گزارش بازديد علمي زمين شناسي در منطقه خوش ييلاق
گزارش بازديد علمي زمين شناسي در منطقه
خوش ييلاق (هسته تخصصی استان گلستان----یوسف آق)
مینی بوس ساعت 7 صبح از گرگان به سمت آزادشهر حرکت کرده بود و همکاران زمین شناسی در غرب استان را به همراه داشت . پس از گرد آمدن تمامي همكاران ، مینی بوس در ساعت 5/9 صبح از آزادشهر حرکت کرد . مقصد منطقه خوش ییلاق بود ، که می بایست از جاده آزادشهر – شاهرود می رفتیم . برای صرف صبحانه به پارک زیبایی در نزدیکی آزادشهر به نام پارک شبنم رفتیم .
مسیری را که زمین شناسان استان عزیمت داشتند، می توان به چند ایستگاه ، تقسیم بندی نمود :
ایستگاه اول : دره زرق در
این محل در فاصله 15 کیلومتری شهر آزادشهر در نزدیکی روستای حاجی آباد می باشد . از لحاظ زمین شناسی این منطقه ، انواع مختلفی از سنگها ،اعم از رسوبی ، آذرین و دگرگونی را داراست و خود یک کتاب سنگ شناسی کامل است و همه ساله همکاران زمین شناسی دانش آموزان خود را برای گردش علمی به این منطقه رهسپار می کنند .سنگهای رسوبی این منطقه مربوط به سازند شمشک است و شامل کنگلومرا ، ماسه سنگ ، شیل و شیل زغال دار حاوی فسیلهای گیاهی فراوان وحتی لایه های ذغال سنگ مرغوب می باشد . در این منطقه یک توقف کوتاه ده دقیقه ای داشتیم . یکی از پدیده های جالب زمین شناسی در این منطقه یک گسل رانده ( معکوس ) بود که در لایه های سازند شمشک مشهود بود.همکاران زمین شناسی در مورد چگونگی تفهیم مفهوم انواع گسل خصوصا گسل عادی و معکوس ، باهم به بحث و گفت وگو پرداختند .
ایستگاه دوم :افق لاتریتی
این محل در نزدیکی روستای تیل آباد واقع است . پدیده زمین شناسی بعدی تعیین مرز دوران پالئو زوئیک و دوران مزوزوئیک بود که با استفاده از افق لاتریتی قرمز رنگ صورت می گرفت . در بین دو سازند درود ( پالئوزوئیک ) و سازند الیکا ( مزوزوئیک ) این افق قرمز رنگ از جنس اکسید آهن مشاهده گردید ، که نشان دهنده ی یک مرحله خروج از آب می باشد .
ویژگی بارز سازند الیکا آثار کرمی شکل ( ورمیکوله ) در سنگهای آهکی است که تشخیص این سازند را تسهیل می بخشد .در این سازند آثار فسیلی دوکفه ایها که بیشتر به صورت قالب داخلی است مشاهده گردید . جنس این فسیل ، کلارایا تشخیص داده شد .که مشخص کننده دوره تریاس می باشد .
ایستگاه سوم : چین خوردگیها
در ادامه مسیر کمی جلوتر که حرکت کردیم ، در این منطقه چشم اندازهای جالبی از چین خوردگیهای البرز مشاهده گردید . تعدادی تاقدیس و ناودیس و حتی چین خوابیده و تعدادی چین جناغی در این محل وجود داشت . همکاران تصاویری به یادگاری از این پدیده ها ثبت کردند.
ایستگاه چهارم : بازالت های منشوری
در فاصله حدود یک کیلومتر مانده به روستای خوش ییلاق پدیده های زیبایی از سازند سلطان میدان مشاهده گردید . یکی از این پدیده ها بازالتهای منشوری شکل بود که پشت سرهم به صورت ردیفی قرار گرفته بودند که یاد آور بازالت های منشوری جاده هراز میباشد . در نمونه های بررسی شده ، سنگهای آذرین ، برش آتشفشانی یافت گردید که نشان دهنده ی خرد شدن و بهم چسبیدن قطعات آتشفشانی در حین فعالیت می باشد .
ساعت حدود 5/12 بود که به روستای زیبای خوش ییلاق رسیدیم . شکوفه های درخت گیلاس در محل ورود به روستا چشم را نوازش می داد . تصمیم گرفتیم در نزدیکی این درختان ناهار را صرف کنیم .
پس از صرف ناهار به سمت شمال شرق این روستا حرکت کردیم ، جایی که مقطع تیپ سازند خوش ییلاق در آنجا بود .
مه همه جا را فرا گرفته بود . گفته می شد در این منطقه می شود فسیلها را با بیل جمع کرد .همکاران زمین شناسی بسیار ذوق زده شده بودند ، چرا که از دیدن آن همه فسیل براکیو پود و یافتن آنها در کنار هم و جمع آوری آنها لذت می بردند .فسیلهای شاخص مربوط به بازوپایان از قبیل اسپی ریفر ، پر شیانو اسپی ریفر و پرودوکتوس که مویید دوره دونین از دوران پالئوزوئیک از دوران اول زمین شناسی بود در این منطقه بسیار فراوان بود.
لازم به ذکر است که از این منطقه تعدادی از فسیل بازوپايان ، به نام کشور عزیزمان ، ایران ،ثبت گردیده است .در رساله کارشناسی ارشد جناب آقای شاهین زمان از دانشگاه شهید بهشتی تهران چند جنس و گونه به نام ایران ثبت شده است .
در پایان بازدید علمی ، حدود ساعت 5/3 بعد ازظهر بود که مینی بوس محل را به مقصد آزادشهر و سپس گرگان ترک گفت.
مطالب مشابه :
گزارش بازديد علمي زمين شناسي در منطقه خوش ييلاق
گروه زمین شناسی گنبد کاووس این محل در فاصله 15 کیلومتری شهر آزادشهر در نزدیکی روستای حاجی
گزارش بازديد علمي زمين شناسي در منطقه خوش ييلاق
از لحاظ زمین شناسی این منطقه مینی بوس ساعت 7 صبح از گرگان به سمت آزادشهر حرکت کرده بود و
گلستان
زمین شناسی (ومطالب علمی مختلف) - گلستان - « باید بسیار بخوانید تا بدانید که هیچ نمی دانید »
تصاویر زمین شناسی
ms-geologist - تصاویر زمین شناسی - به وبلاگ زمین شناسی مصطفی سبوحی خوش آمدید
GIS(سیستم اطلاعات جغرافیایی)
گروه جغرافیای شهرستان آزادشهر ها در طول دوره تحقیق زمین شناسی، مانند درک علائم
سيستم (نظام)
جغرافیا و زمین شناسی - سيستم آزادشهر (جناب تلنگ) مينودشت (جناب قره جانلو) گاليكش (جناب عرب)
بارم بندی علوم زمین سال چهارم سال تحصیلی 94-93
جغرافیا و زمین شناسی - بارم بندی علوم زمین سال چهارم سال تحصیلی 94-93 - - جغرافیا و زمین شناسی
بارم بندی جدید
جغرافیا و زمین شناسی - بارم بندی جدید - آزادشهر (جناب تلنگ) مينودشت (جناب قره جانلو)
برچسب :
زمین شناسی ازادشهر