شرایط کلی اتاق کشت قارچ چیست؟
عرض اتاق پرورش بایستی بحدی باشد که بتوان از راهروهایی که برای آن تعبیه می گردد، براحتی عبور نمود( حدود 70 سانتی متر) عرض طبقات پرورش قارچ را نیز حداکثر 180 سانتی متر در نظر می گیرند تا بتوان از دو طرف به وسط بستر قارچ دسترسی پیدا نمود و چنانچه طبقات پرورش قارچ در کنار دیوار باشد عرض آنرا حداکثر 90 سانتی متر قرار می دهند.
همچنین می توان قارچ را در جعبه های چوبی در اندازه 60 در 90 سانتی متر و عمق 20 تا 25 سانتی متر پرورش داد. به منظور صرفه جویی در هزینه اولیه می توان، هر طبقه را با تخته های سه سانتی متری به عرض 90 تا 180 سانتی متر پوشانده و کود را مستقیما کف هر طبقه ریخته و قارچ را در آن کاشت و به این طرتیب احتیاجی به جعبه های چوبی نخواهد بود. طبقه بندی ها معمولا در طول اطاق پرورش انجام می گردد. روی سطح زمین نبایستی طبقه ای مستقر نمود، حداقل فاصله بین طبقه اول تا کف زمین 15 سانتی متر و فاصله هر طبقه از هم 60 سانتی متر می باشد.
بطور معمول برای پرورش قارچ در خانه فقط سه طبقه در نظر می گیرند و چنانچه اطاق به حد کافی وسیع باشد یک ردیف در طول اطاق در مجاور دیوار و یک طبقه (دو طرفه) در وسط و یک طبقه در طرف دیگر اطاق قرار می دهند بطوریکه دو راهرو به عرض 70 سانتی متر در دو طرف طبقه وسط، 180 سانتی متر باشد.
در یک اطاق بزرگ به طول 9 و عرض 5/6 متر می توان مساحتی در حدود یکصد متر مربع برای پرورش قارچ آماده نمود که از این سالن در هر فصل برداشت می توان استفاده نمود. و به 8 تا 850 کیلو قارچ دست یافت و چنانچه کاشت قارچ در جعبه های چوبی انجام گیرد تولید محصول از این میزان تا حدی بیشتر خواهد شد و در سالنی به ابعاد 5/9 و عرض 5/6 متر تعداد 180 جعبه جایگزین می گردد که محصول آن در یک فصل برداشت به حدود یک تن می رسد.
چنانچه محل پرورش قارچ محدود و کوچک باشد میزان احتیاج به کود و محلیکه باید آنرا تخمیر نمود، متناسب می باشد. لذا ترجیح داده می شود یک محوطه بتونی به ابعاد 5/1 متر ساخته و در مجاور آن محلی برای خروج آب مازاد کود در نظر بگیرند که فاضل آب را بتوان داخل سطل یا یک مخزن بتونی کوچک به ابعاد 40 سانتی متر وارد نمود. کف مخزن اصلی را به ضخامت 15 سانتی متر کاه ریخته و روی سطح کاه یک جعبه ای به ابعاد یک متر از جنس تور سیمی ضخیم که شبکه سوراخهای آن 5/0 سانتی متر باشد بطوری قرار می دهند که از هر طرف با دیواره مخزن بتونی 25 سانتی متر فاصله داشته باشد و اطراف این توری را از کاه پر نموده و داخل توری را از پهن اسبی مخلوط با کاه پر نموده و پهن را خوب متراکم نموده و سطح کود را نیز بطور کنبد مانند توده نموده تا آب باران به داخل توده کود نفوذ ننماید.
پس از 3 تا 4 روز به علت فعالیت باکتریهای تخمیر، درجه حرارت محیط توده به 70 درجه می رسد و مقداری از حجم توده کم می شود و در این موقع تمام توده کودی را که در مخزن قرار دارد برای هوادهی به محوطه مجاور توده برمی گردانند و در موقع برگرداندن کود بایستی سعی کرد حتی الامکان به تمام ذرات کود، هوا برسد تا اکسیژن مورد نیاز باکتریهای مخمر تامین گردد و پس از چند ساعت این توده را مجددا به داخل مخزن بذری ریخته و سطح آنرا با کاه بحد کافی انباشته تا سطح کود گنبدی شکل بشود. چنانچه در مخزن کوچک مجاور محل تخمیر فاضل آب جمع شده بوسیله سطل آنرا روی سطح کود می پاشند تا رطوبت توده تامین گردد مدت عملیات بین 15 - 10 روز به طول می انجامد و در این مدت 3 - 4 مرتبه بایستی کود برگردان بشود. و در خاتمه دوره سوم یا چهارم کود به رنگ قهوه ای تیره در آمده و ذرات آن ترد و شکننده شده و بوی مطبوعی از آن به مشام می رسد و چنانچه این شرایط در کود مشاهده نشود دلیل بر آن است که عملیات تخمیر به خوبی انجام نگرفته و در نحوه کار اشکالی وجود داشته است.
آشنایی با سالنهای کشت قارچ
دربعضی موارد شنیده می شود که می گویند از هر فضایی با کمترین تغییرات می توان به عنوان سالن قارچ استفاده کرد فقط کافی است که تاریک و مرطوب باشد و کمتر در مورد شرایط لازم و نحوه آماده سازی سالن چیزی گفته شده است اما این مطلب را باید گفت که نه تنها از هرفضایی نمی توان برای پرورش قارچ استفاده کرد بلکه حتی اگر یک سوله با ابعاد و مساحت مناسب هم در اختیار داشته باشیم بازهم کارهای زیادی باید در آن انجام داد تا شرایط یک سالن کشت قارچ را دارا شود. البته اگر منظور از سالن کشت قارچ فقط فضایی باشد که قارچ در آن پرورش بیابد و مقدار بازده و مشکلات بین کار و هزینه ها مهم نباشد، می توان از حمام خانه هم با کمترین امکانات به عنوان سالن پرورش قارچ استفاده کرد.
سالن قارچ به چند بخش تقسیم می شود:
1- ساختمان سالن که شامل ابعاد و ارفاع سالن و همچنین مصالح ساختمانی به کار رفته در آن می باشد.
2- مواد و نحوه عایق کاری سقف و دیواره های سالن
3- قفسه بندی و شکل راهروها و نحوه دسترسی به طبقه ها
4- تجهیزات هوادهی، سرمایشی و گرمایشی و رطوبتی سالن
درباره هرکدام از موارد بالا باید مطالب مختلفی بیان کرد و نکات زیادی فراگرفت که به امید خدا در مطالب پیشرفته آینده به تفضیل به هرکدام خواهیم پرداخت.
متاسفانه
ساخت یک سالن قارچ و یا تبدیل یک فضای موجود به سالن کشت قارچ به خصوص در
شرایط فعلی هزینه به نسبت زیادی خواهد داشت به خصوص اگر برای آماده سازی
سالن از پیمانکارهای مختلف استفاده شود و خود تولیدکننده با مسائل فنی آن
آشنا نباشد. به همین دلیل خیلی وقتها سهل انگاری صورت می گیرد و بعضی موارد
کم اهمیت شمرده می شوند که همین موارد باعث می شوند که در روند تولید هم
هزینه بیشتری صرف شود و هم بازده کمتری به دست آید. از طرفی نیز رعایت دقیق
تمام نکات هم هزینه زیاد و هم علم و آگاهی بیشتری را نیاز دارد و این امر
برای افرادی مقدور نیست. اما ما سعی خواهیم کرد مواردی را که در سالن کشت
قارچ لازم است به ترتیب اهمیت بیان کنیم تا تولیدکننده ای که قصد راه
اندازی سالن با هزینه محدود را دارد بتواند بیشترین هزینه خود را صرف موارد
مهمتر کند.
عکسهایی از یک سالن ساده با عایق کاری بسیار عالی و با چینش کمپوست ها برروی زمین :
منبع سایت قارچ کار
مطالب مشابه :
کاشت قارچ خوراکی در خانه
پرورش قارچ و همچنین تناسب شخص شما با این کار کم کم با هزینه شخصی و یا حتی وام های بانکی
پرورش قارچ در منزل
آموزش ویدئویی کشت قارچ دکمه ای کنترل رطوبت ضدعفونی قارچ compost وام مزرعه قارچ span
اطلاعاتی مفید در مورد سالن کشت قارچ های دکمه ای و تجهیزات مورد نیاز برای آن
آموزش ویدئویی کشت قارچ دکمه ای کنترل رطوبت ضدعفونی قارچ compost وام مزرعه قارچ span
بانکی جامع از اطلاعات مفید فارسی در مورد کشت انواع قارچ های خوراکی دکمه ای و صدفی
آموزش ویدئویی کشت قارچ دکمه ای و صدفی - بانکی جامع از اطلاعات مفید فارسی در مورد کشت انواع
شرایط کلی اتاق کشت قارچ چیست؟
آموزش ویدئویی کشت قارچ دکمه ای و صدفی - شرایط کلی اتاق کشت قارچ چیست؟ - آموزش ویدئویی و فارسی
لینک مشاهده کشت قارچ دکمه ای به روایت تصویر از ابتدا تا انتها
آموزش ویدئویی کشت قارچ دکمه ای و صدفی - لینک مشاهده کشت قارچ دکمه ای به روایت تصویر از ابتدا
بسته آموزشي CN3 مجموعه 700 طرح توجیهی خود ... آموزش شصت شغل پردرآمد آموزش بستن شال وروسری بسته آ
dvd مجموعه طرح هاي توجيهي اقتصادي و اشتغال زايي و اخذ وام بانكي قارچ
تشخیص قارچ سمی
آموزش ویدئویی کشت قارچ دکمه ای کنترل رطوبت ضدعفونی قارچ compost وام مزرعه قارچ span
برچسب :
وام قارچ