گسترده ترین مقاله در مورد آب!!!
مقدمه:
ما در سياره اي زندگي مي كنيم كه بيشتر سطح آن را آب
پوشانده است؛ يعني نزديك به 75 درصد از كره ي زمين
(نزدیک به ۳۶۰ میلیون از ۵۱۰ میلیون کیلومتر مربع)
همچنين % 67 وزن ما را نيز آب تشكيل داده است، (حدود
نیمی از آن در سلول های بدن و باقیمانده آن در خون و
سایر مایعات بدن یافت می شود.) زندگي ما به آب وا
بسته است و اگر نباشد ما هم نيستيم. در اصل اين آب
است كه باعث شده كره ی زمين تنها كره ای باشد كه در
آن حيات وجود دارد.
حدود97درصد از آب های جهان شور است و تنها 3 درصد آن شيرين است كه از اين 3 درصد،5/2 درصد آن غير
اشاميدني و فقط 5/0 درصد آن قابل آشاميدن است!!!
پس مي فهميم كه تنها مقدار كمي از آب جهان آشا
ميدنی است.بنابراين بايد در مصرف آب صرفه جويی كنيم.
«مشخصات و اطلاعات آب»
نام مرسوم: آب
نام:IUPAC oxidane
نامهای قابل توجه: aqua,
دیهیدروژن منواكسيد,هیدروژن هیپروکسید, ...
فرمول ملوکولی:H2O
شماره :CAS۷۷۳۲-۱۸-۵
InChI ۱/H۲O/h۱H۲ InChI=
جرم مولی: ۱۸٫۰۱۵۳ g/mol
چگالی و فاز: ۰٫۹۹۸ g/cm³ مایع در °۲۰ C ,1atm ۰٫۹۱۷
, g/cm³ (جامد در °۰, 1atmC) دمای انجماد: (C ۰ ° K) (۲۷۳٫۱۵°F)(۳۲
) دمای جوش: C )°۹۹٫۹۷۴) وK) ۳۷۳٫۱۲۴) °F)۲۱۱٫۹۵
)
ظرفیت گرمایی ویژه
J/ (g.K)) ۴٫۱۸۴ (C
(درC°۲۰)
«نامگذاری آب»
در فیزیک بر اساس حالت ماده آب معمولاً به این نامها
خوانده میشود:
جامد؛ یخ
مایع؛ آب
گاز؛ بخار آب
پلاسما:بخار آب گرم تر
در علم هواشناسی حالتهای مختلف آب بر اساس نوع
بارش یا معلق بودن آن در جو طبقه بندی میشود:
باران، تگرگ، برف، رگبار، مه، ابر، شبنم
در علم محیط زیست:
آب آشامیدنی ،فاضلاب یا پساب، رواناب، آب جاری
بر اساس منبعی که آب در آن قرار دارد و یا از آن بدست
میآید:
آب زیرزمینی
آب معدنی
آب سطحی
آب دریا
بر اساس نوع مصرف:
آب آشامیدنی (آب شیر یا آب شرب)
آب معدنی
آب خالص
بر اساس کیفیت فیزیکی :
آب سخت(توضيح بيشتر در صفحه ی 24)
آب شیرین
بر اساس مشخصات شیمیایی :
آب سنگین
بر اساس مسایل مذهبی:
آب کر - اسلام
آب مقدس - مسیحیت
منابع آب:
آب منابع زيادي دارد كه از جمله ي آن ها عبارتند از:
يخچال هاي طبيعي، درياها و اقيانوس ها، بخارهاي موجود در هوا، رطوبت خاك، سفره هاي زير زميني ،
برف و باران، رودها، چشمه ها و... كه هر كدام به ميزاني در زمين پراكنده شده اند.
اقیانوسها: حدود ۱٬۳۲۰ میلیون کیلومتر مکعب (۹۷٫۲٪)
یخچالهای طبیعی: حدود ۲۵ میلیون کیلومتر مکعب (۱٫۸٪)
سفرههای زیرزمینی: ۱۳ میلیون کیلومتر مکعب (۰٫۹٪)
آبهای شیرین موجود در در دریاها، دریاچهها و رودها: ۲۵۰ هزار کیلومتر مکعب (۰٫۰۲٪)
بخار آب در هواکره حدود ۱۳ هزار کیلومتر مکعب (۰٫10٪)
میانگین جهانی توزیع میزان استفادهٔ آب در بخشهای مختلف در سال ۲۰۰۳ به صورت زیر بود :
کشاورزی: حدود ۶۹٪
صنعت: حدود ۲۳٪
مصارف خانگی: حدود ۸٪
ويژگي هاي آب:
بیبو، بیرنگ و بیطعم. آب خواص ویژهای دارد که آن را از دیگر مایعات متمایز کرده است.
آب تنها ماده اي است كه به سه حالت: جامد، مايع، گاز
به طور طبيعي در طبيعت وجود دارد. آب بر خلاف تمام مايع ها از بالا يخ مي زند و علت آن اين است كه در مولكول هاي آب قانوني وجود دارد كه بيان مي كند؛ كه مولكول ها براي يخ زدن بايد از هم فاصله بگيرند.
بنابر اين بنا بر فرمول چگالي: حجم ÷ جرم=چگالي چون حجم آب هنگام يخ زدن افزايش مي يابد چگاليش نسبت به آب كم تر مي شود درنتيجه روي آب مي آيد بنابراين آب از رو يخ مي زند. آيا مي دانيد اين ويژگي
چه سودي دارد؟
اين ويژگي باعث شده است كه در قطب آب ها فقط از رو يخ بزند و ماهي ها بتوانند به راحتي در زير اين يخ ها شنا كنند و به زندگي بپردازند.
يكي ديگر از ويژگي هاي آب گرماي تبخير بالاي آن است. يعني آب نسبت به مايع هاي ديگر به دماي نسبتاً بيشتري نياز دارد تا تبخير شود. همين ويژگي باعث شده است كه آب مانند يك ترموستات غول آسا عمل كند و دماي كره ي زمين را متعادل نگه دارد. چون آب بخشي از گرماي خورشيد را مي گيرد ودر خود نگه مي دارد و مانع گرم شدن بيش از حد زمين مي شود. (علت آن را باید در ساختارو پیوندهای مولکول آب جستجو کرد.) براي مثال دماي سياره ی مريخ از 80- درجه تا40 درجه سانتيگراد در طول شبانه روز متغير است! اما در زمين اين گونه نيست.
از ديگر ويژگي هاي آب مي توان به حلال بودن آن اشاره كرد. آب حلال بسيار خوبي است و مي تواند بسياري از مواد را در خود حل كند. اما همين ويژگي باعث شده است كه آب برخي اسيد ها را نيز در خود حل كند و زندگي آبزيان را به خطر بياندازد. اين آلودگي ها ممكن است از طريق فاضلاب هاي خانگي ويا فاضلاب كارخانه ها وارد آب ها شوند و آن را آلوده كنند. البته علاوه بر مواد، گازها نيز در آب حل می شوند و اين به دوعامل فشار و دماي آب بستگي دارد. هرچقدر دماي آب كمتر باشد مقدار گاز بيشتري درآب حل مي شود وهر چقدر دماي آب بيشتر باشد گاز كمتري در آب حل مي شود. اگر آب اين ويژگي حلال بودن گازها را نداشت هيچ اكسيژني در آب حل نمي شد در نتيجه هيچ آبزي ديگر وجود نداشت.
يكي از ويژگي هاي بسيار منحصر به فرد آب كه درحال حاضر بسيار مفيد است ويژگي درماني آن است. پزشكان با اين روش كه آب درماني نام دارد، توانسته اند بسياري از بيماري ها را درمان كنند اين روش با انجام دادن حركاتي در آب و همچنين نوشيدن آن صورت مي گيرد. و براي درمان درد هاي مختلف بسيار مفيد است.(توضيح بيشتر در صفحه ی 21)
يكي ديگر از ويژگي هاي آب رسانايي آن است؛ مولكول آب يك مولكول قطبي است؛ يعني از قطب هاي مثبت ومنفي ساخته شده است (اتم اكسيژن منفي و اتم هيدروژن مثبت است) بنابراين وقتي نمك طعام ((NaCl را در آب حل كنيم يون هاي مثبت (Na) و يون های منفی ((Cl از هم جدا مي شوند وبه سمت قطب های مثبت و منفي آب حركت می كنند و ايجاد جريان الكتريكی می كنند و اگر اين را در جريان يك مدار قرار دهيم جريان الكتريكي در مدار ايجاد مي شود. درضمن لازم به ذكر است كه هرچه يون ها بيشتر باشد جريان الكتريكي قوی تر است.
برای نشان دادن خاصیت قطبی مولکولهای آب چنانچه یک شانه پلاستیکی را به موهای خشک خود کشیده اید یا میله ای را که بر اثر مالش بار دار شده است به آب شيري كه در حال آمدن است نزدیک کنید مشاهده می کنید که جریان آب منحرف می شود زیرا مولکول های قطبی آب به سمت بار الکتریکی ساکنی که در شانه یا میله ایجاد شده است جذب می شود.
ويژگي ديگر آب اين است كه آب در ۴ درجه سانتی گراد بیشترین چگالی یعنی ۱ گرم بر سانتیمتر مکعب را دارد، که این مسأله از لحاظ علمی بسیار جالب است و یک استثنا بشمار میآید.
يكي ديگر از ويژگی های آب خميده بودن آن است؛ اگر اتم های آب را از وسط اكسيژن به هيدروژن وصل كنيم يك خط خميده تشكيل می شود. مانند شكل:
- آب، موادغذایی وهمچنین موادی را که باید دفع شوند در بدن جابجا می کند و همچنين غذایی که می خوریم در محیط آبی هضم می شود
مصارف آب :
ما روزانه مقادير قابل توجهي آب را به مصرف می رسانيم. برخي ازاين مصرف ها به گونه اي است كه ما متوجه مصرف آن ها می شويم مانند: خوردن آب، شستشو بوسيله ي آب، تركيدن لوله و... به اين مصارف كه متوجه مصرف شدن آن ها می شويم مصرف «آشكار» آب می گويند .
ما با خوردن يك سيب يا با خريدن يك كتاب يا يك دفتر در مصرف مقدار زياد آب سهيم مي شويم ! آيا می پرسيد چگونه ؟ يك سيب از موقعی كه روی درخت بوده است برای رشد از مقداري آب استفاده كرده است و ما با خوردن آن در مصرف آبی كه براي رشد آن مصرف شده سهيم می شويم و همچنين برگه هاي يك كاغذ براي تبديل شدن به كاغذ از چوب مقدار زيادی آب مصرف كرده اند. اما ما متوجه اين مصارف نمي شويم. به اين نوع مصرف ها مصرف نهان آب مي گويند، چون از چشم ما پنهان است بهتر است بدانيم هر فرد ايرانی در هر روز به طور متوسط حدود 300 ليتر مصرف آشكار و حدود 6000 ليتر مصرف نهان آب دارد.
چرخه ی آب:
در تمام مدت ها آب به ميزان تقريباًَ ثابتی ميان منابع آب تقسيم شده است. آيا ميدانيد اين تقسيم چگونه انجام می شود؟ اين تقسيم به وسيله ي عاملي كه چرخه ی آب نام دارد صورت می گيرد. با تابيدن خورشيد به زمين، آب از سطح دریاها و اقیانوس ها بخار می شود و بخار آب بوسیله جریان باد در سطح زمین جابجا می شود. بخار آب نامرئی با تبدیل شدن به قطره های بسیار کوچک آب،ابر را بوجود می آوردو این قطره ها بر اثر سرد شدن سرانجام به صورت برف یا باران فرو می ریزند.آب باران یا آب حاصل از ذوب شدن برف ، خاک را مرطوب می کند و رودخانه ها را پر می کند. آب با نفوذ در خاک مقداری مواد حل شدنی آن را حل می کند و با خود می برد.آب بیشتر رودخانه ها به دریا می ریزد از این رو دریا انباری از مواد شیمیایی است. سپس از طريق رود خانه ها دوباره به دريا ها و اقيانوس ها و جا هاي ديگر باز می گردند. مانند شكل:
کمبود آب:
وضعیت کنونی بحران آب در جهان
اگر چه حجم کلی آبهای موجود بر روی زمین نسبتا زیاد مینماید اما متجاوز از ۹۷٪ این آبها در دریاها و اقیانوسها متمرکز هستند و حدود ۲٪ نیز به صورت یخ و یخچالها در مناطق قطبی تجمع یافتهاست. از یک درصد آب باقی مانده نیز بخش زیادی در اعماق زمین بوده که استخراج آن مشکل و از دسترس انسان به دور است.
بهعلاوه، منابع آب شیرین در سطح زمین بهطور یکنواخت توزیع نشدهاند. درحال حاضر، ۹ کشور ۶۰٪ کل منابع آب شیرین را به خود اختصاص میدهند: کانادا، چین، کلمبیا، پرو، برزیل، روسیه، ایالات متحده آمریکا، اندونزی و هند.
در مقابل حدود ۸۰ کشور با کمبود آب مواجهاند که برخی از آنها تقریباً به هیچ منبع آب شیرین قابل توجهی دسترسی ندارند: کویت، بحرین، مالت، امارات متحده عربی، سنگاپور، اردن و لیبی.
با توجه به افزایش روزافزون جمعیت، توسعهٔ صنایع و افزایش آلودگی منابع آب شیرین، دسترسی به آب کافی و مناسب در برخی از کشورها به یک بحران جدی تبدیل شده است.
آلودگی آبهای رودخانهٔ تیته در برزیل. در بسیاری از کشورها، علارغم وجود منابع کافی آب شیرین، تأمین آب آشامیدنی سالم با مشکل روبهرو است
طبق آمار برنامه عمران سازمان ملل متحد در سال ۲۰۰۶:
۱٫۱ میلیارد نفر به آب آشامیدنی دسترسی ندارند.
۲٫۶ میلیارد نفر به آب کافی برای بهداشت دسترسی ندارند.
۷۰۰ میلیون نفر در ۴۳ کشور با مشکل کمبود پیوستهٔ آب مواجه هستند.
۱٫۸ میلیون کودک زیر ۵ سال هر روز از ابتلا به اسهال به علت آشامیدن آب ناسالم میمیرند.
(مشكلات كمبود آب در دنيا)
(آيا نوشيدن زياد آب براي بدن مفيد است؟)
اگر پاسخ يك كلمهاي بخواهيد بله اما توضيح مفصلتر اين است كه يك فرد سالم حداقل بايد يك ليتر آب در روز بنوشد. البته براي فرد بيمار مقادير بيشتري مورد نياز است شايد براي شما جالب باشد كه بدانيد آب، درد را هم تسكين ميدهد. اگر فردي دچار هيجان شديد شد، ناراحتي عصبي و اضطراب شده باشد با نوشيدن آب تسكين مييابد البته در بين مردم هم رايج شده است وقتي كسي عصباني است يك ليوان آب دست او ميدهند.بي آب شدن بدن روند بروز برخي بيماريهاي را تسريع ميكند مثل سنگ كليه و كساني كه استعداد سنگ سازي را دارند بايد مقادير زيادتري آب بنوشند. توجه داشته باشيد خواصي را كه برشمرديم فقط براي آب خالص است و مايعات ديگر جاي آب خالص را نميگيرد. لازم نيست فقط هنگامي كه احساس تشنگي ميكنيد آب بنوشيد و فواصل زماني معيني را انتخاب كنيد و آب بنوشيد. قطعا احساس سلامتي و نشاط ميكنيد. امتحان كنيد!
تجزیه الکتریکی آب :
آب ترکیبی از هیدروژن و اکسیژن است و اجزای تشکیل دهنده ی آن را می توان با عبور دادن جریان برق از درون آب معین کرد . این عمل الکترولیز نامیده می شود .الکترولیز آب در ظرفی به نام ولتا متر انجام می گیرد.الکترود های ولتامتر را به دوسر یک باتری مناسب وصل می کنیم.الکترودی که به قطب مثبت باطری وصل می شود آند و الکترودی که به قطب منفی وصل می شوت کاتد نامیده می شود.
آب مقطر جریان آب را از خود عبور نمی دهداز این رو باید مقداری محلول سود یا اسیدسولفوریک به آن بیفزاییم و به هم بزنیم تا جريان عبور کند. حباب های گاز روی الکترودها ظاهر می شود و گازها زیر لوله ها ی پر از آب روی الکترودها جمع می شوند. آزمایش نشان می دهد که مقدار سود یا اسید تغییر نمی کند،یعنی گازها از تجزیه آب بدست می آیند .حجم گاز در کاتد تقریبا ًدو برابر حجم گاز در آند است.
گازهایی که در لوله ها جمع می شوند،یکسان نیستند. در آند گازی بیرنگ بدست می آید و یک چوب کبریت نیم افروخته در آن شعله ور می شود. این گاز اکسیژن است.
در کاتد گازی بیرنگ بدست می آید که در مجاورت هوا به کمک شعله می سوزد و انفجار کوچکی تولید می کند. این گاز هیدروژن است.
اکسیژن و هیدروژن را که از الکترولیز آب بدست می آیند ،می توان باهم ترکیب کرد و دوباره آب بوجود آورد. آزمایش ترکیب شدن این دو گاز را در دستگاهی به نام آب سنج انجا می دهند.این دستگاه از یک لوله با جدار ضخیم تشکیل شده است که در آن دو میله فلزی برای عبور جریان برق و ایجاد جرقه قرار دارد.این لوله بر روی تشتک پر از جیوه واژگون می کنند.
آب سخت:
سختی آب معمولاًمربوط به وجود یونهای کلسیم است.کربنات کلسیم در آب حل نمی شود اما آب باران که دارای مقداری دی اکسید کربن باشد می تواند سنگهای آهکی را در خود حل کند. در این واکنش کربنات هیدروژن کلسیم تشکیل می شود که انحلال پذیر است:
این واکنش برگشت پذیر است و چنانچه آب را بجوشانیم کربنات کلسيم از نو حاصل می شود و این همان رسوب سفید رنگی است که در کتری یا دیگ بخار مشاهده میشود:
چند یون فلزی که به طور عمده یون های کلسیم،منیزیم و آهن باشند تولید سختی می کنند.این یون ها با صابون یا با بعضی شوینده ها واکنش می دهند. صابون معمولی با یون کلسیم تولی رسوب می کنند . از این رو صابون درآب سخت به خوبی کف نمی کند و برای انجام دادن شست و شو باید مقدار صابون بیشتری به کاربرده شود در ضمن پارچه هم لک می شود.
چنانچه سختی آب مربوط به یون های کلسیم و منیزیم به صورت نمک انحلال پذیر کربنات هیدروژن باشد آن را سختی موقتی می نامند و این نوع سختی با جوشاندن آب و تشکیل نمکهای انحلال ناپذیر کربنات کلسیم و کربنات منیزیم بر طرف می شود.یکی از روش های ملایم کردن آب استفاده از روش تقطیر است ،دستگاهی که در آزمایشگاهها برای تقطیر به کار می رود . این دستگاه شامل بالن با لوله جانبی برای جوشاندن آب، یک خنک کننده برای خنک کردن بخارآب و یک بالن تخت برای جمع آوری آب مقطر است . این روش تقطیر نسبتاً گران است و معمولاً در مقیاس وسیع به کار برده نمی شود. یکی از موارد مصرف آب مقطر در پزشکی و داروسازی برای تهیه آمپول ها و سرم هاست.روش دیگری که برای ملایم کردن آب بکار می رود شامل اضافه کردن کربنات سدیم است . کربنات سدیم در آب به طور کامل جدا می شود و یون های کربنات آن با یون های کلسیم و منیزیم موجود در آب ترکیب شده به صورت رسوب جدا می شوند.
کشش سطحی آب:
به طوری که قبلاً دیدیم مولکول های آب خاصیت قطبی دارند و یکدیگر را جذب می کنند. در زیر سطح آب هر مولکول از هر جهت تحت تاثیر نیروهای جاذبه ی مولکولهای دیگر است اما مولکول های موجود در سطح تحت تاثیر کششی از سمت بالا نیستند . نتیجه ی آن که مولکول های سطح آب به وسیله ی مولکول هایی که در زیر آنها قرار دارند به سمت درون کشیده می شوند و این درست مثل این می ماند که روی آس ((پوست نازکی))وجود دارد . این پوست نازک سبب می شود که آب نتواند به خوبی در پارچه نفوز کند و آن را تر کند. اما اگر بخواهیم چیزی را بشوییم باید کاملاً((تر))شود . درنتیجه برای بالا بردن قدرت تر کنندگی آب باید ماده ای اضافه کرد تا پوست نازک آب را سست کند.صابون و شوینده های سنتزی می تواند این کار را انجام دهند.(آب دزدك از اين ويژگي استفاده می كند.)
تصفیه آب طبیعی
برای تامین آب آشامیدنی شهر های بزرگ ابتدا آب رودخانه ها را در حوضهای بزرگ ذخیره می کنند بر اثر تابش نور خورشید بسیاری از باکتریهای مولد بیماری ها که در آب موجودند کشته می شوند. آب دارای مواد ریز کلوییدی است که منشا آنها به طور عمده خاک رس است . این ذره ها بار الکتریکی دارند و یکدیگر را دفع می کنند و از این رو ذره های معلق در این حوض ها به کندی ته نشین می شوند . برای تسریع در ته نشین شدن ذره های کلوییدی می توان ترکیب های آلومینیم به آن افزود این یون ها ذره های کلوییدی را خنثی کرده ته نشین می شوند.
عیب زخیره کردن آب در حوض این است که گاهی جلبک ها در آن رشد می کنند و رشد آنها سبب برگشتن طعم آب می شوند.برای جلوگیری از رشد جلبک ها سولفات مس اضافه می کنند ولی مقدار آن باید خیلی کم باشد چون که مقدار زیاد آن موجب مسمومیت انسان می شود.
آب را پس از حوض ته نشینی از روی صافی شنی عبور می دهند و در مرحله بعد باکتری های باقیمانده را با کلر زدن از بین می برند . در انجام دادن این کار باید دقت شود زیرا اگر مقدار کلر كمتر از ۱ قسمت در میلیون قسمت باشد باکتری ها را نمی کشد و اگر بیش از یک قسمت در یک میلیون قسمت باشد آب بد مزه می شود. نسبت کلر مصرف شده را بر حسب فصول سال و احتمال شیوع بیماریها ی منتقل شده بوسیله ی آب ، کم و زیاد می کنند.
آلودگی های آب:
آب جاری در جویها و آبی که در منازل پس از مصرف در آشپزخانه ،حمام،توالت وارد فاضلاب می شود ،آلوده است و در شهر های بزرگ که از سیستم فاضلاب شهری استفاده می شود لازم است که آب را پیش از رها کردن به رودخانه ها یا برای مصارف کشاورزی و... تصفیه کنند،تصفیه فاضلاب شهری در سه مرحله صورت می گیرد.مرحله اول شامل حذف مواد جامد است برای این منظور از تورهای سیمی استفاده می شود تا تکه های چوب و کهنه جمع آوری شوند . پس از آنکه فاضلاب را با سرعت کم در کانالهایی وارد می کنند تا ذره های نخاله و شن آن ته نشین شوند سرانجام در مخزن های بزرگی نگه می دارند تا در آنجا مواد جامد باقیمانده ته نشین شوند . به این ترتیب در ته مخازن لجن جمع می شود که از آن با استفاده از باکتری های غیر هوازی گاز متان برای مصرف سوخت تولید می کنند . مرحله دوم شامل حذف مواد آلی زائد است. برای این منظور فاضلاب را از روی یک بازوی گردان روی بستری از شن های درشت می پاشند این فاضلاب قطره قطره از لا به لای دانه های درشت شن رد می شوند باکتری های هوازی در سطح شن ها رشد می کنند و در معرض هوا از فاضلاب تغذیه می کنند و به این ترتیب ماده ی آلی به نیتراتها، فسفاتها و گازهایی مثل دی اکسید کربن شکسته می شوند.آبی که از این بستر خارج می شود پس از عبور از مخزن ته نشینی و سپس کلر زنی خلوص آن در حدی است که به رودخانه هدایت می شود یا برای آبیاری به کار می رود. مرحله سوم شامل حذف نیترات ها و فسفات هاست. این نا خالصی های انحلال پذیر برای گیاهان ماده ی غذایی مناسبی به شمار می رود و از این رو موجب رشد بیش از حد جلبک ها می شوند در این صورت با مصرف اکسیژن حل شده درآب زندگی آبزیان از جمله ماهی ها به مخاطره می افتد. در پودر های شوینده نیز از فسفات ها استفاده می شود و این امر به نوبه خود به افزایش مقدار فسفات در فاضلاب کمک می کند.
مقادیر زیادی کودهای نیتروژن دار و فسفردار در زمین های کشاورزی به کار می رود. آب باران مقادیری از این مواد را با خود به رودخانه ها و آب های زیرزمینی می برد وموجب آلودگی این آب ها می شود.
کار خانه های تولید مواد شیمیایی اجازه ندارد فاضلاب کارخانه را به سیستم فاضلاب شهری یا رودخانه سرازیر کنند.
ودر آخر نتيجه می گيريم كه آب يك نعمت بزرگ است كه خداوند متعال در اختيار ما قرار گذاشته است و ما بايد قدر آن را بدانيم، چون اين مايع مايه ی حيات است.
«از توجه شما ممنونم»
«اميدوارم مورد قبول واقع شده باشد»
فهرست منابع:
1. كتاب شيمي اوّل دبيرستان
2. سايت ويكي پديا
3. www.irna.ir/fa/news/view/line-12/8501205192163017.htm
4. Google image
5. Goonagoon.ORG
6. سايت آموزش و پرورش استان خراسان
7. كمك از مقالات مختلف
8. سايت آب وفاضلاب جهت گرفتن آمارها
مطالب مشابه :
موضوعات انشاي پيشنهادي
رویش باران در هر جلسه ي انشا چند موضوع قرائت مي شود.براي هر مورد براي آن ها
انشاء
چطور بنويسم و اصلا" در چه مورد یاد انشایی افتادم که باید در تدارکش زیر باران
نمونه سوال انشا و نگارش سوم
رویش باران 38- در مورد دوست خوب توضیح دهید؟ درس دهم 39- انشایی:
شب برفی
از زبان قطره ی باران. انشایی از چون مسافرانی در باد سفر نه چندان طولانی
موضوعات انشایی
52- در مورد یک سفر خیالی انشایی 56- صدای بارش باران به شما 67- در مورد جبهه و دفاع مقدس
گسترده ترین مقاله در مورد آب!!!
گسترده ترین مقاله در مورد آب!!! آب باران مقادیری از این مواد را با خود به رودخانه ها و
برچسب :
انشایی در مورد باران