سيستم عامل فاير فاکس دقيقا چيست؟

سيستم عامل فاير فاکس دقيقا چيست؟

فاير فاکس يک سيستم عامل جديد است که براي گوشي هاي تلفن همراه توسط شرکت موزيلا ايجاد شده است و عنوان پروژه اين سيستم عامل B2G يا Boot to Gecko است. اين سيستم عامل از موتور Gecko و از هسته لينوکس در ساختار خود استفاده کرده و تمامي اپليکيشنها در آن به صورت کامل با HTML 5 و جاوا اسکريپت و ديگر رابطهاي کاربري برنامه نويسيهاي تحت وب نوشته خواهند شد.

در يک کلام بايد گفت که اين سيستم عامل براي ساخت سيستم عامل موبايلي از فناوريهاي وب استفاده کرده و در واقع تمامي عمليات و اپليکيشنهاي موجود روي اين بستر از قبيل اپليکيشنهاي ارسال و دريافت پيام کوتاه يا تلفن و دوربين هم بر همين اساس شکل گرفته‌اند. تفاوت اصلي اين سيستم عامل با ديگر سيستم عاملهاي موجود در همين است که چيزي به نام Native Code در آن وجود ندارد و در اين سيستم عامل در حقيقت وب سايتها همان اپليکيشنها هستند. اين موضوع براي بسياري از کاربران متخصص جالب است و شايد بتوان گفت که همين يک تفاوت عمده براي به موفقيت رسيدن فاير فاکس کافي باشد. اما عوامل موفقيت ديگري هم براي اين سيستم عامل وجود دارد. به عنوان مثال شرکت موزيلا تصميم دارد که گوشيهايي ارزان قيمت با کارايي بالا وارد بازار کند. مشخصات گوشيهاي اوليه فايرفاکس را براي شما گفتيم، بايد بدانيد که سيستم عامل فاير فاکس براي اجرا شدن به سخت افزار قدرتمندي احتياج ندارد و شرکت موزيلا اعلام کرده که حداقل سخت افزار مورد نياز اين سيستم عامل پردازنده ARMv6 با فرکانس 800 مگاهرتز، 256 مگا بايت رم و پردازنده گرافيکي Adreno 200 اعلام شده است. تا همين جاي کار مي‌توان فهميد که سيستم عامل فايرفاکس به سخت افزارهاي گران احتياجي نخواهد داشت.

در مورد ويژگي‌هاي ديگر آن بايد گفت که تمامي بازيهايي که مبتني بر HTML5 هستند در يک گوشي 100 دلاري فايرفاکسي بسيار سريعتر از گوشي‌هاي آندرويدي با همين قيمت اجرا خواهد شد. به اين ترتيب فاير فاکس تا به اينجاي کار توانسته است که با سخت افزاري ضعيف‌تر، تجربه بهتري را در اختيار مشتريانش بگذارد. در اين سيستم عامل هيچ خبري از اپليکيشنهاي داخلي نخواهد بود و همين موضوع باعث خواهد شد در زمان روشن شدن سرعت بسيار بالايي را براي بالا آمدن سيستم شاهد باشيم و به عبارت ديگر Boot Time گوشي‌هاي مبتني بر اين سيستم عامل بسيار پايين تر از قويترين گوشيهايي که پرچم دار سيستم عامل آندرويد هستند، خواهد بود. تا همين جا مي‌توان نتيجه گرفت که هدف موزيلا از ارائه اين سيستم عامل، رقابت کردن با اسمارت فونهاي گران قيمت نيست و اين سيستم عامل تصميم دارد که با اسمارت فونهاي ارزان و حتي ميانه قيمت رقابت کند که البته اين دسته طيف وسيعي از بازار را شامل خواهند شد و هيچ بعيد نيست در صورتي که در ابتداي کار به موفقيت کافي دست پيدا کند به تدريج بازار اسمارت فونهاي گران قيمت با سخت افزار قوي را هم تحت تاثير خود قرار دهد. عامل ديگري که مي‌تواند به يک دليل موفقيت براي سيستم عامل فايرفاکس تبديل شود اين است که اين سيستم عامل يک پلتفورم باز و آزاد است. شرکت موزيلا از سال 1998 تا به امروز سعي بر به چالش کشيدن محصولات انحصاري و بسته داشته است و از چند سال پيش با ارائه مرورگر فايرفاکس به کاربران ثابت کرد که راه ديگري هم براي مرور وب وجود دارد و اين بار هم تصميم دارد که آزادي را به کاربرانش در عرصه تلفن همراه عرضه کند. اين شرکت تصميم دارد که اين کار را توسط اپل و گوگل که پرچم داران پلتفورم‌هاي تلفن همراه هستند انجام دهد و بازار تلفن همراه را از اين حالت انحصاري که دارد، خارج کند.


يک برنامه براي تمامي گوشي ها
بسياري از برنامه هاي جذابي که براي تلفن هاي همراه نوشته مي شوند، به سيستم عامل ها وابستگي مستقيمي دارند و به عنوان مثال شما قادر نخواهيد بود که يک برنامه آندرويدي را روي آيفونتان هم اجرا کنيد. اما اگر برنامه هاي تحت وب به قدري پيشرفت کنند که بتوانند تجربه اي هم تراز با اپليکيشن هاي Native را به کاربران بدهند، ديگر احتياجي نخواهد بود که براي هر بار چندين بار برنامه نويسي شود تا آن برنامه با سيستم‌عامل هاي مختلف سازگار شود. به اين ترتيب کافي است که اپليکيشن مربوطه به زبان HTML 5 تنها يک بار نوشته شود و از آن پي به آساني روي تمامي گوشي ها، تبلت ها و حتي دسکتاپ هم اجرا شود. فکر نکنيد که تا رسيدن به اين پيشرفت زمان زيادي باقي مانده است. يک شرکت معتبر تحقيقاتي با عنوان گارتنر بررسي هايي را در اين زمينه انجام داده و اعلام کرده است که تا سال 2015 اپليکيشن هاي HTML 5 به اين سطح خواهد رسيد که با اپليکيشن هاي اختصاصي سيستم عامل هاي مختلف رقابت کنند و به اين ترتيب شما برنامه هايي را خواهيد داشت که روي هر سيستم عاملي قابل اجرا خواهند بود. يکي ديگر از مسائلي که در ميان سيستم عامل هاي تلفن هاي همراه اهميت دارد، قابليت شخصي سازي آن است. سيستم عامل آندرويد هميشه به قابليت شخصي سازي خود در مقايسه با iOS افتخار مي‌کرد. زيرا با استفاده از امکاناتي که در اختيار برنامه‌نويسان قرار مي‌دهد آن‌ها مي‌تواند گوشي‌هاي مبتني بر آندرويد را هر روز به شکل تازه‌اي در آورند اما به نظر مي‌رسد که فايرفاکس در اين زمينه هم بهتر از آندرويد عمل خواهد کرد و به خاطر اين که فايرفاکس بر مبناي HTML، جاوا اسکريپت و CSS شکل گرفته است، يک سيستم عامل متن باز به حساب مي آيد و هر فردي با داشتن يک دانش متوسط از وب قادر خواهد بود که با ايجاد تغييرات در CSS به تغييراتي نظير عوض کردن چيدمان آيکن‌ها يا اضافه کردن امکاناتي به اپليکيشن‌ها، دست پيدا کند.

مشتري اصلي چه کسي است؟
در رابطه با سيستم‌عامل‌هاي موفق فعلي مانند آندرويد و iOS بايد گفت که اين سيستم عامل ها هيچ سودي براي اپراتورها نداشته اند زيرا براي اپراتورها مهم نيست که گوشي هاي اندرويدي فروش بهتري دارند يا گوشي‌هاي آيفون. اين پلتفورم ها به صورت مستقيم به شرکت هاي گوگل و اپل وابسته هستند و در نتيجه فروش اپليکيشن هاي مبتني بر اين سيستم عامل سودي براي اپراتورها نخواهد داشت اما اين موضوع در مورد فايرفاکس فرق مي‌کند. گوشي‌هاي مبتني بر فاير فاکس وابستگي شديدي به اينترنت دارند و اين ماجرا سبب ايجاد سود بيشتري براي اپراتورها خواهد شد زيرا مي توانند از طريق شبکه هاي 3G و 4G ديتاي لازم را به فروش برسانند و علاوه بر اين در مورد سيستم عامل فاير فاکس اين گونه نيست که تنها شرکت موزيلا فروشگاه اپليکيشن ها را به پا کند بلکه اپراتورها هم مي توانند براي خود فروشگاهي داشته باشند تا کاربران بتوانند از آن فروشگاه ها بر مبناي اعتبار داخل شبکه خود خريد کرده و حتي با خريد کارت هاي اعتباري هم درصدي را به اپراتورها به عنوان ميزبان پرداخت کنند. اين گونه است که اپراتورها با شنيدن خبرهاي فايرفاکس دوباره به اين فکر افتاده اند که قدرت از دست رفته خود را باز گردانند و در کنفرانسي که موزيلا در اين رابطه در بارسلون برگزار کرد 5 مدير از اپراتورهاي مشهور شرکت داشتند تا موافقت خود را براي همکاري اعلام کنند.

عواملي که احتمال شکست دارد
تا به حال هر چه که صحبت کرديم در مورد مزايا و برتري‌هاي اين سيستم‌عامل نسبت به ديگر سيستم عامل هاي موجود در بازار بود. اما در اين بخش تصميم داريم که در مورد عواملي که ممکن است منجر به شکست اين پروژه شوند، صحبت کنيم. اولين مورد اين است که در نهايت فايرفاکس، تنها يک مرورگر خواهد بود. زيرا گوشي هاي فايرفاکسي تنها مانند يک مرورگر عمل خواهند کرد که اپليکيشن‌هايي را اجرا مي کند. گذشته از اين مورد گوشي‌هاي فايرفاکسي آن گونه که به نظر مي‌رسد، خيلي هم ارزان نيستند. درست است که گفته شده که گوشي هاي فايرفاکسي تنها 100 دلار قيمت دارند اما ماجرا به همين جا ختم نمي شود و خود گوشي قيمت زيادي ندارد اما تمامي اپليکيشن هاي اين سيستم عامل تحت وب اجرا مي‌شوند و شما هر باري که از يکي از اين برنامه‌ها استفاده مي‌کنيد بايد هزينه‌اي را بپردازيد که حداقل هزينه آن پولي است که بايد به اپراتور خود براي استفاده اينترنت، پرداخت کنيد. به نظر مي‌رسد که اين هزينه بسيار بيشتر از هزينه‌هاي مشابه در گوشي‌هاي آندرويدي و آيفون باشد. البته براي اين مشکل راه حل هايي هم وجود دارد و در حال حاضر مرورگرهاي Xpress Browser و Opera Mini از سرورهاي خود براي فشرده کردن ديتا و افزايش سرعت لود صفحات استفاده مي کنند و به اين ترتيب در مصرف ديتا صرفه‌جويي مي‌کنند ولي براي سيستم عامل فايرفاکس هنوز تصميمي در اين رابطه گرفته نشده است. اگر موزيلا با همين استراتژي به کار خود ادامه دهد، به دليل هزينه هاي مربوط به اينترنت اين گوشي ها براي قشر کم درآمدتر و براي مردم کشورهاي در حال توسعه مناسب نخواهند بود.

اپليکيشن هاي تحت وب کند هستند
همان طور که قبل هم گفتيم انتظار مي رود که اپليکيشن هاي تحت وب تا سال 2015 فراگير شده و پيشرفت چشمگيري داشته باشند. اما در حال حاضر اين برنامه ها بسيار کندتر و غيرکاربردي تر از اپليکيشن هاي Native هستند. به عنوان نمونه شرکت فيس بوک تجربه بسيار بدي از اين اپليکيشن‌ها داشته است. فيس‌بوک بعد از اين که مشکلات زيادي را در رابطه با استفاده از اپليکيشن هاي موبايلي فيس بوک تحت HTML5 تجربه کرد، تصميم بر اين گرفت که فعلا آن ها را به اپليکيشن هاي Native تغيير دهد و حتي مارک زاکربرگ از اين تجربه به عنوان بزرگترين اشتباه در تاريخ اين شرکت ياد کرد. نکته ديگري که بايد در نظر داشت اين است که اين ايده، جديد نيست و نسل اول آيفون در سال 2007 هم با هدفي شبيه به فايرفاکس به بازار عرضه شد که البته شرايط از آن زمان تا به امروز تغييرات بسياري کرده است و اکنون سرعت اتصالات موبايلي بسيار بالاتر رفته است. از طرفي ديگر نگراني هايي هم در مورد پايين بودن امنيت اپليکيشن هاي مبتني بر وب وجود دارد. درست است که برنامه هاي بسته و انحصاري شرکت هاي گوگل و اپل، معايبي را براي کاربران دارند اما خيال کاربران در هنگام استفاده از اين برنامه ها تا حد زيادي راحت است زيرا اين برنامه‌ها بارها براي وجود بد افزارها و حفره هاي امنيتي چک مي شوند اما در فايرفاکس تمامي وب سايت ها مي توانند که يک اپليکيشن باشند و اين موضوع باعث مي شود که مشکلات امنيتي بيشتري براي کاربراني که از اين سيستم‌عامل استفاده مي‌کنند، وجود داشته باشد.

خودتان تصميم بگيريد هستند
با تمامي اين صحبت‌ها، در نهايت هر فردي خودش بايد چيزهاي جديد را تجربه کرده و براي خودش تصميم بگيرد. شايد شما دوست داشته باشيد که خودتان کار کردن با محيط يک گوشي فايرفاکس را تجربه کنيد. البته هنوز اين گوشي ها به بازار وارد نشده اند اما مي توانيد شبيه ساز سيستم عامل فايرفاکس را ديده و تا حدي نمايي از اين برنامه را ببينيد. براي اين کار لازم است که ابتدا مرورگر فايرفاکس 17 را روي سيستم خود نصب کرده باشيد و سپس با دانلود و نصب افزونه هاي مخصوص ويندوز، مک يا لينوکس لذت کار کردن با اين سيستم عامل را تجربه کنيد. در حال حاضر نمونه هاي موفقي از برنامه هاي مبتني بر HTML 5 وجود دارد که به عنوان نمونه مي توان به بازي مشهور Cut the Rope اشاره کرد که توسط شرکت Zeptolabs ارائه شده است. از ديگر نمونه هاي موفق مي‌توان به بازي‌هاي Hex GL که با WebGL کار مي کند و به بازي نوستالوژيک Bombermine اشاره کرد. کارشناسان هنوز در حال بررسي مزايا و معايب فايرفاکس هستند و هنوز کسي نمي داند که اين سيستم عامل انقلابي در جهان سيستم عامل هاي تلفن همراه به پا خواهد کرد يا اين که در ابتداي ورودش محکوم به شکست خواهد بود. شايد بهتر باشد که هر کسي خودش کار کردن با آن را تجربه کند و در مورد اين سيستم عامل به تنهايي تصميم بگيرد.


مطالب مشابه :


سيستم عامل فاير فاکس دقيقا چيست؟

آموزش نرم افزار و پرچم دار سيستم عامل آندرويد کافي است که اپليکيشن




گزارشي از گسترش صفحات مذهبي در فضاي مجازي

افسران جوان جنگ نرم. شبکه مجازی




6 ترفند جالب

قرار دادن عکس در آهنگ به وسيله نرم افزار عکس کافي است به تب Picture برويد اندرويد.




جوك جديد شهريور(سري سوم)

توی کافی شاپ سینما نشستیم نرم افزار قابل توجه کساني که زمان کافي براي سر زدن به




تصميم‌گيري در مورد کسب و کار‏

آموزش کسب و کار الکترونیک(eb)،بازاریابی اینترنتی،بهینه سازی سایت و افزایش آمار بازدیدکننده




برچسب :