فرودگاه امام مرکز امکن باستانی ری رباط کریم پرند

 فرودگاه بين‌المللي امام با 5/13 هزار هكتار مساحت در 35 كيلومتري جنوب غربي تهران بين آزادراه‌هاي تهران _ قم و تهران _ ساوه در محدوده‌اي ميان شهرستان‌هاي ري و رباط‌كريم و همچنين شهر جديد پرند قرار گرفته است.
بدون شك اين موقعيت جغرافيايي اثرات متقابلي از جنبه‌هاي مختلف اقتصادي، فرهنگي و اجتماعي بر جاي مي‌گذارد كه با آغاز بهره‌برداري از فرودگاه و ورود و خروج مسافران، كاركنان فرودگاه و موسسات هواپيمايي و خدماتي وابسته به آن، اين تاثيرات روز به روز پررنگ‌تر و به طور جدي‌تري مطرح مي‌شود تا آنجا كه با توجه به ظرفيت 5/6 ميليون مسافر اين فرودگاه، ترددهاي مرتبط با اين مسافران و شاغلان بخش‌هاي مختلف فرودگاه؛ مي‌توان از هم اكنون تغييرات درخور توجهي در سيماي شهرستان‌هاي نامبرده را پيش‌بيني كرد.
از سويي بايد يادآور شد شهرستان‌هاي ري و رباط كريم خود در حال حاضر به لحاظ پيشينه غني تاريخي و آثار فراوان به جا مانده از نظر جاذبه‌هاي گردشگري و هم‌چنين ظرفيت‌هاي صنعتي و كشاورزي از پتانسيل‌هاي بالقوه بسيار بالايي برخوردارند و شهر جديد پرند نيز با توجه به نزديكي به فروگاه بين‌المللي امام (ره) به عنوان يك موقعيت سكونتي با ظرفيت بالا و بكر و هم به لحاظ برخورداري از طراحي و ساخت زيربناهاي استاندارد يك شهرسازي مدرن با رعايت اصول نوين مناطق مسكوني؛ فضاهاي فرهنگي، آموزشي، ورزشي و حتي تفريحي، مطرح است.

شهرستان ري
اين شهرستان با مساحت 2293 كيلومتر مربع، محدوده‌اي است در جنوب تهران و شمال استان قم كه از شرق به شهرستان‌هاي ورامين و پاكدشت و از غرب به شهرستان‌هاي رباط كريم، اسلام‌شهر و استان مركزي متصل مي‌شود.
ري از نظر تقسيمات كشوري داراي 3 بخش به نام‌هاي فشافويه، كهريزك و مركزي 6 دهستان و 130 روستاي داراي سكنه است. جمعيت اين شهرستان براساس آخرين آمار افزون بر 859684 نفر است كه 7/75 درصد آن شهري و 3/24درصد روستايي است. نرخ رشد جمعيت بين سال‌هاي 75 تا 81 ناشي از مهاجرت 8/7 درصد بوده است.

پيشينه تاريخي
براساس شواهد تاريخي قدمت ري هم‌پاي پيدايش تمدن ايران باستان به 8000 سال قبل برمي‌گردد و طي 3 دوره تاريخي به عنوان پايتخت انتخاب شده است. 53 اثر باستاني با ارزش حكايت از تاريخچه پرفراز و نشيب و اهميت تاريخي اين منطقه دارد كه از آن جمله مي‌توان به شهر باستاني معمورين، برج طغرل، آتشكده تپه ميل و قلعه دير اشاره كرد. گفتني است وجود بقعه متبركه حضرت عبدالعظيم حسني (ع) و مقبره‌هاي بزرگان علم و دين مانند محمدبن زكرياي رازي، شيخ صدوق و شيخ ابوالفتح رازي نشان ديگري از جايگاه تاريخي ري مي‌باشد.

ويژگي‌هاي شهرستان ري
الف) بخش خدمات:
شهرستان ري در مبدا ورودي و خروجي 3 بزرگراه اصلي امام رضا، تهران _ قم و تهران _ ساوه قرار گرفته كه سالانه شاهد تردد 64 ميليون و پانصد هزار وسيله نقليه مي‌باشد. همچنين اين شهرستان با واقع شدن در دروازه ورودي و خروجي خطوط آهن جنوب و شمال و كمربندي بين آنها نقش عمده‌اي ايفا مي‌نمايد.
_ تنها پالايشگاه نفت خام استان تهران كه تامين‌كننده بخش عمده‌اي از سوخت مصرفي استان است در اين شهرستان واقع شده است. گفتني است اين پالايشگاه نقش تعيين‌كننده‌اي در صادرات نفت كشورهاي آسياي ميانه به عنوان واسطه دارد.
_ برخورداري از بزرگ‌ترين پايانه حمل و نقل كالا در خاورميانه در زميني به مساحت 300 هكتار.
_ وجود خط آهن شهري «مترو» با 6 ايستگاه در مركز شهرستان و بخش‌هاي تابعه.
_ برخورداري از 2 مجمع صنفي با 58 اتحاديه و 14000 واحد صنفي. از سويي به واسطه حضور بيش از 500 نفر صادركننده داراي كارت بازرگاني، شهرستان ري در زمينه بازرگاني خارجي جايگاه ويژه‌اي در اقتصاد استان دارد.
_ وجود اماكن متبركه و آثار تاريخي جذب بيش از 5 ميليون نفر زائر و گردشگر در طول سال را به همراه دارد.
_ طراحي شهر آفتاب به مساحت 30 هزار هكتار به عنوان بزرگ‌ترين مركز فرهنگي _ سياحتي و زيارتي كشور.
_ كسب 450 ميليارد ريال درآمد مالياتي با توجه به فعاليت‌ مراكز عمده صنعتي و تجاري خدماتي در شهرستان كه معادل درآمد پنجمين استان كشور است.

ب) بخش صنعت:
_ وجود 3000 واحد صنعتي بزرگ و متوسط و 20 هزار واحد صنعتي كوچك و صنفي در قالب 3 شهرك صنعتي و 5 مجتمع صنعتي كه 31 درصد اشتغال شهرستان را به خود اختصاص داده است. از جمله مهم‌ترين اين صنايع مي‌توان به پالايشگاه تهران، 7 واحد سيمان تهران، نفت بهران، سايپا ديزل، روغن مارگارين، كاغذسازي كهريزك و ايران ترانسفو اشاره كرد.

پ) بخش كشاورزي:
_ كل مساحت اراضي شهرستان بالغ بر 229300 هكتار است كه 160000 هكتار آن اراضي ملي و مراتع موجود از نوع فقير (درجه 2 و 3) مي‌باشد. بنابراين 5/69 درصد اراضي اين شهرستان ملي و 5/30 درصد آن نيز كشاورزي است كه از اين مقدار 15 درصد به دليل كم‌آبي و زه‌گرفتگي قابل كشت نيست.
كل اراضي قابل كشت شهرستان ري 60000 هكتار است كه به دليل كمبود منابع آب كشاورزي سالانه تنها 31354 هكتار آن زير كشت انواع محصولات كشاورزي قرار مي‌گيرد. در مجموع سالانه افزون بر 682 هزار تن انواع محصولات زراعي شامل: 61 هزار تن گندم، 19 هزار تن جو، 315 هزار تن ذرت علوفه‌اي، 52 هزار تن يونجه خشك، 5/247 هزار تن سبزي و صيفي، 6/17 هزار تن محصولات باغي از اراضي شهرستان ري برداشت مي‌شود.
شهرستان ري بيش از 31 درصد گوشت قرمز، 24 درصد شير و 8/7 درصد گوشت سفيد استان تهران را تامين مي‌كند.

ت) بخش علمي و فرهنگي:
_ شهرستان ري در بخش آموزش و پرورش با بيش از 180 هزار نفر دانش‌آموز در شهر و روستا در 4 مقطع تحصيلي از ميزان 4/85 درصد باسواد برخوردار است. در حال حاضر دانشگاه و مركز آموزش عالي و 3 حوزه علميه نزديك به 20 هزار دانشجو را در خود جاي داده‌اند كه با فعال شدن دانشگاه شاهد و دانشگاه آزاد شرق تهران (قيام‌دشت)، ظرفيت پذيرش دانشجو در سطح شهرستان به 80 هزار نفر خواهد رسيد.
مهندس آذرنيا فرماندار شهرستان ري در ادامه گفت و گو به تشريح سياست‌هاي اين فرمانداري در راستاي توسعه شهرستان و اقداماتي كه در اين زمينه براي رفع موانع و مشكلات انجام گرفته است مي‌پردازد.
وي معتقد است فقدان آمار و اطلاعات از وضعيت موجود شهرستان در تمامي بخش‌ها و دستگاه‌هاي اجرايي و از سويي ديگر تداخل حوزه مديريت سياسي و مديريت شهري؛ همواره فرايند تصميم‌‌سازي و تصميم‌گيري را در اين شهرستان با مشكل روبه‌رو ساخته كه نمود عيني اين امر شاخص‌هاي توسعه‌يافتگي در تعيين ميزان بودجه سالانه شهرستان است. به گونه‌اي كه اساسا بودجه 46 ميليارد ريالي شهرستان با نقش‌ها و ماموريت‌هاي ملي و فراملي تناسبي ندارد.
از اين رو فرمانداري ري از دو سال پيش تاكنون با هماهنگي سازمان مديريت و برنامه‌ريزي اقدام به تهيه طرح مطالعات توسعه و عمران براي شهرستان ري نمود كه خوشبختانه نتايج حاصل از آن منجر به گردآوري آمار و اطلاعات به روز شده در همه زمينه‌ها براي شهرستان شد.
بر اين اساس مهم‌ترين اقدامات انجام گرفته براي رفع مشكلات و تنگناهاي‌ شهرستان به شرح زير است.
_ تهيه طرح مطالعات توسعه و عمران شهرستان كه مورد تاييد سازمان مديريت و برنامه‌ريزي استان قرار گرفته است.
_ به دنبال انعكاس مسايل و مشكلات شهرستان به استناد آمار و اطلاعات ارايه شده به محضر رياست محترم مجلس شوراي اسلامي، از سوي ايشان هياتي براي بررسي همه جانبه مشكلات و ارايه راهكارهاي كارشناسي اعزام شد كه منجر به تشكيل جلسه‌اي با حضور حضرت حجت‌الاسلام كروبي، استاندار محترم تهران و حجت‌الاسلام والمسلمين محمدي ري‌شهري گرديد و در نهايت استقلال سياسي شهرستان و داشتن نماينده مجلس، شوراي شهر و شهرداري مستقل از طريق اصلاح قانون انتخابات و همچنين ارتقا سطح فرمانداري شهرستان به معاونت استانداري تهران مورد تاييد قرار گرفت و مقرر شد از طريق مجاري قانوني به مرحله اجرا درآيد.
_ پيگيري و تهيه آخرين وضعيت تقسيمات كشوري و نقشه حوزه سياسي شهرستان.
_ پيگيري تشكيل ادارات مستقل شهرستان از جمله اداره صنايع دستي، اداره صنايع و معادن، اداره گذرنامه، اداره فرهنگ و ارشاد اسلامي، اداره محيط زيست.
_ به منظور ارايه خدمات مطلوب به شهروندان، شهرداري‌هاي مستقل در كهريزك و باقرشهر ايجاد شد.
_ با تشكيل جلسات مستمر كار گروه آب كشاورزي و منابع طبيعي به منظور بررسي چگونگي تامين آب كشاورزي، در نهايت دستور وزير محترم نيرو مبني بر تامين حق آب كشاورزي شهرستان در كوتاه، ميان و بلند مدت به سازمان آب منطقه‌اي استان ابلاغ شد.
_ ارايه آمار و اطلاعات لازم در بخش‌هاي مختلف به سازمان مديريت و برنامه‌ريزي در خصوص اصلاح شاخص‌هاي برخورداري در جهت افزايش سهم بودجه شهرستان.
_ تشكيل مستمر كميته برنامه‌ريزي شهرستان و بررسي مشكلات بخش‌هاي مختلف از طريق نتايج حاصله از نشست‌هاي كارشناسانه كار گروه‌هاي مختلف مندرج در ماده 70 قانون برنامه توسعه.
_ ايجاد ارتباط صميمي با خيرين در جهت جلب مشاركت آنها و احداث بيش از 500 كلاس درس توسط نيكوكاران مدرسه ساز.
_ پيگيري تا تصويب پروژه‌هاي زيربنايي شهرستان در سند توسعه كلي استان منبعث از برنامه چهارم توسعه سياسي، اقتصادي كشور از جمله روكش آسفالت و تامين روشنايي اتوبان تهران _ قم با اعتبار 8 ميليارد ريال و تعريض و روكش آسفالت جاده‌هاي اصلي و فرعي و احداث تقاطع‌هاي غير همسطح و ... .
_ گردآوري آمار و اطلاعات مربوط 1044 حلقه چاه كشاورزي شهرستان و برقي كردن 78 حلقه چاه.
_ در راستاي صرفه‌جويي در مصرف سوخت، گازرساني براي 14 روستا انجام شده و براي 9 روستاي ديگر در دست اقدام است كه در مجموع 46291 نفر تحت پوشش قرار گرفته‌اند.

شهرستان رباط كريم
رباط‌ كريم در جنوب غربي تهران و همجوار با شهرستان‌هاي شهريار، كرج و ري، اسلامشهر و ساوه است. اين شهرستان با 329 كيلومتر مربع وسعت شامل 3 شهر با نام‌هاي رباط كريم، گلستان و نسيم‌شهر و 3 بخش گلستان، بوستان و مركزي و ؟؟ 7 دهستان و 30 روستا است.
شهرستان رباط كريم كه يكي از مناطق تحت پوشش شهرستان كرج، حوزه بخش شهريار محسوب مي‌شود در سال 76 براساس مصوبه هيات وزيران به شهرستان ارتقا يافت. ويژگي‌هاي مختلف از جمله نزديكي به تهران، زمينه‌هاي اشتغال و آساني راه‌هاي دسترسي؛ موجب جذب مهاجران به اين منطقه شده است و هم اكنون افرادي از اقوام و مناطق مختلف كشور در اين منطقه زندگي مي‌كنند به همين دليل زبان‌ها و گويش‌هاي فارسي، آذري، گيلكي و كردي در اين منطقه رايج است. براساس سرشماري كارگاهي در سال 1381، جمعيت شهرستان نزديك به 600 هزار نفر برآورد شده و ميزان باسوادي مردم شهرستان در حدود 90 درصد تخمين زده شده است.
آنچه كه درباره رباط كريم درخور تامل است آن است كه به رغم تنوع اقوام و طوايف، ساكنان اين شهرستان در كنار هم زندگي آرامي داشته و مردم اين شهرستان در صحنه‌ها و چالش‌هاي مختلف وفاداري خود را به انقلاب و نظام نشان داده‌اند. درصد بالاي مشاركت آنان در انتخابات نشان از شعور و آگاهي اين مردم دارد. جوانان اين شهرستان با اميد به آينده در مجامع علمي و ورزشي افتخار مي‌آفرينند و تفاهم، همدلي و مشورت ميان مسئولان، نماينده مجلس و امامان جمعه؛ باعث ثبات و آرامش سياسي در سطح شهرستان شده است.

شهر جديد پرند
شهر جديد پرند در 5 فاز مسكوني و 2 فاز صنعتي به منظور اسكان بخشي جمعيت سرريز شده حوزه جنوب غرب تهران در مساحتي حدود 24000 هكتار در 35 كيلومتري جنوب غربي كلان شهر تهران در سال 1368 تاسيس شد ولي طولي نكشيد كه متوليان امر و دست اندركاران اجراي اين پروژه بزرگ افق‌هاي وسيع‌تر و برنامه‌هاي بسيار گسترده‌تري براي اين شهر 24 هزار هكتاري متصور شدند تا صرفا بعد مسكوني آن مطرح نباشد و حتي فراتر از آن، بتوان با انتقال بخشي از عوامل و مراكز تاثيرگذار از تهران به اين شهر؛ پرند را به عنوان جايگزيني براي پايتخت معرفي كرد.
اراضي شهر جديد پرند در آستانه ناحيه كويري ايران بين 35 درجه و 23 دقيقه و 52 ثانيه تا 35 درجه و 25 دقيقه و 6 ثانيه عرضي شمالي و 50 درجه و 54 دقيقه و 40 ثانيه تا 50 درجه و 58 دقيقه و 33 ثانيه طول شرقي قرار گرفته است. متوسط ارتفاع اراضي آن از سطح دريا 1100 متر بوده و ميزان بارندگي در اين شهر بين 200 تا 250 ميليمتر متغير است.
هواي پاك، آسمان آبي، چشم‌اندازهاي زيبا، شاه‌راه‌هاي مهم ارتباطي، دانشگاه، شهر الكترونيك، دهكده سلامت، نمايشگاه بين‌المللي اكسپو، ناحيه صنعتي و همجوار آن با فرودگاه بين‌المللي در كنار طراحي مدرن شهري و ساخت و سازهاي با كيفيت همگي باعث ايجاد يكي از بزرگترين شهرهاي جديد كشور شده‌اند كه شخصيت متمايز و موقعيت ژئوپلتيكي آن ساختار منطقه را تغيير خواهد داد.

مناظر طبيعي
رودخانه شور در جنوب و ارتفاعات شمالي كوه‌هاي تخت رستم مهم‌ترين ويژگي طبيعي حوزه شهر جديد پرنده به شمار مي‌رود. سرچشمه اصلي اين رودخانه در كوه‌هاي سلطانيه زنجان است و بعد از طي مسيري از اراضي دشت قزوين و شهريار از منتهي‌اليه جنوب غربي اراضي شهر جديد پرند عبور مي‌كند. در مجموع شيب و سمت آن براي استفاده در طراحي نظام فضايي شهر در كنار مناظر طبيعي رودخانه شور و كوه‌هاي تخت رستم فضاي بسيار زيبايي براي شهر به وجود آورده است. مناظري كه همچون نقاشي مخملين كودكان چشم هر بيننده‌اي را مي‌نوازد.

فضاي شهري
انديشه‌هاي معماري در كنار استانداردهاي بالاي ساخت و ساز مي‌تواند فضاي شهري متفاوتي براي شهروندان به ارمغان آورد. طراح، سعي نموده در قالب فازهاي مختلف، فضاهاي شهري متنوعي را طراحي نمايد. خلق فضاهاي شهري با كيفيت بالا، خيابان‌ها و ميادين، ايجاد پارك و مراكز خريد، مشاركت عمومي گسترده، مركز شهري پرنشاط، حمل و نقل عمومي و فرصت‌هاي آموزشي و دانشگاهي، شبكه توسعه جديدي براي اين شهر فراهم مي‌كنند.
لزوم به كارگيري مباحث صرفه جويي انرژي از قبيل شيشه‌هاي دوجداره، عايق‌هاي حرارتي و صوتي و اجراي شبكه آب شرب و غيرشرب و پاركينگ‌هاي زيرزميني، اين شهر را تبديل به شهري متفاوت نموده است.

مكان‌هاي فرهنگي، مذهبي
بي‌شك يكي از مهم‌ترين مسايل مورد بحث در باب جامعه شناسي شهرهاي جديد، هويت يابي يا چند گونگي هويت‌هاست. تجربه شهرهاي جديد در دنيا ما را به لزوم توجه در وضعيت معماري و فضاهاي شهري و تعاملات فرهنگي رهنمون مي‌سازد. مطالعات گسترده و برنامه‌ريزي توام با آينده‌نگري در ساخت شهر جديد پرند باعث رشد و بالندگي اين شهر خواهد شد و شهروندان پرند فرداي بهتري را تجربه خواهند نمود.

فضاي سبز
انديشه‌هاي سبز مسئولان در كنار طراحي معماران زبده نويدبخش شهري سبز و با شكوه است كه مي‌تواند فضاهاي شهري زيبا را در اختيار شهروندان قرار دهد. توسعه فضاي سبز در شهر جديد پرند را مي‌توان نمونه‌اي مناسب براي توسعه فضاي سبز در زندگي شهري دانست. پيش بيني فضاي سبز مناسب در محله‌ها، نواحي مختلف، مركز شهر، پيرامون شهر و تفرجگاه‌ها و پارك‌ها، ضمن تامين امكانات مناسب براي گذراندن اوقات فراغت شهروندان، باعث جلوگيري از آلودگي و مزاحمت‌هاي ناشي از وزش باد مي‌شود و عاملي براي تلطيف هوا و ايجاد رطوبت در بافت شهري و پيرامون آن است.

راه‌هاي ارتباطي
شهر جديد پرند به دليل دستيابي سريع به شاه‌راه‌هاي مهم ارتباطي همچون آزادراه تهران ساوه، آزادراه تهران قم، راه آهن سراسري تهران جنوب و فرودگاه بين‌المللي امام و همچنين استفاده از قطار بين شهري، مترو و اتوبوس‌هاي شهري يكي از مهم‌ترين شهرهاي جديد كشور محسوب مي‌شود. بي‌گمان انديشه طراحان در مكان‌يابي اين شهر علاوه بر ساير مزاياي موجود همين راه‌هاي دسترسي است كه يكي از مهم‌ترين موارد در طراحي شهري محسوب مي‌گردد.

شهر الكترونيكي
نزديكي به پايتخت، دانشگاه‌ها و مراكز علمي، فرودگاه بين‌المللي، نواحي صنعتي، نمايشگاه بين‌المللي اكسپو، شاه‌راه‌هاي ارتباطي و ساير ويژگي‌هاي پرند، شكل گيري الگوهاي مدرن را در اين شهر مهيا نموده است. تبديل شهر پرند به شهر پيشرو در توسعه فناوري اطلاعات و ارتباطات و بهره‌گيري كارآمد از آن در يك زندگي مدرن شهري اساس شهر الكترونيكي پرند محسوب مي‌شود. با استفاده از اين فناوري ارتباطات شهري تسهيل و تسريع مي‌گردد.

شهر دانشگاهي
يكي از مهم‌ترين مشخصات يك شهر جديد، مجهز بودن به مراكز علمي و دانشگاهي است. اين مراكز ضمن ايجاد هويت براي شهر مي‌توانند ارتباط و تعاملي ارگانيك با مجموعه شهروندان برقرار نمايند. افزايش جمعيت دانشجويان در شهر جديد پرند موجب افزايش و دگرگوني فضاي كالبدي و رشد فيزيكي شهر شده و مشاغل جديدي علاوه بر مشاغل پايه ايجاد خواهد نمود.
دانشگاه آزاد اسلامي و دانشگاه پيام نور با سايت دانشگاهي و امكانات مجهز با 5000 دانشجو شهر جديد پرند را به شهري دانشگاهي تبديل نموده است.

قلعه سنگي
كاروانسراي سنگي (قلعه سنگي) رباط كريم هويت تاريخي منطقه است كه قدمت آن به پيش از دوره سلجوقيان مي‌رسد و به ويژگي‌هاي شهر جديد پرند، جاذبه توريستي را هم مي‌افزايد.
اين قلعه در مسير اتوبان تهران ساوه واقع شده و ديواره‌هاي عظيم و سنگي آن در جنوب شهر جديد پرند تنها بناي كهني است كه خودنمايي مي‌كند.
اين بنا به صورت چهار ايوانه و چهار گنبدي بوده و كاملا متقارن بنا شده و در هسته مركزي آن بنايي به صورت كوشك موجود است. در پشت باروهاي ايستاي چهار گوشه بنا، گنبدخانه‌ها، پلان‌هاي مربع و سقف گنبدي واقع شده كه شيوه و تكنيك ساخت سقف‌هاي آن در نوع خود بي‌نظير و با توجه به مصالح سنگي به كار رفته با ملات خاص كه موجب استواري اين بنا در طي قرن‌هاي متمادي در مقابل حوادث طبيعي گشته است باشكوه و تحسين برانگيز مي‌نمايد.

نمايشگاه اكسپو پرند
اكسپو رويدادي بين‌المللي و نمايشگاهي جهاني است كه هر ساله در كشوري برگزار مي‌گردد.
در اين رويداد تجاري فرهنگي، كشورهاي شركت كننده به معرفي فرهنگ و كالاهاي‌شان مي‌پردازند.
نمايشگاه اكسپو شهر جديد پرند با مساحت 300 هكتار، يكي از اركان اصلي نيل به اهداف استراتژيك بخش بازرگاني كشور محسوب مي‌شود.
همجواري با فرودگاه بين‌المللي امام، دسترسي به شريان‌هاي مهم ارتباطي، نزديكي به انبارهاي بازرگاني و قابليت توسعه از مهم‌ترين دلايل برپايي نمايشگاه در پرند است

منبع =اقای قنبری


مطالب مشابه :


مشکلات شهرستان جدید التاسیس بهارستان

دانشگاه پیام نور رباط با حضور در مصلاي نسيم شهر رباط كريم به پيام مقام معظم




با امام جمعه نسیم شهر بیشتر آشنا شویم

رحمانامام جمعه شهر: نسيم شهر رباط كريم اسلامي و پيام نور واحد مشکین شهر از




فرودگاه امام مرکز امکن باستانی ری رباط کریم پرند

ري و رباطكريم و همچنين شهر هاي رباط كريم، گلستان و نسيم دانشگاه پيام نور




برچسب :