چمن
چمن
چمن در لغت به معنی سبزه زار، مرغ زار و زمین سبز و خرم می باشد. چمن بیشترین نقش را در تصفیه و كاهش آلودگی هوا در محیط های شهری برعهده دارد..
گياهي است تك لپه اي ( مونوكوتيلدون ) از تيره گرامينه ها و جزء نباتات دائمي يك يا چند ساله محسوب مي شود . اين گياه انتشار جهاني داشته و تحت شرايط آب و هوايي گوناگون از نواحي استوايي تا نواحي قطبي مي رويد. مركز رويش چمن در قسمت طوقه ، نزديك خاك است و اين مركز رويشي پايين به گونه اي است كه كار چمن زني را آسان مي كند و از اين رهگذر هيچگونه آسيبي به مريستم انتهايي گياه وارد نمي شود و نيز قدم زدن روي آن تقريباً بدون عارضه بوده و حتي در مقابل پاخوري ولگد كوب شدن نيز مقاومت نشان داده و آنچنان آسيبي به چمن وارد نمي شود .
گياه چمن داراي سيستم ريشه اي از نوع افشان بوده و به طوري كه از ريشه هاي اصلي گياه ريشه هاي فرعي زياد منشعب مي گردند. چمن در ميان گياهان زينتي آسيب پذير ترين آنها نسبت به كمبود آب به شمار مي رود و اين به دليل حجم كم سيستم ريشه اي چمن مي باشد .
به هر حال اين گياه به دليل داشتن بافت برگي متراكم و پوشاننده بهترين پوشش براي زمين هاي ورزشي بخصوص زمين فوتبال محسوب مي گردد.
ويژگيها و شرايط چمن خوب
قابليت پا خوري و استقامت
سازگاري با شرايط آب و هوا و چهار
فصل بودن
دوام ، طول عمر و قدرت
تحمل چيده
شدن در دفعات و رشد مناسب
ظرافت ، لطافت و سرسبزي برگها
، بافت
و رنگ خوب در فصلهاي مختلف
دارا بودن
ساقه كوتاه
با قدرت
پنجه زني زياد و سرعت جوانه
زدن
عاري بودن
از كچلي
،علفهاي هرز ، آفات
و بيماريها
مقاوم به خشكي ، سرما و گرما و شوري خاك و سايه
چمنهاي فصل گرم : به درجه
حرارت بالا
مقاوم بوده
و رشد بهينه آنها
در نور كامل خورشيد
و درجه
حرارت 25 تا 35 درجه سانتيگراد
است .
چمنهاي فصل سرد:در آب و هواي
خنك خوب رشد مي كنند ، به گرماي
زياد مقام
نيستنددرجه حرارت
مناسب آنها
15 تا 25 درجه
سانتيگراد است
.
چگونگي ايجاد سيستم زهكش فني :
در خاكهايي كه خاصيت زهكشي مناسب نداشته باشند بطور مصنوعي اقدام به ايجاد سيستم زهكشي مي گردد براي اينكار ابتدا عمليات خاكبرداري در منطقه مورد نظر صورت مي گيرد
عمق عمليات خاكبرداري معمولاً بين 80-70 سانتيمتر خواهد بود . زمين مربوطه پس از انجام خاكبرداري بايستي كاملاً از نظر توپوگرافي (پست و بلنديها) مسطح و يكنواخت باشد . در اين مراحله عمليات حفر كانالهاي اصلي و فرعي صورت مي گيرد، شيب لازم براي هدايت آب به بيرون از سيستم بايستي در نظر گرفته شود ، معمولاً براي حصول نتيجه مطلوب در انتخاب جنس كانالها از بتن سيماني يا لوله هاي پلي اتيلين استفاده مي شود . براي سهولت خروج آب از سيستم ، كانالهاي اصلي و فرعي تعبيه شده به يك سيستم خروجي نهايي منتهي مي گردند و بدين ترتيب آب مورد نياز گياه پس از قرار گرفتن در دسترس سيستم ريشه اي و مشروب كردن ريشه ها ( مازاد آب بصورت زه آب) ازمنطقه ريشه ها به پايين نفوذ كرده ( طبقات زهكش ،آب را تدريجاً نفوذ داده و به پايين منتقل مي كنند) و از سيستم به بيرون از محوطه زمين چمن منتقل مي شود .
مرحله بعدي در ايجاد سيستم ، استفاده از سنگهاي رودخانه اي بصورت قلوه سنگها و ايجاد طبقه بلوكاژ است معمولاً ايجاد طبقه در 2 يا 3 رديف صورت مي گيرد و عمل آن نيز به 35-25 سانتيمتر مي رسد . در ايجاد اين طبقه نهايت دقت در عمليات اجرايي بايستي صورت گيرد تا حالت تثبيت ايجاد گردد و از مشكلات بعدي جلوگيري شود براي اينكار زدن غلتك ضروري است .
مرحله نهايي عمليات ، تشكيل طبقه فوقاني طبقه بلوكاژ ، يعني استفاده از شن هاي ريز و درشت است كه نقش فيلتر بين طبقات بلوكاژ و خاك بستر را دارند و از مسدود شدن فضاهاي خالي بين طبقه بلوكاژ (خلل و فرج ايجاد شد) جلوگيري كرده و نفوذ آب به طبقه زيرين را تسهيل مي نمايند . عمق اين طبقه نيز 15-10 سانتيمتر خواهد . بعد از ايجاد سيستم زهكشي ، مهمترين قسمت زيرسازي بستر چمن ،انتخاب نوع خاك زير بستر چمن و ايجاد اين طبقه است . چرا كه بستر اصلي چمن همان خاك محسوب مي شود و هر چقدر در انتخاب ،ظرافت بخرج داده شود موفقيت به همان اندازه بالا خواهد بود خاك انتخابي بايستي از نظر مواد آليـ معدني غني باشد تا شرايط مطلوب براي رشد و نمو گياه را فراهم نمايد.
در انتخاب
خاك بستر
از نوع خاكهاي رسي ( قطر ذرات
كمتراز 002/0 ميلي
متر ) با
تركيب خاك ـ ماسه
( قطر ذرات
02/0 تا 002/0 ميلي
متر استفاده
ميشود .
اين نوع خاك ها با توجه به بافت آنها مستحكم بوده و با سادگي قابل گسست نيستند و ساختمانشان زود پاشيده نمي شوند . بنابراين براي بستر چمن (مخصوصاً در زمين هاي فوتبال) اهميت خاصي پيدا مي كنند .
عمليات غني سازي ( حاصلخيز نمودن )خاك حتماً بايستي صورت گيرد . اينكار بوسيله كودهاي آلي ( حيواني ) خاك برگ ـ مواد هوموسي ،كمپوست و … صورت مي گيرد.
در انتخاب نوع خاك ( رس و ماسه ريز ) بايد دقت شود كه خاك انتخابي عاري از هر گونه آلودگي به مواد آهكي و مواد نمكي و بذر و علفهاي هرز و عوامل بيماريزا و غيره باشد . براي اين منظور ميتوان از طريق آزمايشگاههاي تست خاك ،به ميزان املاح محلول در خاك ( Al,Ca,Na…) پي برد .
عمق طبقه خاك زير بستر معمولاً 25-20 سانتيمتر خواهد بود.
عمليات بعدي در انجام مراحل آماده سازي بستر زيرين چمن شامل ، ماله كشي روي خاك مورد نظر ، تسطيح خاك حالت تراز بستر و همچنين شيب بندي و نهايتاً زدن غلتك براي كوبيدن خاك خواهد بود . در شكل زير نيمرخ 10 سانتيمتري پروفيل سيستم زهكشي فني نشان داده مي شود :
و هر چقدر اين زير ساخت محكم و سنگين باشد چمن عمر و دوام بيشتري خواهد داشت مخصوصاً در نقاط شيبدار و قابل شستشو براي دستيابي به خاك مناسب از نقطه نظر بافت مطلوب و زهكشي و PH بايستي مقدار معيني از مواد افزودني به آنها اضافه نمود ، همچنين خاك چمن بايد عاري از علف هاي هرز (نوع خطر ناك ) باشد و براي حل اين مشكل پيش از اقدام به كاشت چمن بايستي تمام علفهاي هرز و اندام هايي مثل ريزوم و استولون و غده و پياز را كه مربوط به اين گياهان است ، منهدم از خاك منطقه چمنكاري خارج نمود . در مورد بذر آنها اينكار قبل از مراحل تشكيل بذر گياهان هرز صورت مي گيرد . در بحث هاي بعدي مفصلاً به موضوع كنترل علفهاي هرز پرداخته خواهد شد .
كاشت چمن :
كاشت چمن به چهار
طريق قابل
اجرا است
:
1ـ كاشت
بذر چمن
سنتي
بعد از آماده سازي زمين مثل حمل و پخش خاك و انجام عمليات ماله كشي ( براي تسطيح خاك بستر) و ايجاد تراز زمين و غلتك زني ( براي كوبيدن و محكم كردن خاك بستر ) بستر براي پاشيدن بذر چمن آماده شده و كاشت صورت مي گيرد.
در كشور ما بذر پاشي به روش سنتي و دست پاش انجام مي گيرد البته لازم و ضروري است كه كاشت بذر و چمن در روزهاي بدون باد صورت گيرد تا نتيجه مطلوب حاصل گردد ، و نهايتاً نياز به عمليات كلي واكاري نباشد.
براي انجام عمليات كاشت بذر چمن ، ابتدا بذرها به نحو توصيه شده و به مقدار كافي بايستي در همه جاي زمين افشانده شود ، در غير اينصورت چمن به حالت ناهمگن و غير يكنواخت سبز خواهد شد مقدار بذر مصرفي نيز بستگي به درشتي و ريزي بذر دارد از 60-30 گرم در متر مربع فرق خواهد كرد . البته كار بذر پاشي را ميتوان با ماشينهاي سانتريفوژ نيز انجام داد كه فعلاً در كشور ما كاربردي ندارد .
به هنگام استفاده از اين ماشين يا ديگر وسايل مكانيكي بهتر است بذرها را با موادي مانند ماسه يا خاك نرم مخلوط نمود و سپس اقدام به كاشت كرد.
براي اينكار نخست تمام بذر را به دو قسمت مساوي تقسيم مي كنيم قسمت اول را در جهت معيني پخش مي كنيم و سپس قسمت دوم بذر را عمود بر حالت قبلي مي افشانيم . در كشور ما معمولاً بعد از اين مرحله براي تثبيت بذر غلتك زده مي شود براي حفظ رطوبت بذر مي توان لايه اي از مواد آلي مالچ سبك و عاري از بذر علفهاي هرز ( كود دامي پوسيده و خاك برگ الك شده ) به ضخامت 5/1-1 سانتيمتر بر سطح بستر كاشت گسترانيد.
در هنگام آبياري كه براي نخستين بار صورت مي گيرد بهتر است مدت زماني را كه طول مي كشد تا آب به عمق 30-20 سانتيمتري نفوذ كند ياداشت شود تا براي آبياري هاي بعدي ، براي همان زمان يادداشت شده اقدام گردد . هم اكنون در پاركهاي بزرگ و زمين هاي ورزشي از سيستم آبياري اتوماتيك استفاده مي شود.
چمن زن :
نمونههايي از چمن زن هاي برقي
، موتوري،
تراكتوري كه امروزه كاربردشان
زياد است در شكلهاي
زير آماده
است .
هر قدر چمن بيشتر كوتاه شود تناوب چمن زني و مدت زمان آبياري نيز بيشتر مي شود پيرايش چمن در فاصله هاي زماني كوتاه گرچه كاري دشوار است اما دستاوردهاي ارزشمندي داردكه از آن جمله است
مقاومت در برابر پا خوردگي و همچنين خاصيت خودترميمي چمن ) در بحث عملكرد چمن ، با انجام عمل پيرايش و هرس بر روي آن ، افزايش دورة رشدو مقاومت آن نسبت به عوامل گوناگون مد نظر است كه نهايتاً بر روي طول دورة عمر گياه تأثير فوق العاده اي خواهد گذاشت
در احداث زمين فوتبال انتخاب نوع چمن ( واريته مخصوص ) بسيار مهم و حائز اهميت است .
در اين مورد خاص سنخيت نوع چمن بكار رفته در فضاي ورزشي كاملا لازم است و بنابراين بايستي از چمني استفاده نمود كه در طول مدت زمان لازم، نتيجه مطلوب را حاصل نمايد.( قابليت بهربرداري در تمامي فصول سال را نيز داراباشد)
دستور العمل اجرايي به شيوه علمي و اصولي حفظ و نگهداري چمن زمين فوتبال در دورةرشد و بهره برداري از آن :
چمن جز نباتات گياهان بسيار ظريف و حساس است و جلوه و زيبايي آن (از نظر صفات كمي و كيفي ) مستلزم وقت و هزينه است كه براي حفظ و نگهداري آن صرف مي شود و نكته مهم اين كه دقت در حفاظت چمن و همچنين استفاده اصولي و علمي از اين پوشش سبز و دوام و كاربري مفيد آن در طول دوره حيات نقش اساسي دارد به طوري كه هر چه قدر استفاده از زمين چمن اصولي تر انجام پذيرد، طول عمر چمن ( دوره بقاء ) و رشد آن نيز طولاني و دائمي خواهد بود.
آبياري چمن
اولين گام در حفظ و نگهداري چمن آبياري است . آن هم آبياري اصولي چمن كه بسيار حائز اهميت است . آبياري معمولاً در طول شبانه روز ( بسته به نياز آبي گياه و شرايط خاص منطقه ) متفاوت خواهد بود . و ممكن است در اوايل و يا اواخر ساعات روز انجام گيرد . از آبياري در زير تابش آفتاب ( مخصوصاً تابش عمودي ) حتي الامكان بايد خودداري كرد . عمق آبياري نيز مهم است و حتماً بايستي كاملاً عمقي باشد نه سطحي ، ميزان آبياري نيز بر حسب درجه حرارت رطوبت نسبي و فاصله بارندگي ها و گونه چمن متفاوت خواهد بود.
استفاده از حاصل خيز كننده هاي خاك
(نيترات – فسفات – سولفات)
اين حاصلخيز گننده ها به صورت كودهاي آلي و طبيعي (دامي ) و كودهاي معدني و مصنوعي ( شيميايي) به زمين داده مي شود. انجام عمليات حاصلخيزي توسط كودها ( كوددهي ) بايستي زير نظر كارشناس و فرد متخصص در امور مربوطه صورت پذيرد تا نتايج سوء و زيان بار به وجود نيايد.
استفاده از سموم دفع آفات نباتي و امراض
به طور مثال طعمه
پاشي براي
مبارزه با آبدزدك ، اجراي عمليات
در اين مرحله مستلزم
نظارت فرد متخصص بوده
و اهمال
كاري ممكن
است خطرات
زيان باري
به وجود
آورد .
مبارزه مكانيكي و كشيدن علفهاي هرز چمن
اين مرحله
بسيار حائز
اهميت است و در يكنواختي ، رشد و پوشش سبز (چمن ) نقش
زيادي دارد
. به جرأت
مي توان
گفت كه مبارزه اصولي
و دائمي
با گياهان
هرز ،
در طول دوره بقاي
پوشش اصلي
تأثير بسيار
فراوان و مهم دارد
در صورت
مبارزه به موقع و اصولي با علفهاي هرز مي توان
انواع آنها
را محدود
و كاملاً
از بين برد و بدين ترتيب
پوشش همگن
و يك دست با عملكردي بالا
به دست آورد .
هرس يا چين زدن چمن
اين كار از ارتفاع
معين و خاصي صورت
مي پذيرد
. در جين زدن چمن ارتقاع متناسب
5-4 سانتي متر است و حتي الامكان
بايدسعي شود كه آن ارتفاع حفظ گردد . تيز
يا كند بودن تيغه
ماشين چمن زني نيز در اين مرحله داراي
اهميت خاصي
است ،
به طوري
كه هر قدر تيغه
ماشين تيز تر باشد
، عمليات
مربوط به چين زدن نيز اصولي
، با كيفيت بالاتر
و در مدت زمان
كوتاه تر صورت خواهد
پذيرفت .
البته بايد
در نظر داشت كه در اجراي
عمليات هرس بايستي از نوع دستگاه
چمن زن خاص زمينهاي
فوتبال استفاده
كرد .
عمليات ترميم
ممكن است در نقاطي از زمين بر اثر كنده شدن چمن و يا كوبيدگي ها مكرر ، نشاء ها از هم فاصله گرفته و يا كاملاً خالي گردد. در اين صورت براي جلوگيري از توسعه اين نقيصه كه سطح قابل توجهي از زمين را در بر گرفته و زمين دچار كچلي مي شود ، سريعاً اقدام به عمليات ترميم مي نمايند. اجراي اين مرحله با نظارت كامل كارشناس مربوط و متخصصين در اين امر صورت ميپذيرد.
انجام عمليات سيخك زني يا چنگك زدن
گاهي اتفاق مي افتد كه در اثر استفاده مداوم و غير اصولي از زمين لايه خاك زير پوشش چمن كوبيده شده و حالت متراكم تر پيدا مي كند . دراين حالت بر اثر عدم تبادلات گازهاي هوا بين بخش ريشه اي گياه و محيط بيرون ، صدمات جبران ناپذيري به گياه وارد مي شود . با اجراي اين عمليات ، در راستاي بهبود وضعيت زمين اقدام مناسبي صورت گرفته و تقريباً محيط از اين نظر احياء ميگردد.
در اجراي اين مرحله از مراحل حفظ و نگهداري ، استفاده از نظرها و تجارب كارشناسان مربوط به بخش فضاي سبز و متخصصيّن امر اجتناب ناپذيراست.
توزيع يكنواخت و همگن
مخلوط خاك و كود بر روي پوشش سبز
براي نيل به تقويت پوشش و نهايتاً پيشگيري از صدمات گوناگون كه ممكن است حاصل گردد لازم و ضروري است كه اين نوع توزيع مخلوط صورت پذيرد . اجراي اين مرحله كه در اواخر پاييز يا اوايل زمستان صورت مي گيرد، از نقطه نظر دوام وطول دوره رشد و بقاء چمن بسيار حائز اهميت است.
زدن غلتك
زدن غلتك نيمه سنگين در صورت احساس نياز زمين كاملاً ضروري است . در نقاط خاصي كه ممكن است چمن پف كرده و يا اينكه سطح ، در اثر كوبيدگي مداوم دچار پستي و بلندي شده باشد غلتك زده مي شود اين كار با نظر متخصص مربوط بايد صورت گيرد.
در صورت مشاهده هر گونه آلودگي به بيماري يا امراض گوناگون سريعاً بايستي محل آلوده پاكسازي شده و از زمين خارج شود ،تا از گسترش آن در ساير قسمتهاي سطح پوشش جلوگيري به عمل آيد .
حتي الامكان سعي شود براي مدت يكسال بعد از بهره برداري زمين، از كفشهاي مجاز ورزشي ( ته صاف و بدون استوك) براي انجام بازيها و تمرينها استفاده گردد . تا سطح زمين ( لايه رس زير پوشش) حالت كوبيدگي لازم را پيدا كند همچنين نشاء ها به دورةخاصي از رشد (ريزوم زايي) برسند.
نكته آخر اين كه در استفاده از زمين چمن بايستي كاملاً اصولي و عملي رفتار نمود ، چرا كه چمن جزء نباتات بوده و يك موجود زنده به حساب مي آيد ،افراط در استفاده و آن هم غير اصولي ، صدمات جبران ناپذيري را به آن وارد مي كند . براي استفاده اصولي از زمين ، مي توان با تنظيم برنامه زماني مشخص با حداكثر 6ـ5 ساعت در 2 يا 3 مرحله بازي يا تمرين در طول هفته اقدام نمود.
در اينجا
بدليل اهميت
ويژه انتخاب
گونه چمن براي شرايط
گوناگون به ضوابط انتخاب
چمن مي پردازيم .
ضوابط انتخاب انواع چمن در موقعيتهاي مختلف خاكي و اقليمي:
1ـ چمن هاي مقاوم با شوري و آهكي خاك
Loium
2ـ چمن هاي ٍمقاوم و مناسب براي
خاك هاي گچي
Cynosurus Cristantus
3ـ چمن هاي مقاوم به خاكهاي اسيد
Festuca-Agrostis
4ـ چمن هاي مناسب براي
خاك هاي مرطوب و يا سنگين
Phleum-Poa-Festuca
5ـ چمن هاي مقاوم و مناسب براي
مناطق ساحلي
Festuca
6ـ چمن هاي مناسب مناطق
كوهستاني ( نسبتاً
سرد)
Poa.SP
جمن هارابه دو دسته چمن های گرمسیری و سردسیری
طبقه بندی می كنند.
چمن های گرمسیری
(1چمن آفریقایی (Cynodon spp- Bermudagrass)
نام علمی Cynodon dactylon :
نام تیره Gramineae :
نام انگلیسی Bermuda grass :
نام فارسی: مرغ، پنجه مرغی، چمن آفریقایی
مشخصات عمومی
گیاهی تک لپه، چند ساله علفی بوسیله ساقه های زیرزمینی (ریزوم) و ساقه های رونده (استولون) به شدت تکثیر می شود، از طریق بذر نیز تکثیر می شود
در تمام خاکها، به ویژه در مکانهای گرم و خشک مناطق نیمه گرمسیری به خوبی رشد می نماید.
مقاومت به خشکی ، شوری و گرما و پا خوری آنها بسیار خوب است . مقاومت به سایه آنها نسیتاً کم است
. گیاهی مهاجم و پایا که هر نوع شرایط محیطی را تحمل می کند
دوره رویش در بهار ولی در مناطق گرم در تمام طول سال
گونه و هیبریدهای مختلفی از این چمن با مصارف متنوع شامل زمین های گلف، زمین های بازی، بلوارها و چمن زارها کشت می شوند.
برگ
برگهای روی ریزوم ها و استولونها کوتاه و فلسی شکل هستند ولی برگ ساقه های هوایی دارای پهنک سبز تیره به طول دو و نیم تا 12 سانتی متر و به عرض 2 تا 3 میلی متر حلقه ای از کرکهای سفید و مشخص روی زبانک در محل اتصال پهنک و غلاف برگ
گل
·
گل آذین پنجه ای شکل دارای 3 تا 6 انشعاب باریک
انواع مختلفی از این چمن وجود دارد که شامل :
(aمعمولی Cynodon dectylon
: (Cynodon
bradreyi ) Bradlt(b برگ بسیار ظریف
:(Cynodon magennissii ) Magennis(cدارای برگ بسیار ظریف ، رنگ سبز روشن و از تلاقی دو گونه C.transvaalensis ×C .
dectylion بدست آمده است .
(2آفریقایی ( Cynidin
transvaalensis)
برگ بسیار ظریف و نرم
(A خصوصیات چمن آفریقائی :گرمسیری _ برگ بسیار ظریف تا درشت با استولون ،ریزوم و بذر تکثیر می یابد .
(B موارد استفاده : در نقاطی که ترافیک بسیار زیاد است در منازل ، پارکها و زمینها ورزش استفاده می شود .
(C مقاومت به درجه حرارت : بسیار عالی است .
(E مقاومت به خشکی : خوب است .
(F مقاومت به سایه: متوسط است .
(G مقاومت به پاخوری: بسیار عالی است .
3 (چمن ژاپنی (Zoysia spp. ) Zoysiagrass
(A خصوصیات :
چمنی است گرمسیری که دارای برگ بسیار ظریف تا بسیار پهن و رنگ سبز نسبتاً روشن تولید چمنی با تراکم بسیار خوب و پاخور می کند . رشد کم و نگهداری ارزان است . اختلافات قابل ملاحظه ای در بافت برگ و تحمل به سرما دربین گونه های مختلف این گیاه وجود دارد. بافت های زبر این گیاهان، قدرت تحمل خشکی و گرما را داشته و از مناطق گرم گرفته تا مدارهای شمالی قادر به رشد می باشند. سه گونه و یک هیبرید از این گیاه به عنوان چمن مورد استفاده قرارمی گیرد.
برگهای اولیه: گرد(Rolled)
زبانک:مویین،1-3 م. م
گوشوارک:ندارد
پهنک:باریک،سطح آن مودار است
گل آذین:خوشه ای
عادت رشد:ریزوم و استولون
(B موارد استفاده :
می تواند ترافیک بسیار زیادی تحمل کند و در منازل ، پارک و زمینهای ورزش مورد استفاده قرار می گیرد .
(C مقاومت به درجه حرارت :درجه حرارت پائین و بالا را بخوبی تحمل می کند و در زمستان بخواب می رود .
(Dمقاومت به خشکی : خوب است .
(E مقاومت به سایه : بسیار خوب است .
(F مقاومت به پاخوری : بسیار عالی است .
G )از خواص بارز : رشد کم ، مقاوم به پاخوری ، مقاوم به سایه و مقاوم به خشکی و شوری است .
انـواع چــمـن ژاپـنـــی
Japanese lawngrass1)
نام علمی : Zoysia japonica
(A خصوصیات :دارای برگ نسبتاً پهن می باشد و بوسیله ریزوم ، استولون و بذر تکثیر می یابد . مقاومت به درجه حرارت پائین آن بسیار خوب است و در خاکهای فقیر رشد می کند ولی برای کیفیت خوب احتیاج به کود دهی دارد .
B )موارد استفاده :برای زمینهای ورزش که ترافیک سنگینی داشته باشد بسیار مناسب است برای منازل و پارکها خصوصاً در خصوصاً در جاهائیکه نسبتاً سایه باشد مناسب است .
2 )Manilagrass
/Zoysia materlla
(A خصوصیات : دارای برگ کوچک است.بافت نرم و تولید چمنی با تراکم بسیار خوب می کند. احتیاج به نگهداری کمی دارد.مناسب آسیای مرکزی
(B مقاومت به سایه :. سایه را بخوبی تحمل می کند
(c موارد استفاده : برای پارکها و منازل بسیار عالی است . احتیاج به نگهداری کمی دارد
D)مقاومت به پاخوری : بسیار خوب است .
Mascarenegrass
(3
نام علمی: Zoysia tenufolia
دارای برگ بسیار ظریف است.بافت برگ ظریف تر از سه گونه قبلی است. و مقاومت آن به سرما کمتر از بقیه می باشد. مناسب مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری
(4باهیا گرس
Bahia Grassنام
علمی : paspalum notatum
نام تیره: poaceae
نام طایفه: (panicaceae )
نام انگلیسی :bahiagrass
نام فارسی:دانه ترنگ
گیاهی است علفی ،چند ساله، گیاهی مقاوم وقابل معرفی جهت مراتع
بومی آمریکای جنوبی است
در کشورهای آرژانتین –برزیل- مکزیک – پاراگوئه واروگوئه وسیعا مورد استفاده قرار می گیرد ( به عنوان یک گیاه مرتعی مناسب )
باهیا نام ایالتی در سواحل شرقی برزیل است
دارای فرم برگهای اولیه گرد و تاشده است.زبانک غشایی کوتاه.غلاف ها کمی فشرده
در اوایل بهار با بذر استقرار مییابد بذرها پوشش بذری سخت وپوشینکهای مومی دارند
وجوانه زنی آنها به آهستگی صورت میگیرد مگر آنکه با ابزار مکانیکی یا اسید سولفوریک خراش داده شوند.
گیاهچه
گیاهچه بذری بسیار قوی معمولا اوایل بهار استقرار می یابد
گیاهچه ها عمدتا از ریزوم ویا استولون منشا میگیرند
ریشه
باهیا گراس با ریزومهای کوتاه خود بسرعت توسعه می یابد وپوشش چمنی متراکمی با ریشه های الیافی عمیق و گسترده تشکیل میدهد.
برگ
پهنک برگ پهن،نوک تیز
طول تا12سانتیمتر عرض2-4میلیمتر بدون کرک
ساقه
دارای سه نوع ساقه است ساقه های رونده(استولون) ساقه زیرزمینی گسترده (ریزوم) – ساقه معمولی گراس
ساقه راست صاف بدون کرک بجز در محل گره ها که کرک دار است
طریقه تکثیر
پاسپالوم نوتاتوم به هر سه شکل بذر – ریزوم واستولون تکثیر می یابد.
به سرما حساس است.مقاوم به شوری می باشد و می توان ابن چمن را با آب دریا نبز آبیاری نمود.
سايه / آفتاب : در آفتاب و سايه موضعي رشد مي كند.
نياز آبي : تا حد به خشكي مقاوم است اما با آب فراوان به بهترين نحو رشد ميكند.
پاخوري:قابليت پاخوري بسيار خوب دارد.
ارتفاع چمن زني :چمن زني را تا ارتفاع 5-7،5 سانتي متر انجام ميدهد.
نياز كودي :از 2،5 گرم نيتروژن درهرمترمربع درهرماه از فصل رشد استفاده كنيد.
خاکهای رس ومرطوب را می پسندد.
این گیاه در اویل بهار شروع به رشد میکند وتا اخر پاییز سبز میماند.
شرایط اکولوژیکی
مناطق گرم ومرطوب را می پسندد. درایران در مناطق گرم ومرطوب جلگه ساحلی دریای خزر بیشتر در روی مرز مزارع برنج وکنار نهرهامی روید به جهت تقویت مرز وپشته های اب مزارع عمل میکند
دلایل این انتخاب (سهولت تکثیر با بذروریزوم –مقاومت به امراض وآفات- مقاومت به لگد کوبی وچرا-استقرار مناسب )
Seashore Paspalum
نام علمی:
Paspalum vaginatum Swarz
دارای استولون و ریزوم.دارای تنوع بافت از زبر تا خیلی نرم.زبانک غشایی.پهنک باریکتر از باهیا گرس است.تکثیر از طریق چمن قطعه ای و استولون
می باشد.مقاوم به شوری زیاد است.برخی ارقام می توانند با آب دریا نگهداری شوند که محتوی486/34 پی پی ام نمک می باشد.در سالهای اخیراستفاده از این چمن در آمریکا سریع افزیش یافته است در نواحی که میزان نمک برای چمن
برموداگرس و سایر چمن های گرمسیری خیلی زیاد است.برای زین بازی گلف.
دارای بافت نرم برای کاشت بین سبزیجات:Sea
Isle 2000 _2 Sea Isle 1_ شامل 2 رقم:1
نام های دیگر آن:
Silt grass_sand knotgrass_saltwater
سنتی پد
Centipedgrass
نام علمی:Eremochloa ophiuroides
چمن گرمسیری_زبانک غشایی_دارای موهای کوتاه روی لبه زبانک که یک ویژگی مهم در شناسایی آن است.پهنک پهن وغلاف مشابه ست اگوستین اما یقه در سنتی پد
مویین و در بخش های پایینی لبه برگها داری موهای طویل است.دارای استولون-احتیاج به نگهداری کمی دارد.در کارولینای شمالی وبخش هیی از
گرجستان توسعه می یابد.در نواحی ساحلی و خلیجی استفاده می شود.
Dichondra دایکوندرا
از چمن های فصل گرم پوشش چمن چندساله جهت پوشش سطح زمین به طور بسیار مناسب دارای بافت نرم. رنگ برگ سبز براق ریشه های سطح یتوسط استولون وریزوم در سطح حاک رشد می کنند . گیاهی ماجم است که در مناطق شمال وجنوب کشور به وفور یافت می شود .
مزایا :
زیبایی فراوان به سبب وجود برگ های کلیوی مقاوم به حرارت و مقداری سایه توان کاهش ارتفاع جمن زنی بسته به ظاهر دلخواه
معایب
نیاز آبی فوق العاده بالا
مهاجم بودن چمن
مراقبت از چمن دربرابر آفاتی نظیر کرم برنده ،حلزون ،لیسه .
آفتاب /سایه : نیاز به آفتاب کامل (نسبت به مقداری سایه نیز مقاوم است . )
نباز آبی : آبیاری دائم وهمیشگی باعث تحریک رشد عمیق ریشه شده ومقاومت ان را به حشکی زیاد می کند .پاخوری :متوسط
نحوه کاشت :بذرچمن قطعه ای،جمن نشائی
ارتفاع چمن زنی :2تا5 س م
نیاز کودی :4تا5گرم نیتروزن در مترمربع در ماه
مقاومت در برابر تنش ها
دمای پایین :عدم مقاوت
خشکی :مقاوم
سربرداری در ارتفاع پایین :مقاوم
خاک با حاصلخیزی کم :خوب
سایه : عدم مقاوت
خاک بدون زهکش :متوسط
پاخوری :خوب
شوری : متوسط تا عالی
نوشته شده توسط ر.زهتاب-پ.واهب-ش.رضوی-ن.نوربهشت در
چمن های سردسیری
_لولیوم نام علمی:Lolium perenne
نام انگلیسی: Ryegrass
A)خصوصیات :
چمنی است سردسیری با رنگ نسبتاً سبز تیره و تراکم خوب اندازه برگ آن کوچک تا متوسط می باشد . بسیار سریع استقرار پیدا می کند . تولید چمنی خوش رنگ با برگ مقاوم می نماید فرم برگهای جوان تاشده. چمن دائمی ، بطور گسترده بصورت تک کشت و یا مخلوط با فستوکا و بلوگراس کشت می شود. این گیاه در زمان تولید بذر یا استرس خشکی کیفیت کمتری را بعنوان یک چمن دارا بوده و به پوشش برفی در زمستان نیز حساس است . بیشتر ارقام دائمی به تعدادی از بیماریها حساس می باشند. بذر این چمن درشت تر از چمن پوآ است.از سابق در ایران کشت و کار می شده است و در یارند، از آن بذر گیری میشود.فرم برگهای اولیه تاشده
(Bموارد استفاده :
در جاهائیکه زمستان ملایم و تابستان خنک و مرطوب دارد رشد می کند ولی به شرایط نسبتاً مختلفی سازگار است.برای کاشت در رفوژها، ميادين و پارکها ،چمنهای خانگی و زمینهای ورزشی مناسب است .
(Cمقاومت به درجه حرارت :به درجه حرارت بسیار بالا و بسیار پائین مقاوم است .
_Dمقاومت به خشکی: متوسط است با آبیاری کم به خواب می رود .
E)مقاومت به سایه : کم تا متوسط است .
F)مقاومت به پا خوری : خوب است .
G)خاک و کود مورد نیاز:به انواع خاک سازگار است و احتیاج متوسط تا زیادی به کود دارد . LOLIUM MULTIFLORUM
2)چمن ایتالیایی نام علمی: Lolium
multiflorum Lam
نام تیره Gramineae :
نام انگلیسی: Annual Ryegrass یا Italianryegrass
نام فارسی: چچم،
لولیوم، چمن ایتالیایی
مشخصات عمومی
گیاهی است تک لپه، یکساله یا دو ساله فرم برگهای اولیه گرد-مناسب
overseeding در زمان رکود برموداگرس.استفاده به عنوان یک پوشش موقت_رنگ سبز روشنخاکهای لومی شنی سرشار از ازت را می پسنددبه شکل کپه ای و انبوه رویش دارددوره رویش آن معمولا در بهار، فصل گلدهی اوایل تابستان
برگ
برگها دارای پهنک بلند و کشیده، شیاردار، بدون مو، سطح زیرین برگ بسیار براق
زبانک نیمه دراز، گوشواره شدیدا روی هم افتاده، جوانترین برگ لوله شده گل
گل دارای سنبله های بزرگ با تعدادی گل، همراه با سیخک های کوتاه مشخص، دوکی شکل که از سمت لبه باریک به محور گل آذین چسبیده اند
گل آذین سنبله مرکب دو ردیفی که بصورت و فاصله دار شکل گرفته اند بذر
فرم بذر کشیده، از سمت بالا دارای نوک کوتاه که یک ریشک از آن بیرون آمده
رنگ بذر زرد قهوه ای تا خاکستری مات و از پوشینه ها به سختی جدا می شود سایر گونه ها
Lolium rigidum
Lolium perenne
·
Lolium
temelentum
3( پوآ پاراتنسیس
نام علمی: poa paratensis
نام انگلیسی: Kentucky bluegrass
(Aخصوصیات : گراسی است سردسیری با رنگ سبز تاریک و تراکم خوب ، اندازه باریک تا متوسط ، برای تولید لشمه خوب است . دو رقم مریون و بارون آن از سالها پیش به ایران آورده شده است و به چمن هلندی شهرت یافته است.بذر این چمن ریز است.
(Bموارد استفاده :چمن خوبی برای منازل ، پارک و زمینهای ورزش می باشد .
(Cمقاومت به درجه حرارت :سرمای زیاد را بخوبی تحمل می کند _ مقاومت به گرمای آن متوسط است و در صورتیکه بطور مناسب آبیاری شود در تابستان کیفیت خوبی دارد .
(Dمقاومت به خشکی: متوسط است .
(Eمقاومت به سایه : زیاد نیست . در آفتاب رشد بهتری دارد بعضی از ارقام مقاومت به سایه متوسطی دارند
(Fمقاومت به پاخوری :متوسط است ترافیک متوسطی را بخوبی تحمل می کند . بعلت داشتن ریزوم بخوبی بهبود می یابد .
(Gخاک و کود مورد نیاز :در خاک غنی بهتر رشد می کند و خاکی که دارای زهکشی باشد برای رشد آن مناسب تر است . در شرایط عادی کود دادن آن در پائیز و بهار انجام می شود .
(Hمقاومت به بیماری :ممکن است به بیماری زنگ غلات مبتلا شود که با انتخاب واریته مناسب و دادن کود از ته این مسئله بسیار کم می شود . .
4)پوآ یکساله
نام علمی: Poa annua
نام تیره: Geramineae
نام انگلیسی: Annual meadow - grass
مشخصات عمومی
گیاهی یکساله که به شکل کپه ای و بوته ای رشد می کندنیاز به خاکهای نسبتا مرطوب ، سبک و سرشار از ازت و حاصلخیز داردبوسیله بذر تکثیر می شوددوره رویش آن تقریبا در تمام طول سال، فصل گلدهی در تمام طول سالهر گیاه 100 نا 800 عدد بذر تولید می کند
برگ
برگهای کوتیلدونی نازک، کمی ضخیم تر و قوی تربرگهای شاخه ای باریک، به رنگ سبز روشن، پهنای برگ دو و نیم میلی متر، کمی زبرجوان ترین برگ تاب دارزبانک به طول 2 میلی متر، سفید رنگ، بدون دندانه که به سمت نوک باریک می شودساقه:ساقه ها توخالی، بصورت بوته مانند منشعب، بطور یکنواخت بالا رفتهاغلب روی گره ها تولید ریشه می نمایدارتفاع ساقه 5 تا 25 سانتی متر
گل
سنبلچه ها متشکل از 3 تا 7 گل کشیده، تخم مرغیخوشه سنبله باز و گسترده، تا 8 سانتی متر طولپوشه ها خالی، کوتاه تر از سنبلچه ها، بدون سیخک
بذر
بذر به فرم سه گوش که دو انتهای آن نوک تیز، به رنگ زرد مایل به خاکستری تا قهوه ای
5-Bulbous Bluegrass
نام علمی:Poa bulbosa
A)خصوصیات :
برگهای جوان تاشده_چمن فصل سرد_دارای ناحیه متورم روی ساقه_دو گونه آن به راحتی متمایز میشوند زیرا آرایش برکهای جوان در این دو گونه به صورت گرد می باشد.چمن خوش رنگ است.
)موارد استفادهB
مناسب مناطق گرمتر و خشکتر نواحی سردسیری است.ممکن است به عنوان علف هرز برای چمن کنتاکی محسوب شود.به دلیل نگهداری کم کیفیت چمن پایین می آید.اغلب بهترین رشد را در زمستان و بهار دارد.
Supina
Bluegrass
نام علمی:Poa supina schrad
(Aخصوصیات :
شبیه پوآ یکساله می باشد. استولون آن بیشتراز پوآ یکساله می باشد.زبانک غشایی کوتاهتر از پوآ یکساله دارد.تفاوت اصلی ای دو چمن در سطوح سلولی می باشد. پوآ یکساله 28 کروموزمی و پوآ سوچینا 14
کروموزمی استبه صورت مخلوط بذری با لولیوم و فستوکا کوتاه و پوآ.برای چمن کاری محوطه ها و زمین بازی گلف و زمین های ورزشی استفاده می شود.شرایط سرد و مرطوب را می پسندد.
5(فستوکای بلند
نام علمی:
نام انگلیسی: Tall fescue
(A خصوصیات :
گراسی است سردسیری _ رنگ سبز متوسط با سبز تاریک _ تراکم متوسط _ دارای سیستم ریشه گسترده که از هر چمن دیگری گسترده تر است _ اندازه برگ متوسط با درشت _ گراسی است کپه ای و دارای عمر طولانی است _ ریشه آن بسیار سخت و درشت است که می تواند در خاکهای سخت نفوذ کند برگ اولیه گرد.
(B موارد استفاده :
برای مناطق مرکزی ( بین بسیار سردسیر و گرمسیر ) بسیار عالی است بهترین رشد را در زمستان نسبتاً ملایم و تابستان گرم دارد .
برای چمن منازل ، اطراف جاده پارک و زمینهای ورزشی مورد استفاده قرار می گیرد.
(C مقاومت به درجه حرارت :بسیار مقاوم به گرماست _ مقاومت به سرمای آم متوسط است که سرمای شیراز را بخوبی تحمل می کند .
(D مقاومت به خشکی :بسیار عالی چون دارای ریشه عمیق است و زمانی که آب آن قطع می شود به خواب می رود و با آبیاری دو باره رشد آن شروع می شود .
(E مقاومت به سایه :گرچه هوای آفتابی را ترجیح می دهد مقاومت به سایه آن خوب است .
(F مقاومت به پاخوری : خوب است.
(G خاک، کود مورد نیاز :به خاک با شرایط متنوعی سازگار است . نسبتاً مقاوم به شوری خاک در صورتیکه استفاده خیلی زیاد نداشته باشد دو بار در سال یکی بهار و دیگری پائیز کافی است . با افزودن ازت کیفیت آن بالا می رود .
6(فستوکاهای کوتاه
نام انگلیسی: Fine fescues
(A خصوصیات :گراسهایئی سردسیری به رنگ سبز تیره و برگ بسیار باریک می باشند .
(B موارد استفاده : در شرایط خشک و سرد بسیار خوب عمل می کند . بیشتر در خاکهای سبک و خشک استفاده می شوند.
برای منازل و پارکها و جاهائیکه تعمیر و نگهداری کمی مورد احتیاج است بکار می روند .
(C مقاومت به درجه حرارت :بسیار مقاوم به سرما و گرماست و به تغییر شدید درجه حرارت بسیار مقاوم است .
(D مقاومت به خشکی : بسیار خوب است .
(E مقاومت به سایه : خوب است و بخوبی در سایه رشد می کند . بهترین چمن برای مناطق سایه ای و خشک است .
(Fمقاومت به پاخوری :متوسط است برگهای آنها بسیار مقاوم هستند .
(G نیاز خاکی و کودی :نیاز کودر خصوصاً ازت آن بسیار کم است
فستوکاهای کوتاه شامل زیر گونه های زیر است :
1)فستوکای سرخ خزنده قوی
نام علمی: Festuca rubra
L.spp.litoralis
نام انگلیسی: Slender Creeping Red Fescue
در مناطق سایه ، خشک و فقیر خوب رشد می کند . ارتفاع چیدن بین 3 تا 5 سانتی متر. بذر آن درشت است
2)فستوکای سرخ خزنده باریک
نام علمی: Festucs eubra L.spp.litoralis
نام انگلیسی: Slender Creeping Red Fescua
3(فستوکا چویینگ
نام علمی: Festuca rubra L.spp.commutata
نام انگلیسی: Chewing fescue
خیلی شبیه فستوکای سرخ خزنده است ولی فاقد ریزوم می باشد و برای مناطق سایه دار ترجیح داده می شود .
4) Sheep Fescue
نام علمی: Festuca ovina
گراسی است گپه ای با برگ سخت
. خاک خشک ، شنی تا سنگی و فقیر را ترجیح می دهد .ظاهر آن شبیه فستوکا چویینگ و فستوکا سخت می باشد.رنگ سبز مایل به خاکستری مشابه فستوکا سخت است.بیشتر ارقام آن نسبت به گونه های فستوکا سخت کمتر مهاجمند. علاوه بر چمن برای تثبیت خاک استفاده می شود . احتیاج به نگهداری کمی دارد .در سالهای اخیر بیشتر مورد توجه قرار گرفته است.مفید برای گیاهان حاشیه ای.در دامنه کوه
5 )فستوکای سخت یا Hard fescue
نام علمی: Festuca tryac
hyphylla
برای چمن و تثبیت خاک استفاده می شود و احتیاج به نگهداری کمی دارد دارای برگ باریک و سخت است. یک گروه از چمن با بافت برگ و ظاهر شبیه سایر فستوکاهای کوتاه می باشد. رنگ سبز مایل به خاکستری.غلاف برگهای جوان روی هم قرارگرفته اند.نواحی خشکتر را می پسندد.دارای ارام مختلف است.مثل F. ovinavar. و F.longifolia6)بنت گرس خزنده
نام علمی: stolonifera Agrostis
نام انگلیسی: Greeping Bent Grass
(A خصوصیات:
چمن فصل سرد_ با بذرهای بسیار ریز چمن ظریف و زیبایی است.عمق ریشه های آن متوسط است_نسبت به گرما تا حدودی مقاوم است_ مقاومت آن در مقابل شرایط نامطلوب کم است.گل آذین خوشه مرکب است_عادت رشد استولونی است_برگ اولیه گرد
(B موارد استفاده:مناسب برای زمین های گلف و بولینگ
(C مقاومت به درجه حرارت:مقاومت به دمای بالا و پایین متوسط است.
(Dمقاومت به خشکی : کم است
(E مقاومت به سایه :متوسط است.
(Fمقاومت به پاخوری:متوسط است.
نياز كودي :
1تا 2.5 گرم نيتروژن درهرمترمربع درهرماه از فصل رشد لازم است.
7)آگروستیس
نام علمی: Agrostis tenuis
چمنی لوکس و بسیار ظریف می باشد..چمن تزیینی است.
(A خصوصیات:
کاشت در مناطق سرد و مرطوب_کاشت در حاشیه دریاها_مقاومت به گرما کم است_مقاومت در شرایط نامساعد کم است_در تمام خاکها رشد می کند_درشرایط خاک اسیدی مقاومت خوبی دارد_در خاکهای سبک و شنی رشد بسیار خوبی دارد.
B)مقاومت به سایه : متوسط
8)بنت گرس كپه اي:
نام انگلیسی: Colonia Bent Grass
نام علمی: Agrostis capillaris
(A خصوصیات: چمن فصل سرد_ با بافت ظريف است كه پوششي با كيفيت خوب را به وجود مي آورد.فرم برگهای اولیه گرد
(B موارد استفاده: براي پوشش دهي مسير هاي زمين بازي گلف عالي ميباشد. ريشه هاي آن داراي عمق متوسط ميباشد.
مزايا : نسبت به خاك هاي اسيدي و غير حاصل خيز مقاوم است و نياز به كود زياد ندارد. همچنين در برابر خشكي نيز نسبتاً مقاوم است.
معايب: در گرماي طولاني مدت عملكرد خوب ندارد ، بسته گي به رقم تاحدي نسبت به آفات و بيماري هاي قارچي حساس است.مقدار زياد كاهبرگ توليد ميكند.
سايه / آفتاب:نياز به آفتاب دارد اما نسبت به سايه در حد متوسط نيز مقاوم است.
نياز آبي : آبياري در حد كم تا متوسط نياز دارد.
پاخوري : قابليت پاخوري متوسط دارد.
شيوه هاي كاشت: بذر ، ارتفاع چمن زني 5/1 تا 5/2 سانتي متر است.
نياز كودي:1تا5/1 گرام نيتروژن درهر متر مربع د رهرماه از فصل رشد لازم است.
Agropyron:
علف گندمی با بافت خشن که تحمل عالی در برابر خشکی و سرما دارد. چندین گونه از این جنس برای چمن هایی که کوتاه نگه داری می شوند، بلوارها و دو طرف جاده ها در نواحی معتدل نیمه خشک کشت می شوند.
Bromus :
این جنس تحمل خوبی به خشکی، گرما و حتی سرما دارد ولی حساس به رفت و آمد زیاد می باشد. دو گونه ازاین جنس به عنوان چمن به کار می رود و به چمن زنی سطح زمین یا رفت وآمد زیاد تحمل ندارند
. چرا چمن
کاشت چمن چند جهت جایگزین گیاهان پوششی ازجمله فرانكیا، انواع شبدر، سدوم پاكوتاه و... قرار گرفته است،
1)درخواست مردم است. مردم تمایل زیادی به كاشت چمن در فضاهای خالی دارند. زیرا چمن پاخور خوبی دارد و مردم قادرند روی آن بنشینند.
2( چمن زود جواب می دهد و مدت زمان كاشت تا به بار نشستن چمن بسیار سریعتر از گیاهان پوششی دیگر است.
3(این كه علف هرز چمن به نسبت كمتر و قابل كنترل تر می باشد.
4(در هنگام آبیاری، گیاهان پوششی كه در بالا ذكر شد جابه جا شده و بعد از رشد بذرها، ما شاهد فضاهایی هستیم كه خالی از گیاهان پوششی هستند اما بذر چمن در هنگام كشت و آبیاری جابه جایی كمتری دارند.
ارسال: #1
رفتار مکانیکی زمین های چمن طبیعی ورزشی درطول یک فصل
Mechanical behaviour of natural turf sports pitches
across a season
مطالعه ارزیابی رفتار مکانیکی 6 زمین چمن طبیعی از سطوح و پایه های مختلف ورزشی و ساختمانی در مدت 10 ماه که یک فصل ورزشی است، (اوت2010تا مه 2011) مورد بررسی قرار گرفته است. مقاومت در برابر نفوذ و مقاومت برشی به وسیله دستگاه Going stick (یک نوع وسیله برای ارزیابی و استانداردسازی چمن) و سختی برخورد و میزان جذب انرژی سطح به وسیله دستگاه های
Clegg impact soil tester 2.25
kg و Dynamic surface tester ، اندازه گیری شده اند. پایه 2زمین بازی که شن و ماسه بود در برابر تغییر شکل مقاوم تر و تغییرات رفتار کمتری (سختی برخورد و میزان جذب انرژی سطح) از خود نسبت به زمین های بازی بومی که از خاک رس و گل و لای ساخته شده اند، نشان دادند. یکی از زمین های شن و ماسه ای، مقاومت در برابر نفوذ و برش بیشتری را نسبت به دیگری که رفتاری شبیه به زمین های بازی بومی داشت، از خود نشان داد. این زمین شن و ماسه ای (0.05˂P)
سختی برخورد بیشتری را نسبت به زمین های خاک رس و بومی در فصل زمستان (نوامبر تا اواسط مارس) در مقایسه با آغاز و پایان فصل بازی ها که داده های آماری مشابه اند (0.05˂P)
به نمایش گذاشت. باید در نظر گرفت که، پایداری بیشترسطح شن و ماسه ای بر
روی عملکرد بازیکنان و تیم و همچنین آسیب ها اثر بالقوه ای دارد. تجزیه و
تحلیل داده ها در برابر کیفیت عملکرد معیارهای استاندارد نشان می دهد که تمام داده ها برای زمین شن و ماسه ای بیش از مقادیر تاثیر سختی برخورد است که این دامنه ممکن است برای زمین های چمن طبیعی مدرن و ممتاز، غیرقابل استفاده باشد.
چمن مصنوعی
جمعه 16 دی 1390
تولید چمن مصنوعی از سال 1960 توسط شرکت Chemstrand که بعدها به نام Monsanto Textiles Company شهرت یافت، آغاز گردید. تولید این محصول با استفاده از فرآیندهایی مشابه فرآیندهای انجام شده در صنعت کفپوش صورت می گیرد.
چمن مصنوعی در مناطقی به کار می رود که امکانات لازم برای رشد چمن های طبیعی فراهم نیست و یا این که نگهداری آن به نحو مطلوب، غیر ممکن یا مشکل باشد. این نوع کفپوش ها عمدتاً در استادیوم های ورزشی به کار می روند. البته استفاده در زمین های ورزشی تنها بخشی از کاربرد چمن های مصنوعی است. دوام این لایه ها، هزینه پایین نگهداری، عدم نیاز به آبیاری و ظاهر طبیعی آنها سبب شده است که این تولیدات در محدوده وسیعی از کاربردها مورد استفاده قرار گیرند که از جمله آنها می توان به کاربرد در محوطه های چمن کاری عمومی مانند میادین شهرها، حاشیه اتوبان ها و بزرگراه ها، زمین های بازی کودکان، کناره استخرها، چشم اندازها و محوطه های داخلی ساختمان ها اشاره کرد. این چمن ها در مکان های تفریحی، مشکل گل آلوده شدن زمین در هنگام بارش باران را ندارند و در چمن کاری های مصنوعی اتوبان ها و بزرگراه ها، خطرات و مشکلات مربوط به آبیاری فضاهای سبز را حل نموده اند. همچنین در مناطقی که با کمبود آب مواجه هستند و یا نمی توان آبیاری مطلوبی برای چمن ها انجام داد، چمن های مصنوعی گزینه های مناسبی به شمار می روند.
یکی دیگر از مزایای استفاده از چمن های مصنوعی، صرفه جویی اقتصادی است، زیرا چمن های طبیعی را حداقل یک بار در هر فصل باید با چمن های جدید جایگزین نمود که این کار مستلزم صرف هزینه و وقت می باشد. علاوه بر آن هزینه نگهداری آنها نیز مزید بر علت است. اما در مورد چمن های مصنوعی تنها یک بار نصب کافی است و بعد از نصب، سال ها بدون نیاز به نگهداری قابل استفاده هستند.
چمن های مصنوعی در زمین های فوتبال
فوتبال ورزشی است که در آن بازیکنان تماس های فیزیکی زیادی با سطح زمین دارند و تکل زدن و سر خوردن از جمله حرکات اجتناب ناپذیر در این ورزش می باشد. در بررسی ویژگی های مورد نظر برای یک چمن مصنوعی، علاوه بر عکس العمل میان سطح و توپ، بر هم کنش میان بازیکن و سطح، سایش پوست بازیکن و نیز دوام چمن مصنوعی معیارهای تعیین کننده ای هستند.
چمن های مصنوعی که در ابتدا ساخته شده بودند، به دلیل دارا بودن اتصالات ضعیف و سایش و اصطکاک زیاد نخ ها، برای استفاده در این ورزش کاملاً مناسب نبودند و بازیکنان مجبور می شدند در مواقع استفاده از زمین های دارای چمن مصنوعی، از پیراهن آستین بلند و شلوار استفاده کنند تا از رسیدن آسیب به پوست خود جلوگیری نمایند. اما امروزه با پیشرفت هایی که در تولید چمن های مصنوعی حاصل شده است، استفاده از آنها در زمین های فوتبال افزایش یافته و به جای چمن های طبیعی از فیلامنت های مصنوعی همچون پلی پروپیلن، پلی اتیلن و پلی آمید استفاده می شود که در واقع این فیلامنت ها خاب های چمن مصنوعی را تشکیل می دهند. خاب این چمن ها مانند چمن های طبیعی در زمین ریشه دار نیستند، بلکه در یک پارچه زمینه جاسازی شده اند. بدین صورت که در طول عملیات تافتینگ، فیلامنت ها به فرم لوپ (حلقه) در پارچه قرار داده می شوند و در مرحله بعد برش می خورند. برای جلوگیری از لغزیدن فیلامنت ها، پشت این لایه را با ماده مخصوصی پوشش می دهند.
در سال 2005 که فدراسیون فوتبال اروپا (UEFA) و فدراسیون بین المللی فوتبال (FIFA) استفاده از جدیدترین نسل چمن های مصنوعی را مجاز نمودند، چمن مصنوعی رسماً به دنیای فوتبال وارد شد. قبل از آن بررسی های زیادی در زمینه تدوین استانداردهای کیفی برای چمن های مصنوعی، خواص فیزیکی مربوط به اتصالات، اصطکاک، غلتیدن و انعکاس توپ در آنها، احتمال ایجاد آسیب توسط آنها برای بازیکنان و همچنین مسائل اقتصادی مربوطه انجام شده بود. یکی از نتایج این بررسی ها این بود که استفاده از چمن های مصنوعی محدودیت زمانی نداشته و مستقل از شرایط آب و هوایی است. در حالی که عمر مفید یک زمین چمن طبیعی تنها به اندازه 600 ساعت بازی فوتبال است.
یکی دیگر از دلایل رشد استفاده از چمن های مصنوعی، معماری مدرن استادیوم های ورزشی است. از آنجا که اکثر استادیوم های جدید کاملاً سقف دار هستند، چمن های طبیعی نمی توانند در آنها هوا و نور کافی دریافت کنند.
نسل سوم چمن های مصنوعی
امروزه در زمینه سیستم های تولید، نوع نخ و لایه های زیرین این کفپوش ها پیشرفت های قابل توجهی حاصل شده است. چمن های مصنوعی اولیه دارای خاب های کوتاهی بودند و به منظور ایجاد یک سطح محکم و فرش مانند، با تراکم بالایی تولید می شدند. از چمن های نسل اول هنوز هم در زمین های هاکی و در چمن کاری چشم اندازها استفاده می شود. از جمله معایب این نوع چمن ها می توان به لغزش زیاد و خواص سایشی نامناسب آنها اشاره کرد که هر دوی این عوامل موجب افزایش احتمال وارد آمدن آسیب به بازیکنان فوتبال می شد.
برای نسل دوم چمن های مصنوعی راه کار استفاده از پرکننده های شنی ارائه شد که موجب بهبود خواص لغزشی آنها گردید. با این حال پس از مدتی شن ها فشرده می شدند و اتصالات لایه ضعیف می شد، در نتیجه مجدداً احتمال آسیب رسیدن به بازیکنان افزایش می یافت.
نسل کنونی چمن های مصنوعی (نسل سوم) دارای خاب های بلندی هستند. ماده پر کننده در آنها ترکیبی از شن های سیلیسی و ذرات لاستیکی است که هرگز فشرده نمی شوند . انواع جدید نخ از جمله نخ های تشکیل شده از چندین مونوفیلامنت به همراه سیستم های لایه گذاری پیشرفته، ویژگی های بهینه ای به این چمن ها می دهد. ضریب اصطکاک پایین، اتصالات مناسب و خ
مطالب مشابه :
مطالبی مفید درباره چمن مصنوعی و انواع آن
Hawramansport - مطالبی مفید درباره چمن مصنوعی و انواع آن - وبلاگ تخصصی ورزش اورامانات - Hawramansport.
مزایدات تاریخ 1391/07/22
واگذاری اجاره زمین چمن مصنوعی مینی از هر متر مربع 1 حداقل قیمت پایه هرمتر مربع
مزایدات تاریخ 1393/12/20
با مساحت 1764/35 متر مربع و قیمت پایه 29.083.375 و با قیمت پایه هر متر مربع 3 میلین ریال
چمن
از 60-30 گرم در متر مربع فرق هر قدر چمن بيشتر كوتاه چمن مصنوعی جمعه 16 دی 1390
گیاهان پوششی جایگزین چمن
(هزینه نگهداری هر مترمربع چمن، ۲۱۵ ریال و مواد آلي در هر متر مربع از برکه مصنوعی.
ابعاد و مساحت زمین فوتبال
در این بازی هر تیم (معادل 100 تا 110 متر) به همین منظور چمنهای مصنوعی را جایگزین چمن
اصول طراحی فضای سبز:
می باشد برای هر نفر 6.4 از چمن مصنوعی برای ایجاد 80 متر مربع 8- آبنمای مرکزی
استاندارها در طراحی پارک و فضای سبز
- سیزده هزار متر مربع پارک برای هر هزار قیمت کمتر و و چمن را ۵ تا ۷ سانتی متر پایین
كاربرد سنگ در طراحی فضای سبز
کمتر از یک متر مربع احداث نمود و قیمت یا ارزان هر هشت متر مربع، وزنی برابر
آشنایی با اماکن ورزشی ( مجموعه ورزشی شهید کشوری )
سازی ارزان قیمت برای زمین چمن مصنوعی تبدیل نمود چمن با وسعت 8700 متر مربع
برچسب :
قیمت هر متر مربع چمن مصنوعی