آشنایی با قلعه های ایران (3)
در ایران قلعه های بسیاری وجود دارد که هر کدام بازمانده از دوران خاصی
هستند و در شهرها و روستاهای سراسر کشور پراکنده شدهاند. هر کدام از آنها
زیبایی خاص خود را دارند. برای آشنایی بیشتر از قلعه های دیدنی کشور
خودمان در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
قلعه پالنگان (کردستان)
قلعه
پالنگان در استان کردستان در فاصله ۸۰۰ متری جنوب شرقی روستای پالنگان
قرار دارد. این قلعه در دره تنگیور و در محل چشمههای پرآب قرار دارد که
آثار و بقایای اتاقها، آتشکدهها و پلهای قدیمی آن نمایان است.
آشنایی با قلعه گویجه (آذربایجانشرقی - مراغه)
قلعه کوچک گویجه در 45 کیلومتری جنوب شرقی مراغه و در کنار رودخانه قوری چای قرار دارد. نام قلعه گویجه برگرفته از سنگهای سبزرنگی است که در منطقه وجود دارد. باید بدانید، این قلعه به دست انسان ساخته نشده است و حاصل تودهای طبیعی است و انسانها نیز با استفاده از لاشه سنگها سوراخها و راههای آن را به بیرون بستهاند.
قلعه شیرکوه (قزوین)
قلعه شیرکوه که بیدلان نیز خوانده میشود در نزدیکی روستای باغدشت و برفراز قلهای که 1851 متر از سطح دریا ارتفاع دارد، قرار دارد. دسترسی به این قلعه سخت است و درههایی با عمق بیش از 600 متر دارد. دیوارههای بلند و برجهای مستحکم قلعه آن را تسخیرناپذیر نشان می دهند.
قلعه دختر روستای دوان (فارس)
قلعه دختر در ارتفاعات کوههای دوان و مشرف به روستای دوان قرار دارد. روستای دوان در 12 کیلومتری شمال کازرون و در دامنه کوهی از رشته کوههای زاگرس واقع است. در مورد قدمت قلعه، با در نظر گرفتن شواهد کمی همچون دیوارههای دور قلعه، خورده سفالهای درون آن، دیوارهها و نوع بناهای ساخته شده درون قلعه، ملات به کار رفته در بنا و... میتوان فرض اولیه را بر ساسانی بودن آن قرار داد.
قلعه تل (خوزستان)
قلعه تل در شهر تاریخی قلعه تل در شمال استان خوزستان در حدود سال 1790 میلادی ساخته شده است. قدمت این قلعه به محمد تقیخان چهارلنگ بختیاری می رسد. این قلعه تل از زمان جنگ جهانی دوم و شهریور 1320 شروع به ویران شدن کرد. در سال 1840 میلادی بنای قلعه دارای حوزه نفوذ گستردهای بود که دامنه آن در شمال و شمال شرق تا مناطق اراک و اصفهان از یک سو و سراسر لرستان و خوزستان و قسمتهایی از فارس و کهگیلویه را از سوی دیگر فرا میگرفت. در این دوران قلعه تل بهعنوان مرکز فرماندهی ایل بختیاری ایفای نقش میکرد و سبب دغدغههای حکومت مرکزی شد.
قلعه شیخ سلطان یا مغویه (هرمزگان)
قلعه شیخ نصوری (بوشهر)
قلعه نصوری در شهر بندر طاهری از توابع بخش مرکزی شهرستان کنگان قرار دارد و یکی از اثرهای تاریخی و از نقاط دیدنی استان بوشهر در جنوب ایران است. قلعه نصوری که به قلعه شیخ نیز مشهور است، متعلق به اوایل دوره قاجاریه است.
قلعه فورک (خراسان جنوبی)
قلعه فورک در روستای فورک در شرق شهرستان بیرجند قرار دارد. این قلعه بعد از قلعه الموت مهمترین مقر حضور اسماعیلیان به حساب میآمده است و در این محل فداییان مطلق را تحت تعلیم و آموزشهای مخصوص قرار میدادند. فداییان مطلق گروهی بودند که حتی اسم نداشته و پس از ترک قلعه برای انجام ماموریت نامشان عوض میشد و به اسم مستعار برای قتل دشمنان فرقه اسماعیلیه میرفتند.
نارین قلعه یا نارنج قلعه (یزد)
نارینقلعه مهمترین و دیدنیترین بناى تاریخى شهرستان میبد است. این قلعه از بناهاى مربوط به دوره اشکانی و قبل از اسلام است و در دوران مظفریان تعمیراتى در آن صورت گرفت. اطراف آن خندقی بوده است و نقبهای زیر آن گاهی تا یک فرسنگ امتداد دارد.
مساحت این قلعه 3 هکتار و بنا در 7 طبقه و داراى برج و بارو و دربندهاى متعدد است و بالاى تپهاى مسلط بر شهر میبد قرار دارد. قطر پایینترین حصار قلعه که قسمت بزرگى از آبادى میبد را دربر مىگرفت، 5 و در بعضى قسمتها به 20 متر مىرسیده است.
از این قلعه که کاملا از خشت و گل ساخته شده است، در دورههای مختلف تاریخی به عنوان ارگ حکومتی یا دژ نظامی استفاده میشده است. اوج اقتدار این قلعه در پیش از اسلام، مربوط به دوره ساسانیان و پس از آن مربوط به دوره آل مظفر است. این قلعه، یک قلعه نظامی بوده ولی بعضی با توجه به شکل 5 طبقه آن احتمال میدهند که زیگورات بوده و از آن به عنوان معبد استفاده میکردهاند.
قلعه چالشتر (چهارمحال و بختیاری)
قلعه خدا رحم خان یا قلعه چالشتر اثری باشکوه از نظر معماری و هنری حجاری در ایران، در سال 1323 قمری در چالشتر در 5 کیلومتری شهرکرد احداث شد. مجموعه تاریخی چالشتر شامل سردر سنگی، خاننشین، اندرونی، حمام، انبارها و اصطبلها است. قلعه عیانی و خاننشین این مجموعه تاریخی دارای 38 ستون سنگی با سر در و ایوان است.
این قلعه شامل نقوش افسانهای و اسطورهای، زندگی روزمره، گل و گیاه و نقوش فرشته است. این نقوش به صورت ماهرانه و زیبا خلق شده اند و در برخی موارد به صورت برجسته حجاری شده است. در این مجموعه قلعه، اندرونی با یک دالان با قسمت خاننشین ارتباط و ایوان آن ۱۰ستون سنگی دارد. اتاقهای این مجموعه قلعه نیز با نقوشی به سبک نقاشی لندنی که تلفیقی از هنر نقاشی ایرانی و غربی است، مزین است و از جمله می توان به نقوش گل و گلدان، افسانه لیلی ومجنون و نقوش اسلامی شامل یوسف و زلیخا به همراه خط نوشتهای از آیات قرآن اشاره کرد. این مجموعه قلعه 5 ایوان دارد و 5 اتاق نیز در اندرونی آن هستند و در مجموع ۴۰ستون دارد. اندرونی آن به نام قلعه ستوده معروف است. طبقه دوم قلعه ستوده دارای پنج اتاق است اتاق پنج دری و اتاقهای جانبی آن با نقاشیهای (لندی) کتیبه آیات قرانی صحنه نقاشی یوسف و زلیخا سر بخاری گچ بری قاب و تخته سقفها تزیین شده اند. دو حوض سنگی بیضوی شکل در حیاط دو قلعه وجود دارد. قلعه ستوده با دالانی به قلعه خدارحم خان مرتبط میشود. حمام خصوصی این مجموعه از دو طرف، دالان ارتباطی به دو ساختمان است.
منبع:برترین ها
مطالب مشابه :
خرید پستی بازی قلعه 4
دسته بازی سرگرمی زیردسته راهبردی. چهار بازي زيبا از قلعه شامل : Stronghold 1 Stronghold 2 Stronghold Crusader
یادداشت ویژه : تمام اطرافیان قلعه نوعی ... (4) "منصور عظیمی"
یادداشتهای یک ناشناس - یادداشت ویژه : تمام اطرافیان قلعه نوعی (4) "منصور عظیمی" -
شعر و آکورد آهنگ قلعه ی تنهایی از فرامرز اصلانی -ریتم : 4/4
Fiery Guitar - شعر و آکورد آهنگ قلعه ی تنهایی از فرامرز اصلانی -ریتم : 4/4 - ترانه"آهنگسازی"تنظیم
قلعه قهقهه
قلعه قهقهه . قلعه قهقهه در منطقه قره داغ ( ارسباران ) و در دهستان یافت از بخش هوراند شهرستان
بهمن خونین جاویدان
قلعه سریهای چهار دانگه مقیم نکا - بهمن خونین جاویدان - وای برآنهاکه قلب هایی سخت در برابرذکر
آشنایی با قلعه های ایران (3)
در ایران قلعه های بسیاری وجود دارد که هر کدام بازمانده از دوران خاصی هستند و در شهرها و
قلعه بابک خرمدین 90/4/17 همراه با انجمن کوهنوردان زنجان
کوهستان سرد - قلعه بابک خرمدین 90/4/17 همراه با انجمن کوهنوردان زنجان - داغ داش
برچسب :
قلعه 4