منطقه آزاد چابهار نگین ایران
اندیشه ایجاد منطقه آزاد چابهار برای نخستین بار توسط دفتر برنامه ریزی برنامه و بودجه استان سیستان و بلوچستان ، در چارچوب نظری توسعه استان ( زمینه مطالعه پایه آمایش سرزمین در سال 1363 ) مطرح شد و سپس در طرح پایه آمایش سرزمین جمهوری اسلامی ایران مورد اشاره قرار گرفت. اما بطور مشخص در مطالعات توسعه محور شرق (مصوب سال 1364 هیئت دولت ) و در راستای ترقی بخش بازرگانی به عنوان " محور توسعه استان " بود که بطور جدی بر طرح ایجاد منطقه آزاد تجاری در منطقه چابهار ( و همچنین میرجاوه ) تاکید شدو کلیات آن ارائه گردید و سپس با همت " دفتر هماهنگی و پیگیری مصوبه و طرحهای توسعه محور شرق به انجام مطالعات راهبردی منطقه آزاد تجاری – صنعتی چابهار منجر شد
در اردیبهشت ماه 1370 و طی مصوبه هیئت وزیران ، اراضی شرق خلیج چابهار به مساحت 14000 هکتار بعنوان منطقه آزاد چابهار رسمیت یافت و در 22 بهمن 1371 توسط آیت الله هاشمی رفسنجانی ریاست محترم جمهور وقت افتتاح گردید. مصوبه شهریور ماه 1372 مجلس شورای اسلامی مهر تایید نهایی برای آغاز به کار و فعالیت در منطقه آزاد چابهار به شمار می رود.در مطالعات توسعه محور شرق ، از منطقه آزاد چابهار به عنوان کانونی برای توسعه منطقه ای ، سخن به میان آمده است که در چارچوب " استراتژی خروج از بحران شرق کشور ، بایستی بر فعالیتهای تجاری متمرکز گردد. این راهبرد ، بدلیل سابقه طولانی و زمینه های محلی در امر تجارت و در آمد زایی و باهدف جایگزینی پتانسیل تجاری با فعالیتهای غیر رسمی ، اتخاذ گردید. البته در مراحل بعدی طرح و پس از شکل گیری تسهیلات زیربنایی و ساختارهای پسکرانه ای ، حضور صنعت و تولید نیز ، به تدریج در فعالیتهای منطقه آزاد چشمگیر تر خواهد شد.
درعصر سه شنبه که ما خبرنگاران نشریات محلی سیستان وبلوچستان وارد منطقه آزاد چابهار برای شرکت در همایش تخصصی رسانه وچشم انداز شدیم در کنار دیگر خبرنگاران ومدیران مسئول وسر دبیران وکارشناسان رسانه ملی ونشریات کشوری وخبرگزاری ها قرار گرفتیم استقبال جناب آقای رحمانی وسر کار خانم صادقی وهمکارانش وخصوصا جناب مهندس مبارکی رئیس هیئت مدیره ومدیر عامل منطقه آزاد چابهاروآقای رضا زهی عضو هیئت مدیره منطقه واقعا قابل تقدیر وتشکر است پس از همایش در خواست گفتگویی با مهندس مبارکی نمودیم وی با خوش روی با توجه به اینکه خسته بود ما را در دفتر خود پذیرفت دررابطه با فعالیت ها وعملکرد منطقه آزاد چابهار وپتانسیل ها وموقعیت منطقه آزاد ومیزان صادارات وواردات کالا ها وشرح وظایف این منطقه در توسعه اقتصادی با مهندس مبارکی رئیس هئیت مدیر ه ومدیر عامل منطقه آزاد تجاری -صنعتی چابهار گفتگویی انجام دادیم وگزارش همایش را بعد از متن گفتگو خد مت شما خوانند گان محترم ارایه نمودم که در زیر می خوانید:
مهندس مبارکی درابتدا از آغاز کار خود وهمکارانش در منطقه آزاد چابهار گفت :بنده وجناب آقای رضا زهی و جناب آقای اعلایی بعنوان اعضای موظف هیات مدیره و سر کار خانم دکتر اربابی و جناب آقای احمد خرم بعنوان اعضای غیر موظف هیات مدیره منطقه آزاد تجاری صنعتی چابهار ازسو ی آقای ترکان معرفی وپس از تایید هیات وزیران دولت تدبیر وامید انتخاب و شروع بکار کردیم بنده به عنوان رئیس هیات مدیره ومدیر عامل منطقه آزاد تجاری -صنعتی چابهار در خدمت مردم هستم .
مهندس حامدعلی مبارکی رئیس هیات مدیره و مدیرعامل سازمان منطقه آزاد چابهار گفت: با انجام فعالیتهای اقتصادی در بستری سالم باید کاری کنیم که مردم نیز از آن منتغع شوند.
مهندس مبارکی مدیرعامل سازمان منطقه آزاد بیان کرد: یکی از فلسفه های وجودی ایجاد مناطق آزاد توسعه مناطق همجوار، استان و ملی است و اظهار امیدواری کرد که در آینده ای نزدیک با تشریک مساعی و تعامل با مسئولین مرتبط و حاکمیت عقلانیت و رفع منیت ها در جهت آبادانی و ایجاد رفاه مردم کوشا باشیم.
مهندس مبارکی ضمن پرداختن به ارایه بخشی از برنامه های مدیریتی خود به سیاست تک پنجره ای در جهت تسهیل امور سرمایه گذاران و همچنین پیگیری جهت راه اندازی مجدد تجمیع کارت مسافری اشاره کرد و گفت: جهت بهبود وضعیت فعلی مذاکرات و جلسه هایی با مسئولین ذیربط در دستور کار می باشد که انشاءا... به زودی شاهد رفع این موانع خواهیم بود.
وی خطاب به سر مایه داران وتجار وبازرگانان اظهار کرد: همه ما در قبال مردم وظیفه داریم و شما عزیزان با درک روشن و درستی که از فعالیتهای صورت گرفته و در حال انجام دارید و همچنین اخلاق حرفه ای می توانید سهم بیشتری در جهت رفاه و معیشت مردم داشته باشید. توجه به توسعه در زمينههاي فنآوريهاي نوين، نوآوري و حمايت معنوي و فرهنگي از كارآفرينان در راستاي توسعه اقتصادي از دیگر رویکردهای این سازمان است
مدیر عامل سازمان منطقه آزاد چابهار گفت:: دستاوردهای مهم منطقه آزاد با جذب سرمایه گذاری بومی محقق خواهدشد.
وی گفت : پیروزی انقلاب اسلامی با فداکاری شهداء در همه عرصه ها علی الخصوص اقتصادی دستاوردهای ارزنده ای داشته است. به لطف شما عزیزان و پشتیبانی دولت تدبیر با جذب سرمایه و سرمایه گذاران بومی داخل و خارج کشور بایستی برای شکوفایی، اقتصاد و پویایی آن اقدام نماییم.
رییس هیات مدیره و مدیر عامل سازمان اظهارداشت: با توجه به اینکه مهندس ترکان اراده راسخی برای توسعه چشم انداز 1404 مناطق دارد و همچنین با توجه به فلسفه ایجاد مناطق آزاد درصدد رساندن آن به جایگاه اصلی آن در راستای کرامات و ارزش های اسلامی ما نیز درصدد احیاء پتانسیل های موجود و بالقوه به بالفعل می باشیم که اهم آنها: راه اندازی دانشگاه بین المللی منطقه آزاد و تردد خودروهای منطقه آزاد تا مرکز استان است تا هم استانی های عزیزمان بتوانند به راحتی تردد نمایند و از همه مهم تر راه اندازی تجمیع کارت مسافری تا پیش از پایان سال است.
مهندس مبارکی گفت: با فعالیت های اقتصادی در زمینه گردشگری ضمن تاکید بر طبیعت زیبا و بکر و ارایه پیشنهادات و طرح های قابل اجرا جهت کمک به پیشرفت منطقه می توان به وضعیت رفاهی مردم بهبود بخشید و بایستی از مواهب الهی استفاده کنیم همدل و همراه همه مانند زنجیر به یکدیگر متصل و همکاری نموده و همه برای توفیق خدمت نماییم.
وی با اشاره به فعالیت دانشگاه علمی کاربردی منطقه آزادچابهار افزود: مسئولان شایسته و دارای توان بالا توانستند برای اولین بار کارشناسی ارشد را در دانشگاه علمی کاربردی راه اندازی کنند که آمار بالای جذب دانشجو گویای میزان فعالیت های صورت گرفته
است جای دارد از همین جا از آنها قدر دانی نمایم .
مهندس مبارکی گفت: چابهار نه تنها نگین استان سیستان و بلوچستان و منطقه شرق کشور بلکه ققنوسی از ظرفیتهای منحصر بفرددر عرصه ملی، فراملی و منطقه است.
وی افزود:منطقه آزاد چابهار که یکی از اهداف آن ایجاد فعال سازی محور ترانزیت شرق کشور است، در صورت ایجاد زیرساخت های لازم ترانزیت از مسیر چابهار به مرز گمرک میلک و اتصال محور غرب به شرق استان سیستان و بلوچستان می تواند شاهد رشد فعالیت های بازرگانی و تجاری در حوزه حمل و نقل و افزایش واردات و صادرات کالا از این منطقه به کشورهای همسایه شود که این امر توسعه و بهبود فضای کسب وکار را در پی خواهد داشت.
مهندس مبارکی مدیرعامل سازمان منطقه آزاد تجاری - صنعتی چابهار گفت: برای توسعه منطقه آزاد چابهار و دسترسی به اسکله ها ، بنادر و ایجاد فرودگاه بینالمللی و تسری قوانین و امتیازات مناطق آزاد به کل شهرستان چابهار نیازمند همراهی و همدلی مجلس شورای اسلامی برای تصویب قوانین هستیم
حامد علی مبارکی با اشاره به برخی از کاستی و موانع عدم توسعه مناسب منطقه آزاد افزود: آماده نشدن زیرساخت های لازم در دوره های گذشته و بخشی نگری و عدم توجه عملی و کارکردی به اهمیت و نقش منطقه آزاد چابهار در منطقه و کشور در راستای شکوفایی محور شرق کشور که تحقق آن می توان ارزآوری و درآمدی معادل نفت را برای کشور همراه داشته باشد، باعث شده است سرمایه گذاری لازم در این منطقه انجام صورت نگیرد.
مهندس مبارکی با اشاره به ظرفیتها و فرصتهای موجود این منطقه بر لزوم احداث فرودگاه در منطقه آزاد، الحاق بنادر شهید بهشتی و شهید کلانتری به این منطقه، صدور کارت همراه مسافر و الحاق شهر چابهار به این منطقه آزاد تجاری صنعتی تاکید کرد.
وی اظهار امیدواری کرد : با همراهی و همدلی مدیران منطقه آزاد، مردم منطقه و مدیران شهرستانی، استانی و ملی و همچنین آمادگی مجلس شورای اسلامی برای تصویب طرح ها و لوایح مورد نیاز، شاهد آن باشیم دولت تدبیر و امید در سریعترین زمان ممکن نه تنها عقب ماندگیهای منطقه را مرتفع کند بلکه به سبب ظرفیت ها و پتانسیل های منحصربفرد منطقه، این منطقه از ایران عزیز را در عمل به نگین شرق کشور، ایران و خاورمیانه تبدیل کند.
مهندس مبارکی گفت برنامه دولت تدبیر و امید در حوزه مناطق آزاد بویژه منطقه آزاد چابهار سرآغازی نویدبخش برای این منطقه است و خواستار تعامل و همدلی همه مسئولان جهت تلاش برای رفع کاستیها و رسیدن منطقه آزاد به جایگاه واقعی خود شد.
مهندس مبارکی در خصوص وضعیت فعلی منطقه آزاد تجاری صنعتی چابهار گفت: منطقه آزادتجاری صنعتی چابهار در جنوبی ترین نقطه استان سیستان و بلوچستان قرار گرفته و خود منطقه آزاد حدود 14 هزار هکتار وسعت سرزمینی دارد که در 9 پیکره جانمایی شده است شامل : پیکره گردشگری ، پیکره مسکونی ، پیکره کارگاهی ، پیکره صنعتی ، پیکره تجاری ، پیکره قطب سوم پتروشیمی، پیکره فرودگاهی و بالاخره در 9 پیکره تعریف شده است و در همه پیکره ها کارهای مربوطه انجام شده است اما نقشه تفضیلی این 14 هزار هکتاروهمچنین طرح جامع آن هنوز کامل نیست . اما این بدین معنا نیست که درمنطقه آزاد چابهار کاری انجام نشده است انصافا مدیران قبل از بنده در حد توان و بضاعت خودشان کار کرده اند چون آنچه که در حال حاضر در منطقه می بینیم برآیند حاصل زحمات آنهاست که یکی کمتر یکی بیشتر همچنین این نکته را متذکر شوم که تا کنون 14 مدیر عامل در طی این 20 سال عمر منطقه آزاد جابجا شده اند که اگر میانگین عمر مدیریتی مدیران عامل را بگیریم حداکثر 14 ماه می شود هر چند که 6 ماهه و 8 ماهه هم مدیر عامل داشته ایم که البته یکی از بزرگترین پارامترهای اعتلا ، توسعه و ترقی و پویایی یک منطقه بحث و ثبات مدیریتی است آنهم حداقل در یک دوره چهار ساله که این مهم متاسفانه در اینجا وجود نداشته به همین دلیل چه در برنامه های کوتاه مدت و چه در برنامه های میان مدت و چه در برنامه های بلند مدت مدیران نتوانسته اند همه آنچه را که تا کنون برنامه ریزی و ترسیم نموده اند به منصه ظهور برسانند لذا عرض من به دولتمردان و تصمیم گیران این است که هر کس را که در راس هرم مدیریتی منطقه می گذارند با اخذ یک برنامه 4 ساله از وی انجام آن برنامه ها را با ارزیابی و رصد کارها طلب نمایند دومین مشکلی که در منطقه آزاد تجاری صنعتی چابهار وجود دارد فقدان بعضی زیر ساختهاست که این فقدان زیر ساختها منجر به کاهش جلب و جذب سرمایه گذاران شده است.
وی افزود:موضوع سومی که بسیار حاد و قابل اهمیت بوده و باید به آن بپردازیم بحث ترانزیت است همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند چنانچه این محور فعال بشود از چابهار تا میلک تحول بزرگی رخ خواهد داد واقعیت امر همین است ببینید بندر ریل قطار ؟ میلک و زیر ساختهای حمل و نقل جاده ای باید همزمان و متناسب و متوازن یکدیگر توسعه پیدا کند تا این امر محقق گرددد . چرا که امروز اسکله های شهید بهشتی و شهید کلانتری حداکثر ظرفیت پهلو گیری کشتی های تا حداکثر 50 هزار تن را دارند از سوی دیگری سیر الزامات بندری برای تخلیه و بارگیری را نداریم از جمله ریل قطار البته کار در حال توسعه است و امیدواریم اولین حوضچه ها برای پهلو گرفتن کشتی های بزرگ تا 100 هزار تنی تا خرداد سال آینده آماده شود ضمنا این نکته را هم متذکر شوم که همین امروز به اتفاق آقای مهندس سعیدی کیا بازدیدی از اسکله داشتیم و این موضوع در این بازدید هم مطرح شد همچنین موضوعی که مطرح شد و تا کنون هم پی گیریهایی در این راستا انجام داده ایم بحث تخلیه و بارگیری کالاهای اساسی شرق کشور بجای بندر عباس از بندر چابهار می باشد که این موضوع سه حسن دارد هم راه کوتاه تر است و هم زمان کمتری می برد و هم ترافیک کمتری در این محور می باشد در صورتیکه در بندر عباس کشتی وقتی پهلو می گیرد کلی توقف دارد و مبالغ زیادی باید پرداخت کنند ولی در چابهار اینگونه نیست سریع کشتی تخلیه و سریع هم تحویل کشنده ها می شود ." : مهندس حامدعلی مبارکی رئیس هیات مدیره و مدیرعامل سازمان منطقه آزاد چابهار با توجه به تنوع جذابیت های طبیعی، تاریخی، فرهنگی و اجتماعی و اقتصادی چابهار اظهار کرد: نقش کلیدی که این منطقه در دسترسی به بازارهای گردشگری دارد غیر قابل انکارست و از سوی دیگر یکی از نقاط مهم و بهینه ی قابل اتکاء در توسعه صنعت توریسم کشور بشمار می رود.
مهندس مبارکی مدیرعامل سازمان منطقه آزاد گفت: باید اذعان داشت که در شکل گیری منطقه آزاد چابهار گردشگری در کنار صنایع شیلات، بازرگانی، ترانزیت و غیره نقش مهمی دارد.
مهندس مبارکی ضمن پرداختن به نقاط قوت و پتانسیل های اقلیمی منطقه ادامه داد: اقلیم این منطقه با قابلیت های تفرج زمستانی منطبق است و جاذبه های متعددی را در دل خود جای داده است. بازارهای محلی با ساختاری بومی برای گردشگران جذابیت ایجاد می کند و موجب می شود گردشگری به عنوان سرمایه ای بالقوه در منطقه آزاد چابهار اهمیت داشته باشد.
مهندس مبارکی در توصیف اهمیت جایگاه گردشگری منطقه آزاد چابهار گفت: چابهار در تقسیم بندی های منطبق با طرح توسعه ملی گردشگری جزو منطقه 7 کشور محسوب می شود به طوری که در کنار استان های سه گانه خراسان و سیستان و بلوچستان منطقه شرق کشور را پوشش می دهند.
وی اظهار کرد: منطقه آزاد چابهار به نوعی دروازه ورود گردشگران به این منطقه قلمداد می شود و از طرفی قرابت این منطقه با دریای عمان و اقیانوس هند، جایگاه کم نظیری از نظر توسعه گونه های پرطرفدار گردشگری به ویژه گردشگری دریایی و ساحلی بدان می بخشد.
در ادامه وی افزود: باید یادآور شد که طبیعت بکر و بی نظیر این منطقه که محصول اقلیم و موقعیت جغرافیایی آن است، به حق صفت نگین شرق کشور را با مسما جلوه می دهد.
مهندس مبارکی با اشاره به تاکید دولت تدبیر و امید بر توسعه صنعت گردشگری و دستیابی به آثار مثبت آن گفت: ما سعی داریم تعداد گردشگران را با اجرای برنامه های متنوع افزایش دهیم و تلاش می کنیم الگوی توزیع گردشگر را به تمام ماههای سال تعمیم دهیم و طبعا بدون برنامه ریزی توسعه زیرساخت ها و روساخت های این صنعت مقدور نخواهد بود.
وی افزود:در 14 هزار هکتار وسعت منطقه، بخشی تحت عنوان "زون گردشگری" به فعالیت های مربوطه اختصاص داده شده است. وجود جاذبه های کم نظیر طبیعی در مناطق همجوار و نزدیک به این منطقه از جمله : گلفشان، کوههای مریخی، پوشش گیاهی و جانوری متنوع، محصولات گرمسیری، بادهای مونسون، زیستگاه تنها تمساح موجود ایران، خلیج چابهار، جنگل های حرا، دریای عمان و دنیای شگفت انگیز زیر آب، در کنار جاذبه های تاریخی و فرهنگی به محوریت روستای تاریخی تیس با 10 اثر ثبت شده در فهرست آثار ملی همچون قلعه پرتغالی ها، ساختمان تلگرافخانه، گورستان ها و محوطه های باستانی و ... فرهنگ غنی در زمینه پوشاک، خوراک، موسیقی آیینی و غیره جاذبه های گردشگری چابهار را تشکیل می دهند.
وی گفت: با وجود این دریای زیبا و سواحل جالب و دیدنی ، کوههای مینیاتوری منحصر به فرد ، گل افشان در کنارک جنگلهای حرا و خیلی از استعدادهای بالقوه ای که چنانچه به بالفعل تبدیل شوند پتانسیل بسیار خوبی است برای جذب گردشگران از اقصی نقاط کشور و همچنین سایر کشورهای خارجی که البته در اینجا نیازمند زیبا سازی و وجود امکانات اقامتی مطلوب و مناسب در سطوح مختلف می باشد که اینها هم جزو همان مقوله زیرساختهاست که متاسفانه در حال حاضر از آن بی بهره ایم .
وی در مورد رکود وبی رونقی بازار و بطور کلی شهر چابهارگفت :اتفاقا این سئوال را عزیزان اصحاب رسانه در همایش رسانه و چشم انداز هم از بنده پرسیدند که عرض کردم این موضوع نشات گرفته از یک موضوعی است که پیش از این یعنی تا سال 84 انجام می شد و مردم هم بواسطه همان موضوع استقبال خوبی از منطقه آزاد چابهار می کردند این مبحث همان کارت مسافری بود که مسافر خودش یا سرپرستش با شناسنامه می توانست کارت خرید تا 80 دلار کالا بدون هماهنگی گمرک و 80 دلار با گمرکی خرید نماید که همین امر انگیزه ای بود که مسافران زیادی برای برخورداری از این مزایا به چابهار عزیمت می کردند که البته مشکلاتی در بر داشت بدین صورت که این شناسنامه ها را یک نفر جمع می کرد و با برخورداری از مزایای کارت مسافری چندین نفر ،کالاها را تجمیع وخرید انبوه می نمودند که پس از عبور از گیت بدلیل تجمیع با موانع قانونی مربوط به ستاد کالای قاچاق و ارز روبرو می شد بهرحال ما پس از اینکه در منطقه مستقر شدیم متوجه این نقیصه گردیدیم
و دیدیم واقعا بازار در رکود است و غرفه داران هم از این موضوع گلایه مند بودند لذا بر آن شدیم این موضوع را مجددا احیاء نماییم که انشاء ا... هم کمک به مردم بشود هم به توسعه شهر و هم کمک به منطقه آزاد و غرفه داران منطقه بالاخره با اجرای این برنامه مسافران زیادی وارد شهر می شوند با آمدن این مسافران در واقع همه از آن منتفع می شوند ، هم سیستم حمل و نقل هم رستوران داران هم هتل داران ، هم غرفه داران و در مجموع همه شهر حالت پویایی و نشاط بخود می گیرد
وی گفت: بنده با آقای حقیقی رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز کشورجلسه ای داشتم جناب آقای حقیقی در آن جلسه بر رویکرد مثبت در بررسی و ارزیابی های این ستاد جهت رفع مشکلات تجمیع کالای همراه مسافر در منطقه آزاد چابهار تاکید کرد با توجه به موقعیت چابهار،
بنده به وی گفتم علاوه بر مزیت های بندری و شهری، هماهنگی ها و حرکت ها بایستی هم راستا شود تا روند رشد و توسعه منطقهتسریع گرددبه وی گفتم با توجه به فرمایشات رهبر فرزانه انقلاب در خصوص توجه به چابهار ماخواهان بازگشایی گره ها و راه افتادن یک رونق اقتصادی در منطقه هستی.
استان سیستان و بلوچستان پتانسیل های فراوانی دارد که در زمینه های مختلف توان و ظرفیت خود را نشان داده است و به همین منظور ما می بایست سیاست های حمایتی بیشتری را در پیش بگیریم و با توجه به درخواست فعالین اقتصادی خواهان راه اندازی صدور مجدد تجمیع کارت مسافری می باشیم.
حقیقی نیز با اشاره به رویکرد جدید و نگاه مثبت توسعه و تسهیل و به منظور فعال سازی در امر ترانزیت که موجب تحول و پر رونق شدن منطقه و استان می شود اظهار داشت مسائل و مشکلات بخصوص در این مورد با نگاه کارشناسانه مجددا مورد بازنگری و بررسی قرار خواهد گرفت.
به گزارش روابط عمومی منطقه آزاد چابهار این نشست که در محل دائمی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارزکشور برگزار گردید آقایان علایی و رضازهی اعضای هیات مدیره و رجبی مدیر گمرک و ترانزیت سازمان منطقه آزاد چابهار حضور داشتند.
مهندس مبارکی در مورد برنامه های منطقه برای رونق داد و ستد و بازرگانی میان کشور های همسایه گفت: همانطور که می دانیدچابهار کریدور ترانزیت شرق کشور هست و قبلاعرض کردم ما محاسبه کردیم از بندرعباس تا افغانستان و یا آسیای میانه یک بار منهای معطلی ازنظر زمان ما 36 ساعت بدلیل ازدحام در تخلیه وبارگیری جلوتر هستیم از نظر هزینه ها برای حمل هر تن کالا در بندر عباس 10 دلارهزینه می برد ولی درچابهار 7/4دلار هزینه دارد.
وی افزود:اگر محاسبه بکنیم یک بازرگان و تاجر چنانچه کالای خود را از طریق چابهار به افغانستان ، پاکستان و یا آسیای میانه بخواهد حمل کند سه بار می تواند این کار را نسبت به بندر عباس انجام دهد یعنی سرعت عمل در اینجا سه برابر نسبت به بندرعباس می باشد البته همه اینها بستگی به فراهم بودن امکانات وزیر ساخت ها داردیعنی تا ما الزامات ترانزیت را بصورت مطلوب با هم و در کنار هم نبینیم این امر چندان محقق نخواهد شد تا حالا چهار سال طول کشیده تا بتوانند ظرفیت پهلوگیری کشتی ها را تا یکصد هزار تن بالا ببرند که البته فعلا یک حوضچه آماده شده و قرار است تا خرداد ماه سال آینده به بهره برداری برسد و این مهم مستلزم توجه جدی دولت محترم به این موضوع است چرا که امن ترین راه به آسیای میانه ، پاکستان و افغانستان و کشورهای دیگر آسیا همین مسیر چابهار می باشدالبته لازم است که در میلک هم پل دوم هر چه سریعتر راه اندازی شودتا شاهد پویایی ترانزیت در این حوزه ومنطقه باشیم.
مهندس مبارکی در مورد وضعیت کارخانه های تولیدی و صنعتی موجود در منطقه آزاد چگونه گفت:22
کارخانه فعال در منطقه آزاد تجاری صنعتی چابهار در حال تولید و فعالیت هستند که تعدادی از آنها عبارتند از بسته بندی چای طلا ،بسته بندی گوشت ،تولید کنسرو و تن ماهی ، کارخانه بسته بندی آب شیرین ،ساخت طلا ،لنچ سازی و کشتی سازی ، کارخانه فرآوری خرما ،کارخانه تولید پتو ،کارخانه تولید ادکلن و ، کارخانه تولید پوشاک زنانه می باشند.
وی در مورد بحث ایجاد فرودگاه و انتقال فرودگاه از کنارک به خود چابهار گفت:در رابطه با فرودگاه باید عرض بکنم که باند فرودگاه در پیکره قطب سوم پتروشیمی دیده شده و در حال حاضرزمین این فرودگاه واگذار شده به پتروشیمی بهرحال درصدد هستیم از نیروی دریایی از جایی که به منطقه نومان ختم می شود در حال رایزنی الحاق آن به 14 هزار هکتار منطه آزاد هستیم و انشاء ا... بنا داریم بعد از الحاق این اراضی فرودگاه را ایجاد بکنیم البته ما فرودگاه داریم ولی این فرودگاه از نظر ما فرودگاه آزادی نیست برای اینکه ما نمی توانیم افرادی که وارد می شوند مثل کیش و قشم برایشان ویزا صادر ویا آن راچک بکنیم چون فرودگاه در منطقه نظامی است لذا به شدت دنبال این هستیم که زمین را هر چه زودتر گرفته و فرودگاه را راه اندازی کنیم . مهندس مبارکی در جواب سوال خبرنگار ماکه پرسید یکی از پارامترهایی که می تواند باعث شادابی و پویایی منطقه شود اجرای برنامه های فرهنگی و جشنواره هاست شما چه برنامه ای در این زمینه دارید گفت:این مسائل در قالب فستیوال و جشنواره هایی مثل " مونسون " تابستانه ، پاییزه ، و زمستانه و ایام عید و مناسبتها اجرا می شود که ما هم اولین جشنواره را بعد از روی کار آمدن هیات مدیره جدید برگزار کردیم و البته استقبال خوبی هم شد و فعلا هم بدلیل ایام سوگواری محرم و شهادت امام حسین (ع)جشنواره ها را تعطیل کردیم و انشا ء ا... بنا داریم این مهم را کماکان پی گیری کنیم ، بله ما هم اعتقاد راسخ داریم که مردم ما نیاز به شادابی و. پویایی دارند و چه بسا که این جشنواره ها تاثیر بسیاری هم در رونق اقتصادی و بازار دارد و هم باعث پویایی فرهنگ جامعه می شود و از طرفی مردم هم از آن برخوردار می شوند .
وی در موردفروش دام ها در کمربندی نزدیک به منطقه آزاد که بعضا با فروش دام چهره اطراف منطقه تقریبا نا خوشایند شده گفت: در ارتباط با جابجایی دام صحبتهایی شده و لیکن چون شهردار چابهار هنوز منصوب نشده منتظریم شروع بکار کنند و انشاء الله بنا داریم اینگونه موارد را حتما با همکاری شهرداری محترم سر و سامان بدهیم .
وی در مورد واردات و صادرات گفت:واردات وصادارات ما از کشورهای مختلفی صورت می گیرد از جمله سنگا پور ، پاکستان ، امارات و عمان ، واردات انجام می شود بهمین ترتیب عمدتا صادرات سیمان کیسه ای و فله ای را هم از طریق منطقه چابهار به امارات ، عمان ، و تانزانیا و دیگر کشورها داریم البته این مطلب را هم متذکر شوم که بصورت عمده خودسیمان سیستان و سیمان خاش مستقلا صادرات سیمان خود را انجام می دهند
و منطقه آزاد هیچ نقشی در این رابطه ندارد .
مهندس مبارکی مدیرعامل سازمان منطقه آزاد چابهار اعلام کرد: حدود 93 میلیون دلار جمع صادرات و واردات از منطقه آزاد چابهار در دو ماهه شهریور و مهرماه سال جاری انجام شده است
مهندس مبارکی رئیس هیات مدیره و مدیرعامل سازمان منطقه آزاد چابهار با اعلام مطلب بالا عنوان کرد: میزان ارزش صادرات و واردات از این منطقه در دو ماهه شهریور و مهرماه سال 92 حدود 93 میلیون دلار بوده است.
مهندس مبارکی افزود: از این میزان بیش از 15 میلیون دلار مربوط به واردات کالا به داخل محدوده منطقه آزاد، حدود یک میلیونوچهارصد هزار دلار واردات وسایط نقلیه موتوری و بیش از 2 میلیون دلار واردات مواد اولیه جهت مصرف واحدهای تولیدی بوده است.
مهندس مبارکی تصریح کرد:واردات کالاهای تجاری به سرزمین اصلی (طبق تبصره هیات وزیران ) با رقمی بیش از40 میلیون دلار،کالاهای تجاری عادی بند (الف)- بیش از 28 میلیون دلار و واردات کالاهای تجاری عادی بند( ج)-حدود مبلغ 3 میلیون دلار بوده است.
وی افزود:ارزش صادرات از این منطقه حدود 750 هزار دلار بوده است.
شایان ذکر است کالاهای تجاری بند (الف) به آن دسته از کالاهایی اطلاق می شود که سود بازرگانی آن ها صفر بوده و در سهمیه منطقه آزاد چابهار محسوب نمی شود.
کالاهای تجاری بند (ج) به آندسته از کالاهایی اطلاق می شود که سود بازرگانی آنها بالاتر از یک درصد باشد. ولی از شمول مصوبات منتهی به شماره 186994 هیات محترم وزیران خارج گردد، مانند:خودروهای سبک سنگین، مشمول هزینه خدماتی به میزان یک درصد و حداکثر تا سقف 7،500،000 ریال برای هر اظهارنامه می باشد.
مهندس مبارکی در ادامه گفت: منطقه آزاد چابهار به لحاظ امتیازات و تسهیلات قانونی و همچنین موقعیت استراتژیک مناسب، از جمله معافیت مالیاتی 20 ساله سرمایه گذاری، اجاره بلند مدت زمین به سرمایه گذاران خارجی، آزادی ورود و خروج سرمایه اتباع خارجی، اعطای مجوز تاسیس شعب بانک ها و بیمه های خارجی، آزادی واردات و صادرات شرایط مناسبی برای سرمایه گذاران فراهم نموده است.
وی گفت: با توجه به رویکردهای جدید دولت محترم تدبیر و امید در حمایت از مناطق آزاد بویژه منطقه آزاد چابهار امید است شاهد تسریع در رشد و شکوفایی و بالندگی این منطقه و نقش آفرینی آن در صحنه اقتصادی کشور عزیزمان بیش از پیش باشیم
وی گفت برای جلب و جذب سرمایه گذاران بومی استان که بعضا در دیگر کشورها سرمایه گذاری نموده اند برنامه ای داریم به و الله ما دست همه عزیزان را که بیایند و در چابهار سرمایه گذاری کنند می بوسیم نه اینکه می فشاریم و حاضریم تا شاخ آفریقا هم برویم و این عزیزان را مجاب کنیم تا به منطقه خودشان بیایند و سرمایه گذارای کنند ، راه دوری هم اگر نرویم در همین خود استان و حتی چابهار ، عزیزان بسیاری هستند که سرمایه های سر گردان هنگفتی دارند که چنانچه این عزیزان بیایند و سرمایه خود را در این منطقه بکار ببندند سرمایه زیادی خواهد شد ما حرفمان با مردم این است که حالا که دولت تدبیر و امید این اعتماد سازی را برای منطقه بوجود آورده و یکی را از بطن خود مردم بر سر مسند اقتصادی گذاشته بعنوان خدمتگزار بومی مردم استان سیستان و بلوچستان از میلک تا زرآباد باید احساس کنند یک مبارکی هستند توفیق مبارکی مساویست با توفیق 2 میلیون و 600 هزار جمعیت استان و عدم توفیق او برابر با عدم توفیق همه مردم استان است بنا براین ، این احساس مسئولیت بین همه مشترک هست ، بنده به تنهایی قادر نیستیم این همه کار را انجام بدهم و صددرصد نیاز به همکاری شما دارم دست شما را می فشارم اتاق فکر راه اندازی کردیم تا از همه استفاده بکنیم ، با دانشگاهها در حال انعقاد قرار داد هستیم تا انشاء الله از نیروهای متخصصشان استفاده بکنیم من به جرات می گویم در بین مدیران منطقه از ابتدا تا کنون هیچ مدیری با فعالان اقتصادی جلسه نگذاشته ، ما با فعالان اقتصادی شهرستان چابهار وکنارک جلسه گذاشتیم ، نقطه نظراتشان را گرفتیم و در حال مذاکره و مراوده با این عزیزان هستیم ، اعتقاد ما این است و اعلام هم کرده ایم که فرض کنید منطقه آزاد چابهار از قبل وجود نداشته و امروز ایجاد شده حالا که از امروز ایجاد شده کمر همت را ببندیم تا بتوانیم منطقه را برای افق 1400 توسعه و رونق ببخشیم . همانطور که عرض کردم انتظار داریم مردم بیایند و دست ما را بگیرند آنهایی که تمکن مالی دارند از سرمایه گذاری دریغ نکنند . چنانچه ما با آنها همکاری نکردیم و دوش به دوش آنها شرایط را فراهم نکردیم ، روان سازی نکردیم ما را رها بکنند ولی اگر انجام دادیم و با آنها همکاری کردیم لذا این کمک را آنها بکنند و برای آینده خود و فرزندانشان بیایند و سرمایه خود را بکار ببندند ما در سایت منطقه آزاد همه پتانسیل ها و همه الویتهای سرمایه گذاری را اعلام نمودهایم امیدواریم که با کمک شما مردم صمیمی و خوب و دوست داشتنی نه تنها چابهاری پر رونق و توسعه یافته بسازیم بلکه استانی آباد و سرشار از آبادانی
را رقم انشالله بزنیم
هفتمین نشست تخصصی «رسانه و سند چشم انداز» 29 و 30 آبان ماه سال جاری توسط معاونت اطلاع رسانی و پژوهش دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام و با همکاری منطقه آزاد چابهار برگزار شد.
هفتمین نشست تخصصی «رسانه و سند چشم انداز» با رویکرد هم اندیشی با اصحاب رسانه و برگزاری کارگاه های آموزشی سند چشم انداز و آینده پژوهی، ویژه مدیران و سردبیران خبرگزاری ها، روزنامه های سراسری و پایگاه های خبری– تحلیلی کشور تعدادی از خبرنگاران محلی استان در روزهای چهارشنبه و پنج شنبه29، 30 آبان ماه در منطقه آزاد چابهار برگزار گردید.
در این نشست تخصصی، جمعی از اساتید علوم ارتباطات و آینده پژوهی، مبلغین سند چشم انداز، مدیران دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام و مدیران سازمان صداوسیما، مدیران مسئول و سردبیران نشریات و دبیران سرویس خبرگزاری ها و پایگاه های اینترنتی کشور به همراه جمعی از تهیه کنندگان و برنامه ریزان رسانه ملی، وتعدادی از خبرنگاران محلی سیستان وبلوچستان حضور داشتند
پیش از این، شش نشست تخصصی دیگر نیز، طی سالهای 90 تا 92 در دانشگاه صداوسیما، منطقه آزاد قشم و دبیرخانه مجمع برگزار شده بود
مهندس حامدعلی مبارکی رئیس هیات مدیره و مدیرعامل سازمان منطقه آزاد چابهار در آغاز هفتمین نشست تخصصی «رسانه و سند چشم انداز ایران 1404» اظهار کرد: با توجه به تنوع جذابیت های طبیعی، تاریخی، فرهنگی و اجتماعی و اقتصادی چابهار برگزاری این همایش ها و نشست ها درآگاهی رساندن به کشور و سطح بین الملل نقش به سزائی دارد.
مهندس مبارکی مدیرعامل سازمان منطقه آزاد در این نشست ضمن خوشامد گویی به میهمانان، اصحاب رسانه و جراید گفت: باید اذعان داشت که تعامل سازنده و همکاری متقابل از جایگاه ویژه ای برخوردار است و ما انتظارمان از این همایش که شما عزیزان در آن حضور دارید شناسایی وفاداری مردم ولایی مان و همچنین توسعه محور شرق به کشور و بین الملل است.
بر پایه این گزارش وی اظهار کرد: منطقه آزاد چابهار به نوعی دروازه ورود گردشگران به این منطقه قلمداد می شود و از طرفی قرابت این منطقه با دریای عمان و اقیانوس هند، موجب جایگاه کم نظیری برای این استان می باشد.
دراولین روز هفتمین نشست تخصصی رسانه و چشم انداز ایران 1404 نشست آینده پژوهی و چشم انداز توسط دکتر جهانبخش سنجابی شیرازی در منطقه آزاد چابهار برگزار شد.
جهانبخش سنجابی قائم مقام معاون گنجینه اطلاعات و امور بین الملل دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام در این نشست ضمن بر شمردن مولفه های شکل دهنده آینده، به نظام برنامه ریزی، پیش رانها، تعریف و شناخت چشم انداز اشاره کرد.
وی ضمن اشاره به الگوی اسلامی- ایرانی چشم انداز اظهار کرد: راه های متفاوتی برای رسیدن به چشم انداز وجود دارد و عناصر ناظر و منظور و نظر در شکل گیری آینده موثر است.
دکتر ˈشهرام گیل آبادیˈ در دومین روز برگزاری هفتمین نشست تخصصی ˈرسانه و چشم انداز ایران 1404ˈ گفت: مردمی کردن سند چشم انداز مطالبه شخص مقام معظم رهبری است و به همین خاطر از دولت قبل، برنامه هایی برای آگاهی بخشی به مسئولین و در عین حال مردم از طریق رسانه ها آغاز شد.
دبیر نشست تخصصی رسانه و چشم انداز ایران 1404، مردمی کردن سند چشم انداز از طریق ابزارهای مختلف بویژه رسانه ها را مورد توجه رییس و دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام دانست و افزود: رسانه ها باید سند چشم انداز را به زندگی عادی مردم و نیاز عمومی جامعه گره بزنند.
این کارشناس ارتباطات معتقد است رسانه ها باید به جای کلی گویی درباره اهمیت سند چشم انداز، به مردم و دستگاه های حاکمیتی کمک کنند نقششان را در سند چشم انداز پیدا کنند.
گیل آبادی خواستار همگرایی همه جریان های سیاسی کشور برای کمک به تحقق سند چشم انداز شد و گفت: هدف برنامه 20 ساله چشم انداز بهبود وضعیت مردم است و به جریان سیاسی خاصی تعلق ندارد و همه باید برای تحقق آن از جان مایه بگذارند.
معاون اطلاع رسانی و پژوهش دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام خواستار توسعه منطقه آزاد چابهار در چارچوب های تعیین شده توسط سند چشم انداز شد و افزود: منطقه چابهار می تواند الگوی دیگر مناطق کشور در جهت تحقق سند چشم انداز 1404 شود.
هفتمین نشست تخصصی «رسانه و سند چشم انداز ایران 1404» با رویکرد هم اندیشی اصحاب رسانه و با برگزاری کارگاه های آموزشی پیرامون ترویج سند چشم انداز و آینده پژوهی، ویژه مدیران و سردبیران خبرگزاری ها، روزنامه های سراسری و پایگاه های خبری– تحلیلی کشوروتعدادی از خبرنگاران محلی دو روز در چابهار ادامه داشت و در روز پنجشنبه 30 آبان مراسم اختتامیه در سالن رسالت منطقه آزاد چابهار با شکوه هر چه تمامتر برگزار گردید که در این مراسم آقای حامد علی مبارکی متنی بعنوان اختتامیه قرائت نمود که از نظرتان می گذرد :
سخنرانی رئیس هیات مدیره و مدیر عامل سازمان منطقه آزاد چابهار در مراسم اختتامیه رسانه و چشم انداز
میهمان عزیز ، سروران گرامی
سازمان منطقه آزاد تجاری صنعتی چابهار ، از این که طی روزهای گذشته در هفتمین نشست رسانه و چشم انداز میزبان شما عزیزان بوده است بر خود می بالد. اطمینان دارم حضور پر بار شما اندیشمندان و اصحاب رسانه نتایج شایسته ای در سطوح ملی و منطقه ای به بار خواهد آورد . امیدواریم بتوانیم با همراهی و همدلی ، گام های موثری در راه تحقق آرمان های تدوین شده در سند چشم اندار برداریم .
سند چشم انداز جمهوری اسلامی ایران ، به همت اندیشمندان و خردمندان معتقد به عزت و پیشرفت جمهوری اسلامی ایران و با توجه به آرمان های انقلاب ، اسلام و نظام جمهوری اسلامی و قانون اساسی آن از یک سوء و با عنایت به تحولات بین المللی و منطقه ای در آسیای جنوب غربی و فضای نوین اقتصاد و سیاست منطقه و جهان تدوین و با ابلاغ مقام معظم رهبری به مسئولیت و تعهدی ملی تبدیل گردیده تا به مدد تصویر روشنی که در افق آینده ترسیم شده است ، عزم و وحدت ملی آن را محقق سازد .
در این سند ، رشد و توسعه پایدار کشور ، کم کردن فاصله با کشورهای توسعه یافته و ارتقای جایگاه بین المللی جمهوری اسلامی ایران ، به رتبه نخست منطقه مدنظر قرار گرفته است .
رشد و توسعه پایدار از طریق ایجاد اشتغال و فعالیت مولد ، سرمایه گذاری داخلی و خارجی ، جذب فن آوری های پیشرفته صنعتی و خدمات ، ایجاد تنوع در فعالیت های اقتصادی بر اساس مزیت ها ، افزایش بهره وری و بسط تخصص و آگاهی نیروی کار و ایجاد بخش خصوصی قوی در میدان رقابت و رفع موانع تولید و امثالهم امکان پذیر می شود .
تقریبا تمام وظایف قانونی منطقه آزاد تجاری صنعتی چابهار و سایر مناطق آزاد کشور مبتنی بر آرمان های مطرح شده در سند چشم انداز است ، و این بدان معناست که این منطقه می تواند وباید در راستای تحقق اهداف بزرگ سند چشم انداز جهت گیری و عمل نماید . لیکن این پرسش بزرگ رویاروی ماست که آیا توانسته ایم از امکانات بالفعل و قابلیت های نهفته در منطقه و کشور در راستای تحقق اهداف متعالی و مشترک سند چشم انداز و مسئولیت های قانونی منطقه آزاد استفاده نماییم و راه را برای دست یابی به جایگاه نخست در منطقه خاورمیانه و آسیای جنوب غربی هموار سازیم ؟
پاسخ این است که به مدد عزم ملی و همت عالی مردم و تدبیر مسئولین و توانایی های عظیم ایران عزیز می توان در کمترین زمان به تصویری امید بخش دسترسی یافت . گوشه ای از این توانایی های برجسته عبارتند از :
تمدن و فرهنگ غنی با وحدت جوامع و اقوام متنوع در یکپارچگی سرزمین با پیشنه تاریخی طولانی و میراث مشترک همه ایرانیان
جایگاه استثنایی و برتر ایران به لحاظ جغرافیای اقتصادی و جغرافیای راهبردی در منطقه
سرمایه های انسانی و اجتماعی غنی با قابلیت های فراوان
وجود خلاقیت و استعداد ویژه و نیروهای متخصص در داخل و خارج کشور
استقلال سیاسی جمهوری اسلامی ایران
بهره مندی از تنوع اقلیمی ، وسعت سرزمین و منابع کشاورزی
وجود ذخایر غنی هیدرو کربورها ، کانی های فلزی و غیر فلزی و منابع گسترده
داشتن زیر بناهای گسترده کالبدی و غیر کالبدی حمل و نقل
داشتن ساختار های مردم سالارانه حقوقی ، اجتماعی و قانونی
داشتن تجربه فعالیت صنعتی و انباشت سرمایه فیزیکی به رغم تحریم ها
داشتن دانش برنامه ریزی توسعه در کشور
این توانایی ها است که می تواند مدد
مطالب مشابه :
امتحانات پایان ترم نیمسال اول دانشگاه آزاد اسلامی واحد چابهار
10 ژانويه 2012 ... امتحانات پایان ترم نیمسال اول سال تحصیلی 91-90 دانشگاه آزاد اسلامی واحد چابهار از تاریخ ۲۰/10/90 در محل ساختمان اداری دانشگاه ( دانشگاه بين المللي
انتخاب واحد دانشگاه آزاد مرکز چابهار شروع شد
دهستان حیط برادران رندبلوچ - انتخاب واحد دانشگاه آزاد مرکز چابهار شروع شد - سایت دهستان حیط : (اخبار،علمی،ادبی،شرح حال،حوادث منطقه،داستان،شعر ) - farhan2010
معرفی اساتید محترم و استاد دانشگاه آزاد واحد چابهار سرکار خانم عرفانی واحد
سرکار خانم فاطمه عرفانی واحد. معاونت محترم آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد چابهار. سوابق تدریس تدریس در دانشگاه آزاد اسلامی چابهار از سال 1385 تا کنون تدریس در
پيام تسليت دانشجويان دانشگاه آزاد واحد چابهار به استاد محترم سيدمحمدتقي سجادي
دهستان حیط برادران رندبلوچ - پيام تسليت دانشجويان دانشگاه آزاد واحد چابهار به استاد محترم سيدمحمدتقي سجادي - سایت دهستان حیط : (اخبار،علمی،ادبی،شرح حال، حوادث
پذیرش دانشجوی کارشناسی ارشد در دانشگاه علمی کاربردی منطقه آزاد چابهار
مدیرعامل منطقه آزاد چابهار از اخذ مجوز پذیرش دانشجو در دو رشته کارشناسی ارشد ترانزیت خارجی و بهینهسازی لجستیکی بنادر در دانشگاه علمی کاربردی این منطقه خبر داد.
آدرس سامانه دانشگاه آزاد واحد چابهار
10 ژوئن 2012 ... دبستان سیدالشهداء ب (دوره دوم) - آدرس سامانه دانشگاه آزاد واحد چابهار - اطلبوا العلم من المهد الي اللحد - دبستان سیدالشهداء ب (دوره دوم)
موانع و راهکارهای توسعه منطقه آزاد چابهار
eslamnia.ali - موانع و راهکارهای توسعه منطقه آزاد چابهار - مقالات و شعر و طنز به ... پیکره سه: برای احداث شهرک مسکونی و سایت دانشگاه بین الملی به وسعت ۳۸۰ هکتار.
تروریست های اقتصادی و منطقه آزاد چابهار
تیاب - تروریست های اقتصادی و منطقه آزاد چابهار - سوگند به قلم و آنچه می نویسند. ... بنیانگذار دانشگاه آزاد اسلامی در هرمزگان شناخته می شود و سابقه ریاست دانشگاه آزاد
احیای دانشگاه بین المللی چابهار در اولین گام مدیران بومی
همانطور که می دانند دانشگاه بین المللی در دوره مدیران دولت اسبق بر خلاق خواست و نیاز مردم منطقه تعطیل گردید و ساختمان دانشگاه به دانشگاه آزاد اسلامی واحد چابهار
منطقه آزاد چابهار نگین ایران
گفتنی است در این دیدار محمد سعیدی کیا از پروژه های عمرانی، تولیدی های صنعتی و تجاری فعال در منطقه، دانشگاه علمی – کاربردی منطقه آزاد چابهار، درمانگاه و اسکله های
برچسب :
دانشگاه ازاد چابهار