نگاهی کامل به امار تعداد دامهای ایران ووضعیت کشتار وذبح دامها در ایران
تعداد بهرهبرداریهای دارای دام كشور 2.2 میلیون بهرهبرداری است. 96 درصد بهرهبرداران بهرهبرداریهای دارای دام را مردان و چهار درصد را زنان تشكیل دادهاند. همچنین 46.5 درصد بهرهبرداران دارای دام باسواد هستند كه در مقایسه با نرخ باسوادی روستاییان كشور، به مراتب پایینتر است. نرخ باسوادی در مناطق روستایی طبق نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسكن (1385) 75.2 درصد گزارش شده است.
تعداد انواع مختلف دام بهرهبرداریهای كشور در زمان آمارگیری شامل قریب به 50 میلیون راس گوسفند و بره، بیش از 22 میلیون راس بز و بزغاله و هفت میلیون راس گاو و گوساله بوده است كه نسبت به زمان سرشماری عمومی كشاورزی 1382 به ترتیب 34.5 ، 10.7 و 18 درصد افزایش و نسبت به زمستان سال 1384 به ترتیب 7.1، 12.5 و 6.8 درصد كاهش داشته است.
مقدار تولید شیر كشور طی 365 روز منتهی به روز آمارگیری 6.7 میلیون تن برآورد شده است كه 89.3 درصد آن شیر گاو، 6.6 درصد شیر گوسفند و بقیه مربوط به شیر بز بوده است. تولید شیر كشور نسبت به زمان سرشماری عمومی كشاورزی (1382)، 13.6 درصد افزایش نسبت به زمستان سال 1384 ، 7.8 درصد كاهش یافته است.
تعداد دام فروخته شده برای كشتار طی 365 روز منتهی به روز آمارگیری شامل بیش از 15 میلیون راس گوسفند و بره 5 میلیون راس بز و بزغاله و 1.7 میلیون راس گاو و گوساله بوده است.
بر اساس اعلام روابط عمومی مركز آمار مقدار مصرف خوراك دام برای گوسفند و بره و بز و بزغاله طی 365 روز منتهی به زمان آمارگیری بیش از 16 میلیون تن شامل 42.8 درصد كاه، 19.7 درصد یونجه، شبدر و اسپرس خشك، 13.1 درصد جو و 5.1 درصد كنسانتره آماده ، 4.7 درصد سبوس و 14.6 درصد سایر انواع خوراك دام بوده است.
مقدار مصرف خوراك دام برای گاو و گوساله طی 365 روز منتهی به زمان آمارگیری بیش از 20 میلیون تن شامل 32.8 درصد كاه، 14.2 درصد یونجه، شبدر و اسپرس خشك، 13.6 درصد كنسانتره آماده، 13 درصد ذرت سیلو شده ، 10.2 درصد سبوس، 3.5 درصد جو و 12.7 درصد سایر انواع خوراك دام بوده است
آمار کشتار دام کشتارگاههای ایران
در طرح جمع آوری آمار کشتار دام کشتارگاه کشور، 403 هزار تن گوشت قرمز از 426 کشتارگاه دام در سراسر کشور وجود داشته است که از این تعداد 397 کشتارگاه دولتی و 29 کشتارگاه به بخش خصوصی تعلق داشته است.
در طرح جمع آوری آمار کشتار دام کشتارگاههای کشور توسط مرکز آمار منتشر شده است، حجم تولید گوشت قرمز در کشتارگاههای کشور بر حسب وزن، لاشه های کشتارشده 403 هزار تن بوده است.
10 هزار تن گوشت شتر تولید شده است
بر اساس گزارش مذکور، تعداد لاشه های قابل مصرف شتر و بچه شتر ذبح شده 45 هزار لاشه به وزن 10 هزار تن بوده است که بیشترین تعداد مربوط به استان اصفهان با 15 هزار لاشه به وزن چهار هزار تن بوده است.
بنا بر این گزارش، پس از استان اصفهان، استان کرمان با 29 هزار لاشه و تهران با 27 هزار لاشه بیشترین تعداد شتر و بچه شترهای کشتارشده در سال 88 را به خود اختصاص داده اند.
گفتنی است، استانهایی نظیر خوزستان، سیستان و بلوچستان و یزد به ترتیب با 304، 200 و هشت هزار و هفت لاشه به عنوان استانهای گرمسیر که از شتر به عنوان یکی از منابع تولید شیر و گوشت استفاده می کنند، استحصال شده است.
پنج هزار تن گوشت گاومیش ذبح شده است
بر اساس گزارش مرکز آمار، تعداد لاشه قابل مصرف گاومیش و بچه گاومیش ذبح شده، 31 هزار لاشه به وزن پنج هزار تن بوده است که استان خوزستان با 12 هزار لاشه به وزن دو هزار تن بیشترین تعداد را به خود اختصاص داده است.
بر اساس طرح انجام شده کشتار دام در 9 استان کشور ذبح گاومیش و بچه گاومیش انجام شده است که پس از استان خوزستان، آذربایجان شرقی با هفت هزار و 622 لاشه و آذربایجان غربی با پنج هزار و 333 لاشه بیشترین تعداد کشتار گاومیش را به خود اختصاص دادند.
در چکیده آمار کشتار دام کشتارگاههای کشور، استان اردبیل، اصفهان، خوزستان، فارس، گلستان، گیلان و لرستان به کشتار گاومیش و بچه گاومیش احتمام داشتند که کمترین تعداد دامهای ذبح شده در استان اصفهان و گلستان با شش لاشه گزارش شده است.
بیشترین گوسفند و بره کشور در فصل بهار ذبح می شود
از شش میلیون و 446 هزار لاشه گوسفند و بره ذبح شده در کل سال، یک میلیون و 895 هزار لاشه در بهار سال گذشته ذبح شده و یک میلیون و 294 لاشه در زمستان همان سال کشتار شده است.
بر اساس این گزارش، همچنین در بهار سال گذشته 435 هزار و 84 بز و بزغاله، 361 هزار و 100 گاو و گوسفند و 9 هزار و 441 گاومیش و بچه گاومیش و هشت هزار و 868 شتر و بچه شتر ذبح شده است.
همچنین در تابستان سال پیش، یک میلیون و 820 هزار و 965 گوسفند و بره و 596 هزار و 975 لاشه بز و بزغاله و 385 هزار و 438 گاو و گوسفند ذبح شده است.
تعداد لاشه قابل مصرف گوسفند و بره ذبح شده شش هزار و 446 هزار لاشه به وزن 114 هزار تن گزارش شده است که استان تهران با یک هزار و 655 لاشه به وزن 24 هزار تن بیشترین تعداد را به خود اختصاص داده است.
همچنین تعداد لاشه قابل مصرف بز و بزغاله ذبح شده، هزار و 913 هزار لاشه به وزن 27 هزار تن بوده است که استان اصفهان با 546 هزار لاشه به وزن 6/7 هزار تن بیشترین تعداد را به خود اختصاص داده است.
بر اساس گزارش منتشرشده مرکز آمار، تعداد لاشه قابل مصرف گاو و گوساله ذبح شده، هزار و 432 هزار لاشه به وزن 247 هزار تن و بیشترین تعداد مربوط به استان تهران با 283 هزار لاشه به وزن 45 هزار تن بوده است
- مقدار توليد گوشت قرمز در كشتارگاههاي كشور بر حسب وزن لاشههاي كشتار شده ٤٠٣ هزار تن بوده است.
- تعداد لاشه قابل مصرف گوسفند و بره ذبح شده ٦٤٤٦ هزار لاشه به وزن ١١٤ هزار تن گزارش شده است كه استان تهران با ١٦٥٥ هزار لاشه به وزن ٢٤ هزار تن بيشترين تعداد را به خود اختصاص داده است.
- تعداد لاشه قابل مصرف بز و بزغاله ذبح شده ١٩١٣ هزار لاشه به وزن ٢٤٧ هزار تن و بيشترين تعداد مربوط به استان تهران با ٢٨٣ هزار لاشه به وزن ٤٥ هزار تن بوده است.
- تعداد لاشه قابل مصرف گاوميش و بچه گاوميشن ذبح شده ٣١ هزار لاشه به وزن ٥ هزار تن بوده كه استان خوزستان با ١٢ هزار لاشه به وزن دو هزار تن بيشترين تعداد را به خود اختصاص داده است.
- تعداد لاشه قابل مصرف شتر و بچه شتر ذبح شده ٤٥ هزار لاشه به وزن ١٠ زهار تن بوده كه بيشترين تعداد مربوط به استان اصفهان با تقريبا ١٥ هزار لاشه به وزن ٤ هزار تن بوده است.
- متوسط وزن يك لاشه گوسفند و بره ٦٨/١٧ كيلوگرم، بز و بزغاله ١٨/١٤ كيلوگرم، گاو و گوساله ٤٩/١٧٢ كيلوگرم، گاوميش و بچه گاوميش ٠٩/١٦٢ كيلوگرم و شتر و بچه شتر ٩/٢١٧ كيلوگرم بوده است.
بررسي مقايسهاي نتايج طرح در سالهاي ١٣٨٧ و ١٣٨٨ مويد اين مطلب است كه تعداد كشتار دام در سال ٨٨ نسبت به سال ٨٧ براي انواع دام بجز شتر و بچه شتر كاهش داشته است. مقايسه عملكرد كشتارگاه هاي كشور در سال ٨٨ نسبت به سال ٨٧ مويد كاهش ٣/١٧ درصدي مقدار توليد گوشت در كشتارگاههاي رسمي كشور است . كاهش مقدار توليد گوشت نسبت به سال قبل براي گوسفند و بره ٩/٢٣ بز و بزغاله ٢/١٨ ، گاو و گوساله ٢/٨، گاوميش و بچه گاوميش ٥/٣٧ درصد بوده است.
مقدار توليد گوشت شتر و بچه شتر نسبت به سال قبل ٩/٤٢ درصد افزايش داشته است.
همچنين آمار مربوط به تعداد و وزن لاشه قابل مصرف انواع دام ذبح شده در كشتارگاه هاي كشور طي ده سال اخير نشان ميدهد:
١- كمترين تعداد لاشه قابل مصرف گوسفند و بره ذبح شده با ٦٤٤٦ هزار لاشه به وزن ١١٤ هزار تن مربوط به سال ١٣٨٨ و بيشترين تعداد با ١١٦٦٤ هزار لاشه به وزن ١٨٠ هزار تن مربوط به سال ١٣٧٩ بوده است.
٢- كمترين تعداد لاشه قابل مصرف بز و بزغاله ذبح شده با ١٩١٣ هزار لاشه به وزن ٢٧ هزار تن مربوطبه سال ١٣٨٨ و بيشترين تعداد با ٢٩١٤ هزار لاشه به وزن ٣٩ هزار تن مربوط به سال ١٣٨٥ بوده است.
٣- كمترين تعداد لاشه قابل مصرف گاو و گوساله ذبح شده با ١٢٧٩ هزار لاشه به وزن ١٩٨ هزار تن مربوط به سال ١٣٨٢ و بيشترين تعداد با ١٧٠٤ هزار لاشه به وزن ٢٣٨ هزار تن مربوط به سال ١٣٧٩ بوده است. مقادير فوق در سال ١٣٨٨ به ١٤٣٢ هزار لاشه به وزن ٢٤٧ هزار تن رسيده است.
٤- كمترين تعداد لاشه قابل مصرف گاوميش و بچه گاوميش ذبح شده با ٣١ هزار لاشه به وزن ٥ هزار تن مربوط به سال ١٣٨٨ و بيشترين تعداد با ٥٦ هزار لاشه به وزن ٨ هزار تن مربوط به سال ١٣٧٩ بوده است.
٥- كمترين تعداد لاشه قابل مصرف شتر و بچه شتر با ٢٠ هزار هزار لاشه به وزن ٤ هزار تن مربوط به سال ١٣٨٤ و بيشترين تعداد با ٧٣ هزار لاشه به وزن ١٤ هزار تن مربوط به سال ١٣٨١ بوده است. اين ميزان در سال ١٣٨٨ به ٤٥ هزار لاشه به وزن ١٠ هزار تن رسيده است.
مطالب مشابه :
نگاهی کامل به امار تعداد دامهای ایران ووضعیت کشتار وذبح دامها در ایران
در طرح جمع آوری آمار کشتار دام کشتارگاههای کشور توسط مرکز آمار منتشر شده است، حجم تولید
انعقاد تفاهم نامه همکاری بین سازمان دامپزشکی و سازمان شهرداری ها و دهیاری های کشور
های کشور کشتار دام در سراسر کشور هدایت بهداشتی کشتارگاههای دام کشور
خبر هایی از دامپزشکی کرماشان
وی با اشاره به اهمیت صنعت دام و طیور کشور ناظرین شرعی در کشتارگاههای دام و
معاون سیاسی امنیتی استانداری کرمانشاه:دامپزشکی نقش مهمی در تامین سلامت و بهداشت جامعه دارد
وی با اشاره به اهمیت صنعت دام و طیور کشور صورت روزانه در کشتارگاههای استان به نحو
اهم فعالیت دامپزشکی ایلام
اصلی ترین هدف دامپزشکی در قبال این سرمایه عظیم، تامین بهداشت دام و فرآورده های دامی و
بیماری های مشترک انسان و دام )(برای دانش آموزان)
علوم دامی (ژنتیک واصلاح نژاد دام) - بیماری های مشترک انسان و دام )(برای دانش آموزان) - - علوم
طرح توجیهی تاسیس کشتارگاه
مکانهای ذبح دام به صورت که در برخی کشور ها هنوز کشتارگاههای خصوصی وجود
زنجیره سرد ویژه حمل و نقل گوشت خراسان رضوی فراهم شده است
کشور و وزارت کشور در سال 88 در زمینه موجود در کشتارگاههای دام استان شده است و
برچسب :
کشتارگاههای دام کشور