد می شود.بازار کاشی سرامیک و سنگ ساختمانی نیز بسیار داغ است ولی ایران در آن حضور پررنگ ندارد.

استقبال مردم:

در خصوص صادرات به عراق بایستی قوانین دست و پا گیر صادراتی را برطرف کنیم.هم اکنون امریکائی ها به نوعی در صدد هستند ورود مواد غذایی از ایران را کند کنند و برای جلوگیری از این امر باید تلاش کنیم سالمترین و بهدااشتی ترین محصولات غذایی صادر شود.

اولین چیزی که مردم در عراق از فروشنده می پرسند ،تاریخ انقضاء محصول و دومین مورد کشور سازنده محصول است.در کل تمایل مردم به خرید اجناس ایرانی خوب است و در این خصوص باید با ارائه قیمت مناسب بازار را بدست آورد.

درآمد سرانه مردم در استان بصره حدود 000/10 دلار می باشد ولی در واقع 70 درصد مردم این استان زیر 1000 دلار در ماه حقوق دریافت می کنند.پس تجار باید به تناسب این درآمد کالاهای ایرانی مناسب عرضه کنند.

 صدام دیکتاتور مخلوع و 69 ساله عراق در آوریل سال 1937 در روستای عوجه از شهر تکریت به دنیا آمد.

پدر صدام پیش از به دنیا آمدن وی کشته و مادرش به همسری مردی دیگری درآمده بود.

سرنوشت صدام تا 10 سالگی به دست ناپدری خشن و پدربزرگی نامهربان افتاده بود. پدر بزرگ وی او را وا می‌داشت که در ایستگاه قطار تکریت بر سر راه‌آهن بغداد به موصل هندوانه بفروشد.

وی در 10 سالگی به بغداد نزد دایی خود که یک افسر اخراجی ارتش بود رفت. صدام در آستانه بیست سالگی به حزب بعث پیوست و با سرعت به یکی از اعضای فعال حزب بدل شد.

وی توانست با کسب موافقت رهبری حزب بازوی ضربتی یا همان گروه چماقدار را برای حزب بعث تشکیل دهد.

صدام در سال 1959 با شرکت در عملیات ترور قاسم رئیس جمهور وقت عراق مجروح شد و پس از آن از طریق سوریه به مصر رفت و با وجود ثبت‌نام در رشته حقوق دانشگاه قاهره نتوانست به موفقیتی نائل شود و چهار سال بعد پس از سرنگونی عبدالکریم قاسم به عراق بازگشت و پس از چند سال با پیروزی حزب بعث در اثر کودتا در سال 1968 رژیم سرکوبی در عراق حاکم شد که نفر اول دستگاه سرکوب آن جوانی 31 ساله بنام صدام بود.

وی در سال 1979 با کنار زدن حسن البکر از قدرت رسما حکومت رعب و وحشت را در عراق بنیان گذاشت که به مدت 24 سال در نتیجه آتش وحشی‌گریها و جنایات وی نه تنها صدها هزار عراقی جان باختند و زنده بگور شدند که کشورهای همسایه عراق از جمله ایران و کویت نیز از دامنه جنایات دیکتاتور بعثی مصون نماندند.

صدام با ثبت انواع جنایات شناخته شده بین‌المللی از جمله نسل‌کشی، جنایت علیه صلح، جنایت علیه بشریت و جنایات جنگی در کارنامه تاریک خود، چهره‌ای منحصر به فرد در فهرست جنایتکاران قرن بیستم به شمار می‌رود که از این جهت به هیتلر، موسولینی و پل پوت پهلو می‌زند.

نکته وحشت‌آورتر اینکه صدام پس از عقب‌نشینی از کویت با آتش زدن صدها حلقه چاه نفت کویت مرتکب جنایت زیست محیطی نیز شد و بدین ترتیب دستش به خون پرندگان و آبزیان بی‌گناه خلیج‌فارس نیز آلوده باشد با مرور زندگی پر از جنایات متنوع صدام که مستحق هزاران بار اعدام وی است هنوز این نگرانی وجود دارد که در اثر منافع محوری دشمنان امروز و دوستان دیروز صدام یعنی امریکا و انگلیس وی در فرصت 30 روزه برای درخواست تجدید نظر از مجازات تعیین شده بگریزد حتی بصورت مقطعی.

[صدام دیکتاتوری بامداد شنبه 29 دسامبر (9 دی) اعدام شد.]

 منبع همشهری انلاین وویکی بدیا


مطالب مشابه :


آموز کشور عراق با نقشه وشعر

گروه آموزشی دوره ی ابتدایی - آموز کشور عراق با نقشه وشعر - هماهنگ کننده فعالیت های علمی و آموزشی مدارس ابتدایی ایران در سرپرستی شبه قاره هند.




کردستان عراق و ترکیه؟ کردستان ایران در خاک کشورهای همسایه

کردستان ایران در خاک کشورهای همسایه - کردستان عراق و ترکیه؟ ... در تصویر نقشه کردستان عزیز و قفقاز را می بینید که مرزبندی های سیاسی قرون ۱۹و ۲۰ به دست




اشنای با کشور عراق

دانستنیها ی تاریخ وجغرافیایی ایران وجهان - اشنای با کشور عراق - اشنایی کامل با شهرهای ایران وجهان- ... نقشه های سیاسی وجغرافیای استانهای ایران وکشورهای جهان.




کشور عراق

وبـــــلاگ تـــخــصــصی جـــــغرافیــــا - کشور عراق - پــــــــــــایـــــــگاه اطلاع رسانـــــــــــی (اخبار ، ارائه مقالات و ...) ... موقع نسبي و رياضي: كشور عراق بين 29 درجه تا 36درجه و 30 دقيقه عرض شمالي و 38ْ درجهت48درجه طول‌هاي ..... سازمان نقشه برداری کشور




نقشه های سیاسی کشور عراق

گروه آموزشي جغرافياي شهرستان ملارد - نقشه های سیاسی کشور عراق - اخبار ومطالب جغرافيايي - گروه آموزشي جغرافياي شهرستان ملارد.




برنامه سری آمریکا برای تجزیه عراق به سه کشور + نقشه

ندای عمار - برنامه سری آمریکا برای تجزیه عراق به سه کشور + نقشه - کانون سیاسی بسيج دانشجويى دانشگاه علوم پزشکی کاشان.




نقشه جديد خاورميانه

راهبرد - نقشه جديد خاورميانه - سیاست، دانش تلفیق ستیز و سازش است. ... اما کشور " شیعی‌ نشینی" در جنوب عراق و بخش شرقی عربستان و جنوب غربی ایران یعنی اهواز




طرح درس کلاس چند پایه قرآن و جغرافی کشور عراق

اهداف جزئی دانش آموزان در پایان این درس بتوانند 1- موقعیت کشور عراق را نسبت به ایران بیان کنند . ( شناختی ) 2- بتوانند پایتخت این کشور را روی نقشه نشان دهند .




آموز کشور عراق با نقشه وشعر

عراق. من هم عراق هستم. مغرب ایران هستم. کشوری اسلامی هستم. سرزمینی سبز هستم. چهار شهر مذهبی. با زبان عربی. هستند نجف و کربلا. کاظمین و سامرا. مردمم شیعه و سنی.




هدف از تجزیه عراق، از بین بردن ترکمنها و نابودی ملت تورک است

آزاد تبریز- بالأخره بعداز مدت ها، ایالات متحده آمریکا نیت اصلی خود را آشکار ساخت و نقشه تقسیم عراق به سه قسمت سنی، شیعه و کردنشین در سنای آن کشور به تصویب




برچسب :