خواب و رؤيا


 إِذْ قَالَ يُوسُفُ لِأَبِيهِ يَآ أَبَتِ إِنِّى رَأَيْتُ أَحَدَ عَشَرَ كَوْكَباً وَ الشَّمْسَ وَ الْقَمَرَ رَأَيْتُهُمْ لِى سَاجِدِينَ   (يوسف، 4)
 آنگاه كه يوسف به پدر خويش گفت: اى پدر! همانا من (در خواب) يازده ستاره با خورشيد و ماه ديدم، آنها را در برابر خود سجده‏كنان ديدم.
 
پيامبر اكرم‏ صلى الله عليه وآله مى‏فرمايد: «الرؤيا ثلاثة: بشرى من اللَّه، تحزين من الشّيطان و الّذى يحدث به الانسان نفسه فيراه فى منامه»(بحار، ج 14، ص 441.) خواب بر سه قسم است: يا بشارتى از سوى خداوند است، يا غم و اندوهى از طرف شيطان است و يا مشكلات روزمره انسان است كه در خواب آن را مى‏بيند.
برخى از دانشمندان و روان‏شناسان، خواب ديدن را در اثر ناكامى‏ ها و شكست‏ها دانسته و به ضرب‏المثلى قديمى استشهاد كرده‏اند كه: «شتر در خواب بيند پنبه دانه» و برخى ديگر خواب را تلقينِ ترس گرفته‏اند، بر اساس ضرب‏المثلى كه مى‏گويد: «دور از شتر بخواب تا خواب آشفته نبينى» و بعضى ديگر خواب را جلوه غرائز واپس زده دانسته‏اند. امّا عليرغم تفاوت‏هايى كه در خواب‏ها و رؤياها وجود دارد، كسى اصل خواب ديدن را انكار نكرده است و البتّه بايد به اين نكته توجّه داشت كه همه خواب‏ها با يك تحليل، قابل بررسى نيستند.
مرحوم علامه طباطبايى مى‏گويد: سه عالم وجود دارد؛ عالم طبيعت، عالم مثال، عالم عقل. روح انسان به خاطر تجردّى كه دارد، در خواب با آن دو عالم ارتباط پيدا مى‏كند و به ميزان استعداد و امكان، حقايقى را درك مى‏كند. اگر روح كامل باشد، در فضاى صاف حقايق را درك مى‏كند. و اگر در كمال به آخرين درجه نرسيده باشد، حقايق را در قالب‏هاى ديگر مى‏يابد. همانطور كه در بيدارى، شجاعت را در شير و حيله را در روباه و بلندى را در كوه مى‏بينيم، در خواب، علم را در قالب نور، ازدواج را در قالب لباس و جهل و نادانى را به صورت تاريكى مشاهده مى‏كنيم.(تفسير الميزان، ج 11، ص 299.)
 ما بحث ايشان را با ذكر مثال‏هايى بيان مى‏كنيم؛ كسانى كه خواب مى‏بينند چند دسته‏اند:
دسته اوّل، كسانى كه روح كامل و مجردى دارند و بعد از خواب رفتنِ حواس، با عالم عقل مرتبط شده و حقايقى را صاف و روشن از دنياى ديگر دريافت مى‏كنند. (نظير تلويزيون‏هاى سالم با آنتن‏هاى مخصوص جهت‏دار كه امواج ماهواره‏اى را از نقاط دور دست مى‏گيرد.) اينگونه خواب‏ها كه دريافت مستقيم و صاف است، نيازى به تعبير ندارد.
دسته دوم، كسانى هستند كه داراى روح متوسط هستند و در عالم رؤيا، حقايق را ناصاف و همراه با برفك و تشبيه و تخيّل دريافت مى‏كنند. (كه بايد مفسّرى در كنار دستگاه گيرنده، ماجراى فيلم را توضيح دهد وبه عبارتى، عالمى آن خواب را تعبير كند.)
دسته سوم، كسانى هستند كه روح آنان به قدرى متلاطم و ناموزون است كه خواب آنها مفهومى ندارد. (نظير صحنه‏هاىِ پراكنده و پربرفك تلويزيونى، كه كسى چيزى سردرنمى‏آورد.) اين نوع رؤياها كه قابل تعبير نيستند، در قرآن به «أضغاث أحلام» تعبير شده است.
قرآن در سوره ‏هاى مختلف، از رؤياهايى نام برده كه حقيقت آنها به وقوع پيوسته، از جمله:
 الف) رؤياى يوسف‏عليه السلام درباره سجده‏ى يازده ستاره و ماه و خورشيد بر او كه با رسيدن او به قدرت و تواضع برادران و پدر و مادر در برابر او تعبير گرديد.
 ب) رؤياى دو يار زندانىِ يوسف كه بعداً يكى از آنها آزاد وديگرى اعدام شد.
 ج) رؤياى پادشاه مصر درباره گاوِ لاغر و چاق كه تعبير به قحطى و خشكسالى بعد از فراخ شد.
 د) رؤياى پيامبر اسلام‏صلى الله عليه وآله درباره عدد اندك مشركان در جنگ بدر كه تعبير به شكست مشركان شد.(انفال، 43.)
 ه) رؤياى پيامبر اسلام‏صلى الله عليه وآله درباره ورود مسلمانان با سر تراشيده به مسجدالحرام، كه با فتح مكّه و زيارت خانه خدا تعبير شد(فتح، 27.)
 و) رؤياى مادر حضرت موسى كه نوزادش را در صندوق گذاشته و به آب بياندازد. «اذ اوحينا الى اُمّك مايوحى‏   اَن اقذ فيه فى التابوت»(طه، 38 - 39.) كه روايات بر اين دلالت دارند كه مراد از وحى در اينجا، همان رؤياست.
 ز) رؤياى حضرت ابراهيم در مورد ذبح فرزندش حضرت اسماعيل.(صافات، 10.)
 از قرآن كه بگذريم در زندگى خود، افرادى را مى‏شناسيم كه در رؤيا از امورى مطلع شده‏اند كه دست انسان به صورت عادّى به آن نمى‏رسد.
 حاج‏شيخ‏عباس‏قمى صاحب مفاتيح‏الجنان، به خواب فرزندش آمد و گفت: كتابى نزدم امانت بوده، آنرا به صاحبش برگردان تا من در برزخ راحت باشم. وقتى بيدار شد به سراغ كتاب رفت، با نشانه‏هايى كه پدر گفته بود تطبيق داشت، آن را برداشت. وقتى مى‏خواست از خانه بيرون برود، كتاب از دستش افتاد و كمى ضربه ديد. او كتاب را به صاحبش برگرداند و چيزى نگفت، دوباره پدرش به خواب او آمد و گفت: چرا به او نگفتى كتاب تو ضربه ديده است تا اگر خواست خسارت بگيرد و يا رضايت دهد.

پرتوي از نور


مطالب مشابه :


خواب زیارت امام رضا

دیشب رو خواب دیدم به همراه همسر و فرزندم به زیارت امام رضا ع رفتیم .از استجابت دعا هیچ خبری




روشهاي تعبير خواب و شرايط آن واعمال مربوط به ديدن خواب

ممكن است تعبير خواب در مورد به زيارت خانه ي ،اذان را به رفتن به حج تعبير نمودم




حرف م

ديدن شن و ماسه در خواب، بر پول و زيارت خانه مرگ در خواب، به از بين رفتن لذّت ها تعبير مي




تعبیرخواب...

اگر ديديد که گورستان را زيارت مي رفتن به حج است و تعبير ديگر خواب تعبير




تعبیر خواب قسمت اول

زيارت آل يس . نحوه تعبير خواب کاشي اگر روي هم رفته در کشتي بودن و بي هدف در دريا رفتن خوب




خواب‌ها، تعبيرها و تعميرها ) 5

خواب‌ها هاي جنبي مثل تعبير خواب، دعاي گشايش بخت هم ريختند و درب زيارت را




حرف ح

باشد، به زيارت خان هي خدا م يرود. در خواب، بر رفتن به حج دلالت رو شهاي تعبير خواب و




حرف الف

را در خواب ببيند، زيارت خانه ي به بازنده شدن و از بين رفتن ، تعبير. تعبير خواب در




خواب و رؤيا

دسته اوّل، كسانى كه روح كامل و مجردى دارند و بعد از خواب رفتنِ و زيارت خانه خدا تعبير




برچسب :