مزایای آبخوری نیپل به آبخوریهای آویز و نکاتی که باید در سیستم آبخوری نیپل مورد توجه قرار گیرد

هوا، آب و غذا از عوامل مهم در پرورش پرندگان است. و پس از یک سیستم تهویه خوب، سیستم آبرسانی و بطور کلی آب از اصلی ترین عوامل موفقیت مرغدار بوده و بنابراین توجه به آب از نظر کمی و کیفی در تمامی دوران پرورش باید برای پرورش دهندگان مهم و برای پرنده قابل دسترسی باشد.

جدای از خصوصیات کیفی آب که خود بحث جداگانه ای دارد، کمیت آب و قابل دسترس بودن آن از روز اول ورود جوجه به سالن مرغداری تا پایان دوره پرورش از نکات بسیار مهم و قابل توجه است، زیرا باید آب بهداشتی بصورت دائم بجز مواقعی که پرورش دهنده صلاح نمی داند در اختیار پرنده باشد.

به منظور تأمین آب آشامیدنی و بهداشتی و کاهش نیروی انسانی در توزیع آب در سالنهای مرغداری، سیستم های آبخوری در دسترس مرغداران قرار دارد. اکثر مرغداران بصورت سنتی از آبخوریهای اتوماتیک آویز استفاده می نمایند، این سیستم نسبت به سیستمهای نیپل دارای معایب زیر می باشد:

1-                نیاز به استفاده از آبخوری های دستی و استفاده از نیروی انسانی در بدو ورود جوجه تا سن 10 الی 15 روزگی

2-                گسترش آلودگی بصورت افقی در گله (درصورت بروز آلودگی)

3-                نیاز به شستشوی روزانه بوسیله نیروی انسانی

4-                اشغال فضای پرورش سالن بوسیله آبخوری و در نتیجه امکان جوجه ریزی کمتر نسبت به آبخوری نیپل

5-                نیاز به تنظیم ارتفاع تک تک آبخوری ها با بالا رفتن سن جوجه

اگرچه در سیستم آبخوری نیپل مشکلات ذکر شده دیده نمی شود ولی می بایستی برای کارکرد با این سیستم به نکات زیر توجه داشت:

 الف) تنظیم ارتفاع آبخوری

1-                در روز اول ورود جوجه ها می بایستی با صرف وقت به تعدادی از جوجه ها آبخوردن از نیپل را یاد داد. باید توجه داشت که ارتفاع خطوط آبخوری به گونه ای تنظیم شده باشد که گردن جوجه ها از سطح افق زاویه 30درجه بسازد. «شکل 1» پس از یک الی دو ساعت اکثر جوجه ها جلب آبخوری شده و از نیپل ها استفاده می نمایند «بنابراین در این سیستم استفاده از آبخوری دستی ضروری نیست»

2-                پس از پایان روز اول ارتفاع آبخوری را باید به صورتی تنظیم کرد که تا هفته اول گردن جوجه با خط افق زاویه 65 درجه را تشکیل بدهد «شکل 2»

3-                از پایان هفته اول تا پایان دوره، ارتفاع آبخوری را باید بصورتی تنظیم کرد که گردن پرندگان همواره با خط افق زاویه 75 درجه را تشکیل بدهد «شکل 3»

ب) فشار آبخوری

سیستم های آبخوری نیپل می بایستی مجهز به فشارشکن باشند تا متناسب با سن جوجه ها فشار آب افزایش یافته و از خیس شدن جوجه ها جلوگیری شود. این فشار با توجه به وجود شلنگ های آب در اول خط و آخر خط بین 15 تا 25 سانتیمتر ارتفاع آب تنظیم می گردد.

ج) شستشوی آبخوری پس از استفاده از ویتامین های محلول در آب و بعضی از داروها

باید توجه داشت پس از یک دوره درمان با آب و یا استفاده از ویتامین های محلول در آب امکان دارد که نیپل ها گرفتگی پیدا کنند و یا به علت فاصله ایجاد شده به دلیل رسوب ناشی از موارد فوق آبریزش داشته باشند. بنابراین می بایستی پس از مصرف دارو و ویتامین، خطوط آبخوری را شستشو داد.

د) تعداد نیپل و خطوط آبخوری

معمولاً آبدهی هر نیپل با توجه به کارخانه عرضه کننده نیپل متفاوت بوده و از 80 تا 200 میلی لیتر در دقیقه تفاوت دارد.

تعداد نیپل های بکار رفته در یک سیستم آبخوری با توجه به تعداد و آبدهی آن محاسبه می شود بنابراین با یک آزمایش ساده می توان میزان آبدهی نیپل ها را با استفاده از یک زمانسنج و یک لیوان مدرج اندازه گیری کرد.

با توجه به گرمای کشور ایران و خشک بودن اکثر مناطق آن می بایستی در یک تراکم حداکثری ظرفیت سالن به ازای هر 10 الی 12 جوجه یک نیپل در نظر گرفته شود (با آبدهی حداقل 80 میلی لیتر در دقیقه). همچنین با توجه به نیاز جوجه ها به کوتاه ترین فاصله بین دانخوری و آبخوری باید فاصله هر خط آبخوری از دانخوری مابین 5/1 تا 5/2 متر درنظر گرفته شود. با توجه به موارد بالا معمولاً خطوط آبخوری نیپل یک خط بیشتر از خطوط دانخوری در نظر گرفته می شود «برای آبخوری های بشقابی»

بنابراین باید توجه داشت که هنگام انتخاب سیستم تعداد خطوط دانخوری، آبخوری و تعداد نیپل ها به اندازه کافی در نظر گرفته شده باشد و کمبود تعداد نیپل یا خطوط آبخوری دلیل ارزانی سیستم نباشد.

با توجه به موارد یاد شده جهت انتخاب یک سیستم آبخوری نیپل می بایستی به نکات زیر توجه شود:

1-                لوله های نیپل با مقطع گرد برای مرغ گوشتی بهتر از لوله های چهارگوش (که معمولاً برای قفس های مرغ تخم گذار بکار می رود) می باشند. زیرا امکان تجمع عوامل بیماری زا (بیوفیلم) در لوله های گرد کمتر از لوله های چهارگوش بوده و دبی آن بیشتر از لوله های چهارگوش است.

2-                تعداد نیپل و خطوط لوله و میزان آبدهی در این سیستم ها بسیار مهم هستند.

3-                برای تنظیم فشار می بایستی هر خط بصورت جداگانه به فشارشکن مخصوص با آبنمای انتهای خط مجهز باشد.

4-                دقت نمائید درصورت خراب شدن یک نیپل تعویض آن به آسانی صورت گیرد در غیر این صورت شما یکی از خطوط آبخوری سالن خود را بلا استفاده خواهید داشت. (طراحی وصل شدن نیپل ها به خطوط آبخوری بسیار مهم است)

5-                در سیستم از محافظ لوله استاندارد گالوانیزه یا آلومینیومی استفاده شود.

6-                سیستم با اتصالات و نصب صحیح در سالن استقرار پیدا کند.

با توجه به اینکه سیستم آبخوری نیپل جایگزین مناسبی بجای سیستم های آبخوری آویز می باشد، درصورت مناسب بودن تهویه و دانخوری، امکان افزایش ظرفیت سالنهای پرورش وجود دارد.

باید توجه کرد که برای مرغ های گوشتی نیپل های مخصوص °360 باید درنظر گرفته شود، نیپل های مخصوص مرغ های تخمگذار که فقط در یک جهت توان آبدهی دارد برای مرغ گوشتی به هیچ وجه قابل استفاده نیست.


مطالب مشابه :


آب و مرغداری

اکثر مرغداران در رابطه با آب برای جوجه های گوشتی تا سن 21 روزگی حتی تعاونی دانش




بیماری آسیت و اختلالات قلبی عروقی در طیور

آسیت و ناتوانی بطن راست قلب در جوجه های گوشتی. مرغداران در کشور بهداشت 85 _ علوم پزشکی اراک




برنامه های نوردهی و خاموشی در جوجه های گوشتی

برنامه های نوردهی و خاموشی در جوجه های گوشتی سابقا مرغداران عقیده تعاونی دانش




پلت چیست وکاربرد آن چیست؟

نیاز به خوراك ارزان ، با كیفیت ودرعین حال فرموله شده مرغداران اراک انجمن علمی تعاونی




مزایای آبخوری نیپل به آبخوریهای آویز و نکاتی که باید در سیستم آبخوری نیپل مورد توجه قرار گیرد

های آبخوری در دسترس مرغداران مرغ های گوشتی نیپل های مخصوص °360 باید پزشکی اراک




ردیابی عوامل وازدگی و تلفات اولیه در گله گوشتی

ردیابی عوامل وازدگی و تلفات اولیه در گله گوشتی مـرغـداران و تعاونی دانش




عفونت کیسه زرد

( مرغداران ) بهداشت 85 _ علوم پزشکی اراک شرکت تعاونی دانش آموختگان کشاورزی




برچسب :