شناسایی انواع واحد های اقامتی
واژه شناسی:
هتل از واژه فرانسوی hotel گرفته شده است که خود برگرفته از hote به معنای مهمان است hotel. در فرانسه اشاره به ساختمانی میکند که بازدید کننده زیادی داشته باشد. اما با ورود این واژه به زبان انگلیسی و سپس گسترش آن به سایر زبانها، معنای کاربردی هتل دگرگون شده و امروزه به نوع خاصی از مکانهای اقامتی برای مسافران اطلاق میشود.
معمولا مشتریان هتل در اتاقها و سوئیت هایی که دارای تخت خواب، توالت و حمام مجزا هستند ساکن میشوند. اتاقهای یک تخته و دوتخته مشتریان بیشتری دارند.
در بخش استاندارد کیفیت خدمات گردشگری مهمانخانه های کشور از این مجموعه با حداقل شرایط استاندارد کیفیت خدمات در هتل ها آشنا می شوید .
این شرایط بر مبنای نیازها و انتظارات مشتریان تنظیم شده است. استانداردهای آورده شده در این مجموعه بطور کلی حد انتظار در هر سطح از درجه را مشخص می سازد اما خدمات موجود در هتل ها و سطح کیفی آنها منحصر به این استاندارد ها نیست و این گونه واحد ها میتوانند استاندارد کیفیت خدمات خود را فراتر از این استاندارد ها تعیین نمایند.حداقل شرایط لازم برای درجه بندی یک هتل در یکی از سطح درجات، دارا بودن سطحی از خدمات و تسهیلات است که می بایست در آن واحد به میهمانان عرضه شود هتل ها در این دستورالعمل در پنج سطح زیر درجه بندی میشوند.
یک ستاره، دو ستاره، سه ستاره، چهار ستاره، پنج ستاره
حداقل شرایط لازم برای هریک از هتل ها در پایین ترین سطح که یک ستاره خواهد بود در زیر آورده شده است.
- رعایت حداقل سطح کیفی در قسمت های مختلف واحد
- یک هتل معمولاً حداقل 8 اتاق خواب دارد
- 75% اتاق خواب ها با حمام یا تسهیلات خصوصی هستند.
- وجود محلی برای صبحانه خوری که متناسب با ظرفیت هتل طراحی شده باشد.
- وجود سیستم سرمایش و گرمایش قابل کنترل در اتاق خوابها.
ارزیابی امتیازات:
درجه |
سطح امتیازات |
یک ستاره * |
حداقل کسب امتیاز 1 برای هر مورد الزامی است و حداقل میانگین مجموع امتیازات در این سطح از درجه نباید کمتر از 2 باشد. |
دو ستاره * |
حداقل کسب امتیاز 3 برای هر مورد الزامی است و حداقل میانگین مجموع امتیازات در این سطح از درجه نباید کمتر از 4 باشد. |
سه ستاره *** |
حداقل کسب امتیاز 5 برای هر مورد الزامی است و حداقل میانگین مجموع امتیازات در این سطح از درجه نباید کمتر از 6 باشد |
چهار ستاره **** |
حداقل کسب امتیاز 7 برای هر مورد الزامی است و حداقل میانگین مجموع امتیازات در این سطح از درجه نباید کمتر از 8 باشد. |
پنج ستاره ***** |
حداقل کسب امتیاز 9 برای هر مورد الزامی است . |
هر یک از موارد خدمات، تجهیزات، فضای های موجود، نیروی انسانی و... در هتل مورد ارزیابی قرار می گیرد و متناسب با آن امتیازی کسب می نماید. در فرایند ارزیابی، امتیازاتی از صفر تا 10 ممکن است به هر یک از موارد ارزیابی تعلق گیرد. این امتیاز بر اساس کیفیت و مطلوبیت مورد ارزیابی قرار می گیرد.برای اینکه هتلی از لحاظ درجه ارتقاء یابد، می بایست کیفیت استاندارد خدمات ارائه شده به میهمان را تا حد قابل قبول بالا برد و مجموعه ای از تسهیلات خدمات مورد انتظار را فراهم آورد. بدیهی است که کیفیت خدمات اهمیت اساسی دارد اما مشتری ها انتظار دارند که سطح خدمات و مجموعه تسهیلات در هتل هایی با درجات بالاتر به تناسب درجه افزایش یابد.همه هتل ها باید مقررات الزامی را رعایت نمایند. ارزیابی هتل ها در پنج مورد صورت خواهد گرفت:
- امور ساختمانی، تاسیساتی هتل و متعلقات آن
- امور خدمات و تجهیزات هتل
- امور ایمنی، بهداشت و پایداری
- امور اغذیه و اشربه
- امور مدیریت، نیروی انسانی و آموزش
در ارزیابی امتیازات در مجموع امتیازات داده شده می بایست نسبت زیر رعایت گردد:
الف) امور ساختمانی و تاسیساتی و موارد مربوط به آن 30% از کل امتیازات
ب) امور مربوط به نوع سطح سرویس و خدمات و تجهیزات و موارد مربوط به آن 50% از کل امتیازات
ج) امور مربوط به مدیریت، نیروی انسانی و آموزش 20% از کل امتیازات
هتل ها به 5 درجه یا ستاره * و به چهار کلاس A,B,C و کلاس Top تقسیم می شوند.
هتل بوتیک:
هتل هایی که به سبک معماری جدید و کاملا منحصر به فرد در تمام قسمت های آن طراحی شده است و کلیه فن آوری پیشرفته روز دنیا در آنها بکار رفته است.
راهسرا(متل):
راهسَرا یا متل به اقامتگاهی در جادههای کرانهای و کوهستانی و جنگلی و بیابانی گفته میشود که توقفگاه آن غالباً در دیدرس مسافران است.
تفاوت راهسرا(متل) با هتل بیشتر در اینست که در راهسراها نـام و نشان مشتری تا اندازه زیادی برای صاحب اقامتـگاه ناشنـاس می ماند و اینکه جایـگاه راهسراها معمولاً در کنار بزرگراهها و جاده هاست و هتل ها مهمانخـانهها کـه بیشتر در هستههای شهری قرار دارند. همچنین درهای راهسراها معمولاً رو به بیرون و به جاده باز میشود در حالی که در هتل و مهمانسرا ها به یک راهرو باز می شود از نخستین راهسراها در ایران از کرانه های خزر در مسیر بزرگراه از متل قو و متل توریست توس در مشهد را نام برد.
لازم به توضیح است واژه راهسرا به جای متل توسط فرهنگستان زبان و ادب فارسی تصویب شده است.
متـل ها اساسا ماهیت بین راهی داشتــه و معمــولا خارج از شهرها قــرار دارد. در تعریف متــل میتوان گفت که «هتلی است که در آن مسافران میتوانند با خودروی شخصی وارد شده و حتی خودرو را مقابل درب اتاق خود پارک نمایند» یکی از مشخصههای اصلی متلها عدم وجود لابی در آنهاست چرا که میهمانان به مجرد وارد شدن به متل بدون نیاز به پیاده شدن کلید اتــاق خود را از رسپشن دریافت نموده و مستقیما به سمت اتــاق خود رانندگی مینمایند.لازم به ذکر است امکاناتی از قبیل پمپ بنزین ،کارواش،تعمیرگاه،پارکینگ در متل ها وجود دارد.
هتل آپارتمان:
دارای واحد یا سوئیت نوعی مکــان اقامت مستقل اجاره ای هستند که همــانند اتـاق ها و سوئیت های یک هتـل بـه مسافران اجاره داده می شوند این واحدهای مستـقل و دارای امکانات استاندارد لازم برای خواب سرگـرمی و آشپزی و نظافت هستند و همــانند هتـل به صورت مبله است . به این معنـا در فواصل زمانی منظم (معمولا روزانه) نظافت هتل آپارتمان انجام می گردد.تفاوت عمده هتـل آپارتمان با هتل وجود امکــانات آشپزی در اتاق یا آپارتمان مورد اقامت می باشد.
مهمانسرا:
مکـان است اقامـتی با امکانات مشابه متل با این تفـاوت که امکاناتی مثل پمپ بنزین،کارواش و ... را دارا نمی باشد.در ایران مالکیت مهمانسرا ها با سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری می باشد.
شبانهروزی (هاستل):
نوعی اقامتگاه شبـانه روزی اجـاره ای است که مهمانان بیشتر به صورت گروهـی در اتاقها یا سالنهای بزرگ اقامت می کنند که می توان آنرا مهمانپذیر جوانـان نامید،معمـولا هر مهمان دارای یک تخت است که در یک اتــاق مشترک با تعداد دیگری از مهمانان قرارگرفته است ،معمولا امکانات بهداشتی(حمام و توالت)و نیز آشپزخانه در بیرون از اتاقـها و به صورت اشتراکی مورد استفاده قرار می گیرند.شبانه روزی ها بیشتر مورد استفاده جوانان گردشگر و مسافران معروف به بک پکر به معنی گردشگر کوله پشتی قرار می گیرند.
اتاقهای چهارتخته، شش تخته و هشت تخته از انواع رایج اتاقهای موجود در شبانهروزی ها هستند. معمولا اتاقها و سالنهای با ظرفیت بیشتر را خوابگاه میگویند که گاه میتواند بیش از بیست تخت داشته باشد. برخی مهمانپذیرهای شبانهروزی دارای اتاقهای یک تخته و دو تخته و یا اتاقهای دارای امکانات مستقل نیز هستند
شبانهروزی ها، معمولا ارزانقیمت ترین مکانهای اقامتی مسافرتی به حساب میآیند. هزینه نگه داری از آنها در مقایسه با هتل ها ناچیز است و خدمات آنها نیز ابتدایی است. بهداشت ناکافی از مشکلات عمومی این مکانها به حساب میآیند. علاوه بر آن، خطر دزدی از وسایل شخصی در این مکانها زیاد است.
تختخواب و صبحانه:
تختخــواب و صبحانه که در انگــلیسی Bed and breakfast بد اند برکفست یا به اخــتصار B&B بی اند بی نامیده میشود نوعی مکان اقــامتی برای اجـــاره کوتاه مدت است که در آمریکا، کانادا، برخی کشورهای اروپایی و نیز در استرالیا، نیوزلند و اسرائیل رواج دارد. معمولا این مکانها، خانههای شخصی افراد هستند که یکی دو اتاق آنها به مسافران اجاره داده میشود. صاحبخــانه در نقش میزبان، علاوه بر تامین امکانات خواب و بهداشتی، صبحانه میهمانان را نیز تهیه میکند.
زائر سرا:
زائرسَرا نوعی مکان اقامتی است که بیشتر در نزدیکی امامزاده ها و اماکن مذهبی بنا میشود. شهرهای مذهبی مانند مشهد و قم دارای تعداد زیادی زائر سرا هستند. زائرسراها ممکن است همانند هتل دارای اتاقها و سوئیت های مجزا باشند. اما معمولا چون مورد استفـــاده گروهی کاروانهای زیارتی قرار میگیرند دارای خوابگاه های گروهــی با تختخواب یا بدون تختخواب هستند.
مسافر خانه :
در ایران به مکان های اقامتی ارزان قیمت گفته می شود در اوایل قرن چهردهم خورشیدی ساخت مسافر خانه های ارزان قیمت در ایران گسترش یافت و تمرکز این مکانها در میادین اصلی شهر و در مجاورت گاراژهای مسافرتی بود. و دارای درجات مختلفی هستند که به ترتیب از مهمان پذیر ممتاز-درجه یک – دو – سه از کیفیت آنها کاسته می شود.
پانسیون:
محلی است که به صورت اجاره با مدتهای طولانی در اختیار افراد قراد گرفته دارای امکاناتی در حد مهمانپذیر ها می باشد و بیشتر توسط دانشجویان و کارمندان و یا افرادی که قصد اقامت طولانی تر در مکانی را دارند مورد استفاده قرار میگیرد و هزینه اقامت در آن نسبت به مهمانپذیر ها ارزانتر می باشد.
کمپ:
به فضایی موقت جهت اسکان کمتر از یک روز و حتی یک شب اطلاق می شود و امکاناتی همچون چادر،سرویس بهداشتی و رستوران و غیره را دارا می باشد.
کمپینگ کاروان:
اتاقک هایی چرخ دار و متحرک است که به وسیله خودرو یا اسب یا حیوانات دیگر جابجا می شود و بیشتر مخصوص افرادی است که قصد مسافرت های طولانی مدت را دارند.
مطالب مشابه :
تفاوت "متل" با "هتل"!
تاریخچه راهسرا به سبک نوین به دهه ۱۹۲۰ در ایالات متحده آمریکا برمیگردد یعنی زمانی که دسته
فرق هتل با متل
تاریخچه راهسرا به سبک نوین به دهه ۱۹۲۰ در ایالات متحده آمریکا برمیگردد یعنی زمانی که دسته
تفاوت ها
تاریخچه راهسرا به سبک نوین به دهه ۱۹۲۰ در ایالات متحده آمریکا برمیگردد یعنی زمانی که دسته
شناسایی انواع واحد های اقامتی
راهسَرا یا متل به اقامتگاهی در جادههای کرانهای و کوهستانی و جنگلی و بیابانی گفته می
تفاوت هتل با متل
صحرايي يا ساحلي با توقفگاه هايي كه بيشتر در ديدرس مسافران است به راهسرا يا متل معروفند.
اصطلاحات تخصصی در مورد مسافرت
راهسَرا یا متل به اقامتگاهی در جادههای کرانهای و کوهستانی و جنگلی و بیابانی گفته می
مجموعه اسامی خاص انگلیسی فارسی - بخش چهارم
Motel راهسرا. Motherboard کارت صدا
برچسب :
راهسرا