بنجل فروشی کامیپوتر
بنجل فروشی کامپیوتر گزارشی از آشفته بازار كامپيوترهاي اسقاطي
نگاهي به زندگي قطعات اوراق كامپيوتر در بازار و محيط زيست
زماني وقتي حرف از خريد كامپيوتر مي شد، دعوا بود آدم كامپيوتر روميزي (دسكتاپ) بخرد يا لپ تاپ. زماني كاربران كامپيوترهاي خانگي فكر مي كردند با داشتن كامپيوتر روميزي، مي شود خيلي پز داد و براي فاميل و دوست و آشنا كلاس گذاشت كه بعله، ما هم قدم به دنياي ديجيتال گذاشته ايم. امروزه، داشتن كامپيوتر شخصي براي خيليها از نان شب هم واجب تر شده. براي همين است بازار داغ كامپيوتر در ايران، آماج قطعاتي شده كه به عنوان دورريز ديگر كشورها شناخته مي شود. همين مسئله درباره قطعات دوست دوم و يا قسمتهاي از كار افتاده كامپيوترها در ايران هم صادق است. دورريز اين وسايل، معضلي شده كه به نظر مي رسد از اتاقهاي كاربران شروع و تا كوره هاي قطعه پزي جنوب شهر و بيابانهاي محل دفن قطعات ادامه دارد.
جمعه بازار ديجيتالي
انواع و اقسام مانيتورهاي عهد عتيق، هارد ديسكهايي به بزرگي بشقاب، كيسهاي چند طبقه و سي دي رام هاي سرعت پايين، در همه جا به جشم مي خورد. اينجا جمعه بازار كامپيوتري پاساژ پايتخت يكي از بزرگترين مراكز فروش قطعات كامپيوتري در تهران است.
اكثر مغازههاي مستقر در طبقه زير همكف اين مركز به خريد قطعات دست دوم و مستهلك ميپردازند. قطعاتي كه بنا به دلايلي همچون روي كار آمدن تكنولوژيهاي جديد و يا خرابي ديگر قابل استفاده نيستند. فروشگاه تيوا، يكي از همان مغازههايي است كه در زمينه خريد و فروش قطعات، تعميرات و شارژ كارتريج مشغول است. شكري صاحب اين فروشگاه معتقد است امروزه عمر مفيد استفاده از وسايل ديجيتالي به خصوص رايانه در ايران به 3 سال كاهش يافته است.
اين بدان معنا است كه سه سال بعد از آنكه رايانه خريداري شد به دليل روي كار آمدن فناوريها و نرمافزارهاي جديد، ديگر كارايي لازم را براي كاربر خود ندارد. البته در اين بين نوع تخصص و نيز نياز كاربر از كامپيوتر هم فاكتورهايي است كه در طول عمر رايانه وي مهم است. شكري، در مورد كامپيوترهاي دست دوميكه خريداري ميكند، ميگويد: در حال حاضر فقط كامپيوترهاي پنتيوم 4 و مدلهاي بالاي آن را از متقاضيان ميخريم. او معتقد است براي افرادي كه زمينه كاري آنها تخصصي نيست مانند شركتهاي حسابداري، آژانس املاك و يا رستورانها كامپيوترهاي مدل پايين كافي بوده و به قول معروف كار متقاضي را راه مياندازد. البته بايد به اين نكته نيز توجه داشت كه قطعات دست دوميكه از رده خارج بوده و قابل استفاده نيستند خريد و فروش نميشوند اما قطعاتي كه تا حدي در ايران قابل بازيافت هستند در بازار قطعات دست دوم رايانه خريداري ميشوند.
طلاي ديجيتالي
اما در ميان قطعات دست دوم، بازيافت برخي اقلام مورد نظر بسياري از فعالان اين رشته است. آنها با جداسازي بخشي از بدنه و ساختار قطعات كامپيوتر، سعي در بازيافت فلزات، پلاستيك و ساير مواد قيمت دار آنها مي كنند.
پاورها و كيسها از جمله قطعاتي هستند كه بخشي از آنها قابل بازيافت است. البته بازيافتي كه در ايران انجام ميشوند اصلا شبيه به نوع جهاني آن نيست. به عنوان مثال در قطعاتي مثل پاورها فقط بخش آلومينيومي پاور جدا شده و به خريداران كيلويي آلومينيوم و ضايعاتي از اين دست فروخته ميشود. در كيسها هم همين روش اعمال ميشود يعني ورقهاي آهني كيس جدا شده و بعد كيلويي به فروش ميروند.
البته اين طور كه پيداست بازار خريد و فروش لوازم دست دوم در حال حاضر از رونق گذشته برخوردار نيست. مهمترين دليل اين مساله نيز تفاوت بسيار پايين قيمت اجناس نو با دست دوم است. بر همين اساس خيلي از قطعاتي كه در گذشته از كاربران خريداري ميشد ديگر اين روزها جايي در بازار لوازم دست دوم ندارند. شكري در اين باره ميگويد: در حال حاضر فقط قطعاتي مانند رم SD و يا سي پي يوهاي پنتيوم 4 خريداري ميشود ولي قطعاتي كه ديگر با مادربردهاي فعلي سازگار نيستند، مانند سي پي يوهاي مدل پايين، مانيتورهاي زير مدل هاي SGA ديگر جايگاهي ندارند. البته بحث خريد و فروش لوازم دست دوم فقط منحصر به قطعات خرد كامپيوتر نيست. مانيتورها، كيبوردها، ماوسها و پرينترها نيز از اين قاعده استثنا نيستند. به عنوان مثال در بخش مانيتورها، امروزه فقط مانيتورهاي بالاي 15 اينچ رنگي در بين كالاهاي دستدوم خريداري ميشود. مانيتورهاي خرابي كه قابل تعمير نيستند و يا مانيتورهاي سياه و سفيد، پرينترهايي كه ديگر كارتريج آنها در بازار وجود ندارند و يا كيبوردهايي كه ديگر ارزشي براي تعمير كردن ندارند و يا حتي اجرت تعمير آنها از قيمت دستگاه نو نيز بالاتر است محكوم به زندگي در سطل آشغال هستند.
به گفته تعميركاران لوازم رايانهاي بازار پايتخت، سالانه بيش از يك تن قطعات ديجيتالي از اين مركز دور ريخته ميشود. در اين بين برخي از قطعات هستند كه قابل بازيافتند اما به دليل آنكه شركتي در اين زمينه در كشور فعال نيست اين قطعات دور ريخته ميشوند. پيچ، سيمهاي روكش دار، كيبوردها و بخش پلاستيكي كيسها قطعاتي هستند كه به راحتي قابل بازيافتند. بسياري از سيم و كابلهايي كه در لابلاي قطعات مستهلك به سطل آشغال انداخته ميشوند متشكل از فلز مس هستند. از سويي ديگر بخشي از قطعات مادربردها و سي پييوها نيز از فلزهاي گرانبهايي همچون طلا تشكيل شده است. در نتيجه در حجم بالا بازيافت همين كابلها و قطعات داخلي ميتواند سود قابل توجهي داشته باشد. در قطعات ديگري نيز مانند كيبورد و بخش رويي كيسها كه از پلاستيك ساخته شدهاند به كارگيري فرآيند بازيافت ميتواند نقش بسزايي در صرفه جويي داشته باشد و از سويي ديگر ميتواند بخش قابل توجهي از قيمت نهايي محصولات را كاهش دهد.
دفن قطعات و آسيب به محيط زيست
حسين مجدآبادي، از فعالان بازار خريد و فروش قطعات رايانه، مي گويد: در تهران بعضي از افراد در امر خريد قطعات قديمي و رايانه هاي مستهلك فعاليت مي كنند و از طريق بازيافت اين قطعات درآمدهاي كلاني به دست مي آورند.
وي توضيح مي دهد: فعاليت اين افراد در محله شوش تهران متمركز است. فعالان اين بازار با جدا كردن مس و طلاي موجود در بعضي از قطعات رايانه و فروش اين مواد سود فراواني به دست مي آورند; ضمن اين كه بسياري از قطعات موجود در اين رايانه هاي مستهلك سر از بازار لوازم الكترونيكي دست دوم درمي آورند.
اين فعال بازار رايانه اضافه مي كند: تعداد كثيري از اين قطعات غيرقابل استفاده و بازيافت بوده و به صورت سنتي دفن مي شوند كه اين امر به محيط زيست آسيب فراواني مي رساند و حتي در برخي موارد به آلوده كردن آب هاي زيرزميني منجر مي شود كه عواقب ناگواري در پي خواهد داشت.
واردات بي رويه و بازنشستگي قطعات
شنيدن نظرات فعالان اين رشته، نكات جالبي را روشن مي كند. به طور مثال برديا يزداني، از فعالان بازار خريد و فروش قطعات كامپيوتري، از سود فراوان دلالان دست دوم كامپيوتر حرف مي زند: با توجه به واردات رايانه هاي جديد و قطعات با كيفيت و كارآيي بالاي اين كالاها، قطعات قديمي از دور خارج مي شوند و اين امر بازار پرسودي را براي بازيافت كنندگان رايانه و قطعات فرسوده به وجود آورده است.
او با اشاره به وضعيت نابه سامان اين بازار مي گويد: خريداران قطعات قديمي، «آي سي ها» و مقاومت هاي درون قطعات را براي استفاده در تعمير رايانه هاي معيوب به كار مي گيرند.
از ونظر وي، برخي از فعالان اين بازار به دليل انواع و اقسام مانورهاي متقلبانه اي كه بر سر اجناس خود مي آورند، سالانه 15 تا 20 ميليون تومان سود نامشروع كسب مي كنند.
او فكر مي كند افزايش قيمت ها در بازار مس و طلاطي سال هاي گذشته سودآوري بازيافت قطعات رايانه را براي فعالان اين بازار دو چندان كرده است.
از سوي ديگر برخي فعالان بازار خريد و فروش قطعات دست دوم رايانه به وضعيت فعلي اين بازار، نگاه نگراني دارند. آنها اعتقاد دارند چرخ كسب و كار در اين رشته ديگر به خوبي نمي چرخد. آنها مي گويند در حال حاضر بازار خريد و فروش قطعات رايانه ساكن است. به گفته آنها اصولا قيمت خريد قطعات دست دوم و قديمي رايانه حدود يك چهارم قيمت قطعات جديد است، از اين رو فعاليت در اين بازار به طور عادي سود خوبي در بر دارد.
آنها وضعيت خود را با گذشته مقايسه مي كنند و تاسف مي خورند كه ركود فعلي بازار خريد و فروش قطعات دست دوم رايانه سود حاصل از اين كار را به حدود چهار تا پنج ميليون تومان در سال براي يك واحد فعال كاهش داده است.
پشه ها شبها كجا مي رن؟
يادتان هست چند سال پيش يك برنامه طنز از تلويزيون پخش ميشد كه بازيگر برنامه يك سوال لاينحل در ذهن خود داشت با اين عنوان كه پشهها شبها كجا ميروند؟ تا حالا به اين مساله فكر كرده ايد كامپيوترهايي كه روزها زمان زيادي از وقت ما را مي گيرند، هنگامي كه عمرشان تمام ميشود چه بلايي برسرشان ميآيد؟ تا حالا به اين مساله فكر كردهايد كه وسايل ديجيتالي كه دور ميريزيد در نهايت از كجا سر در ميآورند؟ آيا ميدانستيد كه مغازههايي كه به كار تعميرات كامپيوتر مشغول هستند سالانه فقط نزديك به 10كيلو پيچ دور ميريزند؟ آيا ميدانستيد كه در برخي از قطعات داخلي كامپيوتري كه شما با آن كار ميكنيد در حد چند گرم طلا به كار رفته است؟ آيا ميدانيد كه در ژاپن بر روي قيمت وسايل الكترونيكي، مبلغي هم به عنوان بازيافت آن وسيله از كاربر اخذ ميشود؟ آيا ميدانيد شركتهايي كه در دنيا به بازيافت قطعات ديجيتالي مشغولند سالانه سود هنگفتي را به جيب ميزنند؟ آيا ميدانيد كه در يكي از پاساژهاي فروش و تعمير كامپيوتر در تهران سالانه نزديك به يك تن قطعات ديجيتالي دور ريخته ميشود؟و در آخر آيا ميدانيد كه در ايران هيچ نهادي براي بازيافت قطعات ديجيتالي وجود ندارد؟ اميدوارم اين سوالات باعث مي شود هنگامي كه در مقابل مانيتور رايانه خود مي نشينيم، اندكي هم به فكر محيط زيست مان باشيم، جايي كه كامپيوترهاي قراضه چندان سر سازگاري با آن را ندارند.
مطالب مشابه :
دل اچ پی tablet pc Apple گوشی اپل dell hp lg sony acerشماره تماس 09304255129 full port com تبلت hp
قیمت نوت بوک دست دوم لپ تاپ استوک نت بوک زمین آپارتمان فروشی انبار نوساز وام
بنجل فروشی کامیپوتر
بنجل فروشی بخرد يا لپ تاپ. در طبقه زير همكف اين مركز به خريد قطعات دست دوم و مستهلك مي
موبایل قسطی
اعطای تسهیلات خرید کامیون دست دوم. لپ تاپ و کامپیوتر و موبایل موبایل فروشی
1387 سری دوم عکس های ارسالی شما ...
1387 سری دوم عکس های ارسالی شما یه دختر در حال اسکن لپ تاپ خروس فروشی سربرگ
قیمت لپ تاپ
لپ تاپ فروشی 940,000, 24 دقیقه پیش.· فروشگاه تخصصی لپ تاپ ، خرید و فروش لپ تاپ دست دوم
ساعت مچی اپل
فروشی ، خرید نسل نخست ساعت هوشمند iWatch اپل که در سه ماهه دوم 2014 به بازار عرضه خواهد شد
برچسب :
لپ تاپ دست دوم فروشی