آیین نامه مالی مدارس ....

هنرستانهای فنی و حرفه‌ای و کاردانش:

1-مدیر یا سرپرست؛ رئیس شورا

ï رییس انجمن و اولیا؛ عضو

2- نماینده شورای معلمان و مربیان؛ عضو

3- نماینده کادر اداری (معاونین و دفترداران)؛ عضو

4- حسابدار (واحدهای آموزشی دارای پست حسابدار)؛ عضو

مدارس بزرگسالان و کم‌جمعیتی:

 در اینگونه مدارس برابر تبصره «1» بند «ب» ماده (14) آیین‌نامه اجرایی مدارس و وظایف انجمن اولیا و مربیان به مدیر مدارس محول گردیده است و مدیر هر مدرسه می‌بایست در امر تشکیل شورای مالی مدرسه تصمیم‌گیری نماید. علی ایحال با توجه به بند «ب» ماده (2) دستورالعمل مالی مدارس اعضای شورای مالی مدارس بزرگسالان و کم‌جمعیتی می‌توانند عبارت باشند از:

1- مدیر یا سرپرست مدرسه؛ رییس شورا

2- نماینده شورای معلمان مدرسه ؛ عضو

3- نماینده کادر اداری مدرسه ( معاونین و دفترداران)؛ عضو

انتخاب اعضای شورای مالی مدارس

انتخاب مدیر مدرسه: مدیر مدرسه بر اساس مصوبه ششصد و هفتاد و سومین جلسه شورای عالی آموزش و پرورش، موضوع  شرایط احراز مدیریت مدارس» و مصوبات اصلاحی بعدی آن انتخاب و با ابلاغ رییس آموزش و پرورش منطقه برای مدت 4 سال منصوب می‌شود.

انتخاب رییس انجمن: به موجب بند « الف » ماده (14) آیین‌نامه اجرایی مدارس به منظور همکاری و ارتباط هر چه بیشتر دو کانون خانه و مدرسه در ارتقای کیفی فعالیت‌های آموزشی و پرورشی باید اقدام به تشکیل انجمن اولیا و مربیان در کلیه مدارس کشور شود.

 برای هر سال تحصیلی در مهرماه با دعوت قبلی مدیر مدرسه از اولیای دانش‌آموزان و با اخذ رأی انجمن اولیا  و مربیان مدارس تشکیل می‌شود و از بین اعضای انجمن برگزیده رییس انجمن انتخاب می‌شود.

انتخاب نماینده معلمان : به منظور تأمین مشارکت معلمان در حسن جریان امور آموزشی، پرورشی، و مالی و اداری مدرسه باید با شرکت همه معلمان، مربیان و مشاوران مدرسه اقدام به تشکیل شورای معلمان مدرسه شود.

    به موجب ماده (17) آیین‌نامه اجرایی مدارس، واحدهای آموزشی موظفند اولین جلسه شورای معلمان را حتی‌الامکان قبل از بازگشایی مدارس و حداکثر تا 10 روز پس از آن تشکیل دهند و یکی از وظایف شورای معلمان با توجه به بند «16» وظایف مذکور در آیین‌نامه اجرایی مدارس، انتخاب نماینده معلمان در اولین جلسه آن است.

نکات مهم :

1ـ با توجه به اینکه انجمن اولیا و مربیان و همچنین شورای معلمان مدارس برای یک سال تحصیلی انتخاب می‌شوند، بنابراین شورای مالی هر دوره تا انتخابات دوره جدید و بعدی دارای اعتبار می‌باشد.

2ـ با توجه به اینکه اعضای شورای مالی دارای اختیارات امضای چکهای صادره از سوی واحد آموزشی می‌باشند بنابراین نباید دارای محرومیت ناشی از جرایم و تخلفات صدور چک بی‌محل و سایر محرومیت‌های مرتبط با خدمات بانکی باشند.

مدیران و امور مالی

با توجه به اینکه فعالیت‌های مالی و اداری به عنوان یکی از سه گروه از فعالیت‌های مدارس در ماده (4) آیین‌نامه  اجرایی مدارس تعریف شده است، به منظور ضابطه‌مند نمودن و ساماندهی فعالیت‌های مالی مدارس و همچنین استفاده از رویه واحد در اداره امور آن نیاز به ضوابط و مقررات مالی خاص می‌باشد.

قانون تشکیل شوراهای آموزش و پرورش یا آیین‌نامه اجرایی مدارس به بخشی از مقررات حاکم بر واحدهای آموزشی اشاره دارد و یا در سایر قوانین نهادهای تهیه کننده، ضوابط و مقررات مالی خاص مدارس در عرصه فعالت‌های مالی و اداری مشخص گردیده است.

 برابر بند «2» ماده (8) قانون تشکیل شوراهای آموزش و پرورش، تعیین ضوابط مالی مدارس به عنوان یکی از وظایف و اختیارات شورای آموزش و پرورش شهرستان و منطقه تعریف شده است.

   بند «2» ماده 8 ق.ت.ش: تصویب ضوابط مالی مدارس، شامل کلیه دریافتها و هزینه‌ها و سایر درآمدهای مردمی، با توجه به کیفیت ارایه فعالیت‌های آموزشی و پرورشی .

برابر ماده (92) آیین‌نامه اجرایی مدارس تدوین مقررات مالی مدارس در قالب شیوه‌نامه از سوی شورای عالی آموزش و پرورش به وزارت آموزش و پرورش محول شده است.

ماده 92 آ.ا.م : شیوه‌نامه لازم در خصوص مقررات مالی با رعایت مفاد این آیین‌نامه توسط وزارت آموزش و پرورش تدوین و ابلاغ می‌شود.

 مدیر هر واحد آموزشی با شروع فعالیت اقدامات را باید بعمل آورد که موارد مهم آن به شرح زیر می‌باشد:

1ـ تحویل و تحول واحد آموزشی:

    وجود سوابق و مدارک معتبر و تعهد آور ناشی از فعالیت‌ در هر واحد آموزشی و ضرورت پاسخگویی به اشخاص، مسئولیتی را متوجه مدیران در دوره تصدی آنان می‌نماید که می‌توان تحویل و تحول را یکی از مهمترین وظایف مدیران در زمان عزل و نصب تلقی نمود.

 عدم اطلاع کافی مدیران از پیامدهای قانونی و عواقب ناشی از عدم تحویل و تحول سوابق مالی و اداری واحدهای آموزشی در زمان جابجایی و کم‌توجهی بعضی از ادارات آموزش و پرورش به این امر مهم، در بسیاری از موارد از یک طرف زیان و خسارت‌‌هایی را متوجه واحد آموزشی می‌نماید و از طرف دیگر بعضی از مدیران را با مشکلات جدی در زمان عزل و نصب مواجه می‌نماید.

2ـ نحوه تحویل و تحول واحد آموزشی:

 در صورت عزل و نصب مدیر یک واحد آموزشی ضروری است که به شرح زیر با نظارت اداره آموزش و پرورش بین مدیر قبلی و مدیر جدید و اعضای شورای مالی مدرسه تحویل و تحول در زمینه مالی و اداری انجام گیرد:

الف ـ تنظیم صورت‌مجلس تحویل و تحول اموال با توجه به اموال موجود و دفتر اموال واحد آموزشی با نظارت امین اموال اداره‌ی.

ب ـ تنظیم صورت‌مجلس تحویل و تحول سوابق مالی برابر مستندات موجود با حضور و نظارت یکی از کارشناسان مالی اداره‌ی در تمامی زمینه‌های مالی از جمله:

1ـ موجودی حساب بانکی واحد آموزشی براساس آخرین موجودی برابر صورت حساب دریافتی از بانک و حساب بانک در دفاتر مالی واحد آموزشی.

2ـ ارایه آخرین صورت تطبیق حساب بانکی واحد آموزشی با تبیین موارد مغایرت احتمالی بین صورت‌حساب دریافتی از بانک و حساب بانک در دفاتر مالی واحد آموزشی با تهیه فهرست از موارد مغایرت احتمالی برابر فرم‌های مناسب

3ـ تهیه و ارایه فهرست ریز بستانکاران (طلبکاران) از واحد آموزشی بر اساس مانده سرفصل این حساب در دفاتر مالی برابر فرم مناسب.

4ـ تهیه و ارایه فهرست بدهکاران به واحد آموزشی براساس مانده سرفصل این حساب در دفاتر مالی برابر فرم مناسب

5ـ تهیه آخرین تراز آزمایشی از مانده حساب‌ها طبق دفاتر مالی فرم مناسب.

 چنانچه جابجایی مدیران در پایان سال مالی (تحصیلی) باشد علاوه بر تهیه تراز آزمایشی، تهیه چهار مدرک زیر در امر تحویل و تحول الزامی می‌باشد:

1ـ تصویر سند حسابداری مربوط به بستن حساب‌های موقت ( درآمدها و هزینه‌ها)

2ـ تهیه صورت حساب عملکرد (سود و زیان) پایان سال مالی.

3ـ تصویر سند حسابداری بستن حساب‌های دایمی ( غیر از درآمد و هزینه) همان سند حسابداری اختتامیه.

4ـ تهیه تراز نامه ( تراز مانده حساب‌های دایمی) برابر فرم پیش‌بینی شده.

ج ـ  تنظیم صورت‌مجلس تحویل و تحول اوراق بهادار موجود در نزد مدیر واحد آموزشی ( نظیر چک، سفته و یا ضمانت‌نامه بانکی) و سایر اسناد و اوراق تعهدآور مالی.

د ـ تنظیم صورت‌مجلس تحویل و تحول مهر مالی، آخرین دسته چک حساب بانکی با برگ شماری و درج سریال آن و همچنین لاشه دسته چک‌های مصرفی گذشته.

هـ ـ تنظیم صورت‌مجلس تحویل و تحول دفاتر مالی، بایگانی اسناد حسابدار و هرگونه قرارداد و توافقنامه‌های تعهد‌آور دوره مالی جاری ، عین تمامی صورت‌مجلس تحویل و تحول دوره قبل و همچنین تمامی سوابق مالی سنوات گذشته.

و ـ تنظیم صورت‌مجلس تحویل و تحول سوابق اداری از جمله سوابق مکاتبات اداری و دفاتر ثبت و صدور مکاتبات و همچنین سوابق پرسنلی موجود با حضور و مشارکت متصدی امور دفتری.

   تذکــر:    لازم به توضیح است که در امر تحویل و تحول در هنرستانها باید انباردار، امین انبار و حسابدار هنرستان نیز مشارکت داشته باشند.

 اگر چه برابر مفاد ماده (88) آیین‌نامه اجرایی مدارس حق امضای چک و هرگونه برداشت از حساب بانکی واحد آموزشی با دو امضا ( امضای ثابت مدیر مدرسه و امضای یکی از اعضای شورای مالی) از سه امضای اعضای شورای مالی مدرسه ( مدیر مدرسه، نماینده شورای معلمان و رئیس انجمن اولیا و مربیان) مجاز می‌باشد، و اگر چه به استناد همین ماده تمام اعضای شورای مالی مدرسه که اقدام به امضای سند پرداخت و یا هزینه می‌نمایند در مقابل انجام هزینه‌ها مسئولیت مشترک خواهند داشت، ولی مجموعه وظایف قانونی مدیر مدرسه عملاً مسئولیت اصلی را متوجه ایشان می‌نماید. در نتیجه این مدیر مدرسه است که باید همواره پاسخگو باشد.

اهمیت مدیریت مالی آموزشگاه

از آنجائی که استفاده صحیح از منابع مالی مدرسه می تواند یک مدیر را در رسیدن به اهداف آموزشی یاری رساند ضروری است مدیران اولاً رسیدن به منابع مالی مختلف را مطالعه نمایند ثانیاً منابع مالی موجود را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهند تا بموقع و در جای خود بکار بگیرند .

انواع منابع مالی مدارس 

1) سرانه های آموزشی ( تعمیرات ، سرانه های ورزشی ، سرانه های پرورشی ، تجهیزات)

 2) کمکهای مردمی (وجوه دریافتی از طریق مشارکت انجمن اولیاء و مربیان ) 

3) کمکهای خاص ( وجوه دریافتی از اشخاص یا سازمانها یا شرکتها جهت مصارف خاص که مشخص شده است )

 4) سایر منابع ( وجوهی غیر موارد فوق الذکر که در اختیار مدارس قرار می گیرد )

موضوعات مدیریت مالی مدارس 

- انواع هزینه ها 

- انواع درآمدها 

- بودجه بندی 

- ثبت حسابداری 

- حسابرسی 

- نگهداری اموال 

تورم و مدیرت مالی

 در مدراس  با تراز مالی سروکار داریم. تجزیه و تحلیل صورتهای مالی باعث می شود مدیران ، صاحبان سرمایه ، بستانکاران ، سرمایه گذاران و سایر ذینفعان مالی بتوانند از وضع مالی حال و آینده سازمان یا مؤسسات آگاه شوند و درباره آن قضاوت نمایند . 

 گام نخست در تجزیه و تحلیل صورتهای مالی مطالعه دقیق صورتحسابهای مالی است و گام بعدی تجزیه و تحلیل نسبتهاست . وام دهندگان و تامین کنندگان مالی مانند بانکها و شرکتهای بیمه برای ارزیابی قدرت مالی مؤسسه و وضع بدهیهای آن به این نسبتها نیازمندند . 

 هر مدیر آموزشگاهی برای آگاهی از وضع مالی مدرسه خود می تواند از برخی نسبتهای مربوط به تراز مالی استفاده نماید که در ذیل ارائه می گردد : 

 1) نسبت کل منابع مالی مدرسه به کل هزینه های آن ، که از تقسیم کل اقلام سمت چپ ترازنامه بر جمع کل هزینه های آموزشگاه ( سمت راست ) بدست می آید . این نسبت توان نقدینگی و مالی آموزشگاه برای سال آینده را نشان می دهد هر قدر این نسبت بزرگتر باشد در مقایسه با سال قبل یا سایر مدارس مشابه قدرت مانور آموزشگاه ، بیشتر خواهد بود . اگر این ضریب کمتر از 1 باشد وضع مالی آموزشگاه در شرایط بدی قرار می گیرد . 

2) نسبت هر یک از هزینه ها به کل هزینه ها 

برای مثال نسبت هزینه تعمیرات به کل هزینه ها ، این نسبت نشان می دهد که چه مقدار از کل هزینه های پرداخت شده در مدرسه به هزینه ای خاص تعلق دارد که از تقسیم هر یک از هزینه ها بر جمع کل هزینه ها بدست می آید . 
3) نسبت کمکهای مردمی به کل منابع مالی آموزشگاه
 
این نسبت از تقسیم مبلغ کمکهای مردمی بر کل منابع مالی ( سمت راست تراز مالی)بدست می آید .
  هر قدر این نسبت بالاتر باشد نشان می دهد که مدیر از مشارکت انجمن اولیا استفاده بیشتری در مقایسه با سال قبل یا سایر مدارس مشابه نموده است . 

 4) نسبت موجودی بانک به کل منابع مالی مدرسه : 

 این نسبت از تقسیم مانده بانک در تراز مالی بر کل منابع مالی ( سرانه ها - کمکهای مردمی - سایر منابع . و . . . ) حاصل می گردد و هر قدر ضریب آن بالاتر باشد مثل ردیف 1 نشان دهنده قدرت نقدینگی بهتر آموزشگاه برای دوره مالی آینده و ضریب امنیت مالی بالاتری را نشان می دهد .


مطالب مشابه :


فرم های بازدید مورد نیاز مدارس

موضوعات مرتبط: فرم های مورد نیاز مدارس:: برچسب‌ها: دانستنی های امور اداری. مطالب




ارزشيابي كاركنان( نمونه فرم های ارزشیابی کارکنان ( کادر اداری - معلمان ))

( نمونه فرم های ارزشیابی کارکنان ( کادر اداری شفاف گوئی مسئولین مدارس با اولیاء




معرفی محصولات اداری این واحد

این واحد تولیدی تولید کننده انواع لباس فرم اداری در طرح های فرم اداری و مانتو مدارس و




انتظار واحد امور اداری از مدیران محترم مدارس

قوانین امور اداری محترم مدارس طبق فرم های ارسالی در قالب فرم pdfیا در




معاون آموزشی

انجام و تکمیل فرم های اداری و آموزشی مدارس مجتمع های مدارس مجتمع




آیین نامه مالی مدارس ....

از فعالیت‌های مدارس عرصه فعالت‌های مالی و اداری برابر فرمهای




نرم افزار های ریاضی

نرم افزار های ریاضی دانلود انواع نامه اداری و آموزش فرم های اداری مورد نیاز مدارس




فرم های آماده (ویژه ی کار معاونین)

شبکه ی تبادل فایل های اداری از فرم های مورد نیاز معاونین محترم مدارس برای دانلود




تولید انواع کت و شلوار برای مدارس پسرانه

تولید کننده انواع فرم اداری و مدارس و تولید انواع بسته های فرم اداری و مانتو مدارس و




فروش پیراهن مردانه با بهترین جنس و قیمت تیراژ حتی برای فروش تکی

تولید کننده انواع فرم اداری و مدارس و تولید انواع بسته های فرم اداری و مانتو مدارس و




برچسب :