نگهداری از سنجاب
مقدمه
سنجاب ها از نظر رده بندی جزء ردهء جوندگان هستند . گر چه برخی از محققین آنها را همه چیز خوار مینامند . تا کنون حدود ۲۴ گونه سنجاب شناسایی شده است . در ایران ۲ گونه از آن وجود دارد . سنجابها را بر اساس تفاوت در موی لطیف یا زبر ، دم و گوشها از یکدیگر مجزا و دسته بندی کرده اند.
سنجاب بسیار هوشیار ، فعال و نقب زن های ماهری هستند . براحتی از درخت و سخره ها بالا میروند و از این رو آنها را به ۲ دسته ی درختی و زمینی تقسیم نموده اند
مشخصات
وزن سنجاب بالغ حدود ۷۰۰ گرم و طول آن حداکثر به ۳۲ سانتیمتر و بلندی دم از ۳۰ سانتیمتر تجاوز نمیکند . دمای بدن او در شرایط عادی ۳۸ و به هنگام خواب زمستانی کمی بیشتر از محیط زیست خود خواهد بود . حداکثر عمر سنجاب نر در قفس ۷ و ماده ۴ سال خواهد بود .
سنجاب دارای ۴ دندان پیش ۲ عدد در فک پایین و ۲ عدد در فک بالا میباشند که ضرورت دارد با جویدن آنها را بسایند تا بلند نشوند
قفس و محل نگهداری
با توجه به نیاز سنجاب قفس باید مرتفع و دارای امکاناتی مشابه آنچه در طبیعت موجود است باشد تا حیوان در آن بتواند بالا و پایین رفته و همچنین در داخل قفس باید آشیانه هایی تعبیه شود . این لانه ها برای مخفی شدن سنجاب نیاز است . حصار دور قفس باید از جنس محکم و مقاوم تهییه شود تا سنجاب نتواند آن را بجود و همچنین چشمه های حصار کوچک باشد تا از سوراخ ها نگریزد. اگر این قفس در فضای آزاد قرار میگیرد باید آشیانه ها کاملا بسته باشند تا سرما گزندی به حیوان نرساند. کف قفس نباید از چیزهایی مشابه خاک اره پوشانده شود . از آنجاییکه سنجاب حیوان نقب زنی میباشد گرد و خاک ناشی از خاک اره موجب عطسه حیوان میشود. وجود درختچه های مصنوعی سبب میگردد تا حیوان از آن بالا برود و زندگی نزدیک به طبیعت خود داشته باشد. توجه داشته باشید در هر قفس فقط یک سنجاب نر با یک یا دو ماده قرار گیرد .
غذا و تغذیه
سنجاب ها در حالت طبیعی میتوانند مواد مورد نیاز خود را پیدا کرده و نظم غذایی دارند ولی هنگامی که سنجاب در قفس است ضروری است که مواد غذایی بصورت کامل در اختیار حیوان قرار گیرد. تخم آفتابگردان - ذرت ـ گندم و جو سبزیجات مشابه کاهو و برگ گیاهان و انواع میوه ها باید به تناسب در اختیار حیوان قرار گیرد . گردو - فندق و بلوط از لذیذ ترین غذاهای سنجاب بشمار میاید. آب تازه باید همیشه در قفس باشد و شاخه های تازه برای جویدن و جلوگیری از رشد دندانها توصیه میگردد.
خواب زمستانی
سنجابها در شرایط طبیعی در زمستانها به خواب میروند و احتمال این کار در قفس بسیار کم است ولی چنانچه قصد این کار را داشت از او جلوگیری نکنید و آزادش بگذارید. خواب زمستانی مدت مشخصی ندارد و یکسان نیست.
تشخیص جنسیت
تشخیص جنسیت در سنجاب بسیار راحت است و سنجاب نر به راحتی از ماده جدا میشود . سنجاب نر را میتوان از هفته ی دوم تولد کاملا شناخت . در حیوان نر آلت تناسلی و بیضه ها مشهود است .
تولید مثل
سنجاب بین یک سال تا یک سال و نیم بالغ میگردد . سنجاب ماده دو بار در سال آماده جفتگیری میشود که این دو بار در ابتدای مهر ماه و اسفند ماه است . سنجاب ماده فحل میشود که دوره فحلی بین ۱۲ تا ۱۴ روز است . دوره بارداری سنجاب حدود ۳۲ روز و شیر خواری بین دو تا دو ماه و نیم است . بچه ها در هر زایمان معمولا ۳ تا ۵ عدد هستند و به هنگام تولد بدنشان لخت و چشمهایشان بسته است . پس از دو هفته بدن آنها مو در میاورد و چشم ها تا یک ماهگی باز خواهند شد.
بزرگ کردن نوزاد
چنانچه به دلیلی قصد به بزرگ کردن نوزاد به طریق دستی دارید بهترین غذا مخلوطی از مکمل های غذایی نوزاد انسان ( مشابه میلوپا و مامانا و یا غنچه ) با عسل و آب میباشد . غلظت آن مشابه فرنی و طریق خوراندن با قطره چکان یا چیزی مشابه صورت میگیرد. کمی حوصله نتیجه بخش است و دادن غذا شدنی خواهد بود. دفعات غذا از ۸ نوبت در شبانه روز شروع و پس از یک ماهگی به ۴ نوبت در شبانه روز کاهش میابد.
بیماری
سنجاب همچون دیگر حیوانات دچار بیماری میگردد و باید به دامپزشک مراجعه نمود. همچنین بیماری های مشترک بین انسان و سنجاب وجود دارد که واکسناسیون حیوان را تاکید میکنند.
مطالب مشابه :
دانشگاه رازی کرمانشاه
معرفی دانشگاه رازی کرمانشاه. دانشگاه رازی در بهمن ماه سال ۱۳۵۱ در شهر کرمانشاه با عنوان
نژاد باستِن تِریِر
دانشجویان دامپزشکی رازی کرمانشاه ورودی 90 دانشگاه رازی کرمانشاه سایت و انجمن
پایان نامه اینجانب:
اقتصاد دانشگاه رازی کرمانشاه بیشتر رشته اقتصاد دانشگاه رازی و مطالبی در سایت تحلیلی
نگهداری از سنجاب
دانشجویان دامپزشکی رازی کرمانشاه ورودی 90 دانشگاه رازی کرمانشاه سایت و انجمن
یادتومه؟
دانشجویان دامپزشکی رازی کرمانشاه ورودی 90 دانشگاه رازی کرمانشاه سایت و انجمن
برچسب :
سایت دانشگاه رازی کرمانشاه