بازگشت حجاج وبیان چندنکته
از آنجا كه اكثريت مطلق كردها مسلمان مي باشند، از صدر اسلام تاكنون هرساله تعداد زيادي از مردم كردستان فريضه ي حج را انجام مي دهند. با گذر زمان در حاشيه ي اين سفر مبارك برخي از امور و كارهاي ناپسند مرسوم شده اند، كه به برخي از آنها به صورت گذرا اشاره خواهيم كرد.
1 ـ انجام فريضه ي حج در پيري و فرتوتي
در جامعه ي ما معمولا افراد پير و مسن به حج مي روند؛در حالي كه ـ در صورت استطاعت ـ حج، براي افراد جواني كه در ابتداي مسير زندگي قرار دارند، بسيارمناسبتر و سودمندتر مي باشد.
2 ـ عدم درك فلسفه ي حج، توسط اكثر حجاج
ضرورت دارد حجاج آگاهانه، با درك فلسفه و حكمت حج، آشنايي با سيره ي پيامبر ـ صلي الله عليه و سلم ـ و احساس نياز به حج بروند؛ تا به خوبي دريابند چرا، چگونه و به چه سفري مي روند؛ و بايد چگونه آز آن بهره گيرند.
3 ـ خداحافظي و طلب حلاليت
درايام حج، چون حجاج مي خواهند با واكاوي صميمانه ي گذشته، عذر تقصير به درگاه خداي آورند، حق الناس نيز به صورت جدي برايشان مطرح مي باشد. بنابراين ضرورت دارد كه قبل از بستن بار سفر، نزد دوستان و آشنايان و كساني كه با آنها مراوده دارند رفته و از آنان حلاليت بطلبند؛ نه اينكه در خانه بنشينند و انتظار داشته باشند كه مردم جهت خداحافظي به ديدارشان بيايند. يا حتي چنان توقعي در آنها ايجاد شود كه اگر كسي ـ به خصوص نزديكان و آشنايان ـ به هر علت يا دليلي جهت توديع به منزلشان نروند، خاطرشان مكدر شود!؟ و كينه ي آنان را به دل گيرند.
4 ـ سفره آرايي و ميهمانيهاي قبل و بعد از سفر حج
حدود يك هفته مانده به سفر حج و همچنين پس از بازگشت حجاج نيز تا چند هفته ، بساط ميهماني و سفره آرايي فراهم مي باشد؛ كه علاوه بر سلب آسايش و استراحت خانواده، هزينه هاي كمر شكني را نيز ـ كه در اكثر موارد چند برابر هزينه ي سفر حج مي باشد ـ به آنها تحميل مي كند. غالبا اين دعوتها و ميهمانيها چون از روي اكراه و اجبار وبدون رضايت قلبي صورت مي گيرند و به اصطلاح، غصب الحيا بوده و باعث ايجاد حرج و فشار بر مردم مي شود، علما آن را نامشروع و ناپسند مي دانند. متاسفانه عده اي نيز اين ميهمانيهاي مجلل را مجالي براي فخر فروشي و نماياندن ثروت خود و تحقير ديگران! تبديل كرده اند . و تازگيها جهت شركت در اين مراسم ، مردم را به شيوه ي رسمي دعوت مي كنند؛ كه عدم دعوت بعضي يا عدم مشاركت مدعوين ، باعث رنجش خاطر مي شود؛ كه در هردو حالت مذموم و ناپسند مي باشد.
5 ـ نصب پلاكارد تبريك بازگشت حجاج
امري كه تازگي در جامعه ي ما مرسوم شده، تهيه و نصب پلاكارد تبريك و ... بر روي ديوار يا منازل حجاج مي باشد. اين كار علاوه بر تحميل هزينه بر خانواده، اقوام و آشنايان را نيز مجبور مي كند تا در تهيه و نصب پلاكاردهاي بزرگتر، زيباتر و گرانتر به رقابت بپردازند؛ و عدم تهيه ي آن نوعي بي توجهي قلمداد شده و باعث رنجش خاطر خانواده حجاج و ... شود.
6 ـ هديه! بردن جهت حجاج؛ و هديه! آوردن حجاج
درست است كه هديه دادن امري پسنديده و مشروع مي باشد، اما اگراهداي آن از روي اكراه يا اجبار و بدون رضايت قلبي باشد و مردم را در عسر و حرج قرار دهد، كاري است نامشروع و ناپسند. بارها ديده ايم كه حجاج هدايا را در شهر خود يا شهرههاي اطراف خريداري كرده و به نام سوقات به مردم مي دهند. بگذريم از اينكه دست خالي نزد حجاج رفتن يا نوع و ارزش هدايا، چه دلنگرانيهايي را كه ايجاد نمي كند.
بارها ديده و شنيده ايم كه بسياري از افراد از ترس هزينه هاي كمرشكن ميهمانيهاي قبل و بعد از سفر حج و همچنين آوردن هدايا، از خير اين سفر مبارك گذشته اند.
7 ـ خودنمايي و مدآموزي به جاي درس آموزي
چند سالي است كه رفتن به ديدار حجاج و شركت در ميهماني بازگشت آنان از سفر مبارك حج، به جاي فراگيري نكات آموزنده و درس آموزي به محل نمايش انواع مدهاي لباس، آرايش و... خودنمايي تبديل شده است.
8 ـ با ماشين تا فاصله ي دور به استقبال حجاج رفتن
با ماشين به استقبال حجاج رفتن، نيز متاسفانه چند سالي است كه مرسوم شده است. اين كار علاوه بر صرف هزينه و آسيبهاي مالي و جاني نيزبه دنبال خواهد داشت، كه نمونه هايي از آن را شاهد بوده ايم .
9 ـ عدم مشاهده ي تغييرات محسوس در گفتار و رفتار بسياري از حجاج
حاجي اگر آگاهانه به حج رفته باشد و به تعبير زيباي مولوي تاوگوزي خواهان تولدي دوباره باشد، بايد در آن ايام، با خودنگري و آسيب شناسي جدي و صميمانه ي گذشته اش و شناخت عميق خود در عرفات؛ و همزمان با رمي جمرات، شيطان و هواي نفسش را نيز كرده و در روز قربان نيز به تعبير زيباي دكتر شريعتي، اسماعيلهايش را ـ كه بسته به افراد متفاوتند و ممكن است براي يكي مال و ثروت باشد و براي ديگري پست و مقام و ... ـ قرباني كند ؛ انتظار مي رود كه پس از حج در نحوه ي زندگيش تغييراتي اساسي ايجاد شوند. ايجاد اين تغييرات، مهمترين، مشكلترين و در عين حال باارزشترين كار حجاج است؛ كه متاسفانه به ندرت شاهد آن بوده ايم. نفس حج رفتن و انجام اعمال ظاهري آن، كار چندان مهم و شاقي نيست؛ و به گفته ي اوحدي مراغه اي:
روي چون در سفر كعبه كنند اهل سلوك / سر تراشيدن و احرام گرفتن سهل است
از خود و هستي خود جمله سفر بايد كرد / از سر اين نخوت بيهوده بدر بايد كرد
شرح احرام و وقوف و صفت رمي و طواف / با دل خويش به تقرير دگر بايد كرد
اگر كسي به راستي حج گزارده باشد، بايد آثار اين سفر مبارك در زنگيش واضح و هويدا باشد؛ آن هم نه در شال و دستار، بلكه در گفتار و رفتار. و به قول مولاناي رومي:
آن خانه لطيفست نشانهاش بگفتيد / از خواجه ي آن خانه نشاني بنماييد
يك دسته گل كو آگر آن باغ بديديد / يك گوهر جان كو اگر از بحر خداييد
با اين همه رنج شما گنج شما باد / افسوس كه بر گنج شما پرده شماييد
اميد كه هر يك از ما درحد وسع و توان در زدودن اين رسوم ناپسند گام برداريم و از لومه ي لائمان نهراسيم. از درگاه ايزد منان خواهانم كه عبادت زائران خانه اش را پذيرفته و آنان را در عمل به تعاليم والاي اسلامي و ايجاد تغييرات اساسي در گفتار و رفتارشان بيش از پيش توفيق عنايت فرمايد.
حيدر غلامي
پاوه 25/8/1390
مطالب مشابه :
عکس/ پلاکارد زیارت قبولی سفر حج به سبک باجناق!؟!
ناگفته های تو - عکس/ پلاکارد زیارت قبولی سفر حج به سبک باجناق!؟! - حقیقت دست یافتنی است با کمی
پيام تبریک بازگشت از حج91
حج اس ام ای برای متن های تبریک حج و عمره متون اماده بازگشت از مکه متون اماده برای پلاکارد
قیمت فیش حج عمره -تمتع چقدراست؟درسال 1393
قیمت فیش حج تمتع «تمام این بنگاههایی که اقدام به نصب تابلو، بنر، پلاکارد و نشر اطلاعیه
تقویم اجرایی مناسبت های مذهبی گروه دینی و قرا> ناحیه 5 اصفهان
ولادت حضرت فاطمه معصومه «س» کريمه اهل بيت و آغاز هفته حج پلاکارد - تراکت .
بازگشت حجاج وبیان چندنکته
نفس حج رفتن و انجام اعمال ظاهري آن، كار چندان مهم و شاقي نيست؛ و به گفته ي اوحدي مراغه اي:
برنامه جلسات اموزشی حج تمتع کاروان 31174 ، ساوه
برنامه جلسات اموزشی حج تمتع کاروان 31174، ساوه ، سال 93 به 6- شرکت در نماز جمعه با پلاکارد
حج عمره باید لغو شود.
EPSnews - حج عمره باید لغو شود. - اخبار/ گزارش و تحلیل بازار سهام (بورس) درسود نیوز/ قیمت
برف نامه
غم انگیز ترین سیاهی پلاکارد سیاهی بود که در غم از از خونه ها پلاکارد بازگشت از حج نصب شده)
برچسب :
پلاکارد حج