مصالح سنگی

مصالح سنگی:

مصالح سنگی از شن و ماسه شکسته یا سنگ کوهی شکسته تهیه می شود وباید مقاوم وسخت مکعبی فاقد سنگ دانه های سست وشکننده وکلوخهای خاکی یا رسی،عاری از هر گونه پوشش واندود خاکی یا فیر یا گرد سنگ باشند.

مصالح سنگی مصرفی در اسفالت سطحی باید دارای ویژگی زیر باشد:

1)باید دارای دانه بندی یک اندازه باشند.معمولا دانه بندی یک اندازه را چنین تعریف میکنند.که 70-60در صد وزن مصالح سنگی از الک معینی گذشته و روی الک باقی می مانند که سوراخهای ان 7.اندازه الک قبلی باشند.

تعریف دیگر دانه بندی یک اندازه ان است که بزرگترین سنگ دانه از دو برابر اندازه دانه های کوچکتر بیشتر نباشد چون تهیه مصالح دانه بندی شده بسیار پر هزینه است بهمین جهت در استانداردهای فنی از مصالح دانه بندی شده استفاده میکنند.

حداکثر درشتی مصالح سنگی مصرفی در اسنالت سطحی 12.5میلیمتر باشد.

مقدار مصالح سنگین:

برای تعیین مقدار مصالح سنگین یک اندازه ودانه بندی شده در اسفالت سطحی یک لایه ای از معادله ی زیر استفاده میکنیم.

C=m(1-.4v)hge

=مقدار مصالح سنگی مصرف بر حسب کیلو گرم برسانتی متر مربعC

=فضای خالی مصالح سنگی در شرایط غیر متراکم و از رابطه ی زیر بدست می اید:V

V=1-w

=وزن حجمی غیر متراکم مصالح سنگی بر حسب کیلو گرم بر سانتی متر مکعب و باید ازمایش اشتو W

اندازه گیری می شود.

اندازه گیری می شود.ASTMاستانداردC -127=وزن مخصوص مصالح سنگی که به روش اشتو G

=میانگین حداقل ضخامت مصالح سنگی بر حسب میلی مترH

=ضریب یا در صد هدر رفتن مصالح سنگی که از1.01تا 1.15تغییر می کند. E

=ضریبی که براساس تجربه به شرایط اقلیمی محل اجرای انیسیتو اسفالت محدوده این ضریب بین 8.تا1.1تعیین می شود

مقدار قیر:

برای تعیین مقدار قیردر رویه های اسفالت سطحی یک لایه ای از معادله ی شماره(2)استفاده میشود:

 B=K.4HTV+S+A

=حجم قیر بر حسب لیتر در متر مربع در حرارت15درجه سانتی گرادB

=میانگین حداقل ضخامت مصالح سنگی H

=عامل میزان امد و شد به این معنی که برای امد و شد کمتر از 100وسیله نقلیه در روز حدود 60%از20%فضای خالی باقیمانده بلید با قیر پر شود.

=فضای خالی مصالح سنگیV

=ضریب اصلاح افزایش یا کاهش قیر بر اساس شرایط بافت سطح راهی که باید روسازی شودS

وسایل اجرای کار:

وسایل وتجهیزات لازم برای اجرای کار:

1)جاروی مکانیکی یا هوای فشرده و در صورت لزوم اب پاش

2)قیر پاش

3)پخش کننده مکانیکی که برای مصالح سنگی که بتوان انرا دقیقا برای پخس مقدار طرح شده مصالح در متر مربع تنظیم کرد.

4)غلتک چرخ لاستیکی بوزن 4-8تن که عرض چرخهای کوبنده ان بیش از 150سانتی متر بوده و فضای سطح تماس ان حداقل 2.8کیلو گرم بر سانتی متر مربع (40پوند بر اینچ مربع)باشد وزن غلتک باید قابل تنظیم کردن باشد.

اماده کردن سطح راه:

چون ضخامت اسفالت سطحی کم است از این جهت چنانچه سطوحی که روی ان اسفالت سطحی یک لایه ویا چند لایه ای انجام میشود دارای وضعیت مطلوب ومطابق مشخصات فنی نباشد رویه اسفالت سطحی اجرا شده دوام وپایداری وبهره دهی لازم را نخواهد داشت به همین منظور قبل از شروع عملیات کلیه نواقص موجود در سطح راه های شنی یا اسفالتی باید به شرح زیر اصلاح شود.

1)سطوح راههای شنی باید به تراکم مطلوب ومطابق مشخصات رسیده باشدوکلیه نقاط ضعف ان مانند چاله یا نشست باید با مصالحی که در قشر زیر اساس به کار رفته است مرمت شود.

2)کلیه نقاط ضعیف راه اسفالته وقسمت های مرمت شده وضعیت مشابه قسمت های راه را داشته باشد.

3)هر گونه ناهمواری سطحی مانند موجهای عرضی با شیارهای طولی وبرامدگی ها ی موضعی سبب کاهش استاندارد عملیلت می گردد.و می بایست قبل از پخش اسفالت این گونه نواقص باید بر طرف گردد.

4)در مورد راههای شنی عملیات باید به ترتیبی برنامه ریزی گردد که بلافاصله پس از اماده شدن قشر اساس وقبل از عبور ترافیک از روی ان عملیات اسفالت سطحی انجام گردد به نحوی که راهکاملا پروفیله وشیبهای طولی وعرضی مورد نظر ان حفظ شده باشند.

5)چنانچه از روی قشر اساس ترافیک عبور نموده باشد با توجه به ضخامت کم اسفالت مسطحی که هر گونه ناهمواری را منعکس مینماید ،این چنین سطحی باید قبل از شروع عملیات شخم زده و مجددا پروفیله وطبق مشخصات مورد نظر کاملا تنظیم ومتراکم شود وسپس عملیات عملیات پخش اسفالت سطحی صورت گیرد.

6)در مورد راههای اسفالته بایستی دقت کافی بعمل اید که قبل از پخش اسفالت سطحی قسمتهایی از راه موجود که به طور موضعی قیر زده است با سوزاندن قیر برای سطوح بیشتر با پخش مصالح گرم یک اندازه قیر مازاد بر طرف گرددوسپس تمامی سطح راه با جاروی مکانیکی تمیز شود.

پخش مواد قیری:

1)پخش مواد قیری باید با قیر پاش انجام شود ماشین قیر پاش چه در شرایط پخش قیرهای مخلوط ،قیرهای خالص وامولسیون قیر باید دارای کلیه مشخصات باشند و علاوه بر ان قبل از شروع کار کلیه اجزای ان باید کنترل شوند قیر پاش باید باید مقدار بیش از حد اندازه سطح راه را لغزنده می سازد و کمتر از مقدار لازم سنگ دانه ها را از بستر قیری جدا کردهارتفاع لوله قیر پاش نسبت به سطح راه باید در ارتفاع مناسب تنظیم شود تا از پخش قیر یکنواخت انجام گیرد .قبل از پخش اسفالت سطحی در صورتی که راه رویه اسفالتی نداشته باشد روی سطح قشر اساس اندود نفوذی می کنند فاصله زمانی بین اجرای اندود نفوذی وپخش قیر اسفالت سطحی باید به اندازه ای باشد تا قیر اندود نفوذی کاملا سفت وخشک شود.

2)برای انکه پخش قیر اسفالت سطحی کاملا یکنواخت ومطابق مقدار طرح شده در سطح راه انجام گیرد سرعت ماشین قیر پاش ونیز طولی را که باید قیر پاشی شود.

3)طول راهی را که باید قیر پاشی شود معمولا به ظرفیت قیر پاش مقدار مصالح سنگی اماده شده برای پخش بستگی دارد.

4)پخش مواد قیری باید در درجه حرارت مناسب اجرا شود تا قیر بعد از پخش شدن در سطح راه روانی لازم را برای اغشته کردن سطح راه واندود کردن دانه های سنگی به ضخامت کافی داشته باشد .کند روانی قیر یکی از عواملی است که باید در نظر گرفت تجربه و ازمایش نشان داده است که مناسب ترین کند روانی برای قیر های مخلوط مصرفی در اسفالت سطحی حدود 120-20سانتی استکس (معادل60-10ثانیه با ازمایش سی بولت فورول)که در درجه حرارت نظیر ان باید از نمودارهای ویژه کند روانی قیر مصرفی بر حسب درجه حرارت تعیین می شود.

اسفالت قیری،اسفالت ماستیک:

بزرگترین مخلوط معدنی اسفالت قیری حدود 5تا11میلی متر می باشد به قدری قیر اضافه می شود ات انکه تمامی فضاهای خالی با قیر پر شوند وحتی مقدار مختصری قیر اضافه میشود.بدین وسیله نباید اسفالت قیری متراکم شود بلکه تنها به صورت دستی مالیده وپخش شده وبا یک الوار روی ان کشیده می شود تا صاف گردد جهت زبر شدن سپس در سطح فوقانی تراشه سنگ به مقدار زیاد 18تا15کیلو گرم برسانتی متر مربع ریخته وغلتک زده می شود.

 در اینجا قیرهای جاده سلزی نیمه سخت 30.45و20.30مورد استفاده قرار می گیرد درجه حرارت داخلی ساخت بین 220و240درجه سانتی گراد قرار دارد در این درجه حرارت گازهای حاوی ذرات معلق که بر سلامتی خطرناکمی باشد متصاعد می شوند بدین وسیله در جه حرارت داخلی سخت روی 160درجه سانتی گراد وکمتر می بایست کالهش داده شوند.

استفاده مجدد از اسفالت:

ماشین الاتی که به مادون قرمز یا سایر ابزارهای گرمازای غیر مستقیم اثر کننده مجهز هستند قشرهای رویه اسفالت اسیب دیده یا متلاشی شده راگرم کرده،شل کرده بدون اینکه دانه بندی از دست بروند وبه دنبال ان به سرعت یک قشر یکنواخت ضخیم را مجددا می سازند.

بدون افزودن مصالح :RESHAP

افزودن مخلوط اسفالت جدید بدون مخلوط کردن :REPAVE

:افزودن مصالح جدیدجهت پذیرش ومخلوط کردن مشترک سهم هر دوREMIX

سایر کاربردهای قیر واسفالت:

1)ثابت کردن اسفالت سطوح پارکینگ،راه دو چرخه و عبور عابر،سطح ورزشی،راههای روستایی،روکش کف پل،جاده سازی و اب بندی کردن خاک ریز

2)در سازه ابی ،در استحکام و اب بندی تاسیسات جهت تامین اب اشامیدنی و ابیاری استفاده می شود.چون که اجزای ان محلول در اب بوده وسهمی ندارد استفاده حوضچه های تصفیه پر تحرک

3)اببندی های ساختمانی،کف پوش اسفالت قیری،صفحات اسفالتی صفحاتی هستند که از پودرهای خام اسفالت طبیعی که زیر فشار پرس شده اند یا اسفالت مصنوعی وبه عنوان روکش کف پوش برای فضاهای با کاربرد حرفه ای مورد استفاده قرار می گیرد.

اسفالت طبیعی:

اسفالت های طبیعی عبارتند از مخلوط مواد معدنی ریز دانه که در طبیعت پیش می ایند استخراج معدن کاری سلبق بدلیل اقتصادی متوقف شد اسفلت در جزیره تری نیداددر یک در یاچه اسفالت پیش ماید و تشکیل شده از بیش از 50درصد قیر و خاکستر اتشفشانی دانه ظریف  این اسفالت به صورت فراورده شده وبه عنوان افزودنی اسفالت قیری مورد اتستفاده قرار می گیرد.

اسفالت صنعتی(فنی):

اسفالت هایی که بزرگترین سهم در جاده سازی در تاسیات مخلوط کن ثابت یا متحرک از مواد معدنی یا قیری تولید می شوند (سهم سنگ دانه از حدود 85درصد حجم یا 95 در صد جرم)به عنوان اسفالت صنعتی نامیده می شوند.

دانه بندی سنگ دانه هاباید پیش از خشک شدن وبا قیر در مخلوط کن ها در درجه حرات مخلوط واماده سازی گرم می شود.به عنوان دانه بندی سنگ دانه ها،از شن وماسه یا اینکه سنگ ریزه مصنوعی شکسته شده و تراشه سنگ وسنگ شکسته و سنگ تراشه عالی و سنگ شکسته عالی،اغلب از سنگ اهک ونیز پر کننده استفاده می گردد.پر کننده های پودر های سنگ هستند یا سایر مواد معدنی دانه ریز <09.میلی متر کوچکتر بزرگی دانه که فضای خالی مخلوط معدنی را کاهش می دهد سه نوع اسفالت صنعتی داریم:

1)اسفالت غلتکی

2)اسفالت قیری،ماستیک

اسفالت غلتکی:

اسفالت غلتکی بیش از همه در جاده سازی استفاده می شود ساخت دانه بندی مخلوط معدنی مشابه بتن ساخته شده است بزرگترین دانه در لایه های باربر 32میلی متر در قشر بین را 1یا22 میلی متر در قشر رویه 5یا 16 دانه های درشتر با ملات از پر کننده و قیر به هم می چسبند طوری که نسبت پر کننده ماده چسباننده علی القاعده نزدیک به 1.5تا1.8 قراردارد  از قیرهای جاده سازی  نرم 160.220و70.100و50.70استفاده می شود ودرجه حرارت داخلی بین 120تا160درجه سانتی گراد قرار دارد

اسفالت قیری،اسفالت ماستیک :

بزرگترین مخلوط معدنی اسفالت قیری حدود 5تا11میلی متر می باشد به قدری قیر اضافه می شود ات انکه تمامی فضاهای خالی با قیر پر شوند وحتی مقدار مختصری قیر اضافه میشود.بدین وسیله نباید اسفالت قیری متراکم شود بلکه تنها به صورت دستی مالیده وپخش شده وبا یک الوار روی ان کشیده می شود تا صاف گردد جهت زبر شدن سپس در سطح فوقانی تراشه سنگ به مقدار زیاد 18تا15کیلو گرم برسانتی متر مربع ریخته وغلتک زده می شود.

 در اینجا قیرهای جاده سلزی نیمه سخت 30.45و20.30مورد استفاده قرار می گیرد درجه حرارت داخلی ساخت بین 220و240درجه سانتی گراد قرار دارد در این درجه حرارت گازهای حاوی ذرات معلق که بر سلامتی خطرناکمی باشد متصاعد می شوند بدین وسیله در جه حرارت داخلی سخت روی 160درجه سانتی گراد وکمتر می بایست کاهش داده شوند.

 

انواع اسفالت های سرد:

از نظر روش تهیه وساخت اسفالت سرد بر دو نوع است که با توجه به نحوه ی اختلاط قیر به شرح زیر است:

1)اسفالت  سرد پیش ساخته

در این نوع اسفالت مصالح سنگی در دمای محیط ویا پس از حرارت دادن وخشک شدن با قیر در کارخانه اسفالت مخلوط می شوند این مخلوط با کامیون به محل مصرف حمل وتوسط فینیشر یا گریدر پخش و متراکم می گردد.

2)رد میکس:در این نوع اسفالت مصالح سنگی در کنار راه ریسه بندی شده وروی ان قیر پاشیده می شود  وسپس در از ان در سطح راه عمل اختلاط انجام می گیرد مخلوط تهیه شده توسط گریدر یا فینیشر پخش وسپس متراکم می گردد.

مواد قیری:

برای اجرای اسفالت سرد می توان از قیرهای مختلف استفاده نمود در هر مورد با توجه به برنامه اجرایی عملیات شرایط جوی منطقه و نوع مصالح سنگی مصرفی میتوان قیر مناسب را انتخاب کرد نوع قیر مصرفی به عوامل زیر بستگی دارد:

1)مخلوط اسفالتی با کارخانه اسفالت ویا به طریقه اسفالت مخلوط در محل تهیه می شود.

2)نوع دانه بندی مصالح سنگی و کیفیت انها

3)چگونگی مصرف مخلوط

از کاربردهای قیر های زودگیربرای تهیه اسفالت سرد در کارخانه تهیه میشود باید خوداری شود.

مصالح سنگی:

مصالح سنگی مورد استفاده در مخلوط اسفالت سرد از شکستن سنگ کوهی ویا شن وماسه رودخانه ها بدست می اید این مصالح باید سخت مقاوم وتمیز عاری از مواد خارجی بوده وفاقد سنگ دانه های طویل وتخت باشد این مصالح دارای دارای مشخصات زیر می باشند:

1)دانه بندی مصالح مصرفی بر حسب این که از نوع خوب دانه بندی شده پیوسته ویا دانه بندی باز

2)مصالح سنگی در اسفالت سرد از نظر مقاومت در صد شکستگی طبق مندرجات در جدول باشد:

پس از اماده کردن سطح راه که مخلوط اسفالتی باید روی ان بخش شود عملیات بخش باید با توجه به شرایط زیر صورت گیرذ

محدودیت های بخش:

پخش مخلوط اسفالتی باید در شرایطی مناسب انجام گیرد درجه حرارت محیط و امادگی سطح راه از هر نظر باید برای عملیات مناسب باشد.

در مواقع بارندگی یا روی سطح یخ زده و مرطوب و حرارت محیط کمتر از هفت درجه سانتیگراد نمیتوان به بخش اسفالت کمک نمود در هر صورت باید طوری برنامه ریزی انجام شود که بخش اسفاالت در فصول گرم انجام بذیرد و درجه حرارت از 25 درجه سانتیگراد برای رویه کمتر نباشد

ازمایش مصالح:

مصالح قبل از تهیه در معدن وضمن تهیه وحین انجام کار وپس از خاتمه کار مورد ازمایش قرار گیرد وهر گاه بر اساس نتایج ازمایش مصالح غیر قابل قبول تشخیص داده شود باید مصالح را اصلاح نمود ودر صورت لزوم از معدن مورد قبول دیگری مصالح را تهیه ومورد مصرف نمود.

مصالح قبل از اینکه برای پخش حمل شود باید کنترل شود بدیهی است به استناد تائید مصالح انبار شده مصرف مصالحی که بر خلاف مشخصات باشد مورد قبول نخواهد شد.

پخش وکوبیدن مصالح سنگی

پخش مصالح سنگیباید با وسایل پخش کننده مکانیکی که انواع مختلفی دارد وقبل از ریختن قیر کامیونها حامل مصالح سنگی باید در محل کار اماده باشند پخش کننده های مکانیکی از عقب به جلو حرکت کنند تا ابتدا مصالح سنگی روی قیر پخش شود وسپس چرخ کامیون از روی ان عبور کند مصالح سنگی باید بلا فاصله پس از پاشیدن قیر روی سطح راه پخش شود وبلا فاصله غلتک زنی شروع شود تا دانه های مصالح سنگی کاملا به قیربه سطح راه بچسبد برای هر پخش کن مصالح سنگی لااقل بایستی دو غلتک چرخ لاستیکی بکار برده شود عمل غلتک زنی نیاید پس از امدن قیر ادامه یابد زیرا دانه های مصالح سنگی در جای خود لق شده واز سطح راه کنده می شود در صورتی که اسفالت سطحی در دو لایه انجام شود مقعی میتوان اقدام کرد به پخش قیر لایه دوم که قیر لایه اول کاملا عمل امده باشد در هر فاصله زمانی بین پخش مصالح لایه اول وپخش لایه دوم نباید از48ساعت کمتر باشد قبل از پخش لایه دوم باید با جاروی مکانیکی خرده سنگهای اضافی لایه اول از سطح راه پاک گردد اینکار باید صبح زود در هوای خنک انجام شود که قیر لایه اول سفت بوده ومصالح سنگی از ان جدا نشود پس از پاشیدن قیر لایه دوم باید بلافاصله مصالح سنگی را بر طبق انچه که در مورد لایه اول گفته شد با دانه بندی مشخص شده روی سطح راه پخش نمود وعمل غلتک زنی را شروع نمود عمل غلتک زنی با غلتک های چرخ لاستیکی باید انقدر ادامه یابد تا مصالح سنگی کاملا در قیر ولابه لای مصالح لایه قبلی جاگیر شود.

پخش اسفالت:

پس از اماده کردن سطح راه که مخلوط اسفالتی باید روی ان پخش شود عملیات پخش باید با توجه به شرایط زیر صورت گیرد.

1)محدودیت های پخش:

پخش مخلوط اسفالتی باید در شرایط جوی مناسب انجام گیرد درجه حرارت محیط وامادگی سطح راه از هر نظر باید برای عملیات مناسب باشد.

در مواقع بارندگی یا روی سطح یخ زده ومرطوب و حرارت محیط کمتر از هفت درجه سانتی گراد نمی توان به پخش اسفالت کمک نمود در هر صورت باید به طوری برنامه ریزی انجام شود که پخش اسفالت در فصول گرم انجام شود ودرجه حرارت از 25درجه سانتی گراد برای رویه کمتر نباشد.  

بخش بافینیشر:

بخش اسفالت باید با دستگاه خودکار مکانیکی(فینیشر) انجام گیرد فیینیشر باید کاملا اتوماتیک بوده و تیوانده در عرض های مختلف اسفالت را بخش نمایدواین دستگاه باید دارای فرمان سریع و موثر و حساسی باشد که بتواند  به اسانی به اطراف حرکت نماید محفظه ها و بره های اتومی فینیشر بخش کننده و اتو نیز مجهز بوسیله تسطیح کننده ای باشد که در حرارتهای معین و مناسب بتواند سطحی را بافت همگن و بیوسته ایجاد نموده و از بریدگی و یا فیتیله شدن در سطح اسفالت جلوکیری نماید.اتوی فینیشر باید قابل تنظیم برای تغییراتی که در ضخامت و شیب اسفالت بایستی ایجاد شود بده و ضمنا وسسیله گرم کردن قابل کنترلی روی ان نصب شذه باشذ که در موقع لزوم از ان استفاذه شود.اتو باید مخلوط اسفالتی را در ضخامت نیمرخهای عرضی مشخس شده بخش و انرا کاملا مسطح سازد.روانه کاری نباید با دست انجام گیرد

فینیشر باید مجز به کوبنده های ارتعاشی باشذ و نیز بتواند اسفالت را در قشرهای بضخامت مختلف و در عرضی که کارخانه سازنده تعیین کرده است بخش کند.

در مواقع اجرای خط عبور دوم فینیشر باید حداقل در عرض 15 سانتی متر خط اول را ببوشاند و سبس بلافاصله بس از گذر دستگاه بخش کننده ان عرض اضافی با عبور غلتک کوبیده و متراکم گردد تا دو خط اتصال طولی کاملا بع یکدیگر بجسبد. محل اتصالات عرضی که در محل قطع بخش ایجاد می شود باید مستقیم بوده و قایم بریده شود و برای این منظور ممکن است بطولی فینیشر در محل قطع بخش اسفالت تخته جوبی که ضخامت ان معادل ضخامت اسفالت کوبیده باشد قرار داد و نیز برای سهولت کندن اسفالت اضافی مجاور در سطح زیر اسفالت این سمت کاغذ بهن می کنند باید دقتهای لازم بعمل اید تا اسفالت در محل های اتصال عرضی کاملا هم سطح و یکنواخت بوده و بعد از کوبیده شدن ناهمواری ایجاد ننماید.

ضخامت قشر اسفالتی بخش شده باید بلافاصله بشت دستگاه فینیشر بوسیله ی میله  اهنی مخصوص اندازه گیری شده باشد و چنانچه به احتساب کم شدن ان بعد از کوبیده شدن با ضخامت نقشه های اجراتی اختلاف داشته باشد تیغه فینیشر تنظیم گردد.ضخامت متوسط اسفالت بخش شده باید با تعداد اسفالت مصرفی در هر روز کنترل شود

درجه حرارت پخش:

حدافل درجه حرارت بخش مخلوط اسفالتی برحسب نوع قیر  مصرفی و دانه بندی مصالح سنگی فصل کار و حرارت محیط نوع و تعداد غلتک های معین گردد ولی در هر حال این درجه حرارت باید بحدی باشد که تراکم را تامین نماید.حداقل درجه حرارت مخلوط های اسفالتی با دانه بندی بیوسته را بهنگام بخش با توجه به ضخامت ان ها و درجه حرارت سطحی که مخلوط اسفالتی بر روی ان بخش می شود نشان میدهد.به طور کلی حداقل درجه حرارت مخوط های اسفالتی پیوسته به هنگام پخش 120درجه سانتی گراد است ولی در مورد مخلوط اسفالتی با دانه بندی گسسته وباز این رقم 80درجه سانتی گرادمی باشد به هر حال رقم دقیق حداقل درجه حرارت با10+یا 10-دزجه سانتی گراد رواداری باید قبلا تعیین گردد.

غلتک های فولادی:

1)غلتک های استاتیک:هر یک از غلتک های سه چرخ باید به هنگام کار باری معادل 45الی65کیلو گرم بر سانتی متر مربع در عزض چرخ عقب غلتک اعمال نموده و وزنشان از8تن کمتر نباشد روی چرخهای غلتک های فلزی باید گلگیر و لوله اب پاش نصب شده باشد تا چرخ ها را همواره تمیز ومرطوب نگه داشته واز چسبیدن مخلوط اسفالتی به ان ها جلو گیری نماید مصف روغن سوخته یا گازوئیل جهت تمیز کردن چرخ غلتک ها مجاز نمی باشد.سرعت غلتک های فولادی استاتیک هنگام کار باید حتی المقدور کم ویکنواخت بوده ودر هر حال از حدود 5کیلو متر در ساعت تجاوز ننماید.

غلتک های لرزشی:

غلتک های لرزشی مورد استفاده در عملیات اسفالتی باید خودرو بوده ونوع کششی انها مجاز نیست این غلتک ها معمولا از نوع ردیف دو چرخ می باشد که سیستم ارتعاش در یک یا هردو چرخ تعبیه شده است وزن انها نباید کمتر از 7تن بوده وبار خطی استاتیک انها بین35تا25کیلو گرم باشد تناوب ومیدان نوسان غلتک های لرزشی با توجه به شرایط کار باید مشخص شده ویا از کاتالوگ کارخانه سازنده استخراج شود ولی در هر حال تناوب غلتک نباید خارج از 3000-2000ارتعاش در دقیقه ومیدان نوسان ان8.-4.میلیمتر می باشد سرعت غلتک های لرزشی حد اکثر 5کیلو متر در ساعت میباشد.

سایر خصوصیات مربوط به گل گیرها،اب پاش،عدم مصرف گازوئیل،روغن سوخته روی چرخ ها وبالاخره صاف وهموار بودن سطح پیرامون چرخ ها باید کاملا رعایت شود.

اسفالت حفاظتی یا سطحی:                                                                                     اسفالتهای حفاظتی یا سطحی به ان گروه از عملیات اسفالتی اطلاق میشود که جهت پوشش ومحافظت سطح راه مقابل عوامل جوی وجلو گیری از فرسایش ان توسط رفت وامد وسایل نقلیه اجرا میشود در این نوع اسفالت را در بسترهای خاکی وشنی ویا رویه های اسفالتی وبتنی اجرا نمود.

ضخامت اسفالتهای سطحی کمتر از 2.5سانتی متر است وعلل الاصول جزءروسازی محسوب نمیشود.

مزایا:

1)سهولت اجرا واقتصادی بودن ان است در انواع رایج ومتداول رویه سازی

2)بعد از پخش قیر بر روی سطح راه بلافاصله مصالح سنگی را بر روی ان پخش میکنند وغلتک میزنند این عمل معمولا دو لایه یا سه لایه ای می نامند در برخی از انواع اسفالت ها ی حفاظتی حتی مصالح سنگی هم استفاده نمیشوند.

3)در اسفالتهای حفاظتی از قیرهای مخلوط و قیرابه ونیز قیرهای خالص با کند روانی کم استفاده میکنند.

انواع اسفالتهای حفاظتی:

اسفالتهای حفاظتی انواع متنوغی را در بر میگیرند که از یک قیر پاشی تا پخش اسفالتهای سطحی یک تا چند لایه ای را شانل می شود .که هریک ویژگی خود را داشته وبه منظور خاصی مورد استفاده قرار میگیرند.

شرح انواع متداول اسفالت پرداخته می شود:

1)اسفالتهای سطحی یک لایه ای وچند لایه ای

2)اندودهای اب بندی

3)رود اویلینگ

4)غبار نشلنی

5)مخلوط اسفالتی متخلخل

موارد کاربرد اسفالتهای حفاظتی:

اسفالتهای حفاظتی اصولا جزءروسازی راه محسوب نمی شوند ولی به تاب سایشی،لغزشی،فرسایشی راه را می افزایند وانرا در مقابل اب ،هوا،تاثیرات یخ بندان غیر قابل نفوذ میکندودر رویه سازی راه با امد وشد کم ومتوسط منیز بهسازی موقت رویه های موجود اسفالتی یا بتنی موئرد استفاده قرار می گیرد.افزون بر این موارد اسفالتهای حفاظتی در صنعت راه سازی کاربرد های فرعی نیز دارد.

کاربرد اصلی این رویه سازی:

1)در راههایی که احداث رویه های بتنی سیمانی ویا بتن اسفالتی از نظر فنی اقتصادی ومیزان امد وشد قابل توجیه نیست.

2)در راههایی که تکمیل ضخامت لایه روسازی ویا رویه راه در چند مرحله انجام میگیرد

3)اسفالت سطحی از نفوذ اب ،هوا،یخبندان در قشرهای روسازی ورویه های ی که به مرور زمان فرسایش یافته وخشک وهوا زده وترک خورده جلو گیری میکند.

4)اغلب راههای حفاظتی که نواقص اساسی وزیر بنایی ندارند ولی ذر سطوح انها اسیب دیدگیهایی ایجاد شده است.

5)سطوح اسفالتی قیر زده ولغزنده ویا رویه های بتنی صیقل یافته غالبا به علت فقدان تاب لغزشی بویژه بعد از بارندگی وبهنگام خیس بودن سطح راه برای وسایل نقلیه حوادث زیان باری ایجاد میکند.

6)غبار نشانی بستر راههای شنی وخاکی ویا ایجاد یک لایه نسبتا مقاوم از طریق پخش لایههای متعدد ومتناوب قیر بر روی این بستر ها یکی از موارد کاربرد اسفالت سطحی است.

7)سطوح تیره رنگ رویه سیاه اسفالتی اغلب به عنوان فقدان درخشند

 اسفالت سطحی دو یا چند لایه ای:

اجرای دو یا چند بار اسفالت سطحی یک لایه ای که  حداکثر ضخامت ان به 25میلیمتر میرسد حداکثر درشتی  مصالح سنگی در اسفالت سطحی دو لایه نصف حداکثر اندازه اسمی لایه اول وبرای اسفالت سطحی سه لایه ای نصف حداکثر رسمی لایه دوم میباشد.

مواد قیری:

1)برای انجام عملیات اسفالت سطحی میتوان از قیرهای خالص،قیرهای مخلوط وقیرابه استفاده نمود.

شرایط انتخاب قیر برای اسفالتهای سطحی:

1)درجه حرارت سطح راه که قیر روی ان پخش میشود

2)درجه حرارت محیط

3)رطوبت نسبی وشدت بار در محل اجرا

4)شرایط فیزیکی راه

5)نوع مصالح سنگی مصرفی وچگونگی پخش ان بر روی سطح قیر پاشی شده

قیر مناسب باید ویژگیهای زیر را داشته باشد:

1)به اندازه کافی روان باشد تا بعد از پخش پوشش یکنواخت و همگن در سطح راه ایجاد کند یا به اندازه غلیظ باشد تا ضخامت این پوشش ثابت وبا توجه به شیب عرضی در سطح راه ایجاد نشود.

2)بعد از پخش کند روانی لازم وکافی را برای اندود کردن یکنواخت سنگ دانه هایی که بر روی ان پخش میشود را حفظ کند.

3)در صورت استفاده مصرف قیرهای محلول وقیرابه مواد حلال واب ان در فرصت مناسب تصعید وتبخیر شود تا چسبندگی بین مصالح ایجاد شود.

4)بعد از تصعید مواد حلال وغلتک زنی سنگ دانه ها را در بستر قیری سطح راه فرو نشاند ومهار کرد واز حرکت وجا به جایی انها زیر رفت وامد وسایل جلو گیری کرد.

5)به مقدار پیش بینی شده در سطح راه قیر پخش شود تا در برابر تغییرات دمای محیط ذر سطح راه قیر زدگی بوجود نییاید. 


مطالب مشابه :


نکات فنی و اجرایی راهسازی

ماشین آلات راه سازی. Civil. غلتک زدن راه از لبه خارجی شروع شده و به وسط راه خاتمه می یابد




مصالح سنگی

غلتک چرخ استفاده قرار می گیرد.افزون بر این موارد اسفالتهای حفاظتی در صنعت راه سازی




راهسازی- راه آسفالتی بهتر است یا بتنی؟

راهسازی- راه آسفالتی بهتر است یا بتنی؟ با توجه به افزایش سطح تولید سیمان در کشور و روند رو به




شرح مختصری در مورد محوطه سازی

غلتک چرخ فولادی سه چرخ در راه سازی از قیر های دمیده برای پر کردن ترک های رو سازی و همچنین




برچسب :