سنگنوشته تونل کندوان ناشناخته مانده

 

خبرگزاري فارس: سنگ نوشته‌هاي تونل و جاده باستاني عهد ناصري در ولي‌آباد سياه بيشه كندوان به علت مديريت ناصحيح، حتي براي مسئولان نيز ناشناخته است. به گزارش خبرگزاري فارس از چالوس، جاده كالسكه‌رو عهد قاجار از شمال تهران آغاز و از طريق اوشان و فشم و دهكده شهرستانك به حاشيه رودخانه منطقه لورا (رودخانه كرج) مي‌رسد و پس از عبور از ارتفاعات كندوان و كاروانسراي معروف دوران صفوي به منطقه سياه بيشه و ولي‌آباد (عنن)متصل مي‌شود و سپس از نقطه‌اي كه با نام محلي مسيل (دربند) مشهور است به حاشيه رودخانه چالوس وصل مي‌شود.
اكنون در قسمت جنوب شرقي و شمال دهكده ولي‌آباد كندوان آثار اين جاده قديمي و كالسكه‌رو موجود است و در اثر گذشت زمان و ريزش و رانش، سنگفرش‌هاي آن در زير سنگ‌ريزه‌ها و درشت سنگ‌ها پنهان مانده است.
تونل باستاني عهد قاجار كه حاصل دسترنج كلنگ بدوشان و صنعتگران كشورمان بوده در بخش شمال غربي اين دهكده و در بالا‌دست نقطه صخره‌اي معروف به هفت براداران جاده فعلي با همه مشكلات طبيعي همچنان محكم و استوار مانده است.
هرچند اين اثر باستاني، كتيبه‌ها و سنگ‌نوشته‌هاي خود را به يغماگران آثار فرهنگي تسليم كرده است، اما منوچهر ستوده در تحقيقات مكتوب خود در كتاب از آستارا تا استر‌آباد، تصاوير و خطوط آن را ماندگار كرده است.
اين آثار باستاني در حال حاضر در حومه دهكده ولي‌آباد، سياه بيشه قرار دارد و هر دو آبادي جزو بخشداري كلاردشت است و سياه بيشه نقطه‌اي است كه اعتماد‌السلطنه، وقايع‌نگار عهد ناصري در كتاب خاطرات خود از آن به عنوان اقامتگاه ييلاقي و شكارگاه شاه قاجار ياد كرده است.
طول اين تونل بيش از 10 تا 12 متر نيست و ديواره آن صخره‌اي بوده و پوشش ديگري ندارد، حفر اين تونل باريك با ابزارهاي ابتدايي آن زمان به اتمام رسيده است.
در مورد اين اثر باستاني كه در طبيعت زيباي جاده شمال قرار دارد و هر روز باستاني‌تر مي‌شود، از علي سالاريان كارشناس اداره ميراث فرهنگي و آثار باستاني سوالاتي پرسيديم كه وي اظهار داشت: در مورد اين اثر باستاني عهد قاجار اطلاعي نداريم و در اين اداره ثبت نشده است.
سالاريان در مورد جاده سنگفرش قديمي ديگري سخن گفت كه در قسمت غربي چالوس و در منطقه ذوات قرار دارد.
وي در مورد تونل و جاده عهد ناصري اظهار بي‌اطلاعي كرد.
از آنجا گه اين اثر علي‌رغم بي‌اطلاعي اداره ميراث فرهنگي چالوس و نوشهر همچنان وجود دارد و در كتب مختلف مورخان معاصر و دوران قاجار از آن ياد شده است و اكنون در هنگام كوچ دامداران، پناهگاه چوپانان و احشام آنان در بوران و برودت هوا است، از طريق يكي از آگاهان به گروه باستانشناسي دانشگاه مارليك نوشهر مراجعه كرديم
محمد قمري مدير گروه باستانشناسي دانشگاه غير‌انتفاعي مارليك نوشهر اظهار داشت: حدود يك سال قبل به منظور شناسايي آثار ديرينه اين منطقه (چالوس و نوشهر) و معرفي آن به دانشجويان اين رشته، از جاده و تونل باستاني عهد ناصري بازديد به عمل آمد.
وي اظهار داشت: در زمان بازديد دو كتيبه بر پيشاني قسمت ورودي جنوبي آن همچنان وجود داشت كه يكي از كتيبه‌ها با خط فارسي و ديگري با خط فرانسوي كه خط و زبان متداول قاجار بود و بدون ترديد اين تونل و جاده با دستور شاه قاجار و به منظور عبور كالسكه‌ها و وسايل عبور و مرور ديگر آن زمان احداث شده و از جاده‌هاي پيشينيان وسيع‌تر است.
مدير گروه باستانشناسي دانشگاه مارليك افزود: در مورد كتيبه‌ها بايد گفت تعدادشان به همين دوسنگ نبشته محدود نبوده است.
احمد ستوده مورخ و محقق معاصر از متن آن‌ها در كتاب خود ياد كرده است.
قمري با تائيد اين اثر باستاني گفت: پس از شناسايي و تحقيقات علمي، تاريخي و باستاني بودن آثار باقيمانده را اعلام داشته و البته ثبت آن در رديف يك اثر تاريخي و باستاني به عهده سازمان ميراث فرهنگي است.


مطالب مشابه :


معاون دانشگاه علمی و کاربردی نوشهر: قالب فارغ التحصیلان دانشگاه علمی و کاربردی جذب بازار کار می شوند

معاون آموزشی دانشگاه جامع علمی و کاربردی نوشهر گفت: قالب فارغ التحصیلان دانشگاه علمی و




چالوس

رشته كوه البرز، از خاور به نوشهر و از باختر به تنكابن محدود دانشگاه علمی کاربردی




لیست دروس رشته مدیریت جهانگردی

دانشگاه مارلیک نوشهر ریاضیات کاربردی در خدمات جهانگردی دانشگاه علمی کاربردی




جهانگردی و معرفی جاذبه های ایران

دانشگاه مارلیک نوشهر . خدمات جهانگردی دانشگاه علمی کاربردی نخبگان




برنامه مرحله اول همایش زائران 94-93

برنامه مرحله اول همایش زائران 94-93 - - دانشگاه علمی-کاربردی حج و زیارت نوشهر- چالوس




تاریخ صفویه

دانشگاه مارلیک نوشهر . خدمات جهانگردی دانشگاه علمی کاربردی نخبگان




بررسی سند چشم انداز 1404 و جهانگردی

وبلاگ تخصصی رشته مدیریت جهانگردی دانشگاه مارلیک نوشهر جهانگردی دانشگاه علمی کاربردی




سنگنوشته تونل کندوان ناشناخته مانده

از آگاهان به گروه باستانشناسي دانشگاه مارليك نوشهر دانشگاه علمی کاربردی




منابع درس تاریخ فرهنگ ایران (استاد هاشمی)

دانشگاه مارلیک نوشهر معماري ايران،انتشارات دانشگاه دانشگاه علمی کاربردی




برچسب :