بررسی علل عدم توسعه نیافتگی "کهگیلویه وبویراحمد " :راه و ترابری یکی از موانع توسعه در استان
سید ابوالحسن حسینی نیک : با توجه به اینکه در توسعه و عدم توسعه یک جامعه هم عواملی داخلی و هم عوامل بیرونی نقش دارند. لذا به نظر میرسد عوامل داخلی به نسبت عوامل خارجی بیشترین نقش را در موانع توسعه این استان داشته است .همچنین شایان ذکر است استان کهگیلویه و بویراحمد در عین حالیکه به عنوان یک سرزمین چهار فصل شناخته میشود و در بخشهای کشاورزی، صنعتی، گردشگری و... از موقعیت خیلی خوبی نسبت به سایر استانها در زمینه توسعه برخوردار میباشد اما متاسفانه توسعه چشمگیری پیدا نکرده و میتوان گفت نه محروم ترین بلکه مظلومترین است. بنابراین، این نگارنده پژوهشی تحت عنوان« فرصتها، چالشها و راهکارهای توسعه در استان کهگیلویه و بویراحمد» انجام داده که یکی از فصول این پژوهش موانع توسعه در استان کهگیلویه و بویراحمد میباشد. از این رو سعی نگارنده بر این است که به بررسی راه و ترابری همراه با ارائه پیشنهاداتی در این خصوص به عنوان یکی از موانع اصلی توسعه در استان بپردازد .
راه و ترابری در استان کهگیلویه و بویراحمد
قرآن نیز به توسعه اقتصادی توجه ویژه ای داشته است و اصولا نه تنها پیشرفت های اقتصادی، عملی و فنی را در شکل گیری تمدنی اصالت می بخشد، بلکه بر این نکته تاکید می ورزد که مسئولیت و وظیفه انسان در زمین به عنوان خلیفه الله، آبادانی زمین و استعمار آن است. خداوند در آیه 61 سوره «هود» به صراحت به این وظیفه و مسئولیت جامعه بشری در قبال زمین اشاره می کند و می فرماید: هو انشاکم من الارض و استعمرکم فیها؛ اوست که شما را از زمین پدید آورده است و خواست که آبادانش دارید. آیات بسیاری به مسئله راه ها و ترابری به عنوان یک نعمت توجه داده و از مردمان می خواهد که خداوند را بدان شکر و سپاس گویند.
از جمله این آیات می توان به 15 سوره نحل، 53 و 54 سوره طه، 31 و 32 سوره انبیاء، 10 سوره زخرف و نیز 19 و 20 سوره نوح اشاره کرد. در همه این آیات خداوند به ایجاد و انشاء راه ها در میان کوه ها و دره ها اشاره می کند که شرایط مناسبی برای کوچ و ترابری انسان فراهم آورده است و انسان ها می بایست به این آیات و نشانه های الهی سپاسگزار خداوند بوده و به درستی از این نعمت های بزرگ الهی بهره گیرند.[1]
با توجه به آیات مذکور یکی از مولفه ها و عناصر اصلی توسعه اقتصادی، راه و ترابری است. به این معنا که ایجاد و توسعه راههای دریایی، هوایی و زمینی و همچنین امنیت راهها در چگونگی بهره گیری از ترابری نقش بنیادین و سازنده در همه ابعاد توسعه به طورمستقیم دارد؛ زیرا بدون راه امکان تبادلات فرهنگی و انتقال داده ها و یافته ها از سرزمینی به سرزمین دیگر فراهم نمی شود. از این روست که گفته اند شکل گیری تمدنی مبتنی بر تحقق و فراهم آوری زمینه های مناسب و مساعد راه وترابری است.
شایان ذکر است یکی از ویژگیهای مهم و با اهمیت کهگیلویه در طول تاریخ، موقعیت جغرافیایی و سوق الجیشی آن بود. قرار گرفتن در مسیر جاده های ارتباطی و تجاری که مناطق جنوب را به نواحی مرکزی متصل می کرد و نیز پیوند دادن بنادر خلیج فارس به مرکز کشور از جمله این ویژگی ها بود.
در تاریخ ایران دوران باستان و اسلامی شهر بیرام قباد (ارجان دوران اسلامی) مرکز ایالت قباد خوره (کهگیلویه) از مراکز مهم تجاری و تلاقی راههای مختلف از عراق به بنادر جنوب در خلیج فارس و خوزستان به سمت فارس بوده است به طوریکه آقای «گاوبه» اهمیت ارتباطی شهر ارجان را به نحو احسن تشریح کرده است. به هر حال از راههای مهم دوران قبل از اسلام دو شاخه اصلی باقیمانده و عبارتند از: شیراز – ارجان و ارجان- اصفهان که جاده ارجان- اصفهان به جاده جنوب- شمال معروف است.
بر این اساس، از زمان شکل گيري استان کهگيلويه و بويراحمد به عنوان يک واحد سياسي مستقل در نقشه جغرافيايي کشور در سال 1342 مشکل اصلي استان نبود جاده ارتباطي بوده است و بعد از شکل گيري انقلاب اسلامي توسعه راههاي اين استان به يکي از دغدغه هاي اساسي مديران تبديل شد.
به اذعان همه کارشناسان و مسوولان استاني و فرا استاني نبود ارتباط جاده اي مناسب یکی از مهمترين دلايل عقب ماندگي و محروميت استان از شاخص هاي توسعه بوده است. به اعتقاد این کارشناسان اثري که حمل و نقل بر ساختار فضايي يک منطقه بر جاي مي گذارد باعث تمرکز يا عدم تمرکز فعاليتهاي اقتصادي در منطقه و درنتيجه باعث رشد اقتصادي و اجتماعي نواحي در دسترس يا رکود نواحي دور از دسترس در زمينه هاي مختلف مي شود .
در حال حاضر طول مجموع راههاي موجود در استان کهگيلويه و بويراحمد پنج هزار و 780 کيلومتر مي باشد که از اين مقدار 356 کيلومتر آن راه اصلي و 37 کيلومتر آن بزرگراه است که بيش از 80 درصد آنها از بعد از انقلاب اسلامي احداث شده است. اولين اقدام اساسي براي بهبود وضعيت اين منطقه از کشور در زمينه راههاي استان مربوط به تصويب اعتبار آسفالت راههاي اصلي مرکز کهگيلويه و بويراحمد در سال 1358 است.
سال 1358 قرارداد آسفالت راههاي ياسوج به شيراز و ياسوج به باباميدان بطول 240 کيلومتر از سوي وزارت راه با پيمانکار شرکت پيکر منعقد که هزينه اسفالت اين دو راه يک ميليارد ريال و مدت قرارداد آسفالت آنها يک سال و نيم تعيين شد. آخرين تحول مربوط به حوزه راهسازي که بدون شک تاثير زيادي بر توسعه استان خواهد داشت، بهره برداري از مسير جديد همين دو راه است که در ابتداي سال 89 13کليد خورد.
بنابراین با توجه به موارد فوق به طور کلی می توان گفت: استان کهگیلویه و بویراحمد برای توسعه همه جانبه به خصوص اقتصادی نیاز به راه و ترابری دارد . زیرا این استان صعب العبور و کوهستانی است و به لحاظ گردشگری، کشاورزی و صنعت و معدن ظرفیت های ناشناخته زیادی دارد که برای شناسایی و شکوفا کردن این ظرفیت ها نیاز به توسعه راه دارد. به عنوان مثال افزايش ميزان توليد سيمان یا فولاد اين استان و رقابت با ساير استانهاي کشور مستلزم توسعه شبکه حمل و نقل ريلي، جاده اي ، هوايي و دريايي است.
درست است که بعد از انقلاب اسلامی در زمینه ساخت جاده و راه استان توسعه چشمگیری داشته است اما به نظر می رسد با توجه به پتانسیل های ذکر شده برای سرمایه گذاری، استان نیاز بیشتری به این امر مهم دارد. زیرا نزدیک ترین نقطه استان به بنادر جنوبی 60 کیلومتر و دورترین آن 160 کیلومتر است که این امر از نظر حمل و نقل کالاها به سود سرمایه گذاران می باشد. در حال حاضر در دو شهر گچساران ، منطقه نفت خیز استان و همچنین شهر یاسوج ، مرکز اداری
این استان دو فرودگاه وجود دارد و نیز برنامه های مطالعاتی اتصال استان به بزرگ راه های کشور، ارتباط ریلی با فاصله 150کیلومتر از اقلید پایان یافته که دولت درنظر دارد عملیات اجرایی آنها را در آینده ای نزدیک آغاز کند.
پس تقويت و بازسازي بخش حمل و نقل با کمک روشهاي نوين و هوشمند حمل و نقل مي تواند بدليل واقع شدن استان در مسير شمال - جنوب، دگرگوني سريع و شگرفي در رشد و توسعه اين استان و حتي کشور بوجود آورد. زیرا تقویت و باز سازی صنعت حمل و نقل استان موجب ايجاد فعاليتهاي اقتصادي جديد، اشتغالزايي، سرمايه گذاري و توليد خواهد شد. به هر حال وجود سه محور ارتباطی مهم و استاندارد یاسوج – شیراز ، یاسوج – بابامیدان و یاسوج – سمیرم که استان را از سه نقطه به استانهای مختلف کشور متصل می کند از مزایای بخش حمل و نقل استان می توان ذکر کرد . در ضمن وضع پایانه مسافربری این استان خیلی نامناسب می باشد لذا این استان نیازمند باز سازی یا ساخت چند پایانه مسافر بری مناسب می باشد.
منبع خبر:عصر دنا
مطالب مشابه :
حرکت شجاعانه سایت عصردنا
سردبیر عصر دنا به جرم افشاگری فساد اداری در یکی از ادارات استان کهگیلویه و بویراحمد به
ناکامیهای سریالی عصر دنا در حمله به فرماندار گچساران
گچساران امروز خبری -تحلیلی - ناکامیهای سریالی عصر دنا در حمله به فرماندار گچساران | نظرات
مروری بر کامنت های همشهریان آقای فرماندار در سایت عصر دنا
کامنتهای زیر از سایت عصر دنا گرفته شده در قسمت معرفی آقای حبیبی منش بعنوان فرماندار گناوه .
عدهای از شهروندان بویراحمدی از “عصر دنا” شکایت کردند
سرزمین لُر - عدهای از شهروندان بویراحمدی از “عصر دنا” شکایت کردند - بلاد لر (لک، کلهر
مراسم رونمائی از خودرو دنا
خودروی دنا سردمدار نسل جدیدی از خودرو با نشان ملی است و این خودرو تحولی تازه درطراحی و ارائه
عصردنا سکه یک پول شده است
و بویراحمد و سفرایشان به گچساران، بهانه ای جدید برای حمله عصر عصر دنا و تحقق
مصاحبه کامل عصر دنا با فرماندار گچساران
نظرسنجی دوره نهم انتخابات مجلس گچساران - مصاحبه کامل عصر دنا با فرماندار گچساران - - نظرسنجی
معاون عمرانی استاندار عزل شد
اوای دنا. ابشار منبع :عصر دنا. نوشته شده در تاريخ چهارشنبه 18 اردیبهشت1392 توسط مدیر
بررسی علل عدم توسعه نیافتگی "کهگیلویه وبویراحمد " :راه و ترابری یکی از موانع توسعه در استان
مجله خبري دنا - بررسی علل عدم توسعه نیافتگی "کهگیلویه وبویراحمد " : منبع خبر:عصر دنا.
برچسب :
عصر دنا