شرح حادثه سقوط توپولوف 154 ایر تور - خرم اباد

هواپيما از راستاي باند 11در فاصله 11 مايلي فرودگاه عبور ميكند اما گردش به راست نكرده و همچنان به سمت شمال ادامه مسير ميدهد.
3
مايل به شمال منحرف شده كه ناگهان هواپيما در ارتفاع 9100 پايي با قله 10 هزارپايي سلسله جبال سفيد كوه واقع در تنگه گليج و منطقه سراب دره برخورد ميكند.

اهالي روستاي كي ميرزاوند در دور افتاده ترين منطقه حوالي جاده خرم آبادـ كوهدشت دقايقي بعد از ناپديد شدن هواپيماي مسافربري، خود را به پاسگاه انتظامي سرآسياب اوره رساندند. آنان به مأموران اطلاع دادند هواپيمايي را در آسمان روستا ديده اند كه در هواي مه آلود با صخره ها برخورد كرده است و پس از انفجار شديدي سقوط كرده است.


در زمان بروز سانحه وضعيت هوا و ديد مناسب نبوده اما در عملكرد دستگاههاي كمك ناوبري و ارتباطي فرودگاه و هواپيما هيچ ايرادي وجود نداشته است.
علت اين سانحه خطاي انساني و قصور خلبان پرواز اعلام شده است.

فرودگاه خرم آباد در منطقه اي كوهستاني واقع گرديده است . چند سال بعد از اين سانحه ، دستگاه فرود بدون ديد موسوم به ILS در اين فرودگاه نصب و راه اند ازي شد.
لذا وجود موانع وارتفاعات در اطراف فرودگاه ميتوانسته موجب عدم دريافت امواج ارسالي از دستگاههاي كمك ناوبري فرودگاه و بروز اين سانحه باشد.

گروه نجات هوانيروز از ساعت ۱۰ صبح روز ـ سه شنبه ـ فعال شد تا بتواند محل سانحه و سقوط هواپيما را پيدا كند. در اين خصوص از پايگاه مسجد سليمان دو فروند بالگردان ۲۱۴ كرمانشاه و يك فروند بالگردان ۲۱۶ به محل پرواز كردند، ولي به علت بدي هوا به پايگاههاي خود برگشتند.
همچنين يك بالگرد از اصفهان به محل سانحه حركت كرد ولي در حوالي خرم آباد عليرغم پرواز يك ساعت و نيمه و توده هوا نتوانست عبور كند و به اصفهان بازگشت.
در همين راستا تيپ ۲ لشگر ۸۴ گروه زميني ارتش به محل سانحه حركت كرد، ولي به علت ارتفاعات صعب العبور باوجود اينكه با دوربين از فاصله دور محل سقوط را شناسايي كرده اند، نتوانسته اند هنوز خود را به محل برسانند.

عمليات جست وجو و يافتن اجساد قربانيان به علت سردي هوا و خرابي هوا ـ سه شنبه ـ امكان پذير نشد.




امير سرتيپ ۲ پوردستان كه به دستور اميرحسيني ـ جانشين عمليات نيروي زميني ارتش ـ مسؤول عمليات سانحه پرواز ۹۵۶ تهران ـ خرم آباد است، گفت: از نخستين ساعات حادثه سه گردان از لشگر ۸۴ به ارتفاعات سفيد كوه نزديك شدند و حدود ساعت ۱۶ و سي دقيقه توانستند از فاصله بسيار دور قسمتي از لاشه هواپيما را كه شامل دم هواپيما و چرخ بود، پيدا كنند.



سرانجام هواي خرم آباد صاف و آفتابي شد تا از نخستين ساعات صبح پنجشنبه تلاش براي انتقال اجساد قربانيان سانحه هوايي آغاز شود.
دو فروند بالگرد متعلق به سپاه و هلال احمر در منطقه به پرواز درآمدند، اما لحظاتي بعد خبر رسيد كه هنوز شرايط جوي براي استفاده از بالگردها براي امدادرساني مساعد نشده است. اين بار آسمان صاف و آفتابي بود، اما وزش باد، اين امكان را از گشت زني بالگردها گرفته بود.
امداد زميني، اما ادامه يافت. چهارصد صخره نورد همراه با نيروهاي نظامي و انتظامي به تلاش بي وقفه خود ادامه دادند. شب قبل از آن يك گروه از صخره نوردان تا صبح را در ارتفاعات سپري كردند.
معاون سياسي امنيتي استانداري لرستان از وجود همه امكانات لازم براي امداد رساني گفت و اين كه در اثر برخورد شديد هواپيما با كوه، اجساد بسياري متلاشي شده اند.
تا ساعت ۱۰/۳۰دقيقه هنوز هيچكدام از شش فروند هلي كوپتر امدادي به خاطر وزش باد موفق به پرواز نشده بودند. اين را «تلكس» هاي خبرگزاريها گزارش مي كردند اما مسؤول كميته اطلاع رساني ستاد حوادث غيرمترقبه اعلام كرد ساعت۹/۴۰دقيقه نخستين سورتي پرواز بالگردها به سمت محل حادثه به پرواز درآمدند. طي دو سورتي پرواز ۱۲ نفر از نيروهاي امدادگر در محل حادثه پياده شدند. اما هوا همچنان سرناسازگاري داشت. يكي از بالگردها در شرايط بد جوي هوا و پايين بودن ابرها در ارتفاعات رازان و پس از ۲۰ دقيقه به جاي محل تعيين شده، مجبور به فرود اجباري در جاي ديگري شد. فرمانده تيم امدادرساني اصفهان نيز به علت طوفاني بودن هوا مجبور شد در بين راه درود، خرم آباد به درود بازگردد. همچنين هزاران نفراز مردم لرستان و به ويژه مردم خرم آباد با هدف كمك رساني در بخش چگني خرم آباد جمع شدند اما معاون سياسي امنيتي استانداري لرستان از آنها درخواست كرد كه از حضور در منطقه خودداري كنند زيرا به دليل سخت گذر بودن منطقه، حضور آنها سبب اخلال در كار امدادگران خواهد شد.





سابقه پروازي خلبان توپولوف ۱۵۴
خلبان پرويز احمدي فر با بيش از ۱۰هزار ساعت پرواز ـ سابقه پرواز با هواپيماي T37-T33 و F-86و C-130 ـ B707 و E110
ـ كل ساعت پرواز به عنوان فرمانده هواپيما ۷۲۰۰ ساعت
ـ سابقه پرواز با هواپيماي توپولوف از ورود به شركت ۳۵۰ ساعت
ـ سابقه پرواز با هواپيماي توپولوف در شركت ۱۵۰۰ ساعت
ـ سابقه فرماندهي با هواپيماي توپولوف ۱۲ ماه بيش از ۵۰۰ ساعت
ـ آخرين سابقه پروازي با معلم پرواز به فرودگاه خرم آباد ۸۰/۵/۳۰
ـ و مجدداً به عنوان خلبان پرواز از تاريخ ۸۰/۹/۲۲انجام داده است.
ـ خلبان دوره آموزشي هواپيما و دوره هاي آموزشي پرواز با سيمولاتور هر شش ماه يكبار و مجموعاً ۴بار در روسيه آموزش ديده بود.
ـ گواهينامه پروازي و پزشكي درجه يك نامبرده معتبر و به روز مي باشد .



مديرعامل شركت هواپيمايي ايران ايرتور گفت: هواپيماي توپولوف ۱۵۴ كه در مسير تهران ـ خرم آباد سقوط كرد، از نظر فني در سلامت كامل بود و بعد از تحويل آن به ايران تنها مدت ۱۴ روز يا ۸۰ ساعت پرواز معادل ۷۵ نشست و برخاست داشت.

عباس پورمحمدي روز پنجشنبه اظهار داشت: هواپيماهاي توپولوف داراي قابليت نشست و برخاست در فرودگاههاي داراي تجهيزات كم، مانند فرودگاه خرم آباد است و به همين دليل دارندگان ناوگان هواپيماهاي ملكي موجود ساخت غرب در كشور تمايلي به انجام پرواز در اين قبيل فرودگاهها ندارند.
وي با بيان اينكه هواپيماهاي استيجاري توپولوف بيش از ۵۰ درصد پروازهاي داخلي را انجام مي دهند، گفت: هواپيماي سانحه ديده ساخت سال ۱۹۹۱ ميلادي و تا قبل از تحويل به شركت ايران ايرتور ۱۲ هزارو ۶۱۰ ساعت عمليات پروازي انجام داده بود. ميانگين زمان پرواز براي هواپيماهاي توپولوف درصورت انجام تعميرات فني و اساسي تا ۳۵ هزارساعت است.
پورمحمدي با درخشان خواندن كارنامه مرحوم پرويز احمدي فر خلبان هواپيماي توپولوف پرواز شماره ۹۵۶ افزود: كاپيتان احمدي فر بيش از ۱۰ هزار ساعت سابقه پرواز با هواپيماهاي مختلف از جمله بوئينگ را داشت و با ۱۵۰۰ ساعت سابقه پرواز با توپولوف و ۵۰۰ ساعت فرماندهي ارشد اين نوع هواپيما، داراي گواهينامه پروازي و پزشكي درجه يك معتبر و به روز بود.
وي همچنين خواستار انجام تحقيقات جامع و تخصصي به دور از هرگونه دخالت غيركارشناسي در زمينه علت بروز سانحه در ناوگان هوايي كشور شد و از انجام تحقيقات مشابه درخصوص حادثه هوايي استقبال كرد.
پورمحمدي با اشاره به اينكه تعميرات اساسي و موردي هواپيماهاي توپولوف اين شركت از سوي كارشناسان روسي در روسيه و تهران انجام مي شود، افزود: كليه پروازهاي اين شركت طبق روال گذشته در حال انجام است و اكنون ۱۲ فروند هواپيماي توپولوف موجود اين شركت روزانه ۷۰ پرواز به نقاط مختلف داخلي و خارجي انجام مي دهند كه ۹۹ درصد آنها پروازهاي داخلي است. به گفته مديرعامل ايران ايرتور در ۱۰ ماه از سال جاري نيز ۲/۲ميليون مسافر با انجام ۱۸ هزارسورتي يا ۲۶ هزار ساعت پرواز ازطريق اين شركت جابه جا شده اند.
وي در خصوص پرداخت غرامت به بازماندگان جان باختگان پرواز تهران ـ خرم آباد گفت: غرامت كامل قربانيان حادثه مذكور ، به محض تكميل مدارك قانوني و در كوتاهترين زمان ممكن از طريق شبكه بيمه ايران پرداخت خواهد شد.


مطالب مشابه :


شرح حادثه سقوط توپولوف 154 ایر تور - خرم اباد

از انفجار شديدي سقوط كرده است. در زمان بروز سانحه مردم لرستان و به ويژه مردم خرم




گلیج و توپولف، مصاف صخره و فلز

لرستان در نگاهی از آن گذشته حوادث بعد از سقوط هواپیما نیز غم بزرگتری بود،




گلیج لرستان

سانحه‌ای که در یک روز سرد زمستانی مردم لرستان در بخش چگنی سقوط سقوط هواپیما




پرواز شماره ۷۹۰۸ هواپیمایی کاسپین

به گفته شاهدان عینی دقایقی پیش از سقوط هواپیما آتش که در استان لرستان انجام شد




خاطرات عکاس ایران زمین علی اکبر آقاجری در طول 40 سال

گاهی در مناطق اطراف لرستان در از سقوط هواپیما شد و هواپیما به زمین نشست. در




خاطرات امیر احمدی-لرستان

1-تعداد قابل توجهی از پیروزی های قزاق ها در لرستان علیه هواپیما در سقوط قوام




از این پس هیچ هواپیمایی به خاطر بدی آب و هوا سقوط نمی‌کند

از این پس هیچ هواپیمایی به خاطر بدی آب و هوا سقوط گشتی در لرستان. هواپیما تا




زندگی نامه شهیدعلی پرورش

شهدای لرستان که جعبه سیاه هواپیما رادر بلندای در سال 1381 و پس از سقوط هواپیمای




نقد فیلم گهواره کوچ

(زنی جوان از عشا یر سیا ه چادر نشین در سقوط هواپیما در لرستان داشته است




برچسب :