نقش ستون در معماری
سلام به همه دوستان خوب همراه
امروز هم برای پاسخ به درخواست همراهانمون در خدمتتونم
دوستان اطلاعاتی در مورد نقش ستون می خواستن(من نمی دونم شما چرا اینقدر سوالهای سخت می پرسین!!!)
از نظر فیزیکی و تئوری در یه بنا بار سقف و کل بدنه بنا باید از طریقی به پی و شالوده برسه تا یهو خدای نکرده زبونم لال سقف رو سر ملت خراب نشه بریزه پایین!!!
این انتقال و حرکت نیرو!از چند طریق انجام می شه.یکی از اون ها جرز یا همون دیوارهاست که بار ذره ذره از داخلش حرکت می کنه تا به زمین برسه.یکی دیگه از این عوامل انتقال دهنده نیرو ستون ها یا پایه ها هستن(.در این روشها رد قدیم استفاده از طاق و گنبد هم به انتقال مناسب نیرو ها کمک می کرده.)
ستون به صورت یه عنصر عمودی با تحمل نیروی فشاری بار رو به زمین انتقال می ده!پس باید از نظر مصالح قابلیت تحمل فشار رو به خوبی داشته باشه.در قدیم از چوب و سنگ و در حال حاضر بتن و آهن و ترکیب این مصالح برای ساخت ستون ها استفاده می شده!(البته واسه اطلاع دوستان تازه وارد به رشته معماری می گم...یه ستون فقط بار فشاری رو تحمل نمی کنه ها.در کنار فشار باید قابلیت کشش رو هم در شرایط خاص داشته باشه که برای همین در یه ستون بتنی از میلگرد های فلزی استفاده می شه...!در درس های تخصصی بتن و فولاد بیشتر با این موضوعات آشنا می شین)
یا یه مثال واضح دیگه.همون طوری ستون فقرات بدن نگه دارنده اجزا بدن هست.ستون هم نگهدارنده عناصر یه بناست...
خوب این از نظر علمی و فیزیکی.......
از نظر بصری ستون نقش استحکام بخشی به بنا رو داره....
تصور کنین اگه یه موجود زنده پاهایی لاغر در تناسب با بدنش داشته باشه حس می کنیم داره می افته!!!یا بر عکس یه موجودی اگه پاهاش رو ببینیم که قوی و بزرگ هستن حس می کنیم خود اون موجود هم باید بزرگ باشه مثل پای فیل!(یادم به اون داستان افتاد فکر کنم از مولاناست نه!؟...فیل در تاریکی رو می گم...!)
حالا....
پس اگه ستون های یه بنا هم محکم و قوی باشن حس استحکام و امنیت روانی از اون مجموعه در ذهن مخاطب ایجاد می شه.پس گاهی از نظر روانی و ذهنی چیزی بیشتر از محاسبات فیزیکی رو باید در نظر گرفت.
مشابه این موضوع رو در بناهای قدیمی می بینین.
وقتی تعدد و بزرگی ستون ها رو مخاطب می بینه حس آرامش و امنیت بهش دست می ده
مثال این مطلب رو در ایران خودمون در چهل ستون اصفهان می بینم
شکوه و عظمت این بنا رو در تعداد و ارتفاع و البته انعکاس رویایی ستون ها در آب می تونیم ببینیم.
نمونه موید این مطلب رو در یه مورد دیگه در یونان یعنی پارتنون هم می تونیم ببینیم...
ببینین تعداد و فاصله ستون ها حس قدرت -استحکام و امنیت رو به خوبی در مخاطب ایجاد می کنه.
در یه ساختمون گاهی وقتها ستون ها علاوه بر ایفای نقش فیزیکی یعنی بار بری و نقش القای ذهنی برای تزئین و زیبایی هم استفاده می شن.ستون هایی با نقش های و رنگ های زیبا و متنوع می تونن در کیفیت فضایی یه بنا نقش مهمی بازی کنن.ایجاد نقش های الحاقی بر روی ستون ها می تونه اهداف خاصی روبا توجه به محیط اجرا و نوع بنا بر عهده داشته باشه.مثالی از این موضوع رو می تونین در تخت جمشید اثر ماندگار ایران ببینین:
ستون ها و سر ستون های تخت جمشید که در حال حاضر بخش عمده ای از باقی مانده کاخ های تخت جمشید رو تشکیل می دن جزئ به یاد ماندنی ترین و زیباترین آثار در دنیا هست.
تنوعی که در فرم و شکل ستون ها در دوره های مختلف و در ملل و فرهنگ های مختلف ایجاد شده علاوه بر تغییرات تکنینک ها و امکانات ساخت بخشیش به این موضوع که حس تنوع طلبی و زیبا دوستی انسان هست بر می گرده.این نوع توجه به جزئیات سر ستون ها-ساقه و پایه ستون رو در بر می گیره.
گاهی استفاده از ستون مثل خیلی از عناصر سازنده یه بنا همونطور که قبلاً گفتم فقط بر اساس محاسبات فیزیکی نیست و برای تاثیرات روانی و جنبه های غیر فیزکی هم استفاده می شه.ارتفاع بیش از حد نیاز جرزها و ستون ها که سبب بلند تر شدن ارتفاع سقف می شن ابهت و بزرگی ساختمان رو به مخاطب القا می کنه.ستونهای بلندی که معمولاً در سر در دادگستری ها و دادگاه ها دیده می شه گاهاً به جهت القای ابهت و ارزش قانون در مقابل مردم هست.(تا ملت حساب کار دستشون بیاد و خلافکار نشن!!!!!)
زیبایی و تناسبی که در ریتم و هماهنگی ستون ها در یه بنا دیده می شه هم قابل توجه هست.گاه فرم دهنده و سازنده اصلی یه فضا ستون ها هستن که اگه درست شکل بگیرن قطعاً اثر بی نظیری در درک و روح فضا دارن.دو نمونه ای که در ادامه می بینین این موضوع رو تا حدی نشون می ده.
این ستون ها در مسجد اموی دمشق نقش زیبا شناختی و بصری بالایی بر عهده دارن.حرکت و ریتم موجود در این نما بی شک هر بیننده ای رو به توجه وا می داره.
اگه اشتباه نکنم این تصویر هم مربوط به مسجد وکیل در شیراز می شه.ریتم و تناسب ستون ها و فرم زیبای اون ها نقش عمده در شکل گیری و کیفیت بالای فضایی مسجد رو بر عهده داره.آرامشی که این ریتم معین در فضا ایجاد می کنه قطعاً به طور مستقیم بر ذهن مخاطب و نمازگزار اثر گذاشته و با آرامش جسمی و بصری راهی برای ایجاد آرامش معنوی و روحی باز می کنه..
این تصاویر هم از مسجد نصيرالملك گرفته شدن. مسجدي در شيراز مربوط به دوره قاجار.اين مسجد را «محمد حسن» و «محمد رضا كاشي پز شيرازي»، معماران مشهور دوران قاجار از سال 1239 تا 1305 شمسي؛ ساختن.
نمازخانه غربي، دوازده ستون سنگي داره كه در دو رديف شش تايي قرار گرفتن. اين ستونها با سرستونهاي زيبايشان، سقفهاي گنبديشكل را نگه می دارن.سنگ آنها طوري تراشيده شده كه وقتي به آنها نگاه ميكني، اين طور به نظرت مياد كه ستونها پيچ خوردن!!!
اگه اطلاعاتی هم در مورد ستون ها در معماری اسلامی و مساجد می خواین این لینک(کافه دیزاین) رو ببینین.
از طرفی گاهی ستون ها نقش یه المان شهری رو باز می کنن!مثل پایه یه مجسمه!که هم از نظر تناسبات و هم فرم فیزیکی یه ستون این نوع نقش پذیری برای ستون ها دور از ذهن نیست.
نمونه های مشابه این مورد رو در ادامه می بینین:
این ستون در مرکز پارک مرکزی نیویورک قرار داره.ببینین یه المان با یه فرم معین و واضح از یه ستون!
نمونه بعدی رو هم ببینین...
ستون نلسون در لندن
(بعداً در یه فرصت مناسب دیگه اطلاعاتی واسه دوستان علاقه مند در رابطه با این ستون می ذارم)
خوببببببببببب
این هم از امروز....
امیدوارم مطالبی که سعی کردم خلاصه باشه!(و یه کم از خلاصه بیشتر شد!!!)به دردتون بخوره.
مطالب مشابه :
لیست سیسمونی
سرویس تخت و کمد.درآور.ویترین.دیوارکوب: بهترین مارک به نظر من روبا آلمان هست.
چند تا جوک توپ وبا حال
اینه که از هر طرف تخت که عشقت بکشه می بعد به من خبر بدن تا منم اونا روبا چه نامی
رمان آبی به رنگ احساس من 8
جمله ی اخرش روبا حرص بیان کرد تخت اریا سمت راست و تخت من سمت چپ اتاق بود
نقش ستون در معماری
روبا توجه به محیط اجرا و نوع بنا بر عهده داشته باشه.مثالی از این موضوع رو می تونین در تخت
رمان آبی به رنگ احساس من 8
جمله ی اخرش روبا حرص بیان کرد تخت اریا سمت راست و تخت من سمت چپ اتاق بود
سرزمين باستاني بدخشان
بدخشان از مراکز تمدن هپتالی و به قولی شهر بدخشان تخت گاه شغال ، روبا ، خوک ، خرس
رمان لحظه های دلواپسی16(قسمت آخر)
یک باردورخودم چرخیدم وکتابی رو که با خود آورده بودموبازکردم وروی تخت نیم روبا صدای
برچسب :
تخت روبا