سؤالات تخصصی عمران

سوال: برای کنترل برش قالبی ما باید از مساحت خالص (برشی وکششی) استفاده کنیم یا مساحت کل؟ چون در کتاب سری عمران از مساحت کل استفاده کرده

پاسخ: از مساحت خالص باید استفاده شود یعنی قطر سوراخها را باید کم کنید

---------

سوال: چرا در بادبندها از ناودانی به جای IPEاستفاده میکنند؟

پاسخ:  البته از تیر I شکل هم می توان استفاده کرد. ولی باید توجه داشته باشید که بادبند ها باید در مقابل نیروی نیروی فشاری مقاومت کمانشی بالایی داشته باشند. مقطع دوبل ناودانی (به صورت باکس) نسبت به مقطع Iشکل ممان اینرسی بیشتری حول محور ضعیف دارد و مقاومت کمانشی آن بیشتر است. علاوه بر این اتصال دوبل ناودانی به ورق اتصال کم هزینه تر می باشد.
--------- 
 سوال: درچه موردی درطراحی ارماتورها ازمقاومت بتن صرف نظر میکنیم؟
پاسخ:  اگر عضو بتنی تحت کشش خالص باشد، این کشش را تنها آرماتور تحمل می کند.
---------
 سوال: در ستون های با بست های مورب اگر بخواهیم برای اتصال بست ها به ستون از پیچ استفاده کنیم. پیچ ها باید برای په نیرویی طرح شوند؟
پاسخ: بست مورب مشابه بادبند عمل می کند و با توجه به اینکه این بست ها تحت کشش و فشار هستند، پیچهای اتصال باید بر اساس برش طراحی شوند.
---------
 سوال: ضریب اطمینان به کار رفته توسط ایین نامه برای کمانش وبرش وخمش به ترتیب کدام یک از بقیه بزرگتر است؟::::::

پاسخ:  ضریب اطمینان بر اساس پارامترهای مختلف از جمله اهمیت عضو، رفتار آن عضو در مقابل بارها (رفتار شکل پذیر و یا ترد)، ماهیت بارها و ... تعیین می شود و بنابراین نمی توان قانون کلی صادر کرد. خرابی ناشی از کمانش ناگهانی بوده (ترد است) و معمولا ضریب اطمینانی که برای کمانش منظور می کنند بیشتر از خمش و برش است. در رابطه با مقایسه برش و خمش در اعضای فولادی و بتنی متفاوت است.
---------
 سوال: بادوبرابر شدن فولاد کششی در یک مقطع مستطیلی لنگر قابل تحمل چندبرابر می شود؟::::::
پاسخ:  اگر تیر کم فولاد باشد که کمی کمتر از دو برابر می شود مثلا 1.9 برابر ولی اگر تیر پر فولاد باشد میزان افزایش کم خواهد بود مثلا 1.1 برابر. اگر تیر قبل از دو برابر شدن کم فولاد باشد و پس از دوبرابر شدن، پر فولاد محسوب شود، باید محاسبه شود.
---------
سوال: در طراحی به روش اگر میزان خطا در تخمین بار20 درصدومیزان خطا در تخمین مقاومت 25 درصد باشد::ضریب اطمینان را چه مقدار باید درنظر بگیریم؟اگه میشه راه حل را برام بنویسید::::::

پاسخ:  بارهای وارده باید کمتر از مقاومت باشند. اگر بار را با Q نشان دهیم و مقاومت را با R نشان دهیم: مقدار 1.2Q باید کمتر از 0.75R باید باشد. برای این منظور باید ضریب اطمینان برابر SF=1.2/0.75=1.6 در نظر گرفته شود.
---------
سوال:  اگر در سقف عرشه فولادی لرزش باشد راهکار چیست.
پاسخ:  پس از اجرای اجزای غیر سازه ای (کف سازی و پس از اجرای تیغه ها) این لرزش کاهش می یابد و جای نگرانی نیست. البته اگر کاربری به گونه است که فضاهای بزرگ خالی از تیغه بندی دارید، باید این لرزش ها گرفته شود (چون موجب عدم آسایش ساکنین در آینده خواهد شد). در این موارد حتما طراح اولیه سازه این مورد را منظور کرده است. برای کاهش لرزش می توان ارتفاع تیرها (ممان اینرسی آنها) را افزایش داد.
---------
سوال:  در محاسبه فولاد متعادل مقطع ایا باید از ظریب تقلیل مقاومت فولاد و بتن باید استفاده کرد یا نه؟
پاسخ:  در محاسبه حداکثر درصد "مجاز" "طبق آیین نامه":
در محاسبه مقدار x نباید از ضرایب کاهش مقاومت استفاده شود. ولی در معادلات تعادل C=T باید منظور شود. (رابطه rho-max در ص27 جزوه بنده بر اساس آیین نامه است)
در تست ها:
اگر مقادیر phi داده شده باشد و یا اینکه گفته شود بر اساس آیین نامه، باید منظور شود . ولی اگر تنها آرماتور بالانس خواسته شود، نباید ضرایب کاهش منظور شود.
---------

سوال: اشکالی از بارگذاری داشتم::در مورد کاهش سربار زنده از طبقه بالا به پایین اگر همه مسکونی باشد به ترتیبب از 0 تا 50 درصد کاهش تعلق میگیرد::اگر دو طبقه آخر فروشگاه باشد باز هم از 0 تا 50 تعلق میگیرد یا 0و0و0و10و20 یا به صورت 0 و0 و0 و40 و 50 است؟

پاسخ:  بار زنده ستون هر طبقه برابر مجموع سهم بارگیر آن ستون از هر طبقه بالای آن است. اگر دو طبقه آخر فروشگاه باشد، و با فرض اینکه بار زنده هر طبقه به شرح زیر باشد:
st1=15 ton, st2=12 ton, st3= 14 ton, st4=20 ton, st5=21ton
بار زنده کل برای ستون طبقه اول به صورت زیر محاسبه می شود:
اگر از کاهش استفاده نشود=15+12+14+20+21=82ton
اگر از کاهش استفاده شود= 0.4(15+12+14) + 20+21=57.4 ton
---------
سوال: نحوه تعریف و قرار دادن بادبند فلزی در یک قاب بتنی در etabs مشابه قرار دادن تو یک قاب فولادیه ؟ اگه لطف کنید توضیح بدید ممنون میشم
پاسخ: قبل از پاسخ توجه داشته باشید که معمولا ترکیب سیستم بادبندی فلزی با قاب خمشی بتنی در طراحی استفاده نمی شود. این سیستم بیشتر در مقاوم سازی قابهای خمشی بتنی استفاده می شود که در آنها برای تقویت قاب می توان از بادبند فلزی استفاده نمود. مدلسازی آن تفاوتی با قاب خمشی ندارد و شما باید دو عضو دو سرمفصل فولادی به عنوان بادبند مدل کنید (البته اگر دتایلی که برای اتصال بادبند به قاب در نظر دارید مفصلی نیست، باید نوع اتصال را غیر مفصلی تعریف نمایید.).
---------

سوال: استفاده از پیچ های پرمقامومت در در اتصال به صورت اصطکاکی واتکایی در کدام اتصال پیچ های بیشتری لازم می باشد؟اگر از پیچ های معمولی استفاده شود چطور
پاسخ: در صورت استفاده از پیچ اعلی اتصال اصطکاکی پیچ بیشتری لازم دارد. در صورتی که برای اتصال اتکایی از پیچ معمولی و برای اصطکاکی از پیچ اعلی استفاده نمایید، اتصال اتکایی پیچ بیشتری لازم خواهد داشت. دقت کنید که برای اتصالات لرزه ای استفاده از اتصال اتکایی ممنوع است.
---------
سوال:  سینه بند ها درکدام قسمت تیرها نصب می شوند وکاربرد اونها چیه؟
پاسخ: برای جلوگیری از کمانش پیچشی جانبی، باید برای بالی که تحت فشار است مهار جانبی قرار داده شود. در نقاطی از تیر که لنگر منفی داریم، بال پایین تیر تحت فشار است و برای جلوگیری از کمانش آن باید با یک عضو قطری (سینه بند) این بال را به تیرچه های سقف متصل کنیم.
---------
 سوال: چرا در کنترل خیز بارهای جانبی را در نظر نمی گیرند؟:: 
 پاسخ:در طراحی سازه ها دو معیار داریم: 1- سازه خراب نشود (معیار مقاومت) 2- سازه قابل بهره برداری باشد. کنترل خیز معیار بهره برداری می باشد.
برای بارهای جانبی مانند باد و زلزله تنها معیار مقاومت کنترل می شود. اگر مثلا زلزله بیاید، هدف این است که تیرها ستونها و بادبند ها تخریب نشوند (معیار مقاومت). ولی در اثر خیز زیاد در تیرها، دیوار های آجری که تیر روی آن قرار گرفته است ترک خورده، و تاسیسات غیرسازه ای مانند کانال کشی ها و لوله کشی ها آسیب می بینند. در زلزله برای سازه های عادی هدف "ایمنی جانی" است و نه بیشتر. البته با این فلسفه پس از هر زلزله ای باید اجزای غیرسازه ای که آسیب دیده اند، ترمیم شوند.

---------
سوال:  در سوالات انالیز مربوط به تیرهاچگونه بفهمیم که برش یا خمش را باید کنترل کنیم؟::
پاسخ:  در تیرهای با "بارگذاری" و "ابعاد" عادی، در صورتی که طول تیر کوتاه باشد برش تعیین کننده است و اگر طول تیر بلند باشد، خمش تعیین کننده خواهد بود. در اکثر تیرهای بالای 4 متر در سازه های با کاربری مسکونی و یا اداری تجاری، خمش تعیین کننده است.
---------
سوال: چرا در خمش حول محور ضعیف در تیراهن ضریب شکل مقطع مانند یک مقطع مستطیل یا مربع می باشد وضریب شکل برابر 1.5 می باشد؟
پاسخ:  متاسفانه توضیح این مطلب به صورت نوشتاری برایم مشکل است. شما به کتب فولاد مراجعه نمایید.
---------
 سوال: چرا تمیزبودن اتصال اصطکاکی از اهمیت بالایی برخوردار است؟
پاسخ:  مقاومت اتصال اصطکاکی رابطه مستقیم با ضریب اصطکاک بین دو ورق دارد. اگر ورقها تمیز نباشند (مثلا زنگ زدگی داشته باشید)، ضریب اصطکاک کاهش یافته و مقاومت اتصال به جهت سر خوردن سفخات روی هم، کاهش می یابد.

---------
سوال: در مورد ساده یا پیوسته بودن در سازه های بتنی برای کنترل حداقل ارتفاع تیر توضیح می دهید؟یعنی چه موقع تیر ساده می باشد؟چه موقع پیوسته است؟آیا نوع بار گذاری یعنی جهت تیرچه ها نقشی در عبارت مذکور دارد؟
پاسخ:  قبلا پاسخ داده ام. در قسمت مشاهده باقی سوالات، کلمه پیوسته را جستجو کنید.

---------
سوال: چرا نمیتوانیم از آیین نامه aci-02یا05 استفاده کنیم؟چون نسبت به 99 بارها را کاهش داده است.ما میتوانیم با همان ضریب رفتار قبل از این آیین نامه استفاده کنیم؟::اگر یک ساختمان را یکبار با 99 و یکبار با 2005 محاسبه کنیم تفاوت مقدار میلگرد های محاسبه شده بسیار زیاد میباشد.
پاسخ: آیین نامه aci از سال 2002 به بعد بر اساس زلزله تراز نهایی نوشته شده است. در حالیکه ضریب زلزله ای که شما بر اساس استاندارد 2800 بدست می آورید تراز نهایی نمی باشد. برای رفع این مشکل، شما می توانید ابتدا ضریب ABI/R را از استاندارد 2800 محاسبه کرده و سپس به عدد 1.4 ضرب نمایید. با این افزایش ضریب زلزله بدست آمده تقریبا زلزله تراز نهایی خواهد بود. در صورت استفاده از aci-02، باید 1.4ABI/R را به عنوان ضریب C به نرم افزار معرفی نمایید. در این صورت طرحتان صحیح خواهد بود. البته باید توجه داشته باشید که در هنگام کنترل drift در رابطه 14-2 در صفحه 35 استاندارد 2800 به جای 0.7R باید از R استفاده نمایید (و یا اینکه برای دریفت مجددا زلزله افزایش نیافته را معیار قرار دهید).
--------
سوال: در سوله ها از Q25به عنوان مهاربند استفاده میشود.نحوه مدل سازی آن چگونه است؟چه پارامترهایی را وارد کنیم تا عضو فقط کشش تحمل کند؟لطفا با یک مثال توضیح دهید.

پاسخ:  طبق بند 10-3-9-3-1-3 مبحث دهم می توان برای بادبندهای همگرای معمولی از میلگرد استفاده نمود. برای اینکه میلگردها کششی منظور شود، یا باید آنالیز غیرخطی انجام دهید که وقت گیر است و مقرون به صرفه نیست و یا اینکه به صورت تقریبی به شرح زیر عمل کنید: میلگردها را به صورت ضرب دری با مقطع خودشان در نرم افزار مدل کنید. با توجه به اینکه در هر بار گذاری تنها یکی از ضربدری ها به صورت کششی عمل می کند، می توان سختی هر دوی آنها را نصف وارد کنیم تا مدلسازی صحیح باشد. برای این منظور در قسمتی که مقطع میلگرد را تعریف می کنید، بر روی set modifier کلیک کرده و در قسمت cross section area عدد 0.5 را وارد کنید. پس از آنالیز سازه نیروی یکی از بادبندها را از نرم افزار می خوانیم، نیروی بدست آمده را ضرب در 2 می کنیم و با نیروی مجاز چک می کنیم که آیا پاسخگو هست یا نه. تنش مجاز میلگرد را (در صورت استفاده از روش ASD) می توانید برابر 0.33Fu درنظر بگیرید. در ضمن نسبت طول میلگرد به قطر آن نباید بیشتر از 300 باشد.
---------
 سوال: اجرای میلگرد ریشه خصوصا ستونهای بالای پی اجباری است یا اینکه می توان یکسره اجرا کرد وآیا در آیین نامه های جاری مطلبی در این مورد است ودیگر اینکه آیا اجرای این ریشه ها سبب تمرکز تنش نمیشود ودرصد آرماتور مقطع را زیاد نمیکند ممنون میشم راهنمایی بفرمائید 

پاسخ:  اجباری در کار نیست. اگر ارتفاع طبقه کم باشد می توانید آرماتورهای ریشه را به صورت یکسره تا بالا ادامه دهید ولی به لحاظ اجرایی این روش مشکل خواهد بود. از نظر تمرکز تنش هم به هر حال آیین نامه وصله آرماتورهای ریشه را مجاز می داند. البته اگر سازه از نوع شکل پذیری ویژه (بالا) باشد، باید وصله آرماتورهای ستون در میانه ستون باشد و اجازه نداریم آنها را در ابتدای ستون وصله کنیم. در ضمن درصد آرماتور در محل وصله نباید بیش از 6 درصد باشد.
---------
 سوال: انتقال نیروی زلزله به بادبند یا دیوار برشی از طریق تیر صورت میگیرد یا از طریق کف سازه ای -چون که از جایی شنیده بودم که اگه ستون به کف سازه ای متصل نباشه نمیشه بادبند رو به اون ستون وصل کرد سوالم اینه که در صورتیکه اتصال به کف شرط اصلی باشه در این صورت کف سازه ای چجوری به تنهایی نیرو ی زلزله رو به ستون منتقل میکنه
پاسخ:  برای آشنایی با مسیر انتقال بار به فصل دیافراگم ها در جلد چهارم کتاب فولاد دکتر میرقادری و دکتر ازهری مراجعه نمایید. ولی به طور کلی برای سازه های عادی که شامل تیر و ستون و کف می باشند، باید اتصال مناسبی بین "کف" و "تیرهای محیطی" آن برقرار باشد. این اتصال باید به گونه ای باشد که بتواند نیروی اینرسی ناشی از پرتاب شدن کف سازه را به تیرها منتقل کند (نحوه محاسبه این نیرو و اتصالات در کتابی که گفتم آمده است). تیرها نیز نیرو را به ستونها (و یا بادبندها) منتقل می کنند. در این حالت نیازی به اتصال مستقیم کف به ستون نیست. اگر سازه ای دارید که فاقد تیر است (مثلا دال بتنی تخت بدون تیر محیطی)، نیرو از دال به ستون منتقل می شود که ناحیه اتصال دال با ستون باید قادر به انتقال نیروها باشد.
---------
سوال: بر طبق ایین نامه 2800 زلزله می بایست برای طراحی ستون هایی که در محل تقاطع دو سیستم مقاوم جانبی قرار دارند 100 درصد نیروی زلزله در یک امتداد با 30 درصد نیروی زلزله در جهت متعامد ترکیب شود . پس چرا در ترکیب بارهایی که در نرم افزار Etabs برای طراحی سازه بتنی دو جهت خمشی در نظر گرفته شده است چنین ضابطه ای رعایت نشده است ؟
پاسخ: نرم افزار تنها برخی از ترکیب بارهای پایه را به صورت اتوماتیک ایجاد می کند. برای مثال اگر فشار خاک دارید و یا بار برف (snow load) تعریف کرده اید، باید ترکیب بارهای مربوطه را به صورت دستی وارد نمایید. اصولا ترکیب بارهایی که بسته به شرایط سازه تغییر می کنند، در ترکیب بارهای پیش فرض نرم افزار منظور نشده اند. طبق تبصره 1 در صفحه12 استاندارد 2800 امده است که اگر بار محوری ستون کم باشد نیازی به منظور کردن ترکیب 30 درصد نیست (شرطی می باشد). در منوال خود نرم افزار ETABS هم تاکید شده است که ترکیب بارهای پیش فرض نرم افزار کافی نیستند و کاربر باید ترکیب بارها را چک کند.
--------
سوال:  در سازه های فولادی ترکیب بارهای زلزله تشدید یافته، در طراحی کل سازه استفاده میشود یا فقط در طراحی ستونها؟
پاسخ:  خیر تنها ستونها نیست. برای نمونه در طراحی اتصالات لرزه ای نیز از این ترکیب بارها استفاده می شود. به ضوابط لرزه ای مبحث 10 مراجعه نمایید.
---------
سوال: در خصوص ظریب تاخیر برشی u در اعضای کششی (صفحه 30مبحث 10) جمله حداقل سه وسیله اتصال در هر ردیف در امتداد تاثیر نیرو موجود باشد u برابر 0.85::منظور از ردیف در امتداد تاثیر نیرو؛ امتداد عمود بر نیرو است یا امتداد موازی با نیرو؟ مثلا در اتصال پیچی نبشی(توسط یک بال) به ورق اگردر امتداد نیرو(موازی امتداد نیرو) 2ردیف که در هر ردیف 3پیچ موجود باشدU =؟
پاسخ: منظور امتداد موازی با نیرو می باشد. شرایط اتصالی را بیان کردید متوجه نشدم.

---------
سوال: در طراحی امکان دارد نیروی هردوعضو بادبند ضربدری منفی بدست آید؟
پاسخ: در شرایطی که بارگذاری جانبی (زلزله یا باد) یکی از بادبندها در فشار و دیگری در کشش خواهد بود که با توجه به رفت و برگشتی بودن زلزله، این فشار و کشش در هر دو عضو قطری بادبند باید منظور شود. ولی تحت اثر بار گذاری ثقلی (وزن سازه) ممکن است همزمان هر دو عضو در فشار (و یا همزمان تحت کشش باشند). نتیجه اینکه اگر بار زلزله به اشتباه ناچیز وارد شده باشد و یا آرایش اعضای سازه به گونه ای باشد که اثر بار ثقلی بیشتر از اثر زلزله باشد، ممکن است نیروی هر دو عضو منفی (فشاری) بدست آید (این حالت به ندرت اتفاق می افتد).
---------
سوال: چرا در تیرهای با ارتفاع 25cm از خاموت استفاده نمی شود
پاسخ:  طبق بند 9-12-6-3-1 و 9-12-6-3-2 مبحث نهم (فایل آن در همین سایت موجود است) اگر ارتفاع تیر از 25 کمتر باشد و " مقدار برش حداکثر در تیر کمتر از مقاومت برشی مربوط به بتن در تیر باشد" نیازی به خاموت نیست ولی اگر مقاومت برشی بتن کافی نباشد باید از خاموت استفاده شود. در دالها و پی ها هم همین قانون برقرار است.
علت: در چنین تیرهایی عمدتا عرض تیر بیشتر از عمق تیر است و این تیرها همانند دالها رفتار می کنند. در دالهای بتنی به جهت محصوریت جانبی بتن مقاومت برشی بتن افزایش می یابد و به همین دلیل آیین نامه بین تیرهای عادی و دالها تفاوت قائل شده است.
---------
 سوال: آیا در ستونی که تیر تنها از یک طرف به بال یا جان ستون برخورد میکند نیازی به استفاده از ورق تقویتی در هر دو طرف بال یا ورق جان در هر دو طرف جان هست یا فقط میباید در محل برخورد تیر به بال یا جان ستون ورق اجرا کرد
پاسخ:  اگر منظورتان ورقهای تقویتی ستون در محل اتصال تیر به ستون می باشد، بر اساس اینکه اتصال تیر مفصلی باشد یا گیردار پاسخ متفاوت است. نمی توان قانون کلی صادر کرد بسته به شرایط و محاسبات ممکن است نیاز به ورق تقویتی باشد و یا نباشد. اگر اتصال مفصلی باشد، و نیاز به تقویت داشته باشیم، تنهاوجهی که تیر به ستون متصل شده است نیاز به تقویت دارد.

---------
سوال: برای طراحی یک سازه بتن مسلح با استفاده از نرم افزار Etabs ، برنامه هم سطح مقطع میلگرد طولی ( longitudinal bars ) و هم سطح مقطع میلگرد پیچشی ( در بعضی موارد ) خروجی می دهد، آیا این بدین معنی است که می باید مجموع این دو مساحت میلگرد را به عنوان میلگرد طولی در تیر جانمایی کنبم ؟
-
پاسخ:  شما باید میلگردهای طولی را بخوانید (مثلا 20 سانتیمتر مربع برای آرماتورهای فوقانی و 18 سانتیمتر مربع برای آرماتورهای پایینی) و سپس میلگردهای طولی پیچشی را بخوانید (مثلا 8 سانتیمتر مربع). 8 سانتیمتر مربع مربوط به پیچش باید در محیط مقطع توزیع شود. اگر به صورت محافظه کارانه فرض کنیم که نصف این مقدار در بالای تیر و نصف دیگر در پایین قرار داده شود و بنابراین:
آرماتورهای بالایی برابر 20+4=24
آرماتورهای پایین برابر 18+4=22


---------
سوال:  در ساختمان هایی که دیوار برشی دارند، آیین نامه بندی دارد که می گوید یک بار باید 30 درصد نیرو جانبی به قاب داده شود و یک بارهم 100درصد نیروی جانبی به دیوار برشی. حالا من میخام بدونم این کار را در Etebs چگونه انجام بدم؟
پاسخ: البته آیین چنین نمی گوید (صفحه 10 از استاندارد 2800 را ببینید). آیین نامه می گوید قابهای خمشی باید بتوانند مسقلا حداقل 25 درصد نیروی جانبی را تحمل کنند. برای آشنایی با نحوه کنترل این بند به صفحه 207 از کتاب راهنمای گام به گام انجام پروژه های فولاد و بتن، نوشته مهندس جعفری مراجعه نمایید ( فایل pdf آنرا می توانید از همین سایت دانلود نمایید.)
---------
سوال: ملاک های تعیین محل قرارگیری بادبندها به غیر از محدودیت های معماری چیست؟
پاسخ: با سلام، صفحه 14 از کتاب راهنمای گام به گام انجام پروژه های فولاد و بتن، نوشته مهندس جعفری مراجعه نمایید ( فایل pdf آنرا می توانید از همین سایت دانلود نمایید.)


مطالب مشابه :


دانلود جزوه های طراحی سازه های فولادی به روش حدی(LRFD)

√وبلاگ جامع و تخصصی دانلود مهندسی




دانلود کتاب طراحی سازه های فولادی به روش حدی(مجتبی ازهری)

ازهری، کتاب سازه های فولادی، کتاب طراحی سازه های فولادی به روش حدی، جزوه دستی فولاد 1




مثالهای تکمیلی مناسب برای درس طراحی سازه های فولادی یک

قابل توجه دانشجویان درس پروژه فولاد . یک از کتاب طراحی سازه مجتبی ازهری و




سؤالات تخصصی عمران

دیافراگم ها در جلد چهارم کتاب فولاد دکتر میرقادری و دکتر ازهری دانلود کتاب




برچسب :